Idei și inspirație

  • schimbare calorifer

    Cum schimbi un calorifer - cum se face înlocuirea corectă și criterii pentru alegerea unui radiator nou

    Sistemul de încălzire al locuinței tale este foarte important, pentru a-ți asigura confortul termic dorit, indiferent de anotimp, cu un consum eficient de resurse. Din această perspectivă, caloriferele sunt de departe cele mai populare, în special datorită rapidității de a încălzi locuințele, indiferent de dimensiunile acestora. Pentru a te bucura de performanțele optime ale radiatoarelor, este esențial să știi cum le alegi și cum se schimbă un calorifer. Uită de costurile de montaj - nu ai nevoie de un meșter pentru asta, dacă știi ce pași să urmezi. Îți poți schimba caloriferul de unul singur, cu uneltele potrivite și cu răbdare.

    În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre criteriile de care ar trebui să ții cont atunci când optezi pentru un radiator nou, precum și despre pașii necesari pentru înlocuirea corectă a caloriferelor vechi. 

      • Forma și mărimea radiatorului
      • Materialul din care este făcut
      • Puterea de încălzire
      • Accesorii potrivite pentru calorifer
      • Schița de montaj și verificarea pereților
      • Oprire calorifer în mod corect
      • Golirea radiatorului vechi
      • Demontarea caloriferului vechi
      • Înlocuirea suporților de pe perete
      • Montarea radiatorului nou

    Criterii de urmărit în alegerea unui radiator nou

    Dacă a venit vremea să schimbi vechile calorifere cu unele noi, pentru că s-au fisurat, au ruginit sau turul și returul apei din circuitul de încălzire nu se mai realizează corect (dacă ai centrală termică), cu siguranță îți dorești ceva mai bun și potrivit în funcție de cameră. Este important de știut că schimbarea caloriferelor nu se face neapărat pe criterii estetice, ci prioritar, în funcție de randamentul pe care îl dau. Cum știi că a venit momentul să schimbi caloriferele? Ca să te asiguri că răspunsul la întrebare este cel corect, cel mai bine este să apelezi la un specialist, instalator autorizat, care să efectueze verificarea periodică și să îți facă recomandările, în funcție de situația constatată. 

    Brico Dépôt pune accentul pe sustenabilitate, iar produsele și serviciile oferite te inspiră să găsești soluțiile ideale pentru casa ta. Concret, atunci când vine vorba de alegerea caloriferului ideal, te bucuri de:

    • o gamă variată de produse, de mărimi și din materiale diferite, pentru ca tu să ai de unde alege;
    • idei și soluții pentru ca sistemul de încălzire ales să fie funcțional, dar și estetic;
    • posibilitatea de a opta pentru livrare în magazin, în doar patru ore de la plasarea comenzii, sau livrare la domiciliu.

    Alegerea caloriferului potrivit ar trebui să fie bine documentată. Odată ce te-ai familiarizat cu criteriile tehnice de luat în calcul în alegerea unui calorifer, poți arunca o privire asupra gamei de radiatoare de perete din oferta Brico Dépôt.

    Pentru că ai la dispoziție opțiunile variate și alegerea unui calorifer nou nu este chiar ușoară, îți venim în ajutor cu un ghid în acest sens. Mai jos, îți explicăm care sunt patru dintre cele mai importante criterii după care să te orientezi în alegerea caloriferului potrivit pentru nevoile tale.

    Forma și mărimea radiatorului

    Caloriferele orizontale sunt modelele clasice, pe care le găsești în orice locuință, amplasate de obicei sub fereastră. Acestea sunt opțiunea cea mai sigură din punct de vedere estetic, iar un calorifer alb, simplu se va potrivi oriunde. Sunt ideale pentru living și dormitoare, întrucât nu numai că arată bine, dar îți și oferă suficientă căldură.

    Caloriferele verticale sunt înalte și avantajoase pentru designul pe verticală, ceea ce le face o soluție ideală pentru baie și bucătărie, mai ales că, în general, în aceste camere nu dispui de foarte mult spațiu. Deloc de neglijat este alegerea unui radiator portprosop, mai ales pentru baia ta.

    Acest tip de calorifer este special conceput pentru prosoape, menținându-le calde și pufoase, dar și pentru a le usca. Descoperă gama de radiatoare portprosop din oferta Brico Dépôt și alege-l pe cel care se va integra perfect în designul băii tale.

    cum schimbi caloriferul

    Materialul din care este făcut

    Radiatoarele sunt fabricate din trei materiale: oțel, aluminiu și fontă. Cum îl alegi pe cel potrivit? Este bine de știut că materialul influențează direct cât de repede se încălzește și se răcește caloriferul. Astfel, caloriferul din oțel este o alegere comună pentru un buget limitat și își face bine treaba, însă este mai puțin eficient decât alte materiale. Astfel, un model din fontă are un aspect clasic, mai puțin estetic, dar are o durabilitate foarte mare și o eficiență net superioară unuia din oțel. 

    Totuși, caloriferul de aluminiu este cel mai eficient din punctul de vedere al încălzirii, întrucât aluminiul este un superconductor și, de obicei, astfel de modele sunt compatibile cu diverse tipuri de termostate. Termostatele, mai ales în cazul în care ai centrală termică, sunt elemente esențiale pentru a-ți asigura confortul termic, cu un consum eficient de resurse. Poți regla temperatura din fiecare cameră, ai posibilitatea de a programa centrala să funcționeze doar în anumite intervale de timp, nu și când ești plecat de acasă. 

    Totodată, aluminiul este un material ușor, iar montarea unui astfel de calorifer este foarte rapidă. Totuși, este de menționat faptul că aluminiul este mai scump.

    Indiferent de materialul din care este confecționat radiatorul, este bine de știut că vor exista tot timpul avantaje și dezavantaje. Descoperă cum faci alegerea potrivita pentru a avea o casa calduroasa si facturi mici.

    Puterea de încălzire

    Este important să alegi caloriferul adaptat mărimii camerelor din locuință, pentru că puterea de încălzire, exprimată în Watt, este diferită. O putere mai mare înseamnă, în general, facturi mai mari, dar poți oricând să reduci temperatura, mai ales dacă ai termostat. 

    Într-o casă de dimensiuni mari, caloriferele cu putere ridicată sunt, în general, indicate, pentru că, dacă te gândești că faci economii alegând modele mai puțin performante, vei constata că nu îți poți asigura confortul termic dorit și va trebui să apelezi la surse suplimentare de căldură. 

    Indiferent de puterea de încălzire a radiatorului, într-un sistem centralizat care nu funcționează la parametri optimi, asigurarea confortului termic devine o provocare. În acest caz, soluția poate fi folosirea unui calorifer electric, care să vină în completarea sistemului de încălzire centralizat. Află cum alegi un calorifer electric, ca să te bucuri de performanțe optime. 

    Accesorii potrivite pentru calorifer

    Nu uita de accesoriile potrivite pentru caloriferul pe care îl alegi, dintre care setul de robineți este cel mai important. Îți va trebui câte un set de robineți - un robinet tur și un robinet retur de calorifer - pentru fiecare radiator cumpărat. De asemenea, adaugă un aerisitor automat sau manual, ca să te asiguri că ai calorifere dotate cu tot ce trebuie.

    Totodată, mai ales pentru bucătărie și baie, poți opta și pentru instalarea unui robinet tur cu termostat. Bucătăria și baia sunt încăperile cu cele mai mari fluctuații de temperatură, așa că un termostat îți va fi de folos în reglarea temperaturii.

    Accesoriile pentru calorifer sunt concepute pentru a-ți face viața mai ușoară pe termen lung și pentru a asigura funcționalitatea optimă a radiatoarelor tale. Află ce accesorii de calorifer găsești la Brico Dépôt, pentru a fi pregătit de montaj cu tot ce ai nevoie, asigurându-te că vei avea confortul dorit, cu un consum eficient de resurse.

    Cum schimbi un calorifer? Ghid pas cu pas

    Schimbarea radiatoarelor din locuință poate fi o provocare, însă, dacă urmezi câțiva pași simpli, cum sunt și cei pe care ți-i vom detalia mai jos, misiunea ta nu va fi imposibilă. Totuși, dacă nu ești sigur că ești foarte bine pregătit pentru a-ți înlocui singur radiatoarele, cel mai bine este să apelezi la firme specializate sau instalatori autorizați. Iată care sunt etapele înlocuirii unui radiator:

    Schița de montaj și verificarea pereților

    Înainte de a începe lucrul la schimbarea radiatorului, ar fi bine să ai o schiță de montaj calorifere. Apoi, este recomandată verificarea stării peretelui. În cazul în care tencuiala are probleme în zona radiatorului, acesta este momentul ideal să repari peretele. Totodată, asigură-te că știi exact unde se află țevile din perete, pentru a evita orice posibile accidente când dai găuri. Nu uita nici de cârpe sau prosoape, cu care să previi daunele provocate de apă. 

    cum opresti caloriferul

    Oprire calorifer în mod corect

    Un pas important, când vrei să demontezi vechiul calorifer, este să oprești alimentarea cu apă. Asigură-te că radiatorul s-a răcit complet, înainte de a trece la pasul următor. Pasul doi înainte de demontare este să izolezi radiatorul prin închiderea supapei de la fiecare capăt.

    Dacă la unul din capete ai o supapă manuală, rotește-o în sensul acelor de ceasornic până se oprește, iar în cazul robinetului cu termostat, rotește-l până la zero. În celălalt capăt, pentru închiderea robinetului retur al caloriferului, se recomandă utilizarea unei chei reglabile.

    tipuri de calorifere

    Golirea radiatorului vechi

    Înainte de a goli vechiul calorifer, asigură-te că ai un lighean sau o găleată la îndemână, suficient de încăpătoare cât să se scurgă toată apa din radiator. Presiunea din calorifer se scoate prin dopul de aerisire. Poți desface dopul cu ajutorul unei chei reglabile sau cu o șurubelniță. Ai răbdare cu scurgerea apei din radiator. Procesul îți va consuma ceva timp, dar este bine să aștepți și să strângi toată apa, decât să o împrăștii pe podea.

    Alegerea radiatorului potrivit se face, așa cum am văzut deja, urmând o documentare tehnică temeinică, însă este util de știut că există și alte sisteme de încălzire pentru care poți opta, în funcție de nevoile tale. Află care sunt cei patru pasi catre alegerea sistemului de incalzire potrivit pentru locuința ta.

    demontare calorifer vechi

    Demontarea caloriferului vechi

    După ce toată apa s-a scurs, poți scoate caloriferul de pe perete. S-ar putea să fie nevoie să tragi ușor de țevile din lateral, înainte de a putea ridica radiatorul. Este posibil să rămână puțină apă murdară în calorifer, așa că fii pregătit cu o cârpă, pentru a șterge rapid apa de pe podea. Poți pune o cârpă în găurile de la aerisire, pentru a preveni alte scurgeri.

    Înlocuirea suporților de pe perete

    Este probabil ca suporturile existente să nu fie compatibile cu noile suporturi ale radiatorului, așa că, mai întâi, va trebui să le deșurubezi pe cele vechi. Măsoară distanța dintre corpurile de prindere ale noului radiator. Apoi, măsoară distanța de la partea de jos a suportului până la partea de jos a radiatorului. Înainte de a da găurile, asigură-te că măsurătorile sunt corecte, iar distanța dintre găuri, marcată în linie dreaptă.

    Când te pregătești să amplasezi noul calorifer pe perete, asigură-te că supapele de jos sunt aliniate cu țevile din podea.

    montare calorifer

    Montarea radiatorului nou

    Montează caloriferul pe suporți, având grijă să fie poziționat corect pe ambele părți, apoi strânge bine toate piulițele, pentru a conecta radiatorul la țevi. Următorul pas este să redeschizi robineții. Deschiderea robinetului de calorifer din partea inferioară trebuie realizată cu același număr de rotiri pe care le-ai făcut pentru a-l închide. La final, deschide puțin supapa de aerisire, pentru a lăsa aerul blocat înăuntru să iasă, după care închide corect aerisitorul.

    Odată ce ești absolut sigur că toate conexiunile sunt realizate așa cum trebuie și că sunt strânse bine, poți trece la ultimul pas. Pornește sistemul de încălzire și alimentarea la apă și bucură-te de eficiența noilor calorifere!

    Indiferent de motivul pentru care te gândești să schimbi caloriferele vechi, fie că s-au degradat, fie că, pur și simplu, nu se mai potrivesc după o reamenajare a locuinței, acum știi după ce criterii să alegi radiatoare potrivite nevoilor tale. Ai toți pașii necesari pentru schimbarea caloriferului, pentru ca tu să fii propriul meșter al casei tale.

    Sursa foto: Shutterstock

    10 min read
  • chiuveta de granit

    Cu ce se curăță chiuveta de granit - idei pentru întreținerea corectă a lavoarului

    Chiuveta de bucătărie este atât un element funcțional, cât și unul estetic. Dacă îți dorești o chiuvetă elegantă pentru bucătăria ta, din granit compozit, dar te îngrijorează faptul că aceasta este mai greu de întreținut și curățat, află că nu este deloc așa. Întreținerea unei chiuvete din granit este chiar simplă, dacă știi cum să procedezi și ce pași să urmezi.

    În cele ce urmează, îți povestim în detaliu ce ai de făcut, dar și ce ar fi bine să eviți, ca să ai grijă de chiuveta ta așa cum trebuie.

      • Chiuveta pătată de grăsime
      • Pete de calcar pe chiuveta neagră din granit
      • Soluție de curățat chiuveta de granit în cazul petelor persistente
      • Evită să ai o chiuvetă din granit zgâriată
      • Evită produsele de curățat pe bază de substanțe chimice dure
      • Nu lăsa buretele de vase ud în chiuvetă
      • Evită să pui oale sau tăvi încinse direct pe chiuvetă

    Avantajele unei chiuvete din granit

    Chiuvetele de granit sunt foarte populare, datorită designului elegant, precum și faptului că sunt durabile. Dacă le întreții corect, sunt practic nemuritoare, extrem de rezistente la șocuri, căldură și murdărie.

    Brico Dépôt pune accentul pe sustenabilitate, iar produsele și serviciile oferite te inspiră să găsești soluțiile ideale pentru casa ta. Concret, când vine vorba de chiuveta pentru bucătărie, beneficiezi de:

    • diverse stiluri și forme - pătrate, rotunde, dreptunghiulare, cu una sau două cuve, în funcție de nevoile tale;
    • lavoare ce pot fi instalate pe orice tip de blat, fie el din lemn, marmură, chiar și plastic;
    • garanție pe 25 de ani, dovadă că materialele folosite sunt rezistente și durabile, oferind eficiență și funcționalitate;
    • servicii de măsurare și montaj, dar și de proiectare 3D gratuită;
    • posibilitatea de a opta pentru livrare în magazin, în doar patru ore de la plasarea comenzii, sau livrare la domiciliu.

    Chiuvetele din granit compozit nu sunt cu nimic mai complicat de montat și întreținut decât alte tipuri, precum chiuveta din oțel inoxidabil. Află cum se instalează blatul si chiuveta în câțiva pași simpli.

    Cu ce se curăță granitul?

    Pe chiuvetele din granit compozit pot apărea ușor pete, din cauza apei dure sau de la substanțele chimice de curățare. Acestea vor face granitul să își piardă din aspectul natural plăcut și să pară șters, lipsit de strălucire. Curățarea regulată este esențială, atunci când vine vorba de menținerea chiuvetei de bucătărie din granit în stare excelentă.

    cum se curata chiuveta

    Chiuveta pătată de grăsime

    Cel mai bun mod de a evita nevoia de a „curăța în profunzime” chiuveta din compozit, pentru a îndepărta petele, este să ai grijă să o cureți zilnic și după fiecare utilizare. Nu ai nevoie decât de puțină apă cu detergent de vase și un burete. La final, asigură-te că ai uscat bine chiuveta cu o cârpă moale, pentru a evita să lași urme.

    Această modalitate ușoară de curățare zilnică și la îndemâna oricui îți va permite să îndepărtezi rapid petele de mâncare, de grăsime sau chiar și pe cele lăsate de apa dură, înainte ca acestea să se impregneze în material.

    Astfel, îngrijirea zilnică a chiuvetei de granit va deveni rapid o obișnuință și nu-ți va lua mult timp. Descoperă chiuvetele din oferta Brico Dépôt și alege-o pe cea potrivită designului bucătăriei tale, de frumusețea căreia să te bucuri mult timp.

    Pete de calcar pe chiuveta neagră din granit

    Menținerea chiuvetei uscată pare a fi un sfat contraintuitiv, ținând cont că în aceasta se folosește foarte multă apă - pentru spălat vase, spălat legume, etc. Odată ce apa rămasă în chiuvetă și pe robinet se evaporă, aceasta lasă în urmă pete de calcar care, în timp, vor forma straturi dificil de curățat.

    Petele de calcar pe chiuveta neagră sunt evidente, iar calcarul necesită mai mult timp pentru a fi curățat. Ideal ca această curățare să se facă din timp. Ca răspuns la întrebarea cu ce se curăță chiuveta de granit în cazul depunerilor de calcar, află că este foarte ușor și practic să folosești oțet. Ai nevoie de o soluție formată din trei părți apă și o parte oțet, cu care freci ușor suprafața chiuvetei, apoi clătești bine.

    Chiuveta din granit neagră este de o eleganță aparte. Însă, cum există mai multe culori din care să alegi, fiecare cu beneficiile ei, este util să știi cum alegi chiuveta potrivita și care sunt criteriile după care să te ghidezi.

    curatare chiuveta de granit

    Soluție de curățat chiuveta de granit în cazul petelor persistente

    Chiuveta pătată este cu siguranță inamicul tău numărul unu, însă petele nu pot întotdeauna fi îndepărtate doar prin curățarea zilnică obișnuită. Dacă te întrebi cu ce se curăță granitul în cazul unor pete persistente, află că o combinație între bicarbonat și oțet te va scăpa de problemă. Mai întâi, presară puțin bicarbonat de sodiu peste pata persistentă.

    Apoi, toarnă o cantitate mică de oțet peste bicarbonat și lasă-le să se amestece. Folosește un burete sau o perie cu peri moi, pentru a freca amestecul pe zonele cu pete. Odată ce ai curățat suficient zona, clătește bine cu apă caldă și apoi usucă bine chiuveta.

    O chiuvetă de granit întreținută corect va arăta la fel ca atunci când ai cumpărat-o și se va integra perfect în orice tip de design alegi pentru bucătăria ta. Dă frâu liber imaginației și descoperă trucuri despre cum poti amenaja creativ insula de bucatarie.

    Ce să eviți, pentru întreținerea corectă a chiuvetei din granit

    Acum că ai aflat ce este bine să faci pentru a menține chiuveta în stare foarte bună un timp îndelungat, este important să afli și contraindicațiile în materie de curățat chiuveta de granit. Există o serie de produse care nu sunt indicate pentru a fi folosite pe suprafețe de granit. Totodată, o bună întreținere a chiuvetei de granit depinde și de anumite practici pe care este bine să nu le transformi în obiceiuri. Dacă vrei să protejezi chiuveta ta de granit compozit, iată câteva lucruri de evitat.

    În cazul în care petele de calcar ori zgârieturile de pe chiuvetă sau robinet nu-ți dau pace cu niciun chip, poți lua în calcul înlocuirea acestora. Află cum poti inlocui un robinet in cativa pasi simpli, fără să ai nevoie de ajutorul unui meșter.

    Evită să ai o chiuvetă din granit zgâriată

    Chiuveta de granit zgâriată își va pierde rapid din farmec, așa că este mai bine să știi cum să previi această problemă. Când cureți chiuveta, este important să nu folosești produse abrazive. Bureții de metal, periile abrazive și chiar lavetele pot lăsa zgârieturi. În schimb, curăță chiuveta doar cu bureți sau cârpe moi, pentru a o proteja.

    evita produsele de curatat chimice

    Evită produsele de curățat pe bază de substanțe chimice dure

    În timp ce chiuvetele din compozit sunt construite pentru a rezista la șocuri, precum o oală scăpată, acestea nu supraviețuiesc prea ușor când vine vorba de unele substanțe chimice. Substanțele chimice dure din componența produselor de curățat pot decolora suprafața chiuvetei și o pot face să arate mult mai rău decât înainte de curățare. Produsele chimice de evitat includ amoniacul, hidroxidul de sodiu, clorhidratul și acidul sulfuric.

    Pentru a nu duce grija petelor lăsate de substanțele chimice dure, este important să alegi cu atenție produsele de curățat, precum și bureții. Poți alege produsele de curatat potrivite pentru bucătăria ta, din gama Brico Dépôt.

    Nu lăsa buretele de vase ud în chiuvetă

    Recunoaște, și tu te numeri printre persoanele care lasă buretele ud în chiuvetă. Este un obicei comun, însă unul care poate deteriora chiuveta de granit. Dacă buretele este lăsat așa prea mult timp, va lăsa urme de apă sau va forma chiar și depuneri de calcar. Acest lucru va însemna mai multă muncă pentru tine, pe termen lung.

    Evită să pui oale sau tăvi încinse direct pe chiuvetă

    Deși cele mai multe chiuvete din granit au o rezistență mare la căldură, nu este indicat să pui vase scoase din cuptor direct pe suprafața chiuvetei. Folosește mai degrabă un tocător de lemn sau un suport de plastic termorezistent. Este de reținut că ar trebui să eviți crearea de șocuri termice, punând pe chiuvetă un vas extrem de fierbinte și unul foarte rece, în același timp.

    Așadar, dacă îți dorești să menții chiuveta de bucătărie din granit ca nouă și să-i mărești durata de viață, trebuie să te asiguri că o cureți corect și suficient de des. Nu folosi produse de curățat abrazive decât în cazuri speciale și încearcă pe cât posibil curățarea cu produse naturale. Și nu uita să menții chiuveta bine uscată, când nu o folosești.

    Sursa foto: Shutterstock

    8 min read
  • unelte de mana electrice

    Top 5 unelte indispensabile în gospodărie care te vor ajuta să întreții curtea cu efort minim

    Dacă locuiești la curte, știi cât de important este ca gospodăria ta să fie îngrijită și atent amenajată. Asta înseamnă că trebuie să fii pregătit pentru orice, fiindcă o casă la curte înseamnă și lucruri neprevăzute. Astfel, este important să ai o trusă cu unelte și scule, pentru a modifica o bancă din curte sau acoperișul foișorului, a monta un dulap sau ca să tai lemne pentru un grătar vara, la terasă. Mai jos, îți prezentăm cinci tipuri de scule și unelte utile, pe care ar trebui să le ai în gospodăria ta.

    1. Mașina de găurit și înșurubat
    2. Șurubelnițe
    3. Toporul pentru despicat
    4. Patentul
    5. Uneltele pentru grădinărit - lopată, sapă, foarfece de grădină

    Ce unelte nu ar trebui să lipsească din gospodărie - top 5

    Nu degeaba se spune că, într-o gospodărie bine îngrijită, treaba nu se termină niciodată. Fie că e vorba despre întreținerea plantelor, repararea diverselor piese de mobilier ori a magaziei, fie că ne referim la tăiatul lemnelor ori la diverse amenajări, important este ca toate activitățile să fie realizate cu efort minim. Din această perspectivă, este esențial să ai la îndemână uneltele potrivite. Iată care sunt cinci dintre cele mai importante scule care nu ar trebui să-ți lipsească:

    1. Mașina de găurit și înșurubat

    Este nelipsită din orice gospodărie, fiind utilă atât pentru treburile casnice din interior, cât și pentru activitățile din curte. Cu ajutorul ei, poți da găuri în diferite materiale, de la lemn și metal până la beton. Astfel, este important să ai câte un burghiu pentru toate întrebuințările. 

    În casă, aceasta îți vine în ajutor când te apuci de amenajat și ți-ai comandat mobilierul sau atunci când vrei să îți decorezi pereții într-un mod cât mai creativ și să montezi accesorii de iluminat interioare. Afară, îți poate fi utilă când te decizi să schimbi înfățișarea foișorului și crezi că i-ar prinde bine câteva decorațiuni luminoase, de exemplu. 

    Orice ai face, o mașină de găurit și înșurubat este una dintre cele mai importante scule pentru gospodăria ta. Dacă nu te descurci în alegerea unei mașini potrivite pentru tine și dorințele tale, citește înainte ghidul de utilizare sau cere ajutorul specialiștilor. Ea trebuie să fie ușor de manevrat, pentru o precizie maximă a câmpului de lucru. 

    bormasina

    2. Șurubelnițe

    Devin prietenul de nădejde pentru tine și familia ta, pentru că sunt atât de simplu de folosit, încât munca devine o joacă de copil. Totuși, ia în considerare că sunt mai multe tipuri de șurubelnițe, potrivite pentru diferite acțiuni. Nu te gândi că, dacă ai una, le rezolvă pe toate. Este prima unealtă la care apelezi, când vrei să schimbi un bec, să montezi un raft sau când vrei să fixezi un șurub.

    Cel mai bine este să îți alegi o trusă de șurubelnițe, de diferite mărimi, cu capul drept și în cruce. Astfel, vei ști că ai totul la îndemână pentru o soluție rapidă în cazuri imprevizibile. Ai grijă și la mâner: să fie unul pe care îl poți manevra ușor, atât la sarcini ușoare, cât și la cele dificile. 

    Ca să te asiguri că din trusa de unelte de mână nu îți lipsesc sculele de calitate, durabile și ușor de folosit, află mai multe despre cum alegi surubelnițele potrivite ca să-ți pui în practică ideile. 

    3. Toporul pentru despicat

    Viața la curte implică multe activități, ca să poți avea o gospodărie funcțională și care să aibă și un aspect estetic deosebit. Totodată, curtea casei este locul ideal pentru organizarea meselor în familie sau cu prietenii, mai ales dacă amenajezi aici un foișor ori un loc special pentru grătar. Din această perspectivă, una dintre uneltele indispensabile este toporul. 

    Cu ajutorul lui, cureți copacii din curte, spargi lemne pentru șură, dar faci și orice fel de activitate care cere adaptabilitate imediată. Fii atent, însă, la tipul de coadă, ca să fie ușor de mânuit. 

    ⏩ Spargerea lemnelor sau curățarea pomilor din gospodărie nu este o operațiune la îndemâna oricui, de cele mai multe ori, problema fiind chiar unealta folosită. Asigură-te că faci alegeri inspirate și află de ce este important ca, din trusa ta de scule sa nu lipseasca un topor pentru despicat, care nu își lasă toată greutatea în mâinile tale, având un unghi de tăiere ce permite lamei să pătrundă ușor în lemn. 

    4. Patentul 

    Dacă ești un meșter pasionat sau dacă vezi treburile prin grădină ca un hobby care te relaxează în timpul liber, sigur vei simți nevoia unui patent, în gospodăria ta. Îți va întregi cutia de scule și vei fi pregătit să îți transformi fiecare colțișor din gospodărie. Ai grijă să fie bine izolat la mânere, să îl folosești în siguranță și ușor, cum ar fi pentru aplicațiile electrice (atunci când nu lucrezi sub tensiune), de exemplu. 

    Având o prindere puternică, patentul este potrivit și pentru a slăbi șuruburi, acolo unde șurubelnița nu poate să ducă la bun sfârșit întreg procesul. 

    5. Uneltele pentru grădinărit - lopată, sapă, foarfece de grădină

    unelte pentru gradina

    Cu flori sau legume, o grădină trebuie să fie îngrijită, ca să te bucuri de roade bogate ori de frumusețea plantelor decorative. Prima dată, o să ai nevoie de o sapă, ca să faci rânduri simetric, din punct de vedere vizual, dar și pentru a crește optim răsadurile. Apoi, de lopată, ca să poți asigura drenajul solului, ori de câte ori este nevoie, și de foarfece de grădină, pentru toaletarea culturilor. La fel de util este și un aspirator de frunze, care te va ajuta să menții curtea curată, dar și să ții dăunătorii departe. 

    Pare o muncă ce nu se termină niciodată, însă, dacă ai toate uneltele la îndemână, se poate transforma într-un mod plăcut de relaxare. Dacă ești la început de drum și cauți soluții pentru grădină, cercetează cu atenție ce unelte nu trebuie să îți lipsească. 

    Indiferent ce alegi pentru gospodăria ta, la Brico Dépôt vei găsi uneltele de mana și electrice care te vor ajuta să îți transformi curtea într-un spațiu relaxant, în orice anotimp. Fie că te pasionează grădinăritul, fie că găsești mereu o oportunitate să reorganizezi curtea, la Brico Dépôt găsești tot ce ai nevoie ca să-ți pui în practică ideile și să obții un spațiu funcțional și ușor de întreținut. În plus:

    • te bucuri de produse calitative la prețuri competitive;
    • poți face comanda online. Produsele vin direct la ușă sau le poți ridica din magazinul cel mai apropiat de tine, în doar patru ore de la comandă;
    • ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

    Cum alegi uneltele potrivite pentru gospodăria ta

    Alegerea potrivită a uneltelor se va vedea și în curtea ta, pentru că o vor transforma considerabil. Așadar, dacă ești la prima operațiune de acest fel, informează-te corespunzător înainte. Prin urmare:

    • alege sculele electrice, dacă munca din grădină este pentru relaxare;
    • fii atent la tipul de alimentare: dacă ai nevoie de unele cu acumulatori sau alimentate la rețeaua electrică;
    • mizează pe sculele cu un design ergonomic (care să fie simplu de transportat, utilizat și depozitat);
    • nu în ultimul rând, dacă vrei să mergi pe ceva mai complex, analizează și modul în care se repară, să vezi cât de repede le poți readuce la viață, în cazul deteriorării.

    Scule necesare pentru gospodăria ta - cum le organizezi

    După ce te-ai văzut cu toate uneltele și sculele pentru gospodăria ta, vine provocarea de a le organiza eficient, să știi de unde să le iei când ai nevoie de ele și să le prelungești durata de viață.  

    • Construiește o magazie pentru ele 

    Uneltele și sculele trebuie să fie ferite de ploaie, frig, chiar și căldură. Poți să optezi pentru o magazie cu rafturi mai multe, în cazul unui spațiu mai mic în curte. Rafturile te ajută și într-o organizare mai eficientă. Înainte de a o construi, nivelează și curăță terenul și asigură-te că ai toate instrumentele necesare pentru asta. 

    • Aranjează-le în funcție de frecvența utilizării

    Cel mai bine este să faci o curățenie generală în fiecare anotimp, ca să te asiguri că sculele de sezon sunt la îndemână. Astfel, îți va veni mult mai ușor să le găsești și să le folosești. 

    • Organizează-le în funcție de material

    Materialul din care sunt confecționate joacă un rol important pentru calitatea lor. Este bine ca uneltele de metal să fie depozitate separat de cele din plastic sau electrice. De altfel, pentru a evita eroziunea, trebuie amplasate departe de obiecte care le expun la umiditate.

    Acestea sunt doar câteva dintre cele mai utile scule și unelte care trebuie să se regăsească în orice gospodărie. Pentru cei pasionați, lista poate să conțină mai multe, însă este important să le ai pe cele esențiale, pentru a fi pregătit de orice. 

    ???? Pentru a te bucura de grădina ta în cel mai frumos mod, după ce ai înțeles cât de important este să ai sculele potrivite, la fel de bine trebuie să știi cum se plantează diferite specii de plante. Află mai multe despre plantarea pomilor fructiferi, ca să te bucuri de grădina la care ai visat dintotdeauna. 

    Sursa foto: Shutterstock.com

    8 min read
  • culorile din locuinta

    Cum alegi culorile pereților din locuință - ce paletă cromatică se potrivește pentru fiecare cameră

    Combinația de culori joacă un rol major în a ne induce o anumită stare de spirit. Poate fi dificil să te decizi ce combinații de culori arată bine împreună, mai ales dacă nu ai acordat prea mare importanță laturii tale artistice pănă acum, așa că nu este de mirare că mulți dintre noi alegem să mergem la sigur și optăm pentru combinații clasice.

    Dar unele dintre cele mai interesante combinații de culori pot proveni din acele asocieri neașteptate care par să încalce regulile, dar care, de fapt, arată minunat împreună.

    În continuare îți vom prezenta câteva idei de combinații de culori pentru pereții din locuință și câteva sfaturi despre cum să alegi nuanțele potrivite pentru un decor relaxant și armonios.

    Cercul culorilor - ghidul de bază pentru designul interior

    Imaginează-ți asta: Ai o locuință nouă și pereții fiecărei camere sunt vopsiți în aceeași nuanță de alb. Minimaliștii s-ar putea să fie încântați de ideea unei locuințe complet albe, însă alte persoane s-ar putea să găsească plictisitoare încăperile fără culoare pe pereți. 

    Dacă te încadrezi în această din urmă categorie, atunci îți recomandăm să te reții informațiile importante despre alegerea combinațiilor potrivite pentru a aduce culoare în locuința ta.

    Primul pas pentru a-ți ușura procesul de alegere a combinațiilor de culori pentru pereți este să arunci o privire peste cercul culorilor. Există trei combinatii de culori cheie care sunt garantate să funcționeze împreună. 

    • Combinația "tonală" este cea mai simplă, deoarece include doar tonuri diferite ale aceleiași culori, de la deschis la închis.
    • Combinația "armonioasă" utilizează nuanțe care se află una lângă cealaltă în cercul culorilor, cum ar fi albastru și verde, și reprezintă o modalitate simplă de a crea un decor plăcut ochiului.
    • În cele din urmă, există combinația "contrastantă", care este cea mai vibrantă dintre cele trei. Combinațiile contrastante se bazează pe două culori dispuse în opoziție una față de cealaltă pe cercul culorilor, cum ar fi galbenul și movul. Adesea denumite culori complementare, aceste perechi sunt garantate să adauge dramatism în orice cameră.

    Combinațiile potrivite de culori în funcție de cameră

    Alegerea unei singure culori de vopsea pentru toate încăperile din casa poate fi copleșitoare. Iată de ce poate fi dificil să alegi combinațiile de culori pentru pereții din locuință. Urmând sfaturile noastre vei reuși să îți dai seama ce nuanțe se potrivesc cel mai bine locuinței tale și în funcție de ce aspecte să alegi culorile pereților din fiecare cameră. De asemenea, pentru a te asigura că aspectul final va fi cel pe care ți l-ai imaginat și culorile vor fi întocmai cele alese în magazin nu uita ca pregătirea pereților pentru vopsit este o etapă importantă.

    Află mai multe despre etapele pregatirii pereților înainte de aplicarea culorii finale de de pe blogul Brico Dépôt!

    Încăperi precum dormitorul și camera de zi sunt destinate relaxării și momentelor petrecute alături de familie. Pentru aceste camere, este recomandat să alegi culori nu foarte saturate, cum ar fi pastelurile sau culori amestecate cu gri. În încăperile în care ai nevoie de stimuli, cum ar fi bucătăria, nuanțele saturate, vibrante se vor potrivi de minune.

    Având în vedere aceste detalii, îți vom prezenta câteva dintre cele mai potrivite scheme de culori pentru pereții din fiecare cameră, Dar, în cele din urmă nuanța adecvată este cea care îți place!

    bucatarie cu pereti galbeni

     1. Bucătărie - tonuri de galben sau albastru marin cu accente aurii

    Bucătăria este o încăpere activă într-o casă, așa că vei dori ca alegerea culorii pereților să se potrivească cu această stare de spirit.

    Optează pentru culori îndrăznețe și energizante în bucătărie. Pereții de culoare albastru marin cu accente aurii sunt o alegere plăcută ochiului și deopotrivă în trend pentru bucătării. O astfel de combinație reprezintă o modalitate excelentă de a actualiza ceea ce ar putea fi o bucătărie ternă și de a o face să se simtă mai șic și mai nouă. 

    bucataire albastru marin

    De asemenea, nuanțele de  galben sunt potrivite pentru bucătărie deoarece creează o atmosferă revigorantă. Pe lângă alegerea culorilor potrivite este recomandat să acorzi importanță etapei de aplicare a vopselei, pentru a obține rezultatul mult așteptat.

    Citește pe blogul Brico Dépôt totul mai multe despre cum sa aplici corect vopseaua lavabila pentru a obține o culoare uniformă și un finisaj perfect!

     2. Dormitor - alege nuanțele deschise, de albastru

    Albastrul este în mod universal o culoare pe care o asociem cu calmul și odihna, poate din cauza asocierilor evolutive cu cerul senin și sursele de apă. De asemenea, studiile arată că oamenii dorm mai mult în dormitoarele albastre. 

    Pentru a crea o atmosferă plăcută și relaxantă în dormitor alege o nuanță de albastru cu un nivel scăzut de saturație și ridicat de luminozitate.

    Ce să eviți ! Evită să zugrăvești pereții dormitorului în culoarea violet. Deși se află alături de albastru pe roata culorilor, este o culoare obositoare pentru dormitor și s-ar putea să nu te bucuri de un somn de calitate într-un dormitor violet.

    dormitor albastru deschis

     3. Baie - alege scheme de culori care conțin tonuri de roz-deschis

    În timp ce albul este asociat cu puritatea și curățenia, acesta poate, de asemenea, să facă o încăpere să pară sumbră. Pe de altă parte, rozul creează cel mai măgulitor mediu pentru toate tonurile de piele și chiar te poate face să te simți mai bine atunci când ieși din duș.

    Însă nu este recomandat să alegi rozul puternic pentru a obține un efect plăcut în baie: rozul-cuarț subtil se va simți proaspăt și modern, mai ales alături de obiectele sanitare potrivite.

    Ce să eviți ! Culorile eclectice - băile sunt în general încăperi de mici dimensiuni și nimeni nu vrea să se simtă captiv într-un spațiu mic și care agresează privirea.

    combinatii de culori pentru living

     4. Camera de zi - orientează-te spre gri-deschis, verde-cenușă sau tonuri de maro

    Cele mai potrivite combinații de culori pentru living includ nuanțe de: maro, gri-porumbel, verde-cenușă sau alb. De asemenea, în nuanța potrivită, roșul poate fi o alegere interesantă pentru living. Optează pentru un roșu stins temperat de maro sau gri și păstrează roșul aprins pentru accente mici, precum obiectele de decor. Peretii zugraviti în culoarea roșie funcționează cel mai bine în combinații echilibrate cu galben, verde închis și maro. 

    Însă chiar și atenuată, o cameră de zi roșie nu este pentru toată lumea. O altă idee este vopseaua gri-deschis, care permite decorului viu colorat să iasă în evidență. Desigur, și un living alb este clasic. Sau încearcă verdele. Este mai viu decât albastrul și arată somptuos cu tonuri de bijuterii și mobilier din catifea, precum și cu lemn.

    Ce să eviți! Galbenul nu este potrivit pentru pereții din living deoarece este prea obositor, mai ales într-o încăpere de mari dimensiuni. 

    Oricare ar fi alegerea ta în ceea ce privește culoarea pereților din locuință la Brico Dépôt vei găsi o gamă variată de produse din care să alegi. Pe lângă multitudinea produselor disponibile, alegând vopselele lavabile de la Brico Dépôt te bucuri de o serie de avantaje precum:

    • Accesul la produse de calitate la prețuri competitive;
    • Opțiunea de a plasa comanda online. Produsele vor ajunge direct la ușa ta sau le poți ridica din magazin în doar patru ore de la comandă;
    • Accesul la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

    Cum alegem culorile pereților din locuință - detalii care fac diferența

    1. Creează o schemă de culori care să se potrivească cu mobilierul din locuință.

    Amintește-ți că, deși există o multitudine de culori de vopsea, există doar șapte culori în spectrul vopselelor: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet. Înainte de a merge să alegi culorile pereților ar fi bine să elimini din start câteva dintre ele. 

    1. Fă un exercițiu de imaginație 

    Dacă ai ajuns la magazin și ai în față un paletar imens de culori și nu știi ce decizie să iei, uită-te la cea mai închisă culoare din partea de jos a benzii. Dacă îți place și ți-o poți imagina pe pereți, atunci știi că îți vor plăcea cele din mijloc și de sus, dar dacă alegi uitându-te la culorile de sus, cele mai deschise, toate cărțile din acea categorie ți se vor părea la fel.

    1. Alege 3 culori de pe un obiect drag

    Începe prin a selecta trei culori de pe un obiect existent în casă; o pernă de pe canapea, cravata sau eșarfa preferată sau un tablou - orice lucru care transmite confort sau au valoare sentimentală pentru tine. Dacă ai posibilitatea, ia acel obiect cu tine la magazinul de vopsele. Identifică cele 3 culori pe paletare și vei avea instantaneu o varietate de culori dintre care să alegi. 

    Următorul pas este să alegi una dintre cele trei culori de vopsea ca fiind culoarea peretelui și să le păstrezi pe celelalte două pentru a fi folosite pentru mobilier, țesături și decor.

    Pentru a alege culorile din încăperile adiacente, ia aceleași paletare de culoare și selectează o altă nuanță. În cele din urmă, alege o a patra culoare care poate fi folosită ca accent și adaugă un detaliu în această culoare în fiecare cameră a casei: prin intermediul unei perne, al unei farfurii sau al unui tablou. Astfel, vei stabili o legătură între încăperi.

    În concluzie, atunci când alegi culorile pereților ar trebui să ai în vedere modul în care este utilizată încăperea respectivă și atmosfera pe care dorești să o creezi.

    Pentru pereții din living și bucătărie designerii recomandă culori calde, în timp ce pentru birou sau dormitoare nuanțele mai reci, cum ar fi verde salvie, sau albastru se potrivesc mai bine.

    Sursă foto: Shutterstock.com

    8 min read
  • cum reconditionezi mobila

    Vopsirea mobilei vechi deteriorate pentru a o readuce la viață

    Restaurarea mobilierului din lemn și renovarea lui este o modalitate excelentă de a îi oferi și lui, dar și casei tale un suflu nou. O comodă veche, un bufet de bucătărie, o masă sau chiar scaunele de lemn, recuperate dintr-o piață de vechituri sau din podul bunicii își găsesc o nouă viață cu ajutorul unei mici doze de îndemânare și a câtorva activități de  bricolaj. Decojirea, repararea dacă este necesar, vopsirea sau băițuirea și finisajele, iată o mica listă cu pași esențiali de făcut pentru ca mobila ta din lemn să fie complet transformată.

    Restaurarea mobilierului din lemn: alege materialele potrivite

    restaurarea mobilei

    Înainte de a investi în produsele necesare, verifică rapid starea mobilierului tău. Nu ar trebui să fie spart, ciobit excesiv, trebuie să fie stabil, iar dacă are sertare și uși, asigură-te că nu sunt blocate. Dacă lemnul este doar puțin deteriorat, pe de altă parte, nu vă faceți griji. Există diferite produse de reparații care fac minuni pentru a readuce la viață mobilierul și a-l personaliza.

    Odată verificată starea mobilierului, trebuie să-l pregătești cu ajutorul unor produse de curățare. Lemnul decojit poate dezvălui zone care trebuie reparate. După reparații, poți trece la vopsire. În cele din urmă, nu sări peste etapa de finisare și protejare a lemnului. Cu cât materialele sunt mai bine bine alese și aplicate, cu atât mobila ta va fi mai frumoasă și va fi gata să reziste trecerii timpului.

    În ceea ce privește echipamentul, începe prin a-ți achiziționa:

    • mănuși de protecție, pentru ca mâinile tale să nu sufere în urma lucrului cu diferite produse;
    • o mască și ochelari de protecție, pentru a nu respira vaporii vopselelor sau praful rezultat în urma șlefuirii;
    • un burete, perii și role pentru vopsit;
    • șmirghel pentru șlefuit în diferite granulații;
    • lipici și chit de lemn;
    • spaclu
    • pensule
    • vopsea, lac, ceară

    Citește mai departe care sunt pașii de urmat pentru a oferi mobilei tale o viață nouă.

    Pasul 1: pregătește mobilierul pe care dorești să-l transformi

    vopsirea mobilei

    Primul lucru de făcut este să decapezi mobila dacă este vopsită sau lăcuită sau să o șlefuiești dacă a fost ceruită. Acest pas va asigura un suport neted si potrivit pentru a fi ulterior, vopsit și finisat. Mobilierul cerat sau lăcuit trebuie șlefuit cu șmirghel grosier. Dacă este piesa de mobilier este una mare poți folosi un șlefuitor excentric care te ajuta foarte mult.

    Pentru a afla dacă mobila ta este lăcuită sau ceruită, toarnă puțină apă pe ea. Dacă este tratată cu ceară, picătura de apă va face o pată; dimpotriva, dacă este lăcuită, apa va aluneca fără să adere. Slefuirea mobilei cerate se face în direcția fibrelor, până când stratul este îndepărtat complet, apoi curăță suprafața cu un burete de sârmă înmuiat în apă și lasă să se usuce.

    Daca mobila este lăcuită sau vopsită, folosește un decapant universal sau special  pentru lemn, aplicându-l cu o pensula sau un burete. Exista decapante lichide sau gel, perfecte pentru aplicarea verticală deoarece nu picură. Se lasă să acționeze aproximativ 20 de minute, apoi poți îndepărta vopseaua cu o racletă sau o spatulă. Dacă este nevoie, poți repeta acesțti doi pași, până când suprafața este curată si poate fi ștearsă cu o cârpă din bumbac.

    Echipament necesar:

    • șmirghel grosier
    • mănuși și ochelari de protecție
    • decapant universal sau pentru lemn
    • burete de sârmă
    • racletă metalică
    • perie de decapare.

    Pasul 2: resigilează și repară mobilierul din lemn

    repararea mobilei

    Odată ce mobilierul a fost decapat sau curățat de ceară, este posibil să iasă la iveală zgârieturi, fisuri sau mici găuri. Pentru a repara aceste mici imperfecțiuni poți folosi un chit de lemn incolor sau colorat. Folosind o spatulă, aplică chitul direct în gaură sau fisură. Apoi netezește cu spatula, având grijă să mai adaugă chit dacă este necesar. Lasă să se usuce pentru timpul indicat pe ambalajul chitului, apoi șlefuiește ușor cu un șmirghel cu granulație fină.

    Această etapă te poate ajuta și în cazul în care, de exemplu, dorești să realizezi singură pentru grădina ta un mobilier din paleți, care acum este atât de mult în tendințe.Nu uita să cureți foarte bine paleții înainte de a acoperi cu chit găurile lăsate de cuiele de îmbinare și ulterior de a șlefui foarte bine lemnul. Șlefuiește în direcția lemnului, trecând de mai multe ori, apoi îndepărtează praful cu o cârpă înmuiată în alcool metilat.

    Echipament necesar: 

      • chit pentru lemn natur sau colorat
      • chit de lemn cu agent de întărire

    Pasul 3: vopsește sau lăcuiește mobilierului de lemn

    cum se reconditioneaza mobila

    Pentru a personaliza piesa de mobilier și a o adapta la decorul tău, cea mai simplă soluție este să o revopsești. Depinde de tine să alegi o nuanță care să se potrivească cu decorul tău. Există diferite tipuri de vopseluri colorate, precum și unele cu efect de piele sau crăpat, antichizat sau vintage, care conferă mobilierului un aspect plăcut la modă.

    Regula de bază pentru vopsire este să aplici mai întâi de toate un strat de bază, numit grund sau primer. Aplică stratul cu o perie plată, pe toată suprafața piesei de mobilier, apoi lasă-l să se usuce foarte bine. 

    Când vine vorba despre vopsea, în general se recomandă aplicarea a două straturi. Poți folosi vopsea pe bază de apă, cu aspect de cretă, recomandată pentru astfel de suporturi. Poți vopsi cu ajutorul unei pensule sau a unui trafalet mic care va lăsa un aspect uniform. Aspectul acestei vopsele ține doar de gusturile tale, poți alege un finisaj mat, lucios, semi-lucios sau catifelat.

    Pentru a vopsi mobila corect, câteva sfaturi practice:

    • începe cu interiorul sau partea inferioară a mobilierului și apoi termină cu exteriorul acestuia.
    • dacă este o comodă, scoate sertarele, le vei vopsi separat.
    • urmează mereu canelurile lemnului atunci când vopsești, de cele mai multe ori sunt în lungimea piesei de mobilier
    • aplică mai multe straturi
    • începe cu peria cu vârf rotund pentru a vopsi unghiuri sau zone mici
    • în sfârșit, extrem de important, respectă timpul de uscare dintre diferitele straturi.

    Dacă nu dorești să vopsești mobilierul și preferi aspectul mai natural al lemnului, poți opta pentru un baiț simplu sau cerat, în culoarea preferată sau un lac pentru lemn. Acestea vor colora, proteja și evidenția granulația lemnului.  In acest caz, evident, lacul sau baițul se aplică direct pe lemn, fără a mai fi nevoie de stratul de grund. Poți aplica baițul cu o pensulă sau o cârpă moale de bumbac, lacul, cu o pensulă dreaptă. În ambele cazuri, lasă mobila să se usuce foarte bine înainte de ultimul pas al recondiționării ei.

    Materiale necesare:

    • lac pentru lemn
    • baiț colorat pentru lemn

    Pasul 4: finisează mobilierul recondiționat

    mobilier vopsit

    În cazul în care ai ales varianta unui lac sau a unui baiț, care în sine, vor proteja și finisa piesa de mobilier, vei avea nevoie să mai adaugi un mic pas. Ai nevoie să hidroizolezi lemnul, o variantă la îndemână o reprezintă un ulei pentru mobilă, care pe lângă proprietățile sale impermeabile, hrănește lemnul și îi confera un aspect frumos, mat. Alege un ulei potrivit tipului de lemn și aplică două straturi cu o perie, lăsând timp de uscare între straturi. Din când în când, este necesară apoi întreținerea piesei de mobilier prin curățarea ei  călcarea unui strat de ulei. 

    Mobilierul vopsit poate fi tratat cu ceară sau lac protector. Ceara îi conferă o patină estetica și un aspect vintage. Se aplică fie cu o pensulă, dacă ceara este lichidă, fie cu o cârpă moale de bumbac, dacă este sub formă de pastă. Aplică două straturi de ceară, apoi lustruiește ușor cu o cârpă moale.

    Lacul protector confera profunzime lemnului vopsit, și îi oferă strălucire și intensifică culoarea. Poți alege între un finisaj mat, satin sau lucios, în funcție de preferințe. Dacă alegi un lac protector spray, ai grijă să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj.

    Urmând aceste sfaturi de mai sus, precum și cu puțină imaginație și îndemânare, poți transforma orice mobilier din casa ta atunci când îți dorești ceva nou, personalizat și în stilul preferat. Spor!

    Sursa foto: Shutterstock

    7 min read
  • amenajare dus walk-in

    Totul despre cum să amenajezi un duș walk-in

    Un duș walk-in reprezintă o alegere bună indiferent dacă proprietar este tânăr sau vârstnic. Dacă pentru tineri spațiul în baie este mai important odată cu trecerea anilor dușul walk-in este o idee bună în special pentru persoanele cu probleme de mobilitate.

    Pentru a amenaja un duș walk-in este important să ții cont de câteva aspecte: ce avantaje și dezavantaje are un duș walk-in, de ce materiale vei avea nevoie, care sunt pașii montării, unde se montează, cum se amenajează în funcție de stil și alte informații utile.

    Ce este, de fapt, un duș walk-in

    Un duș walk-in este un duș amenajat pe pardoseala băii. Cu alte cuvinte, nu mai este nevoie de cadă sau de cabină de duș clasică.

    În funcție de preferințele proprietarilor poate fi construită cu o cădiță mică sau chiar fără, cu pereți de duș sau fără, cu ușă sau fără.

    Spre deosebire de cabina de duș, dușul walk-in permite accesul mai ușor. Prin montarea unui prag se previne și împrăștierea apei.

    Poate veni în completarea unei băi moderne sau ca ajutor pentru vârstnicii cu probleme de mobilitate. Poți citi mai multe despre cum să renovezi și modernizezi baia pe blogul Brico Dépôt.

    avantaje dus walk in

    Ce avantaje are un duș walk-in

    Dușul de tip walk-in are mai multe avantaje:

    • Accesibilitate – în lipsa căzii sau a cădiței de duș, accesul se face ușor și rapid, pentru copii, adulți și vârstnici. Nu există trepte sau obstacole;
    • Întreținere minimă – lipsa accesoriilor face din dușul walk-in o alegere potrivită pentru persoanele cu un stil de viață activ care au timp pentru curățenie. De asemenea, din punctul de vedere a construcției, dușul walk-in se montează mai ușor prin comparație cu instalarea unei căzi sau a unei cabine de duș;
    • Aspectul elegant – orice baie iese în evidență dacă are un duș walk-in. Acesta atrage prin design
    • Sistemul de hidroizolație – un duș walk-in are un sistem de hidroizolație cu flanșe duble. Astfel, dușul de tip walk-in este etanș la scurgere. Prin comparație, în cazul unei căzi nivelul de impermeabilitate depinde foarte mult de calitate etanșeității precum și de îmbinarea de silicon;
    • Utilizarea eficientă a băii – dimensiunile cădiței pot limita mișcarea la duș însă, în funcție de preferințele clienților, poți construi un duș mare chiar de doi metri lățime;
    • Economie de apă – dacă o cadă necesită circa 120 de litri de apă, pentru un duș sunt necesari circa 80 de litri de apă;
    • Montarea în colțuri – dacă pentru o baie în care există cadă, colțurile sunt puncte moarte, nu același lucru putem spune despre dușul walk-in. Datorită dimensiunilor reduse și a designului inovativ permite montarea inclusiv în colțuri. Pentru a completa designul modern, poți închide lucrarea cu un perete de sticlă.

    dezavantaje dus walk in

    Ce dezavantaje are un duș walk-in

    Totuși, un duș walk-in are și câteva dezavantaje de care este important să ții cont înainte de a înlocui cada sau cabina de duș clasică. Mai jos sunt câteva dezavantaje ale dușului walk-in:

    • Este alunecos – pardoseala este udă în interiorul cădiței de duș cât și pe gresie. Astfel, există un risc mai mare de alunecare. Pentru a contracara acest lucru poți opta pentru un model anti-alunecare și/sau pentru gresie anti-derapare. Acestea au, totuși, un preț mai mare;
    • Crește umiditatea – dacă la dușul clasic închizi ușile, la dușul walk-in aburii și umiditatea ajung în întreaga baie. Totuși, aceasta nu este o problemă nouă ci apare și în cazul băilor care au cadă; O posibilă soluție este instalarea unei ventilator pentru baie sau deschiderea ferestrei după duș
    • Probleme cu scurgerea – este esențial să optezi pentru un sistem de scurgere foarte bun. Altfel există riscul ca apa să plutească în întreaga baie.

    De ce materiale ai nevoie

    Materialele necesare depind foarte mult de tipul de duș walk-in. Cel mai simplu tip de duș walk-in este cel care necesită doar o scurgere bună. Totuși, multe persoane aleg dușuri moderne și cădiță minimalistă sau chiar pereți de sticlă, cuburi de sticlă, plăci ceramice sau alte materiale.

    În funcție de model, poate fi nevoie să creezi o margine pentru a împiedica scurgerea apei în întreaga baie.

    Odată alege materialele de bază va trebui să te orientezi spre mortar hidroizolant pentru fixarea elementelor. Mai mult, va fi nevoie de un produs hidroizolant pentru pardoseală și pereți. Dacă vei pune gresie și faianță în aceeași perioadă de timp, va trebui să alegi plăcile ceramice precum și un adeziv specific, adaptat la condițiile de umezeală din baie.

    În fine, trebuie să acorzi atenție sporită alegerii rigolei de duș. Aceasta trebuie adaptată dușului pentru a permite scurgerea facilă a apei. Tot în această fază, trebuie ales și setul pentru duș, respectiv pana de duș, bateria și duza de duș.

    ce materiale ai nevoie

    De ce să alegi obiectele sanitare de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt ai acces la cele mai bune soluții pentru proiectele tale de sanitare. Iată care sunt câteva avantaje dacă alegi Brico Dépôt să fie alături de tine:

    • Amenajezi un spațiu funcțional, modern, sustenabil și ușor de întreținut;
    • Organizezi inteligent spațiul din baie, indiferent de dimensiunile, stilul de amenajare sau forma acestei încăperi;
    • Ai acces la produse de calitate la prețuri accesibile iar oferta se îmbogățește lunar;
    • Poți comanda produsele online. Acestea vin direct la adresa de lucru sau le poți ridica direct din magazin la doar patru ore de la comandă;
    • Ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.
    • cum se monteaza dusul walk-in

    Cum se montează dușul walk-in

    Montarea dușului walk-in depinde de preferințele proprietarilor, de locul în care se află scurgerea precum și de alte aspecte care variază de la o locație la alta. Mai jos sunt pașii necesari pentru montarea dușului walk-in:

    1. Delimitează zona de duș pentru a modifica instalația sanitară, adaptând-o la noile nevoie de canalizare. Sapa trebuie turnată cu o înclinație de cel puțin 2% pentru ca apa de la duș să ajungă, în cădere, la scurgere;
    2. Montează rigola de duș – citește cu grijă instrucțiunile de pe ambalaj. În general, rigola vine cu șuruburi pentru a permite fixarea la înălțimea dorită. Aceasta se va lega la conducta de evacuare. Următorul pas este turnarea betonului până la flașa de izolare. Porțiunea de sus a rigolei va trebui să se afle la același nivel cu gresia, care va fi montată mai apoi. De asemenea, spațiul dintre plăci și zona de scurgere va trebui umplut cu ajutorul unui chit elastic;
    3. Toarnă șapei de egalizare – după montarea rigolei următorul pas este turnarea șapei. Realizată pe bază de ciment, șapa se va turna în așa fel încât rigola să nu depășească nivelul gresiei care se va ponta ulterior;
    4. Etanșeizează – podeaua este acoperită cu o membrană hidroizolantă iar apoi cu o soluție hidroizolantă pentru a separa cât mai bine zona de duș de restul băii. Astfel, vei preveni ca apa să ajungă în straturile superficiale ale zidăriei și, drept urmare, mucegaiul și igrasia. Pentru o mai bună rezistență în timp este necesară aplicarea hidroizolației în două straturi. Pentru zona colțurilor și pentru îmbinări este necesară aplicarea unei benzi de cauciuc;
    5. Montează plăci ceramice – pe pardoseală poți pune gresie, mozaic sau un alt material preferat de proprietari. Placarea se realizează cu un adeziv special pentru materialul folosit însă suficient de flexibil pentru a avea aderență față de hidroizolație. Nu uita de panta din zona rigolei. Scopul este ca apa de la duș să cadă natural spre rigolă (scurgere);
    6. Montează un paravan de sticlă – acest pas este opțional. Dacă proprietarii doresc paravan de sticlă, acesta va proteja baia împotriva picăturilor de apă. Montarea se realizează potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj. Pentru un aspect modern poți evita să duc paravanul de sticlă până în tavan.

    unde se moteaza dusul walk in

    Unde se montează dușul walk-in

    Pentru o eficientizare a eliminării aburilor și a umidității, dușul walk-in ar trebui să fie amplasat cât mai aproape de fereastră sau de o sursă de evacuarea a aerisire.

    Dacă în cazul unei băi mari dușul walk-in poate fi montat aproape oriunde și poate fi chiar și pentru două persoane, pentru o baie mică este indicat să îl montezi în colțul opus intrării în baie.

    Pentru mai mult sfaturi pentru amenajarea unei băi mici poți citi blogul Brico Dépôt.

    ce dimensiuni poate avea dusul walk in

    Ce dimensiuni poate avea dușul walk-in

    În ceea ce privește dușurile walk-in există numeroase dimensiuni în funcție de producător. Acestea pot avea formă dreptunghiulară sau pătată, pot fi deschise sau cu o ușă de sticlă.

    Condiția principală este ca un adult să poată încăpea în duș. Totuși, există și dușuri walk-in mai mari, care oferă mai mult confort.

    Dimensiunile unui duș walk-in variază între 80-200 cm lungime și 70-100 cm lățime. Cu toate că există și alte dimensiuni, acestea sunt cele mai folosite.

    dus minimalist

    Pentru ce tip de amenajare se pretează dușul walk-in

    Dușul walk-in este mai ales un simbol al vieții moderne, mereu aglomerate. De aceea, este preferat în special în băile amenajate în:

    • Stil scandinav – acest stil reunește funcționalitatea cu simplitatea și cu designul modern. În acest caz dușul walk-in poate fi minimalist, fără pereți de sticlă, părând a apărea în continuarea băii;
    • Stil industrial – se remarcă prin folosirea unor materiale neprelucrate precum piatra sau lemnul precum și a unor culori precum gri sau negru. Dușul walk-in fără cădiță este o alegere potrivită pentru a pune în valoarea materialele și culorile specifice acestui stil;
    • Stil modern/ultra-modern – poate include pereți cu accente puternice, corpuri de iluminat smart, instalație high-tech cu oglinzi inteligente. Predomină tonuri neutre de alb, negru sau gri. Cea mai bună variantă este dușul walk-in cu pereți de sticlă, fără detalii intruzive. Sticla completează stilul modern prin liniile simple și aspectul aerisit oferit;
    • Stil contemporan – se bazează pe linii drepte, ordine și spațiu deschis. Și aici este de preferat dușul walk-in cu pereți/ușă din sticlă pentru un aspect cât mai curat.

    ce este dusul walk in

    Ce să știi înainte de montarea dușului walk-in

    Încheiem cu o serie de recomandări pentru montarea dușurilor walk-in:

    • Măsoară cu atenție diametrul conductelor de drenaj – pentru a permite scurgerea apei este important să alegi țevi cu un diametru potrivit. În general, cada are o curgere de 50 mm, la fel și dușul walk-in însă mașina de spălat are o scurgere de 40 mm iar toaleta de 90 mm. În cazul în care se adună mai multe conducte de drenaj, optează pentru un diametru cât mai mare, de peste 100 mm;
    • Evită să conectezi conductele în Y – deoarece există riscul de formare a unor bule de aer în sistemul de canalizare este important să eviți conectarea în Y. În caz contrar, apa rămâne în duș până la scoaterea sifonului din scurgere. O alegere bună este să optezi pentru un cuplaj în T;
    • Alege un sifon ușor accesibil – în cazul în care apar probleme la scurgerea apei, este posibil ca murdăria să se fi acumulat. Alegerea unui sifon eficient, ușor de accesat și curățat previne spargerea podelii dușului ori de câte ori este necesară curățarea.

    dus modern

    Dușul walk-in este o alegere ideală pentru familiile moderne care doresc să aibă acces rapid la duș precum și pentru vârstnicii cu probleme de mobilitatea. Instalarea sa este mai simplă prin comparație cu băile care au cadă însă tot este nevoie de mâini pricepute, de timp și de atenție.

    Sursa foto: Shutterstock

    10 min read
  • de ce sa alegi un perete despartitor

    Din ce se poate face un perete despărțitor: ce materiale să alegi și cum îl construiești

    Peretele despărțitor (separator) este folosit mai ales în camerele mari, fie pentru a amenaja un birou acasă fie pentru a închide o bucătărie open space. Proiectul necesită timp și efort.

    De aceea, este important să îți faci un plan de construcție, să ai la îndemână materialele și uneltele necesare și să te echipezi corespunzător.

    Mai jos poți citi despre rolul îndeplinit de peretele despărțitor, ce avantaje și dezavantaje are, de câte tipuri sunt pereții despărțitori, de ce materiale ai nevoie precum și care sunt pașii necesari pentru construirea unui perete despărțitor.

    De ce să alegi un perete despărțitor

    Principala funcție a unui perete despărțitor este de a ajuta la o mai bună compartimentare a spațiului interior.

    Ca meșter poți primi comenzi de pereți despărțitori atât de la proprietari de locuințe cât și de la companii care au nevoie de zonă de birouri sau anexe. Acestea pot fi realizate cu ajutorul unor pereți despărțitori.

    Ce avantaje are un perete despărțitor

    Construirea unui perete despărțitor are numeroase avantaje. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele.

    Flexibilitatea

    Neafectând structura de rezistență a casei, peretele despărțitor poate fi montat oriunde în casă. În plus, nu este necesar să fie construit în același moment cu locuința, deci poate fi adăugat ulterior.

    Eficiența

    O compartimentare eficientă a spațiului este importantă atât în cazul caselor cât și a spațiilor comerciale, halelor, sălilor de sport și altor spații mari.

    Eficiența include inclusiv zona de costuri și investiții, pereții despărțitori necesitând o cantitate mai mică de materiale. Au o structura ușoară și nu pun presiune foarte mare pe fundația unei locuințe.

    Design

    Un alt avantaj al pereților despărțitori este și flexibilitatea legată de estetică. Pot fi montați oriunde și în stilul dorit.

    Dacă un client își dorește să amenajeze un colț de cameră în formă triunghiulară poți face acest lucru folosind pereți despărțitori.

    avantaje perete despartitor

    Ce dezavantaje are un perete despărțitor

    Totuși, pereți despărțitori vin și cu o serie de neajunsuri. Mai jos sunt principalele dezavantaje ale folosirii pereților despărțitori.

    Este dificil de instalat

    Unele tipuri de pereți despărțitori, mai ales cei realizați din panouri prefabricate pot fi dificil de instalat. În plus, sunt grei deci vei avea nevoie de o camionetă pentru a transporta materialele necesare.  

    Unele designuri complicate pot necesita mai multe persoane pentru o instalare corectă.

    Poate fi scump

    Pereții despărțitori pot fi scumpi dacă sunt realizați din oțel inoxidabil, lemn, sticlă sau panouri prefabricate.

    Produce multă murdărie

    Dacă este necesar să instalezi un perete despărțitor în living sau bucătărie, cel mai probabil vei lucra și cu ciment sau alte materiale de construcție care vor produce mult praf.

    De câte tipuri sunt pereții despărțitori

    Unul dintre avantajele majore ale pereților despărțitori este materia varietate de materiale pe care o ai la dispoziție. Este vital să știi care sunt aceștia mai ales deoarece fiecare vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje.

    Perete despărțitor din gips carton

    Peretele de gips carton este printre cele mai folosite în construcții. Foarte versatil, gips cartonul a început să fie folosit pentru pereții despărțitori iar în prezent este utilizat și în finisaje. Mai jos sunt câteva avantaje ale acestui material pentru pereții despărțitori:

    • Este accesibil prin comparație cu alte materiale;
    • Se montează relativ ușor prin comparație cu pereții tradiționali ceea ce înseamnă un timp mai mic de lucru;
    • Are o grosime redusă, deci nu ocupă mult spațiu;
    • Izolează bine termic și fonic;
    • Rezistă la umezeală;
    • Finisarea face, practic, parte din structura materialului. Deci după montare, mai rămâne doar zugrăvirea peretelui. Poți afla mai multe despre pregătirea pereților pentru vopsit de pe blogul Brico Dépôt.

    Un neajuns important pentru unele persoane este că nu are o rezistență la fel de bună precum plăcile de BCA sau pereții din cărămidă. De aceea, deseori poate fi nevoie de folosirea unor materiale suplimentare pentru izolare.

    Perete despărțitor din sticlă

    Sticla este un alt material folosit pentru pereții despărțitori, fiind ales mai ales pentru aspectul estetic. Mai jos sunt câteva avantaje ale folosirii acestui material pentru pereții despărțitori:

    • Este transparent permițând trecerea luminii. Prin comparație cu alte materiale, folosirea sticlei permite economisirea de energie electrică;
    • Rezistă foarte bine la umezeală și mucegai;
    • Se curăță ușor cu soluții specifice pentru sticlă;
    • Este estetică atrăgând atenția tuturor inclusiv a celor care nu sunt pasionați de design interior.

    Totuși, și sticla are câteva neajunsuri. Are un cost ridicat și se poate zgâria ușor sau chiar sparge.

    perete despartitor sticla

    Perete despărțitor din PVC

    Realizarea pereților despărțitori din PVC oferă încăperii un aspect futurist, fiind ales mai ales de către proprietarii care amenajează o locuință în stil modern. Mai jos sunt câteva avantaje:

    • Nu ruginește și rezistă foarte bine la umezeală/igrasie;
    • Datorită compoziției chimice a materialului poate avea proprietăți antibacteriene, fiind perfect pentru compartimentarea camerei copilului;
    • Vine într-o gamă variată de modele și culori;
    • Nu necesită finisare, astfel scăzând costurile cu materialele.

    Cu toate acestea, se montează destul de greu și similar sticlei, se poate zgâria ușor.

    Perete despărțitor din cărămidă

    Cărămida este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție, oferind mai multă stabilitate, deci dărâmarea viitorului perete poate fi dificilă. Mai jos sunt principalele avantaje:

    • Are un farmec aparte chiar și în lipsa finisajelor;
    • Rezistă foarte bine;
    • Nu se pot găuri ușor sau dărâma;
    • Izolează foarte bine contribuind la reducerea facturilor pentru căldură.

    Un dezavantaj este reprezentat de costurile ridicate de achiziție precum și montarea anevoioasă.

    perete despartitor caramida

    Perete despărțitor din lemn

    Peretele despărțitor din lemn reprezintă o alegere ideală dacă și alte piese de interior sunt realizate din acest material. Mai jos sunt principalele avantaje ale folosirii lemnului pentru pereți despărțitori:

    • Are o structură ușoară deci nu va pune presiune pe structura casei;
    • În funcție de preferințele proprietarilor, poate fi construit pentru a putea fi mutat cu ușurință. Pentru inspirație te poți uita pe blogul Brico Dépôt unde vei vedea câteva idei de paravane despărțitoare;
    • Nu necesită finisaje dar poate fi decorat cu tencuială (opțional);
    • Izolează bine din punct de vedere termic;
    • Rezistă foarte bine în timp.

    Un dezavantaj important este că necesită întreținere specială cu produse dedicate lemnului.

    perete despartitor din lemn

    Perete despărțitor din BCA

    BCA-ul este un alt material des întâlnit, alături de gips carton, în realizarea pereților despărțitori. Mai jos sunt câteva avantaje:

    • Are o rezistență foarte bună;
    • Izolează foarte bine din punct de vedere fonic;
    • Izolează bine termic;
    • Se montează relativ repede datorită blocurilor mari de BCA.

    Totuși aduce și câteva dezavantaje. În primul rând, lucrul cu BCA face multă mizerie. De asemenea, cum blocurile de BCA sunt mai mari decât alte materiale pot pune presiune asupra structurii de rezistență a casei. În plus, costul este mai mare prin comparație cu alte materiale.

    Materiale necesare

    În funcție de materialul ales pentru pereții despărțitori vei avea nevoie de materiale diferite. Cele mai folosite materiale pentru pereții despărțitori sunt gips cartonul și BCA-ul. Mai jos poți afla care sunt materialele necesare dacă alegi unul dintre aceste materiale.

    Materiale pentru pereți despărțitori din gips carton

    Dacă plănuiești să construiești un perete despărțitor din gips carton vei avea nevoie de:

    • Plăci de gips carton – alege modelul potrivit în funcție de grosimea și dimensiunile plăcilor. Dacă pereții trebuie să susțină greutăți mari este nevoie de o placare dublă. Poți afla mai multe despre placarea peretelui de pe blogul Brico Dépôt;
    • Accesorii pentru montaj – vei avea nevoie de bandă de etanșare pentru izolare acustică, șuruburi cu dibluri, chit pentru îmbinarea plăcilor, accesorii pentru finisare, accesorii pentru văruire sau montare tapet etc.

    Materiale pentru pereți despărțitori din BCA

    În cazul în care optezi pentru pereți despărțitori din blocuri de BCA vei avea nevoie de următoarele materiale:

    • Blocuri de BCA – ia măsurători și calculează ce cantitate de BCA ai nevoie. Acest material este voluminos și vei reuși să termini de lucrat mai repede decât în cazul altor materiale însă ai nevoie de cantitatea potrivită de material;
    • Mortar – citește ambalajul pentru a vedea de ce cantitate de mortar este nevoie. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să amesteci cu un mixer electric și cu apă până obții o pastă omogenă. Astfel, vei fixa blocurile de BCA;
    • Unelte pentru zidărie – vei avea nevoie de ciocan de cauciuc, nivelă, placă de șlefuit pentru a elimina eventualele denivelări;
    • Spumă poliuretanică – aceasta este folosit pentru a umple spațiile dintre ultimul rând de blocuri de BCA și tavanul încăperii;
    • Finisaje – va fi nevoie de amorsă iar apoi de vopsea lavabilă pentru un aspect uniform și estetic.

    materiale perete despartitor

    De ce să alegi produsele de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt ai acces la o gamă variată de produse, culori și texturi. Mai jos sunt câteva dintre avantajele alegerii Brico Dépôt ca partener în lucrările tale de construcție:

    • Amenajezi un spațiu, funcțional, simplu, sustenabil și ușor de întreținut;
    • Ai la dispoziție o gamă largă de produse precum materiale de construcții și accesorii la prețuri accesibile;
    • Poți comanda online iar produsele vin direct la adresa stabilită de tine sau poți ridica produsele direct din magazin la doar patru ore de la comandă.

    Cum construiești un perete despărțitor

    Întrucât construirea unui perete despărțitor este anevoioasă, mai jos ai pașii necesari dacă alegi să îl construiești din gips carton.

    Pasul 1: Alege plăcile potrivite de gips carton

    În unele cazuri poate fi necesară optarea pentru placarea dublă. Mai mult, este important să acorzi suficient timp alegerii profilelor metalice, în funcție de înălțimea pe care o va avea peretele.

    Ce regulă generală, profilele metalice de tip C sunt necesare pentru montura verticală pe perete iar pofilele de tip U sunt elementele de îmbinare, adică prin care se fixează de podea și de tavan.

    Pasul 2: Tăierea gips cartonului

    După ce ai trasat peretele despărțitor, taie cu o foarfecă pentru tablă profilele metalice pentru a permite un spațiu de circa 10 mm; acestea trebuie să fie cu aproximativ 1 cm mai scurte decât înălțimea peretelui.

    Este esențial să nu existe spații pentru a se potrivi perfect la dimensiunile locului în care va fi amplasat peretele.

    Pasul 3: Lipirea benzii adezive pe gips carton

    Înainte de a monta profilele metalice în partea inferioară a gips cartonului este necesar să lipești benzile adezive (monoadezive). Acestea asigură izolarea acustică odată ce peretele este fixat. În lipsa lor este redusă performanța fonică.

    Pasul 4: Fixarea profilelor de perimetru

    Profilele de perimetru (numite și profile perimetrale) ale peretelui despărțitor vor fi fixate cu ajutorul șuruburilor cu diblu de podea, tavan și/sau pereți. Este recomandat ca distanța dintre dibluri să fie de aproximativ 50 cm.

    Pasul 5: Marcarea distanței dintre profilele metalice pentru gips carton

    Marchează pe podea distanța dintre profilele metalice la fiecare 60 de centimetri.

    Pasul 6: Introducerea profilelor verticale in profilele U

    Următorul pas constă în introducerea profilelor metalice verticale în profilele U, de prindere de podea și tavan.

    montare perete despartitor

    Pasul 7: Consolidarea spațiilor pentru uși

    Construcția spațiilor proiectate pentru uși trebuie consolidată, dacă există aceste spații. În acest caz, se folosesc profile metalice de colțare. În general, se fixează cu două șuruburi la fiecare îmbinare, sus, pe tavan și jos, pe pardoseală.

    Pasul 8: Fixarea plăcilor de gips carton

    Pentru fixarea plăcilor de gips carton este nevoie de șuruburi cu terminație ascuțită pentru autofiletare (pe verticală) și șuruburi cu terminație autoforantă pentru profile U (contactul cu pardoseala și tavanul).

    Contează foarte mult și distanța dintre șuruburi. Astfel, pentru primul strat de plăci de gips carton este nevoie de șuruburi autofiletante de 3,5 x 25 mm iar pentru al doilea strat de gips carton va fi nevoie de șuruburi mai lungi, de 3,5 x 35 mm.

    Pe verticală, plăcile trebuie înjurubate cu șuruburi situate la fiecare 25 cm.

    Pasul 9: Montarea plăcilor de gips carton

    Înainte de montarea propriu-zisă este necesară șanfrenarea laturilor scurte folosing un cutter., adică tăierea la un unghi de 45 de grade. Astfel se vor îmbina mai bine pe orizontală.

    În continuare va trebui să pui plăcile de gips carton pe structura metalică creată mai devreme ținând cont de dilatație. Acest lucru se poate stabili prin așezarea unei bucăți de placă în partea de jos.

    Folosește șuruburi autofiletante pentru a fixa plăcile de gips carton. După ce ai umplut o parte a peretelui cu plăci va fi necesar să umpli spațiul interior cu vată minerală sau de sticlă. Astfel, crește semnificativ izolarea fonică a peretelui.

    Fixează plăcile și pe cealaltă parte a peretelui fiind atent ca la locul de îmbinare pentru plăcile verticale, de ambele părți, să fie decalat cu aproximativ 60 cm.

    Pasul 10: Finisajele

    După chituirea îmbinărilor dintre plăcile de gips carton urmează finisările respectiv aplicarea de amorsă și vopsea lavabilă, tapet sau alt finisaj.

    Construirea unui perete despărțitor reprezintă o modalitate inovativă de a compartimenta o încăpere, un spațiu de birouri, o hală sau o altă clădire. Cunoașterea proprietăților unor materiale precum și alegerea accesoriilor potrivite asigură realizarea profesionistă a lucrării.

    Sursa foto: Shutterstock

    11 min read
  • bca

    Cărămidă sau BCA? Ce să alegi pentru construcția casei

    Cărămizile sunt folosite de mii de ani în construcție în timp ce blocurile de BCA au apărut în 1924. Totuși, ambele materiale sunt în prezent produse cu tehnologii moderne care le permite să fie mai ușoare, mai rezistente și prietenoase cu mediul, deși în măsuri diferite.

    Mai jos poți afla mai multe despre particularitățile cărămizilor și a BCA ca materiale de construcție, cum să alegi între ele precum și câteva întrebări frecvente despre folosirea lor în construcția casei.

    Unde se folosește cărămida

    Cărămida este realizată din argilă sau pământ, apă, nisip și aditivi prin care se stabilește consistența și porozitatea. Apoi, amestecul este turnat în forme, uscat la soare și ars la temperaturi înalte, în cuptoare speciale. Se pare că peste 60% dintre construcțiile noi din țara noastră sunt realizate din cărămidă.

    Acest material se folosește în:

    • Structura de rezistență;
    • Fundații;
    • Arcuri;
    • Cornișe;
    • Mici poduri în curte;
    • Ziduri exterioare și interioare;
    • Decorarea suprafețelor exterioare sau interioare;
    • Decorațiuni speciale de artă modernă.

    Ce avantaje și dezavantaje are cărămida

    Ca orice alt material de construcții, cărămida are o serie de avantaje și dezavantaje de care este important să ții cont înainte de orice achiziție.

    ce avantaje are caramida

    Ce avantaje are cărămida

    Cărămizile pentru construcții au următoarele avantaje:

    • Rezistă foarte bine la foc – poate fi expuse la temperaturi de maximum 1.000 de grade Celsius fără probleme;
    • Au o durată de viață ridicată – casele și anexele gospodărești realizate din cărămidă pot rezista mai mult de 100 de ani;
    • Se întrețin ușor și ieftin;
    • Permite schimburile cu exteriorul – pereții din cărămidă „respiră” și protejează împotriva acumulării de umezeală;
    • Izolează bine fonic și termic, creând un mediu confortabil;
    • Are o rezistență mare la intemperii – construcțiile realizate din cărămidă pot fi lăsate nefinalizate până la 2-3 ani. Unii meșteri lucrează la casă vara și în primele săptămâni de toamnă, o lasă la roșu pe durata sezonului rece apoi continuă primăvara. Într-un astfel de caz, este necesară aplicarea de tencuială exterioară; astfel, vei preveni infiltrațiile;
    • Sunt flexibile – casele din cărămidă pot fi construite la mare și la munte, la câmpie, la deal sau în zone cu vânt puternic.

    Citește mai multe despre etapele de construcție ale unei anexe gospodărești de pe blogul Brico Dépôt!

    Ce dezavantaje are cărămida

    În ciuda acestor avantaje, cărămida are și câteva dezavantaje:

    • Are un preț mai mare decât BCA – o casă din cărămidă costă cu până la 7% mai mult;
    • Are o greutate mare deci va fi nevoie să construiești o structură de rezistență foarte solidă;
    • Necesită timp mai mare de execuție;
    • Izolează termic însă mai puțin bine decât BCA. Pentru a preveni pierderile de căldură este necesar să asiguri și izolarea exterioară;
    • Este dificil de tăiat sau dărâmat.

    Află de pe blogul Brico Dépôt de câte tipuri sunt cărămizile și pentru ce construcții le poți folosi!

    Unde se folosește BCA

    BCA (beton celular autoclavizat) este un material ușor realizat dintr-un amestec de ciment, nisip, ghips, apă și agent de expandare pentru o structură poroasă. După prima etapă de fabricare, BCA-ul este expus la temperaturi și presiuni ridicate transformându-l în produsul de astăzi.

    Materialul este folosit pentru:

    • Panouri pentru pereți – necesită mortar special care se aplică în strat foarte subțire, de 3-5 ml. deoarece transferul termic se realizează prin stratul de mortar, un strat mai subțire înseamnă un confort termic sporit;
    • Podea;
    • Panouri pentru acoperiș;
    • Bolțari pentru grădină.

    Acesta este folosit atât pentru pereții exteriori cât și pentru cei interiori. Se adaptează mai bine clădirilor înalte și celor cu variații mari de temperatură. Datorită densității mici, construcțiile din BCA necesită mai puțin beton și oțel pentru structură.

    Ce avantaje și dezavantaje are BCA

    BCA-ul are mai multe avantaje și dezavantaje. Despre acestea poți citi mai jos.

    Ce avantaje are BCA

    Acest material are următoarele avantaje:

    • Rezistă bine la foc – rezistă până la patru ore sau chiar mai mult la temperaturi ridicate, așa cum este cazul unui incendiu. Dacă arde nu elimină gaze toxice sau fum;
    • Are o rezistență foarte bună la infiltrații, mucegai și igrasie;
    • Rezistă bine la întindere, încovoiere și compresiune;
    • Izolează bine termic datorită porilor distribuiți de-a lungul materialului; astfel, consumul de energie va fi unul redus;
    • Are o durată mai mică de execuție a lucrării față de cărămidă;
    • Se dărâmă ușor, un aspect foarte important în refolosire, reciclare sau demolare.

    ce dezavantaje are bca

    Ce dezavantaje are BCA

    Totuși, BCA-ul are și câteva dezavantaje:

    • Se aplică în condiții speciale – necesită o anumită temperatură și umiditate. Altfel, există riscul de a obține o construcție de calitate inferioară;
    • Necesită atenție sporită în manipulare pentru a preveni ruperea lor;
    • Există riscul ca apa să pătrundă în stratul superficial al BCA. Structura materialului face ca aceasta să se evapore greu. Drept urmare, poate fi afectată calitatea de termoizolare. Este esențial să ferești blocurile de BCA de umiditate înainte de a le aplica;
    • Necesită stâlpi de beton pentru o bună rezistență a construcțiilor din BCA.

    Indiferent dacă alegi cărămidă sau blocuri de BCA la Brico Dépôt vei găsi o gamă variată de produse, indiferent dacă planifici construirea unei case sau a unei anexe. Mai jos sunt câteva avantaje dacă optezi pentru materialele de construcție de la Brico Dépôt:

    • Obții un spațiu funcțional, simplu, sustenabil și ușor de întreținut;
    • Ai acces la produse de calitate la prețuri competitive;
    • Poți face comanda online. Produsele vin direct la ușor sau le poți ridica din magazinul cel mai apropiat de tine în doar patru ore de la comandă;
    • Ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

    Cărămidă vs. BCA - ce să alegi

    Alegerea dintre cărămidă și BCA depinde de mai mulți factori. Mai jos poți citi mai multe în acest sens.

    Parametri de performanță

    Blocurile de BCA sunt de 3-4 ori mai ușoare decât cărămizile, astfel fiind mai ușor de transportat la locul proiectului.

    De asemenea, are densitatea aparentă în stare uscată de 500-650 kg/mc. Prin comparație, cărămizile au densitatea aparentă de 1600-1900 kg/mc. Pe scurt, blocurile de BCA sunt mai ușor de manevrat în timpul construcției.

    Penetrarea apei

    Cărămizile absorb, în general, foarte multă apă astfel utilizarea lor este indicată mai ales atunci când este cald iar umiditatea este scăzută.

    Prin comparație, blocurile de BCA absorb maximum 10% din greutatea lor, făcându-le ideale pentru tipuri diverse de construcții.

    caramida vs bca

    Rezistența la foc

    Cărămizile au o rezistență foarte bună la foc, suportând ușor chiar și temperaturi care ajung până la 1.000 de grade Celsius.

    De cealaltă parte, blocurile de BCA rezistă bine la foc însă doar până la șapte ore.

    Rezistența la insecte

    Cărămizile nu rezistă bine la termite deoarece sunt realizate din argilă, un material organic. Blocurile de BCA sunt realizate din materiale anorganice și au o rezistență ridicată la termite și alte insecte.

    Drept urmare, un perete din BCA va rezista mai bine din acest punct de vedere decât unul din cărămidă.

    Depozitare

    Blocurile de BCA pot fi depozitate oriunde, indiferent de sezon și de vreme, neavând nevoie de condiții speciale.

    Cărămizile pot absorbi mai ușor apa astfel că ar trebui depozitate într-un loc uscat până la folosire.

    Necesarul de mortar

    Blocurile de BCA necesită mai puțin mortar (3-5 mm) deoarece suprafața este mai dreaptă. Mai mult, este nevoie de mai puține îmbinări.

    Prin comparație, cărămizile au nevoie de mai mult mortar (~13 mm) pe fondul suprafeței ceva mai denivelate precum și un număr mai mare de îmbinări.

    Cărămizile sunt perfecte pentru construcțiile de mici dimensiuni, pentru anexe sau case de 2-3 camere. Totuși, pentru case cu mai multe etaje sau alte tipuri de construcții, blocurile de BCA sunt de preferat. Indiferent de materialul ales pentru construcție, vei găsi atât cărămizi cât și BCA la Brico Dépôt.

    Sursa foto: Shutterstock

    7 min read
  • cum folosesti un tocator de resturi vegetale

    De ce să folosești un tocător de resturi vegetale și cum alegi modelul potrivit

    Înlăturarea resturilor vegetale, umede sau uscate, de diferite grosimi și dimensiuni, ce rezultă după curățarea și amenajarea unor zone din grădină, livadă sau de pe suprafețele cultivate, este o veritabilă provocare. Pentru că practica arderii deșeurilor vegetale este ilegală și se sancționează cu amenzi uriașe, cea mai simplă metodă rămâne transformarea lor în compost sau mulci. 

    Un tocător de resturi vegetale este o soluție eficientă, pentru că mărunțește și macină deșeurile vegetale, accelerând procesul de putrezire naturală pentru compost sau transformându-le în mulci. Află cum se folosește un tocător și cum alegi modelul potrivit nevoilor tale. 

    Ce este un tocător de resturi vegetale și de câte tipuri sunt

    tipuri de tocatoare vegetale

    Îndepărtarea uscăturilor și a buruienilor atât primăvara, cât și toamna este esențială pentru sănătatea plantelor, deoarece previne apariția mucegaiurilor și contribuie la regenerarea solului. Aceasta este una dintre cele mai bune metode prin care poți să controlezi si sa previi proliferarea buruienilor si a daunatorilor din gradina. Problema care apare este ce faci cu resturile vegetale. Unele dintre cele mai practice soluții sunt concasoarele sau tocătoarele de resturi vegetale, care pot simplifica procesul de reintroducere în circuitul natural al resturilor vegetale. 

    Tipuri de tocătoare pentru resturi vegetale

    tocator de resturi

    În mod convențional, tocătoarele de grădină pot fi împărțite în trei categorii, în funcție de tipul de materie vegetală pe care o pot toca și mărunți: 

    • doar pentru deșeuri de lemn; 
    • exclusiv pentru deșeuri ierboase; 
    • pentru ramuri și iarbă, cu un număr mai mare de cuțite (verticale și orizontale).

    La Brico Dépôt găsești utilajele care te pot ajuta să scapi de resturile vegetale, indiferent de tipul lor. Acționate de motoare electrice fiabile, silențioase și puternice, tocatoarele de resturi vegetale sunt echipate cu lame de tăiere ascuțite, realizate din oțel special. Ușor de utilizat în condiții de siguranță, acestea sunt durabile, sustenabile și au prețuri avantajoase, fiind soluțiile practice care te ajută la întreținerea grădinii. Ai posibilitatea de a le comanda online sau direct din magazin, dar și de a opta pentru livrarea la domiciliu sau ridicarea directă din magazin, la patru ore după plasarea comenzii. În plus, oferta Brico Dépôt se actualizează periodic. 

    Ce avantaje îți aduce un tocător de resturi vegetale

    avantaje tocator resturi vegetale

    O grădină cu o suprafață de plantare de circa 1000 de metri pătrați, cum sunt cele mai multe din zonele rurale și preorășenești, poate genera, într-un an, între 50 și 100 de metri cubi de resturi vegetale. Cantitatea variază în funcție de tipul vegetației din grădină. Vor fi mai puține resturi în grădinile cu flori și gazon și mult mai multe în cele cu pomi și arbuști, dar și în cele în care se cultivă legume. Pentru estetica și sănătatea grădinii, aceste resturi trebuie distruse, ceea ce înseamnă efort, timp și bani. 

    Prin tocare și mărunțire cu tocatorul electric, un volum mare de crengi și ramuri, frunze uscate sau alte materiale vegetale sunt transformate în materie prima pentru compost. Acesta este produsul principal ce rezultă din mărunțirea resturilor vegetale. Compostul reprezintă un îngrășământ natural excepțional, ieftin și, atâta vreme cât materia primă există, inepuizabil. 

    Deșeurile lemnoase, rezultate din curățarea pomilor și a arbuștilor, sunt ideale pentru a produce mulci. Acesta este necesar pentru protecția și întreținerea straturilor de flori și legume, prevenind dezvoltarea buruienilor, păstrând umiditatea în sol și fiind, în același timp, un element decorativ care oferă un aspect ordonat și îngrijit grădinii. Este important, însă, și cum faci mulcirea, ca sa obtii beneficiile dorite.

    Concret, un tocător are următoarele avantaje: 

    • te ajută să ai o grădină curată și ordonată
    • protejează grădina de dăunători, dat fiind faptul că depozitele de resturi vegetale sunt mediul perfect pentru proliferarea acestora;  
    • îți permite să utilizezi eficient toată suprafața grădinii, pentru că nu va fi nevoie să amenajezi o zonă de depozitare pentru resturile vegetale; 
    • te ajută să faci economie de bani, pentru că vei produce singur compostul și cantitatea de mulci de care ai nevoie; 
    • reduci substanțial volumul de gunoi, pentru ridicarea căruia este necesar să plătești sume importante; 
    • protejezi natura;  
    • nu cumperi și nu mai folosești produse chimice cu azot, compostul produs din resturi vegetale fiind printre cele mai bune ingrasaminte naturale pentru sol roditor și foarte bogat în azot, necesar creșterii plantelor, indiferent de specie.  

    Un alt aspect care merită menționat este că un tocător de resturi vegetale este util în orice anotimp: 

    • primăvara - când se curăță grădina, pomii și arbuștii;
    • vara - după tunderea gazonului sau a ierbii și după toaletarea gardului viu;
    • toamna - pentru eliminarea resturilor vegetale din straturile cu flori și legume;
    • iarna - pentru a toca și mărunți deșeurile ce rezultă după toaletarea pomilor. 

    Cum alegi modelul de tocător de resturi vegetale potrivit

    cum alegi un tocator de resturi vegetale

    Alegerea unui tocător de resturi vegetale se face luând în calcul mai multe criterii, cum ar fi detaliile tehnice sau indicatorii „subiectivi” precum ușurința și siguranța utilizării. 

    Ce specificații tehnice sunt importante

    Alegerea modelului optim depinde de sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească, astfel că trebuie luat în calcul ce categorie de deșeuri vegetale domină în grădină. Dacă cea mai mare parte a resturilor este una lemnoasă, alege un tocător cu putere și capacitate mai mare. În schimb, dacă predomină resturile vegetale moi, un tocător de putere mai mică este ideal. 

    Tocătoarele de resturi vegetale destinate pentru uz domestic au motoare electrice, fiind potrivite pentru grădinile și curțile cu suprafață mică și medie. Acestea au o putere care variază între 2200 și 2800 W. 

    Tocătoarele cu motoare pe benzină, mult mai puternice, mai mari și mai grele, sunt destinate exclusiv activităților industriale. 

    Pentru alegerea modelului potrivit nevoilor tale, ia în calcul următoarele: 

    • calitatea cuțitelor și materialele din care sunt făcute;  
    • nivelul de zgomot - pot fi considerate silențioase tocătoarele de resturi vegetale care în timpul funcționării nu produc mai mult de 110 decibeli, pentru a putea fi utilizate în zone rezidențiale de case individuale; 
    • opțiunea de inversare a mișcării cuțitelor, pentru a preveni blocarea; 
    • modul de evacuare, care poate să fie în sac separat sau în cutie proprie.

    În funcție de model, producător și puterea motorului, un alt criteriu de selecție pentru tocătorul de resturi vegetale este diametrul de tăiere, care, de cele mai multe ori, este sub 45 de milimetri. Cu alte cuvinte, tocătura vegetală rezultată nu va avea o mărime mai mare de 45 de milimetri.

    Mobilitatea și greutatea tocătoarelor de vegetale

    Utilajele domestice au motoare electrice care trebuie alimentate la o sursă de energie. Asta înseamnă că mobilitatea lor este limitată la lungimea cablului de alimentare. Există, însă, opțiunea de a utiliza un prelungitor de grădină. Dat fiind faptul că tocătoarele au motoare cu putere mai mare de 2000 W, este important, pentru siguranță, ca stecherele să fie de tip SUCO și cu elemente ceramice. 

    Un alt aspect care contează este greutatea pe care o au tocătoarele. Cele destinate pentru utilizare domestică au o greutate de cel mult 20 kg, astfel că pot fi mutate fără dificultate. La fel de mult contează și stabilitatea în timpul utilizării.  

    Măsuri de siguranță la utilizare

    Pentru confortul și siguranța utilizării tocătorului, există elemente de siguranță care sunt valabile la toate modelele:  

    • sistemele de împingere în tunelul de tocare, cu scopul de a proteja utilizatorul;  
    • protecția la suprasarcină, vibrații sau răsturnare

    În timpul utilizării, purtarea ochelarilor, a cizmelor și a căștilor de protecție este recomandată de toți producătorii, iar curățarea și deplasarea utilajului se fac doar cu motorul oprit și ștecherul de alimentare scos din priză.  

    Un tocător de resturi vegetale este un utilaj necesar într-o gospodărie cu grădină, pentru că îți ușurează munca, te ajută să obții fertilizant natural și mulci, să economisești resurse și să menții curtea curată și ordonată. Ține cont de câteva criterii, cum sunt și cele de mai sus, și alege modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor și aspirațiilor tale. 

    Sursa foto: Shutterstock.com

    8 min read
  • cum alegi bideul

    Ghid de alegere și montaj a unui bideu. Idei de modele și accesorii necesare

    Cunoașterea altor culturi, precum și construirea de noi imobile au adus după sine dorința românilor de a îmbina modernitatea cu igiena. Astfel, bideul a devenit un obiect sanitar care nu ar trebui să lipsească din nicio baie. Acesta te ajută să ai o igienă corespunzătoare în fiecare zi.

    În continuare, poți citi mai multe despre criteriile în funcție de care să alegi un bideu, care sunt avantajele și dezavantajele, de câte tipuri este bideul, cum se montează, precum și câteva idei de modele.

    De ce să ții cont în alegerea unui bideu

    Pentru a putea alege bideul potrivit nevoilor tale, este indicat să te informezi cu privire la mai multe aspecte care țin de acesta. Mai jos, sunt câteva lucruri de care să ții cont în alegerea unui bideu.

    Forma și dimensiunile

    Bideul este, de cele mai multe ori, cu formă ovală sau rotundă. Forma sa depinde mai ales de forma altor obiecte sanitare, mai ales de cea a toaletei.

    Un bideu oval este cu aproximativ 5 cm mai lung decât unul rotund. Oferă mai mult confort datorită spațiului mai mare pentru șezut. Per total, un bideu oval are o lungime de 47 de centimetri, măsurați pe linia centrului, de la zona de prindere din spate și până în față. Este potrivit pentru băile spațioase, unde bideul nu incomodează la deschiderea sertarelor, ușilor sau dulapurilor.

    Pe de altă parte, bideul rotund are o lungime de circa 42 de centimetri. Acesta se integrează mai bine în băile mici. Mai mult, poate fi folosit mai ușor și de către copii.

    modele de bideu

    Funcțiile bideului, pentru o utilizare smart

    Caracteristicile suplimentare ale bideului îl fac să îți ofere un confort sporit. Mai jos, sunt câteva dintre acestea:

    • Funcția de încălzire în capac – este utilă mai ales în sezonul rece. În cazul în care eviți bideul deoarece suprafața sa este rece, o astfel de funcție te va încânta. Vestea și mai bună este că poate fi dezactivată în sezonul cald;
    • Ajustarea temperaturii apei – dacă optezi pentru un bideu cu apă caldă, probabil că îți vei dori și această funcție suplimentară. Opțiunea apare mai ales la bideurile electrice. Dacă îți dorești să folosești bideul zilnic, poate fi extrem de utilă;
    • Ajustarea presiunii apei – apare mai ales la modelele electrice și te ajută să controlezi presiunea, pentru o curățare mai facilă;
    • Curățarea oscilantă – duza face mici mișcări pentru o curățare completă, fără a fi nevoie să te miști. Poate fi utilă pentru un plus de confort și dacă ai apropiați cu anumite dizabilități fizice;
    • Uscarea cu aer cald – se aseamănă cu funcția de uscare a mâinilor din anumite băi. Cu această opțiune, vei putea elimina necesitatea de a folosi prosopul;
    • Spălarea zonei intime feminine – la activarea acestei funcții, duza își modifică unghiul de acțiune, pentru a putea curăța eficient și zona intimă feminină;
    • Deodorant – apare mai ales la modelele de lux. Cu ajutorul unor filtre și ventilatoare, se absorb mirosurile neplăcute.

    accesorii bideu

    Accesorii compatibile cu bideul ales

    Un alt criteriu important, când alegi un bideu, se referă la accesoriile care sunt compatibile cu modelul ales și care îți pot oferi un plus de confort. Unele accesorii pentru bideu ajută la obținerea unei mai bune igiene și la creșterea duratei de viață. Mai jos, sunt câteva dintre ele:

    • Baterie pentru bideu – în general, bideul nu vine cu astfel de accesorii, deci va trebui să o incluzi pe lista de cumpărături;
    • Ventil automat pentru bideu;
    • Duș igienic – folosește aceeași sursă de apă ca bideul și oferă mai multă flexibilitate în igienă. Este prevăzut cu un suport prins, de regulă, în imediata apropiere a bideului;
    • Duză pentru autocurățare – oferă un jet de înaltă presiune, pentru a curăța mai ușor vasul bideului.

    De ce să îți iei bideul și obiectele sanitare de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt vei găsi inspirație și cele mai bune soluții pentru amenajarea băii tale, indiferent de stilul de amenajare. Mai jos, sunt câteva avantaje dacă îți alegi bideul și obiectele sanitare de la Brico Dépôt:

    • creezi un spațiu sustenabil, funcțional, confortabil și ușor de întreținut;
    • ai acces la o gamă variată de produse, care se îmbogățește lunar;
    • poți comanda produsele dorite online. Ulterior, acestea îți vin direct acasă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
    • ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

    avantaje bideu

    Avantaje și dezavantaje ale bideului

    Bideul este un obiect sanitar conectat la o sursă de apă și folosit pentru igiena personală, după toaletă. Este folosit cu precădere în vestul Europei, Orientul Mijlociu și Asia, mai ales în Japonia. Folosirea bideului oferă numeroase avantaje, dar și câteva dezavantaje, de care este bine să ții cont.

    Avantajele folosirii unui bideu

    Folosirea unui bideu aduce cu sine mai multe avantaje:

    • Sănătate – folosirea bideului reprezintă o alegere mai sănătoasă și mai eficientă decât simpla folosire a hârtiei. Medicii recomandă folosirea bideului, deoarece reduce riscul unor boli de piele, menține pH-ul zonei intime, precum și curățenia. O altă problemă a multor persoane este frecarea pielii cu hârtie. Pe termen lung, acest obicei irită pielea sensibilă din zona intimă și poate chiar cauza sângerări. Spre deosebire de hârtia abrazivă, bideul oferă un flux de apă delicat cu zonele sensibile;
    • Confort – folosirea bideului presupune foarte puține mișcări, un aspect esențial atât pentru gravide, cât și pentru persoane cu probleme de mobilitate sau artrită. De asemenea, vei putea curăța mai ușor copiii mici și îi vei crește în spiritul unei igiene adecvate;
    • Protejarea mediului – uneori, folosirea bideului va elimina necesitatea de a folosi hârtia igienică. Chiar dacă ești conectat la rețeaua publică de canalizare sau folosești o fosă septică, hârtia igienică poate fi un pericol pentru mediu. Folosirea bideului te ajută, astfel, să elimini una dintre sursele de poluare pentru mediu.

    Dezavantajele folosirii unui bideu

    Folosirea bideului are și o serie de dezavantaje sau provocări. Mai jos sunt câteva dintre ele:

    • Spațiul disponibil – deși nu ocupă foarte mult spațiu, dacă ai o baie de mici dimensiuni, aceasta va fi aglomerată de montarea unui bideu. Alege un bideu și un vas de toaletă compacte, adaptate dimensiunilor băii tale. Citește mai multe pe blogul Brico Dépôt despre amenajarea unei bai mici;
    • Timpul de acomodare – dacă nu ești obișnuit cu folosirea bideului, vei avea nevoie de timp de acomodare. Multă lume care ia contact pentru prima oară cu un bideu se poate simți copleșită. În timp, te vei obișnui și va apărea întrebarea retorică „De ce nu m-am gândit la asta mai devreme?”
    • Introducerea de noi țevi sau reconfigurarea sistemului existent – dacă dorești să folosești bideul în mod regulat, va trebui să îi oferi atât o sursă continuă de apă, cât și un drum direct spre canalizare;
    • Riscul folosirii – există unii cercetătorii care semnalează că folosirea continuă a bideului poate afecta echilibrul bacterian al femeilor;

    cum se monteaza un bideu

    Cum se montează un bideu

    Montarea unui bideu poate fi realizată în momentul în care construiești casa, atunci când va trebui să lași suficient loc pentru sursa de apă și canalizare, sau mai târziu, atât la casă, cât și la bloc. Mai jos, sunt pașii necesari pentru a monta un bideu:

    • Pasul 1: Alege locul în care vei pune bideul – în general, bideul se află aproape de toaletă, fie pe o parte, fie pe cealaltă. Deși dimensiunile variază, este indicat să lași cel puțin 46 cm față de perete (uneori chiar 55 cm) și 41 cm pe lățime. De asemenea, ar trebui să existe minimum 20 cm de spațiu liber pe părțile laterale;
    • Pasul 2: Asigură-te că ai acces la o sursă de apă și la canalizare – instalează țevi pentru apa caldă și apa rece, similar bateriei pentru chiuvetă. Citește instrucțiunile pentru a vedea de ce alte accesorii ai nevoie; în general, bateria, sifonul și scurgerea nu sunt incluse în pachet;
    • Pasul 3: Instalează bideul și bateria, scurgerea și sifonul – dă găurile necesare pentru fixarea bideului cu șuruburi. Dacă ai gresie, vei avea nevoie de un ciocan rotopercutor și de un burghiu special pentru acest material;
    • Pasul 4: Conectează bideul la apă – după fixarea bideului cu șuruburi, pasul următor constă în conectarea la sursa de apă. Pornește apa și vezi dacă apar scurgeri;
    • Pasul 5: Testează bideul – acest pas este esențial pentru a te asigura că fiecare componentă funcționează optim.

    În lipsa expertizei în domeniul instalațiilor sanitare, este bine să soliciți ajutorul unui specialist. De asemenea, dacă pardoseala are imperfecțiuni, va fi necesar să o repari, înainte de montarea bideului. Dacă ai optat pentru un bideu electric, este recomandat să îl montezi cât mai aproape de o sursă de curent.

    Idei de modele de bideuri din care poți alege

    Modelele de bideuri variază în funcție de dimensiuni, funcții, tip de montare etc. Mai jos, poți citi despre principalele tipuri de modele de bideu.

    • Bideu cu montaj pe podea – apropierea de perete ascunde țevile inestetice, iar baia va căpăta un aspect unitar;
    • Bideu suspendat – este fixat pe perete, iar pardoseala este liberă. Poate fi o alegere bună dacă și vasul de toaleta este prins pe perete. De asemenea, un bideu de acest fel se potrivește foarte bine într-o baie de mici dimensiuni. Alături de toaleta suspendată, întregește aspectul modern al băii;
    • Bideu montat pe podea, independent – acesta se află la o oarecare distanță de perete. Țevile pot fi vizibile iar dacă dorești să le maschezi este necesar un montaj mai elaborat.
    • Bideu portabil - este dotat cu acumulator și rezervor și poate fi folosit fără griji în vacanță, mai ales dacă mergi alături de persoane cu probleme de mobilitate.

    Află mai multe despre renovarea si modernizarea baii, de pe blogul Brico Dépôt!

    Alegerea unui bideu depinde de mai mulți factori, printre care dimensiunile acestuia și spațiul pe care îl ai la dispoziție, funcțiile suplimentare. Optează pentru un bideu adaptat nevoilor tale și apelează la personal specializat, pentru ca obiectele tale sanitare să fie instalate corect.

    Sursa foto: Shutterstock

    9 min read
  • motosapa vs motocultor

    Care sunt diferențele dintre o motosapă și un motocultor - cum alegi echipamentul potrivit

    Când sosește momentul pregătirii pământului din grădina de legume, în permacultură sau monocultură, motosapa și motocultorul se dovedesc a fi unelte excelente de grădinărit. De ce? Pentru ca aceste două utilaje motorizate răscolesc și lucrează solul, ceea ce permite aerisirea lui, afânarea și pregătirea pentru a putea fi irigat, însămânțat. 

    Mai rapidă și mai ales mai puțin obositoare decât o cazma, sapă sau o furcă, folosirea unei motosape sau a unui motocultor este garanția obținerii unor rezultate bune pentru grădină, cu efort minim. 

    Descoperă și tu care sunt caracteristicile și diferențele, pentru a face cea mai bună alegere.

                 - Motosapa electrică

                 - Motosapa termică

    Motosapa și motocultorul: puncte comune și diferențe

    criterii de alegere

    Motosapa și motocultorul sunt două mașini destinate lucrărilor solului, dar sunt adesea confundate. Prima este mai ușoară și mai ușor manevrabilă, dar este rezervată lucrărilor de grădinărit mici și mijlocii, pe suprafețe reduse și puțin adânci. 

    Motocultorul, mai puternic, este mai potrivit pentru lucrări mari și lucrează în profunzime, fiind dotat cu un plug, pentru aerisirea și întoarcerea solului.

    Pentru a înțelege câteva dintre punctele comune și diferențele dintre ele, descoperă mai jos care sunt caracteristicile lor principale.

    Motosapa:

    • este universală, adaptată spațiilor mici și medii;
    • poate lucra terenuri dure, prost întreținute, chiar abandonate;
    • este potrivită terenurilor plate și în pantă;
    • are freze reglabile, până la 100 cm lățime;
    • adâncimea maximă la care poate ajunge este de 20 cm;
    • sapă și sparge bulgării de pământ;
    • poate fi utilizată și pentru întreținerea terenului (smulgerea buruienilor);
    • poate lucra într-o singură direcție;
    • poate avea o viteză sau o cutie cu trei viteze;
    • poate fi dotată cu funcția de marșarier;
    • poate avea patru tipuri de alimentare: electric, baterie, benzină sau motorină;
    • în general, este mai puțin costisitoare.

    Motocultorul:

    • este recomandat pentru grădini mari, culturi specifice sau terenuri bine întreținute;
    • poate lucra pe terenuri cu pământ deja arat, afânat;
    • poate lucra doar pe terenuri plate, niciodată în pantă;
    • frezele reglabile pot ajunge la 80 cm lărgime;
    • adâncimea maximă la care poate lucra este de 10-12 cm;
    • permite o rafinare mai bună a solului, prin sfărâmarea fină a acestuia;
    • este multifuncțional - freza poate fi înlocuită cu alte accesorii: de exemplu, un scarificator, o pompă de apă sau un sistem de cosire cu tamburi;
    • este reversibil: ghidonul poate fi întors până la 180 de grade;
    • are mai multe viteze și marșarier, ceea ce permite folosirea ambelor direcții, la viteză adaptată;
    • poate fi alimentat exclusiv cu benzină sau motorină;
    • prețul lui este mai ridicat decât al unei motosape.

    Brico Dépôt îți sprijină constant pasiunea pentru grădinărit. Îți punem la dispoziție o gamă vastă de accesorii calitative, compatibile cu toate motosăpătoarele și motocoasele prezente în oferta noastră. Atât online, cât și în magazine, te poți bucura de produse eficiente, orientate către nevoile tale.

    Când și în ce condiții folosești o motosapă

    motosapa electrica

    Motosapa este preferată de persoane fizice, grădinari în devenire sau profesioniști care trebuie să lucreze o suprafață mică pe teren uniform, nepietros, fără pante. Motosapa este mai ușoară, mai ușor de manevrat și mai puțin solicitantă ca întreținere, decât motocultorul. În funcție de model, aceasta va fi potrivită pentru un spațiu verde de la 100 m² (motosapa electrică) până la 1.000 m² (motosapa termică) și va permite sfărâmarea și amestecarea pământului pentru a fi semănat. 

    Alegerea între o motosapă electrică și una termică se va face în funcție de suprafața terenului de lucrat, de dificultatea terenului și de vecinătate. Într-adevăr, motosapele termice sunt zgomotoase și, prin urmare, pot reprezenta o problemă într-o configurație urbană sau rezidențială.

    Motosapele de grădină de la Brico Dépôt reprezintă aliatul perfect în diverse lucrări de prelucrare a solului. Indiferent de alegerea făcută, te poți baza pe calitatea produselor, care te vor impresiona prin rezultate pe măsura așteptărilor tale. Comandă produsul preferat și selectează opțiunea de livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazinele Brico Dépôt

     1. Motosapa electrică

    Adesea mai ușoară și mai manevrabilă decât cea termică, motosapa electrică are nevoie să fie conectată la o priză sau la un punct electric din apropiere. Acest lucru va limita câmpul de acțiune al mașinii. Prin urmare, se potrivește perfect grădinilor mici și de oraș sau pentru întreținerea straturilor și păturilor de flori.

    Motosapa electrica va amesteca si aera solul la o adancime mica. Este ideală pentru a pregăti o mică grădină de legume. Această lucrare a solului la suprafață îți va permite să amesteci îngrășămintele, să zdrobești blocurile de pământ, să plivești. Motosapa electrică este dotată cu freze de mare viteză, pentru a sparge mai ușor blocurile de pământ.

    Folosirea ei este, în general, ușor de deprins, iar motosapa electrică are avantajul suplimentar de a fi silențioasă. 

     2. Motosapa termică 

    Echipată, de cele mai multe ori, cu motor pe benzină în 4 timpi, motosapa termică sau pe benzină este preferată pentru parcele mici, grădini de legume, grădini urbane, fără a avea nevoie de un punct electric.

    Autonomă, ea va fi, de asemenea, mai puternică decât geamăna sa electrică și, prin urmare, va putea efectua lucrări ceva mai solicitante (arat, întreținere a gazonului, livezi) fără a se supraîncălzi, pe suprafețe mai mari, de până la 2.000 m² sau mai mult. 

    De asemenea, reține că unele modele sunt dotate cu funcția de marșarier. Ca regulă generală, puterea unei motosape termice va fi adesea între 4 și 9 CP. Cu alte cuvinte, cu cât motorul este mai puternic, cu atât vei depune mai puțin efort și cu atât mai bine va rezista în timp.

    Când și în ce condiții folosești un motocultor

    motocultor

    Poți considera motocultorul ca pe o motocoasă termică mai puternică, ce îți permite să lucrezi pământul mai intens. Așadar, este de preferat pentru un teren cu suprafața mai mare de 1.000 m², pentru lucrări de întoarcere a pământului, dar și de arat, ceea ce nu este posibil în cazul unei motosape termice.

    Motocultorul este mai versatil, în măsura în care îți permite și să refaci un gazon, sa pregatesti o gradina de legume sau chiar să cureți un teren presărat cu pietricele.

    Motocultorul are, în general, o roată mai mare, de tip „tractor”, care face posibil mersul pe terenuri denivelate, abrupte (în funcție de putere și gradul pantei) și umede.

    Unele echipamente și accesorii permit motocultorului să se impună în lucrări mai mari, precum:

    • plugul, care-ți permite să mergi mai în adâncime, spre deosebire de motosapă;
    • lama de zăpadă;
    • remorca. 

    Pentru profesioniștii din agricultură și întreținerea spațiilor verzi, motosapa și motocultorul pot fi complementare, atât timp cât suprafața de lucrat este mai mică de 1.000 m². Astfel, motocultorul poate fi folosit independent pentru lucrările de arat, în timp ce motosapa poate fi folosită primăvara, pentru lucrări de aerare și amenajare a solului. 

    Criteriile de alegere între o motosapă și un motocultor

    puterea motorului

    Ești grădinar, fermier aspirant sau profesionist și te întrebi dacă să optezi pentru o motosapă sau un motocultor? Iată o mică listă de criteriile de luat în considerare, pentru a alege echipamentul potrivit:

    • Tipul de lucrări: motosapa este potrivită pentru a lucra solul la o adâncime mică și pe o suprafață mică. Mai manevrabilă, este rezervată lucrărilor de grădinărit mici și mijlocii. Motocultorul este preferat pentru întreținerea suprafețelor mari și pentru lucrări de grădinărit medii și mari. Mai puternic, întoarce solul în profunzime și îl pregătește pentru următoarele lucrări. 
    • Lățimea spațiului de lucru: cu cât greblele dispozitivului sunt mai late, cu atât munca va fi mai plăcută, pentru că vei avea mai puține treceri de făcut. Dacă ai o grădină sau un spațiu verde cu o lățime mare, ideal este să optezi pentru o motosapă, deoarece îți va permite o amplitudine mai mare de lucru. Cele mai bune motosape au, de obicei, până la 45 cm lățime, în timp ce cele mai bune motocultoare pot avea până la 85 cm.
    • Puterea motorului: alegerea motorului va depinde direct de provocarea pe care o reprezintă terenul de lucrat: este nivelat, denivelat, în pantă abruptă, prost sau deloc întreținut? În acest caz, va fi necesar să optezi pentru o motosapă termică de 4 CP sau un motocultor. Dacă ai un teren mic, bine întreținut, care necesită doar lucrări superficiale, poți opta pentru o motosapă electrică, alimentată cu baterii, de exemplu, pentru a munci confortabil, fără cabluri și fără bătăi de cap.
    • Accesorii de protecție: unele motosape au aceste accesorii de protecție, pentru a putea lucra solul, protejând, în același timp, straturile de eventuale erori de manipulare ale utilizatorului ei. 
    • Ghidonul: cele mai bune motosape au ghidon reglabil, cel puțin pe înălțime, și se adaptează la morfologia utilizatorului, pentru a putea lucra confortabil, fără dureri de spate, chiar și după ședințe prelungite.
    • Diametrul frezelor: dacă optezi pentru o motosapă, vei avea nevoie de freze peste 20 cm, pentru a-ți lucra corect solul. Această problemă nu apare în cazul motocultorului.
    • Întreținere: motosapele termice și motocultoarele necesită întreținere mai atentă.
    • Opțiunile: unele opțiuni sunt foarte utile și îți pot restrânge aria de alegeri. Pe lângă ghidonul reglabil și accesoriul de protecție a plantelor, treapta de marșarier este în special un aliat prețios pentru a-ți ușura munca.

    Plug, pentru pregătirea terenului pentru răsaduri, sau sapă, pentru a aerisi și sfărâma solul la suprafață? 

    • Pentru uz casnic, versatil sau intensiv, îți vei alege mașina în funcție de utilizarea pe care urmează să o faci. O motosapă electrică mică poate, de exemplu, să răstoarne o fâșie de pământ de aproximativ 15 cm lățime, pe când un motocultor poate întoarce, dintr-o singură trecere, 70 până la 80 cm.
    • Ia în considerare suprafața de arat, acest lucru fiind decisiv în alegerea puterii motorului dispozitivului. Motosapa este ideală pentru terenuri de dimensiuni mici, iar motocultorul, pentru suprafețe mari, plane.
    • Dacă dorești să semeni, să elimini buruienile sau, pur și simplu, să densifici gazonul, folosirea scarificatorului înaintea motosapei sau a motocultorului poate fi foarte utilă.

    Dacă ai făcut din îngrijirea grădinii tale o prioritate, atunci asigură-te că ai la îndemână utilajele și echipamentele potrivite, eficiente, capabile să îți facă munca mai ușoară. Alege-le pe cele potrivite nevoilor tale, pentru a te bucura din plin de plăcerea de a grădinări!

    Sursa foto: Shutterstock

    11 min read
  • cum montezi lambriul

    Cum alegi și montezi lambriurile de exterior

    Placarea exterioară poate transforma complet estetica unei clădiri. Ea constă, așa cum o spune și numele, în acoperirea pereților exteriori ai unei case sau clădiri și poate fi o soluție atât pentru construcțiile noi, cât și pentru lucrările de renovare. 

     

    Placarea cu lemn sau lambriuri a fost liderul incontestabil în topul alegerilor din ultimele decenii. Oferă imediat un aspect autentic și cald clădirii și, chiar dacă se deteriorează din cauza expunerii îndelungate la vreme rea și capătă o nuanță gri/argintie, nu își pierde farmecul. Cum alegi și cum montezi lambriurile de exterior? Află toate acestea mai jos.

     

                - Lambriuri de lemn

                - Lambriuri de PVC

                - Placare metalică

    Cum alegi lambriurile de exterior

    Alegerea ta va transforma total aspectul casei tale, dar, în timp ce această reflecție este adesea jucăușă, decizia finală este întotdeauna dificil de luat. Aspectul estetic cântărește în balanță, dar este departe de a fi singurul criteriu de luat în considerare. 

    Există multe materiale pe piață, fiecare având o mare varietate de preț, fiabilitate, cerințe de întreținere și durabilitate. În plus, astăzi este indicat să alegi un material durabil, în sensul ecologic al termenului. Iată câteva criterii de care ar trebui să ții cont, atunci când alegi lambriul potrivit nevoilor tale:

    • Materialul: lambriurile din PVC sunt alveolare sau celulare; acestea din urmă sunt mai rezistente. Proprietățile lambriului din lemn variază în funcție de specie: lemn nativ, precum bradul, pinul, zada, stejarul, cireșul, ulmul, castanul etc. și lemn exotic, cu performanțe mai bune: mahonul, cedrul roșu etc. Lambriurile din MDF oferă mult mai puțină rezistență.
    • Rezistența la umiditate: lambriurile din PVC rezistă oricărei atmosfere umede.  Lambriurile din lemn sunt clasificate de la 1 la 5, începând de la clasa 1, în care lemnul trebuie să rămână uscat și este destinat exclusiv încăperilor interioare fără umezeală, până la clasa 5, unde lemnul poate fi în contact permanent cu apa, poate fi expus la intemperii sau la interior, chiar și în baie. Lambriurile din MDF nu sunt potrivite pentru încăperi umede. 
    • Tratamentul în fabrică pentru lambriuri din lemn, prin: 

                   - autoclavă: lemnul este impregnat cu produse de tratare;

                   - rectificare: lemnul este încălzit la o temperatură foarte ridicată;

                   - oleotermie: lemnul, încălzit în prealabil, este impregnat cu ulei, apoi este răcit și uscat la aer.

    • Finisaj: vopsea, lazură, baiț cu ceară, lac brut sau periat etc.
    • Dimensiuni: lungime, lățime, grosime și mai ales profil.
    • Estetică: standard de la A la D pentru lambriuri din lemn, unde A este lemnul fără noduri, iar D, lemnul degradat.

    Brico Dépôt te așteaptă online și în magazinele fizice, locul în care vei găsi doar produse calitative și informații importante din domeniul construcțiilor sau al amenajărilor interioare. Comandă simplu și rapid din confortul casei tale, folosind opțiunea de livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazinele Brico Dépôt, la doar patru ore după plasarea comenzii.

    Tipuri de lambriuri pentru exterior

    În funcție de estetica pe care ai ales-o pentru locuința ta și pentru a te ajuta să iei mai ușor o decizie, iată trei dintre cele mai des întâlnite tipuri de lambriuri pentru exterior. 

    Lambriuri de lemn

    lambriu de lemn

    Dacă placarea din lemn este o soluție adoptată tot mai mult de cei care vor să-și îmbrace fațada casei, este pentru că, în primul rând, acest material prezintă avantaje reale în materie de izolație. Dar și alte avantaje sunt la fel de importante.

    • Garantează o izolație fonică excelentă, așadar, nu este nevoie să supraîncarci izolația casei tale, pentru a nu mai auzi orice zgomot străin din exterior. 
    • Este foarte ușor de vopsit și poate fi achiziționat uscat și grunduit din fabrică, pentru a asigura rezistență maximă la mucegai.
    • Elimină toate punțile termice, optimizând izolația locuinței, astfel permițând consumatorilor să evite pierderile inutile de energie.
    • Este și o soluție eco responsabilă pentru placarea fațadelor locuințelor.
    • Varietatea esențelor de lemn este și ea un atu semnificativ, majoritatea fiind esențe moi, ușor de lucrat, de impregnat, de lipit sau îmbinat cu șuruburi ori cuie. Pot fi tăiate ușor cu un fierastrau electric, așadar este ușor de lucrat cu ele.
    • Acoperă o gamă largă de gusturi și stiluri, iar rezultatul alegerii tale poate oferi un aspect cu adevărat unic locuinței tale.
    • Are o rezistență excelentă atât la razele UV, cât și la multiplele condiții meteorologice nefavorabile care l-ar putea deteriora.
    • Lambriurile sunt ușor de montat și nu presupun o întreținere deosebită.
    • Lambriurile nu acumulează igrasie, nu ruginesc, nu putrezesc. Poti avea grija mai usor de exteriorul casei tale.

    Dezavantaje:

    • Lambriul din rășinoase, precum pinul, care este și cel mai ieftin, este mai fragil. Trebuie tratat, pentru că nu este imputrescibil.
    • În ciuda rezistenței lemnului, acest material rămâne sensibil la umiditate și insecte.
    • Pentru a evita uzura prematură, stratul de acoperire trebuie vopsit sau tratat la fiecare 5 ani, ceea ce poate deveni costisitor, în timp.
    • Insectele pot reprezenta un pericol destul de semnificativ. Indiferent că sunt termite sau furnici, aceste creaturi mănâncă materialul și riscă să strice structura casei.

    La Brico Dépôt, aliatul planurilor tale de construcție și amenajare a casei și grădinii, îți oferim mai multe opțiuni de a face cumpărături, din care tu să o alegi pe cea potrivită pentru tine.  Lambriurile sunt o soluție de amenajare recomandată de majoritatea constructorilor. La Brico Dépôt ai la dispoziție o gamă variată din care să alegi ce ți se potrivește. Totodată, beneficiezi și de consultanță specializată, pentru ca alegerile tale să fie inspirate. 

    Lambriuri de PVC

    lambriuri din pvc

    Placarea cu lambriuri din PVC oferă și ea o serie de avantaje și dezavantaje:

    • În primul rând, întreținerea ei este aproape inexistentă.
    • Este, de asemenea, mai puțin costisitoare, deși tendința pentru diferențele de preț se pierde.
    • Se fixează ușor, prin lipire, la interior, ori cuie sau prin înșurubare, atunci când vorbim despre montarea la exterior. Așadar, vei avea nevoie doar de o masina de gaurit si insurubat.
    • Lambriurile sunt disponibile într-o gamă de culori variată.

    Dezavantaje:

    • Din păcate, tratamentul UV este încă superficial; drept urmare, este un produs care va deveni mai rigid, fragil și din ce în ce mai puțin rezistent în timp.
    • Placarea din PVC are în mod substanțial aceeași amprentă de carbon precum rășina, atunci când vine vorba de producția sa.
    • Este sensibilă la căldură, riscând să se deformeze în timp, ceea ce va afecta neplăcut estetica locuinței.
    • În cazul unui incendiu sau al unei combustii, este extrem de toxică, având în compoziție cloruri.

    Placare metalică

    Nu intră neapărat în categoria lambriurilor, dar este un tip de placare asemănător acestora. Deși o alegere mai rar întâlnită pentru casele private, este des folosită pentru clădiri industriale. 

    • Este un material care protejează bine fațadele. Etanșeitatea sa sporită este un avantaj, pentru că protejează împotriva ploii și altor intemperii.
    • Este disponibilă în plăci ștanțate și vopsite în forme și dimensiuni variate.
    • Este ușor de instalat, deoarece lamelele se taie ușor, cu condiția să ai echipamentul necesar pentru montarea lui.
    • Acest tip de placare este destul de durabil, este imun la foc, mucegai etc.
    • Întreținerea ei este simplă, deoarece poate fi spălată cu apă și detergent.

    Dezavantaje:

    • Poate cel mai important este oxidarea. Într-adevăr, aerul și umiditatea sunt dușmanii metalului; odată combinate, acestea au tendința de a depune pete de rugină pe toată suprafața metalului. 
    • Din fericire, înainte de a fi instalată, placarea metalică este tratată împotriva acestui tip de problemă. Va fi necesar să te asiguri că există o bună ventilație între fațadă și placare, pentru a evita orice inconvenient ulterior. 
    • Este recomandată instalarea lui de către persoane profesioniste. Astfel, vei evita neplăcerile ulterioare, cauzate de o instalare neadecvată.

    Ce trebuie să știi despre montajul lambriurilor

    montare lambriuri

    Odată ce ai găsit soluția preferată pentru placarea exterioară a casei tale, este necesar să alegi modul de montaj al acesteia. Acest lucru va avea un efect asupra stilului de construcție. 

    1. Montajul vertical: adaugă înălțime clădirii. Este, de asemenea, o instalare ușoară, deoarece toate lambriurile folosite au aceeași lungime și se pot adapta cu ușurință la unghiuri. Un alt avantaj: instalarea lor verticală permite o mai bună evacuare a apei pluviale, care se va scurge în direcția șipcilor. De asemenea, instalarea este mai simplă, deoarece profilele de colt sunt mai ușor de montat în fronton. 
    2. Montajul orizontal: este cea mai comună opțiune de instalare a lambriurilor. Acest tip de instalare are avantajul de a da casei un aspect mai impunător. Prin urmare, lungimea lamelelor trebuie să fie mare, dar la placarea cu clips, această problemă nu mai există, deoarece lamelele au o lungime fixă, ​​de 1m20. Deși este foarte estetică, această tehnică poate fi mai dificil de aplicat, dacă pereții de acoperit sunt mari sau înalți, iar colțurile clădirii trebuie să fie deosebit de bine protejate, pentru a se preveni infiltrarea apei.
    3. Montajul pe diagonală: cel mai elegant, dar și cel mai complicat. Oferă un stil mai modern și mai distins. Instalarea necesită, însă, multă meticulozitate, iar curgerea apei nu este facilitată, cu această direcție de instalare. 

    Lambriurile exterioare pot fi amplasate pe orice fațadă. Dacă fațada casei tale este deteriorată, lamelele de lambriu vor proteja zidul împotriva umezelii și infiltrațiilor. Lambriurile exterioare se montează, de obicei, pe o structură de lemn, numită caroiaj. Este realizată din rigle de lemn. Acestea se fixează cu dibluri universale și șuruburi, la o distanță de cel puțin 40-50 cm una de cealaltă. Lambriul de lemn se va fixa de acest caroiaj cu ajutorul unor cleme sau șuruburi de lemn. Poți finaliza instalația lor cu o izolație exterioară, sub placare, acest lucru fiind o soluție excelentă, care îți permite să economisești energie și, mai mult, spațiul locuit al casei nu va fi redus.

    Mult timp asociat cu cabanele montane, lambriul revine acum puternic, pentru a îmbrăca nu doar pereții interiori, dar și pe cei exteriori ai caselor de toate stilurile. După cum ai putut vedea, fie că sunt naturale, fie că sunt realizate din materiale sintetice, lambriurile au mai mult de un as în mânecă, iar acest lucru te-ar putea convinge ușor să le alegi pentru exteriorul locuinței tale.

    Sursa foto: Shutterstock

    10 min read
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360