Anexele gospodărești sunt construcțiile provizorii sau definitive, care au rolul de a adăposti activități specifice sau bunuri. Acestea sunt amplasate în imediata vecinătate a casei individuale, în perimetrul curții acesteia, și alcătuiesc o unitate funcțională, împreună cu locuința. Unele dintre anexe pot fi construite fără să fie necesare avize și aprobări preliminare, în timp ce, pentru ridicarea altora, este necesară o autorizație de construcție.
În continuare, afli care sunt documentele necesare, când ai nevoie de acestea și cum construiești unele dintre cele mai utile anexe gospodărești.
- Cum construiești o anexă gospodărească - etape importante
- Tipuri de anexe gospodărești
- Când ai nevoie de autorizație pentru anexa gospodărească
- Cum obții autorizația de construcție
Cum construiești o anexă gospodărească - etape importante
Modul de realizare al anexei depinde de destinația și scopul acesteia. Evident, o piscină va fi construită în alți parametri decât o magazie pentru unelte, iar o bucătărie de vară va avea o altă strategie a lucrărilor, comparativ cu un adăpost pentru animale.
Cu toate acestea, există o serie de aspecte pe care trebuie să le respecte toate construcțiile cu statut de anexă gospodărească, oricare ar fi destinația acestora. În linii mari, acestea sunt etapele obligatorii:
- Fundația pentru anexă și excavația pentru piscină. Acestea trebuie să respecte strict planurile pe baza cărora a fost obținută autorizația de construcție. În toate cazurile, va fi necesară o placă de beton, ca bază stabilă a construcției. Aceasta trebuie lăsată să se usuce, înainte de a continua lucrarea. Peste ea se toarnă sapa care are rolul de a egaliza si nivela placa de beton.
- Stâlpii de susținere pentru profilul supraterestru. Reprezintă structura de rezistență și pot fi din lemn sau turnați. Grosimea acestora trebuie să ia în calcul încărcătura pe care o va reprezenta acoperișul, inclusiv eventualele materiale care vor fi depozitate. Structura de rezistență trebuie bine fixată, ancorată și verificată, înainte de a trece la montarea capriorilor pentru acoperis si a invelitorii, inclusiv a hidroizolației.
- Realizarea pereților. În funcție de materialele utilizate, poți avea nevoie de lemn, care trebuie protejat împotriva umezelii și mucegaiurilor. O soluție practică o reprezintă structurile din cărămidă sau BCA, unite între ele prin mortar. Acesta se poate prepara cu o betonieră de capacitate medie, conform retetei de mortar, ce are in compozitie trei ingrediente: nisip, ciment și var hidratat. La fel de util este și bitumul, foarte rezistent la umezeală și variațiile de temperatură.
În funcție de destinația construcției, poate fi necesară tencuirea pereților. Dacă ai amenajat o bucătărie de vară, de exemplu, acest lucru este absolut necesar.
La Brico Dépôt poți găsi tot ceea ce ai nevoie, pentru a-ți pune în practică ideile și proiectele pentru care te-ai străduit să obții autorizație de construcție. În plus, la Brico Dépôt vei găsi inspirație pentru idei noi, care să-ți înfrumusețeze casa și grădina.
Tipuri de anexe gospodărești
Anexele gospodărești se găsesc atât în mediul rural, cât și în cel urban. Practic, orice construcție ce are un scop util și este realizată pe suprafața de teren din jurul casei individuale intră în categoria anexelor gospodărești.
Anexele gospodărești sunt foarte variate și pot fi:
- chioșcuri și foișoare;
- bucătării de vară;
- magazii pentru unelte;
- magazii pentru lemne și cărbuni;
- adăposturi pentru animale (grajduri sau poiată);
- fânare;
- sere;
- grătare zidite;
- piscine.
Dincolo de utilitatea lor, între tipurile de anexe există câteva diferențe majore, acestea fiind și criteriile care le împart în construcții pentru a căror realizare este necesară sau nu obținerea unei autorizații, care să permită realizarea efectivă a acestora. Aceste criterii se referă la:
- construcții cu sau fără fundație;
- cu sau fără acces la utilități - apă sau curent electric;
- cu acoperiș sau fără;
- incluse în planul cadastral sau nu;
- impozabile sau nu.
Bine de știut:
- Construcțiile cu fundație, cu acces la utilități și cele care sunt incluse în planul cadastral sunt impozabile.
- Construcțiile fără fundație (serele, gratarul din gradina, de exemplu) nu sunt impozabile și nici nu pot fi înscrise în planul cadastral.
- Valoarea impozitului este stabilită pe baza planului de construcție sau poate fi evaluată ulterior finalizării și este cel mult 1% din valoarea construcției.
Când ai nevoie de autorizație pentru anexa gospodărească
Deși ar putea exista ideea că, pe suprafața de teren din jurul casei proprii, poți construi orice, fără să fie nevoie de obținerea unor acte preliminare, adevărul este undeva la mijloc.
Astfel, este necesară obținerea unui aviz de construcție pentru toate anexele gospodărești care au:
- fundație, pereți și acoperiș;
- acces la utilități;
- rol de adăpost pentru animale, cu precizarea că, pentru amenajarea acestora, sunt obligatorii și avizele de mediu.
În categoria anexelor care au nevoie de autorizație intră toate construcțiile, indiferent de materialele utilizate, care sunt realizate pe un planseu turnat din ciment sau beton, cu pereți și acoperiș, inclusiv cele cu pereți parțial deschiși, izolați sau neizolați, tencuiți sau netencuiți, indiferent dacă fundația este pe suprafața solului sau dacă s-a săpat pentru realizarea acesteia.
Au nevoie de autorizație inclusiv casele modulare cu structura metalica realizate din containere, indiferent dacă sunt case de vacanță sau locuințe permanente.
Concret, trebuie să obții autorizație de construcție pentru:
- magaziile de unelte și bunuri;
- foișoarele închise sau deschise;
- bucătăriile de vară închise sau parțial deschise;
- piscinele betonate;
- gardurile cu fundație.
Bine de știut:
- Nu este necesară obținerea de autorizație de construcție pentru construcțiile care sunt amplasate direct pe sol, cele care au doar acoperiș și sunt lipsite de pereți, gratarele de gradina din caramida, pe care le poti construi in cateva ore singur, serele fără fundație, parcelele acoperite, aleile și trotuarele din interiorul curții, inclusiv cele betonate sau cimentate și alte construcții ușoare, care pot fi dezafectate rapid și care nu produc afectarea terenului prin realizarea unei fundații permanente.
- Totodată, orice construcţie, lucrare sau plantaţie se poate face de către proprietar numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 cm faţă de linia de hotar care limitează proprietatea de cea a vecinilor sau de căile de acces. Există posibilitatea de a obține o derogare de la acest principiu, cu acordul reciproc al părților, exprimat printr-un înscris autentificat. Această derogare este necesară în procedura de obținere a autorizației de construcție.
În magazine și pe site-ul Brico Dépôt vei găsi mereu materialele de constructii necesare pentru toate tipurile de lucrări pe care le dorești. Oferta Brico Dépôt se actualizează periodic. În plus, există posibilitatea de a opta pentru livrarea la domiciliu sau ridicarea direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.
Cum obții autorizația de construcție
Potrivit Legii nr. 50/1991 și Legii nr. 350/2001, autorizarea executării lucrărilor de construcție în spațiul propriei curți revine Primăriei pe raza căreia se află proprietatea.
Documentele necesare pentru a primi autorizația de construcție a unei anexe gospodărești trebuie să conțină:
- actul de identitate al proprietarului locuinței și terenului aferent acesteia sau actele de identitate ale coproprietarilor;
- actul de proprietate al locuinței și terenului pe care urmează să fie amplasată anexa;
- planurile cadastrale pentru casă și terenul aferent locuinței;
- o cerere tip;
- chitanța ce dovedește achitarea taxelor pentru autorizația de construcție;
- proiectul de construcție pentru respectiva anexă, întocmit de un specialist sau achiziționat în cadrul proiectelor publice pe care le poți găsi la primărie sau pe site-uri specializate, cu amendamentul că acesta nu este mereu necesar, depinzând de statutul rural sau urban al proprietății;
- avizele de mediu, în cazul construcțiilor care vor adăposti animale;
- avize speciale - dacă anexa, chiar dacă este aflată în proprietate privată, se construiește pe o suprafață de teren aflată:
-
- în zona limitrofă a unor arii naturale protejate;
- în apropierea luciului de apă, a cursului râurilor;
- în alte zone de utilitate publică;
- în vecinătatea unor construcții cu valoare de patrimoniu.
Bine de știut:
- Taxele pentru obținerea autorizației de construcție depind de suprafața viitoarei construcții, iar pentru stabilirea valorii acesteia, este necesar să existe un proiect de construcție, care să permită calcularea acestei taxe.
- Valoarea acestei taxe este luată în calcul la stabilirea valorii de impozitare a respectivei anexe gospodărești și este cel puțin egală cu 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcție.
- Pentru instalarea unor facilități de tip acces la rețeaua de apă sau electricitate, se percep taxe suplimentare, care se calculează de la caz la caz, în funcție de proiectul de construcție.
- Dosarul depus pentru autorizare trebuie să precizeze dacă lucrările vor fi executate în regie proprie sau de o firmă specializată.
- Autoritatea locală are obligația legală de a elibera autorizația de construcție în termen de cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului. Dacă primăria respinge eliberarea autorizației, trebuie să motiveze decizia, pentru ca solicitantul să poată rezolva neconcordanța. În caz contrar, acesta are posibilitatea de a se adresa instanței de contencios administrativ competentă teritorial. Este, însă, puțin probabil ca solicitarea să fie respinsă fără temei, cel mai des, fiind vorba despre inadvertențe în documente sau taxarea incorectă a solicitării.
- Autorizația de construcție este valabilă timp de 12 luni de la data eliberării, interval de timp în care anexa gospodărească trebuie finalizată. În caz contrar, se poate solicita o prelungire a autorizației care se taxeaza cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea autorizației inițiale.
- Construirea unor anexe încadrate în categoria celor care au nevoie de autorizare, fără a avea acest document, poate duce la amenzi de până la 10.000 de lei și la ordin de demolare.
Indiferent că este vorba de o magazie în care poți depozita materiale și unelte, de o bucătărie de vară, o piscină ori un foișor, oricare dintre acestea extind spațiul util al casei și valorifică potențialul curții. Anexele gospodărești sunt o modalitate eficientă de a spori funcționalitatea terenului din jurul locuinței individuale.
Sursa foto: Shutterstock.com