Idei și inspirație
tipuri de lambriuri

Cum alegi și montezi lambriurile de exterior

Se încarcă...

Placarea exterioară poate transforma complet estetica unei clădiri. Ea constă, așa cum o spune și numele, în acoperirea pereților exteriori ai unei case sau clădiri și poate fi o soluție atât pentru construcțiile noi, cât și pentru lucrările de renovare. 

 

Placarea cu lemn sau lambriuri a fost liderul incontestabil în topul alegerilor din ultimele decenii. Oferă imediat un aspect autentic și cald clădirii și, chiar dacă se deteriorează din cauza expunerii îndelungate la vreme rea și capătă o nuanță gri/argintie, nu își pierde farmecul. Cum alegi și cum montezi lambriurile de exterior? Află toate acestea mai jos.

 

            - Lambriuri de lemn

            - Lambriuri de PVC

            - Placare metalică

Produse recomandate

Cum alegi lambriurile de exterior

Alegerea ta va transforma total aspectul casei tale, dar, în timp ce această reflecție este adesea jucăușă, decizia finală este întotdeauna dificil de luat. Aspectul estetic cântărește în balanță, dar este departe de a fi singurul criteriu de luat în considerare. 

Există multe materiale pe piață, fiecare având o mare varietate de preț, fiabilitate, cerințe de întreținere și durabilitate. În plus, astăzi este indicat să alegi un material durabil, în sensul ecologic al termenului. Iată câteva criterii de care ar trebui să ții cont, atunci când alegi lambriul potrivit nevoilor tale:

  • Materialul: lambriurile din PVC sunt alveolare sau celulare; acestea din urmă sunt mai rezistente. Proprietățile lambriului din lemn variază în funcție de specie: lemn nativ, precum bradul, pinul, zada, stejarul, cireșul, ulmul, castanul etc. și lemn exotic, cu performanțe mai bune: mahonul, cedrul roșu etc. Lambriurile din MDF oferă mult mai puțină rezistență.
  • Rezistența la umiditate: lambriurile din PVC rezistă oricărei atmosfere umede.  Lambriurile din lemn sunt clasificate de la 1 la 5, începând de la clasa 1, în care lemnul trebuie să rămână uscat și este destinat exclusiv încăperilor interioare fără umezeală, până la clasa 5, unde lemnul poate fi în contact permanent cu apa, poate fi expus la intemperii sau la interior, chiar și în baie. Lambriurile din MDF nu sunt potrivite pentru încăperi umede. 
  • Tratamentul în fabrică pentru lambriuri din lemn, prin: 

               - autoclavă: lemnul este impregnat cu produse de tratare;

               - rectificare: lemnul este încălzit la o temperatură foarte ridicată;

               - oleotermie: lemnul, încălzit în prealabil, este impregnat cu ulei, apoi este răcit și uscat la aer.

  • Finisaj: vopsea, lazură, baiț cu ceară, lac brut sau periat etc.
  • Dimensiuni: lungime, lățime, grosime și mai ales profil.
  • Estetică: standard de la A la D pentru lambriuri din lemn, unde A este lemnul fără noduri, iar D, lemnul degradat.

Brico Dépôt te așteaptă online și în magazinele fizice, locul în care vei găsi doar produse calitative și informații importante din domeniul construcțiilor sau al amenajărilor interioare. Comandă simplu și rapid din confortul casei tale, folosind opțiunea de livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazinele Brico Dépôt, la doar patru ore după plasarea comenzii.

Tipuri de lambriuri pentru exterior

În funcție de estetica pe care ai ales-o pentru locuința ta și pentru a te ajuta să iei mai ușor o decizie, iată trei dintre cele mai des întâlnite tipuri de lambriuri pentru exterior. 

Lambriuri de lemn

lambriu de lemn

Dacă placarea din lemn este o soluție adoptată tot mai mult de cei care vor să-și îmbrace fațada casei, este pentru că, în primul rând, acest material prezintă avantaje reale în materie de izolație. Dar și alte avantaje sunt la fel de importante.

  • Garantează o izolație fonică excelentă, așadar, nu este nevoie să supraîncarci izolația casei tale, pentru a nu mai auzi orice zgomot străin din exterior. 
  • Este foarte ușor de vopsit și poate fi achiziționat uscat și grunduit din fabrică, pentru a asigura rezistență maximă la mucegai.
  • Elimină toate punțile termice, optimizând izolația locuinței, astfel permițând consumatorilor să evite pierderile inutile de energie.
  • Este și o soluție eco responsabilă pentru placarea fațadelor locuințelor.
  • Varietatea esențelor de lemn este și ea un atu semnificativ, majoritatea fiind esențe moi, ușor de lucrat, de impregnat, de lipit sau îmbinat cu șuruburi ori cuie. Pot fi tăiate ușor cu un fierastrau electric, așadar este ușor de lucrat cu ele.
  • Acoperă o gamă largă de gusturi și stiluri, iar rezultatul alegerii tale poate oferi un aspect cu adevărat unic locuinței tale.
  • Are o rezistență excelentă atât la razele UV, cât și la multiplele condiții meteorologice nefavorabile care l-ar putea deteriora.
  • Lambriurile sunt ușor de montat și nu presupun o întreținere deosebită.
  • Lambriurile nu acumulează igrasie, nu ruginesc, nu putrezesc. Poti avea grija mai usor de exteriorul casei tale.

Dezavantaje:

  • Lambriul din rășinoase, precum pinul, care este și cel mai ieftin, este mai fragil. Trebuie tratat, pentru că nu este imputrescibil.
  • În ciuda rezistenței lemnului, acest material rămâne sensibil la umiditate și insecte.
  • Pentru a evita uzura prematură, stratul de acoperire trebuie vopsit sau tratat la fiecare 5 ani, ceea ce poate deveni costisitor, în timp.
  • Insectele pot reprezenta un pericol destul de semnificativ. Indiferent că sunt termite sau furnici, aceste creaturi mănâncă materialul și riscă să strice structura casei.

La Brico Dépôt, aliatul planurilor tale de construcție și amenajare a casei și grădinii, îți oferim mai multe opțiuni de a face cumpărături, din care tu să o alegi pe cea potrivită pentru tine.  Lambriurile sunt o soluție de amenajare recomandată de majoritatea constructorilor. La Brico Dépôt ai la dispoziție o gamă variată din care să alegi ce ți se potrivește. Totodată, beneficiezi și de consultanță specializată, pentru ca alegerile tale să fie inspirate. 

Lambriuri de PVC

lambriuri din pvc

Placarea cu lambriuri din PVC oferă și ea o serie de avantaje și dezavantaje:

  • În primul rând, întreținerea ei este aproape inexistentă.
  • Este, de asemenea, mai puțin costisitoare, deși tendința pentru diferențele de preț se pierde.
  • Se fixează ușor, prin lipire, la interior, ori cuie sau prin înșurubare, atunci când vorbim despre montarea la exterior. Așadar, vei avea nevoie doar de o masina de gaurit si insurubat.
  • Lambriurile sunt disponibile într-o gamă de culori variată.

Dezavantaje:

  • Din păcate, tratamentul UV este încă superficial; drept urmare, este un produs care va deveni mai rigid, fragil și din ce în ce mai puțin rezistent în timp.
  • Placarea din PVC are în mod substanțial aceeași amprentă de carbon precum rășina, atunci când vine vorba de producția sa.
  • Este sensibilă la căldură, riscând să se deformeze în timp, ceea ce va afecta neplăcut estetica locuinței.
  • În cazul unui incendiu sau al unei combustii, este extrem de toxică, având în compoziție cloruri.

Placare metalică

Nu intră neapărat în categoria lambriurilor, dar este un tip de placare asemănător acestora. Deși o alegere mai rar întâlnită pentru casele private, este des folosită pentru clădiri industriale. 

  • Este un material care protejează bine fațadele. Etanșeitatea sa sporită este un avantaj, pentru că protejează împotriva ploii și altor intemperii.
  • Este disponibilă în plăci ștanțate și vopsite în forme și dimensiuni variate.
  • Este ușor de instalat, deoarece lamelele se taie ușor, cu condiția să ai echipamentul necesar pentru montarea lui.
  • Acest tip de placare este destul de durabil, este imun la foc, mucegai etc.
  • Întreținerea ei este simplă, deoarece poate fi spălată cu apă și detergent.

Dezavantaje:

  • Poate cel mai important este oxidarea. Într-adevăr, aerul și umiditatea sunt dușmanii metalului; odată combinate, acestea au tendința de a depune pete de rugină pe toată suprafața metalului. 
  • Din fericire, înainte de a fi instalată, placarea metalică este tratată împotriva acestui tip de problemă. Va fi necesar să te asiguri că există o bună ventilație între fațadă și placare, pentru a evita orice inconvenient ulterior. 
  • Este recomandată instalarea lui de către persoane profesioniste. Astfel, vei evita neplăcerile ulterioare, cauzate de o instalare neadecvată.

Ce trebuie să știi despre montajul lambriurilor

montare lambriuri

Odată ce ai găsit soluția preferată pentru placarea exterioară a casei tale, este necesar să alegi modul de montaj al acesteia. Acest lucru va avea un efect asupra stilului de construcție. 

  1. Montajul vertical: adaugă înălțime clădirii. Este, de asemenea, o instalare ușoară, deoarece toate lambriurile folosite au aceeași lungime și se pot adapta cu ușurință la unghiuri. Un alt avantaj: instalarea lor verticală permite o mai bună evacuare a apei pluviale, care se va scurge în direcția șipcilor. De asemenea, instalarea este mai simplă, deoarece profilele de colt sunt mai ușor de montat în fronton. 
  2. Montajul orizontal: este cea mai comună opțiune de instalare a lambriurilor. Acest tip de instalare are avantajul de a da casei un aspect mai impunător. Prin urmare, lungimea lamelelor trebuie să fie mare, dar la placarea cu clips, această problemă nu mai există, deoarece lamelele au o lungime fixă, ​​de 1m20. Deși este foarte estetică, această tehnică poate fi mai dificil de aplicat, dacă pereții de acoperit sunt mari sau înalți, iar colțurile clădirii trebuie să fie deosebit de bine protejate, pentru a se preveni infiltrarea apei.
  3. Montajul pe diagonală: cel mai elegant, dar și cel mai complicat. Oferă un stil mai modern și mai distins. Instalarea necesită, însă, multă meticulozitate, iar curgerea apei nu este facilitată, cu această direcție de instalare. 

Lambriurile exterioare pot fi amplasate pe orice fațadă. Dacă fațada casei tale este deteriorată, lamelele de lambriu vor proteja zidul împotriva umezelii și infiltrațiilor. Lambriurile exterioare se montează, de obicei, pe o structură de lemn, numită caroiaj. Este realizată din rigle de lemn. Acestea se fixează cu dibluri universale și șuruburi, la o distanță de cel puțin 40-50 cm una de cealaltă. Lambriul de lemn se va fixa de acest caroiaj cu ajutorul unor cleme sau șuruburi de lemn. Poți finaliza instalația lor cu o izolație exterioară, sub placare, acest lucru fiind o soluție excelentă, care îți permite să economisești energie și, mai mult, spațiul locuit al casei nu va fi redus.

Mult timp asociat cu cabanele montane, lambriul revine acum puternic, pentru a îmbrăca nu doar pereții interiori, dar și pe cei exteriori ai caselor de toate stilurile. După cum ai putut vedea, fie că sunt naturale, fie că sunt realizate din materiale sintetice, lambriurile au mai mult de un as în mânecă, iar acest lucru te-ar putea convinge ușor să le alegi pentru exteriorul locuinței tale.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360