Idei și inspirație
Cum pregătești solul grădinii de legume pentru iarnă?

Cum pregătești solul grădinii de legume pentru iarnă?

Se încarcă...

Unul din principiile agriculturii este acela că succesul culturilor primăvara depinde de felul în care pregăteși pământul toamna. Principiul se aplică nu doar culturilor mari întinse pe câmpuri, ci și serelor sau grădinilor cultivate cu legume.

Lucrările de toamnă sunt atât de importante deoarece principalul lor rol este cel de a pregăti solul și culturile pentru condițiile vitrege ale iernii. Așadar, odată ce zilele devin mai scurte, acestea sunt principalele lucrări pe care orice grădinar ar trebui să le întreprindă.

Eliminarea plantelor invazive

Chiar dacă toată vara ai încercat să le ții departe de culturile tale, lupta cu buruienile continuă și după venirea toamnei. Neîndepartate, multe din aceste plante dăunătoare pot rămâne în sol, în stare latentă. Fie că vei înființa culturi de toamna, fie că vrei doar să pregătești terenul pentru anul viitor, ideal este să elimini complet buruienile de pe teren.

Poți folosi erbicide sau, dacă vrei să-ți protejezi culturile de posibilele efecte secundare ale chimicalelor, poți elimina buruienile manual. Ai la dispoziție numeroase unelte care te pot ajută, de la prășitoare și cultivatoare, până la furci și lopeți.

Pe langa buruieni, elimină și resturile de plante bolnave sau stricate, care pot atrage diverși dăunători în grădina ta.

Curățarea resturilor de plante moarte

Odată ce ai scăpat de buruieni, a venit timpul să iei o greblă și să cureți întreaga curte de frunze, vârtejuri, rădăcini și alte părți de vegetație moartă. După ce le strângi în grămezi, ai două opțiuni: fie le arzi, fie le folosești pentru a crea compost. A două opțiune este o metodă bună de a refolosi materia organică pentru a fertiliza solul și a îmbunătăți creșterea viitoarelor culturi.

Pentru a grăbi descompunerea plantelor moarte, le poți mărunți cu ajutorul unui tocător de resturi vegetale. Din păcate, nu vei putea să le refolosești chiar din acest sezon, deoarece fabricarea compostului durează între 6 și 12 luni.

Aerarea solului

După ultimele recolte, este vital să-i oferi solului toate condițiile pentru a-și reface substanțele nutritive. De aceea, poate cea mai importantă lucrare de toamna pentru orice cultură este aerarea. Practic, această lucrare simplă nu implică decât săparea pământului cu o cazma sau, dacă ai o suprafață mai mare cultivată, o motosapa.

Astfel, asiguri un schimb mai bun de gaze între sol și atmosferă, dar și o reținere mai bună a apei în pământ, odată cu venirea ploilor. Dacă plănuiești înființarea unor noi culturi în această toamnă, sapă doar între rândurile de plante.

Mulcirea

Nu în ultimul rând, va trebui să oferi solului o protecție împotriva ploilor și frigului care urmează să vină și să te asiguri astfel că toată munca de până acum nu a fost în zadar. Odată ce pământul este afânat, este indicat să acoperi terenul cu un strat de mulci.

Acesta poate fi atât organic (compost, gunoi de grajd, paie, rumeguș, iarbă cosița, turbă) sau anorganic (pietriș sau folie geotextila). Pe lângă protecția împotriva intemperiilor, mulcirea ajută la menținerea umidității, îmbogățirea solului cu substanțe nutritive și împiedicarea dezvoltării buruienilor.

Pe lângă lucrările de pregătire a pământului, nu uita că toamna este un anotimp bun atât pentru recoltare, cât și pentru înființarea unor noi culturi. De aceea, menținerea sănătății solului ar trebui să fie prima ta prioritate atunci când începi lucrările de toamna în grădină.

Vezi și alte articole despre îngrijirea gazonului:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360