Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
schimbare calorifer

Cum schimbi un calorifer - cum se face înlocuirea corectă și criterii pentru alegerea unui radiator nou

Se încarcă...
2496 vizualizări

Sistemul de încălzire al locuinței tale este foarte important, pentru a-ți asigura confortul termic dorit, indiferent de anotimp, cu un consum eficient de resurse. Din această perspectivă, caloriferele sunt de departe cele mai populare, în special datorită rapidității de a încălzi locuințele, indiferent de dimensiunile acestora. Pentru a te bucura de performanțele optime ale radiatoarelor, este esențial să știi cum le alegi și cum se schimbă un calorifer. Uită de costurile de montaj - nu ai nevoie de un meșter pentru asta, dacă știi ce pași să urmezi. Îți poți schimba caloriferul de unul singur, cu uneltele potrivite și cu răbdare.

În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre criteriile de care ar trebui să ții cont atunci când optezi pentru un radiator nou, precum și despre pașii necesari pentru înlocuirea corectă a caloriferelor vechi. 

    • Forma și mărimea radiatorului
    • Materialul din care este făcut
    • Puterea de încălzire
    • Accesorii potrivite pentru calorifer
    • Schița de montaj și verificarea pereților
    • Oprire calorifer în mod corect
    • Golirea radiatorului vechi
    • Demontarea caloriferului vechi
    • Înlocuirea suporților de pe perete
    • Montarea radiatorului nou

Criterii de urmărit în alegerea unui radiator nou

Dacă a venit vremea să schimbi vechile calorifere cu unele noi, pentru că s-au fisurat, au ruginit sau turul și returul apei din circuitul de încălzire nu se mai realizează corect (dacă ai centrală termică), cu siguranță îți dorești ceva mai bun și potrivit în funcție de cameră. Este important de știut că schimbarea caloriferelor nu se face neapărat pe criterii estetice, ci prioritar, în funcție de randamentul pe care îl dau.

Cum știi că a venit momentul să schimbi caloriferele? Ca să te asiguri că răspunsul la întrebare este cel corect, cel mai bine este să apelezi la un specialist, instalator autorizat, care să efectueze verificarea periodică și să îți facă recomandările, în funcție de situația constatată. 

Brico Dépôt pune accentul pe sustenabilitate, iar produsele și serviciile oferite te inspiră să găsești soluțiile ideale pentru casa ta. Concret, atunci când vine vorba de alegerea caloriferului ideal, te bucuri de:

  • o gamă variată de produse, de mărimi și din materiale diferite, pentru ca tu să ai de unde alege;
  • idei și soluții pentru ca sistemul de încălzire ales să fie funcțional, dar și estetic;
  • posibilitatea de a opta pentru livrare în magazin, în doar patru ore de la plasarea comenzii, sau livrare la domiciliu.

Alegerea caloriferului potrivit ar trebui să fie bine documentată. Odată ce te-ai familiarizat cu criteriile tehnice de luat în calcul în alegerea unui calorifer, poți arunca o privire asupra gamei de radiatoare de perete din oferta Brico Dépôt.

Pentru că ai la dispoziție opțiunile variate și alegerea unui calorifer nou nu este chiar ușoară, îți venim în ajutor cu un ghid în acest sens. Mai jos, îți explicăm care sunt patru dintre cele mai importante criterii după care să te orientezi în alegerea caloriferului potrivit pentru nevoile tale.

Forma și mărimea radiatorului

Caloriferele orizontale sunt modelele clasice, pe care le găsești în orice locuință, amplasate de obicei sub fereastră. Acestea sunt opțiunea cea mai sigură din punct de vedere estetic, iar un calorifer alb, simplu se va potrivi oriunde. Sunt ideale pentru living și dormitoare, întrucât nu numai că arată bine, dar îți și oferă suficientă căldură.

Caloriferele verticale sunt înalte și avantajoase pentru designul pe verticală, ceea ce le face o soluție ideală pentru baie și bucătărie, mai ales că, în general, în aceste camere nu dispui de foarte mult spațiu. Deloc de neglijat este alegerea unui radiator portprosop, mai ales pentru baia ta.

Acest tip de calorifer este special conceput pentru prosoape, menținându-le calde și pufoase, dar și pentru a le usca. Descoperă gama de radiatoare portprosop din oferta Brico Dépôt și alege-l pe cel care se va integra perfect în designul băii tale.

cum schimbi caloriferul

Materialul din care este făcut

Radiatoarele sunt fabricate din trei materiale: oțel, aluminiu și fontă. Cum îl alegi pe cel potrivit? Este bine de știut că materialul influențează direct cât de repede se încălzește și se răcește caloriferul. Astfel, caloriferul din oțel este o alegere comună pentru un buget limitat și își face bine treaba, însă este mai puțin eficient decât alte materiale. Astfel, un model din fontă are un aspect clasic, mai puțin estetic, dar are o durabilitate foarte mare și o eficiență net superioară unuia din oțel. 

Totuși, caloriferul de aluminiu este cel mai eficient din punctul de vedere al încălzirii, întrucât aluminiul este un superconductor și, de obicei, astfel de modele sunt compatibile cu diverse tipuri de termostate. Termostatele, mai ales în cazul în care ai centrală termică, sunt elemente esențiale pentru a-ți asigura confortul termic, cu un consum eficient de resurse. Poți regla temperatura din fiecare cameră, ai posibilitatea de a programa centrala să funcționeze doar în anumite intervale de timp, nu și când ești plecat de acasă. 

Totodată, aluminiul este un material ușor, iar montarea unui astfel de calorifer este foarte rapidă. Totuși, este de menționat faptul că aluminiul este mai scump.

Indiferent de materialul din care este confecționat radiatorul, este bine de știut că vor exista tot timpul avantaje și dezavantaje. Descoperă cum faci alegerea potrivita pentru a avea o casa calduroasa si facturi mici.

Puterea de încălzire

Este important să alegi caloriferul adaptat mărimii camerelor din locuință, pentru că puterea de încălzire, exprimată în Watt, este diferită. O putere mai mare înseamnă, în general, facturi mai mari, dar poți oricând să reduci temperatura, mai ales dacă ai termostat. 

Într-o casă de dimensiuni mari, caloriferele cu putere ridicată sunt, în general, indicate, pentru că, dacă te gândești că faci economii alegând modele mai puțin performante, vei constata că nu îți poți asigura confortul termic dorit și va trebui să apelezi la surse suplimentare de căldură. 

Indiferent de puterea de încălzire a radiatorului, într-un sistem centralizat care nu funcționează la parametri optimi, asigurarea confortului termic devine o provocare. În acest caz, soluția poate fi folosirea unui calorifer electric, care să vină în completarea sistemului de încălzire centralizat. Află cum alegi un calorifer electric, ca să te bucuri de performanțe optime. 

Accesorii potrivite pentru calorifer

Nu uita de accesoriile potrivite pentru caloriferul pe care îl alegi, dintre care setul de robineți este cel mai important. Îți va trebui câte un set de robineți - un robinet tur și un robinet retur de calorifer - pentru fiecare radiator cumpărat. De asemenea, adaugă un aerisitor automat sau manual, ca să te asiguri că ai calorifere dotate cu tot ce trebuie.

Totodată, mai ales pentru bucătărie și baie, poți opta și pentru instalarea unui robinet tur cu termostat. Bucătăria și baia sunt încăperile cu cele mai mari fluctuații de temperatură, așa că un termostat îți va fi de folos în reglarea temperaturii.

Accesoriile pentru calorifer sunt concepute pentru a-ți face viața mai ușoară pe termen lung și pentru a asigura funcționalitatea optimă a radiatoarelor tale. Află ce accesorii de calorifer găsești la Brico Dépôt, pentru a fi pregătit de montaj cu tot ce ai nevoie, asigurându-te că vei avea confortul dorit, cu un consum eficient de resurse.

Cum schimbi un calorifer? Ghid pas cu pas

Schimbarea radiatoarelor din locuință poate fi o provocare, însă, dacă urmezi câțiva pași simpli, cum sunt și cei pe care ți-i vom detalia mai jos, misiunea ta nu va fi imposibilă. Totuși, dacă nu ești sigur că ești foarte bine pregătit pentru a-ți înlocui singur radiatoarele, cel mai bine este să apelezi la firme specializate sau instalatori autorizați. Iată care sunt etapele înlocuirii unui radiator:

Schița de montaj și verificarea pereților

Înainte de a începe lucrul la schimbarea radiatorului, ar fi bine să ai o schiță de montaj calorifere. Apoi, este recomandată verificarea stării peretelui. În cazul în care tencuiala are probleme în zona radiatorului, acesta este momentul ideal să repari peretele. Totodată, asigură-te că știi exact unde se află țevile din perete, pentru a evita orice posibile accidente când dai găuri. Nu uita nici de cârpe sau prosoape, cu care să previi daunele provocate de apă. 

cum opresti caloriferul

Oprire calorifer în mod corect

Un pas important, când vrei să demontezi vechiul calorifer, este să oprești alimentarea cu apă. Asigură-te că radiatorul s-a răcit complet, înainte de a trece la pasul următor. Pasul doi înainte de demontare este să izolezi radiatorul prin închiderea supapei de la fiecare capăt.

Dacă la unul din capete ai o supapă manuală, rotește-o în sensul acelor de ceasornic până se oprește, iar în cazul robinetului cu termostat, rotește-l până la zero. În celălalt capăt, pentru închiderea robinetului retur al caloriferului, se recomandă utilizarea unei chei reglabile.

tipuri de calorifere

Golirea radiatorului vechi

Înainte de a goli vechiul calorifer, asigură-te că ai un lighean sau o găleată la îndemână, suficient de încăpătoare cât să se scurgă toată apa din radiator. Presiunea din calorifer se scoate prin dopul de aerisire. Poți desface dopul cu ajutorul unei chei reglabile sau cu o șurubelniță. Ai răbdare cu scurgerea apei din radiator. Procesul îți va consuma ceva timp, dar este bine să aștepți și să strângi toată apa, decât să o împrăștii pe podea.

Alegerea radiatorului potrivit se face, așa cum am văzut deja, urmând o documentare tehnică temeinică, însă este util de știut că există și alte sisteme de încălzire pentru care poți opta, în funcție de nevoile tale. Află care sunt cei patru pasi catre alegerea sistemului de incalzire potrivit pentru locuința ta.

demontare calorifer vechi

Demontarea caloriferului vechi

După ce toată apa s-a scurs, poți scoate caloriferul de pe perete. S-ar putea să fie nevoie să tragi ușor de țevile din lateral, înainte de a putea ridica radiatorul. Este posibil să rămână puțină apă murdară în calorifer, așa că fii pregătit cu o cârpă, pentru a șterge rapid apa de pe podea. Poți pune o cârpă în găurile de la aerisire, pentru a preveni alte scurgeri.

Înlocuirea suporților de pe perete

Este probabil ca suporturile existente să nu fie compatibile cu noile suporturi ale radiatorului, așa că, mai întâi, va trebui să le deșurubezi pe cele vechi. Măsoară distanța dintre corpurile de prindere ale noului radiator. Apoi, măsoară distanța de la partea de jos a suportului până la partea de jos a radiatorului. Înainte de a da găurile, asigură-te că măsurătorile sunt corecte, iar distanța dintre găuri, marcată în linie dreaptă.

Când te pregătești să amplasezi noul calorifer pe perete, asigură-te că supapele de jos sunt aliniate cu țevile din podea.

montare calorifer

Montarea radiatorului nou

Montează caloriferul pe suporți, având grijă să fie poziționat corect pe ambele părți, apoi strânge bine toate piulițele, pentru a conecta radiatorul la țevi. Următorul pas este să redeschizi robineții. Deschiderea robinetului de calorifer din partea inferioară trebuie realizată cu același număr de rotiri pe care le-ai făcut pentru a-l închide. La final, deschide puțin supapa de aerisire, pentru a lăsa aerul blocat înăuntru să iasă, după care închide corect aerisitorul.

Odată ce ești absolut sigur că toate conexiunile sunt realizate așa cum trebuie și că sunt strânse bine, poți trece la ultimul pas. Pornește sistemul de încălzire și alimentarea la apă și bucură-te de eficiența noilor calorifere!

Indiferent de motivul pentru care te gândești să schimbi caloriferele vechi, fie că s-au degradat, fie că, pur și simplu, nu se mai potrivesc după o reamenajare a locuinței, acum știi după ce criterii să alegi radiatoare potrivite nevoilor tale. Ai toți pașii necesari pentru schimbarea caloriferului, pentru ca tu să fii propriul meșter al casei tale.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360