Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
mobila reconditionata

Vopsirea mobilei vechi deteriorate pentru a o readuce la viață

Se încarcă...
10806 vizualizări

Restaurarea mobilierului din lemn și renovarea lui este o modalitate excelentă de a îi oferi și lui, dar și casei tale un suflu nou. O comodă veche, un bufet de bucătărie, o masă sau chiar scaunele de lemn, recuperate dintr-o piață de vechituri sau din podul bunicii își găsesc o nouă viață cu ajutorul unei mici doze de îndemânare și a câtorva activități de  bricolaj. Decojirea, repararea dacă este necesar, vopsirea sau băițuirea și finisajele, iată o mica listă cu pași esențiali de făcut pentru ca mobila ta din lemn să fie complet transformată.

Restaurarea mobilierului din lemn: alege materialele potrivite

restaurarea mobilei

Înainte de a investi în produsele necesare, verifică rapid starea mobilierului tău. Nu ar trebui să fie spart, ciobit excesiv, trebuie să fie stabil, iar dacă are sertare și uși, asigură-te că nu sunt blocate. Dacă lemnul este doar puțin deteriorat, pe de altă parte, nu vă faceți griji. Există diferite produse de reparații care fac minuni pentru a readuce la viață mobilierul și a-l personaliza.

Odată verificată starea mobilierului, trebuie să-l pregătești cu ajutorul unor produse de curățare. Lemnul decojit poate dezvălui zone care trebuie reparate. După reparații, poți trece la vopsire. În cele din urmă, nu sări peste etapa de finisare și protejare a lemnului. Cu cât materialele sunt mai bine bine alese și aplicate, cu atât mobila ta va fi mai frumoasă și va fi gata să reziste trecerii timpului.

În ceea ce privește echipamentul, începe prin a-ți achiziționa:

  • mănuși de protecție, pentru ca mâinile tale să nu sufere în urma lucrului cu diferite produse;
  • o mască și ochelari de protecție, pentru a nu respira vaporii vopselelor sau praful rezultat în urma șlefuirii;
  • un burete, perii și role pentru vopsit;
  • șmirghel pentru șlefuit în diferite granulații;
  • lipici și chit de lemn;
  • spaclu
  • pensule
  • vopsea, lac, ceară

Citește mai departe care sunt pașii de urmat pentru a oferi mobilei tale o viață nouă.

Pasul 1: pregătește mobilierul pe care dorești să-l transformi

vopsirea mobilei

Primul lucru de făcut este să decapezi mobila dacă este vopsită sau lăcuită sau să o șlefuiești dacă a fost ceruită. Acest pas va asigura un suport neted si potrivit pentru a fi ulterior, vopsit și finisat. Mobilierul cerat sau lăcuit trebuie șlefuit cu șmirghel grosier. Dacă este piesa de mobilier este una mare poți folosi un șlefuitor excentric care te ajuta foarte mult.

Pentru a afla dacă mobila ta este lăcuită sau ceruită, toarnă puțină apă pe ea. Dacă este tratată cu ceară, picătura de apă va face o pată; dimpotriva, dacă este lăcuită, apa va aluneca fără să adere. Slefuirea mobilei cerate se face în direcția fibrelor, până când stratul este îndepărtat complet, apoi curăță suprafața cu un burete de sârmă înmuiat în apă și lasă să se usuce.

Daca mobila este lăcuită sau vopsită, folosește un decapant universal sau special  pentru lemn, aplicându-l cu o pensula sau un burete. Exista decapante lichide sau gel, perfecte pentru aplicarea verticală deoarece nu picură. Se lasă să acționeze aproximativ 20 de minute, apoi poți îndepărta vopseaua cu o racletă sau o spatulă. Dacă este nevoie, poți repeta acesțti doi pași, până când suprafața este curată si poate fi ștearsă cu o cârpă din bumbac.

Echipament necesar:

  • șmirghel grosier
  • mănuși și ochelari de protecție
  • decapant universal sau pentru lemn
  • burete de sârmă
  • racletă metalică
  • perie de decapare.

Pasul 2: resigilează și repară mobilierul din lemn

repararea mobilei

Odată ce mobilierul a fost decapat sau curățat de ceară, este posibil să iasă la iveală zgârieturi, fisuri sau mici găuri. Pentru a repara aceste mici imperfecțiuni poți folosi un chit de lemn incolor sau colorat. Folosind o spatulă, aplică chitul direct în gaură sau fisură. Apoi netezește cu spatula, având grijă să mai adaugă chit dacă este necesar. Lasă să se usuce pentru timpul indicat pe ambalajul chitului, apoi șlefuiește ușor cu un șmirghel cu granulație fină.

Această etapă te poate ajuta și în cazul în care, de exemplu, dorești să realizezi singură pentru grădina ta un mobilier din paleți, care acum este atât de mult în tendințe.Nu uita să cureți foarte bine paleții înainte de a acoperi cu chit găurile lăsate de cuiele de îmbinare și ulterior de a șlefui foarte bine lemnul. Șlefuiește în direcția lemnului, trecând de mai multe ori, apoi îndepărtează praful cu o cârpă înmuiată în alcool metilat.

Echipament necesar: 

    • chit pentru lemn natur sau colorat
    • chit de lemn cu agent de întărire

Pasul 3: vopsește sau lăcuiește mobilierului de lemn

cum se reconditioneaza mobila

Pentru a personaliza piesa de mobilier și a o adapta la decorul tău, cea mai simplă soluție este să o revopsești. Depinde de tine să alegi o nuanță care să se potrivească cu decorul tău. Există diferite tipuri de vopseluri colorate, precum și unele cu efect de piele sau crăpat, antichizat sau vintage, care conferă mobilierului un aspect plăcut la modă.

Regula de bază pentru vopsire este să aplici mai întâi de toate un strat de bază, numit grund sau primer. Aplică stratul cu o perie plată, pe toată suprafața piesei de mobilier, apoi lasă-l să se usuce foarte bine. 

Când vine vorba despre vopsea, în general se recomandă aplicarea a două straturi. Poți folosi vopsea pe bază de apă, cu aspect de cretă, recomandată pentru astfel de suporturi. Poți vopsi cu ajutorul unei pensule sau a unui trafalet mic care va lăsa un aspect uniform. Aspectul acestei vopsele ține doar de gusturile tale, poți alege un finisaj mat, lucios, semi-lucios sau catifelat.

Pentru a vopsi mobila corect, câteva sfaturi practice:

  • începe cu interiorul sau partea inferioară a mobilierului și apoi termină cu exteriorul acestuia.
  • dacă este o comodă, scoate sertarele, le vei vopsi separat.
  • urmează mereu canelurile lemnului atunci când vopsești, de cele mai multe ori sunt în lungimea piesei de mobilier
  • aplică mai multe straturi
  • începe cu peria cu vârf rotund pentru a vopsi unghiuri sau zone mici
  • în sfârșit, extrem de important, respectă timpul de uscare dintre diferitele straturi.

Dacă nu dorești să vopsești mobilierul și preferi aspectul mai natural al lemnului, poți opta pentru un baiț simplu sau cerat, în culoarea preferată sau un lac pentru lemn. Acestea vor colora, proteja și evidenția granulația lemnului.  In acest caz, evident, lacul sau baițul se aplică direct pe lemn, fără a mai fi nevoie de stratul de grund. Poți aplica baițul cu o pensulă sau o cârpă moale de bumbac, lacul, cu o pensulă dreaptă. În ambele cazuri, lasă mobila să se usuce foarte bine înainte de ultimul pas al recondiționării ei.

Materiale necesare:

  • lac pentru lemn
  • baiț colorat pentru lemn

Pasul 4: finisează mobilierul recondiționat

mobilier vopsit

În cazul în care ai ales varianta unui lac sau a unui baiț, care în sine, vor proteja și finisa piesa de mobilier, vei avea nevoie să mai adaugi un mic pas. Ai nevoie să hidroizolezi lemnul, o variantă la îndemână o reprezintă un ulei pentru mobilă, care pe lângă proprietățile sale impermeabile, hrănește lemnul și îi confera un aspect frumos, mat. Alege un ulei potrivit tipului de lemn și aplică două straturi cu o perie, lăsând timp de uscare între straturi. Din când în când, este necesară apoi întreținerea piesei de mobilier prin curățarea ei  călcarea unui strat de ulei. 

Mobilierul vopsit poate fi tratat cu ceară sau lac protector. Ceara îi conferă o patină estetica și un aspect vintage. Se aplică fie cu o pensulă, dacă ceara este lichidă, fie cu o cârpă moale de bumbac, dacă este sub formă de pastă. Aplică două straturi de ceară, apoi lustruiește ușor cu o cârpă moale.

Lacul protector confera profunzime lemnului vopsit, și îi oferă strălucire și intensifică culoarea. Poți alege între un finisaj mat, satin sau lucios, în funcție de preferințe. Dacă alegi un lac protector spray, ai grijă să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj.

Urmând aceste sfaturi de mai sus, precum și cu puțină imaginație și îndemânare, poți transforma orice mobilier din casa ta atunci când îți dorești ceva nou, personalizat și în stilul preferat. Spor!

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360