Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
dus walk-in

Totul despre cum să amenajezi un duș walk-in

Se încarcă...
12076 vizualizări
Posted in: Baie

Un duș walk-in reprezintă o alegere bună indiferent dacă proprietar este tânăr sau vârstnic. Dacă pentru tineri spațiul în baie este mai important odată cu trecerea anilor dușul walk-in este o idee bună în special pentru persoanele cu probleme de mobilitate.

Pentru a amenaja un duș walk-in este important să ții cont de câteva aspecte: ce avantaje și dezavantaje are un duș walk-in, de ce materiale vei avea nevoie, care sunt pașii montării, unde se montează, cum se amenajează în funcție de stil și alte informații utile.

Ce este, de fapt, un duș walk-in

Un duș walk-in este un duș amenajat pe pardoseala băii. Cu alte cuvinte, nu mai este nevoie de cadă sau de cabină de duș clasică.

În funcție de preferințele proprietarilor poate fi construită cu o cădiță mică sau chiar fără, cu pereți de duș sau fără, cu ușă sau fără.

Spre deosebire de cabina de duș, dușul walk-in permite accesul mai ușor. Prin montarea unui prag se previne și împrăștierea apei.

Poate veni în completarea unei băi moderne sau ca ajutor pentru vârstnicii cu probleme de mobilitate. Poți citi mai multe despre cum să renovezi și modernizezi baia pe blogul Brico Dépôt.

avantaje dus walk in

Ce avantaje are un duș walk-in

Dușul de tip walk-in are mai multe avantaje:

  • Accesibilitate – în lipsa căzii sau a cădiței de duș, accesul se face ușor și rapid, pentru copii, adulți și vârstnici. Nu există trepte sau obstacole;
  • Întreținere minimă – lipsa accesoriilor face din dușul walk-in o alegere potrivită pentru persoanele cu un stil de viață activ care au timp pentru curățenie. De asemenea, din punctul de vedere a construcției, dușul walk-in se montează mai ușor prin comparație cu instalarea unei căzi sau a unei cabine de duș;
  • Aspectul elegant – orice baie iese în evidență dacă are un duș walk-in. Acesta atrage prin design
  • Sistemul de hidroizolație – un duș walk-in are un sistem de hidroizolație cu flanșe duble. Astfel, dușul de tip walk-in este etanș la scurgere. Prin comparație, în cazul unei căzi nivelul de impermeabilitate depinde foarte mult de calitate etanșeității precum și de îmbinarea de silicon;
  • Utilizarea eficientă a băii – dimensiunile cădiței pot limita mișcarea la duș însă, în funcție de preferințele clienților, poți construi un duș mare chiar de doi metri lățime;
  • Economie de apă – dacă o cadă necesită circa 120 de litri de apă, pentru un duș sunt necesari circa 80 de litri de apă;
  • Montarea în colțuri – dacă pentru o baie în care există cadă, colțurile sunt puncte moarte, nu același lucru putem spune despre dușul walk-in. Datorită dimensiunilor reduse și a designului inovativ permite montarea inclusiv în colțuri. Pentru a completa designul modern, poți închide lucrarea cu un perete de sticlă.

dezavantaje dus walk in

Ce dezavantaje are un duș walk-in

Totuși, un duș walk-in are și câteva dezavantaje de care este important să ții cont înainte de a înlocui cada sau cabina de duș clasică. Mai jos sunt câteva dezavantaje ale dușului walk-in:

  • Este alunecos – pardoseala este udă în interiorul cădiței de duș cât și pe gresie. Astfel, există un risc mai mare de alunecare. Pentru a contracara acest lucru poți opta pentru un model anti-alunecare și/sau pentru gresie anti-derapare. Acestea au, totuși, un preț mai mare;
  • Crește umiditatea – dacă la dușul clasic închizi ușile, la dușul walk-in aburii și umiditatea ajung în întreaga baie. Totuși, aceasta nu este o problemă nouă ci apare și în cazul băilor care au cadă; O posibilă soluție este instalarea unei ventilator pentru baie sau deschiderea ferestrei după duș
  • Probleme cu scurgerea – este esențial să optezi pentru un sistem de scurgere foarte bun. Altfel există riscul ca apa să plutească în întreaga baie.

De ce materiale ai nevoie

Materialele necesare depind foarte mult de tipul de duș walk-in. Cel mai simplu tip de duș walk-in este cel care necesită doar o scurgere bună. Totuși, multe persoane aleg dușuri moderne și cădiță minimalistă sau chiar pereți de sticlă, cuburi de sticlă, plăci ceramice sau alte materiale.

În funcție de model, poate fi nevoie să creezi o margine pentru a împiedica scurgerea apei în întreaga baie.

Odată alege materialele de bază va trebui să te orientezi spre mortar hidroizolant pentru fixarea elementelor. Mai mult, va fi nevoie de un produs hidroizolant pentru pardoseală și pereți. Dacă vei pune gresie și faianță în aceeași perioadă de timp, va trebui să alegi plăcile ceramice precum și un adeziv specific, adaptat la condițiile de umezeală din baie.

În fine, trebuie să acorzi atenție sporită alegerii rigolei de duș. Aceasta trebuie adaptată dușului pentru a permite scurgerea facilă a apei. Tot în această fază, trebuie ales și setul pentru duș, respectiv pana de duș, bateria și duza de duș.

ce materiale ai nevoie

De ce să alegi obiectele sanitare de la Brico Dépôt

La Brico Dépôt ai acces la cele mai bune soluții pentru proiectele tale de sanitare. Iată care sunt câteva avantaje dacă alegi Brico Dépôt să fie alături de tine:

  • Amenajezi un spațiu funcțional, modern, sustenabil și ușor de întreținut;
  • Organizezi inteligent spațiul din baie, indiferent de dimensiunile, stilul de amenajare sau forma acestei încăperi;
  • Ai acces la produse de calitate la prețuri accesibile iar oferta se îmbogățește lunar;
  • Poți comanda produsele online. Acestea vin direct la adresa de lucru sau le poți ridica direct din magazin la doar patru ore de la comandă;
  • Ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.
  • cum se monteaza dusul walk-in

Cum se montează dușul walk-in

Montarea dușului walk-in depinde de preferințele proprietarilor, de locul în care se află scurgerea precum și de alte aspecte care variază de la o locație la alta. Mai jos sunt pașii necesari pentru montarea dușului walk-in:

  1. Delimitează zona de duș pentru a modifica instalația sanitară, adaptând-o la noile nevoie de canalizare. Sapa trebuie turnată cu o înclinație de cel puțin 2% pentru ca apa de la duș să ajungă, în cădere, la scurgere;
  2. Montează rigola de duș – citește cu grijă instrucțiunile de pe ambalaj. În general, rigola vine cu șuruburi pentru a permite fixarea la înălțimea dorită. Aceasta se va lega la conducta de evacuare. Următorul pas este turnarea betonului până la flașa de izolare. Porțiunea de sus a rigolei va trebui să se afle la același nivel cu gresia, care va fi montată mai apoi. De asemenea, spațiul dintre plăci și zona de scurgere va trebui umplut cu ajutorul unui chit elastic;
  3. Toarnă șapei de egalizare – după montarea rigolei următorul pas este turnarea șapei. Realizată pe bază de ciment, șapa se va turna în așa fel încât rigola să nu depășească nivelul gresiei care se va ponta ulterior;
  4. Etanșeizează – podeaua este acoperită cu o membrană hidroizolantă iar apoi cu o soluție hidroizolantă pentru a separa cât mai bine zona de duș de restul băii. Astfel, vei preveni ca apa să ajungă în straturile superficiale ale zidăriei și, drept urmare, mucegaiul și igrasia. Pentru o mai bună rezistență în timp este necesară aplicarea hidroizolației în două straturi. Pentru zona colțurilor și pentru îmbinări este necesară aplicarea unei benzi de cauciuc;
  5. Montează plăci ceramice – pe pardoseală poți pune gresie, mozaic sau un alt material preferat de proprietari. Placarea se realizează cu un adeziv special pentru materialul folosit însă suficient de flexibil pentru a avea aderență față de hidroizolație. Nu uita de panta din zona rigolei. Scopul este ca apa de la duș să cadă natural spre rigolă (scurgere);
  6. Montează un paravan de sticlă – acest pas este opțional. Dacă proprietarii doresc paravan de sticlă, acesta va proteja baia împotriva picăturilor de apă. Montarea se realizează potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj. Pentru un aspect modern poți evita să duc paravanul de sticlă până în tavan.

unde se moteaza dusul walk in

Unde se montează dușul walk-in

Pentru o eficientizare a eliminării aburilor și a umidității, dușul walk-in ar trebui să fie amplasat cât mai aproape de fereastră sau de o sursă de evacuarea a aerisire.

Dacă în cazul unei băi mari dușul walk-in poate fi montat aproape oriunde și poate fi chiar și pentru două persoane, pentru o baie mică este indicat să îl montezi în colțul opus intrării în baie.

Pentru mai mult sfaturi pentru amenajarea unei băi mici poți citi blogul Brico Dépôt.

ce dimensiuni poate avea dusul walk in

Ce dimensiuni poate avea dușul walk-in

În ceea ce privește dușurile walk-in există numeroase dimensiuni în funcție de producător. Acestea pot avea formă dreptunghiulară sau pătată, pot fi deschise sau cu o ușă de sticlă.

Condiția principală este ca un adult să poată încăpea în duș. Totuși, există și dușuri walk-in mai mari, care oferă mai mult confort.

Dimensiunile unui duș walk-in variază între 80-200 cm lungime și 70-100 cm lățime. Cu toate că există și alte dimensiuni, acestea sunt cele mai folosite.

dus minimalist

Pentru ce tip de amenajare se pretează dușul walk-in

Dușul walk-in este mai ales un simbol al vieții moderne, mereu aglomerate. De aceea, este preferat în special în băile amenajate în:

  • Stil scandinav – acest stil reunește funcționalitatea cu simplitatea și cu designul modern. În acest caz dușul walk-in poate fi minimalist, fără pereți de sticlă, părând a apărea în continuarea băii;
  • Stil industrial – se remarcă prin folosirea unor materiale neprelucrate precum piatra sau lemnul precum și a unor culori precum gri sau negru. Dușul walk-in fără cădiță este o alegere potrivită pentru a pune în valoarea materialele și culorile specifice acestui stil;
  • Stil modern/ultra-modern – poate include pereți cu accente puternice, corpuri de iluminat smart, instalație high-tech cu oglinzi inteligente. Predomină tonuri neutre de alb, negru sau gri. Cea mai bună variantă este dușul walk-in cu pereți de sticlă, fără detalii intruzive. Sticla completează stilul modern prin liniile simple și aspectul aerisit oferit;
  • Stil contemporan – se bazează pe linii drepte, ordine și spațiu deschis. Și aici este de preferat dușul walk-in cu pereți/ușă din sticlă pentru un aspect cât mai curat.

ce este dusul walk in

Ce să știi înainte de montarea dușului walk-in

Încheiem cu o serie de recomandări pentru montarea dușurilor walk-in:

  • Măsoară cu atenție diametrul conductelor de drenaj – pentru a permite scurgerea apei este important să alegi țevi cu un diametru potrivit. În general, cada are o curgere de 50 mm, la fel și dușul walk-in însă mașina de spălat are o scurgere de 40 mm iar toaleta de 90 mm. În cazul în care se adună mai multe conducte de drenaj, optează pentru un diametru cât mai mare, de peste 100 mm;
  • Evită să conectezi conductele în Y – deoarece există riscul de formare a unor bule de aer în sistemul de canalizare este important să eviți conectarea în Y. În caz contrar, apa rămâne în duș până la scoaterea sifonului din scurgere. O alegere bună este să optezi pentru un cuplaj în T;
  • Alege un sifon ușor accesibil – în cazul în care apar probleme la scurgerea apei, este posibil ca murdăria să se fi acumulat. Alegerea unui sifon eficient, ușor de accesat și curățat previne spargerea podelii dușului ori de câte ori este necesară curățarea.

dus modern

Dușul walk-in este o alegere ideală pentru familiile moderne care doresc să aibă acces rapid la duș precum și pentru vârstnicii cu probleme de mobilitatea. Instalarea sa este mai simplă prin comparație cu băile care au cadă însă tot este nevoie de mâini pricepute, de timp și de atenție.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360