Bucătărie

  • chiuveta de granit

    Cu ce se curăță chiuveta de granit - idei pentru întreținerea corectă a lavoarului

    Chiuveta de bucătărie este atât un element funcțional, cât și unul estetic. Dacă îți dorești o chiuvetă elegantă pentru bucătăria ta, din granit compozit, dar te îngrijorează faptul că aceasta este mai greu de întreținut și curățat, află că nu este deloc așa. Întreținerea unei chiuvete din granit este chiar simplă, dacă știi cum să procedezi și ce pași să urmezi.

    În cele ce urmează, îți povestim în detaliu ce ai de făcut, dar și ce ar fi bine să eviți, ca să ai grijă de chiuveta ta așa cum trebuie.

      • Chiuveta pătată de grăsime
      • Pete de calcar pe chiuveta neagră din granit
      • Soluție de curățat chiuveta de granit în cazul petelor persistente
      • Evită să ai o chiuvetă din granit zgâriată
      • Evită produsele de curățat pe bază de substanțe chimice dure
      • Nu lăsa buretele de vase ud în chiuvetă
      • Evită să pui oale sau tăvi încinse direct pe chiuvetă

    Avantajele unei chiuvete din granit

    Chiuvetele de granit sunt foarte populare, datorită designului elegant, precum și faptului că sunt durabile. Dacă le întreții corect, sunt practic nemuritoare, extrem de rezistente la șocuri, căldură și murdărie.

    Brico Dépôt pune accentul pe sustenabilitate, iar produsele și serviciile oferite te inspiră să găsești soluțiile ideale pentru casa ta. Concret, când vine vorba de chiuveta pentru bucătărie, beneficiezi de:

    • diverse stiluri și forme - pătrate, rotunde, dreptunghiulare, cu una sau două cuve, în funcție de nevoile tale;
    • lavoare ce pot fi instalate pe orice tip de blat, fie el din lemn, marmură, chiar și plastic;
    • garanție pe 25 de ani, dovadă că materialele folosite sunt rezistente și durabile, oferind eficiență și funcționalitate;
    • servicii de măsurare și montaj, dar și de proiectare 3D gratuită;
    • posibilitatea de a opta pentru livrare în magazin, în doar patru ore de la plasarea comenzii, sau livrare la domiciliu.

    Chiuvetele din granit compozit nu sunt cu nimic mai complicat de montat și întreținut decât alte tipuri, precum chiuveta din oțel inoxidabil. Află cum se instalează blatul si chiuveta în câțiva pași simpli.

    Cu ce se curăță granitul?

    Pe chiuvetele din granit compozit pot apărea ușor pete, din cauza apei dure sau de la substanțele chimice de curățare. Acestea vor face granitul să își piardă din aspectul natural plăcut și să pară șters, lipsit de strălucire. Curățarea regulată este esențială, atunci când vine vorba de menținerea chiuvetei de bucătărie din granit în stare excelentă.

    cum se curata chiuveta

    Chiuveta pătată de grăsime

    Cel mai bun mod de a evita nevoia de a „curăța în profunzime” chiuveta din compozit, pentru a îndepărta petele, este să ai grijă să o cureți zilnic și după fiecare utilizare. Nu ai nevoie decât de puțină apă cu detergent de vase și un burete. La final, asigură-te că ai uscat bine chiuveta cu o cârpă moale, pentru a evita să lași urme.

    Această modalitate ușoară de curățare zilnică și la îndemâna oricui îți va permite să îndepărtezi rapid petele de mâncare, de grăsime sau chiar și pe cele lăsate de apa dură, înainte ca acestea să se impregneze în material.

    Astfel, îngrijirea zilnică a chiuvetei de granit va deveni rapid o obișnuință și nu-ți va lua mult timp. Descoperă chiuvetele din oferta Brico Dépôt și alege-o pe cea potrivită designului bucătăriei tale, de frumusețea căreia să te bucuri mult timp.

    Pete de calcar pe chiuveta neagră din granit

    Menținerea chiuvetei uscată pare a fi un sfat contraintuitiv, ținând cont că în aceasta se folosește foarte multă apă - pentru spălat vase, spălat legume, etc. Odată ce apa rămasă în chiuvetă și pe robinet se evaporă, aceasta lasă în urmă pete de calcar care, în timp, vor forma straturi dificil de curățat.

    Petele de calcar pe chiuveta neagră sunt evidente, iar calcarul necesită mai mult timp pentru a fi curățat. Ideal ca această curățare să se facă din timp. Ca răspuns la întrebarea cu ce se curăță chiuveta de granit în cazul depunerilor de calcar, află că este foarte ușor și practic să folosești oțet. Ai nevoie de o soluție formată din trei părți apă și o parte oțet, cu care freci ușor suprafața chiuvetei, apoi clătești bine.

    Chiuveta din granit neagră este de o eleganță aparte. Însă, cum există mai multe culori din care să alegi, fiecare cu beneficiile ei, este util să știi cum alegi chiuveta potrivita și care sunt criteriile după care să te ghidezi.

    curatare chiuveta de granit

    Soluție de curățat chiuveta de granit în cazul petelor persistente

    Chiuveta pătată este cu siguranță inamicul tău numărul unu, însă petele nu pot întotdeauna fi îndepărtate doar prin curățarea zilnică obișnuită. Dacă te întrebi cu ce se curăță granitul în cazul unor pete persistente, află că o combinație între bicarbonat și oțet te va scăpa de problemă. Mai întâi, presară puțin bicarbonat de sodiu peste pata persistentă.

    Apoi, toarnă o cantitate mică de oțet peste bicarbonat și lasă-le să se amestece. Folosește un burete sau o perie cu peri moi, pentru a freca amestecul pe zonele cu pete. Odată ce ai curățat suficient zona, clătește bine cu apă caldă și apoi usucă bine chiuveta.

    O chiuvetă de granit întreținută corect va arăta la fel ca atunci când ai cumpărat-o și se va integra perfect în orice tip de design alegi pentru bucătăria ta. Dă frâu liber imaginației și descoperă trucuri despre cum poti amenaja creativ insula de bucatarie.

    Ce să eviți, pentru întreținerea corectă a chiuvetei din granit

    Acum că ai aflat ce este bine să faci pentru a menține chiuveta în stare foarte bună un timp îndelungat, este important să afli și contraindicațiile în materie de curățat chiuveta de granit. Există o serie de produse care nu sunt indicate pentru a fi folosite pe suprafețe de granit. Totodată, o bună întreținere a chiuvetei de granit depinde și de anumite practici pe care este bine să nu le transformi în obiceiuri. Dacă vrei să protejezi chiuveta ta de granit compozit, iată câteva lucruri de evitat.

    În cazul în care petele de calcar ori zgârieturile de pe chiuvetă sau robinet nu-ți dau pace cu niciun chip, poți lua în calcul înlocuirea acestora. Află cum poti inlocui un robinet in cativa pasi simpli, fără să ai nevoie de ajutorul unui meșter.

    Evită să ai o chiuvetă din granit zgâriată

    Chiuveta de granit zgâriată își va pierde rapid din farmec, așa că este mai bine să știi cum să previi această problemă. Când cureți chiuveta, este important să nu folosești produse abrazive. Bureții de metal, periile abrazive și chiar lavetele pot lăsa zgârieturi. În schimb, curăță chiuveta doar cu bureți sau cârpe moi, pentru a o proteja.

    evita produsele de curatat chimice

    Evită produsele de curățat pe bază de substanțe chimice dure

    În timp ce chiuvetele din compozit sunt construite pentru a rezista la șocuri, precum o oală scăpată, acestea nu supraviețuiesc prea ușor când vine vorba de unele substanțe chimice. Substanțele chimice dure din componența produselor de curățat pot decolora suprafața chiuvetei și o pot face să arate mult mai rău decât înainte de curățare. Produsele chimice de evitat includ amoniacul, hidroxidul de sodiu, clorhidratul și acidul sulfuric.

    Pentru a nu duce grija petelor lăsate de substanțele chimice dure, este important să alegi cu atenție produsele de curățat, precum și bureții. Poți alege produsele de curatat potrivite pentru bucătăria ta, din gama Brico Dépôt.

    Nu lăsa buretele de vase ud în chiuvetă

    Recunoaște, și tu te numeri printre persoanele care lasă buretele ud în chiuvetă. Este un obicei comun, însă unul care poate deteriora chiuveta de granit. Dacă buretele este lăsat așa prea mult timp, va lăsa urme de apă sau va forma chiar și depuneri de calcar. Acest lucru va însemna mai multă muncă pentru tine, pe termen lung.

    Evită să pui oale sau tăvi încinse direct pe chiuvetă

    Deși cele mai multe chiuvete din granit au o rezistență mare la căldură, nu este indicat să pui vase scoase din cuptor direct pe suprafața chiuvetei. Folosește mai degrabă un tocător de lemn sau un suport de plastic termorezistent. Este de reținut că ar trebui să eviți crearea de șocuri termice, punând pe chiuvetă un vas extrem de fierbinte și unul foarte rece, în același timp.

    Așadar, dacă îți dorești să menții chiuveta de bucătărie din granit ca nouă și să-i mărești durata de viață, trebuie să te asiguri că o cureți corect și suficient de des. Nu folosi produse de curățat abrazive decât în cazuri speciale și încearcă pe cât posibil curățarea cu produse naturale. Și nu uita să menții chiuveta bine uscată, când nu o folosești.

    Sursa foto: Shutterstock

    8 min read
  • bucatarie pe balcon

    Amenajarea bucătăriei pe balcon: pași de urmat pentru alegeri inspirate

    Dacă locuiești într-un apartament înghesuit, amenajarea bucătăriei în balcon este opțiunea salvatoare pentru a câștiga mai mult spațiu. Totodată, bucătăria nu mai este un loc unde trebuie doar să gătești, astfel că poți să o transformi într-un spațiu de relaxare, atunci când îți inviți prietenii la cină, sâmbătă seara. 

    Când faci această schimbare, de a amenaja o bucătărie pe balcon, trebuie să ai în vedere mai mulți pași de implementare. În continuare, îți prezentăm un scurt ghid care să te ajute să îți amenajezi corect bucătăria pe balcon și conform dorințelor tale. 

    Transformare balcon în bucătărie - 3 pași de urmat

    Amenajarea bucătăriei necesită multă atenție, pentru ca totul să fie realizat corect, până la ultimele detalii. Asta, pentru că trebuie să analizezi bine spațiul înainte de a transforma balconul în bucătărie, să aduci mobilierul necesar, care, de multe ori, trebuie modificat să se potrivească spațiilor înguste, și să beneficiezi de toate utilitățile, pentru ca bucătăria din balcon să funcționeze normal. 

    bucatarie pe balcom

    Extindere bucătărie în balcon - analizarea spațiului  

    În primul rând, când te gândești să îți muți bucătăria în balcon, acesta trebuie să fie închis și bine izolat. 

    Mărimea balconului este al doilea aspect pe care trebuie să îl iei în considerare. Asta te va ajuta să îți dai seama dacă poți muta mobilierul deja existent în bucătărie sau dacă trebuie să achiziționezi unul nou, pe comandă, ca să se potrivească perfect balconului. 

    Ca să profiți cât mai mult de spațiu atunci când amenajezi un balcon transformat în bucătărie, chiar și atunci când doar gătești, alege corpuri de bucătărie multifuncționale.  

    De ce să alegi produsele de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt găsești întotdeauna soluții pentru a pune ideile în practică, sfaturi și sugestii de produse și accesorii cu care visele tale vor deveni realitate. Dacă ai în plan mutarea bucătăriei pe balcon, te așteptăm cu o mulțime de beneficii: 

    • 25 de ani garanție;
    • servicii de măsurare și montaj și proiectare 3D gratuită;
    • comenzi cu ridicare din magazin în 4 ore sau livrare chiar la ușa ta;
    • gamă extinsă și variată de produse;
    • branduri exclusive.  

    La Brico Dépôt vei găsi materialele și accesoriile necesare pentru a-ți pune în practică și cele mai îndrăznețe idei, pentru amenajarea unei bucătării pe balcon. Indiferent că este vorba despre chiuvete de bucătărie, electrocasnice, mobilier sau obiecte de iluminat, la Brico Dépôt poți alege, inspirat, dintr-o gama variată de produse. 

    Chiar și atunci când nu știi exact ce s-ar potrivi mai bine nevoilor tale, Brico Dépôt îți este alături și îți oferă consultanță. 

    Dacă ai decis că este momentul pentru o transformare în casa ta și vrei să transformi balconul în bucătărie pentru a eficientiza spațiul, descoperă toată gama de corpuri de bucatarie și alege produsele de care ai nevoie! 

    extindere bucatarie

    Balcon transformat în bucătărie - utilități necesare 

    Pentru un balcon modificat în bucătărie, este important să ai toate utilitățile necesare: gaz, apă, curent. Fără ele, nu vei putea avea o bucătărie funcțională, ci doar un spațiu în care poți lua masa. 

    Montează țevile și verifică dacă racordarea la apă este făcută cum trebuie. Ele trebuie deviate din apartament, iar singur nu vei putea să faci asta. Cere ajutorul unor persoane specializate, pentru ca lucrurile să se întâmple normal și fără surprize. 

    Balcon modificat în bucătărie - mobilier necesar 

    Poziționarea mobilierului și a echipamentelor în bucătăria pe blacon este la fel de importantă ca mărimea balconului în sine. Pornește amenajarea cu electrocasnicele mai mari, de care ai neapărată nevoie, și optează pentru plite de bucătărie incorporabile, care să se potrivească spațiului nou amenajat. 

    Abia apoi gândește-te la alegerea unui lavoar, a unei mese și scaune și a altor aranjamente care s-ar potrivi în bucătăria din balcon, cum ar fi corpurile de iluminat. 

    Pentru mutarea bucătăriei pe balcon ai nevoie de mobilier și accesorii care să se încadreze perfect în spațiu, să fie funcționale și practice. Alege din gama Brico Dépôt plite de bucatarie incorporabile și chiuvete de bucatarie de la branduri de top, de cea mai bună calitate, cu care vei obține bucătăria la care ai visat.

    bucatarie in balcon mic

    Aspecte de care să ții cont în amenajarea bucătăriei pe balcon

    Amenajarea bucătăriei pe balcon trebuie să pornească de la dimensiunea acestuia, verificarea atentă a fiecărui colț (pentru ca termoizolația să fie corectă), montarea electrocasnicelor și va continua cu aspectele legate de finisaj.  

         1. Ține cont de dimensiunea balconului 

    Dimensiunea balconului este esențială, pentru a vedea dacă te poți bucura de o bucătărie în sine sau doar de o extensie a ei. Oricare ar fi dimensiunea acestuia, sunt mai multe aspecte de luat în calcul pentru o funcționare completă.

    amenajare bucatarie balcon mic

    CUM AMENAJEZI O BUCĂTĂRIE ÎN BALCON MIC 

    Un balcon mic nu îți va asigura o bucătărie generoasă, dar, cu puțină atenție la detalii, vei putea amenaja un spațiu funcțional și estetic. Astfel, pentru o bucătărie în balcon mic va trebui să cauți piese de mobilier care sunt ușor de încorporat și care să nu ofere senzația de spațiu înghesuit. Dacă te gândești că vrei doar un spațiu de luat masa, va fi ceva mai simplu să adaptezi organizarea. Poți alege o masă și scaune pliabile, pe care să le poți muta ori de câte ori ai nevoie. 

    Amenajarea și depozitarea pe verticală te ajută să economisești spațiu. Nu vei avea prea mult loc pentru dulapuri mari, într-o bucătărie în balcon mic, așa că orientează-te spre rafturi sau dulapuri suspendate care sunt ușor de instalat pe pereții balconului.  

    Bine de știut:

    • Oricât de confortabil ar fi să îl ai aproape, nu aduce frigiderul în bucătăria din balcon; va ocupa mult spațiu, pe care îl poți folosi, în schimb, pentru un dulap destinat tacâmurilor și veselei.
    • Fiind mic, spațiul se va încălzi mai repede, iar un aparat de aer condiționat este absolut esențial.

    amenajare bucatarie balcon mare

    AMENAJARE BUCĂTĂRIE ÎN BALCON MARE 

    Dacă spațiul este mare și nu este complicat să începi lucrările de extindere bucătărie în balcon, poți să aduci pe balcon toate electrocasnicele și să îți rămână loc pentru masă cu scaune. Poți aduce chiar și mașina de spălat vase, pentru ca bucătăria ta din balcon să fie cu adevărat ce îți dorești. 

    În vederea alegerii mesei și a scaunelor pentru a amenaja o bucătărie pe balcon, ar fi bine să optezi tot pentru ceva pliabil, ca să îți rămână spațiu când nu ai invitați la masă și vrei să te desfășori mai bine sau atunci când gătești ceva sofisticat. Un loc mai aerisit te ajută să fii mai atent la ce pui în farfurie. 

    Un balcon mare te va ajuta să înveselești camera cu ornamente și plante decorative supradimensionate, pentru un design modern și original. Totodată, este important să asiguri iluminatul potrivit în bucătărie.  

    Inspiră-te din soluțiile noastre pentru a instala un iluminat eficient si estetic in bucatarie cu ajutorul corpurilor de iluminat în diverse variante, stiluri și mărimi. 

          2. Asigură-te că spațiul de pe balcon este termoizolat corect 

    Pentru un balcon transformat într-o bucătărie, o termoizolație corectă îți va asigura zile fără griji. Balconul trebuie să aibă o tâmplărie bună pe exterior, să asigure o barieră termică, mai ales în anotimpurile reci. Nu uita nici de izolația din interior, pentru că vei avea nevoie de căldură, când gătești iarna. 

    Printre lucrările de transformare balcon în bucătărie, poți monta un calorifer în balcon sau poți alege un radiator, însă, costurile de-a lungul timpului vor fi ceva mai ridicate. Astfel, trebuie să analizezi ce opțiune ar fi cea mai potrivită pentru nevoile tale, în funcție de buget. De altfel, dacă ai centrală termică, poți lua în calcul montarea acesteia în balcon. Există diverse metode de a o masca, prin dulapuri special concepute, ca să ai un aspect vizual plăcut și fără prea multe țevi la vedere. 

    aragaz pe balcon

    3. Alege finisaje utile pentru bucătăria de pe balcon, nu doar estetice 

    Finisajele trebuie alese foarte atent, ca să reziste la umezeală și la acțiunea razelor soarelui. 

    Piatra naturală este cea mai rezistentă și durabilă formă de amenajare. Poate fi o alegere inspirată și sigură pentru bucătăria din balconul tău. Este o soluție la clasica gresie folosită în bucătărie și balcon și, pe lângă durabilitatea oferită, aduce un alt ambient încăperii. Și lemnul este o opțiune la care poți apela, pentru senzația de relaxare pe care o conferă.   

    4. Mutare aragaz pe balcon și montarea electrocasnicelor 

    Aici te vei adapta în funcție de dimensiunea balconului. Dacă știi să valorifici spațiul la maximum, balconul tău se poate transforma într-o bucătărie cu tot ce trebuie să cuprindă. 

    Frigiderul este cel mai voluminos, de aceea îl poți lăsa în vechea bucătărie sau pe hol. Cuptorul poate fi unul electric, dacă nu vrei să te chinui prea mult cu racordarea la gaze. Nu uita sub nicio formă de hotă, pentru că te va feri de mirosurile neplăcute, atât pe tine, cât și pe vecinii care au decis să își păstreze balconul pentru relaxare. 

    Chiuveta este esențială în bucătărie, la fel și o mașină de spălat vase, dacă gătești mult. Consultă-te cu un specialist și apelează la o firmă autorizată, pentru ca totul să fie în regulă cu accesul la apă și să nu te trezești cu inundații. Atunci când ajungi la etapa de mutare aragaz pe balcon, apelează la o firmă specializată și autorizată, pentru a evita posibilele probleme.

    Bucătăria din balcon - 3 detalii pentru o amenajare reușită

    Mutarea bucătăriei pe balcon vine cu multe provocări, întâi de ordin tehnic și abia apoi de natură estetică. Atunci când ești sigur că ai montat toate cele necesare, țevile sunt bine puse, ai căldură în zilele de iarnă și electrocasnicele funcționează corect, este timpul să te apuci de decor. 

    culoarea mobilierului

    1. Culoarea mobilierului 

    În ceea ce privește mobilierul, nuanțele calde sunt cele mai potrivite pentru bucătărie. Ca să nu aduci vechile piese din mobilier în noua ta bucătărie din balcon, fă o alegere potrivită în ceea ce privește nuanțele. Dacă ai o bucătărie în balcon îngust, culorile deschise sunt mereu varianta câștigătoare. Mergi pe finisaje cât mai simple pentru nuanțele tari (negru, roșu, galben, albastru) și din aceeași paletă cromatică.  

    Dacă ai nevoie de o sursă de inspirație, află ideile noastre pentru a alege cele mai inspirate culori in bucatarie 

    2. Cum alegi gresia și faianța pentru amenajarea bucătăriei pe balcon 

    O regulă care asigură un aspect vizual plăcut este legată de alegerea aceleiași culori pentru blatul din bucătărie și gresie. Așa că, dacă achiziționezi prima dată gresia, gândește-te și la ce blat de bucătărie vei avea și invers. Poți, de asemenea, să nu ții cont de acest aspect, dar trebuie să le asamblezi în așa fel încât să nu încarce prea mult spațiul și să creeze contraste interesante. 

    În ceea ce privește faianța, trebuie să scoată în evidență mobila din bucătărie. Ai în vedere să alegi un model care să creeze un design plăcut cu mobila ta, astfel încât să nu eclipseze întreaga bucătărie. Astfel, alege două modele diferite, însă complementare. 

    Preferințele vor depinde și de dimensiunea balconului, dacă este unul mic, nu vei avea prea mult spațiu pentru mobilă. În acest sens, te poți îndrepta către faianța în culori calde și luminoase.  

    Pentru toate nevoile tale de amenajare a bucătăriei în balcon, găsești la Brico Dépôt o mulțime de modele de gresie și faianta din care să alegi produsele potrivite în spațiul tău.

    blat bucatarie balcon

    3. Blatul perfect pentru bucătăria pe balcon 

    Orice bucătărie este organizată în zone funcționale: zona în care speli vasele, spațiul în care gătești și locul unde iei masa. Blatul de bucătărie îți asigură condițiile necesare pentru a prepara mâncărurile preferate, dar și pentru a depozita diverse ustensile.  

    Alege un blat de bucatarie din granit, marmură, lemn masiv, blat laminat sau beton din variantele de modele disponibile la Brico Dépôt. 

    Indiferent unde este amplasată, bucătăria este un loc special din locuința ta, mai ales dacă îți place să gătești sau să ai invitați la masă. Așadar, ținând cont de etapele și aspectele importante prezentate mai sus, amenajarea bucătăriei pe balcon se poate transforma, dintr-o provocare, într-un vis împlinit.  

    Sursa foto: shutterstock.com

    11 min read
  • Cum să alegi perdelele pentru bucătărie - criterii de care să ții cont
  • Cum alegi cea mai bună chiuvetă de bucătărie - criterii după care să te ghidezi
  • Cum alegi cea mai bună masă de bucătărie
  • Parchet bucătărie: moduri practice de a-l monta și întreține

    Parchet bucătărie: moduri practice de a-l monta și întreține

    Parchetul în bucătărie poate părea un moft sau doar o idee care să nu fie realizabilă, însă tot mai mulți designeri îl aleg în această încăpere. 

    Odată cu avansul din domeniul designului interior, ai la dispoziție parchet care este atât estetic, cât și practic, rezistând mai bine la contactul cu apa. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să alegi pardoseala care ți se potrivește cel mai bine. 

    În acest sens, ți-am pregătit, mai jos, un ghid complet despre alegerea parchetului pentru bucătărie. Vei putea citi despre avantajele și dezavantajele sale, de ce să ții cont în alegerea parchetului pentru bucătărie, ce tip de parchet se potrivește, dar și cum să îl întreții.

    Parchet bucătărie: avantaje și dezavantaje

    În ultimii ani, tendințele în amenajarea bucătăriei propun combinații dintre parchet și gresie. Acestea implică fie optarea pentru gresie în zona de gătit și parchet în zona de dining, fie alegerea unei bucătării open space cu gresie care imită lemnul și care vine în continuarea parchetului din living. Mai jos, sunt câteva avantaje ale folosirii parchetului în bucătărie: 

    • este realizat din materiale sustenabile și oferă un aspect natural, confortabil și cald, transformând bucătăria într-un loc primitor;
    • se montează ușor – poți încheia lucrările în mai puțin de jumătate de zi; dacă parchetul vechi s-a uzat, îl poți înlocui foarte ușor;
    • prin comparație, gresia necesită multe lucrări, folosirea de polizor, daltă, ciocan etc. și implică mult praf și bătăi de cap;
    • este durabil și izolează termic;
    • se potrivește bine mai ales dacă ai amenajat bucătăria în stil clasic sau rustic;
    • spre deosebire de gresie, parchetul este mult mai rezistent;
    • copiii se pot juca în siguranță, deoarece parchetul este mult mai călduros decât gresia;
    • vine într-o gamă largă de modele și culori, putând fi adaptat la decorul bucătăriei;
    • este mai ieftin decât piatra naturală, lemnul natural și unele tipuri de gresie.

    Cu toate acestea, are și câteva dezavantaje:

    • unele modele se dilată la contactul cu apa și se contractă, în condiții de umiditate scăzută;
    • dacă alegi parchet din lemn masiv, acesta va trebui rașchetat periodic; similar, dacă alegi parchet din bambus, va trebui să acorzi o atenție deosebită întreținerii;
    • dacă nu alegi un parchet special pentru bucătărie, există riscul de dezvoltare a ciupercilor, mucegaiului și bacteriilor.

    Pentru a atenua din posibilele defecte ale parchetului în bucătărie, poți alege să montezi un covor PVC în apropierea blatului și a chiuvetei. Ai la dispoziție mai multe modele care imită realist lemnul de nuc, bambus, tec etc. 

    Dacă îți dorești ca bucătăria ta să aibă atât un design plăcut, dar să fie și ușor de întreținut, un covor PVC este soluția de care ai nevoie. Citește mai multe despre cum il alegi si cum se monteaza, ca să se potrivească întregului ambient. 

    De ce să ții cont când alegi parchet în bucătărie

    Dacă în dormitor sau living, una dintre întrebări este ce sa alegi dintre parchet laminat si parchet triplustratificat, în bucătărie, altele sunt prioritățile. Pentru parchetul de bucătărie, contează rezistența la apă și pete, grosimea plăcilor, durabilitatea și, la final, aspectul estetic. Despre toate acestea vom discuta mai jos.

    Rezistența la apă

    Umiditatea ridicată din bucătărie este motivul principal pentru a instala un parchet rezistent la umezeală. 

    Alegând un parchet de acest fel, dacă verși lichide, pardoseala va avea un risc mai mic de degradare. Totuși, chiar dacă alegi parchet rezistent la apă, este indicat să îndepărtezi lichidele imediat după vărsare. Principalele tipuri de parchet rezistent la umezeală sunt parchetul laminat pentru bucătărie și pardoseala elastică LVT. Ca să înțelegi care sunt diferențele între ele, trebuie să te informezi corect înainte de a lua orice decizie. 

    Parchetul laminat pentru bucătărie rezistă bine la apă, datorită conținutului de praf de piatră. De cealaltă parte, pardoseala LVT (Luxury Vinyl Tiles) are laturile sigilate, nepermițând infiltrarea umezelii. În general, parchetul rezistent la umezeală este realizat din mai multe straturi impermeabile, din lemn tratat. Spre deosebire de parchetul clasic, modelul pentru bucătărie este silențios și antistatic. Mai mult, este mai rezistent la alunecări și zgârieturi. 

    De asemenea, un parchet de bucătărie rezistent la apă oferă un aspect unitar în întreaga casă; pe lângă bucătărie, poate fi folosit în baie, balcon sau în debara. 

    Cu siguranță, vrei să faci alegerea potrivită în ceea ce privește aspectul bucătăriei tale. Vezi ce avantaje are si cum se monteaza pardoseala LVT ca să corespundă în totalitate nevoilor tale. 

    Rezistența la pete

    Parchetul special pentru bucătărie și pardoseala LVT au o rezistență ridicată la pete. În plus, se curăță ușor. Data viitoare când vei vărsa accidental sos picant sau ulei, urmele se vor șterge cu o lavetă umedă, fără substanțe abrazive. În acest mod, vei scăpa de grija că vei petrece mult timp în bucătărie pentru a curăța suprafețele. Odată ce vei alege un parchet rezistent, se va potrivi de minune cu întreg ambientul bucătăriei tale. 

    Grosimea parchetului

    Parchetul din bucătărie ar trebui să aibă o grosime medie: să nu fie nici prea gros și nici prea subțire. Este indicat să alegi un model de 8 mm, pentru un transfer termic optim. Acest model intră la categoria „trafic casnic intens”. Dacă bucătăria este mai puțin circulată, este suficient și un parchet cu o grosime de 6 mm. 

    Pentru a evita pierderile de căldură, acordă atenție deosebită în momentul montajului. Șapa ar trebui să fie netedă, fără denivelări. 

    Cauți un parchet calitativ și rezistent? Intră pe Brico Dépôt și vezi ce ți se potrivește cel mai bine în locuința ta.

    parchet bucatarie

    Durabilitatea

    Durabilitatea este un alt aspect care trebuie luat în considerare la alegerea parchetului pentru bucătărie. În această încăpere, există riscul de scăpare a unor oale, căni etc. 

    Parchetul de bucătărie trebuie să reziste bine și să fie durabil la mici accidente casnice. Citește cu atenție ambalajul, pentru a alege varianta potrivită nevoilor tale.

    Aspectul

    Culoarea parchetului pentru bucătărie depinde și de nuanța vopselei pentru pereti și a pieselor de mobilier. Pentru a crea armonie, este recomandat să alegi o diferență de două tonuri între culoarea pereților, a mobilei și a parchetului. Dacă alegi un model de parchet deschis la culoare, ai și avantajul că poți masca eventualele semne ale uzurii care vor apărea, în mod inevitabil, în zonele circulate. 

    În cazul în care îți dorești un parchet într-o nuanță închisă, este bine de știut că aceasta va scoate în evidență alte culori din încăpere. Totodată, este potrivită mai ales pentru bucătăriile generoase. Dacă îți dorești să mărești vizual bucătăria, poți opta pentru plăci mari de parchet în culori deschise, pe care să le montezi pe lungimea camerei. 

    Bucătăria ta este una dintre cele mai importante încăperi din locuință, de aceea trebuie amenajată corespunzător, dar și să arate plăcut. Descoperă gama de vopsele lavabile și alege culoarea potrivită personalității tale. 

    Ce tip de parchet pentru bucătărie să alegi

    Dacă în cazul gresiei, poți folosi aproape orice model pentru amenajarea bucătăriei, la parchet, oferta este mai limitată. De asemenea, până nu demult, parchetul nu era indicat în bucătărie, iar proprietarii alegeau gresie care imita lemnul. Astăzi, producătorii propun modele de parchet pentru bucătărie cu rezistență ridicată la umezeală, șocuri mecanice și trafic intens.

    O recomandare parchet bucătărie poate fi cel de clasa 32 și 33 (trafic intens) respectiv AC4 și AC5, ce rezistă la umiditate similar gresiei și care au o rezistență mai bună decât plăcile ceramice, în fața tigăilor sau a farfuriilor scăpate pe jos. 

    Mai mult, parchetul este mai moale decât gresia, astfel că există un risc mai mic ca vasele tale să se spargă sau să se zgârie. Totuși, deși rezistă bine la umezeală, dacă se întâmplă ca bucătăria să fie inundată, este recomandat să evacuezi apa cât mai repede, deoarece există riscul ca parchetul să se umfle. Urmând aceste sfaturi, vei vedea că amenajarea bucătăriei tale va deveni, apoi, chiar și mai ușor de amenajat. 

    Dacă ești pasionat de amenajări interioare și mereu în căutare de noi soluții, atunci știi câtă muncă se află în spatele unei bucătării care să corespundă tuturor nevoilor. Pe blogul Brico Dépôt găsești câteva sfaturi care să te inspire pentru amenajarea optima a bucatariei tale.

    De ce să alegi parchetul pentru bucătărie de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt găsești numeroase soluții pentru amenajarea bucătăriei și a casei tale. Mai jos, sunt câteva dintre avantajele de care te poți bucura, dacă alegi să pornești la drum cu un partener de nădejde, precum Brico Dépôt:

    • amenajezi un spațiu modern, funcțional, confortabil și ușor de întreținut;
    • poți comanda parchetul pentru bucătărie online; produsele îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
    • ai acces la o gamă largă de produse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile;
    • te bucuri de produse de calitate și branduri exclusive, la prețuri avantajoase;
    • dacă alegi mobila pentru bucătărie, te bucuri de proiectare 3D gratuită și servicii de măsurare și montaj. 

    Cum se montează parchetul pentru bucătărie

    Parchetul pentru bucătărie se montează similar celui clasic, un pas important fiind pregătirea suportului pe care va fi pus. Suprafața trebuie să fie netedă, uscată și plană. 

    Plăcile de parchet pentru bucătărie se montează ușor, printr-un sistem de îmbinare de tip „click-clack”.

    Mai jos sunt pașii necesari pentru montarea parchetului pentru bucătărie:

    • Pasul 1 - Citește cu atenție instrucțiunile de montaj de pe ambalajul parchetului;
    • Pasul 2 - Evaluează suprafața de montare - aceasta trebuie să fie dreaptă, uscată, lipsită de impurități. Totodată, umiditatea suprafeței trebuie să fie mai mică de 3%. Dacă există denivelări mai mari de 2 mm/ml, acestea trebuie corectate;
    • Pasul 3 - Aclimatizare - este indicat să lași parchetul în bucătărie timp de 1-2 zile înainte de a-l monta. Umiditatea aerului ar trebui să fie de cel mult 60%;
    • Pasul 4 - Lasă spații pentru dilatare - parchetul nu trebuie instalat foarte aproape de perete, instalații fixe sau alte elemente, deoarece pot exista variații sezoniere ale parchetului (dilatare și contractare). Astfel, parchetul trebuie să aibă suficient spațiu pentru aceste modificări;
    • Pasul 5 - Verifică dacă există defecte ale plăcilor;
    • Pasul 6 - Începe să montezi primele plăci de parchet de la perete - specialiștii recomandă să le montezi pe direcția sursei de lumină. Înainte de a pune primul strat de plăci este indicat să măsori lățimea. În general, se începe montarea parchetului din colțul stâng al camerei. Se trece la rândul al doilea începând cu placa rămasă după ce ai terminat primul rând, dacă lungimea este de cel puțin 20 cm. Plăcile se montează ușor prin sistemul „click-clack”;
    • Pasul 7 - Montează ultima placă - aceasta se montează după ce ai măsurat exact spațiul disponibil. Placa trebuie să se potrivească perfect pe suprafața rămasă;
    • Pasul 8 - Montează plintele - acest pas presupune montarea plintelor lângă perete. Acestea vor masca distanța de dilatare și eventualele cabluri. Este indicat să alegi o plintă într-o culoare cât mai asemănătoare cu nuanța parchetului.

    Pe lângă instrucțiunile de montare ale producătorului, vei avea nevoie și de următoarele unelte:

    • fierăstrău pendular;
    • ruletă;
    • creion;
    • ciocan din cauciuc;
    • sfoară de trasat;
    • distanțieri reglabili.

    Trebuie să îți completezi trusa cu unelte? La Brico Dépôt vei găsi tot ce ai nevoie pentru montarea parchetului. 

    intretinere parchet bucatarie

    Recomandare parchet bucătărie: cum îl întreții pentru durabilitate

    Întreținerea parchetului pentru bucătărie este destul de simplă. Pentru a crește durata de viață a parchetului, este indicat să urmezi recomandările de mai jos:

    • Citește instrucțiunile producătorului – înainte de a folosi orice soluție pentru parchet, citește instrucțiunile oferite de producător. Acesta poate avea anumite specificații, în funcție de materialul folosit. Cei mai mulți producători au un ghid de întreținere și pe site.
    • Curăță imediat petele de pe parchet – cea mai bună modalitate de a evita pătarea parchetului este să ștergi imediat. Cu toate că materialul este rezistent la umiditate, lichidele nu ar trebui lăsate să plutească pe parchet.
    • Evită să folosești obiecte abrazive – parchetul de bucătărie se poate zgâria, deci, este bine să nu folosești bureți de sârmă sau alte materiale similare. Când dai cu aspiratorul, folosește un accesoriu, pentru a reduce riscul de zgâriere.
    • Folosește un mop cu microfibră, pentru a șterge parchetul de bucătărie.
    • Evită să folosești prea multă apă, atunci când faci curățenie.
    • Evită produsele de curățenie pe care nu este specificat în mod expres că pot fi folosite pentru parchet – produsele de curățenie pe bază de ulei pot păta sau lăsa reziduuri care ar putea afecta stratul protector, rezistent la apă, al parchetului. Nu folosi niciodată ceară sau lacuri pe parchet laminat.
    • Pregătește acasă soluția pentru curățenie – amestecă o linguriță de detergent pentru vase, la doi litri de apă. Asigură-te că mopul este umed (și nu îmbibat de-a dreptul cu apă). Pentru a elimina resturile lipite pe parchet, poți adăuga la amestec și jumătate de ceșcuță de oțet alb.
    • Dacă există gumă de mestecat sau ceară, aceasta poate fi îndepărtată, dacă aplici un cub de gheață pe zona respectivă și îndepărtezi ușor, cu ajutorul unui cuțit. Pentru vopsea, cerneală sau ojă, folosește câteva picături de spirt sau de alcool pur.
    • Protejează suprafața parchetului – pentru a evita zgârierea, poți folosi piciorușe speciale pentru masă și scaune, mai ales dacă sunt mutate des. Alternativ, le poți așeza pe un covor de bucătărie.
    • Taie unghiile animalului de companie – pentru a prelungi viața parchetului, este recomandat să ai grijă și de câine/pisică. Unghiile acestora pot zgâria parchetul din bucătărie.

    Cu siguranță, vrei să alegi un produs calitativ, dar să se potrivească în același timp și cu întreaga estetică a bucătăriei tale. Chiar și atunci când vrei să vezi diferentele dintre parchetul laminat si cel stratificat, pe blogul Brico Dépôt vei găsi inspirație și idei de amenajare.

    Preț parchet bucătărie: cum faci alegerea potrivită

    Un parchet de bucătărie rezistent la apă și zgârieturi este și un parchet calitativ. De aceea, încearcă să analizezi din toate punctele de vedere nevoile pe care le ai și apoi cum trebuie să arate parchetul pe care ți-l dorești. Așadar, prețul parchetului din bucătărie include calitatea, durabilitatea și aspectul, ca bucătăria ta să fie așa cum o imaginezi.  

    Parchetul pentru bucătărie rezistă bine la umiditate, oferă confort, se montează și se întreține ușor, are un preț avantajos. Calitatea parchetului îl face ideal pentru a întregi atmosfera primitoare și caldă din bucătărie și pentru a nu apela la ideea de a avea o bucătărie cu gresie de tip parchet. 

    Vezi și alte idei despre pardoseli

    Sursa foto: Shutterstock

    16 min read
  • Cum alegi culorile în bucătărie pentru un design original și mereu la modă

    Cum alegi culorile în bucătărie pentru un design original și mereu la modă

    Pentru mulți, bucătăria este unul dintre locurile neutre ale casei. Dulapurile albe sau pământii și blatul simplu oferă un aspect curat și organizat, însă chiar și o bucătărie modernă sau elegantă are nevoie de o pată de culoare. 

    Fie că îți dorești să vopsești un perete, fie că vrei să adaugi câteva detalii originale, în continuare, ți-am pregătit un ghid complet despre alegerea culorilor în bucătărie. Finisajele, pereții, stilul de amenajare, culoarea mobilei și chiar lumina au un impact major asupra aspectului bucătăriei, motiv pentru care ar trebui să le alegi cu atenție.   

    culori in bucatarie

    bucatarie in doua culori

    bucatarie rosie

    bucatarie alb albastra

    Cum alegi culori bucătărie în funcție de finisaje

    Mulți oameni pornesc în coloristica bucătăriei de la finisaje. De aici aleg alte nuanțe, culori și texturi, pentru a crea armonie. Mai jos, poți citi despre alegerea culorilor în funcție de finisaje: gresie și faianță, marmură, mozaic, lemn/parchet, tapet.  

    cum alegi culoarea in bucatarie

    Modele de pus faianța în bucătărie și alegerea gresiei

    Gresia și faianța sunt cele mai folosite tipuri de finisaje în amenajarea unei bucatarii. În funcție de culorile acestora, vei alege nuanțele mobilierului, ale elementelor de decor și ale electrocasnicelor mari și mici. 

    Culorile pentru gresie și faianță depind atât de gusturile personale, cât și de dimensiunile încăperii și de altele. De exemplu, există gresie cu aspect de lemn, care se potrivește dacă amenajezi bucătăria în stil clasic/tradițional. 

    Pentru o bucătărie retro, poți crea o combinație de alb și negru, pentru gresie, și de alb, pentru faianță. Astfel, bucătăria va părea mai mare și mai luminoasă. 

    Nuanțele închise de bleumarin, grena sau roșu pot fi folosite mai ales dacă le alegi pentru 

    un singur perete sau dacă dorești un model de faianță bucătării moderne. 

    O singură culoare puternică peste tot, pe pardoseală și pereți, poate da senzația unei atmosfere încărcate.

    Descoperă modelele de faianta din gama noastră și alege varianta care se potrivește stilului tău de amenajare și atmosferei pe care dorești să o obții.

    bucatarie alba

    mobila bucatarie

    mobila rustica bucatarie

    Marmură

    Marmura este un material de efect, care oferă eleganță. De asemenea, este pretențios, vine într-un număr limitat de culori și trebuie tratat cu atenție, pentru că se zgârie ușor. 

    Se merge pe culori neutre, care se îmbină ușor cu restul obiectelor din bucătărie. 

    tapet bucatarie

    bucatarie gri

    Mozaic

    Mozaicul este un material extrem de versatil, putând fi folosit atât în bucătăriile amenajate în stil vintage, cât și în cele moderne. Culorile contează, bineînțeles.

    Cum paleta coloristică este generoasă, tot ce îți rămâne de făcut este să alegi nuanțele care se potrivesc cu mobila de bucătărie. În general, mozaicul se montează pe peretele cu chiuveta, restul pereților fiind vopsiți. 

    Culorile preferate pentru mozaicul din bucătărie variază de la galben și portocaliu la turcoaz sau negru.  

    mozaic bucatarie

    mozaic verde bucatarie

    mozaic colorat bucatarie

    mozaic fagure bucatarie

    piatra bucatarie

    Combinații culori bucătărie pentru lemn și parchet

    Lemnul și parchetul sunt elemente definitorii ale bucătăriei rustice și/sau tradiționale. Este important să găsești combinații culori bucătărie cât mai omogene și să alegi un parchet care poate fi combinat cu un mobilier din lemn masiv. 

    Culorile variază de la maro pământiu la negru, gri sau chiar alb. Pentru un efect spectaculos, poți vopsi parchetul într-o culoare puternică (galben, roșu, portocaliu, verde). 

    bucatarie pereti negri

    bucatarie culori neutre

     bucatarie culori naturale

    Tapet

    Tapetul a început să fie destul de folosit, în ultimii ani. Pentru bucătărie, este necesar un tapet special, rezistent la umezeală, cel mai folosit fiind cel din fibră de sticlă.

    Culorile sunt dintre cele mai diverse. Poți alege modele simple, cu o singură culoare (galben și portocaliu sunt favorite) sau în mai multe culori, degrade, cu imagini (flori, păsări, fluturi etc.), forme geometrice, dungi paralele etc. 

    tapet pentru bucatarie

    bucatarie simpla alba

    tapet flori bucatarie

    nuante bucatarie

    Citește și Ghidul complet in amenajarea bucatariei, pentru a găsi mai multe idei și inspirație pentru bucătăria ta. Iar dacă dorești să renovezi și vrei să schimbi complet aspectul acestei camere, ai la dispoziție o mulțime de sfaturi esențiale pentru a reamenaja bucătăria, pentru a fi atrăgătoare și funcțională.

    piatra colorata bucatarie

    Amenajarea bucătăriei în funcție de culoarea pereților

    Culoarea pereților are un efect semnificativ asupra aspectului general al bucătăriei. Dacă optezi pentru o vopsea lavabilă, aceasta ar trebui să aibă o rezistență ridicată la umiditate și aburi. Este recomandat să alegi nuanțele pentru pereți și în funcție de culori mobilă bucătărie, pentru a obține un aspect omogen. Mai jos, sunt câteva motive pentru alegerea unor pereți în culori calde, culori reci sau în nuanțe neutre.  

    bucatarie verde

    bucatarie roz

    pereti rosii bucatarie

    bucatarie culori vesele

    Bucătării culori calde 

    Culorile calde oferă o atmosferă primitoare, deschisă pentru familie și prieteni. Optând pentru culori deschise pe pereți, este ușor să îți imaginezi că această încăpere va fi folosită pentru a găti pentru persoanele dragi, a lua masa, a servi o cafea în tihnă și pentru a sta la povești. 

    Pentru bucătării culori calde, poți alege nuanțe de galben pai, oranj deschis, verde pal, albastru azuriu sau lila.  

    bucatarie vernil

    bucatarie pereti galbeni

    bucatarie culori calde

    Pereți în culori reci

    De cealaltă parte, culorile reci oferă eleganță unei încăperi. Verdele, bleumarinul sau violetul pot fi folosite, chiar dacă doar pe un perete. 

    Ar trebui să acorzi o atenție deosebită pentru asortare culori mobilă, pentru a crea armonie. Pereții în culori reci se potrivesc mai ales în bucătăriile minimaliste, în care electrocasnicele mari sunt din inox. 

    bucatarie pereti albastri

    bucatarie pereti portocalii

    bucatarie pereti verzi

    bucatarie cu pereti colorati

    Zugrăveli bucătării pentru pereți în culori neutre

    Culorile neutre precum albul, bejul, negrul sau griul oferă o atmosferă aerisită. Cu acest tip de zugrăveli bucătării, spațiul va părea mai deschis, iar lumina naturală va adăuga strălucire. 

    Prin combinația pereților albi sau bej cu electrocasnice în aceeași nuanță, vei crea un aspect uniform și complex, prin simplitatea sa. 

    bucatarie alba simpla

    bucatarie blat lemn

    bucatarie pereti gri

    Bucătării în două culori

    Dacă îți dorești să obții un efect interesant și unic sau dacă este nevoie să creezi o separare în bucătărie între 2 zone (de exemplu, cea pentru gătit și cea unde iei masa), poți opta pentru un model de bucătărie în două culori. Astfel, poți personaliza spațiul așa cum îți dorești și vei obține aspectul visat. 

    Descoperă toate culorile și variantele de vopsea lavabila, pentru a obține o bucătărie cu un aspect cât mai plăcut. Poți opta pentru variantele de nuanțe preferate și poți crea efecte interesante cu ajutorul culorilor alese: de exemplu, poți zugrăvi unul dintre pereți într-o culoare puternică, în contrast cu piesele de mobilier sau cu electrocasnicele. 

    bucatarie mobila albastra

    mobila rosie bucatarie

    Cum alegi culorile în bucătărie în funcție de stilul de amenajare

    Alegerea culorilor din bucătărie depinde, în mod firesc, și de stilul de amenajare al bucătăriei. Mai jos, poți citi mai multe despre culorile specifice în bucătăria feng shui, bucătăria modernă, bucătăria clasică, bucătăria vintage și bucătăria rustică.  

    bucatarie mobila portocalie

    bucatarie mozaic

    bucatarie pereti galbeni

    bucatarie mobila colorata

    bucatarie mobila lemn

    Culori pentru bucătărie pentru stilul feng shui 

    Pentru o bucătărie în stil feng shui, este indicat să alegi nuanțe pastelate de verde, albastru deschis, roz, galben etc. 

    Pereții pot fi albi, însă decorațiunile și mobila ar trebui să fie în nuanțe de galben, verde, bej, roșu sau portocaliu. 

    Feng shui se bazează pe ideea de echilibru între elemente. Deci, pentru a echilibra focul și apa specifice bucătăriei, poți adăuga elemente de metal (electrocasnice), pământ (dulapuri maro, ghivece cu flori etc.) și lemn (parchet).  

    bucatarie moderna

    bucatarie colorata natural

    bucatarie complet alba

    bucatarie modern colorata

    bucatarie bej

     

    Culori bucătărie pentru stilul modern

    În bucătăria modernă, poți folosi atât culori neutre și deschise, cât și închise. Secretul este armonia nuanțelor folosite. De regulă, se folosesc 1-2 culori neutre și o nuanță puternică, pastelată sau luminoasă. 

    Mobila multifuncțională poate fi în nuanțe de alb, gri sau negru, iar electrocasnicele pot fi din inox sau negre. 

    Poți chiar amenaja un bar de bucătărie, pentru serile alături de partener sau de prieteni.  

    amenajare bucatarie

    bucatarie cu mobila gri

    corpuri iluminat bucatarie

    bucatarie in nuanta calda

    bucatarie nuanta rece

    Culori bucătărie pentru stilul clasic 

    Bucătăria clasică este cea în care nonculorile (alb, negru, gri) se îmbină cu nuanțe de crem și/sau bej. Uneori, se folosesc și pete de culoare: bleumarin sau verde închis.

    Pentru a crea o imagine echilibrată, poți instala o bucătărie modulară. Aceasta vine în culori deschise și se integrează ușor, oferind o atmosferă aerisită. Faianța albă, de tip retro, se integrează perfect într-o bucătărie clasică. 

    mobila bucatarie verde

    mobila alba de bucatarie

    scaune bucatarie

    Culori bucătărie pentru stilul vintage

    Bucătăria vintage se remarcă prin culori calde, deschise și nuanțe pastelate. Poți alege mobilă albă, bej sau crem.

    Alte nuanțe specifice acestui stil sunt galben auriu, verde avocado, roz prăfos, roșu mac, turcoaz, crem, cupru.  

    bucatarie rustica

    bucatarie vintage

    mobila rustica bucatarie

    Culori bucătărie pentru stilul rustic

    Într-o bucătărie rustică, predomină nuanțele de maro și crem. De asemenea, vei găsi culori naturale: pământii, verde crud, albastru închis, alb prăfos precum calcarul.

    De asemenea, bejul pe pereți oferă o atmosferă caldă, îmbinându-se perfect cu mobila maro. Pentru accesorii, poți alege roșu sienna. Culoarea invită la voie bună și completează bucătăria. 

    Alege o bucatarie modulara pe care o poți adapta cu ușurință în bucătăria ta, mai ales dacă spațiul este limitat. Poți opta pentru culoarea de mobilă preferată și poți amenaja exact pe gustul tău și conform nevoilor tale. 

    bucatarie clasica

    mobilier lemn bucatarie

    bucatarie modulara

    Cum alegi culorile mobilei de bucătărie

    Mobila de bucătărie ocupă o suprafață importantă din încăpere, motiv pentru care ar trebui să o alegi cu atenție. Alături de dimensiuni și funcționalitate, contează foarte mult ce culoare pereți bucătărie alegi, pentru a obține un spațiu cât mai omogen. Înainte de a cumpăra piesele de mobilier, gândește-te ce tip de spațiu este cel mai potrivit pentru tine și nevoile tale, dacă îți dorești mobilă bucătărie colorată sau un model mobilă de bucătărie în nuanțe neutre. Mai jos sunt principalele culori pentru mobila de bucătărie:

    • Albul – reflectă lumina și creează iluzia de spațiu deschis și aerisit. Este recomandat mai ales pentru bucătăriile în care ai o hotă generoasă, iar camera este prevăzută cu o fereastră care să asigure ventilația aerului. Murdăria se observă imediat în bucătăriile albe sau în cele unde ai folosit combinații, de exemplu, bucătării gri cu alb, culori care trebuie curățate foarte des. De aceea, trebuie să acorzi mai mult timp curățeniei.

    Alege o hota care să corespundă nevoilor tale și frecvenței cu care gătești pentru a păstra aerul proaspăt în bucătărie și pentru a elimina mirosurile de mâncare. 

    pereti albi de bucatarie

    • Negrul – reprezintă o alegere originală, dar este de evitat să o folosești pe scară largă în bucătărie. Pentru a scoate în evidență stilul elegant, poți alege să fie negru blatul de bucătărie sau dulapul.

    mozaic negru bucatarie

    • Albastrul – se potrivesc atât albastrul deschis, cât și turcoazul, bleumarinul sau albastrul azur. Oferă rafinament și este ideal pentru bucătăriile moderne. Se asortează cu pardoseala din lemn, pereții albi și electrocasnicele metalice. Din multitudinea de bucătării colorate cu nuanțe de albastru, poți alege o variantă care să fie exact pe gustul tău. Iar dacă spațiul este limitat, poți alege chiar o mobilă bucătărie alb cu turcoaz, mobilă bucătărie albastru deschis sau altă nuanță de albastru, pentru a deschide puțin atmosfera și a oferi luminozitate.

    pereti bleu bucatarie

    • Galbenul – dacă îți dorești una dintre variantele de bucătării moderne colorate, această culoare oferă energie, veselie și o atmosferă pozitivă. Bucătăriile în care predomină culoarea galbenă par mai încăpătoare și mai luminoase. Totodată, galbenul și accentele de portocaliu stimulează apetitul, fiind foarte potrivite în bucătărie.

    mozaic galben bucatarie

    • Verdele – indică prospețime, renaștere, curățenie, primăvară. Se potrivește cu elemente de decor în nuanțe de roșu și portocaliu. Cel mai bine se potrivesc nuanțele de verde proaspăt, care merg de minune cu pereții albi, verdele smarald, o bucătărie verde cu crem sau piese de mobilă bucătărie verde închis, care oferă o notă de eleganță.

    mozaic verde bucatarie

    • Gri - în funcție de nuanța pentru care optezi, o bucătărie verde cu gri sau variantele de mobilă bucătărie modernă gri pot transforma complet încăperea și îi pot oferi un aspect unic. Dacă ai un spațiu generos la dispoziție, poți alege mobilă bucătărie mov cu gri, care nu va închide atmosfera, ci te va ajuta să personalizezi exact cum îți dorești. O mobilă bucătărie gri deschis poate fi combinată cu pereți într-o culoare mai puternică sau într-o nuanță intensă, pentru a crea un contrast interesant.

    mobilier gri bucatarie

    • Bej - o culoare caldă, potrivită în orice încăpere, mai ales în bucătăriile în care dorești să creezi o atmosferă intimă și confortabilă. Poți opta pentru una dintre variantele de bucătării gri cu bej sau bucătării bej complet, combinate cu elemente de decor sau electrocasnice în culori închise.

    bucatarie minimalista

    • Roșul – dacă alegi doar câteva piese de mobilă roșie, vei crea o atmosferă caldă și energizantă. Se potrivește cu nuanțe neutre de alb, gri sau negru. O mobilă bucătărie roșie cu crem se va potrivi de minune cu pereți în nuanțe deschise. Roșul este o culoare îndrăzneață, așa că este indicat să folosești un paletar culori mobilă bucătărie, pentru a decide dacă este cea mai potrivită variantă pentru bucătăria ta. 

    mobilier rosu bucatarie

    Blatul de bucatarie este esențial nu doar pentru funcționalitate, ci și pentru aspectul general al bucătăriei. De aceea, ți-am pregătit o gamă variată de modele de blaturi de bucătărie, din diverse materiale și în culori diferite, din care să alegi varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. 

    De ce să alegi mobila pentru bucătărie și accesoriile de la Brico Dépôt

    Dacă vii la Brico Dépôt, vei găsi inspirație pentru amenajarea bucătăriei tale, indiferent de stilul său. Mai jos, sunt câteva dintre avantajele alegerii mobilei de bucătărie și a accesoriilor de la Brico Dépôt:

    • amenajezi un spațiu marcat de simplitate, funcționalitate și sustenabilitate, ușor de întreținut;
    • poți alege o bucătărie modulară, care îți permite să înlocuiești cu ușurință blatul, ușa sau mânerul, dacă îți vei dori schimbarea designului bucătăriei tale;
    • beneficiezi de garanție de 25 de ani;
    • ai parte de servicii de măsurare, montaj și proiectare 3D;
    • poți face comanda online. Pachetul îți vine direct la ușă sau îl poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
    • ai acces la produse din materiale sustenabile - 74% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din materiale sustenabile;
    • ai acces la produse de calitate, la prețuri avantajoase. 

    Cum alegi culorile în funcție de dimensiunile bucătăriei

    Un alt criteriu pentru alegerea culorilor este în funcție de dimensiunile bucătăriei. Astfel, este indicat să alegi anumite culori pentru bucătăriile mici și alte culori pentru bucătăriile generoase, după cum urmează:

    • Culori pentru bucătării mici – dacă ești în proces de amenajare a unei locuințe mici, probabil că te confrunți și cu provocarea alegerii unor culori pentru bucătărie. Optând pentru culorile potrivite, poți crea iluzia unui spațiu mai mare și mai deschis. Într-o bucătărie mică se potrivesc atât nuanțele neutre de alb, crem, gri sau negru, cât și culorile deschise și/sau pastelate. 

    corpuri iluminat colorate

    mobila bucatarie

    Pentru armonizare, este indicat să combini o nuanță neutră cu maximum două culori sau să alegi combinații gresie și faianță bucătărie cât mai echilibrate vizual și să adaugi piese de mobilier și electrocasnice în nuanțe complementare. Dacă îți dorești să introduci o nuanță închisă, poți vopsi un singur perete în această culoare. Vei crea un efect spectaculos, fără a încărca prea mult.

    • Culori pentru bucătării mari – dacă dispui de un spațiu generos, nu vor exista prea multe restricții în privința alegerii culorilor. Este important, totuși, să îți alegi de la început 2-3 culori pe care să le folosești cu recurență. Altfel, abundența culorilor va crea un spațiu aglomerat vizual și disfuncțional. 

    mobila bucatarie clasica

    mobila bucatarie stilata

    Citește și sfaturile noastre privind amenajarea unei locuinte mici, pentru a găsi inspirația de care ai nevoie. Chiar dacă pare o provocare, vei afla că un spațiu mic poate fi transformat într-un cămin cald și primitor, funcțional și perfect adaptat nevoilor tale. 

    Cum alegi culorile în funcție de lumina din bucătărie

    Iluminatul este foarte important, în bucătărie. De fapt, în funcție de cum realizezi iluminatul în bucătărie, vei percepe și culorile într-un anumit mod. Dacă ai ales o culoare lavabilă bucătărie într-o nuanță mai închisă, este important să adaugi corpuri de iluminat care oferă suficientă lumină pentru toate activitățile.

    lustra bucatarie

    De exemplu, pentru zona de luat masa, este indicată o lumină caldă, apropiată de cea naturală. De cealaltă parte, în zona de gătit este recomandată o lumină rece, care îți va permite să te ocupi de pregătirea mesei în deplină siguranță, fără a exista riscul de accidentare. 

    spoturi bucatarie

    Dacă dispui de insulă, o poți pune în valoare cu o lumină de accent. De asemenea, ar trebui ca obiectele de iluminat să completeze stilul de amenajare al bucătăriei.

    În ceea ce privește tendințele, obiectele de iluminat ar trebui să fie minimaliste, în nuanțe de alb, negru, lemn natural sau cu accente metalice. 

    corpuri de iluminat

    iluminat directional

    În concluzie, alegerea culorilor din bucătărie este ceva mai complicată decât pare. Contează atât dimensiunile bucătăriei, cât și stilul de amenajare, culoarea mobilierului, a accesoriilor, dar și nevoile tale. Bucătăria este vatra casei, locul în care prepari mâncare și în care petreci timp, alături de familie și prieteni. Acordarea atenției cuvenite pentru amenajarea sa o va face primitoare, caldă și plină de lumină. 

    Sursa foto: Shutterstock

    15 min read
  • iluminat bucatarie

    Iluminatul bucătăriei: cum se realizează și cum alegi cele mai eficiente corpuri de iluminat

    Se spune, deseori, despre bucătărie că este inima casei. Și este corect să fie definită astfel, pentru că acesta este unul dintre locurile multifuncționale ale locuinței. Aici pregătim mâncare, inclusiv pe cea destinată ocaziilor speciale, aici mâncăm, tot aici ne bem cafeaua în compania unui prieten, iar uneori, tot aici copiii își fac temele sau lucrăm de acasă. 

    Orice spațiu care poate găzdui o varietate atât de mare de funcții are nevoie de o iluminare adecvată, care trebuie să acopere cele trei necesități principale: iluminare generală, de lucru și de accent. Se pot adăuga detalii care să genereze starea de spirit adecvată activităților din bucătărie, dar și elemente care să completeze estetica ambientală generală a spațiului.

    În cele ce urmează, dezvoltăm subiectul și îți arătăm cum poate lumina artificială să devină un element de decor activ și un ingredient special, care contribuie la atmosfera generală din bucătărie.

      • Surse de lumină ambientală
      • Surse de lumină de lucru
      • Surse de lumină de accent
      • Trucuri pentru iluminarea unei bucătării mici
      • Trucuri pentru iluminarea unei bucătării mari
      • Trucuri pentru iluminarea unei bucătării open space

    Rolul luminii artificiale în bucătărie

    Una dintre cele mai simple și eficiente soluții prin care pui în valoare bucătăria ține de alegerea și amplasarea surselor de lumină artificială. Astfel, poți transforma o amenajare banală într-una spectaculoasă.

    Corpurile de iluminat din bucătărie trebuie să îndeplinească trei roluri:

    1. Funcția ambientală. Este principala sursă de lumină și trebuie să fie suficient de puternică pentru a lumina uniform. Aceasta completează sau înlocuiește lumina naturală.
    2. Lumina de lucru. Compensează zonele umbrite sau insuficient iluminate prin sursele ambientale și este focalizată asupra zonelor de lucru, cum sunt plita și blatul. Scopul lor este acela de a delimita aceste spații, dar și de a oferi o iluminare corespunzătoare, pentru a putea pregăti mesele, a citi rețete, a urmări procesul de gătire și altele.
    3. Surse de lumină de accent. În această categorie sunt incluse alte corpuri de iluminat, care au rolul de a crea atmosferă sau de a pune în evidență elemente din amenajarea generală din bucătărie. Luminile de accent pot fi combinate, în funcție de necesități, cu cele de ambianță generală sau de lucru.

    O iluminare corectă a bucătăriei folosește toate aceste trei tipuri de surse. Fiecare în parte poate servi unei anumite funcții și, împreună sau combinate, pot crea o atmosferă potrivită pentru un tip sau altul de activitate. Pe lângă aceasta, lumina adecvată contribuie la realizarea unui decor echilibrat și este în acord cu tendințele de amenajare a bucătăriei ca spațiu cu multiple funcții în locuință. Alegând becul potrivit nevoilor tale, spațiul din bucătărie va fi mai bine pus în valoare, iar aspectul general al încăperii va fi unul mai confortabil și mai organizat.

    Inspiră-te din soluțiile noastre și află cum alegi becurile potrivite nevoilor tale, pentru a obține un iluminat eficient, funcțional și potrivit stilului tău.

    De ce să alegi produsele de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt găsești întotdeauna soluții pentru a pune ideile în practică, sugestii de produse și accesorii cu care visele tale vor deveni realitate. Dacă ai în plan mutarea bucătăriei pe balcon, te așteptăm cu o mulțime de beneficii: 

    • ai 25 de ani garanție;
    • servicii de măsurare și montaj și proiectare 3D gratuită;
    • comenzi cu ridicare din magazin în 4 ore sau livrare chiar la ușa ta;
    • gamă extinsă și variată de produse;
    • branduri exclusive.

    Dacă dorești să adaugi un lampadar pentru iluminatul eficient al bucătăriei, descoperă toată gama de corpuri de iluminat și alege produsele de care ai nevoie!  

    cum sa iluminezi bucataria

    Corpuri de iluminat potrivite în bucătărie

    Corpurile de iluminat bucătărie trebuie alese în acord cu stilul de amenajare și suprafața acesteia. Contează la fel de mult dacă este o bucătărie de tip închis sau open space.

    O altă caracteristică a bucătăriei, pe care ar fi bine să o iei în calcul, este prezența insulei, care trebuie să beneficieze de o iluminare specială, cu atât mai mult cu cât aceasta poate să fie și zonă de lucru, spațiu de luat masa sau loc destinat unor activități diferite de cele specifice din bucătărie, cum ar fi, de exemplu, lucrul de acasă.  

    Corpuri de iluminat moderne pentru lumină ambientală 

    Indiferent de stilul sau dimensiunea bucătăriei, alegerea corpurilor de iluminat potrivite începe cu lumina ambientală, cea de deasupra capului. Acestea pot fi:

    • pendule cu sau fără abajur;
    • plafoniere;
    • sisteme cu spoturi reflector, mobile sau fixe.

    Bine de știut:

     ➣ Alege abajurul din sticlă transparentă sau mată ori din metal. Un design de tip farfurie ori scheletic, care direcționează fasciculul și nu blochează lumina, este ideal pentru orice bucătărie, indiferent de dimensiunile acesteia.

     ➣ Cele mai potrivite sunt corpurile de iluminat cu un singur bec.

     ➣ Poziția ideala a becului este la o cincime din înălțimea camerei (pentru o încăpere cu plafonul la 3 m de podea, becul poate fi plasat la 55-60 cm de tavan, de exemplu, 300 cm: 5= 60 cm).

     ➣ În bucătăriile cu insule și în cele open space, folosește mai multe surse de iluminat bucătărie în tavan, la distanță de 60-80 cm între ele.

     ➣ Respectă regula numerelor impare și a echilibrului. Mai multe pendule sau plafoniere trebuie plasate la distanțe egale între ele, raportat la centrul de simetrie al încăperii.

     ➣ În bucătăriile open space, sursele de lumină ambientală se montează la limita dintre living și bucătărie.

     ➣ În bucătăriile cu insulă, sursele de lumină ambientală se așază întotdeauna deasupra acesteia.

     ➣ Unul sau două corpuri iluminat bucătărie pot fi utilizate în bucătăriile închise sau open space mici.

     ➣  Alege corpuri de iluminat în stilul de amenajare a bucătăriei.

     ➣ Zona de luat masa se cuvine iluminată separat, pentru a fi pusă în evidență și, totodată, delimitată de restul bucătăriei, în funcție de amenajarea generală, astfel: 

    • cu insulă - folosește un șir de spoturi sau un lampadar atipic, cu braț lung, care să nu facă opoziție și nici concurență celor amplasate deasupra insulei;
    • fără insulă - ideal este un corp de iluminat din aceeași familie cu cel utilizat, dar care să aibă alte caracteristici: mai mare, cu brațul pendulului mai lung.

     ➣ Pentru a adapta lumina ambientală la activitățile diverse din bucătărie, alege sisteme care pot varia tipul de becuri bucătărie, de la rece la cald, sau intensitatea acesteia. Vei putea avea lumină rece când gătești și caldă când iei masa, de exemplu. Astfel, bucătăria primește un bonus pentru rolul său multifuncțional și aduci un plus de originalitate spațiului.

    Inspiră-te din soluțiile și ideile noastre de corpuri de iluminat și alege o plafoniera care se potrivește atât spațiului din bucătărie, cât și nevoilor tale.  

    corpuri de iluminat

    Surse de lumină de lucru și iluminat blat bucătărie 

    Iluminatul de lucru îmbunătățește funcționalitatea și este esențial, bucătăria fiind un spațiu destinat activităților legate de prepararea mâncării. Astfel, blatul de bucătărie, zona plitei și chiuveta sunt locurile care au nevoie de multă lumină.

    Un alt rol al luminii de lucru este acela de a izola zona de gătit de restul bucătăriei, ceea ce oferă un sentiment confortabil de organizare, iar efectele sunt la fel de pregnante, indiferent de dimensiunea bucătăriei sau de tipul acesteia: închis sau open space.

    Sursele obișnuite pentru lumina de lucru sunt:

    • spoturile unice sau în bandă, mobile sau fixe;
    • lămpile încastrate sau de tip disc;
    • benzile luminoase;
    • aplicele;
    • becuri LED pentru zonele de spate și cele de sub dulapurile suspendate.

    Bine de știut:

     ➣ Luminile de lucru includ și sursele care luminează interiorul dulapurilor, al sertarelor și al altor spații închise.

     ➣ Blatul din bucătărie, spațiul de lucru cel mai important, poate fi iluminat cu o sursă de lumină deasupra, montată pe perete sau sub dulapul suspendat.

     ➣ Pentru iluminatul blatului, pot fi utilizate becurile lungi de tip LED, spoturile încastrate sau benzile luminoase, care oferă un plus de vizibilitate.

     ➣ Iluminarea din spate este opțiunea perfectă și poate fi folosită indiferent de stilul de amenajare din bucătărie. Aceasta dă un aer dinamic bucătăriei și este foarte estetică și decorativă.

     ➣ Există o gamă largă de sisteme și corpuri de iluminat bucătărie care pot fi adăugate dulapurilor, inclusiv kituri personalizate.

     ➣ Optează pentru corpuri de iluminat moderne, pe care le poți personaliza cu ajutorul unei aplicații mobile, pentru a controla cantitatea de lumină în funcție de activitate.

     ➣ Este util ca luminile de lucru să aibă un întrerupător separat de cel pentru comanda iluminatului ambiental, astfel putând fi utilizat inclusiv atunci când alte surse de lumină artificială sunt oprite.

     ➣ În bucătăriile cu rafturi deschise, sunt perfecte aplicele mai mici, cu abajururi direcționate spre zonele de lucru.  

    Pentru toate nevoile tale de iluminat în bucătărie, găsești la Brico Dépôt o mulțime de modele de corpuri de iluminat eficiente. Alege becuri LED care oferă o lumină funcțională și te ajută să economisești bani și energie!

    Surse de lumină de accent 

    Iluminarea de accent creează atmosfera unei camere și puncte de interes și se poate adăuga celei ambientale sau celei de lucru. Sursele de lumină de accent sunt decorative și dau amplitudine spațiului, iar cele mai utilizate sunt:

    • elementele atipice cu cap mobil sau fix;
    • lămpile cu cleme și veioze;
    • benzile luminoase.

    Bine de știut:

     ➣ Mobilierul de bucătărie care include suprafețe vitrate, iluminat în interior, va contribui la aspectul general, fiind parte din iluminatul de accent.

     ➣ Luminile încorporate în soclul unei insule centrale, pe podea, sau cele plasate sub marginea unui blat de lucru creează umbre și contraste scenografice decorative, care dau volum și personalitate spațiilor.

     ➣ Iluminatul exterior casei joacă și rolul de lumină de accent pentru interior: unește spațiile, amplifică volumele și dă continuitate între interior și exterior.

     ➣ Sursele de iluminat mobilă bucătărie, a căror intensitate poate fi reglată, intră automat în categoria celor de accent, chiar dacă au și funcție ambientală sau de lucru, pentru că acestea permit crearea de efecte vizuale.

    În concluzie, cele trei tipuri de surse de lumini, utile și necesare într-o bucătărie, pot fi alese luând în calcul, în primul rând, dimensiunea încăperii și, apoi, stilul de amenajare. Totodată, trebuie ținut cont și de faptul că utilitatea acestora se întrepătrunde, fiecare tip putând avea funcții multiple. 

    surse de lumina

    Iluminarea corectă în funcție de tipul bucătăriei

    Unele dintre criteriile cele mai importante, care trebuie avute în vedere la iluminarea unei bucătării, sunt dimensiunea și tipul acesteia, pentru că există detalii care se potrivesc perfect doar unei bucătării mici sau mari ori uneia de tip open space.  

    Trucuri pentru iluminarea unei bucătării mici 

    Secretul principal într-o bucătărie mică este acela de a marca fiecare zonă din încăpere, folosind surse de lumină adecvate. Alături de acestea, ia în calcul și următoarele trucuri:

    • Folosește plafoniere semi încastrate, eventual din categoria celor cu mai multe becuri, pentru o iluminare multidirecțională, sau pendule cu picior scurt, pentru a nu aglomera câmpul vizual;
    • Renunță la perdele sau orice alte sisteme pentru ferestre, pentru un spațiu cât mai aerisit;
    • Sursele de iluminat plasate sub dulap sunt o modalitate excelentă de a adăuga un iluminat de lucru, fără a încărca decorul;
    • Iluminatul liniar este o opțiune perfectă pentru bucătăriile mici, folosind becuri lungi, benzi luminoase, neoane;
    • Alege corpuri de iluminat bucătărie minimaliste, cu forme geometrice simple, cu abajururi din sticlă transparentă, pentru un aspect fluid;
    • Folosește plafoniere care copiază forma bucătăriei; într-o bucătărie dreptunghiulară, utilizează o plafonieră cu aceeași formă, așezată cu latura lungă paralel cu peretele lung al bucătăriei; într-o bucătărie pătrată, alege o plafonieră pătrată sau una rotundă;
    • Sistemele de spoturi montate pe tavan, simetric, sunt o soluție foarte eficientă și completează sursa centrală;
    • Folosește mereu becuri de tip LED cu lumină caldă sau naturală și evită-le pe cele cu lumină rece. 

    Trucuri pentru iluminarea unei bucătării mari 

    Fiind un spațiu generos, bucătăria va putea găzdui mai multe activități, pe lângă aceea de a prepara mâncarea. Astfel, iluminarea acesteia trebuie să țină pasul cu multifuncționalitatea. Cu cât este mai mare, cu atât ai nevoie de mai multe surse de lumină. Câteva soluții vor fi utile:

    • Alege corpuri de iluminat voluminoase, dar adaptate stilului general de amenajare; cu sau fără insulă, poți apela la corpuri multiple de iluminat bucătărie, respectând, însă, principiul de amplasare impus de dispunerea pieselor de mobilier și de tipul închis sau deschis al bucătăriei;
    • Alege și corpuri de iluminat atipice, cum ar fi un candelabru sau un corp iluminat suspendat bucătărie; contrastul este surprinzător și va da personalitate și stil;
    • Utilizează abajururi metalice și cabluri colorate, care dau un aspect industrial spațiului;
    • Combină lumina ambientală cu becuri de tip LED încastrate sau cu aplice de perete, plasate în zonele unde peretele rămâne liber, simetric sau asimetric, dar utilizează același tip cu cele pentru plafon;
    • Folosește iluminarea stratificată; aceasta înseamnă spoturi încastrate în tavan, pendule la 60 de cm montate pe tavan, aplice pe pereți la nivelul ochilor, lumini bucătărie sub dulapuri și la baza acestora, pe podea.

    tipuri de lumina

    Iluminat bucătărie open space 

    Bucătăria reunită cu livingul, în varianta open space, oferă o zonă generoasă de comuniune pentru cei din casă. Principiul fundamental de organizare a acestui spațiu generos este cel al compartimentării pe arii de interes, unite între ele prin elemente comune, unul dintre acestea fiind lumina. Ia în calcul aceste detalii, pentru a alege cele mai potrivite corpuri de iluminat bucătărie open space:

    • În ciuda unității spațiului, corpurile de iluminat nu trebuie să aibă caracteristici comune; în zona de bucătărie poți folosi spoturi, lumini montate în perete, iluminat blat bucătărie, iluminarea sub dulap și în interiorul acestora și soluții de accent specifice, în timp ce livingul va avea propriile corpuri de iluminat;
    • Limita dintre cele două suprafețe poate fi marcată cu pendule montate deasupra unei console care poate fi concomitent insulă pentru bucătărie sau zonă de luat masa;
    • Este important ca luminile de accent din bucătărie să reprezinte detalii decorative pentru living;
    • Oglinzile din living trebuie astfel poziționate încât să nu reflecte bucătăria;
    • Un open space este ideal pentru a utiliza sisteme de control a intensității luminoase, iar eficiența estetică, prin posibilitatea de a le combina, sporește, atunci când sunt utilizate circuitele electrice independente pentru tipurile de lumină. 

    Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări

    Pentru că sunt numeroase detalii care trebuie luate în considerare, multe variante de amenajare posibilă și, de fiecare dată, nenumărate soluții, în cele ce urmează, am luat în calcul întrebările  frecvente, legate de modul de iluminat bucătărie.

    Ce tip de lumină este potrivit? 

    Există trei tipuri de lumină, diferența fiind dată de temperatura acesteia, care descrie caracteristicile de culoare ale luminii emise de un bec:

    • lumină caldă (2700 Kelvin până la 3000K);
    • alb rece sau alb strălucitor ori lumină naturală (3500K până la 4100K);
    • lumină rece (5000K până la 6500K).

    Cu cât temperatura becului este mai mare, cu atât lumina pe care acesta o emite este mai rece (mai albastră), iar cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât lumina este mai caldă (mai aurie).

    Lumina ambientală poate fi caldă sau naturală, cea de lucru poate fi rece sau naturală, iar cea de accent, caldă. Tipul depinde și de stilul amenajării. Stilul minimalist, industrial se potrivește unui iluminat bucătărie mai rece, iar cel modern și clasic, cu lumina caldă. Pentru locul de luat masa, alege lumină caldă. 

    Cum aleg un corp de iluminat? 

    Alege un corp de iluminat care emite o lumină adecvată spațiului în care este destinat și care completează stilul de design. Primul criteriu se referă la funcționalitatea acestuia și la locul unde va fi amplasat, apoi se alege stilul acestuia, în funcție de caracteristicile generale ale amenajării.

    Pentru unele corpuri de iluminat, stilul este neimportant. Spoturile cu LED bucătărie sau luminile pe bandă se potrivesc oricărui stil, în timp ce, pentru plafoniere, pendule, aplice, acesta este esențial. Când te decizi asupra unui corp de iluminat bucătărie, ia în calcul înălțimea camerei, diametrul abajurului, dacă este sau nu un fascicul direcționat, dar și tipul becului, precum și intensitatea maximă a acestuia. 

    Află cum poti avea o casa eficienta energetic, alegand produsele potrivite, care te vor ajuta sa obtii amenajarea dorita, economisind bani si energie. 

    Spoturile cu LED bucătărie sunt suficiente pentru a ilumina? 

    Becurile cu incandescență sunt de domeniul trecutului, iar cele cu halogen sunt limitate la sistemele de iluminare de tip capsulă, liniare sau cu voltaj redus. Becurile LED și neoanele oferă o iluminare intensă cu temperaturi diferite, în funcție de nevoi, dar cu un consum sustenabil de energie, fiind unul dintre elementele principale care definesc o casa eficienta energetic. Acestea au valori diferite ale intensității luminoase, astfel că sunt diferite în funcție de locul unde sunt montate.

    În plus, becurile LED au o durată lungă de viață și există într-o generoasă varietate de forme, dimensiuni și puteri.

    Lumina din bucătărie este la fel de importantă precum amenajarea în sine. Alegerea corectă a corpurilor de iluminat, a stilului și poziției în care sunt amplasate poate contribui substanțial atât la obținerea unei funcționalități suplimentare pentru acest spațiu, cât și la realizarea unui ambient personal și confortabil. 

    Sursa foto: Shutterstock

    15 min read
  • Bucătării cu bar. Idei și accesorii necesare pentru realizarea unei amenajări originale

    Bucătării cu bar. Idei și accesorii necesare pentru realizarea unei amenajări originale

    Bucătăria cu bar poate fi o soluție de amenajare atât pentru o bucătărie închisă, dar și pentru una deschisă. În cazul bucătăriilor care sunt incluse într-un open space, amenajarea unui bar generează o zonă cu multiple valențe, care echilibrează și oferă unitate amenajării în ansamblul său. 

    Există mai multe modalități prin care se poate realiza în mod creativ o bucătărie cu bar, chiar dacă spațiul disponibil nu este foarte generos. În cele ce urmează, abordăm mai multe variante care să-ți ofere idei și îți recomandăm accesoriile necesare.

      • Barurile din plăci de PAL melaminat 
      • Baruri de bucătărie din MDF furniruit 
      • Bucătării cu bar din lemn
      • Accesorii pentru bucătării cu bar
      • De ce să iei materialele de la Brico Dépôt
      • Inspiră-te din poze cu bucătărie cu bar 
      • Stiluri de mobilă pentru bucătărie cu bar 
      • Modele de baruri pe colț

    Ce este și ce roluri are barul în bucătărie

    Un bar de bucătărie este un concept similar cu insula de bucătărie, iar principala diferență este aceea că barul oferă doar cel mult trei laturi utilizabile. Barul de bucătărie poate ține loc de insulă, la fel cum insula poate funcționa ca bar de bucătărie.

    bar in bucatarie

    Barul este util mai ales în bucătăriile deschise și funcționează ca un separator util între bucătărie și living sau între bucătărie și hol. Această din urmă soluție este intens utilizată în apartamentele de bloc, care păstrează camera de zi închisă, cu bucătăria deschisă spre hol ori spre balcon. 

    Rolurile pe care le are barul depind de suprafața și înălțimea acestuia, precum și de modul în care este realizat efectiv. Astfel, barul: 

    • delimitează bucătăria deschisă; 
    • oferă spațiu suplimentar de depozitare (poate fi accesorizat cu sertare sau dulapuri); 
    • mărește suprafața utilă de lucru din bucătărie (îl poți folosi pentru a pregăti mâncarea, ca un blat obișnuit de bucătărie); 
    • poate fi utilizat ca loc de luat masa atât în bucătăriile open space, cât și în cele închise; 
    • poate fi folosit ca spațiu pentru biroul de acasă. 

    bucatarie cu bar

    Bucătăria cu bar este o soluție funcțională, oferind o suprafață utilă cu destinații diverse, dar și una estetică, pentru că soluția pe care o ai poate fi realizată astfel încât să fie în deplin acord cu stilul general din living și/sau bucătărie (pentru un open space living-bucătărie), contribuind la designul general al locuinței. Indiferent de stilul de amenajare, bucătăria cu bar poate fi realizată din piatră sau lemn. 

    Suprafața redusă nu înseamnă că trebuie să faci un compromis între estetic și funcțional. Există strategii și trucuri utile de amenajare, special concepute pentru o locuinta de mici dimensiuni.

    Materiale potrivite pentru bucătării cu bar

    Există mai multe soluții de materiale potrivite pentru a realiza bucătării cu bar. De fiecare dată, ceea ce contează este alegerea unor materiale de calitate, corect și frumos finisate. Câteva variante de materiale se pretează perfect pentru a pune în practică o astfel de idee. 

    materiale pentru bar

    insula de bucatarie cu  bar

    Barurile din plăci de PAL melaminat 

    • se încadrează perfect în orice bucătărie, indiferent de silul acesteia, fiind la fel de ușor de integrat în decor, indiferent dacă bucătăria este amenajată în stil clasic, modern, retro sau minimalist; sunt rezistente la temperaturi ridicate și umezeală; 
    • sunt ușor de întreținut; 
    • există într-o mare varietate de culori și dimensiuni; 
    • există multe variante de finisaje, de la cele simple, mate sau lucioase, până la finisaje texturate sau imitații de fibră lemnoasă; 
    • este un material cu un preț accesibil. 

    Tips & Tricks: mobilierul realizat din PAL melaminat poate fi pus în valoare prin diverse accesorii, iluminat, plinte sau mânere, în funcție de planul dorit. 

    Pentru orice soluții de amenajare interioară sau dacă vrei să-ți eficientizezi zona de depozitare cu rafturi și polițe de calitate, plăcile din lemn aglomerat PAL sunt o alegere versatilă și practică.

    baruri de bucatarie din mdf

    Baruri de bucătărie din MDF furniruit 

    • acest material se încadrează în orice decor și este o alegere potrivită pentru bucătăriile cu bar deschise spre living; 
    • MDF-ul se poate folosi pentru realizarea oricărui tip de mobilier dintr-o locuință, de la cel de bucătărie până la livinguri sau holuri; 
    • este extrem de rezistent, mai ales în zonele cu umiditate ridicată, așa că este una dintre alegerile naturale pentru piesele de mobilier din bucătărie; 
    • este ușor de întreținut, durabil și poate fi tratat cu lacuri sau vopseluri care îi oferă un plus de rezistență și îl adaptează ușor la tipul de amenajare. 

    Tips & Tricks: aspectul blaturilor de MDF poate imita inclusiv piatra naturală, marmura sau granitul, ceea ce reprezintă un avantaj în plus la utilizarea acestui tip de material.  

    Indiferent de suprafața bucătăriei sau de tipul și schema de mobilier, vei putea alege soluția optimă pentru suprafața de lucru. Ai la dispoziție zeci de modele de blaturi de bucatarie, de diverse dimensiuni și cu designuri variate. 

    bar de bucatarie din lemn

    Bucătării cu bar din lemn

    • aspectul natural este principala calitate și sursa versatilității, astfel că este utilizat pentru realizarea pe scară largă a pieselor de mobilier; 
    • poate fi folosit pentru orice stil de amenajare, este durabil și rezistă foarte bine în timp, dacă este bine prelucrat și tratat; 
    • o alternativă cu același impact vizual, dar mult mai rezistentă și potrivită pentru realizarea unui bar de bucătărie este lemnul multistratificat, cu o structură compactă, care nu-și schimbă forma și nu este afectat de variațiile de temperatură și umezeală. 

    Tips & Tricks: 

    • lemnul, inclusiv cel multistratificat, destinat realizării unui bar pentru bucătărie, trebuie tratat cu produse special destinate, care să-i ofere protecție îndelungată împotriva deteriorărilor cauzate de umezeală și de temperatură și să prevină pătarea acestuia, asigurând o întreținere ușoară; 
    • blatul din lemn poate fi din aceeași esență și nuanță ca restul pieselor de mobilier sau poți alege o culoare contrastantă, pentru a-l pune în evidență.

    Pentru rezistența și aspectul frumos al pieselor de mobilier din lemn pe care le bricolezi, ai nevoie de lacuri speciale pentru lemn, de cea mai bună calitate, care se aplică ușor și se usucă repede, oferind materialului strălucire.

    accesorii pentru bar

    cum alegi barul de bucatarie

    Accesorii pentru bucătării cu bar

    Pentru a face funcțional barul din bucătărie, sunt necesare câteva accesorii. În funcție de designul general, stilul barului, suprafața acestuia și spațiul disponibil din bucătărie, există câteva detalii care merită luate în calcul:

    • Scaunele pentru bar devin centrul de atracție, dacă vei alege un model cu design deosebit de restul bucătăriei. 
    • Înălțimea acestora trebuie să fie proporțională cu blatul pentru bar. 
    • Folosește spațiul de deasupra barului, pentru a amenaja un loc de depozitare suspendat. Alege materiale transparente sau concepe-l ca un spațiu deschis, alveolar, pentru a nu bloca vizual zona. 
    • Acordă atenție modului în care iluminezi zona. Lumina completează amenajarea și contribuie la personalizarea și delimitarea spațiului, mai ales atunci când este inclusă într-o amenajare de tip bucătărie open space cu bar.
    • În cazul în care spațiul a permis doar montarea unui bar de mici dimensiuni, completează-l cu varianta practică a unui cărucior de bucătărie cu rotile, ușor de mutat acolo unde ai nevoie. Acesta oferă spațiu de depozitare pentru sticle, pahare sau alte accesorii, pentru care poate fi dificil de găsit un loc dedicat, într-o bucătărie mai mică.

    Poți suplimenta spațiul de depozitare din bucătărie, realizând propriu de dulap, așa cum vrei, astfel încât să completeze în mod armonios amenajarea, folosind scanduri si sipci din cherestea.

    montare bar bucatarie

    De ce să iei materialele de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt găsești toate materialele și finisajele necesare pentru a pune în practică ideile de amenajare în bucatarie și pentru a realiza o amenajare complet funcțională de bar pentru bucătărie, inclusiv pentru bucătării cu bar zidit. Câteva dintre beneficiile care fac diferența și care justifică eficiența oricărui plan cu materiale de la Brico Dépôt sunt:

    • poți să creezi un spațiu funcțional, sustenabil și ușor de întreținut;
    • ai acces la mii de produse la prețuri competitive, iar oferta este îmbogățită în fiecare lună;
    • poți comanda produsele dorite online, iar acestea îți vin direct la ușă sau pot fi ridicate din magazin, la doar patru ore de la comandă;
    • ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile.

    model de bar de bucatarie

    idei de amenajare bar

    Idei de amenajare pentru o bucătărie cu bar

    Bucătăria are rol multifuncțional, fiind nu doar încăperea în care pregătim mâncarea, ci și un loc în care ne bem cafeaua dimineața și stăm cu familia sau prietenii. Toate acestea sunt motive în plus pentru a acorda maximă atenție modului în care este amenajată. Indiferent de suprafața, forma ori tipul bucătăriei (open space sau închisă), amenajarea unui bar rămâne o soluție cu beneficii (este util pentru relaxare, pregătirea mesei, depozitare sau servirea meselor) și aduce un plus estetic și funcțional.  

    De aceea, este indicat să evaluezi cu atenție spațiul de care dispui, pentru a găsi soluțiile de amenajare potrivite: 

    • dacă bucătăria este separată de sufragerie sau de hol printr-un perete care poate fi dărâmat, poți păstra jumătatea de jos a acestuia - vei obține elementul principal pentru un bar. Acesta va da fluiditate spațiului, va delimita zonele și va crea un spațiu util, cu destinații multiple; 
    • dacă bucătăria cu living formează un spațiu comun, un bar nu doar că separă cele două încăperi, dar oferă o suprafață utilă suplimentară, care poate fi utilizată ca blat de lucru sau ca loc de luat masa în familie; astfel, obții un design modern și elegant, atât în living, cât și în bucătărie; 
    • dacă bucătăria este mică și închisă, un blat pentru bar, eventual pliabil, generează un loc de luat masa, maximizând funcționalitatea încăperii; 
    • o bucătărie închisă cu spațiu generos și insulă permite cuplarea acesteia cu o zonă de bar și oferă un spațiu de socializare elegant și practic. 

    Pentru că ești în etapa în care realizezi un plan pentru decorarea bucătăriei și ai nevoie de surse de inspirație, ghidul complet cu sfaturi pentru bucataria de vis este exact ceea ce ai nevoie.  

    bar de bucatarie modern

    bar de bucatarie clasic

    Inspiră-te din poze cu bucătărie cu bar 

    Fotografiile sunt o sursă de inspirație utilă. Poți găsi idei și soluții la care nu te-ai fi gândit și care îți pot transforma bucătăria radical. Cu toate acestea, ia în calcul câteva aspecte: 

    • materialele sunt mai importante decat culoarea acestora; 
    • sentimentul de „revistă” pe care îl au fotografiile vine din folosirea foarte inteligentă a luminii; 
    • nu pune preț foarte mare pe explicațiile (care însoțesc imaginile) de genul „potrivit pentru o bucătărie mare/mică”, pentru că, în absența unor puncte de reper reale, acestea te pot induce în eroare;  
    • transpune în realitate organizarea din poze și evită aglomerarea spațiului; 
    • respectă mereu regula celor trei culori (tonul dominant, cel complementar și nuanțele de accent). 

    Alegerea materialelor este unul dintre cei mai importanți pași, atunci când pui în practică o idee. Alege placile gips-carton în funcție de culoare, care este un indicator pentru proprietățile acestora. 

    bucatarie moderna

    mobila de bucatarie

    Stiluri de mobilă pentru bucătărie cu bar 

    Amenajarea unei bucătării cu bar depinde de stilul, suprafața, forma și tipul (open sau închis) acesteia. Există câteva tipare posibile: 

    • barul poziționat în fața blatului de lucru este o soluție bună pentru un open space în care bucătăria și livingul sunt poziționate paralel pe lungime și o parte din peretele dintre living și bucătărie a fost păstrat ca bază pentru bar;  
    • în cazul în care peretele dintre living și bucătărie a fost complet îndepărtat, în locul acestuia se poate instala un corp de bar clasic, cu scaune spre living și spațiu de depozitare spre bucătărie; prin eliminarea peretelui spre living, se obține un spațiu pentru o bucătărie în L sau chiar U, iar barul poate fi așezat în mijlocul spațiului de trecere sau în lateral; 
    • o bucătărie spațioasă permite ca masa barului să poată fi integrată în insulă, creând o piesă de mobilier multifuncțională, care devine zona centrală a bucătăriei;
    • într-o bucătărie open space spațioasă, amenajată în L, barul trasează limita livingului spre exterior, unde vor fi așezate scaunele, iar în zona bucătăriei, se vor regăsi locurile de depozitare.

    modele de baruri pe colt

    Modele de baruri pe colț

    O bucătărie cu un blat de bar pe colț este o amenajare estetică și funcțională. În plus, este o opțiune foarte bună pentru bucătăriile de tip open space, indiferent că sunt deschise spre living sau spre hol. Principalul avantaj este că ocupă puțin spațiu și îl poți amplasa fără a fi nevoie să lași spațiu de trecere în ambele părți. De asemenea, poți opta pentru varianta unei mese cu model de bar extensibilă, pe care o poți ajusta în funcție de nevoi.

    Amenajarea unui bar este la fel de utilă și pentru bucătăriile mici, dar și pentru cele mai spațioase. Un beneficiu ar fi acela că este perfect pentru așa-numita „zonă moartă” dintre bucătărie și spațiul exterior al acesteia, devenind un punct de interes. Opțiunile pentru o astfel de abordare sunt foarte diverse, astfel că pot satisface toate nevoile și pot răspunde tuturor gusturilor. 

    Barul de bucătărie este o piesă de mobilier potrivită atât pentru spațiile mari, cât și pentru cele mai mici, fiind o soluție practică multifuncțională.

    Sursa foto: Shutterstock.com

    12 min read
  • Plita cu inducție sau plita pe gaz: avantaje și dezavantaje
  • ghid scaune de bucatarie

    Cum alegi scaunele de bucătărie: ghid de asortare, modele şi materiale

    După dormitor, bucătăria este încăperea în care petrecem cel mai mult timp în fiecare zi. E locul unde gătim, în care luăm masa şi unde stăm, pur şi simplu, la o cafea şi la povești cu o persoană apropiată. Mai nou, de când cu pandemia, mulţi dintre cei care au lucrat de acasă şi-au făcut din bucătărie un birou neoficial.

    Iată ghidul nostru pentru a alege scaune bucătărie durabile, rezistente și potrivite spațiului și stilului tău

    cum alegi scaunele

    Bucătăria este inima unei locuinţe. De aceea, mobila din această cameră e importantă pentru crearea unui spaţiu primitor, confortabil şi, cu siguranţă, util pentru prieteni, dar mai ales pentru familie.

    Dincolo de confort, însă, nu putem trece cu vederea peste latura estetică. Iar alegerea unor scaune bucătărie care să completeze mobila şi să adauge un strop de stil bucătăriei tale e o treabă destul de delicată. Aşa că am pus la punct acest ghid, pentru a te ajuta să alegi şi să cumperi scaunele potrivite pentru locuinţa ta.

    Dacă dorești să schimbi aspectul bucătăriei sau ești la începutul amenajării acestui spațiu, descoperă toată gama de mobila pentru bucatarie și alege produsele de care ai nevoie!  

    Primul pas: verifică spaţiul disponibil pentru scaune bucătărie

    Un set de scaune prea mari într-o bucătărie prea mică nu este o alegere bună, aşa cum câteva taburete în jurul unei mese uriaşe, într-o bucătărie spaţioasă, vor lăsa o impresie nefavorabilă. Ia o ruletă şi fă câteva măsurători care te vor lămuri cât spaţiu ai la dispoziţie pentru a crea un loc perfect pentru luat masa.

    • Înălţimea scaunului de la sol până la şezut are, în mod obişnuit, aproximativ 45 de centimetri, mai mult decât suficient pentru persoanele cu o înălţime medie.
    • Lăţimea şezutului măsoară, de cele mai multe ori, între 40 şi 45 de centimetri.
    • Spătarul (dacă vei opta pentru scaune cu spătar) are, de obicei, o înălţime între 25 şi 50 de centimetri, însă poate lipsi cu desăvârşire în cazul unor scaune, cum ar fi un taburet de bar.

    Acum, că ştim cam cât măsoară un scaun, putem să ne facem o idee despre tipul de masă potrivit pentru bucătărie şi cam câte persoane ar avea loc în spaţiul pe care îl ai la dispoziţie. Ţine cont de următoarele aspecte:

    • O persoană are nevoie de un spaţiu de aproximativ 55 de centimetri la masă, ca să nu se lovească de ceilalţi, să aibă toate tacâmurile la îndemână şi să poată mânca în linişte;
    • Când îţi faci calculul câte scaune pot intra la masă, ține cont de un spaţiu de aproximativ 10 centimetri între ele;
    • Nu uita să laşi un spaţiu de un metru între scaune şi perete sau orice alt corp de mobilier, pentru ca oamenii să aibă suficient loc să împingă scaunele în spate, atunci când se ridică sau se aşază.

    Iată care sunt cele mai populare tipuri de mese pentru o bucătărie, în funcţie de forma lor:

    • Masă dreptunghiulară. E cel mai des întâlnit model de masă într-o bucătărie şi, ca atare, oferă cele mai multe opţiuni cuiva care caută stilul perfect. O masă dreptunghiulară cu şase locuri este mai mult decât suficientă, în cele mai multe bucătării. Ia, totuşi, în calcul faptul că vei rămâne cu patru locuri, dacă o vei lipi de perete.
    • Masă pătrată. Este cel mai simplu tip de masă pe care îl poţi dori într-o bucătărie. Este perfectă pentru cel mult trei-patru persoane, însă multe modele pot fi extinse. Un alt avantaj al unei mese pătrate e faptul că se potriveşte de minune în spaţii compacte.
    • Masă rotundă. E întâlnită mai rar într-o bucătărie, pentru că e nevoie de spaţiu ca să te poţi mişca în jurul ei. Pusă la perete, o masă rotundă ar arăta cel puţin ciudat. Are, totuşi, avantajul că permite modificarea cu uşurinţă a numărului de persoane în jurul ei. Fie că e vorba de doi, trei sau patru oameni, locurile nu sunt fixe, aşa cum e cazul unei mese pătrate, de exemplu.

    Găsește inspirația de care ai nevoie și sugestii pentru orice tip de spațiu și vezi cum alegi cea mai buna masa de bucatarie.

    modele de scaune

    De ce să alegi produsele de care ai nevoie de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt găsești întotdeauna soluții pentru a pune ideile în practică, sfaturi și sugestii de produse și accesorii cu care visele tale vor deveni realitate. Dacă ai în plan achiziția unor scaune de bucătărie, te așteptăm cu o mulțime de beneficii: 

    • 25 de ani garanție;
    • servicii de măsurare, montaj și proiectare 3D gratuită;
    • comenzi cu ridicare din magazin în 4 ore sau livrare chiar la ușa ta;
    • gamă extinsă și variată de produse;
    • branduri exclusive.

    Criterii de alegere pentru scaune bucătărie

    Pe piaţă sunt nenumărate modele şi tipuri de scaune în diverse stiluri, aşa că alegerea unora potrivite în bucătăria ta poate fi o treabă destul de complicată. E bine să ai în vedere câteva criterii, care ţin cont de design şi de materialele folosite, dacă dorești să optezi pentru scaune bucătărie piele ecologică, scaune tapițate bucătărie, scaune bucătărie moderne. Iată care sunt acestea: 

    Scaune bucătărie în funcție de cadru

    Scaune bucătărie din lemn

    Nu sunt multe bucătării care să nu fi avut, la un moment dat, cel puțin un scaun de bucătărie din lemn. Materialul e unul foarte popular, şi nu doar pentru că e asociat, de la bun început, cu un stil clasic. Lemnul e masiv, elegant, poate fi lucrat în forme simple sau complicate şi e uşor de întreţinut.

    scaun metalic

    Scaun metalic bucătărie

    Un scaun metalic bucătărie cu structură sau cu picioare din inox aduce o notă modernă în bucătăria ta şi este, de obicei, mai uşor şi datorită acestei particularităţi, având dimensiuni mai mici decât scaunele din lemn.

    scaun bucatarie

    Scaune bucătărie cu cadru din răchită sau nuiele împletite

    Un scaun din acest material este, de cele mai multe ori, ideal pentru o terasă sau pentru bucătăria unei case de vacanţă în stil rustic. Materialul poate fi, însă, folosit şi pentru scaune de lux, în funcţie de design şi de calitate.

    scaun de rachita

    Scaune bucătărie cu cadru din plastic

    Acest material nu este văzut cu ochi buni de mulţi potenţiali cumpărători, însă pe piaţă au apărut multe modele de scaune din plastic cu un design modern, rezistent şi cu decoraţiuni de excepţie. Dacă dorești scaune bucătărie ieftine dar durabile, poți opta dintr-o mulțime de modele disponibile pe cele care se potrivesc nevoilor tale și stilului din bucătărie.

    scaun de plastic

    Scaune bucătărie în funcție de tapiţerie

    Scaune bucătărie piele ecologică

    Pielea ecologică este o alternativă mai economică și atrăgătoare pentru scaunele din piele sau materiale mai scumpe. Este ușor de întreținut și de curățat și poți opta pentru orice culoare sau model dorești. Dacă ești în căutarea unor scaune pentru bucătărie moderne, tapițeria din piele ecologică este soluția ideală pentru a avea scaune de bucătărie ieftine, dar rezistente și atrăgătoare.

    scaun de piele

    Scaune bucătărie cu tapițerie din materiale textile

    Aceste modele de scaune sunt confortabile, iar unul dintre criteriile de alegere este cu siguranță un șezut scaun bucătărie cât mai comod. Aceste scaune permit o libertate mai mare atunci când vine vorba de imprimeuri, culori sau texturi. Tapiţeria poate fi chiar schimbată fără să fie nevoie să înlocuiești scaunul cu totul. Pe de altă parte, materialul se poate păta repede, mai ales într-o bucătărie unde se găteşte mult şi des.

    scaun cu tapiterie textila

    Scaune bucătărie cu tapiţerie din piele

    Spre deosebire de materialele textile, pielea naturală aduce un aer clasic în bucătărie, este mai întotdeauna asociată cu luxul şi se curăţă cu uşurinţă de eventualele pete. Are nevoie, însă, de întreținere periodică, iar scaunele din piele sunt mai scumpe decât cele din alte materiale.

    scaun cu tapiterie

    Află mai multe sfaturi de amenajare și sugestii în ghidul complet in amenajarea bucatariei. Chiar dacă pare o provocare, crearea unui spațiu primitor și funcțional se va transforma într-un proiect la care vei lucra cu drag!

    Cum alegi cele mai bune scaune bucătărie în funcție de stil

    Designul bucătăriei şi stilul în care e mobilată influenţează şi modelul de scaune ce pot fi folosite în acest spaţiu. De exemplu, un set de scaune din metal nu-şi are locul într-o bucătărie tradiţională, cel puţin nu fără a forţa impresia estetică. Iată câteva idei de potrivire a scaunelor într-o bucătărie, în funcţie de stilul acesteia.

    • Bucătărie clasică. Mobila masivă din lemn are nevoie de scaune pe potrivă, aşa că te poţi orienta către unele din lemn, cu sau fără tapiţerie. Dacă optezi, totuşi, pentru unele tapiţate, pielea e un material care se potriveşte de minune cu o mobilă sobră sau chiar vintage.
    • Bucătărie modernă. Oferă cea mai mare libertate de alegere, pentru că mobila modernă e caracterizată prin culori curajoase, fronturi lucioase şi materiale care îmbină lemnul sau MDF-ul cu plasticul şi metalul. Scaunele pot fi din metal, lemn sau din plastic, cu tapiţerie colorată sau fără. Pentru un aspect clasic, poți opta pentru scaune negre bucătărie, pe care le poți combina într-o mulțime de moduri creative.
    • Bucătărie elegantă. E caracterizată, în primul rând, prin spaţiul generos, pentru că e nevoie de suficient loc în care să intre toate corpurile de mobilă, dar şi aparatura. Aici e locul pentru o masă masivă în mijlocul încăperii, iar scaunele pot fi unele elegante, cu un cadru din lemn, spătar înalt şi tapiţerie din piele.
    • Bucătărie rustică. Indiferent că e vorba despre un stil tradiţional românesc, unul provensal sau chiar scandinav, stilul rustic e plăcut fără a fi încărcat, confortul fiind pe primul loc, urmat abia apoi de design. Scaunele masive din lemn şi cele din răchită, cu tapiţerie sau doar cu perne confortabile pentru şezut, sunt cele mai potrivite într-o astfel de bucătărie. 

    Inspiră-te și alege produsele și accesoriile de care ai nevoie din gama noastră de bucatarii modulare. Acestea te ajută să economisești spațiu, să personalizezi și să obții bucătăria mult visată!

    scaun moderne

    Alte modele de scaune bucătărie

    • Scaune cu cotiere. Sunt confortabile şi îşi au locul într-o bucătărie largă. Dacă spaţiul nu este, însă, unul generos, poţi amplasa câte un scaun cu cotiere la capetele mesei, acolo unde este, de obicei, suficient loc pentru asta. Confortul tuturor celor care iau masa este, însă, mai important, aşa că ia o decizie în funcţie de acest criteriu.
    • Scaune înalte, de bar. Îşi au locul lor într-o bucătărie modernă, acolo unde cei care vin să ia masa nu petrec, de obicei, prea mult timp. Sunt ideale pentru persoane singure sau cupluri tinere. În cazul unei familii cu copii mici, e de preferat să fie alese scaune cu dimensiuni standard.
    • Taburete şi scaune fără spătar. Sunt perfecte în bucătăriile de mici dimensiuni, acolo unde spaţiul trebuie optimizat la maximum. Pot fi ascunse cu uşurinţă sub masă, mutate prin casă şi folosite pe post de noptiere sau, pur şi simplu, ca suport pentru obiecte decorative ori ghivece cu flori.

    scaune din lemn

    Amestecă şi potriveşte modele de scaune bucătărie diferite

    Spuneam mai sus că scaunele de bucătărie trebuie să se potrivească, din punct de vedere stilistic, cu restul mobilei. Asta nu înseamnă, însă, că nu poţi opta pentru scaune de modele diferite. Iată câteva idei creative de care e bine să ţii cont atunci când vrei să mergi pe un aspect diversificat în bucătărie.

    • Masa este elementul central în bucătărie, aşa că, orientează-te către scaune care se potrivesc, ca stil, cu această piesă de mobilier.
    • Alege două scaune identice pentru cele două capete ale mesei şi combină-le cu scaune cu alt design, amplasate pe laturi.
    • Poţi combina scaune în diverse stiluri, câtă vreme găseşti un element comun la toate, fie că e vorba despre înălţime, culoare, material, fie despre imprimeuri sau formă.

    De exemplu, o masă masivă din lemn poate fi asortată cu scaune cu tapiţerie albă sau cu scaune uşoare, acoperite cu perne pentru şezut. Bucătăria poate deveni un loc confortabil şi vesel, câtă vreme imaginea de ansamblu e una plăcută ochiului, iar diferenţele nu sunt de-a dreptul şocante.

    scaune cu cotiere

    Sfaturi utile pentru a alege cele mai potrivite scaune bucătărie

    Dacă ţi-ai făcut deja o idee şi ştii care sunt cele mai bune scaune de bucătărie pentru spațiul tău, iată câteva sfaturi care îţi vor uşura şi mai mult munca:

    • La magazin, testează scaunele înainte de a le cumpăra.
      • Aşază-te pe scaun şi mişcă-te în el, aşa cum ai face la masă. Mută-ţi greutatea de pe o parte pe alta, lasă-te pe spate;
      • Verifică stabilitatea scaunului, fie că stai în el, fie că îl apeşi încet cu mâinile;
      • În cazul în care simţi că se deplasează sub tine, că i se depărtează picioarele sau că spătarul se lasă, e de preferat să te orientezi către un alt model.
    • Online, verifică recenziile postate de alţi cumpărători. Nu este recomandat să alegi scaune de bucătărie foarte ieftine, ci caută cele mai bune modele care se potrivesc stilului și bugetului tău. Sunt cea mai bună metodă de a-ţi face o idee despre un scaun, fără să-l testezi „pe viu”. Nu căuta doar recenziile favorabile. De cele mai multe ori, în opiniile unor cumpărători care scot în evidenţă părţile mai puţin bune ale unui scaun vei găsi informaţii utile, care să te ajute în luarea unei decizii.

    Iată şi alte sfaturi care te pot ajuta să iei o decizie inspirată:

    • Un scaun trebuie să fie comod, atunci când petreci mai mult timp la masă;
    • Culoarea unui scaun este mai puţin importantă decât confortul pe care-l oferă; Bineînţeles, un scaun frumos creează o atmosferă plăcută în bucătărie, dar gândeşte-te că vei petrece, uneori, ore întregi în el, iar în acele momente îţi vei dori să te simţi în largul tău;
    • Un scaun trebuie să fie util - nu e cazul să pui şase scaune la o masă unde se aşază, de obicei, două persoane;
    • Scaunele cu cotiere au nevoie de aproximativ 15 centimetri în plus, ca spaţiu, aşa că renunţă la ele, dacă ai o bucătărie de dimensiuni reduse;
    • Alege, totuşi, cel puţin un scaun cu cotiere, dacă locuieşti cu o persoană în vârstă, cu o femeie însărcinată sau dacă ai un copil mic, pentru că oferă sprijin şi protecţie atunci când te aşezi sau când te ridici de la masă;
    • Bucătăria e o zonă agitată, unde au loc multe activităţi zilnice, aşa că, nu renunţa la spaţiul de trecere din jurul mesei, în favoarea unor scaune prea mari sau care nu pot fi strecurate cu uşurinţă sub masă;
    • Dacă nu te-ai decis câte scaune să pui în jurul mesei din bucătărie, vei ajunge mai repede la o concluzie, dacă iei în calcul numărul de persoane care iau masa, în mod obişnuit.. Nu e o idee bună să cumperi scaune cu gândul că, la un moment dat, vei da o petrecere sau vei organiza o masă cu mulţi invitaţi.

    Amenajarea bucătăriei este mai ușoară cu ajutorul unor corpuri de bucatarie bine alese. Optează pentru produse în stilul tău preferat și din materiale durabile și rezistente. 

    scaune rustice

    Aşadar, cu un strop de planificare şi cu o imagine de ansamblu bine documentată, vei reuşi cu siguranţă să alegi scaunele potrivite pentru bucătăria ta. Mai departe, va fi o plăcere să iei masa alături de familie sau să stai la depănat amintiri cu prieteni vechi.

    Sursa foto: Shutterstock

    14 min read
  • Tendințe în amenajarea bucătăriei - idei inspirate pentru 2021
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360