Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
tocator de resturi vegetale

De ce să folosești un tocător de resturi vegetale și cum alegi modelul potrivit

Se încarcă...
3238 vizualizări

Înlăturarea resturilor vegetale, umede sau uscate, de diferite grosimi și dimensiuni, ce rezultă după curățarea și amenajarea unor zone din grădină, livadă sau de pe suprafețele cultivate, este o veritabilă provocare. Pentru că practica arderii deșeurilor vegetale este ilegală și se sancționează cu amenzi uriașe, cea mai simplă metodă rămâne transformarea lor în compost sau mulci. 

Un tocător de resturi vegetale este o soluție eficientă, pentru că mărunțește și macină deșeurile vegetale, accelerând procesul de putrezire naturală pentru compost sau transformându-le în mulci. Află cum se folosește un tocător și cum alegi modelul potrivit nevoilor tale. 

Ce este un tocător de resturi vegetale și de câte tipuri sunt

tipuri de tocatoare vegetale

Îndepărtarea uscăturilor și a buruienilor atât primăvara, cât și toamna este esențială pentru sănătatea plantelor, deoarece previne apariția mucegaiurilor și contribuie la regenerarea solului. Aceasta este una dintre cele mai bune metode prin care poți să controlezi si sa previi proliferarea buruienilor si a daunatorilor din gradina. Problema care apare este ce faci cu resturile vegetale. Unele dintre cele mai practice soluții sunt concasoarele sau tocătoarele de resturi vegetale, care pot simplifica procesul de reintroducere în circuitul natural al resturilor vegetale. 

 

Tipuri de tocătoare pentru resturi vegetale

tocator de resturi

În mod convențional, tocătoarele de grădină pot fi împărțite în trei categorii, în funcție de tipul de materie vegetală pe care o pot toca și mărunți: 

  • doar pentru deșeuri de lemn; 
  • exclusiv pentru deșeuri ierboase; 
  • pentru ramuri și iarbă, cu un număr mai mare de cuțite (verticale și orizontale).

La Brico Dépôt găsești utilajele care te pot ajuta să scapi de resturile vegetale, indiferent de tipul lor. Acționate de motoare electrice fiabile, silențioase și puternice, tocatoarele de resturi vegetale sunt echipate cu lame de tăiere ascuțite, realizate din oțel special. Ușor de utilizat în condiții de siguranță, acestea sunt durabile, sustenabile și au prețuri avantajoase, fiind soluțiile practice care te ajută la întreținerea grădinii. Ai posibilitatea de a le comanda online sau direct din magazin, dar și de a opta pentru livrarea la domiciliu sau ridicarea directă din magazin, la patru ore după plasarea comenzii. În plus, oferta Brico Dépôt se actualizează periodic. 

Ce avantaje îți aduce un tocător de resturi vegetale

avantaje tocator resturi vegetale

O grădină cu o suprafață de plantare de circa 1000 de metri pătrați, cum sunt cele mai multe din zonele rurale și preorășenești, poate genera, într-un an, între 50 și 100 de metri cubi de resturi vegetale. Cantitatea variază în funcție de tipul vegetației din grădină. Vor fi mai puține resturi în grădinile cu flori și gazon și mult mai multe în cele cu pomi și arbuști, dar și în cele în care se cultivă legume. Pentru estetica și sănătatea grădinii, aceste resturi trebuie distruse, ceea ce înseamnă efort, timp și bani. 

Prin tocare și mărunțire cu tocatorul electric, un volum mare de crengi și ramuri, frunze uscate sau alte materiale vegetale sunt transformate în materie prima pentru compost. Acesta este produsul principal ce rezultă din mărunțirea resturilor vegetale. Compostul reprezintă un îngrășământ natural excepțional, ieftin și, atâta vreme cât materia primă există, inepuizabil. 

Deșeurile lemnoase, rezultate din curățarea pomilor și a arbuștilor, sunt ideale pentru a produce mulci. Acesta este necesar pentru protecția și întreținerea straturilor de flori și legume, prevenind dezvoltarea buruienilor, păstrând umiditatea în sol și fiind, în același timp, un element decorativ care oferă un aspect ordonat și îngrijit grădinii. Este important, însă, și cum faci mulcirea, ca sa obtii beneficiile dorite.

Concret, un tocător are următoarele avantaje: 

  • te ajută să ai o grădină curată și ordonată
  • protejează grădina de dăunători, dat fiind faptul că depozitele de resturi vegetale sunt mediul perfect pentru proliferarea acestora;  
  • îți permite să utilizezi eficient toată suprafața grădinii, pentru că nu va fi nevoie să amenajezi o zonă de depozitare pentru resturile vegetale; 
  • te ajută să faci economie de bani, pentru că vei produce singur compostul și cantitatea de mulci de care ai nevoie; 
  • reduci substanțial volumul de gunoi, pentru ridicarea căruia este necesar să plătești sume importante; 
  • protejezi natura;  
  • nu cumperi și nu mai folosești produse chimice cu azot, compostul produs din resturi vegetale fiind printre cele mai bune ingrasaminte naturale pentru sol roditor și foarte bogat în azot, necesar creșterii plantelor, indiferent de specie.  

Un alt aspect care merită menționat este că un tocător de resturi vegetale este util în orice anotimp: 

  • primăvara - când se curăță grădina, pomii și arbuștii;
  • vara - după tunderea gazonului sau a ierbii și după toaletarea gardului viu;
  • toamna - pentru eliminarea resturilor vegetale din straturile cu flori și legume;
  • iarna - pentru a toca și mărunți deșeurile ce rezultă după toaletarea pomilor. 

Cum alegi modelul de tocător de resturi vegetale potrivit

cum alegi un tocator de resturi vegetale

Alegerea unui tocător de resturi vegetale se face luând în calcul mai multe criterii, cum ar fi detaliile tehnice sau indicatorii „subiectivi” precum ușurința și siguranța utilizării. 

Ce specificații tehnice sunt importante

Alegerea modelului optim depinde de sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească, astfel că trebuie luat în calcul ce categorie de deșeuri vegetale domină în grădină. Dacă cea mai mare parte a resturilor este una lemnoasă, alege un tocător cu putere și capacitate mai mare. În schimb, dacă predomină resturile vegetale moi, un tocător de putere mai mică este ideal. 

Tocătoarele de resturi vegetale destinate pentru uz domestic au motoare electrice, fiind potrivite pentru grădinile și curțile cu suprafață mică și medie. Acestea au o putere care variază între 2200 și 2800 W. 

Tocătoarele cu motoare pe benzină, mult mai puternice, mai mari și mai grele, sunt destinate exclusiv activităților industriale. 

Pentru alegerea modelului potrivit nevoilor tale, ia în calcul următoarele: 

  • calitatea cuțitelor și materialele din care sunt făcute;  
  • nivelul de zgomot - pot fi considerate silențioase tocătoarele de resturi vegetale care în timpul funcționării nu produc mai mult de 110 decibeli, pentru a putea fi utilizate în zone rezidențiale de case individuale; 
  • opțiunea de inversare a mișcării cuțitelor, pentru a preveni blocarea; 
  • modul de evacuare, care poate să fie în sac separat sau în cutie proprie.

În funcție de model, producător și puterea motorului, un alt criteriu de selecție pentru tocătorul de resturi vegetale este diametrul de tăiere, care, de cele mai multe ori, este sub 45 de milimetri. Cu alte cuvinte, tocătura vegetală rezultată nu va avea o mărime mai mare de 45 de milimetri.

Mobilitatea și greutatea tocătoarelor de vegetale

Utilajele domestice au motoare electrice care trebuie alimentate la o sursă de energie. Asta înseamnă că mobilitatea lor este limitată la lungimea cablului de alimentare. Există, însă, opțiunea de a utiliza un prelungitor de grădină. Dat fiind faptul că tocătoarele au motoare cu putere mai mare de 2000 W, este important, pentru siguranță, ca stecherele să fie de tip SUCO și cu elemente ceramice. 

Un alt aspect care contează este greutatea pe care o au tocătoarele. Cele destinate pentru utilizare domestică au o greutate de cel mult 20 kg, astfel că pot fi mutate fără dificultate. La fel de mult contează și stabilitatea în timpul utilizării.  

Măsuri de siguranță la utilizare

Pentru confortul și siguranța utilizării tocătorului, există elemente de siguranță care sunt valabile la toate modelele:  

  • sistemele de împingere în tunelul de tocare, cu scopul de a proteja utilizatorul;  
  • protecția la suprasarcină, vibrații sau răsturnare

În timpul utilizării, purtarea ochelarilor, a cizmelor și a căștilor de protecție este recomandată de toți producătorii, iar curățarea și deplasarea utilajului se fac doar cu motorul oprit și ștecherul de alimentare scos din priză.  

Un tocător de resturi vegetale este un utilaj necesar într-o gospodărie cu grădină, pentru că îți ușurează munca, te ajută să obții fertilizant natural și mulci, să economisești resurse și să menții curtea curată și ordonată. Ține cont de câteva criterii, cum sunt și cele de mai sus, și alege modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor și aspirațiilor tale. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360