Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.

Unelte de mână și electrice

 • unelte de mana electrice

  Top 5 unelte indispensabile în gospodărie care te vor ajuta să întreții curtea cu efort minim

  Dacă locuiești la curte, știi cât de important este ca gospodăria ta să fie îngrijită și atent amenajată. Asta înseamnă că trebuie să fii pregătit pentru orice, fiindcă o casă la curte înseamnă și lucruri neprevăzute. Astfel, este important să ai o trusă cu unelte și scule, pentru a modifica o bancă din curte sau acoperișul foișorului, a monta un dulap sau ca să tai lemne pentru un grătar vara, la terasă. Mai jos, îți prezentăm cinci tipuri de scule și unelte utile, pe care ar trebui să le ai în gospodăria ta.

  1. Mașina de găurit și înșurubat
  2. Șurubelnițe
  3. Toporul pentru despicat
  4. Patentul
  5. Uneltele pentru grădinărit - lopată, sapă, foarfece de grădină

  Ce unelte nu ar trebui să lipsească din gospodărie - top 5

  Nu degeaba se spune că, într-o gospodărie bine îngrijită, treaba nu se termină niciodată. Fie că e vorba despre întreținerea plantelor, repararea diverselor piese de mobilier ori a magaziei, fie că ne referim la tăiatul lemnelor ori la diverse amenajări, important este ca toate activitățile să fie realizate cu efort minim. Din această perspectivă, este esențial să ai la îndemână uneltele potrivite. Iată care sunt cinci dintre cele mai importante scule care nu ar trebui să-ți lipsească:

  1. Mașina de găurit și înșurubat

  Este nelipsită din orice gospodărie, fiind utilă atât pentru treburile casnice din interior, cât și pentru activitățile din curte. Cu ajutorul ei, poți da găuri în diferite materiale, de la lemn și metal până la beton. Astfel, este important să ai câte un burghiu pentru toate întrebuințările. 

  În casă, aceasta îți vine în ajutor când te apuci de amenajat și ți-ai comandat mobilierul sau atunci când vrei să îți decorezi pereții într-un mod cât mai creativ și să montezi accesorii de iluminat interioare. Afară, îți poate fi utilă când te decizi să schimbi înfățișarea foișorului și crezi că i-ar prinde bine câteva decorațiuni luminoase, de exemplu. 

  Orice ai face, o mașină de găurit și înșurubat este una dintre cele mai importante scule pentru gospodăria ta. Dacă nu te descurci în alegerea unei mașini potrivite pentru tine și dorințele tale, citește înainte ghidul de utilizare sau cere ajutorul specialiștilor. Ea trebuie să fie ușor de manevrat, pentru o precizie maximă a câmpului de lucru. 

  bormasina

  2. Șurubelnițe

  Devin prietenul de nădejde pentru tine și familia ta, pentru că sunt atât de simplu de folosit, încât munca devine o joacă de copil. Totuși, ia în considerare că sunt mai multe tipuri de șurubelnițe, potrivite pentru diferite acțiuni. Nu te gândi că, dacă ai una, le rezolvă pe toate. Este prima unealtă la care apelezi, când vrei să schimbi un bec, să montezi un raft sau când vrei să fixezi un șurub.

  Cel mai bine este să îți alegi o trusă de șurubelnițe, de diferite mărimi, cu capul drept și în cruce. Astfel, vei ști că ai totul la îndemână pentru o soluție rapidă în cazuri imprevizibile. Ai grijă și la mâner: să fie unul pe care îl poți manevra ușor, atât la sarcini ușoare, cât și la cele dificile. 

  Ca să te asiguri că din trusa de unelte de mână nu îți lipsesc sculele de calitate, durabile și ușor de folosit, află mai multe despre cum alegi surubelnițele potrivite ca să-ți pui în practică ideile. 

  3. Toporul pentru despicat

  Viața la curte implică multe activități, ca să poți avea o gospodărie funcțională și care să aibă și un aspect estetic deosebit. Totodată, curtea casei este locul ideal pentru organizarea meselor în familie sau cu prietenii, mai ales dacă amenajezi aici un foișor ori un loc special pentru grătar. Din această perspectivă, una dintre uneltele indispensabile este toporul. 

  Cu ajutorul lui, cureți copacii din curte, spargi lemne pentru șură, dar faci și orice fel de activitate care cere adaptabilitate imediată. Fii atent, însă, la tipul de coadă, ca să fie ușor de mânuit. 

  ⏩ Spargerea lemnelor sau curățarea pomilor din gospodărie nu este o operațiune la îndemâna oricui, de cele mai multe ori, problema fiind chiar unealta folosită. Asigură-te că faci alegeri inspirate și află de ce este important ca, din trusa ta de scule sa nu lipseasca un topor pentru despicat, care nu își lasă toată greutatea în mâinile tale, având un unghi de tăiere ce permite lamei să pătrundă ușor în lemn. 

  4. Patentul 

  Dacă ești un meșter pasionat sau dacă vezi treburile prin grădină ca un hobby care te relaxează în timpul liber, sigur vei simți nevoia unui patent, în gospodăria ta. Îți va întregi cutia de scule și vei fi pregătit să îți transformi fiecare colțișor din gospodărie. Ai grijă să fie bine izolat la mânere, să îl folosești în siguranță și ușor, cum ar fi pentru aplicațiile electrice (atunci când nu lucrezi sub tensiune), de exemplu. 

  Având o prindere puternică, patentul este potrivit și pentru a slăbi șuruburi, acolo unde șurubelnița nu poate să ducă la bun sfârșit întreg procesul. 

  5. Uneltele pentru grădinărit - lopată, sapă, foarfece de grădină

  unelte pentru gradina

  Cu flori sau legume, o grădină trebuie să fie îngrijită, ca să te bucuri de roade bogate ori de frumusețea plantelor decorative. Prima dată, o să ai nevoie de o sapă, ca să faci rânduri simetric, din punct de vedere vizual, dar și pentru a crește optim răsadurile. Apoi, de lopată, ca să poți asigura drenajul solului, ori de câte ori este nevoie, și de foarfece de grădină, pentru toaletarea culturilor. La fel de util este și un aspirator de frunze, care te va ajuta să menții curtea curată, dar și să ții dăunătorii departe. 

  Pare o muncă ce nu se termină niciodată, însă, dacă ai toate uneltele la îndemână, se poate transforma într-un mod plăcut de relaxare. Dacă ești la început de drum și cauți soluții pentru grădină, cercetează cu atenție ce unelte nu trebuie să îți lipsească. 

  Indiferent ce alegi pentru gospodăria ta, la Brico Dépôt vei găsi uneltele de mana și electrice care te vor ajuta să îți transformi curtea într-un spațiu relaxant, în orice anotimp. Fie că te pasionează grădinăritul, fie că găsești mereu o oportunitate să reorganizezi curtea, la Brico Dépôt găsești tot ce ai nevoie ca să-ți pui în practică ideile și să obții un spațiu funcțional și ușor de întreținut. În plus:

  • te bucuri de produse calitative la prețuri competitive;
  • poți face comanda online. Produsele vin direct la ușă sau le poți ridica din magazinul cel mai apropiat de tine, în doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

  Cum alegi uneltele potrivite pentru gospodăria ta

  Alegerea potrivită a uneltelor se va vedea și în curtea ta, pentru că o vor transforma considerabil. Așadar, dacă ești la prima operațiune de acest fel, informează-te corespunzător înainte. Prin urmare:

  • alege sculele electrice, dacă munca din grădină este pentru relaxare;
  • fii atent la tipul de alimentare: dacă ai nevoie de unele cu acumulatori sau alimentate la rețeaua electrică;
  • mizează pe sculele cu un design ergonomic (care să fie simplu de transportat, utilizat și depozitat);
  • nu în ultimul rând, dacă vrei să mergi pe ceva mai complex, analizează și modul în care se repară, să vezi cât de repede le poți readuce la viață, în cazul deteriorării.

  Scule necesare pentru gospodăria ta - cum le organizezi

  După ce te-ai văzut cu toate uneltele și sculele pentru gospodăria ta, vine provocarea de a le organiza eficient, să știi de unde să le iei când ai nevoie de ele și să le prelungești durata de viață.  

  • Construiește o magazie pentru ele 

  Uneltele și sculele trebuie să fie ferite de ploaie, frig, chiar și căldură. Poți să optezi pentru o magazie cu rafturi mai multe, în cazul unui spațiu mai mic în curte. Rafturile te ajută și într-o organizare mai eficientă. Înainte de a o construi, nivelează și curăță terenul și asigură-te că ai toate instrumentele necesare pentru asta. 

  • Aranjează-le în funcție de frecvența utilizării

  Cel mai bine este să faci o curățenie generală în fiecare anotimp, ca să te asiguri că sculele de sezon sunt la îndemână. Astfel, îți va veni mult mai ușor să le găsești și să le folosești. 

  • Organizează-le în funcție de material

  Materialul din care sunt confecționate joacă un rol important pentru calitatea lor. Este bine ca uneltele de metal să fie depozitate separat de cele din plastic sau electrice. De altfel, pentru a evita eroziunea, trebuie amplasate departe de obiecte care le expun la umiditate.

  Acestea sunt doar câteva dintre cele mai utile scule și unelte care trebuie să se regăsească în orice gospodărie. Pentru cei pasionați, lista poate să conțină mai multe, însă este important să le ai pe cele esențiale, pentru a fi pregătit de orice. 

  ???? Pentru a te bucura de grădina ta în cel mai frumos mod, după ce ai înțeles cât de important este să ai sculele potrivite, la fel de bine trebuie să știi cum se plantează diferite specii de plante. Află mai multe despre plantarea pomilor fructiferi, ca să te bucuri de grădina la care ai visat dintotdeauna. 

  Sursa foto: Shutterstock.com

  1497 vizualizări
 • cum folosesti un tocator de resturi vegetale

  De ce să folosești un tocător de resturi vegetale și cum alegi modelul potrivit

  Înlăturarea resturilor vegetale, umede sau uscate, de diferite grosimi și dimensiuni, ce rezultă după curățarea și amenajarea unor zone din grădină, livadă sau de pe suprafețele cultivate, este o veritabilă provocare. Pentru că practica arderii deșeurilor vegetale este ilegală și se sancționează cu amenzi uriașe, cea mai simplă metodă rămâne transformarea lor în compost sau mulci. 

  Un tocător de resturi vegetale este o soluție eficientă, pentru că mărunțește și macină deșeurile vegetale, accelerând procesul de putrezire naturală pentru compost sau transformându-le în mulci. Află cum se folosește un tocător și cum alegi modelul potrivit nevoilor tale. 

  Ce este un tocător de resturi vegetale și de câte tipuri sunt

  tipuri de tocatoare vegetale

  Îndepărtarea uscăturilor și a buruienilor atât primăvara, cât și toamna este esențială pentru sănătatea plantelor, deoarece previne apariția mucegaiurilor și contribuie la regenerarea solului. Aceasta este una dintre cele mai bune metode prin care poți să controlezi si sa previi proliferarea buruienilor si a daunatorilor din gradina. Problema care apare este ce faci cu resturile vegetale. Unele dintre cele mai practice soluții sunt concasoarele sau tocătoarele de resturi vegetale, care pot simplifica procesul de reintroducere în circuitul natural al resturilor vegetale. 

  Tipuri de tocătoare pentru resturi vegetale

  tocator de resturi

  În mod convențional, tocătoarele de grădină pot fi împărțite în trei categorii, în funcție de tipul de materie vegetală pe care o pot toca și mărunți: 

  • doar pentru deșeuri de lemn; 
  • exclusiv pentru deșeuri ierboase; 
  • pentru ramuri și iarbă, cu un număr mai mare de cuțite (verticale și orizontale).

  La Brico Dépôt găsești utilajele care te pot ajuta să scapi de resturile vegetale, indiferent de tipul lor. Acționate de motoare electrice fiabile, silențioase și puternice, tocatoarele de resturi vegetale sunt echipate cu lame de tăiere ascuțite, realizate din oțel special. Ușor de utilizat în condiții de siguranță, acestea sunt durabile, sustenabile și au prețuri avantajoase, fiind soluțiile practice care te ajută la întreținerea grădinii. Ai posibilitatea de a le comanda online sau direct din magazin, dar și de a opta pentru livrarea la domiciliu sau ridicarea directă din magazin, la patru ore după plasarea comenzii. În plus, oferta Brico Dépôt se actualizează periodic. 

  Ce avantaje îți aduce un tocător de resturi vegetale

  avantaje tocator resturi vegetale

  O grădină cu o suprafață de plantare de circa 1000 de metri pătrați, cum sunt cele mai multe din zonele rurale și preorășenești, poate genera, într-un an, între 50 și 100 de metri cubi de resturi vegetale. Cantitatea variază în funcție de tipul vegetației din grădină. Vor fi mai puține resturi în grădinile cu flori și gazon și mult mai multe în cele cu pomi și arbuști, dar și în cele în care se cultivă legume. Pentru estetica și sănătatea grădinii, aceste resturi trebuie distruse, ceea ce înseamnă efort, timp și bani. 

  Prin tocare și mărunțire cu tocatorul electric, un volum mare de crengi și ramuri, frunze uscate sau alte materiale vegetale sunt transformate în materie prima pentru compost. Acesta este produsul principal ce rezultă din mărunțirea resturilor vegetale. Compostul reprezintă un îngrășământ natural excepțional, ieftin și, atâta vreme cât materia primă există, inepuizabil. 

  Deșeurile lemnoase, rezultate din curățarea pomilor și a arbuștilor, sunt ideale pentru a produce mulci. Acesta este necesar pentru protecția și întreținerea straturilor de flori și legume, prevenind dezvoltarea buruienilor, păstrând umiditatea în sol și fiind, în același timp, un element decorativ care oferă un aspect ordonat și îngrijit grădinii. Este important, însă, și cum faci mulcirea, ca sa obtii beneficiile dorite.

  Concret, un tocător are următoarele avantaje: 

  • te ajută să ai o grădină curată și ordonată
  • protejează grădina de dăunători, dat fiind faptul că depozitele de resturi vegetale sunt mediul perfect pentru proliferarea acestora;  
  • îți permite să utilizezi eficient toată suprafața grădinii, pentru că nu va fi nevoie să amenajezi o zonă de depozitare pentru resturile vegetale; 
  • te ajută să faci economie de bani, pentru că vei produce singur compostul și cantitatea de mulci de care ai nevoie; 
  • reduci substanțial volumul de gunoi, pentru ridicarea căruia este necesar să plătești sume importante; 
  • protejezi natura;  
  • nu cumperi și nu mai folosești produse chimice cu azot, compostul produs din resturi vegetale fiind printre cele mai bune ingrasaminte naturale pentru sol roditor și foarte bogat în azot, necesar creșterii plantelor, indiferent de specie.  

  Un alt aspect care merită menționat este că un tocător de resturi vegetale este util în orice anotimp: 

  • primăvara - când se curăță grădina, pomii și arbuștii;
  • vara - după tunderea gazonului sau a ierbii și după toaletarea gardului viu;
  • toamna - pentru eliminarea resturilor vegetale din straturile cu flori și legume;
  • iarna - pentru a toca și mărunți deșeurile ce rezultă după toaletarea pomilor. 

  Cum alegi modelul de tocător de resturi vegetale potrivit

  cum alegi un tocator de resturi vegetale

  Alegerea unui tocător de resturi vegetale se face luând în calcul mai multe criterii, cum ar fi detaliile tehnice sau indicatorii „subiectivi” precum ușurința și siguranța utilizării. 

  Ce specificații tehnice sunt importante

  Alegerea modelului optim depinde de sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească, astfel că trebuie luat în calcul ce categorie de deșeuri vegetale domină în grădină. Dacă cea mai mare parte a resturilor este una lemnoasă, alege un tocător cu putere și capacitate mai mare. În schimb, dacă predomină resturile vegetale moi, un tocător de putere mai mică este ideal. 

  Tocătoarele de resturi vegetale destinate pentru uz domestic au motoare electrice, fiind potrivite pentru grădinile și curțile cu suprafață mică și medie. Acestea au o putere care variază între 2200 și 2800 W. 

  Tocătoarele cu motoare pe benzină, mult mai puternice, mai mari și mai grele, sunt destinate exclusiv activităților industriale. 

  Pentru alegerea modelului potrivit nevoilor tale, ia în calcul următoarele: 

  • calitatea cuțitelor și materialele din care sunt făcute;  
  • nivelul de zgomot - pot fi considerate silențioase tocătoarele de resturi vegetale care în timpul funcționării nu produc mai mult de 110 decibeli, pentru a putea fi utilizate în zone rezidențiale de case individuale; 
  • opțiunea de inversare a mișcării cuțitelor, pentru a preveni blocarea; 
  • modul de evacuare, care poate să fie în sac separat sau în cutie proprie.

  În funcție de model, producător și puterea motorului, un alt criteriu de selecție pentru tocătorul de resturi vegetale este diametrul de tăiere, care, de cele mai multe ori, este sub 45 de milimetri. Cu alte cuvinte, tocătura vegetală rezultată nu va avea o mărime mai mare de 45 de milimetri.

  Mobilitatea și greutatea tocătoarelor de vegetale

  Utilajele domestice au motoare electrice care trebuie alimentate la o sursă de energie. Asta înseamnă că mobilitatea lor este limitată la lungimea cablului de alimentare. Există, însă, opțiunea de a utiliza un prelungitor de grădină. Dat fiind faptul că tocătoarele au motoare cu putere mai mare de 2000 W, este important, pentru siguranță, ca stecherele să fie de tip SUCO și cu elemente ceramice. 

  Un alt aspect care contează este greutatea pe care o au tocătoarele. Cele destinate pentru utilizare domestică au o greutate de cel mult 20 kg, astfel că pot fi mutate fără dificultate. La fel de mult contează și stabilitatea în timpul utilizării.  

  Măsuri de siguranță la utilizare

  Pentru confortul și siguranța utilizării tocătorului, există elemente de siguranță care sunt valabile la toate modelele:  

  • sistemele de împingere în tunelul de tocare, cu scopul de a proteja utilizatorul;  
  • protecția la suprasarcină, vibrații sau răsturnare

  În timpul utilizării, purtarea ochelarilor, a cizmelor și a căștilor de protecție este recomandată de toți producătorii, iar curățarea și deplasarea utilajului se fac doar cu motorul oprit și ștecherul de alimentare scos din priză.  

  Un tocător de resturi vegetale este un utilaj necesar într-o gospodărie cu grădină, pentru că îți ușurează munca, te ajută să obții fertilizant natural și mulci, să economisești resurse și să menții curtea curată și ordonată. Ține cont de câteva criterii, cum sunt și cele de mai sus, și alege modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor și aspirațiilor tale. 

  Sursa foto: Shutterstock.com

  3216 vizualizări
 • motosapa vs motocultor

  Care sunt diferențele dintre o motosapă și un motocultor - cum alegi echipamentul potrivit

  Când sosește momentul pregătirii pământului din grădina de legume, în permacultură sau monocultură, motosapa și motocultorul se dovedesc a fi unelte excelente de grădinărit. De ce? Pentru ca aceste două utilaje motorizate răscolesc și lucrează solul, ceea ce permite aerisirea lui, afânarea și pregătirea pentru a putea fi irigat, însămânțat. 

  Mai rapidă și mai ales mai puțin obositoare decât o cazma, sapă sau o furcă, folosirea unei motosape sau a unui motocultor este garanția obținerii unor rezultate bune pentru grădină, cu efort minim. 

  Descoperă și tu care sunt caracteristicile și diferențele, pentru a face cea mai bună alegere.

               - Motosapa electrică

               - Motosapa termică

  Motosapa și motocultorul: puncte comune și diferențe

  criterii de alegere

  Motosapa și motocultorul sunt două mașini destinate lucrărilor solului, dar sunt adesea confundate. Prima este mai ușoară și mai ușor manevrabilă, dar este rezervată lucrărilor de grădinărit mici și mijlocii, pe suprafețe reduse și puțin adânci. 

  Motocultorul, mai puternic, este mai potrivit pentru lucrări mari și lucrează în profunzime, fiind dotat cu un plug, pentru aerisirea și întoarcerea solului.

  Pentru a înțelege câteva dintre punctele comune și diferențele dintre ele, descoperă mai jos care sunt caracteristicile lor principale.

  Motosapa:

  • este universală, adaptată spațiilor mici și medii;
  • poate lucra terenuri dure, prost întreținute, chiar abandonate;
  • este potrivită terenurilor plate și în pantă;
  • are freze reglabile, până la 100 cm lățime;
  • adâncimea maximă la care poate ajunge este de 20 cm;
  • sapă și sparge bulgării de pământ;
  • poate fi utilizată și pentru întreținerea terenului (smulgerea buruienilor);
  • poate lucra într-o singură direcție;
  • poate avea o viteză sau o cutie cu trei viteze;
  • poate fi dotată cu funcția de marșarier;
  • poate avea patru tipuri de alimentare: electric, baterie, benzină sau motorină;
  • în general, este mai puțin costisitoare.

  Motocultorul:

  • este recomandat pentru grădini mari, culturi specifice sau terenuri bine întreținute;
  • poate lucra pe terenuri cu pământ deja arat, afânat;
  • poate lucra doar pe terenuri plate, niciodată în pantă;
  • frezele reglabile pot ajunge la 80 cm lărgime;
  • adâncimea maximă la care poate lucra este de 10-12 cm;
  • permite o rafinare mai bună a solului, prin sfărâmarea fină a acestuia;
  • este multifuncțional - freza poate fi înlocuită cu alte accesorii: de exemplu, un scarificator, o pompă de apă sau un sistem de cosire cu tamburi;
  • este reversibil: ghidonul poate fi întors până la 180 de grade;
  • are mai multe viteze și marșarier, ceea ce permite folosirea ambelor direcții, la viteză adaptată;
  • poate fi alimentat exclusiv cu benzină sau motorină;
  • prețul lui este mai ridicat decât al unei motosape.

  Brico Dépôt îți sprijină constant pasiunea pentru grădinărit. Îți punem la dispoziție o gamă vastă de accesorii calitative, compatibile cu toate motosăpătoarele și motocoasele prezente în oferta noastră. Atât online, cât și în magazine, te poți bucura de produse eficiente, orientate către nevoile tale.

  Când și în ce condiții folosești o motosapă

  motosapa electrica

  Motosapa este preferată de persoane fizice, grădinari în devenire sau profesioniști care trebuie să lucreze o suprafață mică pe teren uniform, nepietros, fără pante. Motosapa este mai ușoară, mai ușor de manevrat și mai puțin solicitantă ca întreținere, decât motocultorul. În funcție de model, aceasta va fi potrivită pentru un spațiu verde de la 100 m² (motosapa electrică) până la 1.000 m² (motosapa termică) și va permite sfărâmarea și amestecarea pământului pentru a fi semănat. 

  Alegerea între o motosapă electrică și una termică se va face în funcție de suprafața terenului de lucrat, de dificultatea terenului și de vecinătate. Într-adevăr, motosapele termice sunt zgomotoase și, prin urmare, pot reprezenta o problemă într-o configurație urbană sau rezidențială.

  Motosapele de grădină de la Brico Dépôt reprezintă aliatul perfect în diverse lucrări de prelucrare a solului. Indiferent de alegerea făcută, te poți baza pe calitatea produselor, care te vor impresiona prin rezultate pe măsura așteptărilor tale. Comandă produsul preferat și selectează opțiunea de livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazinele Brico Dépôt

   1. Motosapa electrică

  Adesea mai ușoară și mai manevrabilă decât cea termică, motosapa electrică are nevoie să fie conectată la o priză sau la un punct electric din apropiere. Acest lucru va limita câmpul de acțiune al mașinii. Prin urmare, se potrivește perfect grădinilor mici și de oraș sau pentru întreținerea straturilor și păturilor de flori.

  Motosapa electrica va amesteca si aera solul la o adancime mica. Este ideală pentru a pregăti o mică grădină de legume. Această lucrare a solului la suprafață îți va permite să amesteci îngrășămintele, să zdrobești blocurile de pământ, să plivești. Motosapa electrică este dotată cu freze de mare viteză, pentru a sparge mai ușor blocurile de pământ.

  Folosirea ei este, în general, ușor de deprins, iar motosapa electrică are avantajul suplimentar de a fi silențioasă. 

   2. Motosapa termică 

  Echipată, de cele mai multe ori, cu motor pe benzină în 4 timpi, motosapa termică sau pe benzină este preferată pentru parcele mici, grădini de legume, grădini urbane, fără a avea nevoie de un punct electric.

  Autonomă, ea va fi, de asemenea, mai puternică decât geamăna sa electrică și, prin urmare, va putea efectua lucrări ceva mai solicitante (arat, întreținere a gazonului, livezi) fără a se supraîncălzi, pe suprafețe mai mari, de până la 2.000 m² sau mai mult. 

  De asemenea, reține că unele modele sunt dotate cu funcția de marșarier. Ca regulă generală, puterea unei motosape termice va fi adesea între 4 și 9 CP. Cu alte cuvinte, cu cât motorul este mai puternic, cu atât vei depune mai puțin efort și cu atât mai bine va rezista în timp.

  Când și în ce condiții folosești un motocultor

  motocultor

  Poți considera motocultorul ca pe o motocoasă termică mai puternică, ce îți permite să lucrezi pământul mai intens. Așadar, este de preferat pentru un teren cu suprafața mai mare de 1.000 m², pentru lucrări de întoarcere a pământului, dar și de arat, ceea ce nu este posibil în cazul unei motosape termice.

  Motocultorul este mai versatil, în măsura în care îți permite și să refaci un gazon, sa pregatesti o gradina de legume sau chiar să cureți un teren presărat cu pietricele.

  Motocultorul are, în general, o roată mai mare, de tip „tractor”, care face posibil mersul pe terenuri denivelate, abrupte (în funcție de putere și gradul pantei) și umede.

  Unele echipamente și accesorii permit motocultorului să se impună în lucrări mai mari, precum:

  • plugul, care-ți permite să mergi mai în adâncime, spre deosebire de motosapă;
  • lama de zăpadă;
  • remorca. 

  Pentru profesioniștii din agricultură și întreținerea spațiilor verzi, motosapa și motocultorul pot fi complementare, atât timp cât suprafața de lucrat este mai mică de 1.000 m². Astfel, motocultorul poate fi folosit independent pentru lucrările de arat, în timp ce motosapa poate fi folosită primăvara, pentru lucrări de aerare și amenajare a solului. 

  Criteriile de alegere între o motosapă și un motocultor

  puterea motorului

  Ești grădinar, fermier aspirant sau profesionist și te întrebi dacă să optezi pentru o motosapă sau un motocultor? Iată o mică listă de criteriile de luat în considerare, pentru a alege echipamentul potrivit:

  • Tipul de lucrări: motosapa este potrivită pentru a lucra solul la o adâncime mică și pe o suprafață mică. Mai manevrabilă, este rezervată lucrărilor de grădinărit mici și mijlocii. Motocultorul este preferat pentru întreținerea suprafețelor mari și pentru lucrări de grădinărit medii și mari. Mai puternic, întoarce solul în profunzime și îl pregătește pentru următoarele lucrări. 
  • Lățimea spațiului de lucru: cu cât greblele dispozitivului sunt mai late, cu atât munca va fi mai plăcută, pentru că vei avea mai puține treceri de făcut. Dacă ai o grădină sau un spațiu verde cu o lățime mare, ideal este să optezi pentru o motosapă, deoarece îți va permite o amplitudine mai mare de lucru. Cele mai bune motosape au, de obicei, până la 45 cm lățime, în timp ce cele mai bune motocultoare pot avea până la 85 cm.
  • Puterea motorului: alegerea motorului va depinde direct de provocarea pe care o reprezintă terenul de lucrat: este nivelat, denivelat, în pantă abruptă, prost sau deloc întreținut? În acest caz, va fi necesar să optezi pentru o motosapă termică de 4 CP sau un motocultor. Dacă ai un teren mic, bine întreținut, care necesită doar lucrări superficiale, poți opta pentru o motosapă electrică, alimentată cu baterii, de exemplu, pentru a munci confortabil, fără cabluri și fără bătăi de cap.
  • Accesorii de protecție: unele motosape au aceste accesorii de protecție, pentru a putea lucra solul, protejând, în același timp, straturile de eventuale erori de manipulare ale utilizatorului ei. 
  • Ghidonul: cele mai bune motosape au ghidon reglabil, cel puțin pe înălțime, și se adaptează la morfologia utilizatorului, pentru a putea lucra confortabil, fără dureri de spate, chiar și după ședințe prelungite.
  • Diametrul frezelor: dacă optezi pentru o motosapă, vei avea nevoie de freze peste 20 cm, pentru a-ți lucra corect solul. Această problemă nu apare în cazul motocultorului.
  • Întreținere: motosapele termice și motocultoarele necesită întreținere mai atentă.
  • Opțiunile: unele opțiuni sunt foarte utile și îți pot restrânge aria de alegeri. Pe lângă ghidonul reglabil și accesoriul de protecție a plantelor, treapta de marșarier este în special un aliat prețios pentru a-ți ușura munca.

  Plug, pentru pregătirea terenului pentru răsaduri, sau sapă, pentru a aerisi și sfărâma solul la suprafață? 

  • Pentru uz casnic, versatil sau intensiv, îți vei alege mașina în funcție de utilizarea pe care urmează să o faci. O motosapă electrică mică poate, de exemplu, să răstoarne o fâșie de pământ de aproximativ 15 cm lățime, pe când un motocultor poate întoarce, dintr-o singură trecere, 70 până la 80 cm.
  • Ia în considerare suprafața de arat, acest lucru fiind decisiv în alegerea puterii motorului dispozitivului. Motosapa este ideală pentru terenuri de dimensiuni mici, iar motocultorul, pentru suprafețe mari, plane.
  • Dacă dorești să semeni, să elimini buruienile sau, pur și simplu, să densifici gazonul, folosirea scarificatorului înaintea motosapei sau a motocultorului poate fi foarte utilă.

  Dacă ai făcut din îngrijirea grădinii tale o prioritate, atunci asigură-te că ai la îndemână utilajele și echipamentele potrivite, eficiente, capabile să îți facă munca mai ușoară. Alege-le pe cele potrivite nevoilor tale, pentru a te bucura din plin de plăcerea de a grădinări!

  Sursa foto: Shutterstock

  4539 vizualizări
 • cum alegi un fiereastrau circular

  Cum alegi un fierăstrău circular și care sunt modelele cele mai eficiente - 12 criterii de bază

  Un fierăstrău circular te va ajuta să faci mici reparații prin casă, să realizezi câteva rafturi pentru cărți sau, poate, o masă pentru curte.

  Folosind un fierăstrău circular, vei putea tăia cu precizie, rapid și în linie dreaptă bucăți de lemn și alte materiale.

  Mai jos, poți afla de ce criterii să ții cont în alegerea unui fierăstrău circular, care sunt cele mai eficiente modele, ce materiale poți tăia cu un fierăstrău circular, precum și care sunt principalele tipuri de fierăstrău circular.

  12 criterii de care să ții cont când alegi un fierăstrău circular

  Un fierastrau electric are o durată medie de viață, în funcție de modul în care este întreținut. Îl vei putea folosi ani la rând, motiv pentru care este indicat să alegi o unealtă de calitate, adaptată nevoilor tale. Mai jos sunt principalele criterii de care să ții cont în alegerea unui fierăstrău circular.

   1. Tipul de alimentare

  În funcție de planurile tale, poți alege un model cu acumulator sau unul alimentat la priză.

  Fierăstrăul circular cu acumulator este mai puțin puternic decât unul conectat la priză. Mai mult, are un acumulator generos, pentru a putea alimenta motorul de 1000-1500 W, astfel că va fi ceva mai greu. Doar dacă trebuie să lucrezi în locuri fără prize este indicată folosirea unui fierăstrău circular cu acumulator.

  Citește mai multe despre principalele tipuri de fierastraie electrice, pe blogul Brico Dépôt.

   2. Puterea

  Un fierăstrău circular cu o putere mai mare va tăia mai repede și se va plia ușor, dacă treci de la un material la altul, realizând tăieturi curate.

  Dacă te ocupi de lucrări de tip DIY, un model de 1200-1500 W poate fi suficient.

   3. Turația

  Turația sau viteza fierăstrăului circular reprezintă un alt factor de luat în calcul. De cele mai multe ori, pe specificații sunt trecute viteza la mers în gol și viteza în sarcină.

  Ca regulă generală, o viteză de minimum 4000 RPM (rotații per minut) este suficientă pentru o tăietură curată și un risc mic de blocare a lamei în materialul tăiat.

   4. Diametrul pânzei fierăstrăului

  Majoritatea pânzelor pentru fierăstrăul circular au un diametru de 165 mm, dar există și modele mai mari, de 190 mm sau chiar mai mult.

  Un model de fierăstrău circular cu o lamă mai mare va tăia mai adânc și va pătrunde ușor în plăcile mai groase.

   5. Adâncimea de tăiere

  În general, se specifică valoarea de tăiere la 90 de grade (la drept) și la 45 de grade (înclinat). Valoarea la 45 de grade va fi, în mod evident, mai mică.

  Cum este foarte probabil să tai materiale de adâncimi diferite, poți alege o adâncime de tăiere mai mare decât ai nevoie în prezent.

  taieri de precizie

   6. Pornirea lentă

  Poate părea un aspect minor, însă, dacă discul se învârte la început la o viteză ceva mai mică, există un risc mai mare ca unealta să îți sară din mână.

  Siguranța este foarte importantă când lucrezi cu astfel de aparate, deci ar trebui să urmărești dacă are pornire lentă.

   7. Controlul adâncimii de tăiere

  Controlul asupra adâncimii de tăiere și unghiului de înclinare reprezintă o ajustare importantă pe care ar trebui să o aibă un fierăstrău circular.

  Această sarcină se realizează cu ajutorul unor leviere, care trebuie apăsate ușor. Pentru siguranță, ar trebui să aibă și funcția de blocare în poziția dorită.

  Adâncimea de tăiere se referă la cât de mult pătrunde discul în materialul pe care dorești să îl tai, iar unghiul de înclinare se referă la unghiul realizat de disc asupra plăcii.

  puterea fierastraului

   8. Limitator paralel pentru tăiere

  Funcția este utilă dacă ai nevoie de tăieri precise, la o anumită grosime. Multă lume crede că este capabilă să taie drept, iar limitatorul paralel pentru tăiere crește încrederea.

  Mai ales având o unealtă de acest fel în mână, pot apărea imperfecțiuni, motiv pentru care ar trebui să alegi un fierăstrău prevăzut cu limitator paralel pentru tăiere.  

  modele recomandate

   9. Vizibilitate asupra liniei de tăiere

  Indiferent cât de multă experiență ai, este o idee bună să vezi dacă lama folosită urmărește linia dorită de tine. Acest lucru poate fi dificil, mai ales pe o suprafață cu rumeguș, așchii de plastic sau resturi de fier, motiv pentru care această funcție se poate dovedi a fi foarte utilă.

  Unele fierăstraie circulare au un marcaj pe talpa aparatului, în timp ce modelele avansate includ o turbosuflantă, pentru îndepărtarea resturilor, și un mini-laser, pentru o tăietură cât mai dreaptă.

   10. Frână electrică

  Frâna electrică este un alt element care îți permite să lucrezi în deplină siguranță. Multe unelte au o opțiune prin care lama se învârte cât ții degetul apăsat pe buton.

  La ridicarea sa, fierăstrăul se oprește. Totuși, lama se mai învârte câteva secunde, din inerție.

   11. Ergonomie

  Ușurința în folosire poate fi asigurată de blocarea axului principal, pentru o schimbare facilă, rapidă și în siguranță a discului și mânerului cauciucat, pentru o prindere mai ușoară.

  Ergonomia depinde și de greutatea fierăstrăului circular. Astfel, o unealtă care poate tăia metal sau alte materiale solide poate avea o greutate mai mare. Pentru siguranță în utilizare, este bine să te orientezi spre un model de 4-5 kg.

  De asemenea, există fierăstrău circular portabil, pentru mai multă flexibilitate, și fierăstrău circular staționar. Acesta din urmă este montat pe un banc de lucru și ajută la obținerea unei tăieturi mai precise și mai adânci.

  fierastrau electric circular

   12. Accesoriile disponibile

  Deși mulți producători vin cu tot felul de accesorii pe care este posibil să le folosești sau nu, este indicat să alegi un model adaptat nevoilor tale și nu doar pentru 1-2 plăci pe care le primești bonus. La nevoie, poți cumpăra accesoriile de care ai nevoie.

  Cele mai utile accesorii incluse în pachet sunt cheile inbus, pentru a putea schimba ușor pânza, precum și o geantă de transport.

  De ce să alegi fierăstrăul electric de la Brico Dépôt

  La Brico Dépôt găsești uneltele necesare pentru ca visurile tale să devină realitate, indiferent dacă repari un dulap în casă ori ți-ai amenajat un mic atelier în garaj. Mai jos, sunt câteva dintre avantajele alegerii Brico Dépôt ca partener în lucrările tale de interior sau exterior:

  • ai acces la o gamă variată de produse la prețuri avantajoase, care se îmbogățește lunar;
  • poți comanda produsele online. Acestea îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse din surse sustenabile - Brico Dépôt are peste 70% dintre produse din surse sustenabile și se depun eforturi pentru creșterea procentului;
  • ai acces la branduri exclusive.

  Modele recomandate

  Ai la dispoziție multe modele de fierăstrău circular. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai eficiente modele.

  • fierastrău circular pendular standard – are un cap pivotant vertical cu o pânză circulară care poate face diverse tăieturi, inclusiv la unghi;
  • fierastrău circular pendular cu ansamblu cu mitră - are un cap pivotant rotativ pentru tăieturi la unghi. Are un cap rotativ într-o singură direcție;
  • fierăstrău circular pendular cu culisă - permite culisarea capului care taie în direcția axei transversale. Permite tăierea unor materiale de mari dimensiuni.

  Un fierăstrău circular te poate ajuta să realizezi diverse reparații sau mici construcții în gospodărie. Ține cont de puterea, turația și adâncimea de tăiere și alege fierăstrăul circular potrivit nevoilor tale.

  Sursa foto: Shutterstock

  1070 vizualizări
 • Cum alegi cea mai bună rindea electrică - ce detalii tehnice contează
 • Bormașină cu percuție sau ciocan rotopercutor: avantaje și dezavantaje
 • Cum funcționează și cum folosești un generator electric
 • Cum alegi cea mai bună suflantă pentru frunze
 • ce este un fierastrau electric
 • Totul despre sudură: echipamente, procedee şi tehnologii de sudare

  Totul despre sudură: echipamente, procedee şi tehnologii de sudare

  Sudura este una dintre cele mai des întâlnite tehnologii în nenumărate industrii. Aceasta are aplicaţii vaste și în curtea cuiva obişnuit să-şi pună îndemânarea la bătaie, când vine vorba de idei puse în practică acasă. Sudura oferă rapiditate şi rezistenţă în orice lucru cu metalul.

  Fie că dorești să montezi un gard de sârmă, să construiești o băncuță sau să repari diverse prin curte, citește în continuare și vei afla totul despre sudură. 

  Cum se definește sudarea materialelor?

  Sudura este un procedeu tehnologic cu ajutorul căruia sunt îmbinate, fără posibilitatea de a mai fi demontate, două sau mai multe piese. Procedura poate fi făcută prin mai multe tehnici de sudare şi cu un număr mare de echipamente, fiecare dintre ele fiind potrivit pentru o anumită lucrare. Scopul sudurii este de a obţine o legătură metalică între cele două piese, care să aibă rezistenţă şi să fie sigură în execuţie şi exploatare.

  Sudarea materialelor este unul dintre cele mai des întâlnite procedee în construcţii civile şi industriale, dar şi în fabricarea unui număr foarte vast de produse şi bunuri. Este folosită în construcţiile de imobile, de maşini şi utilaje, dar şi în industria metalurgică şi în industria chimică şi petrochimică, unde este utilizată şi pentru rezervoare sau cisterne şi alte recipiente. 

  Alte industrii care folosesc sudura la scară largă:

  • industria mijloacelor de transport - autoturisme, vagoane, locomotive, nave maritime şi fluviale;
  • fabricarea de utilaje pentru industriile uşoare - utilaje textile sau alimentare, cuptoare, aparate de uz casnic;
  • industria electronică şi electrotehnică - pentru carcase de aparataj electric, plăci de circuite, computere, scannere etc.;
  • industria de apărare - în fabricarea blindatelor, a armelor uşoare, a tunurilor sau a navelor de război şi a submarinelor.

  În cele ce urmează, îți vom prezenta ce echipamente sunt necesare pentru sudură, în ce constă acest procedeu, care sunt tipurile de sudură și pașii necesari pentru o lucrare în siguranță. 

  Pe blogul Brico Dépôt vei găsi minighiduri din care poți afla cum să meșterești prin curte utilizând un echipament de sudură, așa cum este și montarea unui gard de sarma.   

  Echipamente utilizate la sudarea cu arc electric și alte tipuri de sudură

  Pe piaţă, sunt disponibile numeroase modele de aparate de sudură, care funcţionează după diverse principii. În continuare, sunt prezentate cele mai utilizate aparate de sudură domestice. 

  Aparatul de sudură cu electrod învelit (SEI) pentru sudură MMA

  Acest aparat mai este denumit și aparatul de sudură cu electrod învelit (SEI), cu redresor sau transformator. Sudura operată cu acest utilaj poartă şi alte denumiri, cum ar fi sudură MMA sau sudură SMEI.

  Această sudură este cea mai întâlnită procedură de sudură la nivel mondial. Căldura necesară pentru topirea metalului este obţinută cu ajutorul unui arc electric, ce se produce între piesele sau materialele din metal care urmează să fie sudate şi electrozi sudură. De ce se lipește electrodul de sudură? Datorită cantității mari de căldură, se realizează topirea electrodului şi a piesei de sudat. Învelişul electrodului, un amestec de substanţe minerale, produce un nor de fum care protejează sudura.

  Acest aparat poate fi utilizat în condiţii de siguranţă şi în interior, şi în exterior, însă este nevoie de experienţă pentru a putea fi folosit la capacitate maximă.

  Aparatul de sudură tip MIG/MAG 

  Acest aparat funcționează pe baza unui proces ce implică utilizarea unui fir metalic, care este topit între cele două materiale sau piese ce urmează să fie îmbinate. În timpul sudurii, este eliminat un gaz care împiedică depunerea unor reziduuri pe suprafaţa de lucru. În funcţie de tipul de gaz folosit, se deosebesc două tipuri de sudură MIG sau MAG: 

  • MIG - foloseşte gaze inerte şi este utilizată în special pentru sudura aluminiului, a cuprului sau a titanului. Printre gazele folosite se numără argonul, heliul sau un amestec al celor două;
  • MAG - foloseşte gaze active şi e utilizată pentru sudarea oţelului. Printre gazele folosite se numără dioxidul de carbon sau amestecuri de gaze inerte cu CO2.

  Aparatul de sudură cu flacără 

  Este cunoscut şi sub denumirea de autogen și foloseşte o substanţă chimică, cel mai frecvent oxiacetilenă, pentru a topi şi a îmbina metalele. Este utilizat, însă, cu precădere pentru tăierea pieselor sau materialelor din metal. Procedura este una imprecisă şi nesigură, pentru că flacăra degajă o cantitate foarte mare de căldură, care poate duce la deformarea materialului.

  Aparatul de sudură tip TIG, cu gaz inert

  În acest caz, sudura se efectuează cu ajutorul unor electrozi sudură de tungsten sau de wolfram, care nu sunt consumați în timpul procedurii. Gazul inert e utilizat pentru a proteja suprafaţa sudată de efectele oxidării. Este un aparat recomandat specialiştilor, pentru că necesită experienţă şi îndemânare.

  La Brico Dépôt găsești o gamă variată de aparate de sudura, ideale pentru orice modificare sau idee ai dori să pui în practică. Alege aparatul de sudură care se potrivește cel mai bine cerințelor tale!

  tipuri de electrozi

  Tipuri de electrozi pentru sudat

  Pentru aparatele de sudură de tip SEI/MMA se folosesc următoarele tipuri de electrozi de sudură:  

  • electrozi sudură bazici - au un conţinut scăzut de hidrogen, baia de sudură este vâscoasă şi permite sudura în orice poziţie; sunt utilizaţi cu succes la sudarea materialelor subţiri, iar rezultatul e o îmbinare rezistentă;
  • electrozi sudură celulozici - au un conţinut mare de hidrogen, linia de sudură este una neregulată, nu lasă în urmă prea multe reziduuri şi au nevoie de o sursă de curent continuu cu tensiune ridicată;
  • electrozi rutilici - au un conţinut bogat de hidrogen, baia de sudură este mai fluidă decât în cazul celor bazici, ceea ce nu permite sudura în alte poziţii decât orizontală, rezistenţa sudurii fiind una mai puţin bună.

  Nu doar aparatul de sudură este important. Echipamentul de protecție este vital, deoarece sudura este un procedeu tehnologic care implică lucrul cu energie electrică, metale topite şi temperaturi foarte ridicate. Așadar, masca de protecţie, mănuşile şi salopeta de lucru sunt esenţiale.

  Deoarece echipamentul de protecție este vital pentru a suda în siguranță, accesează categoria echipamente de protectie si securitate de la Brico Dépôt și alege dintre produsele puse la dispoziție. 

  Procedee și tehnologii de sudură

  În  funcţie  de  starea  materialelor  care  participă  la  formarea îmbinărilor sudate, natura procedeelor de sudare şi felul procedeelor conexe, iată care sunt cele mai importante tipuri de sudare:

  • procedee de sudare prin topire - prin care marginile rosturilor din metalul de bază şi metalul adaos se topesc sub acţiunea sursei de căldură, formând aşa-numita baie de sudură care, odată cristalizată sau răcită, duce la apariţia îmbinării sudate;
  • sudarea în stare solidă - este un procedeu în care piesele sunt îmbinate prin presiune în stare solidă, cu sau fără încălzire şi fără metal adăugat, cum e cazul sudării prin topire.

  De asemenea, există şi câteva tehnologii speciale de sudură, cum ar fi lipirea metalelor. Unele procedee conexe de prelucrare la cald a metalelor pot utiliza diverse metode de sudare, însă nu creează îmbinări sudate. Printre acestea se numără tăierea, metalizarea sau sudarea de încărcare.

  O altă catalogare a procedeelor de sudare ţine cont de tipul de energie folosită pentru a încălzi materialele. Iată care sunt cele trei categorii:

  Sudura cu energie electrică 

  Aceasta se împarte la rândul ei în următoarele tipuri: 

  • sudarea cu arc electric descoperit sau acoperit;
  • sudură cu plasmă, cu jet de plasmă sau cu arc transferat;
  • sudură cu fascicul de electroni;
  • sudură prin rezistenţă electrică;
  • sudură cu ajutorul unor curenţi de înaltă frecvenţă;
  • sudură cu laser. 

  Sudură cu energie chimică

  Principalele categorii de sudură cu energie chimică sunt: 

  • cu flacără (care poate fi oxi-acetilenică, oxi-metanică, oxi-propanică, oxi-hidrică sau oxi-benzenică);
  • sudură alumino-termică;
  • sudură prin explozie;
  • sudură în foc de forjă.

  Sudură cu energie mecanică

  Acest tip de sudură se împarte în: 

  • sudură prin frecare;
  • sudură prin percuţie;
  • sudură prin presiune la rece;
  • sudură cu ajutorul ultrasunetelor. 

  Una dintre cele mai cunoscute metode de sudare prin lipire este cositorirea sau lipirea moale. Aceasta poate fi efectuată cu energie electrică, folosind un ciocan de lipit, în cuptor electric, prin inducţie sau prin presiune.

  Tipuri de suduri 

  În funcţie de poziţia pieselor, sudurile pot fi de următoarele feluri:

  • cap la cap;
  • în colţ interior;
  • în muchie;
  • în cruce;
  • în colţ exterior;
  • în T;
  • prin suprapunere;
  • cu margini răsfrânte.

  De asemenea, mai sunt şi alte tipuri de suduri, în funcţie de alte criterii. De exemplu, după numărul de treceri, sudurile pot fi dintr-o singură trecere sau din mai multe. După părţile sudate, pot fi suduri dintr-o parte sau din ambele părţi şi, în funcţie de continuitate, sunt suduri continue sau întrerupte.

  echipament de sudura

  Componente ale unei suduri

  Sudura este o procedură care creează o legătură metalică fixă şi nedemontabilă între două piese sau bucăţi de material, de cele mai multe ori, metalic, însă poate fi vorba şi despre materiale plastice. 

  Sudura duce la apariţia unei îmbinări de o rezistenţă egală şi care oferă maximum de siguranţă pe termen lung, în exploatarea şi utilizarea pieselor sudate.

  Iată care sunt principalele elemente ale unei suduri şi piesele care o formează:

  • piesele care urmează să fie sudate şi care formează metalul de bază;
  • metalul adaos, care poate fi sub formă de sârmă, vergea, bară, granule sau pulbere, care se topește sub acţiunea căldurii;
  • baia de sudură, adică topitura de metal care se formează prin topirea metalului adaos şi a marginilor metalului de bază;
  • cusătura sudată este îmbinarea ce rezultă din cristalizarea băii de sudură.

  Asigură-te că ai toate componentele necesare sudurii înainte să te apuci de treabă. Accesează categoria accesorii sudura de la Brico Dépôt și achiziționează tot ce ai nevoie pentru reparații sau pentru a-ți transpune ideile în realitate. 

  Foarte important pentru reuşita unei suduri este rostul de sudură. Acesta e spaţiul gol dintre cele două piese care urmează să fie sudate. Acest spaţiu poate avea o anumită formă geometrică şi are rolul de a asigura pătrunderea sudurii pe toată grosimea metalului de bază. 

  Forma rostului de sudură e influenţată de mai multe criterii, printre care:

  • calitatea şi grosimea metalului de bază;
  • proprietăţile necesare ale îmbinării sudate;
  • metoda de sudare;
  • calitatea materialelor adaos;
  • poziţia de sudare şi accesibilitatea locului de îmbinare.

  Avantajele și dezavantajele sudurii

  Sudura are multe avantaje faţă de metodele învechite de îmbinare a metalelor. Concret, iată care sunt cele mai importante dintre ele:

  • faţă de alte procedee tehnice, pierderile de materiale sunt mult mai reduse, cu până la 50%, în cazul metalului;
  • un nivel de productivitate ridicat;
  • spre deosebire de piesele turnate sau nituite, cele sudate au proprietăţi mecanice superioare;
  • nu există limite atunci când vine vorba despre dimensiunile unei piese care poate fi sudată sau despre complexitatea unei lucrări;
  • tehnica sudurii este utilizată cu succes în construcţii care, în mod obişnuit, nu pot fi realizate cu ajutorul altor procedee tehnologice;
  • îmbinările obţinute prin sudură sunt etanşe, spre deosebire de cele nituite, de exemplu;
  • sudura permite utilizarea unor piese semifabricate şi a altor elemente standardizate, lucru care contribuie la o productivitate crescută şi la o viteză de lucru mult mai rapidă;
  • utilajele de sudură sunt simple şi ieftine, preţul de fabricaţie fiind mai scăzut, spre deosebire de cele utilizare în alte procedee tehnice, şi permit automatizarea sau mecanizarea lor;
  • de asemenea, gradul de poluare este mai redus, pentru că şi pierderile de materiale sunt mai mici, ceea ce duce la crearea unor condiţii de lucru mai bune pentru sudori.

  Avantajele parteneriatului cu Brico Dépôt 

  Atunci când ai alături un partener de încredere ca Brico Dépôt, ai următoarele beneficii: 

  • posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de produse, de foarte bună calitate, la prețuri avantajoase;
  • gamele de produse sunt îmbogățite lunar;
  • comenzi cu ridicare din magazin în 4 ore;
  • posibilitatea de a comanda cu livrare acasă;
  • te bucuri de 25 de ani garanție pentru produse;
  • poți găsi oricând și rapid soluțiile de care ai nevoie;
  • servicii de măsurare și montaj, dar și proiectare 3D gratuit;
  • beneficiezi de produse sustenabile și durabile. 

  Plănuiești amenajarea unui garaj? Blogul Brico Dépôt îți oferă informații corecte și complete despre construirea unui garaj, alegerea materialelor și etapele de urmat. 

  Pentru că există şi reversul medaliei, sudura nu e o procedură tehnologică perfectă. Iată care sunt dezavantajele sudurii:

  • în timpul procedurii, pot să apară defecte greu de observat, în funcţie de calitatea materialelor şi a utilajelor folosite;
  • în timpul sudurii, pot să apară tensiuni şi deformaţii ale pieselor sau ale metalelor care sunt îmbinate;
  • se înregistrează pierderi de metal, atunci când sunt eliminate elementele constructive sau când se face pregătirea pieselor pentru sudare;
  • un criteriu foarte important, care poate să facă diferenţa între o sudură de calitate şi una foarte slabă, este gradul de pregătire al personalului care proiectează şi execută lucrarea de sudură.

  Aşadar, metodele şi echipamentele de sudură sunt numeroase, la fel şi tehnicile care pot fi utilizate pentru îmbinarea metalelor, folosind această procedură. O soluție bună, atunci când vrei să pui în practică o idee în propria curte şi nu ai experienţă cu aparatele de sudură, e să apelezi la un specialist care poate face lucrarea pentru tine şi care te poate învăţa bazele acestei tehnologii, la faţa locului.

  Sursa foto: Shutterstock

  1512 vizualizări
 • Ciocan rotopercutor SDS Plus erbauer EXT 18V fără perii – unitate simplă
 • Ferăstrău circular fără perii Erbauer EXT de 18 V – unitate simplă
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360