Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.

Încălzire și răcire

 • schimbare calorifer

  Cum schimbi un calorifer - cum se face înlocuirea corectă și criterii pentru alegerea unui radiator nou

  Sistemul de încălzire al locuinței tale este foarte important, pentru a-ți asigura confortul termic dorit, indiferent de anotimp, cu un consum eficient de resurse. Din această perspectivă, caloriferele sunt de departe cele mai populare, în special datorită rapidității de a încălzi locuințele, indiferent de dimensiunile acestora. Pentru a te bucura de performanțele optime ale radiatoarelor, este esențial să știi cum le alegi și cum se schimbă un calorifer. Uită de costurile de montaj - nu ai nevoie de un meșter pentru asta, dacă știi ce pași să urmezi. Îți poți schimba caloriferul de unul singur, cu uneltele potrivite și cu răbdare.

  În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre criteriile de care ar trebui să ții cont atunci când optezi pentru un radiator nou, precum și despre pașii necesari pentru înlocuirea corectă a caloriferelor vechi. 

   • Forma și mărimea radiatorului
   • Materialul din care este făcut
   • Puterea de încălzire
   • Accesorii potrivite pentru calorifer
   • Schița de montaj și verificarea pereților
   • Oprire calorifer în mod corect
   • Golirea radiatorului vechi
   • Demontarea caloriferului vechi
   • Înlocuirea suporților de pe perete
   • Montarea radiatorului nou

  Criterii de urmărit în alegerea unui radiator nou

  Dacă a venit vremea să schimbi vechile calorifere cu unele noi, pentru că s-au fisurat, au ruginit sau turul și returul apei din circuitul de încălzire nu se mai realizează corect (dacă ai centrală termică), cu siguranță îți dorești ceva mai bun și potrivit în funcție de cameră. Este important de știut că schimbarea caloriferelor nu se face neapărat pe criterii estetice, ci prioritar, în funcție de randamentul pe care îl dau. Cum știi că a venit momentul să schimbi caloriferele? Ca să te asiguri că răspunsul la întrebare este cel corect, cel mai bine este să apelezi la un specialist, instalator autorizat, care să efectueze verificarea periodică și să îți facă recomandările, în funcție de situația constatată. 

  Brico Dépôt pune accentul pe sustenabilitate, iar produsele și serviciile oferite te inspiră să găsești soluțiile ideale pentru casa ta. Concret, atunci când vine vorba de alegerea caloriferului ideal, te bucuri de:

  • o gamă variată de produse, de mărimi și din materiale diferite, pentru ca tu să ai de unde alege;
  • idei și soluții pentru ca sistemul de încălzire ales să fie funcțional, dar și estetic;
  • posibilitatea de a opta pentru livrare în magazin, în doar patru ore de la plasarea comenzii, sau livrare la domiciliu.

  Alegerea caloriferului potrivit ar trebui să fie bine documentată. Odată ce te-ai familiarizat cu criteriile tehnice de luat în calcul în alegerea unui calorifer, poți arunca o privire asupra gamei de radiatoare de perete din oferta Brico Dépôt.

  Pentru că ai la dispoziție opțiunile variate și alegerea unui calorifer nou nu este chiar ușoară, îți venim în ajutor cu un ghid în acest sens. Mai jos, îți explicăm care sunt patru dintre cele mai importante criterii după care să te orientezi în alegerea caloriferului potrivit pentru nevoile tale.

  Forma și mărimea radiatorului

  Caloriferele orizontale sunt modelele clasice, pe care le găsești în orice locuință, amplasate de obicei sub fereastră. Acestea sunt opțiunea cea mai sigură din punct de vedere estetic, iar un calorifer alb, simplu se va potrivi oriunde. Sunt ideale pentru living și dormitoare, întrucât nu numai că arată bine, dar îți și oferă suficientă căldură.

  Caloriferele verticale sunt înalte și avantajoase pentru designul pe verticală, ceea ce le face o soluție ideală pentru baie și bucătărie, mai ales că, în general, în aceste camere nu dispui de foarte mult spațiu. Deloc de neglijat este alegerea unui radiator portprosop, mai ales pentru baia ta.

  Acest tip de calorifer este special conceput pentru prosoape, menținându-le calde și pufoase, dar și pentru a le usca. Descoperă gama de radiatoare portprosop din oferta Brico Dépôt și alege-l pe cel care se va integra perfect în designul băii tale.

  cum schimbi caloriferul

  Materialul din care este făcut

  Radiatoarele sunt fabricate din trei materiale: oțel, aluminiu și fontă. Cum îl alegi pe cel potrivit? Este bine de știut că materialul influențează direct cât de repede se încălzește și se răcește caloriferul. Astfel, caloriferul din oțel este o alegere comună pentru un buget limitat și își face bine treaba, însă este mai puțin eficient decât alte materiale. Astfel, un model din fontă are un aspect clasic, mai puțin estetic, dar are o durabilitate foarte mare și o eficiență net superioară unuia din oțel. 

  Totuși, caloriferul de aluminiu este cel mai eficient din punctul de vedere al încălzirii, întrucât aluminiul este un superconductor și, de obicei, astfel de modele sunt compatibile cu diverse tipuri de termostate. Termostatele, mai ales în cazul în care ai centrală termică, sunt elemente esențiale pentru a-ți asigura confortul termic, cu un consum eficient de resurse. Poți regla temperatura din fiecare cameră, ai posibilitatea de a programa centrala să funcționeze doar în anumite intervale de timp, nu și când ești plecat de acasă. 

  Totodată, aluminiul este un material ușor, iar montarea unui astfel de calorifer este foarte rapidă. Totuși, este de menționat faptul că aluminiul este mai scump.

  Indiferent de materialul din care este confecționat radiatorul, este bine de știut că vor exista tot timpul avantaje și dezavantaje. Descoperă cum faci alegerea potrivita pentru a avea o casa calduroasa si facturi mici.

  Puterea de încălzire

  Este important să alegi caloriferul adaptat mărimii camerelor din locuință, pentru că puterea de încălzire, exprimată în Watt, este diferită. O putere mai mare înseamnă, în general, facturi mai mari, dar poți oricând să reduci temperatura, mai ales dacă ai termostat. 

  Într-o casă de dimensiuni mari, caloriferele cu putere ridicată sunt, în general, indicate, pentru că, dacă te gândești că faci economii alegând modele mai puțin performante, vei constata că nu îți poți asigura confortul termic dorit și va trebui să apelezi la surse suplimentare de căldură. 

  Indiferent de puterea de încălzire a radiatorului, într-un sistem centralizat care nu funcționează la parametri optimi, asigurarea confortului termic devine o provocare. În acest caz, soluția poate fi folosirea unui calorifer electric, care să vină în completarea sistemului de încălzire centralizat. Află cum alegi un calorifer electric, ca să te bucuri de performanțe optime. 

  Accesorii potrivite pentru calorifer

  Nu uita de accesoriile potrivite pentru caloriferul pe care îl alegi, dintre care setul de robineți este cel mai important. Îți va trebui câte un set de robineți - un robinet tur și un robinet retur de calorifer - pentru fiecare radiator cumpărat. De asemenea, adaugă un aerisitor automat sau manual, ca să te asiguri că ai calorifere dotate cu tot ce trebuie.

  Totodată, mai ales pentru bucătărie și baie, poți opta și pentru instalarea unui robinet tur cu termostat. Bucătăria și baia sunt încăperile cu cele mai mari fluctuații de temperatură, așa că un termostat îți va fi de folos în reglarea temperaturii.

  Accesoriile pentru calorifer sunt concepute pentru a-ți face viața mai ușoară pe termen lung și pentru a asigura funcționalitatea optimă a radiatoarelor tale. Află ce accesorii de calorifer găsești la Brico Dépôt, pentru a fi pregătit de montaj cu tot ce ai nevoie, asigurându-te că vei avea confortul dorit, cu un consum eficient de resurse.

  Cum schimbi un calorifer? Ghid pas cu pas

  Schimbarea radiatoarelor din locuință poate fi o provocare, însă, dacă urmezi câțiva pași simpli, cum sunt și cei pe care ți-i vom detalia mai jos, misiunea ta nu va fi imposibilă. Totuși, dacă nu ești sigur că ești foarte bine pregătit pentru a-ți înlocui singur radiatoarele, cel mai bine este să apelezi la firme specializate sau instalatori autorizați. Iată care sunt etapele înlocuirii unui radiator:

  Schița de montaj și verificarea pereților

  Înainte de a începe lucrul la schimbarea radiatorului, ar fi bine să ai o schiță de montaj calorifere. Apoi, este recomandată verificarea stării peretelui. În cazul în care tencuiala are probleme în zona radiatorului, acesta este momentul ideal să repari peretele. Totodată, asigură-te că știi exact unde se află țevile din perete, pentru a evita orice posibile accidente când dai găuri. Nu uita nici de cârpe sau prosoape, cu care să previi daunele provocate de apă. 

  cum opresti caloriferul

  Oprire calorifer în mod corect

  Un pas important, când vrei să demontezi vechiul calorifer, este să oprești alimentarea cu apă. Asigură-te că radiatorul s-a răcit complet, înainte de a trece la pasul următor. Pasul doi înainte de demontare este să izolezi radiatorul prin închiderea supapei de la fiecare capăt.

  Dacă la unul din capete ai o supapă manuală, rotește-o în sensul acelor de ceasornic până se oprește, iar în cazul robinetului cu termostat, rotește-l până la zero. În celălalt capăt, pentru închiderea robinetului retur al caloriferului, se recomandă utilizarea unei chei reglabile.

  tipuri de calorifere

  Golirea radiatorului vechi

  Înainte de a goli vechiul calorifer, asigură-te că ai un lighean sau o găleată la îndemână, suficient de încăpătoare cât să se scurgă toată apa din radiator. Presiunea din calorifer se scoate prin dopul de aerisire. Poți desface dopul cu ajutorul unei chei reglabile sau cu o șurubelniță. Ai răbdare cu scurgerea apei din radiator. Procesul îți va consuma ceva timp, dar este bine să aștepți și să strângi toată apa, decât să o împrăștii pe podea.

  Alegerea radiatorului potrivit se face, așa cum am văzut deja, urmând o documentare tehnică temeinică, însă este util de știut că există și alte sisteme de încălzire pentru care poți opta, în funcție de nevoile tale. Află care sunt cei patru pasi catre alegerea sistemului de incalzire potrivit pentru locuința ta.

  demontare calorifer vechi

  Demontarea caloriferului vechi

  După ce toată apa s-a scurs, poți scoate caloriferul de pe perete. S-ar putea să fie nevoie să tragi ușor de țevile din lateral, înainte de a putea ridica radiatorul. Este posibil să rămână puțină apă murdară în calorifer, așa că fii pregătit cu o cârpă, pentru a șterge rapid apa de pe podea. Poți pune o cârpă în găurile de la aerisire, pentru a preveni alte scurgeri.

  Înlocuirea suporților de pe perete

  Este probabil ca suporturile existente să nu fie compatibile cu noile suporturi ale radiatorului, așa că, mai întâi, va trebui să le deșurubezi pe cele vechi. Măsoară distanța dintre corpurile de prindere ale noului radiator. Apoi, măsoară distanța de la partea de jos a suportului până la partea de jos a radiatorului. Înainte de a da găurile, asigură-te că măsurătorile sunt corecte, iar distanța dintre găuri, marcată în linie dreaptă.

  Când te pregătești să amplasezi noul calorifer pe perete, asigură-te că supapele de jos sunt aliniate cu țevile din podea.

  montare calorifer

  Montarea radiatorului nou

  Montează caloriferul pe suporți, având grijă să fie poziționat corect pe ambele părți, apoi strânge bine toate piulițele, pentru a conecta radiatorul la țevi. Următorul pas este să redeschizi robineții. Deschiderea robinetului de calorifer din partea inferioară trebuie realizată cu același număr de rotiri pe care le-ai făcut pentru a-l închide. La final, deschide puțin supapa de aerisire, pentru a lăsa aerul blocat înăuntru să iasă, după care închide corect aerisitorul.

  Odată ce ești absolut sigur că toate conexiunile sunt realizate așa cum trebuie și că sunt strânse bine, poți trece la ultimul pas. Pornește sistemul de încălzire și alimentarea la apă și bucură-te de eficiența noilor calorifere!

  Indiferent de motivul pentru care te gândești să schimbi caloriferele vechi, fie că s-au degradat, fie că, pur și simplu, nu se mai potrivesc după o reamenajare a locuinței, acum știi după ce criterii să alegi radiatoare potrivite nevoilor tale. Ai toți pașii necesari pentru schimbarea caloriferului, pentru ca tu să fii propriul meșter al casei tale.

  Sursa foto: Shutterstock

  2464 vizualizări
 • incalzire cu lemne

  Cum alegi cel mai bun cazan termic pe lemne: sfaturi de luat în calcul și modele recomandate

  Cazanul pe lemne este o alternativă mai ales în zonele care nu se pot branșa la gaz. Are un randament ridicat, costurile de întreținere sunt reduse, oferă căldură și acces la apă caldă. Poate fi folosit ca unică sursă de încălzire sau în diverse combinații cu încălzirea prin pardoseală sau utilizarea caloriferelor.

  Mai jos, poți citi mai multe despre componentele unui cazan termic pe lemne, cum să îl alegi și descoperi câteva modele recomandate.

  De ce să ții cont în alegerea unui cazan termic pe lemne

  Alegerea unui cazan termic pe lemne depinde de mai mulți factori. Mai jos, sunt cei mai importanți dintre aceștia.

   1. Puterea cazanului

  Puterea cazanului se alege în funcție de suprafața pe care dorești să o încălzești. Calculul este unul destul de simplu.

  De exemplu, pentru o casă de 100 mp, cu o încăpere ce are o înălțime de 2,8 m, vom avea următorul calcul: 100 x 2,8 x 50 (50W este necesar pentru a încălzi un metru cub). Rezultatul va fi 14.000, adică 14 kW.

  Dacă obții un rezultat de acest fel, este indicat să alegi un cazan pe lemne de minimum 20 kW, pentru a evita să îl folosești la intensitate maximă. Astfel, reduci uzura rapidă a acestuia.

  Află de pe blogul Brico Dépôt care este necesarul termic al unei locuinte și cum să alegi sistemul de încălzire potrivit nevoilor tale!

   2. Materialul cazanului

  De materialul cazanului depinde cât de repede se va încălzi, un aspect foarte important, mai cu seamă în zilele geroase. Cele mai folosite cazane pe lemne sunt din fontă sau din oțel.

  Cazanele din fontă o au rezistență bună în timp și un randament termic foarte bun. De aceea, nu este necesar să încarci cazanul pe durata nopții.

  De cealaltă parte, cazanul din oțel se încălzește mai repede și are un strat special, ce reduce riscul de arsuri.

  alegerea cazanului pe lemne

   3. Dimensiunea camerei de ardere

  Camera de ardere este cea în care intră combustibilul solid, care este, mai apoi, ars și transformat în căldură.

  O cameră de ardere mai mare poate însemna folosirea unei cantități mai mici de lemne. În cazul unei camere de ardere mai mari, poți folosi bucăți mai mari de lemne și vor fi necesare mai puține încărcări.

   4. Funcționalitatea cazanului

  Din perspectiva funcționalității cazanului, există cazane monocontur și cazane bicontur. Cazanele monocontur au drept scop încălzirea locuinței, dar pot fi atașate unui boiler, pentru a te ajuta să produci apă menajeră caldă.

  Prin comparație, cazanul bicontur încălzește casa și oferă apă caldă atât pentru duș, cât și pentru bucătărie, în același timp.

  De ce să alegi cazanul pe lemne de la Brico Dépôt

  La Brico Dépôt ai cele mai bune soluții pentru a-ți încălzi căminul. Descoperă care sunt avantajele oferite de Brico Dépôt:

  • Îți amenajezi un spațiu funcțional, confortabil și ușor de întreținut. Citește mai multe despre cum sa cureți cosul de fum, de pe blogul Brico Dépôt;
  • Ai acces la o gamă variată de produse la prețuri avantajoase;
  • Poți face comandă online. Produsele comandate îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • Ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

  functionalitate cazan pe lemne

  Care sunt părțile componente ale unui cazan pe lemne

  Un cazan pe lemne are mai multe componente:

  • Ventilatorul – ajută la eliminarea resturilor de peleți, brichete, lemn de foc sau alte materiale;
  • Distribuitorul de aer cu stabilizator pentru camera de ardere – se montează în partea de jos a cazanului și este folosit mai ales la cazanele noi. După ce se montează stabilizatorul, se va monta și distribuitorul de aer;
  • Grătarul focarului – este utilizat mai ales atunci când folosești peleți, cărbune sau brichete de rumeguș. În general, se fixează cu ajutorul unor cârlige, în partea de jos a cazanului pe lemne;
  • Deflectoarele – cresc eficiența unui cazan pe lemne. Acestea se montează prin intermediul ușii din partea de sus;
  • Racordul de evacuare – este util mai ales în cazurile în care folosești un tiraj excesiv. Existența racordului protejează cazanul. Inelul de evacuare se montează în apropierea zonei de evacuare a fumului. Pentru o funcționare eficientă, este indicată deschiderea orificiului de evacuare. Altfel, riști apariția vibrațiilor excesive.

  modele de cazane pe lemne

  Modele recomandate

  Există sute de modele de cazane pe lemne. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai eficiente:

  • Cazan clasic pe lemne - modelul standard de cazan pe lemne este potrivit mai ales pentru persoanele care dispun de un buget mai mic pentru încălzirea locuinței. Costurile de achiziție sunt relativ reduse și oferă un randament mare, de până la 70%. Totuși, are două neajunsuri: trebuie încărcat des și curățat zilnic;
  • Cazan pe lemne cu gazeificare - are un preț inițial ridicat, însă randamentul poate ajunge până la 90%, iar curățarea se face mai rar. Un minus al acestui tip de cazan este că trebuie să folosești doar lemn uscat, cu o umiditate mai mică de 15%.

  Cazanul termic pe lemne este preferat de foarte multă lume care locuiește în mediul rural. Este folosit atât de persoanele care nu se pot branșa la gaz, cât și de cele care doresc să aibă un control mai bun asupra cheltuielilor aferente încălzirii locuinței.

  Sursa foto: Shutterstock

  3241 vizualizări
 • Centrala electrică vs centrala pe gaz - cum alegi varianta cea mai bună pentru tine
 • Cum alegi cea mai bună aerotermă - avantaje și dezavantaje
 • Cum alegi termostatul potrivit nevoilor tale
 • Necesarul termic al unei locuințe - ce este și cum te ajută să alegi sistemul de încălzire potrivit
 • ce este convectorul electric
 • Ce rol are, cum se realizează și cine face revizie la centrala termică

  Ce rol are, cum se realizează și cine face revizie la centrala termică

  Centrala termică îți oferă căldură și apă caldă, indiferent de ora din zi sau din noapte. Pentru a te bucura de ea cât mai mult timp, dar și pentru a te asigura că respecți legislația în vigoare, este recomandat să realizezi revizia periodică la timp. Astfel, vei ști că o folosești corect și în condiții de siguranță pentru tine, familia ta și vecini. 

  În continuare, poți afla mai multe despre ce presupune revizia centralei termice, când trebuie realizată, de ce documente ai nevoie, precum și ce rol are.

  Revizie centrală sau doar verificare la centrala termică

  Există câteva asemănări și diferențe importante între verificare la centrala termică și revizie. Și revizia, și verificarea sunt reglementate și obligatorii prin lege și pot fi realizate doar de personal autorizat de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) și ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). 

  Prin verificarea periodică și revizie centrală termică, ai siguranța că funcționează corect și cu randament maxim. De asemenea, legea stabilește un anumit interval de timp între operații, atât pentru revizie, cât și pentru verificare. 

  Dacă verificarea tehnică periodică (pe scurt, VTP) se referă la funcționarea în siguranță a centralei termice, operația de revizie centrală termică este mult mai amănunțită. 

  Procedura de revizie centrală termică implică: 

  • testarea tuturor parametrilor centralei;
  • testarea echipamentului secundar (termostat, țevi, calorifere);
  • identificarea defecțiunilor centralei;
  • remedierea, pe cheltuiala proprietarului, a defecțiunilor centralei.

  Bine de știut: 

  ➣ Ambele controale se realizează contra cost și, de regulă, de aceeași firmă. Verificarea necesită doar autorizare ANRE, în timp ce, pentru revizie, este obligatorie și autorizația ISCIR.

  ➣ După fiecare control, firma va realiza un proces-verbal sau o fișă de evidență, în dublu exemplar. Unul este înregistrat la ISCIR, iar celălalt rămâne la tine.

  ➣ Firma furnizoare de gaze naturale este obligată, prin lege, să îți trimită o notificare scrisă în legătură cu reviziile și verificările centralei, din oficiu sau la solicitarea ta.

  ➣ În general, notificarea din oficiu trebuie să ajungă la tine cu maximum 60 de zile înainte de termenul scadent pentru revizia și verificarea centralei. Dacă soliciți revizia sau verificarea centralei, vei primi documentul în 5-10 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. 

  Revizie centrala termică - de ce este importantă

  Uzura centralei termice poate cauza disfuncționalități ale unor componente, depuneri de calcar, rugină, scăderea randamentului etc. Revizia tehnică a centralei termice ajută la:

  1. Evitarea accidentelor sau a exploziilor – revizia periodică înseamnă siguranță pentru tine și vecinii tăi. Funcționarea neautorizată timp de doi ani poate determina autosesizarea ISCIR și interzicerea folosirii echipamentelor.
  2. Prelungirea duratei de viață a centralei – un aparat bine întreținut este mai performant pentru mai mult timp. Astfel, nu va fi necesară înlocuirea componentelor sau chiar a centralei, mulți ani la rând (în general, o centrală termică are o garanție de 10 ani, dar, dacă o întreții corect, te poți bucura de performanțele ei mult mai mult timp).
  3. Menținerea unui randament ridicat – rugina și depunerile de calcar sau alte impurități pot reduce randamentul cu până la 20%. Drept urmare, centrala nu va mai funcționa la fel de eficient. Dacă randamentul ajunge sub 85%, poate necesita intervenția specialistului pentru reparații. Totodată, diferența aparent mică între 92 și 85% se va resimți la factura de gaz.

  Fie că locuiești la casă sau la apartament și ai nevoie de o soluție eficientă și funcțională de încălzire, alege o centrala termica pe gaz, accesoriile si termostatele care să corespundă cu suprafața și caracteristicile locuinței tale. 

  Ce se întâmplă dacă nu faci revizia la centrală

  Revizia este o măsură de siguranță în funcționare pe care proprietarul trebuie să și-o asume obligatoriu. O centrală termică alimentată cu gaz care excede parametrii normali este un potențial pericol atât pentru proprietar, cât și pentru vecinii acestuia. Acumularea de gaz în urma unei funcționări defectuoase poate produce explozii devastatoare, iar acesta este doar unul dintre riscurile pe care ți le asumi și incidentele care se pot întâmpla, dacă nu faci revizia la centrala termică pe gaz. 

  Este bine de știut și faptul că efectuarea reviziei obligatorii este monitorizată de ANRE și ISCIR, astfel că depășirea termenelor obligatorii de revizie, instalarea și funcționarea neautorizată sau a centralelor termice pe gaz timp de doi ani pot determina autosesizarea ISCIR, interzicerea folosirii echipamentelor și alte sancțiuni.

  Conform Legii ISCIR, orice activitate de revizie și reparație la centrala termică trebuie să se realizeze de personal specializat și autorizat de ISCIR, conform prescripțiilor tehnice și legii nr. 64/2008. Realizarea activităților de revizie a centralei fără autorizație reprezintă infracțiune și se pedepsește cu 2-7 ani de închisoare. 

  De ce să îți iei centrala și alte componente de la Brico Dépôt

  Dacă alegi centrala termica, accesoriile și termostatele de la la Brico Dépôt, te bucuri de:

  • produse sustenabile – peste 70% dintre produsele Brico Dépôt sunt sustenabile, iar procentul este în creștere;
  • livrare la domiciliu prin curier sau ridicarea din magazin, la doar patru ore la comandă;
  • gama variată de produse durabile la prețuri avantajoase;
  • produse certificate și realizate din cele mai bune materiale.

  Metode practice să prelungești durata de viață a centralei 

  Similar unei mașini, și centrala termică are nevoie de îngrijire regulată, pentru a funcționa la parametri normali cât mai mult timp. Pe lângă revizia periodică și verificările centralei termice pe gaz, mai jos, sunt și alte câteva metode pentru a crește durata de viață a centralei tale:

  • citește cu atenție instrucțiunile producătorului centralei și pune-le în practică;
  • curăță periodic centrala termică, pentru o funcționare optimă;
  • protejează centrala împotriva oscilațiilor de tensiune, prin instalarea unui stabilizator de tensiune;
  • folosește gazul într-un mod eficient, prin stabilirea butonului pentru apă caldă la o temperatură medie (nu mai mult de 45°C pentru apa menajeră și maximum 50°C pentru calorifere);
  • menține presiunea instalației potrivit recomandărilor producătorului; aceasta ar trebui să fie cuprinsă între 1 și 2 bari;
  • dacă apa este dură în zona în care locuiești, folosește un dedurizator;
  • ține cont de locurile în care NU ar trebui să montezi centrala; evită instalarea ei în balcon sau într-un alt spațiu cu risc de îngheț, condens sau umiditate ridicată. 

  Termostatul are rolul de a obține și menține o temperatură optimă. Poți opta pentru un termostat digital sau mecanic. Indiferent de modelul pe care îl alegi, această soluție te ajută să reduci semnificativ consumul de combustibil. 

  Când trebuie realizată revizia centralei termice

  Centrala termică trebuie să aibă revizii periodice, potrivit legii. În funcție de starea sa de funcționare și de durata de viață, poate fi nevoie de revizii suplimentare sau chiar reparații. Dacă observi sunete neobișnuite sau miros de gaz, solicită ajutorul firmei care se ocupă de întreținere și funcționare. 

  Revizia tehnică trebuie realizată:

  • periodic, în general, o dată pe an;
  • dacă nu ai mai folosit aparatul timp de minimum 6 luni;
  • dacă a apărut un eveniment, o defecțiune, care provoacă funcționarea anormală;
  • toamna, înainte de apariția frigului (așa este de preferat, dar nu este obligatoriu).

  Cele mai eficiente sisteme de încălzire pentru sezonul rece funcționează aproximativ 14.000 de ore anual. Un timp atât de mare crește probabilitatea de uzură a unor componente și de apariție a defecțiunilor. Ca urmare a acestor lucruri, temperatura de ardere a gazului, costul și consumul pot crește, iar sistemul termic se poate deteriora. Așadar, o revizie periodică a centralei termice este cu atât mai necesară. 

  Ce presupune revizia centralei termice

  Revizia centralei termice constă în evaluarea amănunțită a componentelor aparatului, de la aspectul general al centralei, țevilor și caloriferelor până la verificarea elementelor de control și siguranță. 

  Verificarea componentelor centralei

  De regulă, se verifică următoarele:

  • dispozitivele de siguranță (valva de gaz, debitmetrul, termostatul);
  • circuitul de evacuare a gazului după ardere;
  • camera etanșă și închiderea sa ermetică;
  • sistemul de blocare a conductelor;
  • sistemul de blocare a terminalului de aer-gaze;
  • starea arzătorului și a schimbătorului de căldură;
  • dacă există depuneri pe electrod;
  • etanșeitatea instalației de gaz și de apă;
  • presiunea instalației de apă – lichidul trebuie să aibă o presiune de aproximativ 1 bar;
  • funcționarea normală a pompei de circulație;
  • dacă vasul de expansiune este încărcat;
  • dacă debitul de gaz și presiunea sunt normale;
  • dacă există pierderi sau blocaje în sistemul de evacuare a gazelor;
  • dacă sifonul este plin cu apă;
  • electrozii de ionizare;
  • ventilatorul și manometrul - se curăță, dacă este cazul;
  • sondele de temperatură - se curăță și se înlocuiesc, dacă este cazul.

  În funcție de starea generală a centralei și a componentelor sale, poate fi nevoie de verificări suplimentare și chiar de reparații. Dacă se observă urme de rugină pe mantalele centralei, este necesară înlocuirea lor. Acest lucru este valabil și în cazul garniturilor uzate. 

  Montarea centralelor termice nu este o joacă de copii. Există reglementări multe și stricte care trebuie respectate. Află care sunt locurile in care NU ar trebui sa montezi centrala, cum sunt zonele cu risc de îngheț, condens sau umiditate ridicată.

  Aerisirea radiatoarelor

  Aerisirea radiatoarelor este un alt element necesar, ca să pregătești centrala pentru sezonul rece. De regulă, inginerul care se ocupă cu revizia centralei te poate ajuta și la aerisirea radiatoarelor/caloriferelor. 

  Cum știi dacă radiatoarele conțin aer? Destul de simplu: pornești centrala și verifici fiecare calorifer de sus în jos, dacă se încălzește uniform și în timp util:

  • în cazul în care există porțiuni reci sau apar „bolboroseli”, probabil că există bule de aer care împiedică transferul eficient al căldurii;
  • în situația în care caloriferele nu se încălzesc deloc, cel mai probabil o țeavă este înfundată sau ai uitat robinetul unui calorifer închis. 

  Dacă de aerisire te poți ocupa și tu, pentru curățarea țevilor este recomandat să soliciți ajutorul unui instalator. 

  Aspectul estetic al unei camere este important, mai ales dacă vrei să ai un anumit stil, așa că alege cu atenție radiatoarele care se potrivesc cu restul pieselor de mobilier și cu atmosfera pe care vrei să o creezi.

  Aerisirea radiatoarelor se face urmând pașii de mai jos:

  • localizează robineții și așteaptă răcirea caloriferului, dacă este cald;
  • închide robinetul de tur și retur, la toate caloriferele din casă;
  • începe cu radiatorul cel mai apropiat de centrală și încheie cu radiatorul cel mai îndepărtat;
  • folosește o șurubelnită și răsucește robinetul de aerisire cât mai încet, până observi că încep să cadă câteva picături de apă;
  • la început iese puțin aer sau curge apă, cu pauze scurte;
  • așteaptă până când apa curge fără intermitențe (cel mult 10 secunde);
  • după ce ai umplut jumătate de cană cu apă sau una întreagă, poți închide robinetul;
  • deschide din nou robineții de tur și retur, apoi treci la următorul radiator. 

  Înainte de a te apuca de aerisit radiatoarele, este indicat să citești manualul centralei termice, deoarece unele modele au funcția de aerisire automată a caloriferelor. 

  Deși sunt versatile și fiabile, pot să apară mici probleme de funcționare. Unele au nevoie de intervenția specialistului, dar altele, cum sunt cele din ghidul celor mai frecvente defectiuni ale centralei termice, le poți remedia singur. 

  revizie centrala termica

  Acte necesare în cazul reviziei centralei termice

  În cazul reviziei centralei termice, ești obligat să prezinți specialistului acreditat ANRE și ISCIR următoarele documente:

  • document care să ateste curățarea coșurilor și a canalelor de evacuare a gazelor;
  • document care să ateste revizia anterioară și rezultatele sale;
  • aviz de gaz, în care să se specifice cota de gaz a centralei;
  • dosarul de debranșare de la sistemul termic centralizat;
  • proiectul pe baza căruia s-a realizat instalația de gaz care alimentează centrala termică pe gaz;
  • instrucțiunile de utilizare ale centralei în limba română.

  Centralele termice sunt cele mai populare, dar și cele mai eficiente sisteme de incalzire, indiferent dacă sunt alimentate cu gaz natural, GPL, curent, lemne sau peleţi. Toate au randament superior și ardere completă pentru a proteja mediul înconjurător.

  Revizia centralei termice în condensație

  În cazul în care folosești o centrală termică în condensație, se vor verifica următoarele:

  • ventilatorul – dacă este necesar, se va curăța;
  • electrozii de aprindere și ionizare și curățarea lor, dacă este cazul;
  • pompa de circulație;
  • vana cu trei căi;
  • presiunea vanei de gaz;
  • cu ajutorul gazoanalizatorului, se realizează reglaje, dacă este necesar;
  • etanșeitatea sistemului hidraulic;
  • etanșeitatea gazului.

  Poți avea un randament termic mai bun informându-te despre cum alegi cea mai buna centrala termica in condensatie. Acest tip de centrală poate să realizeze același confort termic, dar cu un consum de gaz cu 20% mai mic, fapt care va amortiza costurile de achiziție și instalare, rapid. 

  Revizia centralei termice pe lemne sau peleți

  Pentru centralele pe lemne sau peleți, revizia se face înainte de sezonul rece. Spre deosebire de centrala clasică de apartament pe gaz, cea pe lemen se află montată în exteriorul casei, într-o cameră tehnică și are un regim diferit de funcționare, pentru că se utilizează combustibil solid, iar riscurile unor accidente majore sunt mai mici. Este însă importantă diferența majoră dintre centrala pe gaz și cea pe lemne: primele pot fi scoase din funcțiune ușor, cele pe lemne, nu. 

  Revizii și reparații sunt necesare și pentru centrala termică pe lemne. Foarte importantă pentru buna funcționare este calitatea combustibililor solizi utilizați. 

  Centralele pe lemne trebuie să folosească un combustibil cu o umiditate de maximum 20-25%. 

  Un lemn foarte uscat crește randamentul, putându-se îmbunătăți cu până la 70%. Este indicat să îți iei lemne cu minimum un an înainte de folosire, ca să aibă timp să se usuce. 

  Se recomandă curățarea cu atenție a focarului și a drumului de gaze arse, acolo unde este cazul. De asemenea, cazanul pe lemne cu gazeificare necesită spălare chimică. Foarte importantă pentru centrala pe lemne este curățarea și verificarea coșului de fum, aceasta fiind cauza principală a accidentelor grave. 

  Există o gamă largă de peleti pentru încălzire. Dacă folosești pentru încălzire cazane, șeminee sau arzătoare, alege drept combustibil peleți din rumeguș de foioase și  rășinoase cu putere calorică mare la prețuri accesibile. 

  pret revizire centrala termica

  Preț revizie centrală termică

  Revizia centralei termice se realizează pe baza unui contract de prestări servicii sau a unui act adițional, adăugat la contractul încheiat cu furnizorul de gaz. În acest caz, plata se poate realiza și în tranșe, pe factura de gaz, după efectuarea acesteia. Costurile depind de tipul de centrală, zona în care te afli și schimbările care au apărut de la ultima revizie, reparațiile și înlocuirile de elemente care sunt necesare. 

  Costurile pot varia în funcție de tipul centralei. În cazul centralelor termice în condensație cu schimbător de aluminiu-siliciu, de exemplu, unde este nevoie de curățarea externă a schimbătorului de căldură, această operație poate aduce un cost suplimentar de câteva sute de lei pentru consumabile și manoperă. 

  Prețul pentru revizia centralei termice depinde de reparațiile necesare. Pentru revizia unei centrale de 24-32 kW, costul este cuprins între 200 și 300 de lei, limita superioară fiind considerată în cazul în care se evaluează și instalația de gaz. În cazul centralelor mai mari de 32 kW, revizia poate varia între 350 și 500 de lei, pentru o centrală de peste 60 kW. 

  Atunci când alegi o centrala termica pe gaz, ia în considerare suprafața totală a spațiului pe care urmează să îl încălzești. Eficiența centralei este influențată de dimensiunile locuinței, așa că va trebui să alegi cu atenție tipul de centrală. 

  Preț verificare centrală termică la 2 ani 

  Verificarea centralei termice are un cost mai redus și poate fi inclusă în abonamentul la furnizorul de gaze. Aceasta se face o dată la doi ani, dar este recomandată a fi realizată anual pentru siguranță. Este recomandat ca verificarea să fie solicitată de proprietar de fiecare dată când apar disfuncționalități în funcționarea instalației. La verificare se pot face și reglaje fine, astfel că este util a fi realizată mai frecvent decât limita maximă admisă de lege. 

  Revizia centralei este o verificare periodică a echipamentului de încălzire a locuinței, realizată de personal autorizat de ANRE și ISCIR. Dacă verificările nu sunt realizate corect, pot apărea consecințe grave. Pe lângă revizie, este important să acorzi timp întreținerii centralei și folosirii sale conform instrucțiunilor producătorului. Astfel, te vei bucura de centrala termică în deplină siguranță, pentru o perioadă lungă de timp.

  Sursa foto: Shutterstock

  6447 vizualizări
 • Cum alegi cel mai bun cazan peleți?

  Cum alegi cel mai bun cazan peleți?

  Multe persoane aleg o centrală pe peleți, pentru a nu mai depinde de prețul gazului și al energiei electrice. Alții folosesc acest sistem deoarece nu există gaz în zona în care locuiesc, iar centrala pe peleți reprezintă o soluție preferabilă caloriferelor electrice. 

  Află care sunt avantajele și dezavantajele unei centrale pe peleți, în funcție de ce aspecte să alegi centrala, dar și cum se compară cu varianta pe lemne și cu sistemul centralizat. 

  De ce să alegi centrale termice pe peleți?

  Peleții sunt fabricați din resturi lemnoase, fiind mult mai ieftini, prin comparație cu lemnul, motiv pentru care centralele pe peleți sunt din ce în ce mai căutate. O centrală automatizată aspiră singură din rezervor o cantitate suficientă de peleți, pentru a ține focul aprins.

  Dacă îți dorești peleți calitativi, la prețuri excelente și cu livrare rapidă, atunci accesează categoria de peleti pentru incalzire de la Brico Dépôt și alege dintre produsele puse la dispoziție. Poți opta pentru peleți eco esență de brad, peleți eco fag mixt sau peleți din esență de rășinoase. 

  Dimensiunile relativ reduse ale peleților îi fac ușor de depozitat, iar cantitatea de cenușă rezultată este minimă. Drept urmare, peleții sunt ecologici, iar alegând un cazan peleți, vei avea și tu grijă de mediul înconjurător. Totodată, reprezintă o formă sustenabilă de combustibil. În general, se va elibera o cantitate minimă de dioxid de carbon, asemănătoare cu aceea absorbită de copaci în etapa de creștere. 

  În plus, majoritatea peleților sunt produși local, deci, transportul lor este redus la minimum și se creează locuri de muncă pentru localnici. Cele mai multe centrale termice pe peleți sunt mai scumpe decât centralele pe lemn sau cele care folosesc cărbuni, însă necesită mai puține resurse, au autonomie mai mare, iar costurile de întreținere sunt reduse.  

  cazan cu peleti

  Motive pentru care să alegi cazane pe peleți

  Mai jos, poți vedea câteva motive pentru care să alegi cazane pe peleți:

  • dacă locuiești într-o zonă unde nu ai acces la gaz – acest combustibil este printre cei mai ieftini și poți opta pentru un astfel de sistem de încălzire, dacă nu ai posibilitatea de a te racorda la gaze;
  • cazanele cu funcționare pe peleți sunt recomandate mai ales dacă stai la casă și ai la dispoziție un spațiu în care poți instala echipamentul, iar indiferent de dimensiunile încăperii, este recomandat ca aceasta să aibă acces la o sursă de energie electrică și la un sistem de ventilație;
  • peleții sunt biodegradabili – materialul este format din resturi lemnoase reciclate și din rumeguș, care sunt comprimate în granule mici, ce pot avea o densitate dublă față de lemnul folosit pentru centrală;
  • peleții ard complet, lasă o cenușă fină, nu produc gaze cu efect de seră și se curăță ușor;
  • peleții au randament de ardere foarte mare – datorită nivelului redus de umiditate și compresiei resturilor de lemn, peleții ard rapid și eficient;
  • un cazan peleți va funcționa mai bine pentru mai mult timp;
  • peleții sunt certificați – majoritatea producătorilor de peleți folosesc standardul european pentru produse, ce asigură calitatea superioară a peleților de la fabrică până la folosirea propriu-zisă în cadrul unei centrale peleți;
  • te bucuri de confort cu efort minim – spre deosebire de lemne, peleții sunt segmentați în bucăți suficient de mici, pentru a asigura arderea completă;
  • peleții nu trebuie tăiați sau împărțiți, deci, efortul fizic pentru încălzirea casei este minim; vin pregătiți pentru ardere și tot ce ai de făcut este să amenajezi un spațiu de depozitare.

  La Brico Dépôt găsești o gamă variată de cazane de incalzire, ideale pentru orice locuință. Alege cazanul pe peleți ce se potrivește cel mai bine locuinței tale. Poți alege un cazan perfect pentru locuința ta, utilizând criteriile oferite pe site. 

  avantaje cazan peleti

  Ce avantaje are centrala termică pe peleți?

  Centrala termică pe peleți oferă câteva avantaje importante, după cum urmează: 

  • este economică – peleții sunt formați din resturi de lemn, astfel că din punct de vedere economic, face concurență serioasă altor combustibili, în special celor fosili;
  • spre deosebire de gaz sau lemnul de foc, prețul peleților este, în general, stabil;
  • dimensiunile mici ale peleților – peleții sunt bucăți minuscule de lemn, fapt ce a permis producătorilor să creeze un sistem automatizat de alimentare a centralei (centrala automatizată aspiră cantitatea necesară de peleți dintr-un rezervor, pentru a menține focul aprins pe perioada stabilită de tine);
  • datorită dimensiunilor mici, peleții sunt și ușor de depozitat, iar procentul ridicat al materiei arse (aproximativ 95%) face ca resturile să fie nesemnificative;
  • eficiență energetică – sistemele de încălzire cu peleți sunt eficiente din punct de vedere energetic, deoarece necesită puțină implicare, însă cele mai multe centrale pe peleți au și funcția de autocurățare;
  • combustibil regenerabil – peleții sunt produși din resturi lemnoase, care nu mai pot fi folosite în industrie, așa cum sunt scoarța de copac sau crenguțele.

  Ai nevoie de lemne de foc calitative, la prețuri excelente? Le găsești la Brico Dépôt, astfel că te vei putea bucura de prețuri foarte bune și livrare rapidă. Este atât de simplu să comanzi lemnele dorite din fața unui computer sau telefon. 

  dezavantaje cazan peleti

  Ce dezavantaje prezintă o centrală termică pe peleți?

  Un cazan pe peleți are și câteva dezavantaje:

  • întreținerea – deși cele mai multe centrale pe peleți au funcție de autocurățare, unele componente necesită curățare separată și chiar verificare periodică, pentru a reduce riscul de apariție a accidentelor (coșul pentru cenușă trebuie golit regulat);
  • spațiu generos de depozitare – sacii de peleți au prețuri bune, însă necesită mult spațiu de depozitare;
  • pentru confortul familiei, este recomandat să comanzi necesarul de peleți pentru sezonul rece; în acest sens, vei avea nevoie de aproximativ 5-6 metri cubi pentru depozitare;
  • costul de achiziție – o centrală pe peleți este mult mai scumpă decât una pe gaz;
  • dacă alegi un model mixt, care funcționează atât cu peleți, cât și cu biomasă (rumeguș sau bucăți mai mari de lemn), gaz, motorină sau GPL, prețul va fi de câteva mii de euro.

  Ești în căutarea unei centrale pe gaz? Trebuie să știi că la Brico Dépôt poți găsi o gamă variată de centrale pe gaz, pentru toate bugetele și preferințele. Procesul de achiziționare este simplu, iar tu te vei bucura de prețuri bune și livrare rapidă. 

  centrale pe peleti

  Criterii de care să ții cont pentru a alege cele mai bune centrale pe peleți

  Avantajele și dezavantajele îți oferă câteva indicii legate de o centrală pe peleți, însă, pentru a face o alegere bună pentru casa ta, este important să ții cont de principalele criterii pentru alegerea unui cazan peleți. 

  Contează mult tipul de centrală pe peleți, puterea, tipul tirajului și altele, însă nu neglija nici eventualele probleme la centrala pe peleți ce pot apărea. 

  Tipul de centrală

  Centrala pe peleți este de mai multe feluri: centrală termică pe peleți convențională sau în condensare, centrală murală sau pentru pardoseală, centrală cu tiraj forțat sau cu tiraj natural. Despre toate acestea poți citi mai jos, astfel încât să poți alege cea mai bună centrală pe peleți pentru nevoile tale. 

  Centrala pe peleți convențională sau în condensare 

  Acest tip de cazan peleți oferă un randament de 93-94%, ceea ce înseamnă că o parte mică se va pierde. În cazul acestor centrale, fumul va fi eliminat printr-un coș, iar în urma uzurii, randamentul inițial de 94% va scădea. 

  Prin comparație, centrala termică în condensare, numită, uneori, și centrală termică în condensație, va avea un randament de 100% sau chiar mai mare. Cum este posibil? La centralele în condensare, vaporii sunt transformați din nou în lichid. Drept urmare, căldura produsă prin condensare contribuie la eficiența calorică, de unde și randamentul maxim. Căldura este transmisă în casă, iar lichidul este eliminat printr-o conductă special amenajată. Cantitatea mai mare de căldură produsă se traduce și prin costuri mai mari. Din fericire, investiția va fi ușor amortizată în câțiva ani. 

  Pe blogul Brico Dépôt vei găsi informații esențiale despre alegerea unei centrale termice in condensatie și motivele pentru care aceasta are un randament de 100% sau chiar și mai mult. De asemenea, vei afla și criteriile pe baza cărora poți alege o astfel de centrală. 

  Centrala pe peleți murală sau pentru pardoseală  

  Centrala murală este mai ușoară, se montează pe perete și ocupă puțin spațiu. De cealaltă parte, centrala pe peleți pentru pardoseală are o eficiență mai mare și este mai grea, motiv pentru care este așezată pe sol. Alegerea dintre cele două ține de nevoi și de spațiul pe care îl ai la dispoziție. 

  Centrala pe peleți cu tiraj forțat sau cu tiraj natural

  Tirajul se referă la circulația aerului și a gazelor de ardere într-o instalație de încălzire. Mișcarea este datorată diferenței de presiune dintre cele două zone ale coșului. Un tiraj corect înseamnă că se va elimina o cantitate minimă de gaze calde, fără a se simți fumul în încăperea în care ai amenajat centrala pe peleți. 

  Tirajul natural este determinat de sursa de căldură, respectiv focul. Acesta favorizează o diferență de densitate între gazele calde și aerul exterior (rece, prin comparație). Gazele calde sunt mai ușoare decât aerul și se ridică. Diferența de temperatură și presiune la nivelul sursei de căldură va duce la curgerea corectă a gazelor. Un cazan peleți cu tiraj natural este mai fiabil și mai ușor de instalat.

  Tirajul forțat apare atunci când fumul este eliminat cu ajutorul unui ventilator extractor, special proiectat pentru acest rol. De cele mai multe ori, ventilatorul este amplasat în vârful coșului de fum. 

  Tirajul natural este de preferat pentru centralele pe peleți instalate în zone unde fumul poate fi eliminat în mod natural, fără ajutor. Prin comparație, tirajul forțat poate fi folosit dacă dorești să scapi repede de fumul produs la ardere. 

  tipuri de centrale peleti

  Puterea

  Pentru ca o centrală pe peleți să facă față nevoilor de încălzire ale casei tale, este necesar să aibă o putere suficientă. În acest context, trebuie să știi dimensiunile spațiului pe care dorești să îl încălzești, gradul de izolare, sistemul de încălzire (de exemplu, prin calorifer, tub radiant, sistem de încălzire prin pardoseală sau altele) și particularitățile zonei geografice în care se află locuința (munte/câmpie, orientarea casei etc.).

  Dacă îți dorești un sistem de incalzire prin pardoseala, trebuie să știi că poți găsi un kit Brico Dépôt. Este simplu de achiziționat, prețurile sunt foarte bune și te vei bucura de livrare rapidă, indiferent de tipul produsului ales. 

  De cele mai multe ori, puterea necesară se estimează pe baza gradului de izolație al casei. Doar un inginer poate stabili cât de izolată este locuința ta. Ca regulă generală, o casă bine izolată va avea nevoie de o putere de 30 W/mc. Izolația medie va necesita o putere de 50 W/mc. Casele slab izolate vor fi încălzite eficient cu o putere de 70 W/mc. Având în vedere aceste date, putem concluziona că o casă mai puțin izolată are nevoie de o putere mai mare. 

  Încăperea tehnică

  Un sistem complex de încălzire, așa cum este un cazan peleți, are nevoie de o încăpere special dedicată. Cel mai adesea, se merge pe varianta unei anexe (magazie, pivniță sau garaj) și nu pe a unui dormitor. 

  Dacă nu dispui de spațiu, poți opta pentru o centrală pe peleți care integrează toate elementele hidraulice. O centrală de acest fel poate fi instalată chiar și pe hol sau într-o debara. Rezervorul pentru peleți este mai mic, deci, va trebui să îi faci plinul mai des. 

  Dacă niciuna dintre opțiuni nu ți se pare atractivă, poți alege o centrală care se montează la exterior. Avantajul principal este că dispune de un rezervor generos de peleți, pe care îl vei alimenta mai rar. Totodată, este important să știi care sunt spațiile în care nu este indicat să montezi centrala termică. 

  Blogul Brico Dépôt îți va oferi răspunsul la întrebarea „unde nu trebuie sa montezi o centrala termica", astfel încât să poți găsi locul ideal din locuința ta. În plus, vei afla și care sunt condițiile pentru montarea fiecărui tip de centrală.

  Tipul de arzătoare  

  Un cazan pe peleți poate avea tipuri diferite de arzătoare. Principalul criteriu de clasificare al acestora este dacă au un sistem de autocurățare sau nu. În funcție de calitatea peleților folosiți, va rămâne o cantitate mai mică sau mai mare de peleți în arzător. 

  Acumularea cenușii poate cauza stingerea necontrolată a focului, pe fondul obturării orificiilor de pătrundere a aerului de combustie. De asemenea, poate contribui la ratarea unei noi aprinderi, în cazul în care cenușa se acumulează în dreptul rezistenței de aprindere. 

  În cazul centralelor pe peleți fără funcția de autocurățare, va fi nevoie de o curățare la aproximativ 24-48 de ore. Dacă există un sistem de curățare automată, cenușa va fi evacuată periodic în cenușar. 

  De asemenea, există centrale pe peleți cu arzător detașabil. Acesta este alimentat de sus în jos și trebuie curățat frecvent. 

  Un alt model se referă la centralele pe peleți cu arzător de tip vulcan. Acesta se alimentează invers, nu este foarte sensibil la calitatea peleților și trebuie să fie curățat o dată pe săptămână.

  calitate peleti

  Calitatea peleților

  Alegând peleți centrală de calitate, vei observa că aceștia lasă mai puțină cenușă, ard ceva mai încet și oferă un randament mai mare, cu un consum mai mic. Calitatea lor este mai importantă decât tipul de lemn din care sunt fabricați (foioase sau conifere).

  Calitatea peleților pentru centrală poate fi observată destul de ușor, dacă alegi un cazan peleți fără curățare automată a arzătorului. Astfel de centrale sunt sensibile la peleții de calitate inferioară. Drept urmare, se formează mai multă cenușă, dar și un fel de zgură care coagulează cenușa. Mai mult, excesul de cenușă poate înfunda găurile de aerisire. 

  Dacă alegi o centrală pe peleți fără autocurățare, optează pentru peleți de calitate. În caz contrar, dacă alegi peleți de slabă calitate, deși mai ieftini, au un consum mai mare și produc mai multă murdărie. 

  De cealaltă parte, alegerea unei centrale cu funcție de curățare automată nu depinde de calitatea peleților.

  achizitionare centrala peleti

  Avantajele achiziționării unei centrale pe peleți de la Brico Dépôt

  Dacă alegi să îți iei centrala pe peleți de la Brico Dépôt, poți beneficia de livrare la domiciliu sau de ridicarea produselor din magazin, în doar patru ore de la comandă. Pe lângă produsele de calitate la prețuri avantajoase, Brico Dépôt este preocupat de mediul înconjurător: aproximativ 74% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt sustenabile, iar procentul este în creștere. 

  În plus, dacă dorești să achiziționezi o centrală pe peleți de la Brico Dépôt, îți prezentăm și alte avantaje: 

  • aici găsești soluții pentru a-ți pune ideile în practică;
  • te bucuri de produse calitative;
  • lunar se îmbogățește gama de centrale pe peleți.

  Centrală pe peleți vs centrală pe lemne

  Alegerea între două sisteme de încălzire eficiente și practice pentru sezonul rece depinde de mai multe aspecte, nu doar de preferințele estetice. Lemnul este atrăgător, datorită simplității sale. Există mii de furnizori, iar o casă bine izolată poate fi încălzită eficient cu aproximativ 12.000 mp de lemn. De asemenea, îți poți tăia singur lemnul sau îl poți achiziționa porționat. 

  Intră pe blogul  Brico Dépôt  și află care sunt cele mai eficiente sisteme de incalzire și totodată cele mai populare din țara noastră. Vei putea face diferența dintre acestea și îl vei putea alege pe cel potrivit ție. 

  Peleții sunt fabricați din resturi de lemn. Aceste resturi sunt transformate în pudră de lemn, care este uscată și modelată în peleți. Acest combustibil este de 2,5 ori mai dens decât lemnul pentru centrala pe lemne. Din acest motiv, este mai ușor de transportat.

  Mai mult, peleții au un grad de umiditate de aproximativ 7%, în timp ce lemnul are o umiditate de 20%. De aceea, peleții ard mai ușor și elimină mai puține emisii. Datorită procesului de producție, arderea peleților produce mult mai puțină cenușă decât lemnul. Deoarece peleții au dimensiuni similare, combustibilul poate fi preluat automat de către centrală, pentru a arde doar cât este nevoie. 

  Dacă ai un stil de viață activ și nu ai timp de spart lemne, mai ales iarna, când gerul se instalează rapid, probabil că este o idee mai bună să te orientezi spre centrala pe peleți. 

  Centrală pe peleți vs centrală pe gaz

  Alegerea dintre un cazan pe peleți și o centrală pe gaz este una dificilă. Pe de-o parte, centrala clasică are un cost inițial mai mic, însă consumul constant de curent și gaz se vede în facturile lunare.

  De cealaltă parte, centrala pe peleți are un cost inițial ridicat, însă combustibilul are un preț relativ stabil, iar în câțiva ani, investiția se recuperează. De asemenea, centrala pe peleți oferă un randament mai bun, consumă puțin combustibil, produce puțină cenușă, deci, nu e nevoie de mult timp pentru curățenie. Totodată, mentenanța este mai rară decât în cazul centralei pe gaz.

  centrala peleti vs centrala gaz

  Prin comparație, defecțiunile sunt frecvente la centrala termică pe gaz, mai ales după expirarea garanției. Dacă centrala clasică folosește combustibili fosili care poluează, peleții de lemn sunt ecologici, provenind de la resturile lemnoase. Cu alte cuvinte, centrala pe peleți folosește o sursă de energie modernă, regenerabilă și ieftină. 

  Accesează blogul Brico Dépôt și află care sunt defectiunile frecvent intalnite la centralele termice, în special centralele pe gaz, și cum le poți preveni. Sunt anumite măsuri pe care le poți pune în practică și pe care le vei găsi pe blog. 

  Totodată, centralele pe peleți sunt considerate ecologice, motiv pentru care statul susține achiziția lor prin acordarea de sume de până la 6.000 de lei, prin programul „Casa Verde” al Administrației Fondului pentru Mediu. Prin comparație cu o centrală pe gaz, centrala pe peleți consumă cu 20-30% mai puțin combustibil: atât peleți, cât și energie electrică. 

  Așadar, un cazan peleți este adaptat nevoilor moderne. Consumă puțin, combustibilul este ieftin și se întreține relativ ușor. Prețul ridicat poate cauza îndoieli, însă, având în vedere variațiile mari ale prețurilor la energie electrică și gaz, un cazan peleți poate fi considerat o investiție într-un viitor sustenabil. 

  Sursa foto: Shutterstock

  3060 vizualizări
 • Cum alegi șemineul potrivit pentru casa ta
 • Cum funcționează și cum alegi caloriferul electric și alte aparate de încălzire
 • Cum alegi aparatul de aer conditionat: ghid pentru cumpărători
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360