Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum îți poți mobila grădina și casa cu ajutorul paleților din lemn

În ultimii ani, fascinația pentru obiecte DIY, dar și dorința de a recicla au determinat mulți oameni să înceapă să-și fabrice singuri mobilă. Că soluție, una dintre cele mai accesibile și versatile rămâne cea a paleților din lemn.

Utilitatea inițială a acestor corpuri din scânduri este aceea de a facilita depozitarea produselor în cantități mari. Odată ce nu mai sunt folosite însă în acest scop, ele pot fi cu ușurință reciclate sau chiar refolosite.

De ce ai nevoie pentru a face mobilă din paleți

Dacă arunci un ochi în garaj sau în debara, probabil vei descoperi că ai deja majoritatea uneltelor de care ai nevoie. Totuși, verifică această lista înainte să te apuci de treaba:

· o șurubelniță, preferabil electrică și cu acumulator

· o mașină de găurit

· o rangă pentru scândurile pe care vrei să le desprinzi din palet

· un ciocan

· un fierăstrău – dacă vrei să achiziționezi unul electric, cel mai ușor îți vei face treaba cu un circular de mâna

· un instrument de măsurat, precum o ruletă

· piese de feronerie precum șuruburi și cuie

· materiale pentru finisaje, precum lacuri, vopsele, pensule, dar și câteva bucăți de șmirghel

Evident, va trebui să faci rost de necesarul de paleți pentru realizarea pieselor de mobilier. Îi poți achiziționa direct de la producători, din diverse anunțuri online sau chiar de la diverse depozite care nu mai au nevoie de ele. Totuși, în cel din urmă caz, vei lucra puțin mai mult la recondiționarea lemnului.

Nu în ultimul rând, mai ai nevoie de o mâna de ajutor. Montarea mobilei este o treaba dificilă chiar și când vine în piese gata de asamblat, însă construcția ei de la zero poate fi o provocare pe care cu greu o poți depăși de unul singur. Cheamă un prieten sau mai mulți care să te ajute cu această lucrare. Poate unii din ei vor veni cu un plus de experiență sau cu unelte mai bune.

Ce piese de mobilier poți realiza din paleți

Răspunsul la această întrebare nu poate fi dat decât de imaginația, creativitatea și îndemânarea ta. Fiind vorba de scânduri, nu există practic limite a ceea ce poți să construiești cu ele. În continuare, îți vom oferi doar câteva idei de mobilă construită din paleți.

Mobilă de exterior

Cel mai des, păleții sunt folosiți exact pentru a crea acest tip de mobilă. Motivul este faptul că orice curte arată mai bine cu câteva piese de mobilier, pe care însă nu oricine și le poate permite. Iar cum păleții sunt realizați pentru a rezistă și la condiții mai vitrege, alegerea lor pentru un asemenea proiect pare una logică.

Poți construi canapele, mese și chiar un leagăn

Pentru cel din urmă asigura-te că achiziționezi lanțuri rezistente. Acoperă mobilierul obținut cu perne confortabile, pentru a te putea bucură de zile și seri relaxante în propria ta grădină.

Mobilă de living

Însă paletii poți fi la fel de bine aduși și în interiorul casei. Așa cum ai construit canapeaua de grădina, o poți construi și pe cea de living, cu mențiunea că trebuie să acorzi și mai multă atenție pernelor confortabile.

O piesă de mobilier des realizată din paleți este masa de cafea, care poate fi construită doar prin simpla suprapunere și fixare a doi paleți de aceeași dimensiune. O îmbunătățire pe care o poți aduce acestei piese de mobilier constă în fixarea unei roți în fiecare colț. Astfel, poți îndepărta rapid masă atunci când ai nevoie de mai mult spațiu în living.

Mobilă pentru dormitor

Chiar și cea mai confortabilă camera din casă poate fi mobilată cu ajutorul paleților. Din nou suprapune și fixează mai mulți paleți, pentru a construit un cadru de pat rezistent și montează încă un palet perpendicular, pentru a realiza tăblia.

Nu uită că scândurile pot fi desprinse și remontate și pentru a construi mobilier de depozitare.

Câteva sfaturi înainte să te apuci de treaba

Dacă faci rost de paleți vechi, care au fost deja folosiți, verifică atent starea lor. Îndepărtează scândurile care sunt prea rupte pentru a mai putea servi vreunei construcții și înlocuiește-le, dacă e nevoie.

Nu lasă niciodată scândurile brute, deoarece nu îți dorești să îți rănești pielea cu așchii. Șlefuiește bine lemnul și aplică-i un strat de lac atât pentru aspect, cât și pentru a proteja piesele de mobilier.

Reține că mobilierul din paleți nu va arată niciodată la fel de bine că cel cumpărat din magazinele de specialitate, însă poate fi integrat de minune într-un decor rustic, shabby chic sau loft. În plus, te poți mândri cu niște obiecte originale, estetice, realizate cu mâinile tale și ale prietenilor tăi.

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult