Transport gratuit la comenzile online mai mari de 300 lei. Vezi detalii.

încălzire și răcire

 • incalzire cu lemne

  Cum alegi cel mai bun cazan termic pe lemne: sfaturi de luat în calcul și modele recomandate

  Se încarcă...
  82 vizualizări

  Cazanul pe lemne este o alternativă mai ales în zonele care nu se pot branșa la gaz. Are un randament ridicat, costurile de întreținere sunt reduse, oferă căldură și acces la apă caldă. Poate fi folosit ca unică sursă de încălzire sau în diverse combinații cu încălzirea prin pardoseală sau utilizarea caloriferelor.

  Mai jos, poți citi mai multe despre componentele unui cazan termic pe lemne, cum să îl alegi și descoperi câteva modele recomandate.

  De ce să ții cont în alegerea unui cazan termic pe lemne

  Alegerea unui cazan termic pe lemne depinde de mai mulți factori. Mai jos, sunt cei mai importanți dintre aceștia.

   1. Puterea cazanului

  Puterea cazanului se alege în funcție de suprafața pe care dorești să o încălzești. Calculul este unul destul de simplu.

  De exemplu, pentru o casă de 100 mp, cu o încăpere ce are o înălțime de 2,8 m, vom avea următorul calcul: 100 x 2,8 x 50 (50W este necesar pentru a încălzi un metru cub). Rezultatul va fi 14.000, adică 14 kW.

  Dacă obții un rezultat de acest fel, este indicat să alegi un cazan pe lemne de minimum 20 kW, pentru a evita să îl folosești la intensitate maximă. Astfel, reduci uzura rapidă a acestuia.

  Află de pe blogul Brico Dépôt care este necesarul termic al unei locuinte și cum să alegi sistemul de încălzire potrivit nevoilor tale!

   2. Materialul cazanului

  De materialul cazanului depinde cât de repede se va încălzi, un aspect foarte important, mai cu seamă în zilele geroase. Cele mai folosite cazane pe lemne sunt din fontă sau din oțel.

  Cazanele din fontă o au rezistență bună în timp și un randament termic foarte bun. De aceea, nu este necesar să încarci cazanul pe durata nopții.

  De cealaltă parte, cazanul din oțel se încălzește mai repede și are un strat special, ce reduce riscul de arsuri.

  alegerea cazanului pe lemne

   3. Dimensiunea camerei de ardere

  Camera de ardere este cea în care intră combustibilul solid, care este, mai apoi, ars și transformat în căldură.

  O cameră de ardere mai mare poate însemna folosirea unei cantități mai mici de lemne. În cazul unei camere de ardere mai mari, poți folosi bucăți mai mari de lemne și vor fi necesare mai puține încărcări.

   4. Funcționalitatea cazanului

  Din perspectiva funcționalității cazanului, există cazane monocontur și cazane bicontur. Cazanele monocontur au drept scop încălzirea locuinței, dar pot fi atașate unui boiler, pentru a te ajuta să produci apă menajeră caldă.

  Prin comparație, cazanul bicontur încălzește casa și oferă apă caldă atât pentru duș, cât și pentru bucătărie, în același timp.

  De ce să alegi cazanul pe lemne de la Brico Dépôt

  La Brico Dépôt ai cele mai bune soluții pentru a-ți încălzi căminul. Descoperă care sunt avantajele oferite de Brico Dépôt:

  • Îți amenajezi un spațiu funcțional, confortabil și ușor de întreținut. Citește mai multe despre cum sa cureți cosul de fum, de pe blogul Brico Dépôt;
  • Ai acces la o gamă variată de produse la prețuri avantajoase;
  • Poți face comandă online. Produsele comandate îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • Ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

  functionalitate cazan pe lemne

  Care sunt părțile componente ale unui cazan pe lemne

  Un cazan pe lemne are mai multe componente:

  • Ventilatorul – ajută la eliminarea resturilor de peleți, brichete, lemn de foc sau alte materiale;
  • Distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere – se montează în partea de jos a cazanului și este folosit mai ales la cazanele noi. După ce se montează stabilizatorul, se va monta și distribuitorul de aer;
  • Grătarul focarului – este utilizat mai ales atunci când folosești peleți, cărbune sau brichete de rumeguș. În general, se fixează cu ajutorul unor cârlige, în partea de jos a cazanului pe lemne;
  • Deflectoarele – cresc eficiența unui cazan pe lemne. Acestea se montează prin intermediul ușii din partea de sus;
  • Racordul de evacuare – este util mai ales în cazurile în care folosești un tiraj excesiv. Existența racordului protejează cazanul. Inelul de evacuare se montează în apropierea zonei de evacuare a fumului. Pentru o funcționare eficientă, este indicată deschiderea orificiului de evacuare. Altfel, riști apariția vibrațiilor excesive.

  modele de cazane pe lemne

  Modele recomandate

  Există sute de modele de cazane pe lemne. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai eficiente:

  • Cazan clasic pe lemne - modelul standard de cazan pe lemne este potrivit mai ales pentru persoanele care dispun de un buget mai mic pentru încălzirea locuinței. Costurile de achiziție sunt relativ reduse și oferă un randament mare, de până la 70%. Totuși, are două neajunsuri: trebuie încărcat des și curățat zilnic;
  • Cazan pe lemne cu gazeificare - are un preț inițial ridicat, însă randamentul poate ajunge până la 90%, iar curățarea se face mai rar. Un minus al acestui tip de cazan este că trebuie să folosești doar lemn uscat, cu o umiditate mai mică de 15%.

  Cazanul termic pe lemne este preferat de foarte multă lume care locuiește în mediul rural. Este folosit atât de persoanele care nu se pot branșa la gaz, cât și de cele care doresc să aibă un control mai bun asupra cheltuielilor aferente încălzirii locuinței.

  Sursa foto: Shutterstock

 • Centrala electrică vs centrala pe gaz - cum alegi varianta cea mai bună pentru tine
 • Cum alegi cea mai bună aerotermă - avantaje și dezavantaje
 • Cum alegi termostatul potrivit nevoilor tale

  Cum alegi termostatul potrivit nevoilor tale

  Se încarcă...
  48 vizualizări
 • Necesarul termic al unei locuințe - ce este și cum te ajută să alegi sistemul de încălzire potrivit
 • Convectorul electric - cum funcționează și cum știi că e sistemul de încălzire potrivit pentru casa ta
 • Revizia centralei termice: ce rol are și cum se realizează
 • Cum alegi cea mai bună centrală termică pe peleți
 • Cum alegi șemineul potrivit pentru casa ta

  Cum alegi șemineul potrivit pentru casa ta

  Se încarcă...
  63 vizualizări
 • Cum funcționează și cum alegi caloriferul electric și alte aparate de încălzire
 • Cum alegi aparatul de aer conditionat: ghid pentru cumpărători
 • 5 moduri în care poți reduce temperatura din casă fără aerul condiționat
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România