Transport gratuit la comenzile online mai mari de 300 lei. Vezi detalii.

Idei și inspirație

 • cum folosesti un tocator de resturi vegetale

  De ce să folosești un tocător de resturi vegetale și cum alegi modelul potrivit

  Se încarcă...
  167 vizualizări

  Înlăturarea resturilor vegetale, umede sau uscate, de diferite grosimi și dimensiuni, ce rezultă după curățarea și amenajarea unor zone din grădină, livadă sau de pe suprafețele cultivate, este o veritabilă provocare. Pentru că practica arderii deșeurilor vegetale este ilegală și se sancționează cu amenzi uriașe, cea mai simplă metodă rămâne transformarea lor în compost sau mulci. 

  Un tocător de resturi vegetale este o soluție eficientă, pentru că mărunțește și macină deșeurile vegetale, accelerând procesul de putrezire naturală pentru compost sau transformându-le în mulci. Află cum se folosește un tocător și cum alegi modelul potrivit nevoilor tale. 

  Ce este un tocător de resturi vegetale și de câte tipuri sunt

  tipuri de tocatoare vegetale

  Îndepărtarea uscăturilor și a buruienilor atât primăvara, cât și toamna este esențială pentru sănătatea plantelor, deoarece previne apariția mucegaiurilor și contribuie la regenerarea solului. Aceasta este una dintre cele mai bune metode prin care poți să controlezi si sa previi proliferarea buruienilor si a daunatorilor din gradina. Problema care apare este ce faci cu resturile vegetale. Unele dintre cele mai practice soluții sunt concasoarele sau tocătoarele de resturi vegetale, care pot simplifica procesul de reintroducere în circuitul natural al resturilor vegetale. 

  Tipuri de tocătoare pentru resturi vegetale

  tocator de resturi

  În mod convențional, tocătoarele de grădină pot fi împărțite în trei categorii, în funcție de tipul de materie vegetală pe care o pot toca și mărunți: 

  • doar pentru deșeuri de lemn; 
  • exclusiv pentru deșeuri ierboase; 
  • pentru ramuri și iarbă, cu un număr mai mare de cuțite (verticale și orizontale).

  La Brico Dépôt găsești utilajele care te pot ajuta să scapi de resturile vegetale, indiferent de tipul lor. Acționate de motoare electrice fiabile, silențioase și puternice, tocatoarele de resturi vegetale sunt echipate cu lame de tăiere ascuțite, realizate din oțel special. Ușor de utilizat în condiții de siguranță, acestea sunt durabile, sustenabile și au prețuri avantajoase, fiind soluțiile practice care te ajută la întreținerea grădinii. Ai posibilitatea de a le comanda online sau direct din magazin, dar și de a opta pentru livrarea la domiciliu sau ridicarea directă din magazin, la patru ore după plasarea comenzii. În plus, oferta Brico Dépôt se actualizează periodic. 

  Ce avantaje îți aduce un tocător de resturi vegetale

  avantaje tocator resturi vegetale

  O grădină cu o suprafață de plantare de circa 1000 de metri pătrați, cum sunt cele mai multe din zonele rurale și preorășenești, poate genera, într-un an, între 50 și 100 de metri cubi de resturi vegetale. Cantitatea variază în funcție de tipul vegetației din grădină. Vor fi mai puține resturi în grădinile cu flori și gazon și mult mai multe în cele cu pomi și arbuști, dar și în cele în care se cultivă legume. Pentru estetica și sănătatea grădinii, aceste resturi trebuie distruse, ceea ce înseamnă efort, timp și bani. 

  Prin tocare și mărunțire cu tocatorul electric, un volum mare de crengi și ramuri, frunze uscate sau alte materiale vegetale sunt transformate în materie prima pentru compost. Acesta este produsul principal ce rezultă din mărunțirea resturilor vegetale. Compostul reprezintă un îngrășământ natural excepțional, ieftin și, atâta vreme cât materia primă există, inepuizabil. 

  Deșeurile lemnoase, rezultate din curățarea pomilor și a arbuștilor, sunt ideale pentru a produce mulci. Acesta este necesar pentru protecția și întreținerea straturilor de flori și legume, prevenind dezvoltarea buruienilor, păstrând umiditatea în sol și fiind, în același timp, un element decorativ care oferă un aspect ordonat și îngrijit grădinii. Este important, însă, și cum faci mulcirea, ca sa obtii beneficiile dorite.

  Concret, un tocător are următoarele avantaje: 

  • te ajută să ai o grădină curată și ordonată
  • protejează grădina de dăunători, dat fiind faptul că depozitele de resturi vegetale sunt mediul perfect pentru proliferarea acestora;  
  • îți permite să utilizezi eficient toată suprafața grădinii, pentru că nu va fi nevoie să amenajezi o zonă de depozitare pentru resturile vegetale; 
  • te ajută să faci economie de bani, pentru că vei produce singur compostul și cantitatea de mulci de care ai nevoie; 
  • reduci substanțial volumul de gunoi, pentru ridicarea căruia este necesar să plătești sume importante; 
  • protejezi natura;  
  • nu cumperi și nu mai folosești produse chimice cu azot, compostul produs din resturi vegetale fiind printre cele mai bune ingrasaminte naturale pentru sol roditor și foarte bogat în azot, necesar creșterii plantelor, indiferent de specie.  

  Un alt aspect care merită menționat este că un tocător de resturi vegetale este util în orice anotimp: 

  • primăvara - când se curăță grădina, pomii și arbuștii;
  • vara - după tunderea gazonului sau a ierbii și după toaletarea gardului viu;
  • toamna - pentru eliminarea resturilor vegetale din straturile cu flori și legume;
  • iarna - pentru a toca și mărunți deșeurile ce rezultă după toaletarea pomilor. 

  Cum alegi modelul de tocător de resturi vegetale potrivit

  cum alegi un tocator de resturi vegetale

  Alegerea unui tocător de resturi vegetale se face luând în calcul mai multe criterii, cum ar fi detaliile tehnice sau indicatorii „subiectivi” precum ușurința și siguranța utilizării. 

  Ce specificații tehnice sunt importante

  Alegerea modelului optim depinde de sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească, astfel că trebuie luat în calcul ce categorie de deșeuri vegetale domină în grădină. Dacă cea mai mare parte a resturilor este una lemnoasă, alege un tocător cu putere și capacitate mai mare. În schimb, dacă predomină resturile vegetale moi, un tocător de putere mai mică este ideal. 

  Tocătoarele de resturi vegetale destinate pentru uz domestic au motoare electrice, fiind potrivite pentru grădinile și curțile cu suprafață mică și medie. Acestea au o putere care variază între 2200 și 2800 W. 

  Tocătoarele cu motoare pe benzină, mult mai puternice, mai mari și mai grele, sunt destinate exclusiv activităților industriale. 

  Pentru alegerea modelului potrivit nevoilor tale, ia în calcul următoarele: 

  • calitatea cuțitelor și materialele din care sunt făcute;  
  • nivelul de zgomot - pot fi considerate silențioase tocătoarele de resturi vegetale care în timpul funcționării nu produc mai mult de 110 decibeli, pentru a putea fi utilizate în zone rezidențiale de case individuale; 
  • opțiunea de inversare a mișcării cuțitelor, pentru a preveni blocarea; 
  • modul de evacuare, care poate să fie în sac separat sau în cutie proprie.

  În funcție de model, producător și puterea motorului, un alt criteriu de selecție pentru tocătorul de resturi vegetale este diametrul de tăiere, care, de cele mai multe ori, este sub 45 de milimetri. Cu alte cuvinte, tocătura vegetală rezultată nu va avea o mărime mai mare de 45 de milimetri.

  Mobilitatea și greutatea tocătoarelor de vegetale

  Utilajele domestice au motoare electrice care trebuie alimentate la o sursă de energie. Asta înseamnă că mobilitatea lor este limitată la lungimea cablului de alimentare. Există, însă, opțiunea de a utiliza un prelungitor de grădină. Dat fiind faptul că tocătoarele au motoare cu putere mai mare de 2000 W, este important, pentru siguranță, ca stecherele să fie de tip SUCO și cu elemente ceramice. 

  Un alt aspect care contează este greutatea pe care o au tocătoarele. Cele destinate pentru utilizare domestică au o greutate de cel mult 20 kg, astfel că pot fi mutate fără dificultate. La fel de mult contează și stabilitatea în timpul utilizării.  

  Măsuri de siguranță la utilizare

  Pentru confortul și siguranța utilizării tocătorului, există elemente de siguranță care sunt valabile la toate modelele:  

  • sistemele de împingere în tunelul de tocare, cu scopul de a proteja utilizatorul;  
  • protecția la suprasarcină, vibrații sau răsturnare

  În timpul utilizării, purtarea ochelarilor, a cizmelor și a căștilor de protecție este recomandată de toți producătorii, iar curățarea și deplasarea utilajului se fac doar cu motorul oprit și ștecherul de alimentare scos din priză.  

  Un tocător de resturi vegetale este un utilaj necesar într-o gospodărie cu grădină, pentru că îți ușurează munca, te ajută să obții fertilizant natural și mulci, să economisești resurse și să menții curtea curată și ordonată. Ține cont de câteva criterii, cum sunt și cele de mai sus, și alege modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor și aspirațiilor tale. 

  Sursa foto: Shutterstock.com

 • cum alegi bideul

  Ghid de alegere și montaj a unui bideu. Idei de modele și accesorii necesare

  Se încarcă...
  166 vizualizări

  Cunoașterea altor culturi, precum și construirea de noi imobile au adus după sine dorința românilor de a îmbina modernitatea cu igiena. Astfel, bideul a devenit un obiect sanitar care nu ar trebui să lipsească din nicio baie. Acesta te ajută să ai o igienă corespunzătoare în fiecare zi.

  În continuare, poți citi mai multe despre criteriile în funcție de care să alegi un bideu, care sunt avantajele și dezavantajele, de câte tipuri este bideul, cum se montează, precum și câteva idei de modele.

  De ce să ții cont în alegerea unui bideu

  Pentru a putea alege bideul potrivit nevoilor tale, este indicat să te informezi cu privire la mai multe aspecte care țin de acesta. Mai jos, sunt câteva lucruri de care să ții cont în alegerea unui bideu.

  Forma și dimensiunile

  Bideul este, de cele mai multe ori, cu formă ovală sau rotundă. Forma sa depinde mai ales de forma altor obiecte sanitare, mai ales de cea a toaletei.

  Un bideu oval este cu aproximativ 5 cm mai lung decât unul rotund. Oferă mai mult confort datorită spațiului mai mare pentru șezut. Per total, un bideu oval are o lungime de 47 de centimetri, măsurați pe linia centrului, de la zona de prindere din spate și până în față. Este potrivit pentru băile spațioase, unde bideul nu incomodează la deschiderea sertarelor, ușilor sau dulapurilor.

  Pe de altă parte, bideul rotund are o lungime de circa 42 de centimetri. Acesta se integrează mai bine în băile mici. Mai mult, poate fi folosit mai ușor și de către copii.

  modele de bideu

  Funcțiile bideului, pentru o utilizare smart

  Caracteristicile suplimentare ale bideului îl fac să îți ofere un confort sporit. Mai jos, sunt câteva dintre acestea:

  • Funcția de încălzire în capac – este utilă mai ales în sezonul rece. În cazul în care eviți bideul deoarece suprafața sa este rece, o astfel de funcție te va încânta. Vestea și mai bună este că poate fi dezactivată în sezonul cald;
  • Ajustarea temperaturii apei – dacă optezi pentru un bideu cu apă caldă, probabil că îți vei dori și această funcție suplimentară. Opțiunea apare mai ales la bideurile electrice. Dacă îți dorești să folosești bideul zilnic, poate fi extrem de utilă;
  • Ajustarea presiunii apei – apare mai ales la modelele electrice și te ajută să controlezi presiunea, pentru o curățare mai facilă;
  • Curățarea oscilantă – duza face mici mișcări pentru o curățare completă, fără a fi nevoie să te miști. Poate fi utilă pentru un plus de confort și dacă ai apropiați cu anumite dizabilități fizice;
  • Uscarea cu aer cald – se aseamănă cu funcția de uscare a mâinilor din anumite băi. Cu această opțiune, vei putea elimina necesitatea de a folosi prosopul;
  • Spălarea zonei intime feminine – la activarea acestei funcții, duza își modifică unghiul de acțiune, pentru a putea curăța eficient și zona intimă feminină;
  • Deodorant – apare mai ales la modelele de lux. Cu ajutorul unor filtre și ventilatoare, se absorb mirosurile neplăcute.

  accesorii bideu

  Accesorii compatibile cu bideul ales

  Un alt criteriu important, când alegi un bideu, se referă la accesoriile care sunt compatibile cu modelul ales și care îți pot oferi un plus de confort. Unele accesorii pentru bideu ajută la obținerea unei mai bune igiene și la creșterea duratei de viață. Mai jos, sunt câteva dintre ele:

  • Baterie pentru bideu – în general, bideul nu vine cu astfel de accesorii, deci va trebui să o incluzi pe lista de cumpărături;
  • Ventil automat pentru bideu;
  • Duș igienic – folosește aceeași sursă de apă ca bideul și oferă mai multă flexibilitate în igienă. Este prevăzut cu un suport prins, de regulă, în imediata apropiere a bideului;
  • Duză pentru autocurățare – oferă un jet de înaltă presiune, pentru a curăța mai ușor vasul bideului.

  De ce să îți iei bideul și obiectele sanitare de la Brico Dépôt

  La Brico Dépôt vei găsi inspirație și cele mai bune soluții pentru amenajarea băii tale, indiferent de stilul de amenajare. Mai jos, sunt câteva avantaje dacă îți alegi bideul și obiectele sanitare de la Brico Dépôt:

  • creezi un spațiu sustenabil, funcțional, confortabil și ușor de întreținut;
  • ai acces la o gamă variată de produse, care se îmbogățește lunar;
  • poți comanda produsele dorite online. Ulterior, acestea îți vin direct acasă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

  avantaje bideu

  Avantaje și dezavantaje ale bideului

  Bideul este un obiect sanitar conectat la o sursă de apă și folosit pentru igiena personală, după toaletă. Este folosit cu precădere în vestul Europei, Orientul Mijlociu și Asia, mai ales în Japonia. Folosirea bideului oferă numeroase avantaje, dar și câteva dezavantaje, de care este bine să ții cont.

  Avantajele folosirii unui bideu

  Folosirea unui bideu aduce cu sine mai multe avantaje:

  • Sănătate – folosirea bideului reprezintă o alegere mai sănătoasă și mai eficientă decât simpla folosire a hârtiei. Medicii recomandă folosirea bideului, deoarece reduce riscul unor boli de piele, menține pH-ul zonei intime, precum și curățenia. O altă problemă a multor persoane este frecarea pielii cu hârtie. Pe termen lung, acest obicei irită pielea sensibilă din zona intimă și poate chiar cauza sângerări. Spre deosebire de hârtia abrazivă, bideul oferă un flux de apă delicat cu zonele sensibile;
  • Confort – folosirea bideului presupune foarte puține mișcări, un aspect esențial atât pentru gravide, cât și pentru persoane cu probleme de mobilitate sau artrită. De asemenea, vei putea curăța mai ușor copiii mici și îi vei crește în spiritul unei igiene adecvate;
  • Protejarea mediului – uneori, folosirea bideului va elimina necesitatea de a folosi hârtia igienică. Chiar dacă ești conectat la rețeaua publică de canalizare sau folosești o fosă septică, hârtia igienică poate fi un pericol pentru mediu. Folosirea bideului te ajută, astfel, să elimini una dintre sursele de poluare pentru mediu.

  Dezavantajele folosirii unui bideu

  Folosirea bideului are și o serie de dezavantaje sau provocări. Mai jos sunt câteva dintre ele:

  • Spațiul disponibil – deși nu ocupă foarte mult spațiu, dacă ai o baie de mici dimensiuni, aceasta va fi aglomerată de montarea unui bideu. Alege un bideu și un vas de toaletă compacte, adaptate dimensiunilor băii tale. Citește mai multe pe blogul Brico Dépôt despre amenajarea unei bai mici;
  • Timpul de acomodare – dacă nu ești obișnuit cu folosirea bideului, vei avea nevoie de timp de acomodare. Multă lume care ia contact pentru prima oară cu un bideu se poate simți copleșită. În timp, te vei obișnui și va apărea întrebarea retorică „De ce nu m-am gândit la asta mai devreme?”
  • Introducerea de noi țevi sau reconfigurarea sistemului existent – dacă dorești să folosești bideul în mod regulat, va trebui să îi oferi atât o sursă continuă de apă, cât și un drum direct spre canalizare;
  • Riscul folosirii – există unii cercetătorii care semnalează că folosirea continuă a bideului poate afecta echilibrul bacterian al femeilor;

  cum se monteaza un bideu

  Cum se montează un bideu

  Montarea unui bideu poate fi realizată în momentul în care construiești casa, atunci când va trebui să lași suficient loc pentru sursa de apă și canalizare, sau mai târziu, atât la casă, cât și la bloc. Mai jos, sunt pașii necesari pentru a monta un bideu:

  • Pasul 1: Alege locul în care vei pune bideul – în general, bideul se află aproape de toaletă, fie pe o parte, fie pe cealaltă. Deși dimensiunile variază, este indicat să lași cel puțin 46 cm față de perete (uneori chiar 55 cm) și 41 cm pe lățime. De asemenea, ar trebui să existe minimum 20 cm de spațiu liber pe părțile laterale;
  • Pasul 2: Asigură-te că ai acces la o sursă de apă și la canalizare – instalează țevi pentru apa caldă și apa rece, similar bateriei pentru chiuvetă. Citește instrucțiunile pentru a vedea de ce alte accesorii ai nevoie; în general, bateria, sifonul și scurgerea nu sunt incluse în pachet;
  • Pasul 3: Instalează bideul și bateria, scurgerea și sifonul – dă găurile necesare pentru fixarea bideului cu șuruburi. Dacă ai gresie, vei avea nevoie de un ciocan rotopercutor și de un burghiu special pentru acest material;
  • Pasul 4: Conectează bideul la apă – după fixarea bideului cu șuruburi, pasul următor constă în conectarea la sursa de apă. Pornește apa și vezi dacă apar scurgeri;
  • Pasul 5: Testează bideul – acest pas este esențial pentru a te asigura că fiecare componentă funcționează optim.

  În lipsa expertizei în domeniul instalațiilor sanitare, este bine să soliciți ajutorul unui specialist. De asemenea, dacă pardoseala are imperfecțiuni, va fi necesar să o repari, înainte de montarea bideului. Dacă ai optat pentru un bideu electric, este recomandat să îl montezi cât mai aproape de o sursă de curent.

  Idei de modele de bideuri din care poți alege

  Modelele de bideuri variază în funcție de dimensiuni, funcții, tip de montare etc. Mai jos, poți citi despre principalele tipuri de modele de bideu.

  • Bideu cu montaj pe podea – apropierea de perete ascunde țevile inestetice, iar baia va căpăta un aspect unitar;
  • Bideu suspendat – este fixat pe perete, iar pardoseala este liberă. Poate fi o alegere bună dacă și vasul de toaleta este prins pe perete. De asemenea, un bideu de acest fel se potrivește foarte bine într-o baie de mici dimensiuni. Alături de toaleta suspendată, întregește aspectul modern al băii;
  • Bideu montat pe podea, independent – acesta se află la o oarecare distanță de perete. Țevile pot fi vizibile iar dacă dorești să le maschezi este necesar un montaj mai elaborat.
  • Bideu portabil - este dotat cu acumulator și rezervor și poate fi folosit fără griji în vacanță, mai ales dacă mergi alături de persoane cu probleme de mobilitate.

  Află mai multe despre renovarea si modernizarea baii, de pe blogul Brico Dépôt!

  Alegerea unui bideu depinde de mai mulți factori, printre care dimensiunile acestuia și spațiul pe care îl ai la dispoziție, funcțiile suplimentare. Optează pentru un bideu adaptat nevoilor tale și apelează la personal specializat, pentru ca obiectele tale sanitare să fie instalate corect.

  Sursa foto: Shutterstock

 • motosapa vs motocultor

  Care sunt diferențele dintre o motosapă și un motocultor - cum alegi echipamentul potrivit

  Se încarcă...
  121 vizualizări

  Când sosește momentul pregătirii pământului din grădina de legume, în permacultură sau monocultură, motosapa și motocultorul se dovedesc a fi unelte excelente de grădinărit. De ce? Pentru ca aceste două utilaje motorizate răscolesc și lucrează solul, ceea ce permite aerisirea lui, afânarea și pregătirea pentru a putea fi irigat, însămânțat. 

  Mai rapidă și mai ales mai puțin obositoare decât o cazma, sapă sau o furcă, folosirea unei motosape sau a unui motocultor este garanția obținerii unor rezultate bune pentru grădină, cu efort minim. 

  Descoperă și tu care sunt caracteristicile și diferențele, pentru a face cea mai bună alegere.

               - Motosapa electrică

               - Motosapa termică

  Motosapa și motocultorul: puncte comune și diferențe

  criterii de alegere

  Motosapa și motocultorul sunt două mașini destinate lucrărilor solului, dar sunt adesea confundate. Prima este mai ușoară și mai ușor manevrabilă, dar este rezervată lucrărilor de grădinărit mici și mijlocii, pe suprafețe reduse și puțin adânci. 

  Motocultorul, mai puternic, este mai potrivit pentru lucrări mari și lucrează în profunzime, fiind dotat cu un plug, pentru aerisirea și întoarcerea solului.

  Pentru a înțelege câteva dintre punctele comune și diferențele dintre ele, descoperă mai jos care sunt caracteristicile lor principale.

  Motosapa:

  • este universală, adaptată spațiilor mici și medii;
  • poate lucra terenuri dure, prost întreținute, chiar abandonate;
  • este potrivită terenurilor plate și în pantă;
  • are freze reglabile, până la 100 cm lățime;
  • adâncimea maximă la care poate ajunge este de 20 cm;
  • sapă și sparge bulgării de pământ;
  • poate fi utilizată și pentru întreținerea terenului (smulgerea buruienilor);
  • poate lucra într-o singură direcție;
  • poate avea o viteză sau o cutie cu trei viteze;
  • poate fi dotată cu funcția de marșarier;
  • poate avea patru tipuri de alimentare: electric, baterie, benzină sau motorină;
  • în general, este mai puțin costisitoare.

  Motocultorul:

  • este recomandat pentru grădini mari, culturi specifice sau terenuri bine întreținute;
  • poate lucra pe terenuri cu pământ deja arat, afânat;
  • poate lucra doar pe terenuri plate, niciodată în pantă;
  • frezele reglabile pot ajunge la 80 cm lărgime;
  • adâncimea maximă la care poate lucra este de 10-12 cm;
  • permite o rafinare mai bună a solului, prin sfărâmarea fină a acestuia;
  • este multifuncțional - freza poate fi înlocuită cu alte accesorii: de exemplu, un scarificator, o pompă de apă sau un sistem de cosire cu tamburi;
  • este reversibil: ghidonul poate fi întors până la 180 de grade;
  • are mai multe viteze și marșarier, ceea ce permite folosirea ambelor direcții, la viteză adaptată;
  • poate fi alimentat exclusiv cu benzină sau motorină;
  • prețul lui este mai ridicat decât al unei motosape.

  Brico Dépôt îți sprijină constant pasiunea pentru grădinărit. Îți punem la dispoziție o gamă vastă de accesorii calitative, compatibile cu toate motosăpătoarele și motocoasele prezente în oferta noastră. Atât online, cât și în magazine, te poți bucura de produse eficiente, orientate către nevoile tale.

  Când și în ce condiții folosești o motosapă

  motosapa electrica

  Motosapa este preferată de persoane fizice, grădinari în devenire sau profesioniști care trebuie să lucreze o suprafață mică pe teren uniform, nepietros, fără pante. Motosapa este mai ușoară, mai ușor de manevrat și mai puțin solicitantă ca întreținere, decât motocultorul. În funcție de model, aceasta va fi potrivită pentru un spațiu verde de la 100 m² (motosapa electrică) până la 1.000 m² (motosapa termică) și va permite sfărâmarea și amestecarea pământului pentru a fi semănat. 

  Alegerea între o motosapă electrică și una termică se va face în funcție de suprafața terenului de lucrat, de dificultatea terenului și de vecinătate. Într-adevăr, motosapele termice sunt zgomotoase și, prin urmare, pot reprezenta o problemă într-o configurație urbană sau rezidențială.

  Motosapele de grădină de la Brico Dépôt reprezintă aliatul perfect în diverse lucrări de prelucrare a solului. Indiferent de alegerea făcută, te poți baza pe calitatea produselor, care te vor impresiona prin rezultate pe măsura așteptărilor tale. Comandă produsul preferat și selectează opțiunea de livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazinele Brico Dépôt

   1. Motosapa electrică

  Adesea mai ușoară și mai manevrabilă decât cea termică, motosapa electrică are nevoie să fie conectată la o priză sau la un punct electric din apropiere. Acest lucru va limita câmpul de acțiune al mașinii. Prin urmare, se potrivește perfect grădinilor mici și de oraș sau pentru întreținerea straturilor și păturilor de flori.

  Motosapa electrica va amesteca si aera solul la o adancime mica. Este ideală pentru a pregăti o mică grădină de legume. Această lucrare a solului la suprafață îți va permite să amesteci îngrășămintele, să zdrobești blocurile de pământ, să plivești. Motosapa electrică este dotată cu freze de mare viteză, pentru a sparge mai ușor blocurile de pământ.

  Folosirea ei este, în general, ușor de deprins, iar motosapa electrică are avantajul suplimentar de a fi silențioasă. 

   2. Motosapa termică 

  Echipată, de cele mai multe ori, cu motor pe benzină în 4 timpi, motosapa termică sau pe benzină este preferată pentru parcele mici, grădini de legume, grădini urbane, fără a avea nevoie de un punct electric.

  Autonomă, ea va fi, de asemenea, mai puternică decât geamăna sa electrică și, prin urmare, va putea efectua lucrări ceva mai solicitante (arat, întreținere a gazonului, livezi) fără a se supraîncălzi, pe suprafețe mai mari, de până la 2.000 m² sau mai mult. 

  De asemenea, reține că unele modele sunt dotate cu funcția de marșarier. Ca regulă generală, puterea unei motosape termice va fi adesea între 4 și 9 CP. Cu alte cuvinte, cu cât motorul este mai puternic, cu atât vei depune mai puțin efort și cu atât mai bine va rezista în timp.

  Când și în ce condiții folosești un motocultor

  motocultor

  Poți considera motocultorul ca pe o motocoasă termică mai puternică, ce îți permite să lucrezi pământul mai intens. Așadar, este de preferat pentru un teren cu suprafața mai mare de 1.000 m², pentru lucrări de întoarcere a pământului, dar și de arat, ceea ce nu este posibil în cazul unei motosape termice.

  Motocultorul este mai versatil, în măsura în care îți permite și să refaci un gazon, sa pregatesti o gradina de legume sau chiar să cureți un teren presărat cu pietricele.

  Motocultorul are, în general, o roată mai mare, de tip „tractor”, care face posibil mersul pe terenuri denivelate, abrupte (în funcție de putere și gradul pantei) și umede.

  Unele echipamente și accesorii permit motocultorului să se impună în lucrări mai mari, precum:

  • plugul, care-ți permite să mergi mai în adâncime, spre deosebire de motosapă;
  • lama de zăpadă;
  • remorca. 

  Pentru profesioniștii din agricultură și întreținerea spațiilor verzi, motosapa și motocultorul pot fi complementare, atât timp cât suprafața de lucrat este mai mică de 1.000 m². Astfel, motocultorul poate fi folosit independent pentru lucrările de arat, în timp ce motosapa poate fi folosită primăvara, pentru lucrări de aerare și amenajare a solului. 

  Criteriile de alegere între o motosapă și un motocultor

  puterea motorului

  Ești grădinar, fermier aspirant sau profesionist și te întrebi dacă să optezi pentru o motosapă sau un motocultor? Iată o mică listă de criteriile de luat în considerare, pentru a alege echipamentul potrivit:

  • Tipul de lucrări: motosapa este potrivită pentru a lucra solul la o adâncime mică și pe o suprafață mică. Mai manevrabilă, este rezervată lucrărilor de grădinărit mici și mijlocii. Motocultorul este preferat pentru întreținerea suprafețelor mari și pentru lucrări de grădinărit medii și mari. Mai puternic, întoarce solul în profunzime și îl pregătește pentru următoarele lucrări. 
  • Lățimea spațiului de lucru: cu cât greblele dispozitivului sunt mai late, cu atât munca va fi mai plăcută, pentru că vei avea mai puține treceri de făcut. Dacă ai o grădină sau un spațiu verde cu o lățime mare, ideal este să optezi pentru o motosapă, deoarece îți va permite o amplitudine mai mare de lucru. Cele mai bune motosape au, de obicei, până la 45 cm lățime, în timp ce cele mai bune motocultoare pot avea până la 85 cm.
  • Puterea motorului: alegerea motorului va depinde direct de provocarea pe care o reprezintă terenul de lucrat: este nivelat, denivelat, în pantă abruptă, prost sau deloc întreținut? În acest caz, va fi necesar să optezi pentru o motosapă termică de 4 CP sau un motocultor. Dacă ai un teren mic, bine întreținut, care necesită doar lucrări superficiale, poți opta pentru o motosapă electrică, alimentată cu baterii, de exemplu, pentru a munci confortabil, fără cabluri și fără bătăi de cap.
  • Accesorii de protecție: unele motosape au aceste accesorii de protecție, pentru a putea lucra solul, protejând, în același timp, straturile de eventuale erori de manipulare ale utilizatorului ei. 
  • Ghidonul: cele mai bune motosape au ghidon reglabil, cel puțin pe înălțime, și se adaptează la morfologia utilizatorului, pentru a putea lucra confortabil, fără dureri de spate, chiar și după ședințe prelungite.
  • Diametrul frezelor: dacă optezi pentru o motosapă, vei avea nevoie de freze peste 20 cm, pentru a-ți lucra corect solul. Această problemă nu apare în cazul motocultorului.
  • Întreținere: motosapele termice și motocultoarele necesită întreținere mai atentă.
  • Opțiunile: unele opțiuni sunt foarte utile și îți pot restrânge aria de alegeri. Pe lângă ghidonul reglabil și accesoriul de protecție a plantelor, treapta de marșarier este în special un aliat prețios pentru a-ți ușura munca.

  Plug, pentru pregătirea terenului pentru răsaduri, sau sapă, pentru a aerisi și sfărâma solul la suprafață? 

  • Pentru uz casnic, versatil sau intensiv, îți vei alege mașina în funcție de utilizarea pe care urmează să o faci. O motosapă electrică mică poate, de exemplu, să răstoarne o fâșie de pământ de aproximativ 15 cm lățime, pe când un motocultor poate întoarce, dintr-o singură trecere, 70 până la 80 cm.
  • Ia în considerare suprafața de arat, acest lucru fiind decisiv în alegerea puterii motorului dispozitivului. Motosapa este ideală pentru terenuri de dimensiuni mici, iar motocultorul, pentru suprafețe mari, plane.
  • Dacă dorești să semeni, să elimini buruienile sau, pur și simplu, să densifici gazonul, folosirea scarificatorului înaintea motosapei sau a motocultorului poate fi foarte utilă.

  Dacă ai făcut din îngrijirea grădinii tale o prioritate, atunci asigură-te că ai la îndemână utilajele și echipamentele potrivite, eficiente, capabile să îți facă munca mai ușoară. Alege-le pe cele potrivite nevoilor tale, pentru a te bucura din plin de plăcerea de a grădinări!

  Sursa foto: Shutterstock

 • cum montezi lambriul

  Cum alegi și montezi lambriurile de exterior

  Se încarcă...
  79 vizualizări

  Placarea exterioară poate transforma complet estetica unei clădiri. Ea constă, așa cum o spune și numele, în acoperirea pereților exteriori ai unei case sau clădiri și poate fi o soluție atât pentru construcțiile noi, cât și pentru lucrările de renovare. 

   

  Placarea cu lemn sau lambriuri a fost liderul incontestabil în topul alegerilor din ultimele decenii. Oferă imediat un aspect autentic și cald clădirii și, chiar dacă se deteriorează din cauza expunerii îndelungate la vreme rea și capătă o nuanță gri/argintie, nu își pierde farmecul. Cum alegi și cum montezi lambriurile de exterior? Află toate acestea mai jos.

   

              - Lambriuri de lemn

              - Lambriuri de PVC

              - Placare metalică

  Cum alegi lambriurile de exterior

  Alegerea ta va transforma total aspectul casei tale, dar, în timp ce această reflecție este adesea jucăușă, decizia finală este întotdeauna dificil de luat. Aspectul estetic cântărește în balanță, dar este departe de a fi singurul criteriu de luat în considerare. 

  Există multe materiale pe piață, fiecare având o mare varietate de preț, fiabilitate, cerințe de întreținere și durabilitate. În plus, astăzi este indicat să alegi un material durabil, în sensul ecologic al termenului. Iată câteva criterii de care ar trebui să ții cont, atunci când alegi lambriul potrivit nevoilor tale:

  • Materialul: lambriurile din PVC sunt alveolare sau celulare; acestea din urmă sunt mai rezistente. Proprietățile lambriului din lemn variază în funcție de specie: lemn nativ, precum bradul, pinul, zada, stejarul, cireșul, ulmul, castanul etc. și lemn exotic, cu performanțe mai bune: mahonul, cedrul roșu etc. Lambriurile din MDF oferă mult mai puțină rezistență.
  • Rezistența la umiditate: lambriurile din PVC rezistă oricărei atmosfere umede.  Lambriurile din lemn sunt clasificate de la 1 la 5, începând de la clasa 1, în care lemnul trebuie să rămână uscat și este destinat exclusiv încăperilor interioare fără umezeală, până la clasa 5, unde lemnul poate fi în contact permanent cu apa, poate fi expus la intemperii sau la interior, chiar și în baie. Lambriurile din MDF nu sunt potrivite pentru încăperi umede. 
  • Tratamentul în fabrică pentru lambriuri din lemn, prin: 

                 - autoclavă: lemnul este impregnat cu produse de tratare;

                 - rectificare: lemnul este încălzit la o temperatură foarte ridicată;

                 - oleotermie: lemnul, încălzit în prealabil, este impregnat cu ulei, apoi este răcit și uscat la aer.

  • Finisaj: vopsea, lazură, baiț cu ceară, lac brut sau periat etc.
  • Dimensiuni: lungime, lățime, grosime și mai ales profil.
  • Estetică: standard de la A la D pentru lambriuri din lemn, unde A este lemnul fără noduri, iar D, lemnul degradat.

  Brico Dépôt te așteaptă online și în magazinele fizice, locul în care vei găsi doar produse calitative și informații importante din domeniul construcțiilor sau al amenajărilor interioare. Comandă simplu și rapid din confortul casei tale, folosind opțiunea de livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazinele Brico Dépôt, la doar patru ore după plasarea comenzii.

  Tipuri de lambriuri pentru exterior

  În funcție de estetica pe care ai ales-o pentru locuința ta și pentru a te ajuta să iei mai ușor o decizie, iată trei dintre cele mai des întâlnite tipuri de lambriuri pentru exterior. 

  Lambriuri de lemn

  lambriu de lemn

  Dacă placarea din lemn este o soluție adoptată tot mai mult de cei care vor să-și îmbrace fațada casei, este pentru că, în primul rând, acest material prezintă avantaje reale în materie de izolație. Dar și alte avantaje sunt la fel de importante.

  • Garantează o izolație fonică excelentă, așadar, nu este nevoie să supraîncarci izolația casei tale, pentru a nu mai auzi orice zgomot străin din exterior. 
  • Este foarte ușor de vopsit și poate fi achiziționat uscat și grunduit din fabrică, pentru a asigura rezistență maximă la mucegai.
  • Elimină toate punțile termice, optimizând izolația locuinței, astfel permițând consumatorilor să evite pierderile inutile de energie.
  • Este și o soluție eco responsabilă pentru placarea fațadelor locuințelor.
  • Varietatea esențelor de lemn este și ea un atu semnificativ, majoritatea fiind esențe moi, ușor de lucrat, de impregnat, de lipit sau îmbinat cu șuruburi ori cuie. Pot fi tăiate ușor cu un fierastrau electric, așadar este ușor de lucrat cu ele.
  • Acoperă o gamă largă de gusturi și stiluri, iar rezultatul alegerii tale poate oferi un aspect cu adevărat unic locuinței tale.
  • Are o rezistență excelentă atât la razele UV, cât și la multiplele condiții meteorologice nefavorabile care l-ar putea deteriora.
  • Lambriurile sunt ușor de montat și nu presupun o întreținere deosebită.
  • Lambriurile nu acumulează igrasie, nu ruginesc, nu putrezesc. Poti avea grija mai usor de exteriorul casei tale.

  Dezavantaje:

  • Lambriul din rășinoase, precum pinul, care este și cel mai ieftin, este mai fragil. Trebuie tratat, pentru că nu este imputrescibil.
  • În ciuda rezistenței lemnului, acest material rămâne sensibil la umiditate și insecte.
  • Pentru a evita uzura prematură, stratul de acoperire trebuie vopsit sau tratat la fiecare 5 ani, ceea ce poate deveni costisitor, în timp.
  • Insectele pot reprezenta un pericol destul de semnificativ. Indiferent că sunt termite sau furnici, aceste creaturi mănâncă materialul și riscă să strice structura casei.

  La Brico Dépôt, aliatul planurilor tale de construcție și amenajare a casei și grădinii, îți oferim mai multe opțiuni de a face cumpărături, din care tu să o alegi pe cea potrivită pentru tine.  Lambriurile sunt o soluție de amenajare recomandată de majoritatea constructorilor. La Brico Dépôt ai la dispoziție o gamă variată din care să alegi ce ți se potrivește. Totodată, beneficiezi și de consultanță specializată, pentru ca alegerile tale să fie inspirate. 

  Lambriuri de PVC

  lambriuri din pvc

  Placarea cu lambriuri din PVC oferă și ea o serie de avantaje și dezavantaje:

  • În primul rând, întreținerea ei este aproape inexistentă.
  • Este, de asemenea, mai puțin costisitoare, deși tendința pentru diferențele de preț se pierde.
  • Se fixează ușor, prin lipire, la interior, ori cuie sau prin înșurubare, atunci când vorbim despre montarea la exterior. Așadar, vei avea nevoie doar de o masina de gaurit si insurubat.
  • Lambriurile sunt disponibile într-o gamă de culori variată.

  Dezavantaje:

  • Din păcate, tratamentul UV este încă superficial; drept urmare, este un produs care va deveni mai rigid, fragil și din ce în ce mai puțin rezistent în timp.
  • Placarea din PVC are în mod substanțial aceeași amprentă de carbon precum rășina, atunci când vine vorba de producția sa.
  • Este sensibilă la căldură, riscând să se deformeze în timp, ceea ce va afecta neplăcut estetica locuinței.
  • În cazul unui incendiu sau al unei combustii, este extrem de toxică, având în compoziție cloruri.

  Placare metalică

  Nu intră neapărat în categoria lambriurilor, dar este un tip de placare asemănător acestora. Deși o alegere mai rar întâlnită pentru casele private, este des folosită pentru clădiri industriale. 

  • Este un material care protejează bine fațadele. Etanșeitatea sa sporită este un avantaj, pentru că protejează împotriva ploii și altor intemperii.
  • Este disponibilă în plăci ștanțate și vopsite în forme și dimensiuni variate.
  • Este ușor de instalat, deoarece lamelele se taie ușor, cu condiția să ai echipamentul necesar pentru montarea lui.
  • Acest tip de placare este destul de durabil, este imun la foc, mucegai etc.
  • Întreținerea ei este simplă, deoarece poate fi spălată cu apă și detergent.

  Dezavantaje:

  • Poate cel mai important este oxidarea. Într-adevăr, aerul și umiditatea sunt dușmanii metalului; odată combinate, acestea au tendința de a depune pete de rugină pe toată suprafața metalului. 
  • Din fericire, înainte de a fi instalată, placarea metalică este tratată împotriva acestui tip de problemă. Va fi necesar să te asiguri că există o bună ventilație între fațadă și placare, pentru a evita orice inconvenient ulterior. 
  • Este recomandată instalarea lui de către persoane profesioniste. Astfel, vei evita neplăcerile ulterioare, cauzate de o instalare neadecvată.

  Ce trebuie să știi despre montajul lambriurilor

  montare lambriuri

  Odată ce ai găsit soluția preferată pentru placarea exterioară a casei tale, este necesar să alegi modul de montaj al acesteia. Acest lucru va avea un efect asupra stilului de construcție. 

  1. Montajul vertical: adaugă înălțime clădirii. Este, de asemenea, o instalare ușoară, deoarece toate lambriurile folosite au aceeași lungime și se pot adapta cu ușurință la unghiuri. Un alt avantaj: instalarea lor verticală permite o mai bună evacuare a apei pluviale, care se va scurge în direcția șipcilor. De asemenea, instalarea este mai simplă, deoarece profilele de colt sunt mai ușor de montat în fronton. 
  2. Montajul orizontal: este cea mai comună opțiune de instalare a lambriurilor. Acest tip de instalare are avantajul de a da casei un aspect mai impunător. Prin urmare, lungimea lamelelor trebuie să fie mare, dar la placarea cu clips, această problemă nu mai există, deoarece lamelele au o lungime fixă, ​​de 1m20. Deși este foarte estetică, această tehnică poate fi mai dificil de aplicat, dacă pereții de acoperit sunt mari sau înalți, iar colțurile clădirii trebuie să fie deosebit de bine protejate, pentru a se preveni infiltrarea apei.
  3. Montajul pe diagonală: cel mai elegant, dar și cel mai complicat. Oferă un stil mai modern și mai distins. Instalarea necesită, însă, multă meticulozitate, iar curgerea apei nu este facilitată, cu această direcție de instalare. 

  Lambriurile exterioare pot fi amplasate pe orice fațadă. Dacă fațada casei tale este deteriorată, lamelele de lambriu vor proteja zidul împotriva umezelii și infiltrațiilor. Lambriurile exterioare se montează, de obicei, pe o structură de lemn, numită caroiaj. Este realizată din rigle de lemn. Acestea se fixează cu dibluri universale și șuruburi, la o distanță de cel puțin 40-50 cm una de cealaltă. Lambriul de lemn se va fixa de acest caroiaj cu ajutorul unor cleme sau șuruburi de lemn. Poți finaliza instalația lor cu o izolație exterioară, sub placare, acest lucru fiind o soluție excelentă, care îți permite să economisești energie și, mai mult, spațiul locuit al casei nu va fi redus.

  Mult timp asociat cu cabanele montane, lambriul revine acum puternic, pentru a îmbrăca nu doar pereții interiori, dar și pe cei exteriori ai caselor de toate stilurile. După cum ai putut vedea, fie că sunt naturale, fie că sunt realizate din materiale sintetice, lambriurile au mai mult de un as în mânecă, iar acest lucru te-ar putea convinge ușor să le alegi pentru exteriorul locuinței tale.

  Sursa foto: Shutterstock

 • cum alegi un fiereastrau circular

  Cum alegi un fierăstrău circular și care sunt modelele cele mai eficiente - 12 criterii de bază

  Se încarcă...
  82 vizualizări

  Un fierăstrău circular te va ajuta să faci mici reparații prin casă, să realizezi câteva rafturi pentru cărți sau, poate, o masă pentru curte.

  Folosind un fierăstrău circular, vei putea tăia cu precizie, rapid și în linie dreaptă bucăți de lemn și alte materiale.

  Mai jos, poți afla de ce criterii să ții cont în alegerea unui fierăstrău circular, care sunt cele mai eficiente modele, ce materiale poți tăia cu un fierăstrău circular, precum și care sunt principalele tipuri de fierăstrău circular.

  12 criterii de care să ții cont când alegi un fierăstrău circular

  Un fierastrau electric are o durată medie de viață, în funcție de modul în care este întreținut. Îl vei putea folosi ani la rând, motiv pentru care este indicat să alegi o unealtă de calitate, adaptată nevoilor tale. Mai jos sunt principalele criterii de care să ții cont în alegerea unui fierăstrău circular.

   1. Tipul de alimentare

  În funcție de planurile tale, poți alege un model cu acumulator sau unul alimentat la priză.

  Fierăstrăul circular cu acumulator este mai puțin puternic decât unul conectat la priză. Mai mult, are un acumulator generos, pentru a putea alimenta motorul de 1000-1500 W, astfel că va fi ceva mai greu. Doar dacă trebuie să lucrezi în locuri fără prize este indicată folosirea unui fierăstrău circular cu acumulator.

  Citește mai multe despre principalele tipuri de fierastraie electrice, pe blogul Brico Dépôt.

   2. Puterea

  Un fierăstrău circular cu o putere mai mare va tăia mai repede și se va plia ușor, dacă treci de la un material la altul, realizând tăieturi curate.

  Dacă te ocupi de lucrări de tip DIY, un model de 1200-1500 W poate fi suficient.

   3. Turația

  Turația sau viteza fierăstrăului circular reprezintă un alt factor de luat în calcul. De cele mai multe ori, pe specificații sunt trecute viteza la mers în gol și viteza în sarcină.

  Ca regulă generală, o viteză de minimum 4000 RPM (rotații per minut) este suficientă pentru o tăietură curată și un risc mic de blocare a lamei în materialul tăiat.

   4. Diametrul pânzei fierăstrăului

  Majoritatea pânzelor pentru fierăstrăul circular au un diametru de 165 mm, dar există și modele mai mari, de 190 mm sau chiar mai mult.

  Un model de fierăstrău circular cu o lamă mai mare va tăia mai adânc și va pătrunde ușor în plăcile mai groase.

   5. Adâncimea de tăiere

  În general, se specifică valoarea de tăiere la 90 de grade (la drept) și la 45 de grade (înclinat). Valoarea la 45 de grade va fi, în mod evident, mai mică.

  Cum este foarte probabil să tai materiale de adâncimi diferite, poți alege o adâncime de tăiere mai mare decât ai nevoie în prezent.

  taieri de precizie

   6. Pornirea lentă

  Poate părea un aspect minor, însă, dacă discul se învârte la început la o viteză ceva mai mică, există un risc mai mare ca unealta să îți sară din mână.

  Siguranța este foarte importantă când lucrezi cu astfel de aparate, deci ar trebui să urmărești dacă are pornire lentă.

   7. Controlul adâncimii de tăiere

  Controlul asupra adâncimii de tăiere și unghiului de înclinare reprezintă o ajustare importantă pe care ar trebui să o aibă un fierăstrău circular.

  Această sarcină se realizează cu ajutorul unor leviere, care trebuie apăsate ușor. Pentru siguranță, ar trebui să aibă și funcția de blocare în poziția dorită.

  Adâncimea de tăiere se referă la cât de mult pătrunde discul în materialul pe care dorești să îl tai, iar unghiul de înclinare se referă la unghiul realizat de disc asupra plăcii.

  puterea fierastraului

   8. Limitator paralel pentru tăiere

  Funcția este utilă dacă ai nevoie de tăieri precise, la o anumită grosime. Multă lume crede că este capabilă să taie drept, iar limitatorul paralel pentru tăiere crește încrederea.

  Mai ales având o unealtă de acest fel în mână, pot apărea imperfecțiuni, motiv pentru care ar trebui să alegi un fierăstrău prevăzut cu limitator paralel pentru tăiere.  

  modele recomandate

   9. Vizibilitate asupra liniei de tăiere

  Indiferent cât de multă experiență ai, este o idee bună să vezi dacă lama folosită urmărește linia dorită de tine. Acest lucru poate fi dificil, mai ales pe o suprafață cu rumeguș, așchii de plastic sau resturi de fier, motiv pentru care această funcție se poate dovedi a fi foarte utilă.

  Unele fierăstraie circulare au un marcaj pe talpa aparatului, în timp ce modelele avansate includ o turbosuflantă, pentru îndepărtarea resturilor, și un mini-laser, pentru o tăietură cât mai dreaptă.

   10. Frână electrică

  Frâna electrică este un alt element care îți permite să lucrezi în deplină siguranță. Multe unelte au o opțiune prin care lama se învârte cât ții degetul apăsat pe buton.

  La ridicarea sa, fierăstrăul se oprește. Totuși, lama se mai învârte câteva secunde, din inerție.

   11. Ergonomie

  Ușurința în folosire poate fi asigurată de blocarea axului principal, pentru o schimbare facilă, rapidă și în siguranță a discului și mânerului cauciucat, pentru o prindere mai ușoară.

  Ergonomia depinde și de greutatea fierăstrăului circular. Astfel, o unealtă care poate tăia metal sau alte materiale solide poate avea o greutate mai mare. Pentru siguranță în utilizare, este bine să te orientezi spre un model de 4-5 kg.

  De asemenea, există fierăstrău circular portabil, pentru mai multă flexibilitate, și fierăstrău circular staționar. Acesta din urmă este montat pe un banc de lucru și ajută la obținerea unei tăieturi mai precise și mai adânci.

  fierastrau electric circular

   12. Accesoriile disponibile

  Deși mulți producători vin cu tot felul de accesorii pe care este posibil să le folosești sau nu, este indicat să alegi un model adaptat nevoilor tale și nu doar pentru 1-2 plăci pe care le primești bonus. La nevoie, poți cumpăra accesoriile de care ai nevoie.

  Cele mai utile accesorii incluse în pachet sunt cheile inbus, pentru a putea schimba ușor pânza, precum și o geantă de transport.

  De ce să alegi fierăstrăul electric de la Brico Dépôt

  La Brico Dépôt găsești uneltele necesare pentru ca visurile tale să devină realitate, indiferent dacă repari un dulap în casă ori ți-ai amenajat un mic atelier în garaj. Mai jos, sunt câteva dintre avantajele alegerii Brico Dépôt ca partener în lucrările tale de interior sau exterior:

  • ai acces la o gamă variată de produse la prețuri avantajoase, care se îmbogățește lunar;
  • poți comanda produsele online. Acestea îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse din surse sustenabile - Brico Dépôt are peste 70% dintre produse din surse sustenabile și se depun eforturi pentru creșterea procentului;
  • ai acces la branduri exclusive.

  Modele recomandate

  Ai la dispoziție multe modele de fierăstrău circular. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai eficiente modele.

  • fierastrău circular pendular standard – are un cap pivotant vertical cu o pânză circulară care poate face diverse tăieturi, inclusiv la unghi;
  • fierastrău circular pendular cu ansamblu cu mitră - are un cap pivotant rotativ pentru tăieturi la unghi. Are un cap rotativ într-o singură direcție;
  • fierăstrău circular pendular cu culisă - permite culisarea capului care taie în direcția axei transversale. Permite tăierea unor materiale de mari dimensiuni.

  Un fierăstrău circular te poate ajuta să realizezi diverse reparații sau mici construcții în gospodărie. Ține cont de puterea, turația și adâncimea de tăiere și alege fierăstrăul circular potrivit nevoilor tale.

  Sursa foto: Shutterstock

 • pavele vs beton

  Pavele vs beton amprentat: care este soluția optimă pentru curtea ta

  Se încarcă...
  326 vizualizări

  Cum să profiți la maximum de spațiul grădinii tale, indiferent de dimensiunile acesteia? Începe prin a te gândi foarte bine la ceea ce îți dorești: vrei o grădină de flori sau una de legume? Poate îți dorești un colț cu terasă și bucătărie de vară, unde să poți lua masa și să te relaxezi alături de familie și prieteni? De ce nu, ai putea amenaja chiar o zonă de joacă pentru copii. 

  Sunt lucruri pe care le poți realiza ușor în grădina ta, alegând cele mai bune soluții și materiale, pentru a crea o oază verde, ușor de întreținut și de care te poți bucura tot timpul anului. Primul pas îl reprezintă curățarea grădinii și planificarea lucrărilor de amenajare. Apoi, două soluții la îndemână sunt pavajul și betonul amprentat. Iar dacă nu știi pe care dintre cele două să o alegi, iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia și câteva criterii care te pot ajuta să iei decizia potrivită.

  Planificarea lucrărilor de amenajare

  curatare gradina

  Înainte de a începe amenajarea grădinii, aceasta trebuie mai întâi curățată: aruncă obiectele inutile, apoi curăță și tunde gazonul. Este prima etapă care va marca începutul lucrărilor de amenajare. Practic, pregătești o pânză goală, pe care vei începe ușor să creezi tabloul perfect al grădinii tale și sa planifici proiectul pentru gradina. Abia acum vei putea mai ușor să faci un bilanț al nevoilor și dorințelor tale și, mai ales, al bugetului necesar pentru aceste schimbări.

  Dacă mărimea grădinii o permite, ideal este să creezi diferite spații: 

  • o zonă de joacă pentru copii;
  • mobilier de grădină pentru mesele în aer liber;
  • un petic de pământ, pentru a cultiva fructele și legumele preferate;
  • grădina de flori;
  • o cabană mică de grădină, pentru a depozita toate uneltele, accesoriile, dar și obiectele voluminoase, precum mașina de tuns iarbă, betoniera, ghivecele, sacii cu pământ, bicicletele copiilor etc.

  De asemenea, dacă decizi să amenajezi terasa, bucătăria de vară sau locul de luat masa, nu uita că vor fi necesare lucrări de nivelare a terenului, cum ar fi realizarea unei sape. Alegând materialele potrivite, care îți vor ușura munca, poți face chiar tu aceste operațiuni.

  La Brico Dépôt, partenerul tău de încredere, vei găsi o mulțime de produse eficiente și practice, de la pardoseala pentru exterior, pavaje, dale, borduri până la numeroase accesorii, care îți vor ușura considerabil procesul de lucru și te vor ajuta să-ți pui în practică ideile. Disponibile la prețuri avantajoase pentru orice buget, aceste produse pentru exterior îți permit să amenajezi spațiul din curte exact așa cum ai visat. 

  Avantajele și dezavantajele pavelelor

  amenajare cu pavele

  Pavelele sunt bucăți de beton, piatră, cărămidă sau țiglă, folosite în special pentru pavajul la exterior: alei, terase, piscine, chiar fațade sau, uneori, la construcția grătarelor. Nu sunt recomandate pentru parcările destinate mașinilor de tonaj greu și, de asemenea, nu se folosesc la interior. La fel ca dalele, pavelele pot avea finisaje diferite:

  • netede: lustruite, șlefuite, tăiate;
  • brute; sablate, tratate la flacără;
  • rotunjite: piatră veche, cubică.

  Pavelele sunt o alegere nu doar estetică, ci mai ales practică, iar aici vorbim despre avantaje precum:

  • Costul de întreținere mic. Orice tip de pavele ai alege, se curăță ușor, doar cu apă, fără a avea nevoie de detergenți speciali.
  • Întreținerea facilă. Chiar dacă în timp se crapă sau se deteriorează, pot fi scoase și înlocuite ușor.
  • Gradul de siguranță ridicat, fiind antiderapante. Acest lucru le face o alegere potrivită nu doar când plouă și sunt umede, dar și pe timpul iernii, când reduc considerabil riscul de alunecare.
  • Designul variat, ușor de integrat în orice stil de amenajare. Pot fi executate într-o gamă largă de forme și culori; astfel, se pot combina facil, pentru a crea modele unice de alei sau terase.
  • Rezistența la trafic intens. Datorită materialelor din care sunt realizate, pavelele sunt foarte rezistente la trafic intens și intemperii. 
  • Investiția rentabilă. Dacă sunt bine întreținute, pavelele au o durată de viață lungă.
  • Versatilitatea. Sunt o soluție la îndemână, pe care o poți monta pe orice suprafață.

  Tipuri de pavaj

  Opțiunile în ceea ce privește pavajul sunt numeroase, fiecare cu avantajele și dezavantajele lui:

  • pavaj din piatră compozită - cu aspect modern, îngrijit, în diferite finisaje și nuanțe de culori;
  • pavaj ecologic grilă - pentru pietriș și iarbă; se montează ușor și se întreține la fel de ușor;
  • pavaj din beton amprentat - deși estetic, este mai puțin rezistent și se crapă mai ușor; montarea lui este destul de costisitoare și poate fi realizată doar de către persoane experte, cu ajutorul unor echipamente speciale de amprentare;
  • pavaj din cărămidă - deși întreținerea lui este puțin costisitoare, prețurile de montaj sunt mai ridicate;
  • pavaj din beton simplu - costurile de montaj și întreținere sunt medii, însă riscă să se fisureze destul de ușor;
  • pavaj din piatră spartă sau pietriș - montarea este puțin costisitoare și ușoară, dar piatra va trebui înlocuită și nivelată constant;
  • pavaj din piatră cubică sau granit - costurile inițiale de montaj sunt ridicate, însă este mai ușor de întreținut și rezistă bine în timp.

  La Brico Dépôt te așteaptă o gamă largă de tipuri de pavaj. De asemenea, beneficiezi de sfaturi și idei de amenajare a casei și grădinii, de inspirație pentru planurile tale și de produse și accesorii potrivite pentru orice stil și orice idee, oricât ar fi de îndrăzneață. În plus, ai posibilitatea de a comanda produsele dorite online sau să le ridici direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

  Dezavantajele pavelelor

  Dincolo de toate avantajele, pavelele au și câteva inconveniente pe care este bine să le cunoști în egală măsură, ca să poți alege în cunoștință de cauză. Iată care sunt cele mai importante dintre ele: 

  • Pavelele din beton își pot pierde culoarea în timp. Acest lucru este valabil mai ales pentru cele care nu sunt acoperite cu un strat rezistent la uzură.
  • Dacă pavelele nu au fost acoperite cu un strat protector, acestea sunt mai susceptibile la buruieni decât cele din cărămidă, de exemplu.
  • Așezarea pietrelor de pavaj necesită, uneori, multă muncă. Este important să se instaleze o bordură pentru a preveni mișcarea pavelelor, precum și un strat de nisip sau pietriș. Toate aceste lucruri contribuie la mărirea costului final al unei lucrări.

  Avantajele și dezavantajele betonului amprentat

   

  avantaje beton amprentatBetonul amprentat este un material de construcție compozit, ce conține agregate, ciment, coloranți, fibre elastice, aditivi și apă. El se obține printr-o tehnologie specială, iar montarea sa se realizează prin imprimarea cu ajutorul unor matrițe, reușind astfel să capete aspectul și forma pietrelor naturale, a cărămizii, rocilor sau chiar a lemnului. 

  Este un tip de beton diferit de alte produse decorative de acest fel, iar această diferență este oferită de caracteristicile sale unice:

  • Originalitatea sa, întrucât se obține prin presarea unei amprente (matrițe) pe betonul proaspăt turnat. Astfel, vei avea pardoseli decorate, originale și unice.
  • Design personalizat: betonul imprimat face posibilă obținerea unor efecte variate asupra finisajului.
  • Are un efect estetic armonios: poți imprima, cu ajutorul șabloanelor, diverse modele, după dorințele tale.
  • Nu necesită întreținere specială, doar spălare cu apă.
  • Nu se scufundă și nu se deformează (nu apar denivelări).
  • Nu permite apariția vegetației nedorite sau a insectelor.
  • Poate fi curățat cu ușurință de pete (ulei, petrol etc.).
  • Perioada scurtă de execuție.
  • Este rezistent în timp, dar și la șocuri, uzură, schimbări de temperatură.
  • Este antiaderent; astfel, se previn riscurile de accidentare.

  Dezavantajele betonului amprentat

  În ciuda numeroaselor sale avantaje, acest beton ne poate rezerva, uneori, și surprize neplăcute. Acestea nu se datorează întotdeauna compoziției materialului în sine, ci, mai degrabă, condițiilor de instalare, costurilor de vânzare și de manoperă, uneori, foarte mari.

  • Realizarea lucrărilor: realizarea și așezarea betonului decorativ trebuie făcute cu meticulozitate, de către un expert în domeniu. Este nevoie de expertiză, deoarece instalarea sa depinde de un amestec echilibrat de apă și ciment. Dacă, de exemplu, amestecul este prea lichid, sigur va crăpa.
  • Prețul realizării: printre dezavantajele realizării acestui tip de beton se numără și costul ridicat de achiziție și furnizare de servicii. Într-adevăr, datorită numeroaselor sale caracteristici, betonul amprentat este mai scump decât alte soluții pentru acoperirile de sol. Dar, atunci când iei în considerare durabilitatea și expertiza necesare pentru realizarea acestuia, merită costul. 
  • Constrângerile climatice: anumite condiții climatice pot fi un obstacol pentru buna desfășurare a lucrărilor de așezare a betonului decorativ. Într-adevăr, montarea acestui material nu se poate face la temperaturi prea reci sau în perioadele prea umede. Uscarea ar putea avea de suferit, deoarece necesită temperaturi ridicate pentru a avea loc fără constrângeri.
  • În plus, chiar dacă betonul amprentat este solid și rezistă în timp, nu se recomandă instalarea lui în locuri unde este supus regulat presiunilor puternice, precum un garaj sau o parcare.

  Cu toate acestea, betonul decorativ este un produs de calitate superioară. Dacă optezi pentru el, alege cu atenție meșterul, locul și perioada de instalare. Respectând acești parametri, vei beneficia mai mult timp de pe urma investiției tale.

  Cum amenajezi cu pavele și beton amprentat - ponturi utile

  În cazul în care te-ai decis deja pentru una dintre cele două opțiuni prezentate, iată câteva recomandări utile, pentru ca amenajarea curții tale să fie una de succes.

  Amenajarea cu pavele

  avantaje pavele

  • Înainte de toate, trebuie să măsori suprafața pe care vrei să o pavezi, pentru a afla cantitatea de materiale necesare, și nu uita să cumperi câteva pavele în plus, pentru eventuale retușuri. 
  • Grosimea pavelelor interblocate poate varia între 4 și 10 cm. Pentru construcția unei alei, se recomandă amplasarea pietrelor de pavaj de cel puțin 6 cm grosime.
  • Cu cât calea de acces va suporta mai multă greutate, cu atât piatra de pavaj folosită ar trebui să fie mai groasă. Pentru proiectarea unei terase sau a unui trotuar de grădină, o grosime de 4 cm poate fi suficientă.
  • Instalarea pavelelor, ca și a dalelor, este ușoară și la îndemâna oricui. Se așază una lângă cealaltă, pe un pat de nisip sau mortar stabilizat. Instalarea nu necesită întotdeauna aplicarea unui chit pentru rosturi.
  • Buruienile trebuie eliminate înainte de amplasarea pavajului, iar utilizarea unui nisip polimeric poate ajuta la prevenirea creșterii lor între îmbinări.
  • Dacă spațiul o permite, aleile ar trebui să aibă cel puțin 90 cm lățime, pentru a circula fără dificultate.

  Amenajarea cu beton amprentat

  • Calitatea betonului, dar și a materialelor aditive care intră în compoziția betonului amprentat, precum praful întăritor colorant, praful antilipire, lacul protector, fibrele de polipropilenă, trebuie să fie una superioară, pentru a evita exfolierea sau crăparea lui rapid în timp.
  • Pentru alei, se recomandă o grosime de minim 6 cm, iar pentru spațiile unei parcări sau ale aleilor de acces auto, minim 10 cm.
  • Betonul amprentat are o structură elastică: iarna se contractă, iar vara se dilată. Așadar, va avea nevoie de spații de dilatare; altfel, apare riscul de a se crăpa.
  • Betonul amprentat trebuie întreținut în mod regulat, prin reaplicarea stratului protector. Astfel, își va păstra luciul și culoarea mult timp.

  lucrari de amenajare

  Indiferent dacă optezi pentru dale, pavele sau beton amprentat, nu uita să iei în calcul recomandările și criteriile de selecție menționate mai sus, pentru a face cele mai bune alegeri, în funcție de dorințele și nevoile tale.

  Sursa foto: Shutterstock

 • tipuri de becuri

  Cum alegi becul potrivit - tipuri de becuri și caracteristici

  Se încarcă...
  53 vizualizări

  Lumina artificială este unul dintre simbolurile vieții moderne. Fără lumina naturală și artificială, majoritatea activităților nu s-ar putea desfășura și nu te-ai mai putea bucura de confortul propriei locuințe.

  În evoluția societății, apariția becului a fost o descoperire extraordinară, iar în prezent, există mai multe tipuri de becuri din care poți alege, în funcție de mai multe criterii (lumina produsă, prețul, tipul de filament etc.).

  Mai jos, afli mai multe despre cum să alegi becurile pentru locuința ta, dar și ce diferență există între becurile cu lumină caldă și becurile cu lumină rece. Totodată, descoperi și câteva recomandări utile, pentru a face economie la factura de electricitate.  

  Criterii de care să ții cont în alegerea unui bec

  Alegerea unui bec ar trebui să țină cont și următoarele criterii:

  • Forma becului – deși poate părea un moft, deseori, forma becului poate influența corpul de iluminat ales (este nevoie de un bec diferit pentru o veioză, o aplica sau pentru un candelabru); printre formele disponibile, se numără: becul clasic, în formă de spirală, spot, reflector, în formă de lumânare etc.;
  • Tipul de soclu (filament) – acest lucru contează mai ales când trebuie să schimbi becul; atât becul incandescent, cât și cel de tip LED sau becul economic au același tip de soclu, fiind ușor de înlocuit;
  • Eficiența energetică – în ceea ce privește consumul de energie, becul LED și becul fluorescent (economic) consumă cea mai puțină energie electrică;
  • Fluxul de energie – se calculează din prima secundă după aprindere și este influențată de puterea becului; un bec incandescent se încălzește mai repede decât un bec economic; în funcție de numărul de lumeni, înscris pe ambalaj, se stabilește și intensitatea luminoasă; un număr mai mare de lumeni se traduce printr-un flux de energie mai mare;
  • Tensiunea de alimentare – curent continuu sau alternativ; această informație este trecută pe cutie și este important de știut; mai mult, tensiunea de alimentare poate fi diferită în funcție de obiectul de iluminat pe care vei monta becul;
  • Durata de viață – variază în funcție de tipul de bec și de materialele folosite; astfel, un bec incandescent are durata cea mai mică de viață, în timp ce becul LED are o durată foarte mare de viață;
  • Numărul de wați – este înscris pe cutie și se referă la cantitatea de energie electrică necesară pentru funcționarea optimă; numărul de wați consumați are rolul de a transforma energia în lumină și căldură; pentru a înțelege mai ușor, putem lua exemplul unui bec fluorescent, care consumă doar 13W și produce o lumină de o intensitate similară celei provenite de la un bec tradițional de 60W.

  De ce să îți alegi becurile pentru locuința ta de la Brico Dépôt

  Alegerea becurilor și a obiectelor de iluminat de la Brico Dépôt îți aduce numeroase avantaje:

  • te ajută să creezi un spațiu marcat de simplitate, funcționalitate și sustenabilitate;
  • integrezi ușor obiectele de iluminat indiferent de stilul de amenajare;
  • poți face comanda online; aceasta îți vine direct la ușă sau o poți ridica din magazin la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse de calitate la prețuri avantajoase;
  • îți vei amenaja casa în mod eficient și sustenabil – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile.

  3 ponturi utile pentru a alege becurile potrivite pentru locuință

  În continuare, descoperi câteva ponturi pentru a alege becul potrivit pentru activitățile desfășurate în locuința ta:

  • Verifică tipul de soclu și forma becului – becurile au mai multe dimensiuni, deci este important să te asiguri că alegi becul potrivit pentru veioza ori lustra ta;
  • Gândește-te bine de câtă lumină ai nevoie – numărul de wați nu este singurul indicator numeric după care ar trebui să te uiți; interesează-te de numărul de lumeni; de exemplu, un bec de 40W are 450 de lumeni, în timp ce un bec de 100W poate avea 1.600 de lumeni; de asemenea, pe multe obiecte de iluminat este scrisă capacitatea maximă permisă, exprimată în wați, pentru o folosire în siguranță; 
  • Consumul eficient de resurse - dacă alegi un bec LED sau un bec economic, acesta va produce mai multă lumină decât un bec tradițional; astfel, un LED de 9W poate produce aceeași cantitate de lumină precum un bec incandescent de 60W;
  • Alege culoarea potrivită – becurile cu lumină caldă sunt indicate pentru dormitor și pentru locurile în care vrei să ai o atmosferă primitoare; becurile cu lumină rece sunt folosite pentru activități care necesită atenție deosebită, precum tocarea legumelor sau aplicarea machiajului; un ajutor de nădejde, din această perspectivă, sunt becurile LED smart, care își pot schimba culoarea de-a lungul spectrului luminii albe și pot fi folosite pe parcursul întregii zile.

  În amenajarea unei locuinte mici, lumina va mări vizual fiecare încăpere, deci corpurile de iluminat ambientale sau de accent, care pun în valoare o anumită zonă, sunt de preferat, pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare.

  Cum să economisești energie electrică

  Indiferent dacă alegi becuri clasice sau becuri economice, recomandările de mai jos te vor ajuta să faci economie la factura de energie electrică:

  • dacă lucrezi de acasă, amenajează-ți biroul cât mai aproape de fereastră, pentru a profita cât mai mult timp de lumina naturală;
  • investește în corpuri de iluminat de calitate și curăță-le periodic – de exemplu, praful depus pe becuri poate reduce cu până la 50% capacitatea de iluminare;
  • înlocuiește becurile – eficiența lor scade în timp; drept urmare, trebuie înlocuite; dacă alegi să folosești becuri LED sau economice, vei observa în câteva luni efectul asupra facturii la energia electrică;
  • alege sisteme de iluminat smart - becurile LED inteligente pot fi conectate la diverse sisteme electronice de control și, cu ajutorul senzorilor de poziție ori de mișcare, se vor aprinde și se vor închide automat; practic, nu vor emite lumină decât atât cât este nevoie, fără a consuma energie inutil.

  Tipuri de becuri

  Becul a evoluat mult, din vremea lui Edison. Astăzi, ai la dispoziție mai multe tipuri de becuri, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Despre acestea, poți citi mai jos.

  Becul incandescent cu filament

  Becul incandescent cu filament, numit și becul cu incandescență, este un bec tradițional, inspirat de modelul inventat de Thomas Edison. Este cel mai folosit și funcționează prin încălzirea filamentului metalic până în momentul în care ajunge la punctul de incandescență.

  În momentul în care filamentul ajunge la o temperatură mare, se încălzește și emană sarcină electrică strălucitoare, adică lumina.

  Avantajele becului incandescent cu filament

  Mai jos, sunt principalele avantaje ale becului incandescent cu filament:

  • este cel mai folosit tip de bec;
  • poate fi cumpărat din orice loc, chiar și din magazine mici;
  • este cel mai ieftin tip de bec;
  • poate fi folosit pentru iluminarea interioară sau exterioară; de exemplu, poate fi utilizat deopotrivă pentru iluminatul dormitorului și pentru iluminatul curții; dacă îți dorești să afli mai multe despre iluminatul curții, o poți face pe blogul Brico Dépôt;
  • este ușor de folosit, fără a fi nevoie de circuite suplimentare;
  • poate fi utilizat atât pe bază de curent continuu, cât și alternativ.

  Dezavantajele becului incandescent cu filament

  Totuși, becul incandescent cu filament are și câteva dezavantaje:

  • are o durată de viață redusă, prin comparație cu alte tipuri de becuri;
  • consumă multă energie, raportat la lumina oferită;
  • are o eficiență redusă, de doar 16 lumeni per Watt.

  bec incandescent

  Becul LED

  Becul LED („light-emitting diode”) este folosit mai puțin decât becul clasic, însă începe să fie utilizat pe scară largă mai ales pentru sistemele de iluminat de urgență și pentru sistemele anti-panică. 

  Acest tip de bec transformă energia electrică doar la anumiți parametri necesari pentru funcționare.

  Avantajele becului LED

  Becul de tip LED are o serie de avantaje:

  • poate fi folosit pentru iluminarea de interior și exterior, chiar și pentru iluminatul stradal;
  • are o durată de viață lungă;
  • are o eficiență de iluminare superioară becului clasic; pentru a funcționa optim, nu mai trebuie să ajungă la starea de incandescență, cum este cazul becului incandescent cu filament;
  • este realizat din materiale de calitate;
  • are un consum de energie relativ mic, prin comparație cu becul clasic;
  • are o eficiență ridicată, de 150 de lumeni per Watt.

  Dezavantajele becului LED

  Becurile LED au și câteva dezavantaje:

  • au un preț ridicat;
  • au un grad mai mare de sensibilitate;
  • pot afecta calitatea somnului și sănătatea ochilor;
  • emană lumină direcțional și nu la 360 de grade, cum este cazul altor tipuri de becuri.

  bec led

  Neonul (tubul fluorescent)

  Tubul fluorescent (neonul) funcționează pe un principiu asemănător becului clasic. În interiorul tubului din sticlă, se află un amestec de fosfor și alte gaze, inclusiv neon, care transformă energia în lumină vizibilă pentru om.

  După conectarea la rețeaua electrică, se menține descărcarea de energie în interior și se produce lumina.

  Tuburile fluorescente au lungimi diferite, care variază de la 60 cm la 150 cm. Există și tuburi mai mari, însă acestea sunt folosite mai ales pentru panouri publicitare.

  Avantajele tubului fluorescent

  Tubul fluorescent are următoarele avantaje:

  • oferă o lumină apropiată celei naturale;
  • are o eficiență  medie, de 60 de lumeni per Watt;
  • are o durată de utilizare de minimum 6.000 de ore;
  • are o temperatură redusă la exterior, maximum 50 de grade Celsius;
  • are un cost redus.

  Dezavantajele tubului fluorescent

  Tubul fluorescent are și câteva dezavantaje, după cum urmează:

  • sensibilitate ridicată la șocuri mecanice;
  • costul ridicat al accesoriilor (bobina de balast și carcasa);
  • spațiul relativ mare ocupat.

  neon

  Becul economic (fluorescent)

  Becul economic sau fluorescent mai este numit și bec CFL („compact fluorescent light”) și reprezintă o alternativă eficientă la becul incandescent. Cele mai multe becuri economice au forma unui tub curbat sau plat.

  Spre deosebire de becul clasic, un bec fluorescent va folosi între 1/3 și 1/5 din energia necesară.

  De asemenea, un bec economic va consuma 20W pentru a oferi o cantitate de lumină de aproximativ 1600 de lumeni. Pentru a produce aceeași cantitate de lumină, un bec clasic va trebui să consume aproximativ 100W.

  În ceea ce privește modul de funcționare, un bec economic folosește atomi de mercur, care iradiază lumina ultravioletă. Aceasta este, ulterior, transformată în lumină vizibilă ochiului uman.

  Avantajele becului economic

  Becul economic are numeroase avantaje:

  • eliberează o lumină mai caldă, prin comparație cu becul clasic;
  • are o durată mai mare de viață;
  • consumă mai puțină energie electrică, deci folosirea lui va fi utilă, daca iti doresti sa ai o casa eficienta energetic;
  • are o eficiență luminoasă de 60 de lumeni per Watt.

  Dezavantajele becului economic

  Cu toate acestea, becul economic are și câteva dezavantaje:

  • are un cost mai ridicat, prin comparație cu becul clasic;
  • sunt necesare circuite adiționale pentru funcționarea optimă;
  • are dimensiuni mai mari decât un bec obișnuit;
  • poate conține materiale periculoase, inclusiv mercur.

  bec economic

  Becul cu halogen

  Becul cu halogen se aseamănă cu becul clasic atât din punctul de vedere al compoziției, cât și al structurii.

  Diferența majoră este că, pe lângă gazele necesare pentru ardere, este prezent și halogenul.

  Avantajele becului cu halogen

  Becul cu halogen are mai multe avantaje:

  • se arde mai greu, prin comparație cu becul incandescent;
  • are dimensiuni mai mici, drept urmare, poate avea aplicații mai variate;
  • lumina are o intensitate mai mare cu până la 30% decât becurile clasice.

  Dezavantajele becului cu halogen

  Becurile cu halogen au și câteva dezavantaje:

  • prețul mai mare, prin comparație cu prețul becului tradițional;
  • halogenul conținut poate fi periculos pentru sănătate.

  bec cu halogen

  Becuri cu lumină caldă vs. becuri cu lumină rece

  Temperatura culorii se exprimă în grade kelvin (K) și variază între 1.800 K și 16.000 K. O temperatură mai ridicată, ce are mai mulți kelvini, se traduce printr-o lumină rece apropiată de lumina albă sau chiar albastră.

  De cealaltă parte, mai puțini kelvini înseamnă o lumină caldă. Poți citi, mai jos, despre diferența dintre becurile cu lumină caldă și becurile cu lumină rece și aplicațiile lor.

  Lumina emanată de un bec poate fi caldă sau rece, în funcție de tipul de bec și de compoziția sa. De asemenea, căldura produsă de bec determină și tipul de iluminare. În general, un bec trece prin mai multe stadii de căldură, până ajunge la temperatura optimă pentru a funcționa.

  Ca regulă generală, lumina caldă sau galbenă este redată în stadiile incipiente ale procesului de încălzire, iar odată ce temperatura crește, începe să difuzeze o lumină albă, rece. Poți vedea pe blogul Brico Dépôt cum să alegi între lumina calda si lumina rece.

  lumina calda

  Becul trebuie ales atât în funcție de tipul de corp de iluminat, de calitatea luminii produse, calde sau reci, cât și de ambientul pe care dorești să-l construiești. Un bec potrivit poate fi necesar pentru a te concentra la un proiect important și, în același timp, te ajută să creezi o atmosferă caldă și primitoare pentru familie și prieteni.

  Sursa foto: Shutterstock

 • avantaje cabina de dus zidita

  Cabină de duș zidită: cum o construiești și care sunt materialele necesare

  Se încarcă...
  285 vizualizări

  Multă lume alege să își construiască o cabină de duș zidită, pentru confort. Ai acces rapid, se curăță relativ ușor și nu ocupă mult spațiu.

  În continuare, poți afla mai multe despre ce presupune cabina de duș zidită, care sunt avantajele și dezavantajele sale, de câte tipuri poate fi cabina de duș zidită, de ce materiale vei avea nevoie și care sunt pașii construirii unei cabine de duș zidite. Totodată, descoperi care sunt stilurile de amenajate potrivite, dar și cum întreții o cabină de duș zidită.

  Avantaje și dezavantaje ale cabinei de duș zidite

  Cabina de duș zidită nu se referă neapărat la zidirea sa în perete, ci la lipsa cădiței de duș. Aceasta poate avea panouri de sticlă sau ziduri de protecție, dacă îți dorești acest lucru. Pentru un aspect deosebit, dacă optezi pentru panouri de sticlă, acestea se pot monta pe ziduri, placate cu piatră de râu, construite până la jumătatea distanței dintre pardoseală și plafon. 

  Diferența majoră față de o cabină de duș clasică este că apa se scurge direct prin pardoseală.  

  Construirea unei cabine de duș zidite oferă avantaje și dezavantaje. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai importante avantaje ale unei cabine de duș zidite:

  • Poți adapta cabina de duș la spațiul de care dispui – în funcție de spațiu, poți alege între o cabină pătrată, pe colț, semirotundă, dreptunghiulară;
  • Cabina de duș zidită se curăță mai ușor – apa se scurge direct prin pardoseală. Chiar dacă ai ușă din sticlă, aceasta se curăță mai ușor decât cada tradițională;
  • Are o durată mare de viață și include puține piese – acest lucru se traduce printr-un cost mai mic pentru întreținerea pe termen lung;
  • Ai acces ușor și rapid la duș – este potrivit pentru cei care vor să facă un duș rapid dimineața, înainte de a pleca la locul de muncă. Mai mult, poate fi avantajoasă și pentru persoanele cu probleme de mobilitate. Acestea nu mai trebuie să pășească în cadă sau în cădița de duș;
  • Are design minimalist, fiind potrivită pentru băile moderne.

  De ce să îți alegi obiectele sanitare și materialele de construcție de la Brico Dépôt

  La Brico Dépôt găsești inspirație așa încât cabina ta de duș să arate exact cum îți dorești. Iată care sunt avantajele, atunci când Brico Dépôt devine partenerul tău de nădejde:

  • amenajezi un spațiu modern, confortabil, sustenabil, funcțional și ușor de întreținut;
  • îți organizezi spațiul în mod inteligent, indiferent de dimensiunile băii sau de stilul de amenajare;
  • ai acces la o gamă variată de produse la prețuri competitive, care se îmbogățește lunar;
  • poți comanda accesoriile pentru baie online, iar apoi îți vin direct la ușă. Alternativ, le poți ridica din magazin la doar patru ore de la comandă;
  • te bucuri de branduri din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

  cabina de dus alba

  La dezavantaje intră următoarele:

  • În lipsa cădiței, apa se poate scurge în toată baia, dacă nu ai prevăzut o zonă specială pentru direcționarea sa;
  • Costurile inițiale sunt mai mari decât un cazul unei cabine clasice de duș sau al unei căzi, în special dacă optezi pentru un model cu ziduri din sticlă sau piatră;
  • Este mai răcoroasă – lipsa ușii și a perdelei de duș poate crește senzația de frig. Citește pe blogul Brico Dépôt mai multe despre cum functioneaza incalzirea prin pardoseala;
  • Picăturile de apă pot ajunge în restul băii – în funcție de amenajarea cabinei de duș zidite, picăturile de apă pot ajunge pe pereți și pe mobilă. Poți reduce acest risc prin alegerea unor accesorii pentru baie adaptate nevoilor tale;
  • Va fi mai multă umiditate – pentru a evita apariția mucegaiului, este indicată folosirea unui ventilator, deschiderea ferestrei sau instalarea unui dezumidificator.

  Ce să știi înainte de a construi cabina de duș zidită

  construire cabina de dus zidita

  Construirea unei cabine de duș zidite îți oferă libertate aproape nelimitată în ceea ce privește materialele, dimensiunile dorite și culorile preferate.

  Poți alege un model minimalist, care să conțină doar rigola de duș, sau poți opta pentru un zid din caramizi de sticla sau chiar un zid cu piatră naturală, în funcție de efectul pe care dorești să-l creezi.

  Totuși, este important să iei în calcul câteva lucruri, înainte de a alege o cabină de duș zidită. Construirea în sine implică aspecte care țin de instalația sanitară, scoaterea și/sau aplicarea de gresie/faianță etc.

  Dacă ai mai făcut astfel de lucrări anterior, te vei descurca ușor. Însă, dacă nu ai experiență, este indicat să lași un expert să se ocupe.

  De asemenea, lucrările pot lua timp, deci este o idee bună să ai o alternativă la folosirea băii, pe durata lucrărilor.

  O altă problemă care poate apărea este acumularea de apă. Dacă nu planifici din timp ce vei face, apa va ajunge în restul băii.

  Ce se poate face? O idee ar fi să creezi o bordură, pentru a împiedica apa să iasă din zona cabinei de duș. O altă soluție implică instalarea unei podele de tip „wet room”. În acest caz, pardoseala are o ușoară înclinație spre scurgere.

  Multă lume crede că folosirea cabinei de duș zidite crește riscul de accidentări, în special de alunecare. În general, cabinele de duș de acest fel sunt sigure: tot ce ai de făcut este să intri și să ieși din ele. Totuși, pentru a crește siguranța pentru copii, vârstnici sau persoane cu dizabilități, poți folosi gresie texturată. Aceasta previne alunecarea, chiar și atunci când este udă.

  De asemenea, poți folosi un covoraș special pentru cabina de duș, pentru a preveni alunecarea. Pentru persoanele cu dizabilități, poți instala balustrade speciale în interiorul dușului. Există inclusiv varianta scaunului de duș, folosit mai ales de persoanele vârstnice.

  O altă provocare a cabinei de duș zidite se referă la umiditate. Cele mai multe modele sunt deschise, iar aburul fierbinte circulă în baie. Asigură-te că ai instalat și pornit un ventilator pentru baie, pentru a evacua rapid vaporii. După duș, deschide fereastra, pentru a elimina umiditatea rămasă. Dacă nu ai fereastră în baie, lasă ușa deschisă câteva minute, spre o cameră cu fereastra deschisă.

  O altă soluție este să instalezi un dezumidificator portabil în baie sau, dacă spațiul îți permite, să pui câteva plante care iubesc umiditatea, așa cum sunt aloe vera, bambusul sau planta șarpe.

  amenajare cabina de dus

  Stiluri de amenajare potrivite pentru cabina de duș zidită

  Cabina de duș zidită este o opțiune perfectă mai ales pentru băile amenajate în stil modern. O astfel de cabină de duș oferă un plus de eleganță oricărei băi contemporane. Descoperă principalele stiluri de amenajare potrivite pentru cabina de duș zidită:

  • Stilul scandinav – îmbină cu gust simplitatea și funcționalitatea. Pentru cabina de duș zidită, sunt indicate liniile simple și materialele din surse sustenabile, pentru un aspect uniform;
  • Stilul industrial – se evidențiază prin materiale neprelucrate, precum piatra naturală sau lemnul, și prezența nuanțelor de gri și negru. Poți opta pentru o cabină de duș neagră, mai ales dacă aceasta contrastează cu pereții din gresie albă;
  • Stilul contemporan – se remarcă prin linii drepte, mult spațiu și ordine. Poți alege ușă din sticlă, pentru un aspect contemporan și aerisit;
  • Stilul ultra-modern – poți combina nuanțele de alb-negru cu accentele puternice. De asemenea, stilul poate fi pus în valoare prin corpuri de iluminat cu design futurist și instalații high-tech. Și în acest caz, se potrivesc pereții din sticlă.

  Vezi pe blogul Brico Dépôt peste 40 de idei de renovare a baii

  cabina de dus spatioasa

  Cum întreții cabina de duș zidită

  Întreținerea noii cabine de duș îți va lua mult mai puțin timp decât curățarea unei căzi. Iată câteva lucruri de care să ții cont.

  • Pornește ventilatorul, înainte de a intra la duș, iar după, deschide fereastra, dacă este cazul, sau lasă ventilatorul până la eliminarea umidității din baie;
  • Ține șamponul, săpunul și alte produse de îngrijire pe un raft suspendat și nu pe gresie. Astfel, vei preveni ca pardoseala să devină lipicioasă și vei evita formarea mucegaiului;
  • O dată pe lună, șterge ușa de sticlă și faianța cu o soluție specială, pentru a îndepărta reziduurile de săpun/șampon;
  • Curăță spațiile dintre plăcile de faianță, o dată la șase luni, pentru a preveni formarea de mucegai și acumularea murdăriei.

  Cum construiești cabina de duș zidită

  Cabina de duș zidită, numită și cabină de duș cu rigolă în pardoseală, se construiește în funcție de mai mulți factori, printre care spațiul disponibil, modelul ales și preferințele. Pot fi folosiți pereții deja existenți sau poți construi alții. 

  Totuși, amplasarea sa este importantă, deoarece trebuie să permită accesul la o sursă de apă și la scurgere. 

  La fel de important este să ai la îndemână materialele necesare. Mai jos poți citi mai multe despre care sunt acestea și care sunt pașii necesari pentru a construi o cabină de duș zidită. 

  Materiale necesare

  Alegerea materialelor necesare pentru cabina de duș zidită ține de cum dorești să o construiești, dar și de opțiunea de a o separa de restul băii. Mai jos, sunt principalele materiale necesare pentru această construcție:

  • cărămizi clasice sau de sticlă, rigips, piatră naturală sau alte materiale pentru pereții despărțitori și/sau pentru ușă;
  • mortar hidroizolant;
  • suport pentru ușă, dacă îți dorești acest lucru;
  • hidroizolație pentru podea și pereți, pentru a avea o cabină de duș cu o durată lungă de viață;
  • gresie și faianta;
  • adeziv pentru faianță/gresie/sticlă/piatră naturală etc.;
  • distanțieri pentru faianță;
  • chit de rosturi;
  • baterie de duș, sifon de duș și alte accesorii sanitare.

   cabina de dus moderna

  Pașii necesari pentru a construi cabina de duș zidită

  După alegerea locului, se vor îndepărta obiectele sanitare și se va modifica instalația, pentru ca noua cabină de duș să se alinieze canalizării. Pentru a se asigura scurgerea apei, este necesară turnarea unei șape de minimum 2 cm către scurgere. Vezi pe blogul Brico Dépôt cum se realizeaza sapa.

  Mai jos, sunt pașii necesari pentru construirea cabinei de duș zidite:

  • Pasul 1: Montarea rigolei – înainte de montare, citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj. Aceasta vine la pachet cu șuruburi de ancorare pentru fixare și se va conecta la conducta de evacuare. Mai apoi, se toarnă betonul, până ajunge la nivelul flașei de izolare. Porțiunea superioară a rigolei ar trebui să fie la același nivel cu gresia care va fi montată mai târziu. Porțiunile existente între plăcile de gresie și scurgere vor fi acoperite cu un chit elastic;
  • Pasul 2: Turnarea șapei autonivelante – în general, se toarnă o șapă pe bază de ciment. Șapa va avea o grosime de aproximativ 2 cm, astfel încât rigola să nu depășească gresia pe care o vei monta ulterior;
  • Pasul 3: Construirea pereților laterali - pereții ar trebui să fie de 3-5 cm grosime. Poți folosi piatră naturală, cărămizi din sticlă sau alte materiale. Stâlpii din lemn sau metal vor fi acoperiți de ciment cu o grosime de aproximativ 1,3 cm; peste acesta se va așeza faianța cu o grosime de maximum 0,9 cm. De asemenea, materialul trebuie să fie suficient de rezistent pentru a suporta obiecte sanitare (în cazul în care dorești să construiești mai mulți pereți). Pe peretele pentru instalații sanitare lasă suficient spațiu între stâlpii pentru a permite introducerea robineților și a capului de duș. În cazul în care folosești cărămizi de sticlă acestea se vor fixa direct pe șapa autonivelantă cu ajutorului unui adeziv special
  • Pasul 4: Hidroizolația – este o etapă esențială pentru prelungirea duratei de viață a cabinei de duș zidite. Mai întâi se aplică o membrană hidroizolantă, apoi o soluție specială hidroizolantă. Este vital ca straturile hidroizolante să se aplice în ordinea corectă. Hidroizolația se aplică atât în zona unde va fi dușul, cât și pe pereții cabinei, dacă este cazul. Astfel, se vor preveni infiltrarea apei și apariția mucegaiului și a igrasiei;
  • Pasul 5: Montarea faianței și a gresiei – pardoseala va fi acoperită de gresie, iar zidurile, cu faianță. Montarea gresiei și/sau a faianței se va realiza folosind un adeziv adaptat pentru o mai bună aderență. Gresia nu ar trebui să depășească nivelul rigolei de scurgere. Folosește un fierăstrău pentru a tăia faianța pentru a permite pătrunderea robineților. După ce ai terminat aplicarea faianței și a gresiei lasă să se usuce peste noapte;
  • Pasul 6: Instalarea ușii  – în general, se folosește un paravan de sticla. Acesta are o grosime de 8-10 mm și poate fi montat folosind profile de inox, direct pe un pat de adeziv pentru gresie. Urmărește instrucțiunile de pe ambalaj pentru o fixare corectă. De cele mai multe ori, ușile pentru duș se fixează prin șuruburi. În funcție de preferință, ușa poate se poate deschide tradițional sau poate fi glisantă
  • Pasul 7: Montarea obiectelor sanitare și a spațiilor de depozitare, pe perete.

  intretinere cabina de dus

  Construirea cabinei de duș zidite reprezintă o provocare chiar și pentru meșteri. Așadar, este indicat să îți aduni rezervele de răbdare și inspirația, pentru ca baia să devină așa cum ți-o imaginezi. În cazul în care nu ești as în construcții, poți solicita ajutor profesionist. Astfel, cabina ta de duș va avea o durată de viață cât mai lungă.

  Sursa foto: Shutterstock

 • leagan pentru gradina

  Cum construiești un leagăn de grădină: pași de urmat și materiale necesare

  Se încarcă...
  385 vizualizări

  Dacă vrei să faci o surpriză plăcută celor mici sau dacă îți este dor de copilul din tine, construirea unui leagăn de grădină poate fi o soluție creativă, pentru care vei găsi o motivație aparte. Există mai multe modele de leagăne din care poți alege, începând cu leagănul cu structura clasică, în formă de „A”, și până la modelele cu suporturi mai complexe, cu foișor și copertină.

  Materiale necesare pentru construirea unui leagăn de grădină

  Un leagăn poate face ca grădina ta să pară mai primitoare și reprezintă un accesoriu excelent pentru zona exterioară a casei tale. Poate fi locul ideal pentru a te relaxa și a admira natura.

  Ce materiale îți trebuie pentru cadru

  Cele mai utilizate materiale pentru realizarea leagănelor de grădină sunt lemnul și fierul. Aceste materiale sunt utilizate pentru cadrul leagănului, în timp ce balansoarul poate fi confecționat combinând două sau mai multe materiale precum: 

  • lemnul;
  • fierul forjat;
  • materialele textile rezistente;
  • sfoara;
  • cauciucul.

  Lemnul: este cel mai utilizat material pentru construirea leagănelor de grădină. Poate fi utilizat lemnul finisat, pentru realizarea unui leagăn de lemn pătrat, sau lemnul rotund, pentru modelele de leagăn rustic de lemn. Pentru a rezista factorilor de mediu, lemnul utilizat este recomandat să fie de esență tare și tratat, pentru a face față intemperiilor. 

  Principalele amenințări exterioare ce pot deteriora lemnul sunt: 

  • Umiditatea: deși lemnul este un material rezistent, umiditatea poate pătrunde în structura acestuia, prin mici crăpături. Cu timpul, la diferențele de temperatură, lemnul poate crăpa, mai multă umiditate va penetra lemnul și, astfel, se creează mediul propice pentru dezvoltarea microorganismelor dăunătoare.
  • Razele ultraviolete: afectează rezistența lemnului, îl decolorează și, în urma expunerii continue, lignina, adezivul natural al lemnului, este distrusă, iar fibrele de celuloză sunt expuse mucegaiului. 

  Bine de știut:

  • Tratarea lemnului de exterior este o etapă importantă, pentru a-l proteja de acțiunea factorilor de mediu și de dăunători. Folosește mai întâi o substanță antimucegai, după care aplică un strat de grund special pentru lemn
  • Asigură o protecție suplimentară lemnului, aplicând peste stratul de grund unul de lac.

  Fierul forjat: în ultimii ani, utilizarea fierului forjat pentru realizarea diferitelor obiecte și accesorii a devenit tot mai populară. Fierul forjat are avantajul de a putea fi modelat în diferite forme și, astfel, pot fi realizate elemente inedite pentru:

  • garduri;
  • porți;
  • mese și scaune;
  • leagăne de grădină;
  • suporturi pentru flori;
  • foișoare;
  • băncuțe.

  Fierul forjat oferă obiectelor confecționate din acest material un aer romantic și elegant, iar pentru leagănele de grădină, fierul forjat este utilizat adesea datorită rezistenței sale și aspectului elegant.

  Metalul galvanizat: este adesea întâlnit la modelele de leagăne de grădină disponibile în magazine. Acestea sunt realizate dintr-o combinație de metal și material textil. 

  Este un material comun, datorită fiabilității sale. Este folosit pentru realizarea obiectelor ce vor fi utilizate în spații exterioare: garduri, acoperisuri, leagăne de grădină, pasarele, conducte. Întrebuințările sale se extind în domenii diverse. 

  Bine de știut:

  • Galvanizarea presupune aplicarea unui strat de zinc peste metal, pentru a-l proteja de rugină. Poți recunoaște cu ușurință metalul galvanizat, datorită luciului pe care îl capătă în urma procesului de acoperire cu zinc.

  Ce materiale îți trebuie pentru balansoar

  Balansoarul sau scaunul leagănului poate fi realizat din același material precum cadrul sau din materiale diferite. Susținerea poate fi: 

  • flexibilă: lanțuri metalice, sfoară;
  • fixă: brațe de metal, fier forjat.

  Dacă îți dorești un model de leagăn inedit, atunci poți opta pentru un balansoar realizat din suport circular metalic, cu șezutul confecționat din sfoară înnodată.

  Așadar, balansoarul leagănului poate fi realizat din același material precum cadrul, respectiv:

  • lemn;
  • fier forjat;
  • metal galvanizat, în combinație cu materiale textile, sfoară, cauciuc.

  În ultimii ani, a devenit tot mai popular și un alt material din care poate fi realizat balansoarul: plasticul reciclat. 

  Plasticul reciclat: cunoscut și sub numele de cherestea sintetică, acesta imită aspectul cherestelei reale și reprezintă o alternativă mai accesibilă la materialul lemnos. Este un material rezistent, ce nu putrezește, nu este afectat de insecte și este rezistent la apă. Cu toate acestea, fiind un material ușor, s-ar putea să nu se comporte prea bine în zilele în care bate vântul, iar vara ar putea fi afectat de razele prea puternice ale soarelui.

  De ce să alegi materialele pentru realizarea unui leagăn de grădină de la Brico Dépôt

  La Brico Dépôt găsești materialele necesare pentru construirea unui leagăn de grădină, dar totodată, ai și posibilitatea de a alege dintre modelele de balansoare disponibile în magazin. Colaborarea cu Brico Dépôt se traduce printr-o serie de avantaje de care vei beneficia, printre care:

  • accesul la o gamă variată de produse la prețuri competitive, iar oferta este îmbogățită în fiecare lună;
  • posibilitatea de a comanda online produsele dorite, cu livrare direct la ușă;
  • opțiunea de a ridica produsele comandate în doar 4 ore de la plasarea comenzii;
  • accesul la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile.

  Cum construiești un leagăn de grădină - etape de urmat

  Dacă primul gând este că realizarea unui leagăn de grădină este dificil de dus la bun sfârșit, te asigurăm ca indicațiile noastre vor fi suficient de explicite, astfel încât să poți realiza un leagăn de grădină complet echipat, în doar câteva ore. Din lemnul rotund și gros se poate realiza un leagăn rustic de grădină, stabil și rezistent. Lemnul pătrat este utilizat pentru confecționarea de cadre moderne pentru balansoarele de grădină.

  Balansoarele din fier sunt mai dificil de realizat în regim propriu și se recomandă contactarea unor profesioniști în confecții metalice. Din fier forjat se pot realiza modele de leagăne de grădină elegante și rezistente.

  Modelul pe care ți-l propunem poate fi realizat din lemn pătrat sau rotund, în funcție de stilul pe care ți-l dorești pentru grădina ta. 

  Cum construiești un leagăn de grădină: Etapa 1 - Organizarea planului de acțiune

  Prima etapă a realizării unui leagăn de grădină din lemn o reprezintă studierea cu atenție a proiectului de execuție și a listei de materiale și scule necesare. Acest pas este foarte important pentru a-ți face o idee de ansamblu asupra elementelor pe care le deții și a celor pe care urmează să le achiziționezi pentru acest model leagăn lemn.

  De asemenea, un alt aspect important se referă la utilizarea echipamentelor de protectie corespunzătoare activităților pe care urmează să le efectuezi.

  Așadar, pentru a realiza un leagăn de grădină, vei avea nevoie de următoarele:

  • proiectul de execuție;
  • lista de materiale;
  • uneltele și sculele necesare;
  • echipamente de protecția muncii.

  Cum construiești un leagăn de grădină: Etapa a 2-a - Realizarea cadrului

  Pentru a fi sigur că vei putea achiziționa toate materialele dintr-un singur loc, o vizită la Brico Dépôt te-ar putea ajuta. Vei putea alege materialele necesare dintr-o gamă variată de produse.

  Dimensiunile unui leagăn din lemn potrivit pentru cei mici și cei mari

  Îți vom explica pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a realiza un leagăn de grădină din lemn. Modelele de leagăn pe cadre în formă de „A” sunt foarte des întâlnite, pentru că au o structura solidă și sunt ușor de realizat. Aceste modele de leagăn de grădină sunt formate din două cadre în formă de „A”, o grindă solidă și două contravântuiri concepute pentru a atenua balansarea laterală. 

  Pentru realizarea cadrului, ia în calcul o amprentă la sol de minim 2,5 m x 2 m, iar în ceea ce privește înălțimea, un leagăn de grădină potrivit pentru copii și adulți ar trebui să aibă o înălțime de aproximativ 2 m. 

  Dacă optezi pentru un leagăn de grădină din lemn pătrat, atunci cea mai comună dimensiune utilizată pentru astfel de structuri este de 100 mm x 100 mm (grosime și lățime). Ar trebui să găsești astfel de grinzi în majoritatea depozitelor de cherestea sau de materiale de construcții. 

  grinda lemn

  Dacă preferi să folosești cherestea rindeluită în locul grinzilor din cherestea brută, este posibil ca dimensiunea să fie un pic mai mică, însă este o marjă nesemnificativă și nu va afecta execuția. Cel mai important este ca lemnul să fie potrivit pentru utilizarea în exterior și să prezinte cât mai puține noduri. Grinzile ce prezintă noduri de mari dimensiuni nu sunt potrivite pentru realizarea cadrului. 

  Furnizorul de cherestea te va putea sfătui cu privire la cele mai potrivite tipuri de cherestea disponibile și la măsurile de siguranță care ar putea fi necesare atunci când lucrezi cu un anumit tip de lemn. Pentru mai multe detalii despre lemnul potrivit pentru realizarea unui leagăn de grădină, te poți adresa reprezentanților Brico Dépôt, care îți vor oferi toate informațiile necesare, astfel încât să alegi cea mai bună variantă.

  De asemenea, poți realiza acest model de cadru și din lemn rotund, pentru un aspect mai rustic. Poți găsi astfel de lemn rotund în depozitele de cherestea.

  Lista de materiale pentru realizarea cadrului

  Indiferent ce variantă de lemn alegi, pentru realizarea cadrului unui leagăn de grădină vei avea nevoie de grinzi din lemn, după cum urmează:

  • 4 bucăți la 2400 m, pentru picioarele celor 2 cadre în formă de A;
  • 1 bucată la 2700 mm lungime pentru grindă;
  • 1 bucată de 3000 mm lungime. Din această grindă vei tăia contravântuirile.

  placi metalice zincate perforate

  În funcție de proiectul ales, vei avea nevoie, de asemenea, de:

  • plăci metalice zincate perforate, pentru îmbinarea lemnului; 
  • suruburi galvanizate de diferite dimensiuni;
  • cuie galvanizate cu cap plat, de diferite dimensiuni.

  Lista de unelte și scule necesare 

  Înainte să te apuci de treabă, ar fi indicat să te asiguri că ai pregătit sculele și uneltele necesare, pentru a economisi timp. Așadar, pentru realizarea cadrului de lemn, vei avea nevoie de următoarele:

  • fierastrau;
  • maşină de găurit electrică;
  • cheie reglabilă;
  • ruletă ;
  • marker;
  • pilă pentru lemn;
  • ciocan;
  • șurubelniță;
  • foi abrazive pentru șlefuire.

  fierastrau manual

  Pași de urmat pentru realizarea cadrului

  Pasul 1. Pregătește toate elementele din lemn

  Taie toate grinzile necesare. Începe cu grinzile pentru suporturile în formă de „A”. La capetele celor 4 grinzi vei efectua câte o tăietură oblică, astfel încât lemnul să se îmbine perfect.

  cum construiesti un leagan

  Pasul 2. Așază pe poziție primul cadru lateral (în formă de „A”)

  Așază primele 2 grinzi în poziția de „A” pe un suport, fie el și unul improvizat. Poziționează și contravântuirea, mai aproape de partea superioară a cadrului.  

  Pasul 3. Fixează primul cadrul în forma de „A”

  Atunci când elementele cadrului „A” (două picioare și o contravântuire orizontală) sunt poziționate corect, acestea pot fi fixate împreună, cu ajutorul unei plăci perforate și al șuruburilor.

  Folosește o placă perforată de 80 × 100 pentru a fixa locul unde se unesc cele două picioare și fixează o placă perforată în formă de „U”, în partea superioară a cadrului „A”. Folosește șuruburi galvanizate pentru a fixa contravântuirile orizontale la picioarele cadrului.

  Fixează provizoriu breteaua orizontală de picioare, cu câteva cleme, înainte de a da găurile pentru șuruburi.

  Pasul 4. Adaugă grinzile diagonale

  Fixează o contravântuire diagonală la contravântuirea orizontală a cadrului în formă de „A”, folosind câteva cuie galvanizate de 100 mm și o placă de prindere.

  Pasul 5. Repetă pașii de mai sus pentru realizarea celui de-al doilea cadru lateral (în formă de „A”)

  În continuare, ocupa-te de cel de-al doilea cadru „A”, dar fără a adăuga grinzile diagonale, deoarece acea contravântuire va fi adăugată atunci când cadrul (aproape) complet va sta în picioare.

  Pasul 6. Fixează grinda pe un cadru lateral

  Înclină un cadru „A” împotriva grinzii de susținere, astfel încât să rezulte un fel de piramidă cu 3 laturi. Practic, partea superioară a cadrului „A” și contravântuirea diagonală vor fi aliniate.

  Asigură-te că extremitatea grinzii depășește cadrul „A” cu 100 mm și că grinda se află în unghi drept (90°) față de cadrul „A”. 

  Fixează grinda pe cadrul „A”, cu ajutorul plăcilor perforate și al cuielor galvanizate.

  Pasul 7. Ridică primul cadru în poziție verticală

  Ridică în poziție verticală cadrul și echilibrează grinda principală pe partea superioară a celuilalt cadru „A”.

  Asigură-te că grinda de susținere se află în unghi drept (90°) față de cadrul „A” și apoi fixeaz-o cu ajutorul cuielor în suportul de prindere.

  Cum construiești un leagăn de grădină: Etapa a 3-a - Construirea balansoarului 

  Balansoarul leagănului poate fi realizat din diferite materiale, în funcție de opțiunea personală și de creativitate. Balansoarele din lemn și cele din metal sunt cele mai întâlnite modele, însă nu trebuie să te limitezi doar la aceste materiale. Există balansoare cu formă circulară, confecționate din sfoară, sau balansoare confectionate din cauciuc, de tip anvelopă auto. Aceste din urmă modele sunt preferatele copiilor, iar pe un cadru pot fi montate două astfel de balansoare.

  Balansoarele din metal pot fi achiziționate din magazinele de profil, iar dacă dorești un model anume, poți achiziționa fierul, iar apoi îl poți preda unui atelier de confecții metalice, pentru a realiza leagănul de grădină dorit.

  Dacă îți dorești un balansoar din lemn, atunci îl poți confecționa chiar tu, urmând instrucțiunile de mai jos. 

  Pentru leagănul de grădină, îți propunem un model de balansoar din lemn, ușor de realizat și al cărui sistem de prindere este realizat din sfoară. Am preferat sfoara în locul clasicelor lanțuri, deoarece oferă o notă mai prietenoasă leagănului din lemn de dimensiuni reduse și completează armonios amenajarea gradinii tale.

  Lungimea ideală pentru un balansoar de grădină potrivit pentru 2 persoane poate fi cuprinsă între 1.2 m și 1.5 m.

  Unelte și echipamente necesare

  Balansoarul poate fi realizat integral din lemn, inclusiv cadrul acestuia, iar la final, dacă vei dori să acoperi culoarea lemnului, vei avea posibilitatea să-l vopsești.

  Prin urmare, pentru realizarea balansoarului, vei avea nevoie de:

  • fierăstrău;
  • burghiu electric;
  • mașină de găurit;
  • daltă;
  • clește;
  • ciocan;
  • pistol de vopsit și/sau pensulă de 75 mm;
  • ochelari de protecție;
  • căști pentru urechi.

  sipca rindeluita

  Materiale necesare pentru construirea balansoarului

  • 7 m de lemn tratat;
  • 10 m de sfoară;
  • șuruburi de exterior;
  • șuruburi cu ochi;
  • hârtie abrazivă;
  • lac pentru exterior/vopsea.

  Pași de urmat pentru realizarea balansoarului

  Pasul 1: Realizează șezutul balansoarului

  Începe cu realizarea șezutului. Confecționează cadrul pentru baza scaunului, din piese de lemn. Șlefuiește toate marginile tăiate și pregătește găurile.

  Pasul 2: Fixează spătarul

  Confecționează și fixează piesele de susținere pentru spătarul scaunului. Atașează suporturile pentru cotiere.

  Pasul 3: Pregătește lamelele și fixează-le pe suport

  Taie lamelele la lungimea dorită și fixează-le în poziție, folosind marginea îngustă a unei lamele ca distanțier.

  Pasul 4: Fixează cotierele

  Atașează cotierele și fizeaxă-le cu șuruburi autofiletante, în găurile realizate în prealabil.

  Pasul 5: Poziționează șuruburile cu ochi și realizează sistemul de prindere

  Dacă alegi sfoara ca sistem de prindere a balansoarului, atunci realizează găurile pentru bolțurile de prindere și adaugă șuruburile cu ochi în partea inferioară a grinzii de sus.

  Trece sfoara prin ochiurile scaunului, reglează înălțimea și înnoadă strâns. 

  Pentru balansoarele susținute cu lanț, sistemul de prindere este și mai simplu. Fixează primul capăt al lanțului de partea din față a leagănului, iar apoi trece lanțul peste grinda de susținere. În final, fixează și cel de-al doilea capăt în partea din spate a leagănului.

  Repetă acest pas și pentru cealaltă prindere.

  snur de iuta

  tipuri de leagane

  Acum ar trebui să ai în fața ta un superb leagăn din lemn, care îți completează grădina și care te îmbie să-ți petreci diminețile de vară relaxându-te în balansoar. 

  Tipuri de leagăne de grădină pentru familia ta

  Un leagăn poate face ca fiecare zi petrecută în grădină să se transforme într-un episod de vacanță. Înainte de a decide asupra modelului ce se potrivește cel mai bine în grădina ta, vezi ce tipuri de modele de leagăne există:

  Dimensiunile leagănului de grădină

  • Leagăn tip cuib - pentru o singură persoană: sunt foarte populare în ultimii ani, mai ales datorită dimensiunilor reduse, ce îl fac potrivit pentru orice grădină. Balansoarul este fixat pe un suport propriu, realizat din metal sau lemn.
  • Leagăn cu copertină - poate fi confecționat atât din lemn, cât și din metal sau fier forjat, fiind recomandat pentru 2-3 persoane. Modelele confecționate din metal sunt prevăzute cu copertină și șezut realizat din material textil, în timp ce copertina leagănelor din lemn poate fi acoperită cu șindrilă bituminoasă, iar balansoarul poate fi construit din lemn.
  • Balansoar tip pat - este realizat din metal rezistent și fixat pe un cadru propriu. Spre deosebire de leagănul clasic, din metal cu structură proprie, acest model are șezutul alungit, astfel încât te poți întinde. Este un model recomandat pentru 2 persoane.

  Stilul leagănului de grădină

  • Leagăn rustic de grădină - este leagănul din lemn rotund, gros, scaunul leagănului fiind, de asemenea, construit din lemn. Prinderea se poate realiza cu lanțuri sau sfoară. Poate fi construit pentru a fi utilizat de 2 sau 3 persoane și necesită întreținere periodică, pentru a menține aspectul lemnului.
  • Leagăn modern - este construit din materiale precum oțelul, fierul forjat sau chiar lemnul pătrat. Acest tip de leagăn este fixat pe cadre proprii și poate fi acoperit cu saltele speciale pentru balansoare sau cu perne. Sistemul de prindere poate fi realizat din același material precum cadrul, în cazul leagănelor din oțel și fier, sau din sfoară ori lanț, în cazul leagănului din lemn pătrat.

  Modul de fixare al leagănului

  • Leagăn suspendat - este leagănul copilăriei, realizat din sfoară și o șipcă groasă din lemn. Suportul de prindere este adesea reprezentat de ramurile groase ale unui arbore. 
  • Leagăn fixat pe un cadru propriu - este vorba despre modelele de leagăne de grădină montate pe un cadru, de obicei, realizat din același material: lemn, fier forjat, metal. De asemenea, astfel de leagăne pot fi construite combinând două materiale. De exemplu, cadrul poate fi realizat din lemn, iar balansoarul din metal, sau pe un cadru din metal poate fi fixat un balansoar din lemn.

  Avantajele construirii unui leagăn de grădină pe cont propriu

  Un leagăn de grădină este un accesoriu funcțional ce completează confortul și decorul grădinii tale. Realizarea unui leagăn de grădină pe cont propriu poate fi o soluție creativă de prelucrare a lemnului. Ai nevoie de unelte de prelucrare a lemnului, de câteva planuri și de o după-amiază liberă sau două.

  Asamblarea facilă și faptul că necesită un număr redus de materiale fac construirea unui leagăn de grădină o activitate potrivită pentru primele încercări în lucrul cu lemnul.

  Avantajele construirii unui leagăn de grădină pe cont propriu:

  • poate fi o alternativă mai ieftină la produsele din magazine;
  • un astfel de proiect îți poate dezvolta creativitatea și viziunea în spațiu;
  • îți oferă satisfacție personală;
  • poate fi o activitate de grup, în care să se implice și ceilalți membri ai familiei.

  Leagănele sunt accesorii de exterior de care se poate bucura toată familia. Alegerea unui balansoar depinde de spațiul disponibil din grădină și de stilul de amenajare a grădinii. În oferta Brico Dépôt găsești modele de balansoare de grădină moderne, ce pot completa decorul grădinii, iar livrarea în doar 4 ore a modelului dorit va aduce relaxarea mai aproape de tine.

  balansoar de gradina

  În concluzie, un leagăn reprezintă un accesoriu potrivit pentru grădină, pentru că, indiferent cât de mult îți place interiorul casei tale, vei fi întotdeauna atras să petreci timp afară. Serile de vară petrecute pe terasă sunt de neînlocuit. Deci, de ce să nu le petreci, printre altele, relaxându-te într-un leagăn?

  Ai nevoie de răbdare, un gram de îndemânare și puțină inspirație, pentru a realiza, în câteva ore, un minunat leagăn de grădină, de care să se bucure întreaga familie.

  Sursă foto: Shutterstock.com, bricodepot.ro

 • parchet asortat cu mobila

  Cum alegi parchetul ca să-l asortezi inspirat cu mobila din locuință

  Se încarcă...
  120 vizualizări

  O pardoseală de calitate atrage atenția imediat ce intri într-o cameră. O problemă majoră în amenajarea interioară este să alegi parchetul ca un lucru separat de restul elementelor (cum ar fi mobila și decorațiunile) ce fac parte din designul interior al încăperilor în care îl montezi. 

  Culorile și texturile din cameră, mai ales cele ale pieselor de mobilier, influențează modul în care este perceput parchetul. Mai jos, sunt câteva criterii de care să ții cont, ca să poți asorta inspirat parchetul cu mobila.

  Respectă contrastul dintre culori

  Indiferent că este vorba despre o casa cu mansarda sau cu etaj ori despre un simplu apartament, legea contrastului de culori stă la baza amenajărilor interioare, inclusiv a asortării parchetului cu mobila. Astfel, nuanțele închise de parchet pot scoate în evidență mobila deschisă la culoare. Alternativ, parchetul în nuanțe deschise mai atenuează din aparenta duritate a pieselor de mobilier închise la culoare.

  Concret, dacă ai un parchet din lemn masiv maro, atunci mobila poate fi în nuanțe de bej închis, dacă preferi un stil clasic de amenajare interioară, sau portocaliu, dacă ești o fire îndrăzneață și îți plac contrastele interesante.

  Este important să acorzi atenție constratelor, pentru că, altfel, piesele de mobilier și accesoriile pot părea pierdute în spațiu, iar senzația vizuală generală este de monotonie și banalitate. 

  Poți, de asemenea, folosi contrastul pentru a crea un punct central într-o cameră. De exemplu, în bucătărie, în zona de luat masa, punctul central este chiar masa de bucatarie în sine. Poți crea contrastul alegând o masă din lemn maro închis sau chiar negru și un parchet gri ori maro deschis.

  În plus, dacă parchetul este lucios, poți completa această imagine alegând mobilă ce are colțurile rotunjite, pentru a-i accentua strălucirea și a crea senzația de spațialitate, mai ales în camerele de mici dimensiuni. 

  contrastul dinte culori

  De ce să alegi parchetul și piesele de mobilier de la Brico Dépôt

  Brico Dépôt este alături de tine, pentru a-ți amenaja orice încăpere din locuință. Alegând parchetul și mobila de la Brico Dépôt, beneficiezi de:

  • ajutor în amenajarea unui spațiu funcțional, simplu, ușor de întreținut și sustenabil;
  • acces la produse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile;
  • comandă online, cu livrare la domiciliu. Alternativ, poți ridica produsele din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • acces la produse de calitate, la prețuri avantajoase.

  Creează armonie între designul mobilei și cel al parchetului

  Dincolo de culori, armonia vizuală vine și din combinațiile reușite dintre designul mobilei și cel al parchetului. Ca să eviți monotonia, nu e neapărat să mergi pe varianta cea mai la îndemână, adică pe ideea că piesele de mobilier trebuie să fie în același stil cu pardoseala și invers. 

  De exemplu, parchetul de nuc sau stejar, cu finisaj mat, poate completa o cameră amenajată în stil clasic, dar în care piesele de mobilier nu sunt și ele tot clasice, ci au un design modern, cu picioare la vedere și țapițerii din materiale naturale. 

  Pe de altă parte, un laminat care imită perfect textura autentică a lemnului și cu finisaj lucios oferă un aspect potrivit stilului minimalist, de pildă. Poți asorta un astfel de parchet cu mobilă în stil industrial sau vintage, ca să creezi un efect deosebit. 

  De asemenea, plăcile mari de parchet creează un aspect luxuriant, în timp ce plăcile mai mici indică un stil sofisticat.

  La fel de importantă ca designul în sine este și culoarea mobilei. Dacă ai mobilă vintage sau piese de design pe care dorești să le pui în valoare, este indicat să optezi pentru un parchet în nuanțe neutre. Astfel, pardoseala va deveni șevaletul pe care vei expune mobila unicat.

  Similar, dacă ai mobilă din lemn masiv, poți opta pentru parchet de lemn în nuanțe de negru sau chiar roșu. Astfel, vei completa o amenajare elegantă.

  combinarea materialelor

  Ai grijă la combinarea materialelor

  Ca regulă generală, combinarea între parchet și mobilă, precum și armonia intre pardoseli si pereti au drept obiectiv crearea unui spațiu plin de viață, unic, interesant și care să te reprezinte. Astfel, precum în cazul culorilor, poți opta pentru asortarea acelorași materiale sau să mergi pe varianta contrastelor. 

  Dacă faci un mic exercițiu de imaginație, imaginea unei camere unde este montat parchet din lemn masiv și în care se află piese grele de mobilier, tot din lemn, poate fi asociată cu purtarea unei perechi de blugi cu o cămașă de blugi. Este un risc ce poate funcționa sau nu. În schimb, dacă asortezi un parchet din lemn autentic cu o mobilă vintage, ce combină fierul forjat cu tapițerii fine din stofă, ai să creezi o atmosferă caldă și primitoare.

  Dacă vrei un design sofisticat și spectaculos, poți merge pe varianta îndrăzneață a parchetului laminat combinat cu mobilier modern, cum ar fi o masă din marmură, cu picioare din lemn, care să fie piesa de rezistență în amenajarea livingului, ori canapele și fotolii cu brațe din metal și tapițerie din bumbac ori stofă.

  dimensiunea pieselor de mobilier

  Ține cont de dimensiunile pieselor de mobilier

  Pe lângă culori și contraste (de texturi, nuanțe și materiale), ar trebui să iei în calcul și dimensiunile pieselor de mobilier. Dacă ai parchet triplustratificat ușor și lăcuit, nu vei dori ca acesta să fie deteriorat de mobila masivă din lemn.

  Similar, parchetul masiv, închis la culoare, poate „înghiți” detaliile inedite ale pieselor de mobilier.

  Pentru un decor deosebit, alege să îmbini piesele delicate de mobilier cu parchet deschis la culoare și ușor. În plus, mobila masivă se îmbină mai bine cu pardoseala din texturi asemănătoare, chiar dacă în culori diferite.

  Un alt aspect important este să nu acoperi tot parchetul, indiferent că este din lemn masiv, triplustratificat sau laminat, cu mobilă de mari dimensiuni. Tendințele din designul modern invită la punerea în evidență a texturii autentice a lemnului sau a imitației de lemn. Prin urmare, asortează un parchet cu aspect natural cu mobilă multifuncțională, de dimensiuni mici, care îi pune în valoare frumusețea.  

  Asortarea parchetului la mobilă poate ridica unele probleme. Însă, dacă iei în calcul câteva reguli, cum sunt și cele de mai sus, și stabilești de la început care este stilul de amenajare dorit, vei lua cele mai bune decizii pentru amenajarea locuinței tale.

  Sursa foto: Shutterstock

 • incalzire cu lemne

  Cum alegi cel mai bun cazan termic pe lemne: sfaturi de luat în calcul și modele recomandate

  Se încarcă...
  82 vizualizări

  Cazanul pe lemne este o alternativă mai ales în zonele care nu se pot branșa la gaz. Are un randament ridicat, costurile de întreținere sunt reduse, oferă căldură și acces la apă caldă. Poate fi folosit ca unică sursă de încălzire sau în diverse combinații cu încălzirea prin pardoseală sau utilizarea caloriferelor.

  Mai jos, poți citi mai multe despre componentele unui cazan termic pe lemne, cum să îl alegi și descoperi câteva modele recomandate.

  De ce să ții cont în alegerea unui cazan termic pe lemne

  Alegerea unui cazan termic pe lemne depinde de mai mulți factori. Mai jos, sunt cei mai importanți dintre aceștia.

   1. Puterea cazanului

  Puterea cazanului se alege în funcție de suprafața pe care dorești să o încălzești. Calculul este unul destul de simplu.

  De exemplu, pentru o casă de 100 mp, cu o încăpere ce are o înălțime de 2,8 m, vom avea următorul calcul: 100 x 2,8 x 50 (50W este necesar pentru a încălzi un metru cub). Rezultatul va fi 14.000, adică 14 kW.

  Dacă obții un rezultat de acest fel, este indicat să alegi un cazan pe lemne de minimum 20 kW, pentru a evita să îl folosești la intensitate maximă. Astfel, reduci uzura rapidă a acestuia.

  Află de pe blogul Brico Dépôt care este necesarul termic al unei locuinte și cum să alegi sistemul de încălzire potrivit nevoilor tale!

   2. Materialul cazanului

  De materialul cazanului depinde cât de repede se va încălzi, un aspect foarte important, mai cu seamă în zilele geroase. Cele mai folosite cazane pe lemne sunt din fontă sau din oțel.

  Cazanele din fontă o au rezistență bună în timp și un randament termic foarte bun. De aceea, nu este necesar să încarci cazanul pe durata nopții.

  De cealaltă parte, cazanul din oțel se încălzește mai repede și are un strat special, ce reduce riscul de arsuri.

  alegerea cazanului pe lemne

   3. Dimensiunea camerei de ardere

  Camera de ardere este cea în care intră combustibilul solid, care este, mai apoi, ars și transformat în căldură.

  O cameră de ardere mai mare poate însemna folosirea unei cantități mai mici de lemne. În cazul unei camere de ardere mai mari, poți folosi bucăți mai mari de lemne și vor fi necesare mai puține încărcări.

   4. Funcționalitatea cazanului

  Din perspectiva funcționalității cazanului, există cazane monocontur și cazane bicontur. Cazanele monocontur au drept scop încălzirea locuinței, dar pot fi atașate unui boiler, pentru a te ajuta să produci apă menajeră caldă.

  Prin comparație, cazanul bicontur încălzește casa și oferă apă caldă atât pentru duș, cât și pentru bucătărie, în același timp.

  De ce să alegi cazanul pe lemne de la Brico Dépôt

  La Brico Dépôt ai cele mai bune soluții pentru a-ți încălzi căminul. Descoperă care sunt avantajele oferite de Brico Dépôt:

  • Îți amenajezi un spațiu funcțional, confortabil și ușor de întreținut. Citește mai multe despre cum sa cureți cosul de fum, de pe blogul Brico Dépôt;
  • Ai acces la o gamă variată de produse la prețuri avantajoase;
  • Poți face comandă online. Produsele comandate îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • Ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

  functionalitate cazan pe lemne

  Care sunt părțile componente ale unui cazan pe lemne

  Un cazan pe lemne are mai multe componente:

  • Ventilatorul – ajută la eliminarea resturilor de peleți, brichete, lemn de foc sau alte materiale;
  • Distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere – se montează în partea de jos a cazanului și este folosit mai ales la cazanele noi. După ce se montează stabilizatorul, se va monta și distribuitorul de aer;
  • Grătarul focarului – este utilizat mai ales atunci când folosești peleți, cărbune sau brichete de rumeguș. În general, se fixează cu ajutorul unor cârlige, în partea de jos a cazanului pe lemne;
  • Deflectoarele – cresc eficiența unui cazan pe lemne. Acestea se montează prin intermediul ușii din partea de sus;
  • Racordul de evacuare – este util mai ales în cazurile în care folosești un tiraj excesiv. Existența racordului protejează cazanul. Inelul de evacuare se montează în apropierea zonei de evacuare a fumului. Pentru o funcționare eficientă, este indicată deschiderea orificiului de evacuare. Altfel, riști apariția vibrațiilor excesive.

  modele de cazane pe lemne

  Modele recomandate

  Există sute de modele de cazane pe lemne. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai eficiente:

  • Cazan clasic pe lemne - modelul standard de cazan pe lemne este potrivit mai ales pentru persoanele care dispun de un buget mai mic pentru încălzirea locuinței. Costurile de achiziție sunt relativ reduse și oferă un randament mare, de până la 70%. Totuși, are două neajunsuri: trebuie încărcat des și curățat zilnic;
  • Cazan pe lemne cu gazeificare - are un preț inițial ridicat, însă randamentul poate ajunge până la 90%, iar curățarea se face mai rar. Un minus al acestui tip de cazan este că trebuie să folosești doar lemn uscat, cu o umiditate mai mică de 15%.

  Cazanul termic pe lemne este preferat de foarte multă lume care locuiește în mediul rural. Este folosit atât de persoanele care nu se pot branșa la gaz, cât și de cele care doresc să aibă un control mai bun asupra cheltuielilor aferente încălzirii locuinței.

  Sursa foto: Shutterstock

 • foiseor pentru gradina

  Cum construiești un foișor dreptunghiular în grădina ta: etape și materiale necesare

  Se încarcă...
  343 vizualizări

  Atunci când te gândești la construirea unui foișor, trebuie să ai în vedere faptul că acesta, pe lângă funcția utilă de a servi drept loc de relaxare, are și rolul de a înfrumuseța o curte sau o grădină. Pentru a te asigura că foișorul de grădină pe care îl construiești corespunde tuturor nevoilor tale, urmărește sfaturile din acest articol. 

  De ce să construiești un foișor de grădină

  Construirea unui foișor pentru grădină îți aduce numeroase beneficii de care te poți bucura împreună cu familia și prietenii. Iată care sunt cele mai importante avantaje ale unui foișor de grădină:

  • Extinde spațiul de relaxare. Scopul principal al unui foișor pentru grădină este să fie un spațiu exterior umbrit, în care să te poți relaxa în weekend sau după o zi petrecută la birou.
  • Oferă mai mult confort. Pentru că te protejează împotriva factorilor de mediu, un foișor de grădină îți permite realizarea unor activități în aer liber, indiferent de momentul zilei sau de anotimp, oferind, în același timp, un grad sporit de confort.
  • Înfrumusețează proprietatea. Pe lângă avantajele practice, un foișor va îmbunătăți aspectul grădinii, fiind un excelent element de decor exterior.

  Un foișor din lemn este o structură de sine stătătoare destul de complexă, însă, dacă urmezi cu atenție toți pașii necesari pentru construirea unui foișor de grădină, cu siguranță vei obține rezultate excelente care te vor încânta atât pe tine, cât și pe membrii familiei tale.

  Nu trebuie să îți faci griji nici cu privire la procesul de construcție a unui foișo. Brico Dépôt îți pune la dispoziție sfaturi utile, care să te ajute în acest proces, și materiale necesare, precum cherestea și placi OSB. Poți alege dintre mai multe tipuri de plăci din lemn, în funcție de nevoile tale, pentru că Brico Dépôt are o gamă extinsă de materiale de construcție la prețuri competitive, care să te ajute să finalizezi proiectul mult visat. Totodată, ai posibilitatea de a comanda online sau direct din magazin inclusiv accesoriile necesare și poți opta pentru livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazin, la patru ore de la plasarea comenzii.

  Etape de construcție a unui foișor dreptunghiular

   

  amenajare foisorProcesul de construcție a unui foișor dreptunghiular de grădină este compus din 8 pași care, pe lângă timp, necesită îndemânare și folosirea unor materiale de calitate, cum ar fi mai multe tipuri de placi din lemn. Pentru a te asigura că foișorul de grădină va arăta conform așteptărilor tale, este important să parcurgi următorii pași:

  1. Alege locul de construcție al foișorului dreptunghiular

  cum construiesti un foisor

  Când începi construcția unui foișor dreptunghiular de grădină, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să decizi locul în care îl vei amplasa. Pentru a te asigura că iei o decizie cât mai bună, în realizarea foișorului trebuie să ții cont de câteva elemente importante: 

  • zona grădinii în care amplasezi foișorul; 
  • distanța față de casă;
  • tipul de teren potrivit pentru construcția unui foișor din lemn.

  În ce zonă a grădinii amplasezi foișorul de grădină

  Un foișor de lemn poate fi considerat un refugiu, departe de zgomotul orașului și de aglomerație, așa că este indicat să îl construiești într-o zonă mai retrasă a grădinii. Nu este recomandată amplasarea lui lângă poartă, de exemplu, din cauza zgomotului stradal și a lipsei de intimitate.

  Cel mai bun loc de construire a unui foișor dreptunghiular este în spatele casei, în cazul în care există o zonă verde suficient de spațioasă, astfel încât să permită amplasarea acestuia. De asemenea, dacă vrei un grătar în grădină, ține cont și de locul unde acesta este amplasat, pentru că foișorul trebuie să fie așezat în imediata lui apropiere. Astfel, vei avea o zonă practică amenajată în grădină, unde să poți pregăti prânzul sau cina și să iei masa alături de familie și de cei dragi.

  La ce distanță de casă construiești foișorul

  În funcție de nevoile tale și de spațiul disponibil, trebuie să analizezi la ce distanță față de casă poți să construiești foișorul. În cazul în care dorești să instalezi aici un frigider sau un televizor, atunci e bine ca foișorul să nu fie foarte departe de casă, întrucât trebuie să te asiguri că poți să instalezi corespunzător electronicele sau electrocasnicele dorite.

  Dacă, însă, dorești ca foișorul să servească doar ca spațiu de relaxare, unde să poți bea o cafea dimineața sau să stai la povești cu prietenii, atunci îl poți construi la o distanță de câțiva metri de casă, în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil.

  Ce fel de teren este potrivit pentru un foișor de grădină

  Evită terenurile mlăștinoase sau nisipoase, pentru că pământul s-ar putea tasa, din cauza greutății foișorului de grădină. De asemenea, este indicat să nu îl amplasezi nici peste alte utilități ale casei, precum diversele cabluri electrice sau canalul colector al fosei septice, deoarece, dacă vei avea nevoie de o intervenție, la un moment dat, va fi foarte dificil de ajuns la utilități.

  2. Creează o schiță a foișorului de lemn

  O schiță a foișorului de lemn nu necesită o foarte mare îndemânare și o poți face de unul singur, fără a apela la un arhitect. Odată ce ai stabilit locul amplasării foișorului, trebuie să stabilești doar dimensiunile, în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil și de modul în care îți dorești să arate. Aici te poți inspira și din numeroasele tipuri și modele de foisoare de gradina, disponibile pe blogul Brico Dépôt.

  Dacă ai deja experiență în construcții, poți alege un model de foișor complex, care să îți pună în valoare proprietatea sau, dacă nu ești sigur ce tip de foișor se potrivește grădinii tale, poți apela la specialiști, pentru recomandări utile.

  etape construire foisor

  3. Pregătește terenul pentru construcție

  Odată ce ai ales locul în care vei amplasa foișorul de grădină, trebuie să nivelezi pământul, să elimini iarba și pietrele, iar mai apoi, să delimitezi cu o sfoară spațiul viitorului foișor. După ce ai parcurs acești pași, urmează construirea structurii foișorului, care poate fi o podină din lemn sau o platformă de beton. 

  Gropile pentru stâlpii de susținere trebuie să aibă cel puțin un metru adâncime și un strat de aproximativ 10 centimetri de pietriș. Fixează stâlpii de susținere în gropi și verifică unghiul corect, cu ajutorul unui poloboc. Ultimul pas din această etapă este turnarea cimentului, iar mai apoi, trebuie să aștepți 48 de ore, ca să se întărească.

  4. Construiește podeaua și grinzile de susținere ale acoperișului

  Atunci când te apuci de construcția podelei foișorului, trebuie să fii foarte atent, deoarece este o etapă extrem de importantă pentru construcția foișorului de grădină. Plasează patru grinzi pe margini, pentru a delimita podeaua, iar mai apoi, în funcție de dimensiunea foișorului tău, plasează și grinzile din mijloc, pe orizontală, la distanțe egale. Nu uita să folosești polobocul, pentru a te asigura că grinzile sunt aliniate perfect.

  Bine de știut: 

  • grinzile trebuie să fie suficient de uscate și să nu aibă crăpături, pentru că, în acest mod, oferă o durabilitate cât mai îndelungată foișorului de grădină. 
  • pentru a asigura durabilitatea în timp a foișorului tău de grădină, poți să folosești cherestea și grinzi nerindeluite.

  Mai departe, pune scândurile podelei peste grinzile așezate orizontal și fixează-le cu ajutorul unor șuruburi sau cuie. Indiferent ce opțiune de fixare alegi, asigură-te că șuruburile sau cuiele nu sunt prea aproape de marginea scândurii, altfel, riști să crape.

   5. Construiește un acoperiș în două ape

  Odată ce ai trecut de etapele anterioare, vei vedea că foișorul de grădină începe să prindă contur, astfel că a venit timpul să treci la următoarea etapă: construirea acoperișului. Aici poți opta pentru un acoperiș în două ape, construit din foi de tabla și  format din două laturi care formează un triunghi.

  După ce amplasezi grinzile orizontale în vârful stâlpilor și le fixezi cu șuruburi, trebuie să amplasezi un stâlp vertical mai lung, de aproximativ 3 metri, în mijlocul foișorului, pentru a susține acoperișul. În vârful acestui stâlp, amplasează un butuc de aproximativ 10 centimetri lungime, iar mai apoi, taie colțurile astfel încât să obții 8 laturi: în fiecare dintre ele va fi fixată o grindă de susținere. Următorul pas este să fixezi căpriorii în grinzile superioare la un capăt și în butucul din centru la celălalt capăt, iar mai apoi, prinde-i în șuruburi, cu ajutorul unei bormașini, pentru o siguranță cât mai mare. 

  Pentru construirea acoperișului propriu-zis, poți să folosești un placaj din lemn lăcuit sau tratat chimic, care să reziste împotriva umezelii sau mucegaiului. O alternativă a foilor de tablă este opțiunea de a îmbrăca placajul în sindrila bituminoasa, pentru o rezistență mai mare, în cazul intemperiilor.

  6. Construiește balustrada foișorului dreptunghiular

  Această etapă este una opțională. Dacă îți dorești un foișor de grădină cu un aspect cât mai plăcut, poți să construiești o balustradă, în trei pași simpli. Prima dată fixează cu șuruburi traversele inferioare între stâlpii de susținere ai foișorului, la o distanță de aproximativ 10 centimetri de podea, iar mai apoi, fixează traversele superioare la o distanță de aproximativ 80 de centimetri de cele superioare. Al treilea pas și ultimul este de a fixa balustradele verticale în funcție de cum îți dorești să arate.

  foisor dreptunghiular

  foisor

  7. Finalizarea lucrării

  Construcția foișorului este gata, însă, înainte de amenajare, trebuie să te asiguri că îi oferi o imagine de ansamblu unitară și finisată. Pentru asta, trebuie să șlefuiești cu un smirghel de calitate toate suprafețele din lemn și să aplici câteva straturi de vopsea protectoare pentru lemn, care îl va proteja de ploi și îngheț.

  8. Amenajarea foișorului

  materiale necesare pentru foisor

  Dacă îți dorești un foișor simplu, unde să petreci câteva momente de liniște după o zi lungă la birou, atunci este suficient să optezi pentru o masă și câteva scaune din lemn. Dacă spațiul îți permite, poți să amplasezi și un dulap într-un colț, în care să depozitezi diverse ustensile utile. Pentru un foișor de grădină mai complex, poți să instalezi și un frigider, unde să poți depozita diverse băuturi ori mâncare sau un televizor care să contribuie la buna dispoziție în clipele petrecute în foișor. Nu uita să adaugi și niște flori în ghiveci sau plante verzi, pentru un aspect deosebit.

  Materiale necesare pentru construcția unui foișor de grădină

  constructia unui foisor de gradina

  Atunci când plănuiești să începi un proiect de construcție a unui foișor de grădină, este bine să știi din timp care sunt materialele de care vei avea nevoie, pentru a duce construcția la bun sfârșit. Pe lângă folosirea unui echipament corespunzător, precum mănușile și ochelarii de protecție, iată o listă cu materialele de care vei avea nevoie pentru construcția unui foișor de grădină:

  • stâlpi groși de lemn;
  • forme cilindrice pentru turnarea betonului;
  • ciment, nisip, pietriș;
  • betonieră compactă;
  • stinghii și scânduri;
  • cuie și șuruburi;
  • mașină de găurit/înșurubat;
  • fierăstrău circular/pendular;
  • șlefuitor orbital;
  • daltă de lemn;
  • ruletă, poloboc, scară, creion de tâmplărie;
  • balustrade.

  Pentru a duce la bun sfârșit construcția unui foișor de grădină, este important, în primul rând, să fii echipat cu echipament de protecție, iar mai apoi, trebuie să te asiguri că folosești ustensile și materiale de calitate. 

  Construind un foișor de grădină, nu numai că vei schimba complet aspectul grădinii, ci vei crea un spațiu intim și relaxant, perfect pentru a petrece timp împreună cu familia și prietenii. Procesul de construire necesită timp și îndemânare, însă rezultatele finale cu siguranță îți vor aduce o satisfacție majoră.

  Sursă foto: Shutterstock

Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România