Construcții și izolații

  • bca

    Cărămidă sau BCA? Ce să alegi pentru construcția casei

    Cărămizile sunt folosite de mii de ani în construcție în timp ce blocurile de BCA au apărut în 1924. Totuși, ambele materiale sunt în prezent produse cu tehnologii moderne care le permite să fie mai ușoare, mai rezistente și prietenoase cu mediul, deși în măsuri diferite.

    Mai jos poți afla mai multe despre particularitățile cărămizilor și a BCA ca materiale de construcție, cum să alegi între ele precum și câteva întrebări frecvente despre folosirea lor în construcția casei.

    Unde se folosește cărămida

    Cărămida este realizată din argilă sau pământ, apă, nisip și aditivi prin care se stabilește consistența și porozitatea. Apoi, amestecul este turnat în forme, uscat la soare și ars la temperaturi înalte, în cuptoare speciale. Se pare că peste 60% dintre construcțiile noi din țara noastră sunt realizate din cărămidă.

    Acest material se folosește în:

    • Structura de rezistență;
    • Fundații;
    • Arcuri;
    • Cornișe;
    • Mici poduri în curte;
    • Ziduri exterioare și interioare;
    • Decorarea suprafețelor exterioare sau interioare;
    • Decorațiuni speciale de artă modernă.

    Ce avantaje și dezavantaje are cărămida

    Ca orice alt material de construcții, cărămida are o serie de avantaje și dezavantaje de care este important să ții cont înainte de orice achiziție.

    ce avantaje are caramida

    Ce avantaje are cărămida

    Cărămizile pentru construcții au următoarele avantaje:

    • Rezistă foarte bine la foc – poate fi expuse la temperaturi de maximum 1.000 de grade Celsius fără probleme;
    • Au o durată de viață ridicată – casele și anexele gospodărești realizate din cărămidă pot rezista mai mult de 100 de ani;
    • Se întrețin ușor și ieftin;
    • Permite schimburile cu exteriorul – pereții din cărămidă „respiră” și protejează împotriva acumulării de umezeală;
    • Izolează bine fonic și termic, creând un mediu confortabil;
    • Are o rezistență mare la intemperii – construcțiile realizate din cărămidă pot fi lăsate nefinalizate până la 2-3 ani. Unii meșteri lucrează la casă vara și în primele săptămâni de toamnă, o lasă la roșu pe durata sezonului rece apoi continuă primăvara. Într-un astfel de caz, este necesară aplicarea de tencuială exterioară; astfel, vei preveni infiltrațiile;
    • Sunt flexibile – casele din cărămidă pot fi construite la mare și la munte, la câmpie, la deal sau în zone cu vânt puternic.

    Citește mai multe despre etapele de construcție ale unei anexe gospodărești de pe blogul Brico Dépôt!

    Ce dezavantaje are cărămida

    În ciuda acestor avantaje, cărămida are și câteva dezavantaje:

    • Are un preț mai mare decât BCA – o casă din cărămidă costă cu până la 7% mai mult;
    • Are o greutate mare deci va fi nevoie să construiești o structură de rezistență foarte solidă;
    • Necesită timp mai mare de execuție;
    • Izolează termic însă mai puțin bine decât BCA. Pentru a preveni pierderile de căldură este necesar să asiguri și izolarea exterioară;
    • Este dificil de tăiat sau dărâmat.

    Află de pe blogul Brico Dépôt de câte tipuri sunt cărămizile și pentru ce construcții le poți folosi!

    Unde se folosește BCA

    BCA (beton celular autoclavizat) este un material ușor realizat dintr-un amestec de ciment, nisip, ghips, apă și agent de expandare pentru o structură poroasă. După prima etapă de fabricare, BCA-ul este expus la temperaturi și presiuni ridicate transformându-l în produsul de astăzi.

    Materialul este folosit pentru:

    • Panouri pentru pereți – necesită mortar special care se aplică în strat foarte subțire, de 3-5 ml. deoarece transferul termic se realizează prin stratul de mortar, un strat mai subțire înseamnă un confort termic sporit;
    • Podea;
    • Panouri pentru acoperiș;
    • Bolțari pentru grădină.

    Acesta este folosit atât pentru pereții exteriori cât și pentru cei interiori. Se adaptează mai bine clădirilor înalte și celor cu variații mari de temperatură. Datorită densității mici, construcțiile din BCA necesită mai puțin beton și oțel pentru structură.

    Ce avantaje și dezavantaje are BCA

    BCA-ul are mai multe avantaje și dezavantaje. Despre acestea poți citi mai jos.

    Ce avantaje are BCA

    Acest material are următoarele avantaje:

    • Rezistă bine la foc – rezistă până la patru ore sau chiar mai mult la temperaturi ridicate, așa cum este cazul unui incendiu. Dacă arde nu elimină gaze toxice sau fum;
    • Are o rezistență foarte bună la infiltrații, mucegai și igrasie;
    • Rezistă bine la întindere, încovoiere și compresiune;
    • Izolează bine termic datorită porilor distribuiți de-a lungul materialului; astfel, consumul de energie va fi unul redus;
    • Are o durată mai mică de execuție a lucrării față de cărămidă;
    • Se dărâmă ușor, un aspect foarte important în refolosire, reciclare sau demolare.

    ce dezavantaje are bca

    Ce dezavantaje are BCA

    Totuși, BCA-ul are și câteva dezavantaje:

    • Se aplică în condiții speciale – necesită o anumită temperatură și umiditate. Altfel, există riscul de a obține o construcție de calitate inferioară;
    • Necesită atenție sporită în manipulare pentru a preveni ruperea lor;
    • Există riscul ca apa să pătrundă în stratul superficial al BCA. Structura materialului face ca aceasta să se evapore greu. Drept urmare, poate fi afectată calitatea de termoizolare. Este esențial să ferești blocurile de BCA de umiditate înainte de a le aplica;
    • Necesită stâlpi de beton pentru o bună rezistență a construcțiilor din BCA.

    Indiferent dacă alegi cărămidă sau blocuri de BCA la Brico Dépôt vei găsi o gamă variată de produse, indiferent dacă planifici construirea unei case sau a unei anexe. Mai jos sunt câteva avantaje dacă optezi pentru materialele de construcție de la Brico Dépôt:

    • Obții un spațiu funcțional, simplu, sustenabil și ușor de întreținut;
    • Ai acces la produse de calitate la prețuri competitive;
    • Poți face comanda online. Produsele vin direct la ușor sau le poți ridica din magazinul cel mai apropiat de tine în doar patru ore de la comandă;
    • Ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile.

    Cărămidă vs. BCA - ce să alegi

    Alegerea dintre cărămidă și BCA depinde de mai mulți factori. Mai jos poți citi mai multe în acest sens.

    Parametri de performanță

    Blocurile de BCA sunt de 3-4 ori mai ușoare decât cărămizile, astfel fiind mai ușor de transportat la locul proiectului.

    De asemenea, are densitatea aparentă în stare uscată de 500-650 kg/mc. Prin comparație, cărămizile au densitatea aparentă de 1600-1900 kg/mc. Pe scurt, blocurile de BCA sunt mai ușor de manevrat în timpul construcției.

    Penetrarea apei

    Cărămizile absorb, în general, foarte multă apă astfel utilizarea lor este indicată mai ales atunci când este cald iar umiditatea este scăzută.

    Prin comparație, blocurile de BCA absorb maximum 10% din greutatea lor, făcându-le ideale pentru tipuri diverse de construcții.

    caramida vs bca

    Rezistența la foc

    Cărămizile au o rezistență foarte bună la foc, suportând ușor chiar și temperaturi care ajung până la 1.000 de grade Celsius.

    De cealaltă parte, blocurile de BCA rezistă bine la foc însă doar până la șapte ore.

    Rezistența la insecte

    Cărămizile nu rezistă bine la termite deoarece sunt realizate din argilă, un material organic. Blocurile de BCA sunt realizate din materiale anorganice și au o rezistență ridicată la termite și alte insecte.

    Drept urmare, un perete din BCA va rezista mai bine din acest punct de vedere decât unul din cărămidă.

    Depozitare

    Blocurile de BCA pot fi depozitate oriunde, indiferent de sezon și de vreme, neavând nevoie de condiții speciale.

    Cărămizile pot absorbi mai ușor apa astfel că ar trebui depozitate într-un loc uscat până la folosire.

    Necesarul de mortar

    Blocurile de BCA necesită mai puțin mortar (3-5 mm) deoarece suprafața este mai dreaptă. Mai mult, este nevoie de mai puține îmbinări.

    Prin comparație, cărămizile au nevoie de mai mult mortar (~13 mm) pe fondul suprafeței ceva mai denivelate precum și un număr mai mare de îmbinări.

    Cărămizile sunt perfecte pentru construcțiile de mici dimensiuni, pentru anexe sau case de 2-3 camere. Totuși, pentru case cu mai multe etaje sau alte tipuri de construcții, blocurile de BCA sunt de preferat. Indiferent de materialul ales pentru construcție, vei găsi atât cărămizi cât și BCA la Brico Dépôt.

    Sursa foto: Shutterstock

    7 min read
  • cum montezi lambriul

    Cum alegi și montezi lambriurile de exterior

    Placarea exterioară poate transforma complet estetica unei clădiri. Ea constă, așa cum o spune și numele, în acoperirea pereților exteriori ai unei case sau clădiri și poate fi o soluție atât pentru construcțiile noi, cât și pentru lucrările de renovare. 

     

    Placarea cu lemn sau lambriuri a fost liderul incontestabil în topul alegerilor din ultimele decenii. Oferă imediat un aspect autentic și cald clădirii și, chiar dacă se deteriorează din cauza expunerii îndelungate la vreme rea și capătă o nuanță gri/argintie, nu își pierde farmecul. Cum alegi și cum montezi lambriurile de exterior? Află toate acestea mai jos.

     

                - Lambriuri de lemn

                - Lambriuri de PVC

                - Placare metalică

    Cum alegi lambriurile de exterior

    Alegerea ta va transforma total aspectul casei tale, dar, în timp ce această reflecție este adesea jucăușă, decizia finală este întotdeauna dificil de luat. Aspectul estetic cântărește în balanță, dar este departe de a fi singurul criteriu de luat în considerare. 

    Există multe materiale pe piață, fiecare având o mare varietate de preț, fiabilitate, cerințe de întreținere și durabilitate. În plus, astăzi este indicat să alegi un material durabil, în sensul ecologic al termenului. Iată câteva criterii de care ar trebui să ții cont, atunci când alegi lambriul potrivit nevoilor tale:

    • Materialul: lambriurile din PVC sunt alveolare sau celulare; acestea din urmă sunt mai rezistente. Proprietățile lambriului din lemn variază în funcție de specie: lemn nativ, precum bradul, pinul, zada, stejarul, cireșul, ulmul, castanul etc. și lemn exotic, cu performanțe mai bune: mahonul, cedrul roșu etc. Lambriurile din MDF oferă mult mai puțină rezistență.
    • Rezistența la umiditate: lambriurile din PVC rezistă oricărei atmosfere umede.  Lambriurile din lemn sunt clasificate de la 1 la 5, începând de la clasa 1, în care lemnul trebuie să rămână uscat și este destinat exclusiv încăperilor interioare fără umezeală, până la clasa 5, unde lemnul poate fi în contact permanent cu apa, poate fi expus la intemperii sau la interior, chiar și în baie. Lambriurile din MDF nu sunt potrivite pentru încăperi umede. 
    • Tratamentul în fabrică pentru lambriuri din lemn, prin: 

                   - autoclavă: lemnul este impregnat cu produse de tratare;

                   - rectificare: lemnul este încălzit la o temperatură foarte ridicată;

                   - oleotermie: lemnul, încălzit în prealabil, este impregnat cu ulei, apoi este răcit și uscat la aer.

    • Finisaj: vopsea, lazură, baiț cu ceară, lac brut sau periat etc.
    • Dimensiuni: lungime, lățime, grosime și mai ales profil.
    • Estetică: standard de la A la D pentru lambriuri din lemn, unde A este lemnul fără noduri, iar D, lemnul degradat.

    Brico Dépôt te așteaptă online și în magazinele fizice, locul în care vei găsi doar produse calitative și informații importante din domeniul construcțiilor sau al amenajărilor interioare. Comandă simplu și rapid din confortul casei tale, folosind opțiunea de livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazinele Brico Dépôt, la doar patru ore după plasarea comenzii.

    Tipuri de lambriuri pentru exterior

    În funcție de estetica pe care ai ales-o pentru locuința ta și pentru a te ajuta să iei mai ușor o decizie, iată trei dintre cele mai des întâlnite tipuri de lambriuri pentru exterior. 

    Lambriuri de lemn

    lambriu de lemn

    Dacă placarea din lemn este o soluție adoptată tot mai mult de cei care vor să-și îmbrace fațada casei, este pentru că, în primul rând, acest material prezintă avantaje reale în materie de izolație. Dar și alte avantaje sunt la fel de importante.

    • Garantează o izolație fonică excelentă, așadar, nu este nevoie să supraîncarci izolația casei tale, pentru a nu mai auzi orice zgomot străin din exterior. 
    • Este foarte ușor de vopsit și poate fi achiziționat uscat și grunduit din fabrică, pentru a asigura rezistență maximă la mucegai.
    • Elimină toate punțile termice, optimizând izolația locuinței, astfel permițând consumatorilor să evite pierderile inutile de energie.
    • Este și o soluție eco responsabilă pentru placarea fațadelor locuințelor.
    • Varietatea esențelor de lemn este și ea un atu semnificativ, majoritatea fiind esențe moi, ușor de lucrat, de impregnat, de lipit sau îmbinat cu șuruburi ori cuie. Pot fi tăiate ușor cu un fierastrau electric, așadar este ușor de lucrat cu ele.
    • Acoperă o gamă largă de gusturi și stiluri, iar rezultatul alegerii tale poate oferi un aspect cu adevărat unic locuinței tale.
    • Are o rezistență excelentă atât la razele UV, cât și la multiplele condiții meteorologice nefavorabile care l-ar putea deteriora.
    • Lambriurile sunt ușor de montat și nu presupun o întreținere deosebită.
    • Lambriurile nu acumulează igrasie, nu ruginesc, nu putrezesc. Poti avea grija mai usor de exteriorul casei tale.

    Dezavantaje:

    • Lambriul din rășinoase, precum pinul, care este și cel mai ieftin, este mai fragil. Trebuie tratat, pentru că nu este imputrescibil.
    • În ciuda rezistenței lemnului, acest material rămâne sensibil la umiditate și insecte.
    • Pentru a evita uzura prematură, stratul de acoperire trebuie vopsit sau tratat la fiecare 5 ani, ceea ce poate deveni costisitor, în timp.
    • Insectele pot reprezenta un pericol destul de semnificativ. Indiferent că sunt termite sau furnici, aceste creaturi mănâncă materialul și riscă să strice structura casei.

    La Brico Dépôt, aliatul planurilor tale de construcție și amenajare a casei și grădinii, îți oferim mai multe opțiuni de a face cumpărături, din care tu să o alegi pe cea potrivită pentru tine.  Lambriurile sunt o soluție de amenajare recomandată de majoritatea constructorilor. La Brico Dépôt ai la dispoziție o gamă variată din care să alegi ce ți se potrivește. Totodată, beneficiezi și de consultanță specializată, pentru ca alegerile tale să fie inspirate. 

    Lambriuri de PVC

    lambriuri din pvc

    Placarea cu lambriuri din PVC oferă și ea o serie de avantaje și dezavantaje:

    • În primul rând, întreținerea ei este aproape inexistentă.
    • Este, de asemenea, mai puțin costisitoare, deși tendința pentru diferențele de preț se pierde.
    • Se fixează ușor, prin lipire, la interior, ori cuie sau prin înșurubare, atunci când vorbim despre montarea la exterior. Așadar, vei avea nevoie doar de o masina de gaurit si insurubat.
    • Lambriurile sunt disponibile într-o gamă de culori variată.

    Dezavantaje:

    • Din păcate, tratamentul UV este încă superficial; drept urmare, este un produs care va deveni mai rigid, fragil și din ce în ce mai puțin rezistent în timp.
    • Placarea din PVC are în mod substanțial aceeași amprentă de carbon precum rășina, atunci când vine vorba de producția sa.
    • Este sensibilă la căldură, riscând să se deformeze în timp, ceea ce va afecta neplăcut estetica locuinței.
    • În cazul unui incendiu sau al unei combustii, este extrem de toxică, având în compoziție cloruri.

    Placare metalică

    Nu intră neapărat în categoria lambriurilor, dar este un tip de placare asemănător acestora. Deși o alegere mai rar întâlnită pentru casele private, este des folosită pentru clădiri industriale. 

    • Este un material care protejează bine fațadele. Etanșeitatea sa sporită este un avantaj, pentru că protejează împotriva ploii și altor intemperii.
    • Este disponibilă în plăci ștanțate și vopsite în forme și dimensiuni variate.
    • Este ușor de instalat, deoarece lamelele se taie ușor, cu condiția să ai echipamentul necesar pentru montarea lui.
    • Acest tip de placare este destul de durabil, este imun la foc, mucegai etc.
    • Întreținerea ei este simplă, deoarece poate fi spălată cu apă și detergent.

    Dezavantaje:

    • Poate cel mai important este oxidarea. Într-adevăr, aerul și umiditatea sunt dușmanii metalului; odată combinate, acestea au tendința de a depune pete de rugină pe toată suprafața metalului. 
    • Din fericire, înainte de a fi instalată, placarea metalică este tratată împotriva acestui tip de problemă. Va fi necesar să te asiguri că există o bună ventilație între fațadă și placare, pentru a evita orice inconvenient ulterior. 
    • Este recomandată instalarea lui de către persoane profesioniste. Astfel, vei evita neplăcerile ulterioare, cauzate de o instalare neadecvată.

    Ce trebuie să știi despre montajul lambriurilor

    montare lambriuri

    Odată ce ai găsit soluția preferată pentru placarea exterioară a casei tale, este necesar să alegi modul de montaj al acesteia. Acest lucru va avea un efect asupra stilului de construcție. 

    1. Montajul vertical: adaugă înălțime clădirii. Este, de asemenea, o instalare ușoară, deoarece toate lambriurile folosite au aceeași lungime și se pot adapta cu ușurință la unghiuri. Un alt avantaj: instalarea lor verticală permite o mai bună evacuare a apei pluviale, care se va scurge în direcția șipcilor. De asemenea, instalarea este mai simplă, deoarece profilele de colt sunt mai ușor de montat în fronton. 
    2. Montajul orizontal: este cea mai comună opțiune de instalare a lambriurilor. Acest tip de instalare are avantajul de a da casei un aspect mai impunător. Prin urmare, lungimea lamelelor trebuie să fie mare, dar la placarea cu clips, această problemă nu mai există, deoarece lamelele au o lungime fixă, ​​de 1m20. Deși este foarte estetică, această tehnică poate fi mai dificil de aplicat, dacă pereții de acoperit sunt mari sau înalți, iar colțurile clădirii trebuie să fie deosebit de bine protejate, pentru a se preveni infiltrarea apei.
    3. Montajul pe diagonală: cel mai elegant, dar și cel mai complicat. Oferă un stil mai modern și mai distins. Instalarea necesită, însă, multă meticulozitate, iar curgerea apei nu este facilitată, cu această direcție de instalare. 

    Lambriurile exterioare pot fi amplasate pe orice fațadă. Dacă fațada casei tale este deteriorată, lamelele de lambriu vor proteja zidul împotriva umezelii și infiltrațiilor. Lambriurile exterioare se montează, de obicei, pe o structură de lemn, numită caroiaj. Este realizată din rigle de lemn. Acestea se fixează cu dibluri universale și șuruburi, la o distanță de cel puțin 40-50 cm una de cealaltă. Lambriul de lemn se va fixa de acest caroiaj cu ajutorul unor cleme sau șuruburi de lemn. Poți finaliza instalația lor cu o izolație exterioară, sub placare, acest lucru fiind o soluție excelentă, care îți permite să economisești energie și, mai mult, spațiul locuit al casei nu va fi redus.

    Mult timp asociat cu cabanele montane, lambriul revine acum puternic, pentru a îmbrăca nu doar pereții interiori, dar și pe cei exteriori ai caselor de toate stilurile. După cum ai putut vedea, fie că sunt naturale, fie că sunt realizate din materiale sintetice, lambriurile au mai mult de un as în mânecă, iar acest lucru te-ar putea convinge ușor să le alegi pentru exteriorul locuinței tale.

    Sursa foto: Shutterstock

    10 min read
  • construire garaj

    Totul despre construirea unui garaj - de la proiect la materiale necesare și etape de urmat

    Construirea unui garaj în curte îți va proteja mașina de zăpadă, ploaie, gheață și razele soarelui. Astfel de fenomene naturale pot duce la deteriorarea vehiculelor neprotejate. Construirea sa necesită timp și efort, însă, dacă ești motivat, ai așteptări realiste și îți planifici fiecare pas, se poate realiza.

    Mai jos, poți citi despre planul pentru construcție garaj, materialele de care ai nevoie, etapele construirii, documentele necesare pentru a construi un garaj și tipurile de garaje în funcție de spațiul, zona de locuit și nevoi.

    Necesar de materiale pentru construire garaj

    Rezistența și durata de viață a garajului depind și de calitatea materialelor pe care le folosești pentru construcția garajului. Alegerea lor depinde de tipul de garaj pe care urmează să-l construiești. Indiferent de tipul și modelul de garaj pentru care optezi, vei avea nevoie de materialele pentru pereți, acoperiș, pardoseală și izolație. 

    Materiale necesare pentru pereți

    Poți construi pereții garajului din aproape orice material dorești, dar este necesar să ții cont de proprietățile pe care le are fiecare dintre acestea. Pentru a fi sigur că faci alegerea potrivită, gândește-te care sunt nevoile tale și adaptează alegerea materialelor la acestea. Mai jos, sunt câteva opțiuni de materiale pentru pereții garajului:

    • Lemnul – este indicat dacă și casa este construită din lemn și este soluția optimă pentru construirea unui garaj ieftin și bun. Un beneficiu al unui garaj pe structură din lemn este că ai la dispoziție kituri DIY cu bucăți pretăiate, pe care trebuie doar să le asamblezi. Pentru a crește rezistența în timp, este necesară tratarea lemnului împotriva apei și a paraziților (carii) și lăcuirea lui. Un garaj construit din lemn este ușor de realizat, rezistent, nu are nevoie de fundație adâncă și poate avea mărimi variate, inclusiv dimensiunea unui garaj dublu. Aceste avantaje decurg din faptul că lemnul este un material ușor.  

    Dacă ai în plan renovări și ridicarea unor structuri ușoare, lemnul pentru constructii sub formă de grinzi, șipci, plăci de OSB, PAL, lambriuri, rifle, profile și scânduri este materialul ideal, versatil și ușor de montat. 

    • Polietilenă – o combinație de polietilenă pe structură de oțel va reduce semnificativ riscul infiltrațiilor și al dăunătorilor. Însă, materialul se degradează ușor în timp, dar dacă este bine ancorat, nu vor apărea daune majore;
    • Oțelul inoxidabil – este ideal pentru un proiect de garaj pe structură metalică cu pereți plini. Oțelul este un material relativ ușor și are o durată de viață lungă, fiind ideal pentru un proiect de garaj pe structură metalică. Se asamblează fără prea mare dificultate, motiv pentru care este una dintre alegerile frecvente pentru construcția garajului. Oțelul poate fi utilizat ca structură de rezistență, poate fi zidit sau îmbrăcat cu alte materiale ușoare care să ofere izolația de care are nevoie o astfel de construcție;
    • BCA (acronimul de la Beton Celular Autoclavizat) este format dintr-o combinație de nisip, ciment, apă, pastă de aluminiu, var și ghips. Este bun izolator termic și fonic, are rezistență mecanică și este un material de construcție ușor. Este disponibil sub formă de blocuri care pot fi tăiate și ajustate la dimensiunea dorită relativ ușor. BCA este ignifug, avantaj suplimentar care poate fi luat în calcul la construcția garajului;
    • Rășinile de vinil – sunt rezistente și au o durată lungă de viață. Se montează facil, deci nu ai nevoie de ajutor specializat. De asemenea, se curăță ușor, folosind o soluție specială pentru acest material. Poate avea însă de suferit, prin expunerea la razele UV. 

    Descoperă câteva detalii legate de modul de construcție, avantaje, stiluri și costuri pentru case de lemn. Deși sunt asociate cu ideea de casă de vacanță, pot fi și locuințe permanente foarte practice și călduroase. 

    constructie pereti garaj

    Materiale necesare pentru acoperiș 

    Pentru acoperiș, ai la dispoziție materiale precum plăcile de policarbonat, șindrila și metalul. Poți afla mai multe despre ele, mai jos.

    • Plăcile de policarbonat – sunt ieftine, durabile, ușoare și vin într-o gamă mare de culori, inclusiv în varianta transparentă care lasă lumina să treacă, dar oferă protecție împotriva radiației solare. Are greutate redusă, fiind compatibil cu acoperișul unei structuri ușoare și se poate prelucra și tăia la dimensiunile necesare.
    • Șindrila – este o soluție pentru un garaj lângă casă. Dacă alegi șindrila, este indicat să construiești garajul în aceeași perioadă cu locuința. Șindrila este ieftină, simplu de instalat, iar la nevoie, poate fi ușor de înlocuit. Poate fi afectată de vânturi puternice și există riscul de formare a mucegaiului;
    • Țiglele ușoare din metal sunt indicate mai ales dacă alegi să construiești garajul separat de casă. Suportă bine vântul și ploaia și au o durată lungă de viață, de peste 50 de ani. Acoperișul poate avea un cost inițial mai mare și necesită un plus de atenție, pentru o instalare corectă. 

    Dacă ești pasionat de bricolaj, amenajează un spațiu de lucru în garaj. Pentru a avea lumină naturală, poți opta cu încredere pentru placile policarbonate. Poți folosi plăcile ca acoperiș, dar și ca pereți, pentru o izolare cât mai bună.

    materiale pentru pardoseala

    Materiale pentru pardoseală

    Poți construi pardoseala din garaj din mai multe materiale, de la rășină epoxidică la mochetă de exterior. Mai jos, poți citi despre opțiunile pe care le ai la dispoziție.

    • Rășină epoxidică – are o durată de viață de peste 10 ani, se curăță ușor și nu este afectată de diverse soluții care se pot scurge din mașină. Trebuie aplicată în 2-3 straturi;
    • Dale – poți folosi dale din plastic dur, porțelan sau vinil. Sunt ușor de curățat, vin într-o gamă largă de culori și modele, iar unele au efect antialunecare;
    • Vopsea – reprezintă una dintre cele mai accesibile modalități de a acoperi și înfrumuseța pardoseala garajului. Dacă îți dorești să reziste la substanțele care se pot scurge din mașină, poți opta pentru vopsea cu rășini epoxidice. De asemenea, vopseaua vine în culori variate și poate avea proprietăți suplimentare, precum efectul antialunecare, rezistența ridicată la pătare, durabilitate etc.;
    • Mocheta de exterior – reprezintă o alegere bună, mai ales dacă garajul este lipit de casă și nu ții permanent mașina acolo, iar spațiul are, alternativ și o altă destinație: atelier, zone de creație etc. Dacă alegi această opțiune, izolează bine garajul, pentru a preveni apariția mucegaiului.

    interior garaj

    Materiale pentru izolație

    Izolația contribuie la creșterea duratei de viață a garajului. De aceea, este important să acorzi atenție tuturor suprafețelor garajului. Izolația termică și cea împotriva apei sunt esențiale. Prima îți va păstra mașina în condiții optime în zilele reci, a doua va proteja structura garajului, indiferent de tipul materialului de construcție folosit:

    • Termoizolarea – permite păstrarea bunurilor din garaj în condiții prielnice și reduce consumul de energie;
    • Hidroizolarea – protejează elementele de construcție, mai ales zidăria și finisajele, de efectele infiltrațiilor de apă;
    • Fonoizolarea – dacă ai atelierul în garaj, iar acesta este alipit casei, vei reduce disconfortul fonic.

    Pentru izolația fonică și conservarea căldurii în interiorul garajului, ai la dispoziție o mulțime de produse stabile și originale, precum polistirenul expandat, polistirenul extrudat, vata de sticlă și vata bazaltică. Alege materiale pentru izolatii competitive! 

    materiale pereti

    De ce să alegi materialele de construcție de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt găsești soluțiile potrivite pentru construirea și amenajarea garajului. Iată câteva beneficii, dacă alegi să pornești la drum alături de Brico Dépôt:

    • creezi un spațiu funcțional, sustenabil și ușor de întreținut;
    • ai acces la mii de produse la prețuri competitive, iar oferta este îmbogățită în fiecare lună;
    • poți comanda produsele dorite, iar acestea îți vin direct la ușă sau pot fi ridicate din magazin la doar patru ore de la comandă;
    • ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile.

    Dacă ești în căutarea unei soluții pentru acoperiș, tabla zincata este una dintre cele mai accesibile, durabile și rezistente soluții, în culori și modele variate, astfel încât vei putea alege modelul și tipul potrivit pentru garajul tău. 

    exterior garaj

    Proiect pentru garaj

    Proiectul pentru construcția garajului este obligatoriu. Te va ajuta la realizarea lucrării și, în final, vei avea o construcție funcțională, rezistentă și estetică. Poți utiliza proiecte de garaj gata întocmite, pe care le poți achiziționa la un cost modic sau gratuit. La fel de bine îl poți întocmi singur. 

    Începe prin a stabili exact care sunt dimensiunile necesare. Contează dacă va fi utilizat pentru o mașină sau două, dacă vrei să amenajezi o zonă de lucru sau un spațiu suplimentar de depozitare pentru unelte, anvelope etc. Este evident că dimensiunea garajului trebuie să fie în acord cu suprafața de teren disponibilă. În plus, ia în calcul că accesul în și din garaj să fie facil. 

    Alte elemente de care se ține seama la realizarea proiectului tehnic pentru construcție garaj sunt: 

    • Calitatea terenului, inclusiv înclinarea, denivelările, riscul de acumulare de apă și altele;
    • Necesitatea realizării unei fundații; 
    • Înălțimea garajului, lățimea și adâncimea acestuia; 
    • Tipul materialelor necesare; 
    • Raportul față de locuință (lipit sau separat de casă); 
    • Necesitatea unui sistem pluviometric; 
    • Racordarea la electricitate și rețeaua de apă, eventual realizarea unui sistem de scurgere a apei. 

    Necesare pentru siguranță și aspect, usile de garaj sunt un element esențial de construcție. Alege-le pe cele care te ajută să îți păstrezi mașina și lucrurile depozitate în garaj, în cele mai bune condiții.

    documente necesare

    Autorizație pentru construcție garaj

    Pentru a putea construi un garaj, vei avea nevoie de o autorizație de construcție garaj, de la Primărie. Primul pas este obținerea certificatului de urbanism, pe baza căruia vei putea depune dosarul pentru autorizația de construcție (Legea nr. 50/1991 actualizată în 2019).

    Această etapă este de durată și recomandăm să nu sari peste ea, deoarece riști o amendă de până la 10.000 de lei.  

    Următorul pas este să întocmești dosarul, pentru a obține certificatul de urbanism. Acesta trebuie să conțină câteva documente:

    • copie după actul de proprietate asupra terenului;
    • două planuri cadastrale la scara 1/500;
    • două planuri cadastrale la scara 1/2000;
    • chitanța pentru plata taxei, 2-3 lei pentru zonele rurale și 5-6 lei pentru suprafețele mai mici de 150 mp.

    După obținerea certificatului de urbanism, ai la dispoziție 6-24 de luni, de la caz la caz, pentru a pregăti dosarul în vederea obținerii autorizației de construcție. În acest sens, vei avea nevoie de următoarele acte:

    • certificatul de urbanism;
    • copie după actul de proprietate asupra terenului și casei, dacă sunt pe același teren;
    • proiectul de autorizare extras din proiectul tehnic – trebuie întocmit de arhitect pe baza cerințelor urbanistice propuse în certificatul de urbanism;
    • aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului – în certificatul de urbanism pot fi menționate avizele pentru racordarea la utilități, prevenirea incendiilor și altele;
    • chitanța care demonstrează achitarea taxei pentru emiterea autorizației de construcție – reprezintă 0,5% din valoarea autorizată a construcției.
    • cerere-tip.

    Construcție garaj fără autorizație

    Un garaj poate fi realizat în curtea proprie, fără o autorizație prealabilă, conform legii, atunci când nu are fundație, dacă este de tip deschis sau atunci când este realizat dintr-o structură ușoară care permite demontarea și nu are impact ireversibil asupra solului. 

    Pentru zidării rezistente cu protecție împotriva penetrării apei, alege dintr-o gamă variată de caramizi (goale, pline, refractare), de dimensiuni și grosimi diferite. Vei asigura astfel durata lungă de viață a construcției.

    Etapele construirii unui garaj

    Înainte de a te apuca de construcția propriu-zisă a garajului, este bine să întocmești o strategie pas cu pas, care ține cont de detaliile planului tehnic de construcție, materialele alese și dimensiunea garajului. Știi deja ce materiale de construcție vei folosi, astfel că va trebui să stabilești exact ordinea operațiilor și ritmul în care îți sunt aduse materialele de construcție. 

    Cantitatea materialelor necesare depinde de dimensiune și se poate calcula. Păstrează mereu o marjă în plus. Acum este momentul să alegi firma de construcții, dacă iei în calcul să delegi construcția garajului. 

    Etapele principale ale construcției garajului sunt: 

    • Turnarea șapei – șapa este un amestec de nisip și ciment. Pentru un amestec omogen, este indicat să folosești o betonieră. După amestecare, se pune puțină apă, apoi se mai mixează câteva secunde. 
    • Turnarea cimentului – acesta ar trebui să conțină armătură, care oferă stabilitate construcției. Fundația din ciment ar trebui să aibă minimum 10 cm grosime și nu uita de spațiile pentru scurgerea apei;
    • Structura de rezistență și realizarea pereților în funcție de tipul materialelor de construcție pe care le-ai ales;  
    • Finalizarea structurii acoperișului cu soluția pentru care ai optat. Acoperișul garajului poate fi într-o apă, eventual ușor înclinată pentru a permite scurgerea apei și a diminua presiunea atunci când este zăpadă;  
    • Vopsirea sau finisarea exterioară adaptată la tipul materialelor folosite.
    • Montarea ușilor și a accesoriilor – optează pentru uși de garaj adaptate nevoilor tale și instalației electrice; 
    • Finisarea interioară a garajului și, eventual, amenajarea un spațiu de lucru sau de depozitare.

    Atunci când planifici construcția unui garaj, alegerea acoperisului este una dintre cele mai importante decizii. Este important să știi, încă de la început, că acoperișul trebuie să fie rezistent, ușor și să ofere protecție zonei de interior și pereților garajului. 

    Cum alegi o firmă pentru construcția garajului

    Dacă nu ai experiența necesară pentru a construi singur garajul, poți opta pentru o firmă de construcții. Criteriile de care este bine să ții seama sunt legate de costuri, de durata alocată lucrărilor efective și de calitatea acestora. Unele firme de construcție te pot ajuta inclusiv cu acoperirea procedurilor legale (acte, aprobări). 

    Este util să decizi împreună cu firma pentru construcția garajului tipul și calitatea materialelor necesare, pentru a avea garanția unui garaj solid și rezistent.  

    Tipuri de garaje. Modele de garaje simple și moderne

    Sunt numeroase variante modele de garaje simple și moderne, iar alegerea soluției perfecte pentru un garaj în curte depinde de suprafața disponibilă, de nevoi, preferințe și buget:

    Garaj semideschis

    Garajul semideschis este o alternativă practică. Fiind deschis, spațiul poate fi utilizat pentru a proteja mașina familiei de intemperii și zăpadă, dar poate fi și un util spațiu exterior acoperit pentru diferitele nevoi ale familiei. Este varianta optimă pentru o curte mică, oferind soluții multifuncționale. 

    Garaj subteran

    Casele individuale aleg mai rar această situație. Pe de o parte, pentru că implică costuri importante în plus, pe de alta, pentru că poate fi realizat doar ca parte integrantă a proiectului de casă. Cu toate acestea, un garaj subteran oferă economie de spațiu, mai ales dacă zona exterioară (curtea casei) nu este foarte mare, dar și condiții foarte bune pentru mașină. Ceea ce este important de luat în calcul este panta de acces în garaj. O pantă lină va avea nevoie de o suprafață mai mare, în timp ce înclinată mult va suprasolicita mașina la fiecare utilizare a garajului. 

    Garaj lipit de casă

    Un garaj alipit casei costă cu aproximativ 10% mai puțin decât un garaj clasic, deoarece împarte un perete, iar rețeaua electrică este mai ușor de instalat. Un garaj de acest gen poate fi o alegere bună și din punctul de vedere al confortului, accesul în și din garaj fiind prin interior. 

    De asemenea, un astfel de garaj va avea și rol de spațiu de depozitare și este soluția ideală pentru cei care au o mașină electrică.

    garaj modern

    Garaj separat de casă

    Construcția unui garaj separat de casă este o soluție bună pentru curțile mai mari sau atunci când accesul în curte nu permite amplasarea garajului perete în perete cu locuința. Costurile de construcție pot fi ceva mai ridicate. Un avantaj este și eliminarea riscului de a fi expus la gazele de eșapament, așa cum se poate întâmpla dacă garajul comunică prin interior cu locuința sau este lipit de casă. 

    O combinație între cele două este garajul situat la parterul casei. Este o idee bună, mai ales dacă nu dispui de mult spațiu în curte.

    garaj cu mai multe usi

    Modele de garaje din BCA

    BCA-ul este unul dintre cele mai versatile, convenabile și eficiente materiale de construcție, iar un garaj din BCA este, cu certitudine, una dintre cele mai bune opțiuni. În plus, zidăria din BCA este ușor de realizat și îl vei putea realiza în regie proprie, fără suportul unei firme de construcții. Structura de rezistență se realizează cu armătură de oțel, oferind durabilitate și rezistență. Nu în ultimul rând, BCA-ul este perfect dacă faci un garaj independent sau alipit de casă.

    Pentru orice plan de construcție și amenajare garaj, alege de la Brico Dépôt dintr-o gamă largă de BCA practice și ușor de folosit!

    Alegerea garajului în funcție de numărul de mașini

    Dacă ai mai multe mașini, este firească decizia de a construi un garaj dublu. Dacă, în cazul unui garaj clasic, dimensiunile sunt de 6x3,5 metri, garajul pentru două mașini, de exemplu, necesită dimensiuni de 7,9x7,3 metri. Bineînțeles, și costurile sunt aproape duble.

    garaj

    Alegerea garajului în funcție de numărul de uși

    Cele mai multe garaje au o singură ușă. Dacă îți dorești un garaj cu mai multe uși, ai la dispoziție câteva opțiuni. De exemplu, poți alege un garaj cu o ușă clasică pentru mașină și o ușă pentru accesul tău. De asemenea, în cazul garajului atașat, va fi nevoie de o a doua ușă de acces, pentru a putea printra în garaj din casă. 

    În cazul garajelor cu mai multe mașini, va fi nevoie de cel puțin o ușă pentru fiecare mașină. Dacă spațiul îți permite, poți construi pereți despărțitori între „camere”, precum și uși de legătură între ele.

    Cel mai ieftin garaj 

    A construi un garaj ieftin nu înseamnă unul disfuncțional, ci unul pentru care materialele sunt alese cu atenție, iar proiectul este astfel conceput încât să ofere condiții bune pentru mașină, fără costuri inutile. Ideea de ieftin reprezintă limita maximă a bugetului. 

    Un garaj din structură de lemn, placat cu materiale aglomerate și bine izolat cu polistiren, peste care se montează o plasă de susținere și care, ulterior, este tencuit, poate că nu este chiar cel mai ieftin garaj, dar este unul mai mult decât accesibil, care poate fi realizat fără mare efort financiar. Alte economii se pot face alegând finisaje simple. 

    Dacă proiectul tău de construire a unui garaj se apropie de final, este momentul pentru a alege culoarea și tipul potrivit de vopsea pentru fiecare suprafață care trebuie finisată. 

    Nu poate fi pusă în discuție utilitatea unui garaj. Pe lângă faptul că ține adăpost mașinii și o protejează de intemperii, garantează și un plus de siguranță. Construit după un plan inteligent, cu materiale alese atent, un garaj este și un binevenit spațiu suplimentar.

    Sursa foto: Shutterstock

    16 min read
  • polistiren

    Cum alegi polistirenul potrivit pentru o izolație termică eficientă

    O locuință bine izolată îți asigură un confort optim, atât în anotimpurile reci, cât și în cele calde. Izolația termică reprezintă o alegere pe care fiecare persoană trebuie să o facă în locuința sa, dar și în locurile unde își desfășoară activitățile zilnice. Nu este un proces tocmai ușor, pentru că există mai multe opțiuni, iar părerile sunt împărțite, însă poți să faci alegerea potrivită pentru o izolație eficientă, dacă alegi polistirenul potrivit. 

    În continuare, îți prezentăm un ghid despre cum alegi polistirenul potrivit, ca tu să te bucuri de o izolație eficientă în fiecare zi. 

    Cum alegi polistirenul - tipuri de polistiren

    Înainte de a te apuca de izolare, trebuie să afli că există mai multe tipuri de polistiren, iar dacă nu reușești să faci o diferențiere între ele, nu vei ști care este alegerea potrivită pentru tine. Există două tipuri, având proprietăți diferite și, totodată, destinate pentru întrebuințări diferite:

    Ambele oferă eficiență în izolare, fiind calitative, însă trebuie să le alegi în funcție de nevoile tale, pornind de la trei caracteristici:

    • rezistența la compresiune;
    • grosimea;
    • conductivitatea termică.

    Bine de știut: 

    • Mai există și polistirenul grafitat, care are un randament termic mai mare, cu aproximativ 20% față de celelalte două (expandat și extrudat), doar că prețul este mare și, în general, nu foarte multă lume optează pentru o astfel de soluție. 

    La Brico Dépôt vei găsi soluții inspirate, ca să te bucuri de un confort termic optim oriunde în casă și beneficiezi de consultanță pentru a face alegeri potrivite pentru nevoile tale și ale celor dragi. Brico Dépôt îți vine în ajutor cu toate tipurile de polistiren de care ai nevoie pentru izolația eficientă a locuinței, dar și cu centrale pe gaz sau electrice, la prețuri convenabile pentru orice buget. Totodată, în oferta Brico Dépôt găsești cu ușurință termostate sau accesorii de centrală, ca să te bucuri de o utilizare ușoară, precisă și de un randament maxim. În plus, ai posibilitatea de a comanda, inclusiv accesoriile necesare, online sau să le ridici direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

    Diferențele dintre polistirenul expandat și cel extrudat

    Eficiența izolației termice depinde de tipul de polistiren ales. Astfel, e bine să știi care sunt diferențele dintre polistirenul expandat și cel extrudat, în ceea ce privește proprietățile pe care le au, scopurile în care sunt folosite și tipul de montare cu plase de armare

    Proprietățile polistirenului expandat

    • rezistență mică la compresiune (își modifică forma în spații cu încărcare mare);
    • structură cu pori deschiși;
    • permeabilitate la vaporii de apă.

    izolatia termica

    Avantajele și dezavantajele polistirenului expandat:

    Avantaje:

    • este non-toxic;
    • poate rezista la temperaturi minime și maxime de până la +/- 55 grade Celsius;
    • se montează ușor și este mai ieftin decât alte materiale de termoizolare.

    Dezavantaje:

    • este inflamabil;
    • emană un gaz înecăcios, în caz de incendii;
    • se contractă iarna și se dilată vara.

    La ce se folosește polistirenul expandat

    Polistirenul expandat este recomandat pentru izolația:

    • pereților exteriori și interiori;
    • acoperișurilor în pantă;
    • pardoselilor;
    • podurilor;
    • mansardei;
    • teraselor.

    Bine de știut: 

    • în anotimpurile reci, polistirenul expandat, folosit la izolația clădirilor, crește randamentul încălzirii locuinței, fiind un foarte bun termoizolator. 

    Proprietățile polistirenului extrudat

    • structura este densă, cu pori închiși;
    • pereții nu respiră, iar vaporii de apă nu trec prin perete din interiorul încăperii spre exterior;
    • are rezistență ridicată la compresiune (nu își modifică forma în spații cu încărcare mare).

    polistiren extrudat

    Avantajele și dezavantajele polistirenului extrudat

    Avantaje:

    • compatibil cu alte materiale de construcții - ciment sau diverse tipuri de beton armat;
    • ușor de folosit și manevrat,
    • rezistență la îngheț și dezgheț.

    Dezavantaje:

    • este inflamabil;
    • se topește și arde destul de repede;
    • este cel mai scump material de termoizolație.

    La ce se folosește polistirenul extrudat

    Polistirenul extrudat este utilizat pentru izolația: 

    • pereților de subsol;
    • pardoselilor;
    • acoperișurilor;
    • fundațiilor;
    • teraselor.

    Bine de știut: 

    • nu este recomandat să folosești polistirenul extrudat pentru pereți exteriori sau fațade. 

    Detalii de luat în calcul în alegerea polistirenului

    Când știi care este diferența dintre polistirenul expandat și extrudat, cât și unde anume îl vei folosi, mai trebuie să fii atent la câteva aspecte. Amândouă au detalii legate de densitate, grosime sau altele, care te vor ajuta să izolezi eficient orice îți propui. 

    EPS la polistiren

    Ce înseamnă EPS la polistiren și cum îl alegi

    EPS-ul polistirenului înseamnă rezistența la compresiune la o deformare de 10% și se măsoară în kPA. El se alege în funcție de zona locuinței pe care vrei să o termoizolezi, după cum urmează:

    • EPS 50 - balcoane, pereți interiori, pardoseli de bloc;
    • EPS 60 - verande, terase, spații interioare
    • EPS 70 - fațade
    • EPS 80 - exteriorul clădirilor
    • EPS 100 - pardoseli cu circulație intensă, acoperișuri
    • EPS 150 - pardoseli care susțin obiecte grele
    • EPS 200 - pardoseli cu trafic de utilaje grele

    Grosime polistiren izolație exterioară

    Grosimea polistirenului este o caracteristică pe care trebuie să o ai în vedere pentru o izolație eficientă. Ea se alege în funcție de zona pe care dorești să o izolezi. De pildă, deoarece pierderile de căldură la acoperiș sunt între 30%-40%, pentru izolația podului este recomandat polistiren cu grosime mai mare.

    De asemenea, pentru o casă într-un loc unde temperaturile sunt mai scăzute, la fel, va trebuie să acorzi o importanță mai mare grosimii polistirenului pentru izolația exterioară. 

    Pentru fațada casei, poți alege un polistiren cu grosime de 15 cm, iar pentru mansardă, optează pentru unul de 20 cm grosime. Un polistiren de 15 cm este cu 47% mai eficient, comparativ cu unul de 10 cm. 

    Coeficientul de conductivitate termică

    Conductivitatea termică a polistirenului este capacitatea materialului de a lăsa căldura să treacă. Pentru o izolare cât mai bună, trebuie să fie cât mai mică. Ea se încadrează între 0,030 W/mk și 0,040 W/mk. 

    • Polistirenul expandat (EPS) are conductivitatea termică între 0,036 - 0,038 W/mk;
    • Polistirenul extrudat (XPS) are conductivitatea termică între 0,029 - 0,039 W/mK. 

    Rezistența la tasare (compresiune) - polistiren expandat

    Compresiunea se referă la șocurile mecanice, adică la tasare. În funcție de aceasta, se utilizează pentru diferite spații. Rezistența la compresiune trebuie să fie cât mai mare, cum ar fi 80 kPa și nu mai mică de 70 kPa. Este necesar să reziste la șocurile venite de la grindină, lovituri, manipulare sau montare. 

    Montarea polistirenului

    Montarea polistirenului

    După ce ai ales polistirenul potrivit, urmează montarea acestuia. O vei putea face singur, dacă ai experiență în domeniu sau, dacă nu, va fi nevoie să apelezi la o echipă specializată pentru asta. 

    Polistirenul expandat se aplică prin lipire, pentru o fixare corectă. Trebuie folosit un adeziv special pentru lipirea polistirenului, dar și dibluri pentru fixare mecanică. Nu trebuie să folosești altfel de adeziv, pentru că rezultatele nu se vor vedea. La final, se finisează cu o tencuială subțire. 

    Polistirenul expandat se livrează în plăci de dimensiuni 50x100, iar grosimile sunt în funcție de necesități. 

    Plăcile de polistiren extrudat se lipesc, la fel, cu adeziv special pentru plăcile de polistiren. Peste ele se mai aplică un strat de adeziv, armat cu plasă de fibră de sticlă. Nu se recomandă montarea la exterior și interior, pentru că nu permite aerisirea aerului. După uscarea acestuia, se finisează cu tencuială decorativă. 

    Dacă izolația este efectuată corect și cu produse de calitate, te va ajuta să economisești energie; locuința fiind bine izolată, temperatura este constantă și mai ușor de controlat. De asemenea, protejezi pereții și, implicit, sănătatea ta, pentru că o izolație corectă te scapă de infiltrații de apă sau mucegai. 

    Concluzia este evidentă: alegerea corectă a polistirenului îți asigură o izolație termică eficientă. Prin urmare, urmărește toate aspectele prezentate mai sus, analizează nevoile tale și cercetează ce este mai bine și folositor pentru tine și locuința ta. 

    Sursa foto: shutterstock.com

    8 min read
  • Tipuri de cărămidă și pentru ce construcții le poți folosi cu succes
  • Etapele de construcție ale unei anexe gospodărești
  • Rolul tencuielii și de câte tipuri este - care sunt etapele aplicării acesteia
  • Ce este OSB-ul și la ce se folosește
  • Ce trebuie să știi despre betonul armat - cum se folosește și de câte tipuri este
  • Ce tip de scară exterioară s-ar potrivi pentru casa ta - cum o construiești și ce materiale îți trebuie
  • Țiglă sau tablă: cum alegi materialul potrivit pentru acoperișul tău
  • Rolul șapei: cum se prepară și cum se toarnă
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360