Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji! Cu ajutorul și sfaturile noastre, oricine poate să încerce!
Cât spațiu ai pentru cultivare?
Mai întâi, gândește-te cât de mult spațiu din grădină vrei să folosești pentru cultivarea produselor. Îți dorești o grădină plină de legume sau doar câteva sortimente?
Dacă dispui de puțin spațiu, orice ghiveci obișnuit poate fi folosit pentru a cultiva legume, iar unele recipiente sunt special concepute pentru diferite culturi. De exemplu, recomandăm ghivece pătrate pentru salate și plante aromatice, deoarece marginea lor mai largă se potrivește mai bine cu frunzele acestora și permit o udare mai facilă. Poți să folosești chiar și coșuri agățate pentru plantele care atârnă, cum ar fi căpșunile și tomatele.
În grădini de dimensiuni mai mari, poți dedica un răzor întreg pentru cultivarea legumelor, fructelor sau plantelor aromatice.
Alege și pregătește zona
Acum, dacă știi exact de cât spațiu dispui, e timpul să înțelegi mai bine condițiile cu care vei lucra.
Soarele este cheia pentru legumele și fructele produse acasă, pentru că ajută culturile să crească puternice și ferite de boli. Așadar, alege un strat sau o lădiță care primește mult soare înainte de a decide să plantezi acolo, sau mută-ți ghivecele la soare.
Verifică solul, să fie în condiții bune. Dacă stratul de pământ este subțire, plin de pietre sau îmbibat cu apă, vei dori poate să construiești straturi înălțate sau să cultivi în ghivece.
Citește cu atenție instrucțiunile de pe pachetul cu semințe pentru informații specifice privind cele mai bune condiții de cultivare a plantei alese.
Ajută plantele să se fixeze repede dacă pregătești solul înainte de plantare. Adu multă materie organică, precum ameliorator pentru sol sau îngrășământ natural. Acestea vor ajuta solul să nu se usuce când arde soarele sau să se îmbibe cu apă atunci când vremea e ploioasă.
Oriunde alegi să cultivi plantele, asigură-te că au parte de un bun drenaj. Plantele îmbibate cu apă sunt vulnerabile la infecții fungice, iar rădăcinile lor pot să putrezească.
Ia în considerare opțiunile de cultivare pe care le ai
Nu uita că fiecare plantă are o perioadă de creștere preferată, așadar asigură-te că ai semănat fructele, legumele sau plantele aromatice dorite la momentul potrivit, conform instrucțiunilor de pe pachetele de semințe.
Dacă știi ce vrei să cultivi, de ce nu planifici mai întâi într-un calendar, astfel încât să știi când trebuie să începi însămânțarea? Este o modalitate foarte bună de a începe să planifici spațiul.
Recomandăm să faci o cercetare înainte de a cumpăra plante, pentru a le găsi pe cele care se potrivesc cel mai bine cu condițiile grădinii tale, cu abilitățile tale de grădinărit și cu timpul pe care îl poți dedica proiectului.
Există atât de multe tipuri, multe dintre ele ideale pentru începători, încât nimic nu te poate împiedica să îți murdărești mâinile cât mai repede.
Iată planificatorul nostru de semințe care te poate ajuta să vezi când este cel mai bine să semeni și să recoltezi legumele preferate.
Alege-ți legumele
Iată sugestiile noastre pentru legumele care sunt cel mai ușor de cultivat:
- Praz
- Ceapă
- Spanac
- Ridichi
- Dovlecei
- Fasole urcatoare
- Roșii – știm că, tehnic, roșia nu este legumă, dar au un gust delicios împreună cu alte legume pentru salată.
- Salată verde
- Cartofi
Plante cu fructe moi
Plantele cu fructe moi, cum ar fi fructele de pădure, produc fructe delicioase de care se poate bucura întreaga familie. În plus, aceste fructe sunt pline de antioxidanți sănătoși. Cultivă-le de la stadiul de semințe sau vino în magazin și alege o un butaș pentru grădina ta. Opțiunile ușor de cultivat pe care le recomandăm includ:
- Căpșuni
- Zmeură
- Mure
- Coacăze
Alege soiuri timpurii si târzii pentru a extinde sezonul de cultivare.
Pomi fructiferi
Nu ai nevoie de o livadă pentru a cultiva pomi fructiferi. Există tot felul de forme și mărimi de pomi, așa încât chiar și cea mai mică grădină sau cel mai mic balcon se pot bucura de un pom fructifer în ghiveci. Dacă dispui de spațiu, investește în trei pomi, astfel încât, odată plantați împreună, să se polenizeze unul pe altul.
Înainte de achiziție, verifică și cât de înalt va crește pomul și când este estimat să producă primele fructe. Chiar și în cazul unor pomi atât de comuni și familiari precum merii, pot să existe mari variații – până la șase metri înălțime și cinci ani până la prima recoltă – deci ai grijă să nu te aștepti la ceva și să primești altceva.
Diversele soiuri de pomi fructiferi înfloresc în momente diferite. Dacă locuiești în zone de munte, alege pomi care înfloresc mai târziu, pentru ca există șanse mai mici ca bobocii să fie omorâți de îngheț. Pomii care oferă cele mai bune culturi includ:
- Prun
- Măr (alege dintre merele pentru consum și cele pentru gătit)
- Păr
- Cireș
Unelte
Pentru a cultiva cu succes produsele dorite, ai nevoie de setul potrivit de unelte. Acesta poate fi de mici dimensiuni, numai câteva instrumente de săpat de mână, sau de dimensiuni mari, potrivite pentru o seră.
Dacă ești abia la început, alege doar uneltele necesare pentru nevoile tale de grădinărit. Există o mulțime de unelte care te pot ajuta în toate muncile, de la însămânțat, la tăierea crenguțelor uscate, de la plantare până la fertilizare, așa că gândește-te bine ce vei folosi. Noi îți sugerăm să investești în câteva lucruri de bază cu care să începi, iar apoi să îți completezi colecția de unelte atunci când ai nevoie.