Combinația de culori joacă un rol major în a ne induce o anumită stare de spirit. Poate fi dificil să te decizi ce combinații de culori arată bine împreună, mai ales dacă nu ai acordat prea mare importanță laturii tale artistice pănă acum, așa că nu este de mirare că mulți dintre noi alegem să mergem la sigur și optăm pentru combinații clasice.
Dar unele dintre cele mai interesante combinații de culori pot proveni din acele asocieri neașteptate care par să încalce regulile, dar care, de fapt, arată minunat împreună.
În continuare îți vom prezenta câteva idei de combinații de culori pentru pereții din locuință și câteva sfaturi despre cum să alegi nuanțele potrivite pentru un decor relaxant și armonios.
- Cercul culorilor - ghidul de bază pentru designul interior
- Combinațiile potrivite de culori în funcție de cameră
- Cum alegem culorile pereților din locuință - detalii care fac diferența
Cercul culorilor - ghidul de bază pentru designul interior
Imaginează-ți asta: Ai o locuință nouă și pereții fiecărei camere sunt vopsiți în aceeași nuanță de alb. Minimaliștii s-ar putea să fie încântați de ideea unei locuințe complet albe, însă alte persoane s-ar putea să găsească plictisitoare încăperile fără culoare pe pereți.
Dacă te încadrezi în această din urmă categorie, atunci îți recomandăm să te reții informațiile importante despre alegerea combinațiilor potrivite pentru a aduce culoare în locuința ta.
Primul pas pentru a-ți ușura procesul de alegere a combinațiilor de culori pentru pereți este să arunci o privire peste cercul culorilor. Există trei combinatii de culori cheie care sunt garantate să funcționeze împreună.
- Combinația "tonală" este cea mai simplă, deoarece include doar tonuri diferite ale aceleiași culori, de la deschis la închis.
- Combinația "armonioasă" utilizează nuanțe care se află una lângă cealaltă în cercul culorilor, cum ar fi albastru și verde, și reprezintă o modalitate simplă de a crea un decor plăcut ochiului.
- În cele din urmă, există combinația "contrastantă", care este cea mai vibrantă dintre cele trei. Combinațiile contrastante se bazează pe două culori dispuse în opoziție una față de cealaltă pe cercul culorilor, cum ar fi galbenul și movul. Adesea denumite culori complementare, aceste perechi sunt garantate să adauge dramatism în orice cameră.
Combinațiile potrivite de culori în funcție de cameră
Alegerea unei singure culori de vopsea pentru toate încăperile din casa poate fi copleșitoare. Iată de ce poate fi dificil să alegi combinațiile de culori pentru pereții din locuință. Urmând sfaturile noastre vei reuși să îți dai seama ce nuanțe se potrivesc cel mai bine locuinței tale și în funcție de ce aspecte să alegi culorile pereților din fiecare cameră. De asemenea, pentru a te asigura că aspectul final va fi cel pe care ți l-ai imaginat și culorile vor fi întocmai cele alese în magazin nu uita ca pregătirea pereților pentru vopsit este o etapă importantă.
Află mai multe despre etapele pregatirii pereților înainte de aplicarea culorii finale de de pe blogul Brico Dépôt!
Încăperi precum dormitorul și camera de zi sunt destinate relaxării și momentelor petrecute alături de familie. Pentru aceste camere, este recomandat să alegi culori nu foarte saturate, cum ar fi pastelurile sau culori amestecate cu gri. În încăperile în care ai nevoie de stimuli, cum ar fi bucătăria, nuanțele saturate, vibrante se vor potrivi de minune.
Având în vedere aceste detalii, îți vom prezenta câteva dintre cele mai potrivite scheme de culori pentru pereții din fiecare cameră, Dar, în cele din urmă nuanța adecvată este cea care îți place!
1. Bucătărie - tonuri de galben sau albastru marin cu accente aurii
Bucătăria este o încăpere activă într-o casă, așa că vei dori ca alegerea culorii pereților să se potrivească cu această stare de spirit.
Optează pentru culori îndrăznețe și energizante în bucătărie. Pereții de culoare albastru marin cu accente aurii sunt o alegere plăcută ochiului și deopotrivă în trend pentru bucătării. O astfel de combinație reprezintă o modalitate excelentă de a actualiza ceea ce ar putea fi o bucătărie ternă și de a o face să se simtă mai șic și mai nouă.
De asemenea, nuanțele de galben sunt potrivite pentru bucătărie deoarece creează o atmosferă revigorantă. Pe lângă alegerea culorilor potrivite este recomandat să acorzi importanță etapei de aplicare a vopselei, pentru a obține rezultatul mult așteptat.
Citește pe blogul Brico Dépôt totul mai multe despre cum sa aplici corect vopseaua lavabila pentru a obține o culoare uniformă și un finisaj perfect!
2. Dormitor - alege nuanțele deschise, de albastru
Albastrul este în mod universal o culoare pe care o asociem cu calmul și odihna, poate din cauza asocierilor evolutive cu cerul senin și sursele de apă. De asemenea, studiile arată că oamenii dorm mai mult în dormitoarele albastre.
Pentru a crea o atmosferă plăcută și relaxantă în dormitor alege o nuanță de albastru cu un nivel scăzut de saturație și ridicat de luminozitate.
Ce să eviți ! Evită să zugrăvești pereții dormitorului în culoarea violet. Deși se află alături de albastru pe roata culorilor, este o culoare obositoare pentru dormitor și s-ar putea să nu te bucuri de un somn de calitate într-un dormitor violet.
3. Baie - alege scheme de culori care conțin tonuri de roz-deschis
În timp ce albul este asociat cu puritatea și curățenia, acesta poate, de asemenea, să facă o încăpere să pară sumbră. Pe de altă parte, rozul creează cel mai măgulitor mediu pentru toate tonurile de piele și chiar te poate face să te simți mai bine atunci când ieși din duș.
Însă nu este recomandat să alegi rozul puternic pentru a obține un efect plăcut în baie: rozul-cuarț subtil se va simți proaspăt și modern, mai ales alături de obiectele sanitare potrivite.
Ce să eviți ! Culorile eclectice - băile sunt în general încăperi de mici dimensiuni și nimeni nu vrea să se simtă captiv într-un spațiu mic și care agresează privirea.
4. Camera de zi - orientează-te spre gri-deschis, verde-cenușă sau tonuri de maro
Cele mai potrivite combinații de culori pentru living includ nuanțe de: maro, gri-porumbel, verde-cenușă sau alb. De asemenea, în nuanța potrivită, roșul poate fi o alegere interesantă pentru living. Optează pentru un roșu stins temperat de maro sau gri și păstrează roșul aprins pentru accente mici, precum obiectele de decor. Peretii zugraviti în culoarea roșie funcționează cel mai bine în combinații echilibrate cu galben, verde închis și maro.
Însă chiar și atenuată, o cameră de zi roșie nu este pentru toată lumea. O altă idee este vopseaua gri-deschis, care permite decorului viu colorat să iasă în evidență. Desigur, și un living alb este clasic. Sau încearcă verdele. Este mai viu decât albastrul și arată somptuos cu tonuri de bijuterii și mobilier din catifea, precum și cu lemn.
Ce să eviți! Galbenul nu este potrivit pentru pereții din living deoarece este prea obositor, mai ales într-o încăpere de mari dimensiuni.
Oricare ar fi alegerea ta în ceea ce privește culoarea pereților din locuință la Brico Dépôt vei găsi o gamă variată de produse din care să alegi. Pe lângă multitudinea produselor disponibile, alegând vopselele lavabile de la Brico Dépôt te bucuri de o serie de avantaje precum:
- Accesul la produse de calitate la prețuri competitive;
- Opțiunea de a plasa comanda online. Produsele vor ajunge direct la ușa ta sau le poți ridica din magazin în doar patru ore de la comandă;
- Accesul la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.
Cum alegem culorile pereților din locuință - detalii care fac diferența
- Creează o schemă de culori care să se potrivească cu mobilierul din locuință.
Amintește-ți că, deși există o multitudine de culori de vopsea, există doar șapte culori în spectrul vopselelor: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet. Înainte de a merge să alegi culorile pereților ar fi bine să elimini din start câteva dintre ele.
- Fă un exercițiu de imaginație
Dacă ai ajuns la magazin și ai în față un paletar imens de culori și nu știi ce decizie să iei, uită-te la cea mai închisă culoare din partea de jos a benzii. Dacă îți place și ți-o poți imagina pe pereți, atunci știi că îți vor plăcea cele din mijloc și de sus, dar dacă alegi uitându-te la culorile de sus, cele mai deschise, toate cărțile din acea categorie ți se vor părea la fel.
- Alege 3 culori de pe un obiect drag
Începe prin a selecta trei culori de pe un obiect existent în casă; o pernă de pe canapea, cravata sau eșarfa preferată sau un tablou - orice lucru care transmite confort sau au valoare sentimentală pentru tine. Dacă ai posibilitatea, ia acel obiect cu tine la magazinul de vopsele. Identifică cele 3 culori pe paletare și vei avea instantaneu o varietate de culori dintre care să alegi.
Următorul pas este să alegi una dintre cele trei culori de vopsea ca fiind culoarea peretelui și să le păstrezi pe celelalte două pentru a fi folosite pentru mobilier, țesături și decor.
Pentru a alege culorile din încăperile adiacente, ia aceleași paletare de culoare și selectează o altă nuanță. În cele din urmă, alege o a patra culoare care poate fi folosită ca accent și adaugă un detaliu în această culoare în fiecare cameră a casei: prin intermediul unei perne, al unei farfurii sau al unui tablou. Astfel, vei stabili o legătură între încăperi.
În concluzie, atunci când alegi culorile pereților ar trebui să ai în vedere modul în care este utilizată încăperea respectivă și atmosfera pe care dorești să o creezi.
Pentru pereții din living și bucătărie designerii recomandă culori calde, în timp ce pentru birou sau dormitoare nuanțele mai reci, cum ar fi verde salvie, sau albastru se potrivesc mai bine.
Sursă foto: Shutterstock.com