Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum poți să construiești compartimente pentru compost la tine în grădină - idei practice de amenajare

Cum poți să construiești compartimente pentru compost la tine în grădină - idei practice de amenajare

Se încarcă...
14673 vizualizări

Compostul este un fertilizant natural care este obținut prin amestecarea diferitelor resturi vegetale și organice biodegradabile. Practic, prin acest procedeu, sunt îmbunătățite proprietățile chimice și fizice ale solului, care devine mult mai bogat în substanțe nutritive.

Pentru obținerea compostului poți amesteca resturi alimentare, frunze, iarbă, crengi și, dacă ai animale în curte, poți să folosești și gunoiul de grajd. Toate aceste ingrediente trebuie depozitate și păstrate într-un recipient timp de cel puțîn șase luni înainte să fie folosite că îngrășământ pentru culturile de legume sau pentru flori și plante.

Pentru păstrarea compostului pot fi realizate cu ușurință compartimente de depozitare direct în grădină. Acestea trebuie amplasate într-un loc umbros, deoarece razele soarelui duc la oxidarea materiei organice. Totodată, ține cont de faptul că aceste compartimente pentru compost trebuie să aibă aproximativ 1 metru cub. Dacă sunt mai mari, procesul de compostare este încetinit.

Tipuri de compartimente pentru compost

Mai jos găsești câteva idei de compartimente pentru compost, pe care le poți face cu ușurință chiar la tine în curte.

Compostare în containere staționare

Containerele staționare pentru compost pot fi realizate din paleți sau scânduri din lemn, gard de sârmă sau plasă și chiar crengi de copaci. Acest tip de container permite contactul direct al materialului de compost cu solul. Astfel, bacteriile benefice pot consumă resturile vegetale și le transformă mai rapid în compost. După adăugarea materialului pentru compost, acoperă containerul cu o folie de plastic sau cu un capac, pentru protecție.

Acest tip de container trebuie să aibă pereți mai înalți de 1 metru. Dacă folosești lemn, acesta trebuie tratat cu substanțe organice astfel încât să fie protejat de umezeală excesivă. Așază la bază câteva ramuri uscate de copaci ca să asiguri un sistem de drenaj eficient.

Dacă vrei să construiești un container din scânduri, bate în pământ 4 piloni din lemn de care vei fixa scândurile, iar lada ar trebui să aibă laturile de 1,5 metri. Așază un strat inițial de 10 cm format din crengi și paie, că să asiguri drenarea și ventilarea compostului.

Compostare în containere rotative

Pentru acest tip de compostare ai nevoie de un bidon de plastic sau de un butoi de lemn fixat pe un suport, astfel încât să îl poți roți cu ușurință. Astfel, poți întoarce mai des compostul și să grăbești procesul de compostare. Există și containere din metal special create pentru depozitarea și amestecarea compostului.

Compostare în sistem de două sau trei compartimente

Prin această metodă obții mai mult spațiu ca să amesteci mai mult material. Ține cont de faptul că fiecare container trebuie să aibă aproximativ 1 metru cub. Cel mai ușor îl poți realiza din lemn. Fiecare container este folosit pentru a mută materialul atunci când îl întorci.

Mai exact, pașii de urmat în cazul unui sistem pentru compostare format din trei containere est următorul:

· la prima întoarcere trebuie să muți compostul în containerul din mijloc.

· la următoarea întoarcere, muți compostul înapoi în primul container. Procesul se repetă până când umpli complet primul container și apoi îl lași așa până se finalizează procesul de compostare.

· procedează la fel și cu următorul container. La fiecare întoarcere vei muta materialul din containerul doi în cel de-al treilea. După ce umpli containerul trei, îl vei lasa nederanjat până când se finalizează procesul de compostare.

Unul dintre containere trebuie să rămână mereu gol, astfel încât să poți întoarce materialul din celelalte containere.

Compostare în butoi de plastic

Ai nevoie de câteva butoaie sau coșuri de plastic, care să aibă cel puțin 65 de litri. Găurește pereții coșului cu ajutorul unei mașini de găurit, că să permiți aerului să circule. Poți face cât de multe găuri vrei, iar spațiul dintre găuri trebuie să fie cuprins între 2 și 5 cm.

Compostare în compartiment format din cărămizi

Este simplu de amenajat, deoarece ai nevoie doar de câteva cărămizi cu care să construiești pereții containerului. Nu uită să lași și câteva spații între cărămizi ca să permiți ventilarea compostului.

Pași de urmat pentru o compostare corectă

După ce ai construit compartimentele pentru compost, e timpul să adaugi materialele necesare. Uite care sunt pașii de urmat pentru obținerea compostului:

· pentru containerele staționare trebuie să așezi inițial un strat de paie sau de ramuri subțiri, de 10 – 15 cm. Acestea asigură drenarea și aerarea grămezii

· așază materia pentru compost în straturi de câte 5 – 10 cm. Straturile trebuie alternate între cele bogate în azot (bălegar) și cele bogate în carbon, până când ajungi la înălțimea de 1 metru

· la fiecare strat pe care îl adaugi, trebuie să torni apă, ca să asiguri umiditatea potrivită

· grămada trebuie acoperită la final cu o folie de plastic sau cu un capac

· la fiecare întoarcere a compostului, poți să mai adaugi și alte materiale

Sfaturi practice pentru o compostare eficientă

Atunci când grămada de compost emană un miros neplăcut, înseamnă că materialul este compromis și nu are proprietățile necesare unui fertilizant natural. Uite cum trebuie să procedezi dacă vrei să obții compost de calitate:

· amestecă numai materialele recomandate, precum frunze, paie, fan, zaț de cafea, coajă de ou, iarbă, crengi mici, buruieni fără semințe, pene, par, resturi alimentare, gunoi de grajd, hârtie sau carton

· nu adauga în amestecul pentru compost citrice, cenușă, brânzeturi, carne, plante bolnave, ulei, lemn tratat, oase, iarbă tratată cu pesticide, fecale de câine sau pisica, materiale care nu sunt biodegradabile (sticlă, metale, plastic)

· asigură aerisirea și drenarea grămezii de compost. La fiecare întoarcere poți să adaugi paie, iar în cazul în care plouă, este necesar să acoperi grămadă cu o folie sau cu un capac. Amestecul trebuie întors o dată pe lună, cu ajutorul unei lopeți

· metine o umiditate de aproximativ 50%, ideală pentru un proces eficient de descompunere. Ia o bucată de compost în mână ca să verifici nivelul de umiditate. Dacă mâna devine umedă și nu picură apa, înseamnă că umiditatea este optimă. Dacă picură apa înseamnă că umiditatea este prea mare

· temperatura optimă trebuie menținută între 55 și 65 de grade, iar temperatura minimă la care începe procesul de descompunere este de cel puțin 25 de grade. Azotul este esențial pentru creșterea temperaturii și de aceea trebuie să adaugi suficient bălegar, resturi de la bucătărie sau iarbă proaspăt tunsă

Care sunt beneficiile compostului

Compostul este un material fertilizant ușor de realizat care are numeroase beneficii pentru mediul înconjurător

. Printre aceste beneficii ale compostului se numără:

· revigorează solul sărac în substanțe nutritive

· menține umiditatea din sol (cantitatea de apă folosită pentru irigații este redusă cu până la 34%)

· este o metodă eficientă pentru reciclarea resturilor alimentare și din grădină

· facilitează aerarea solului și dezvoltarea microorganismelor benefice

· neutralizează pH-ul din sol

Obținerea compostului nu este o procedură dificilă, însă trebuie respectați câțiva pași și urmate câteva reguli esențiale, dacă vrei să obții un compost de calitate. Totodată, amestecul poate fi depozitat cu ușurință în grădină, dacă îți construiești un compartiment pentru compost. Aceste compartimente sunt ușor de realizat cu puțin îndemânare și sunt o soluție practică și eficientă.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360