Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Tipuri de cărămidă și pentru ce construcții le poți folosi cu succes

Tipuri de cărămidă și pentru ce construcții le poți folosi cu succes

Se încarcă...

Cărămida este un material de construcție fabricat la scară largă și folosit pentru numeroase tipuri de clădiri, de la case până la instituții publice sau fabrici. Aceasta se obține din argilă (lut), care este materia primă, plus nisip de granulație mică, apă, praf de ceramică și substanțe care acționează ca un liant, pentru a obține un material dur și rezistent.

Argila uscată este măcinată până se obțin particule uniforme, apoi se amestecă cu lianți și apă. Pasta cleioasă obținută prin acest proces este evacuată cu presiune prin forme tubulare, apoi este tăiată mecanizat, în bucăți de dimensiuni egale. Cărămida crudă este uscată în cuptoare industriale preîncălzite, apoi se introduce în cuptoare speciale de ardere, la aproximativ 1.200 de grade.

În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre tipurile de cărămidă, care sunt criteriile de care ar trebui să ții cont când alegi un anume model, precum și despre avantajele și dezavantajele folosirii cărămizilor. Totodată, afli și care sunt cele mai importante tipuri de construcții în care se poate folosi, cu succes, cărămida.

Ce tipuri de cărămidă există

Cărămida clasică are o culoare roșiatică, datorată arderii în cuptor, și este prevăzută cu goluri la interior și șanțuri pe părțile laterale, pentru ca mortarul să poată fi aplicat eficient și să reziste.

Pe vremuri, caramida se obținea prin procese casnice și conținea doar argilă, nisip și apă. Se folosea frecvent și șamota, un tip de cărămidă utilizat la îmbrăcarea sobelor de teracotă sau pentru cuptoare.

Odată cu prezența tehnologiilor și inovațiilor în fabricarea materialelor de construcții, au apărut numeroase tipuri de cărămidă, care acoperă o gamă largă de nevoi. Acestea sunt create pentru mai multe tipuri de construcții, au grade diferite de rezistență și se obțin prin diverse metode de fabricație:

  • cărămida poate fi plină sau perforată; cea plină se folosește, cu tencuială, la:
  • zidării, pentru a obține elemente structurale ale construcției;
  • coșuri de fum;
  • construcția stâlpilor de rezistență.
  • Tips&tricks: cărămida clasică se folosește pentru structuri interne sau pereți exteriori, are rezistență seismică și ignifugă și nu se deteriorează prin acțiunea cu acizi sau substanțe chimice. 
 • cărămida refractară (șamota) este un material ceramic special, ars la temperaturi foarte înalte; acest tip de cărămidă este realizat dintr-o argilă specială.
  • Tips&tricks: cărămida refractară rezistă la temperaturi extreme și are o putere mare de acumulare și radiație a căldurii
 • cărămida aparentă are un grad mai scăzut de rezistentă și îndeplinește mai mult funcție estetică, pentru placarea diverselor suprafețe din casă sau de la exterior, atunci când dorești să obții aspect de cărămidă (arcade, șeminee, fațade).
  • Tips&tricks: acest tip de cărămidă se aplică fără mortar, doar cu ajutorul unor adezivi speciali.
 • Cărămida din sticlă are rol decorativ.
  • Tips&tricks: caramida de sticla se folosește pentru construcția ferestrelor sau a pereților interiori drepți, golul fiind umplut cu aer la presiune mică. 

În funcție de structură și de destinația clădirii construite, cărămizile se împart în două categorii:

 • cărămizi din zidărie portantă - se folosesc împreună cu un liant, care asigură durabilitatea construcției.
  • Tips&tricks: sunt potrivite pentru construcția structurii de rezistență a unei clădiri, datorită rezistenței pe care o oferă ansamblului. 
 • cărămizi pentru zidărie neportantă - se folosesc în special pentru zidurile care nu preiau din greutatea structurii de rezistență a casei. 
  • Tips&tricks: nu oferă o rezistență foarte mare și sunt utilizate pentru pereți interiori sau elemente de decor. 

La Brico Dépôt găsești toate tipurile de cărămidă de care ai nevoie, de la cele pline sau perforate până la cele portante, disponibile într-o varietate de modele. În plus, dacă nu știi exact ce să alegi, beneficiezi de consultanță specializată, ca să optezi pentru cea mai bună variantă, adaptată nevoilor tale și ale celor dragi. În magazine și pe site-ul Brico Dépôt vei găsi mereu o soluție care să ți se potrivească. Totodată, ai posibilitatea de a opta pentru livrarea la domiciliu sau ridicarea direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

avantajele caramizii

Ce trebuie să ai în vedere când alegi cărămida

Construcția unei case cu mansarda sau cu etaj ori a unei clădiri de dimensiuni mari este o investiție importantă și sunt o mulțime de detalii pe care trebuie să le ai în vedere, înainte de a cumpăra materialele de construcție potrivite. Pe lângă destinația construcției și gradul de rezistență de care ai nevoie, este important să iei în considerare și cantitatea de materiale necesară și bugetul pe care dorești să îl aloci acestei lucrări. Dacă folosești cărămizi, cele mai importante criterii în alegerea lor sunt cele legate de tipul construcției:

 • grosimea zidului și destinația acestuia (dacă este un perete exterior sau interior);
 • rezistența la compresiune, în cazul zidurilor de rezistență;
 • izolația termică, importantă pentru confort și pentru a reduce costurile de energie electrică;
 • izolația fonică, importantă mai ales în cazul locuințelor personale;
 • greutatea pe metru cub; o cărămidă mai ușoară înseamnă o aplicare mai rapidă și mai eficientă;
 • aspectul uniform al construcției, cărămizile având aceleași dimensiuni și formă.

Avantajele folosirii cărămizilor pentru construcții

Cărămida este un material de construcție folosit de sute de ani pentru case și pentru clădiri cu destinații publice, hoteluri, instituții sau fabrici. Este un material durabil și rezistent, cu numeroase avantaje în domeniul construcțiilor comerciale și rezidențiale:

 • oferă durabilitate și rezistență – o construcție din cărămidă rezistă foarte mulți ani, fără a fi nevoie de reparații și înlocuiri;
 • cărămida este ușor de întreținut, spre deosebire de metal sau lemn, care se deteriorează mai ușor prin acțiunea factorilor externi (zăpadă, ploaie, dăunători); construcțiile din cărămidă nu necesită aplicarea de tratamente speciale; se recomandă doar o evaluare atentă, după 20 de ani;
 • izolația termică este importantă pentru orice tip de construcție, indiferent că este vorba despre o casă sau despre o clădire cu o suprafață mai mare; prin folosirea cărămizii, pierderile termice sunt considerabil reduse, iar căldura se acumulează și se păstrează mult mai bine la interior, fără a exista variații de temperatură;
 • există un risc mult mai mic de incendiu, în cazul caselor din cărămidă, spre deosebire de cele din lemn, unde este nevoie de aplicarea de lacuri speciale;
 • cărămizile sunt mult mai eficiente pentru izolatia fonica a cladirilor, decât alte materiale folosite pentru zidărie;
 • pereții din cărămidă permit difuzia vaporilor de apă, ceea ce înseamnă că eventuala umezeală din încăpere este absorbită și eliminată la exterior; astfel, pereții rămân uscați și nu există riscul formării igrasiei.

de ce sa alegi caramida

Dezavantajele folosirii cărămizilor pentru construcții

Precum în cazul oricărui material de construcții, există câteva minusuri, pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a începe construcția casei sau a clădirii pe care dorești să o ridici. Cărămida nu face excepție, principalele ei dezavantaje fiind:

 • prețul cu aproximativ 10% mai ridicat decât alte materiale de construcție, însă aceste costuri se amortizează prin reducerea la plata facturilor pentru căldură;
 • din punct de vedere estetic, există o gamă limitată de culori ale acestor materiale de construcție, existând doar câteva variații de culoare, cauzate de prelucrarea termică;
 • este necesară aplicarea unei izolații exterioare, pentru a asigura un confort termic sporit la interior; există o mulțime de tipuri de solutii eficiente pentru izolatii, dintre care poți alege, astfel încât să te bucuri de confortul dorit;
 • casele din cărămidă se construiesc mult mai greu decât cele din lemn, de exemplu, ceea ce înseamnă un timp crescut de execuție;
 • este necesară o fundație specială, mult mai rezistentă, deoarece încărcările cauzate de suprastructură sunt mari, în cazul caselor din cărămidă.

Tipuri de construcții pentru care se poate utiliza cărămida

Cărămida este unul dintre cele mai bune materiale de construcții, fiind rezistentă la încărcături mari și la solicitările la care este supusă o construcție, chiar dacă aceasta este foarte înaltă, cu mai multe nivele.

 • case, clădiri publice - zidăria de cărămidă este rezistentă la mișcări seismice, datorită modului de fabricație, și izolează foarte bine, menținând căldura la interior; astfel, se asigură eficiența energetică față de alte tipuri de materiale de construcții; din acest motiv, este folosită pentru diverse tipuri de construcții, chiar și în cazul locuințelor sau spațiilor publice cu suprafețe mari;
 • clădiri cu arhitectură simplă sau complexă - cărămida este o investiție în siguranță, confort termic, izolație fonică și rezistență, fiind potrivită pentru numeroase proiecte de construcții, de la cele mai simple până la clădiri care presupun un design complex;
 • coșuri de fum, grătare - anumite tipuri de cărămidă se folosesc pentru coșuri de fum sau grătare, fiind materiale mai sigure în ceea ce privește riscul de incendiu;
 • adăposturi pentru animale - fiind foarte bune izolatoare termice, cărămizile sunt utilizate, în unele cazuri, și la construirea adăposturilor pentru animale;
 • clădiri cu design deosebit - unele tipuri de cărămidă sunt folosite doar pentru a îmbrăca fațada construcțiilor, având rol de cosmetizare, mai ales pentru construirea unor elemente specifice stilului tradițional sau rustic.

tipuri de caramida

Cărămida este un material de construcție utilizat la scară largă, pentru o mulțime de tipuri de clădiri, datorită numeroaselor avantaje și rezistenței în timp. Dacă ai nevoie de o soluție pentru construcția unei case sau a unui spațiu de dimensiuni mai mari, cărămida se poate folosi indiferent de dimensiunile construcției tale și îți va oferi siguranță și confort timp de mulți ani.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360