Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

4 pași simpli în alegerea sistemului de încălzire potrivit casei tale

Sistemul de încălzire este un aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când construiești planul casei tale. Pentru că o acțiune bine planificată este cheia succesului, urmărește cei 4 pași simpli și eficienți pentru a face alegerea cea mai bună pentru locuința ta.

1. Documentează-te în mod temeinic

Pe piață există nenumărate metode pentru încălzire la care poți apela. De la celebra sobă cu lemne, până la panourile electrice sau chiar cele radiante, ai la dispoziție o gamă variată de opțiuni, în funcție de ceea ce îți dorești. Societatea evoluează, iar odată cu ea apar noi metode mai performanțe. Iată o lista cu câteva dintre cele mai cunoscute și utilizate dintre ele:
• Centrala pe peleți presupune o investiție mai mare la început, însă costurile ulterioare pe care le suporți vor fi considerabil reduse. Aceasta dispune de un sistem ce cuprinde ţevi, radiatoare, accesorii, montaj şi debranşare, iar amplasarea ei se realizează ușor.
• Centrala pe lemne este o soluție adoptată de foarte mulți, datorită prețului mai redus decât în cazul altor metode folosite. De această dată, este bine să ai în vedere atât costul înțial, cât și suma ulterioară cheltuită pentru instalarea țevilor, caloriferelor, termostatului, vasului de expansiune şi a altor accesorii.
• Centrala pe gaze poate fi o metodă eficientă pentru ține, mai ales în momentul în care știi că locuința ta este bine izolată.
Caloriferul electric este tipul cel mai ieftin de sistem, la achiziție. Dezavantajul, în acest caz, este reprezentat de faptul că factura îți va arăta costuri mult mai mari decât la restul sistemelor de încălzire.
• Pompa de căldură este mai costisitoare, dar îți va oferi cu timpul dovada că banii investiți au meritat efortul. De ce? Pentru că cel mai important aspect de reținut în cazul pompei este suma redusă pe factura lunară. Dotată cu un sistem ce extrage căldura din aer și o transformă în apa care circulă prin calorifere, pompa de căldură generează costuri de până la 5 ori mai reduse, pe durata unei luni.
• Încălzirea electrică în pardoseală este o invenție a epocii contemporane și presupune un consum minim de energie. Dacă îți dorești să adopți un alt sistem decât cele convenționale, încălzirea electrică a pardoselii este soluția recomandată pentru ține.
• Radiatoarele electrice cu roca vulcanică sunt ideale pentru confortul propriu, având în vedere că îți garantează un consum de până la 40% mai redus decât cele clasice, pe gaz.


2. Asigură-te că proiectul pe care vrei să îl implementezi este fezabil
Înainte de a alege un anumit sistem de încălzire, ai nevoie de câteva repere tehnice ce te vor ajuta să nu dai greș. Așadar, este foarte important să gândești strategic investiția pe care te pregătești să o faci, în raport cu tipul de structură al casei și de izolația de care dispune.


Există sisteme care nu funcționează la parametri nomali în cazul unei locuințe ce nu are o izolație corect efectuată, iar acest lucru trebuie considerat cu atenție, pentru că poate avea consecințe ulterioare negative. Mai mult, e necesar să ții cont de întregul plan, pentru a nu pune în pericol sănătatea ta și a casei tale.

3. Cât de mult ești dispus să investești?
Alături de confort, siguranța și eficiența, un alt criteriu în funcție de care alegi sistemul de încălzire este investiția financiară, în mod evident. De aceea, este de preferat să realizezi niște calcule pentru a te asigura că poți face față tuturor costurilor ce pot apărea.
Ia în calcul și costurile aferente montării sistemului de încălzire. Pe lângă investiția majoră, este nevoie să depui sume necesare întreținerii, înlocuirii de elemente sau chiar în cazul defecțiunilor apărute. Tocmai de aceea, asigura-te că achiziționezi produsele din magazine specializate, însoțite de garanție, pentru a putea preveni situațiile neplăcute.

4. Implementarea proiectului: o casă călduroasă
Dacă ai urmat etapele anterioare, cu siguranță te poți bucura acum de un sistem de încălzire eficient, indiferent de tipul ales.

te-ar mai putea interesa

Cum funcționează și cum alegi caloriferul electric și alte aparate de încălzire
Cu ce încălzești locuința, în sezonul rece? Soba, centrala termică, convector, panouri radiante sau calorifer electric? Vorbim despre toate acestea, dar în primul rând despre
citește mai mult
Cum alegi aparatul de aer conditionat: ghid pentru cumpărători
Alegerea unei instalații de climatizare nu este o misiune ușoară. Sunt aspecte pe care trebuie să le ai în vedere încă dinainte să te apuci de căutări. În primul rând, trebuie
citește mai mult
5 moduri în care poți reduce temperatura din casă fără aerul condiționat
În zilele caniculare, nici măcar în locuința ta nu mai simți că te afli într-un refugiu. Căldura pare că se infiltrează în fiecare colț al fiecărei încăperi, făcând
citește mai mult
Cum alegi un sistem de încălzire. Varianta cea mai eficientă și mai ieftină, în funcție de nevoile tale
Sistemele de încălzire pe care le găsești pe piață diferă între ele în funcție de preț, costuri de montare și întreținere sau eficientă. Un sistem de încălzire
citește mai mult
Cele mai eficiente sisteme de încălzire pentru sezonul rece
Odată cu scăderea temperaturii, gândul nostru se îndreaptă către modalităţi eficiente de încălzire a locuinţei pe timpul iernii. Cu toţii dorim să găsim un sistem de încălzire
citește mai mult
Cum alegem și întreținem caloriferele pentru a avea o casă călduroasă și facturi mici
Alegerea caloriferelor pentru locuința ta nu trebuie facută la întâmplare. O alegere bine facută te poate scuti de o mulțime de neplăceri și vei avea parte de confortul pe care îl
citește mai mult