Transport gratuit la comenzile online mai mari de 300 lei. Vezi detalii.

construcții și izolații

 • cum montezi lambriul

  Cum alegi și montezi lambriurile de exterior

  Se încarcă...
  77 vizualizări

  Placarea exterioară poate transforma complet estetica unei clădiri. Ea constă, așa cum o spune și numele, în acoperirea pereților exteriori ai unei case sau clădiri și poate fi o soluție atât pentru construcțiile noi, cât și pentru lucrările de renovare. 

   

  Placarea cu lemn sau lambriuri a fost liderul incontestabil în topul alegerilor din ultimele decenii. Oferă imediat un aspect autentic și cald clădirii și, chiar dacă se deteriorează din cauza expunerii îndelungate la vreme rea și capătă o nuanță gri/argintie, nu își pierde farmecul. Cum alegi și cum montezi lambriurile de exterior? Află toate acestea mai jos.

   

              - Lambriuri de lemn

              - Lambriuri de PVC

              - Placare metalică

  Cum alegi lambriurile de exterior

  Alegerea ta va transforma total aspectul casei tale, dar, în timp ce această reflecție este adesea jucăușă, decizia finală este întotdeauna dificil de luat. Aspectul estetic cântărește în balanță, dar este departe de a fi singurul criteriu de luat în considerare. 

  Există multe materiale pe piață, fiecare având o mare varietate de preț, fiabilitate, cerințe de întreținere și durabilitate. În plus, astăzi este indicat să alegi un material durabil, în sensul ecologic al termenului. Iată câteva criterii de care ar trebui să ții cont, atunci când alegi lambriul potrivit nevoilor tale:

  • Materialul: lambriurile din PVC sunt alveolare sau celulare; acestea din urmă sunt mai rezistente. Proprietățile lambriului din lemn variază în funcție de specie: lemn nativ, precum bradul, pinul, zada, stejarul, cireșul, ulmul, castanul etc. și lemn exotic, cu performanțe mai bune: mahonul, cedrul roșu etc. Lambriurile din MDF oferă mult mai puțină rezistență.
  • Rezistența la umiditate: lambriurile din PVC rezistă oricărei atmosfere umede.  Lambriurile din lemn sunt clasificate de la 1 la 5, începând de la clasa 1, în care lemnul trebuie să rămână uscat și este destinat exclusiv încăperilor interioare fără umezeală, până la clasa 5, unde lemnul poate fi în contact permanent cu apa, poate fi expus la intemperii sau la interior, chiar și în baie. Lambriurile din MDF nu sunt potrivite pentru încăperi umede. 
  • Tratamentul în fabrică pentru lambriuri din lemn, prin: 

                 - autoclavă: lemnul este impregnat cu produse de tratare;

                 - rectificare: lemnul este încălzit la o temperatură foarte ridicată;

                 - oleotermie: lemnul, încălzit în prealabil, este impregnat cu ulei, apoi este răcit și uscat la aer.

  • Finisaj: vopsea, lazură, baiț cu ceară, lac brut sau periat etc.
  • Dimensiuni: lungime, lățime, grosime și mai ales profil.
  • Estetică: standard de la A la D pentru lambriuri din lemn, unde A este lemnul fără noduri, iar D, lemnul degradat.

  Brico Dépôt te așteaptă online și în magazinele fizice, locul în care vei găsi doar produse calitative și informații importante din domeniul construcțiilor sau al amenajărilor interioare. Comandă simplu și rapid din confortul casei tale, folosind opțiunea de livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazinele Brico Dépôt, la doar patru ore după plasarea comenzii.

  Tipuri de lambriuri pentru exterior

  În funcție de estetica pe care ai ales-o pentru locuința ta și pentru a te ajuta să iei mai ușor o decizie, iată trei dintre cele mai des întâlnite tipuri de lambriuri pentru exterior. 

  Lambriuri de lemn

  lambriu de lemn

  Dacă placarea din lemn este o soluție adoptată tot mai mult de cei care vor să-și îmbrace fațada casei, este pentru că, în primul rând, acest material prezintă avantaje reale în materie de izolație. Dar și alte avantaje sunt la fel de importante.

  • Garantează o izolație fonică excelentă, așadar, nu este nevoie să supraîncarci izolația casei tale, pentru a nu mai auzi orice zgomot străin din exterior. 
  • Este foarte ușor de vopsit și poate fi achiziționat uscat și grunduit din fabrică, pentru a asigura rezistență maximă la mucegai.
  • Elimină toate punțile termice, optimizând izolația locuinței, astfel permițând consumatorilor să evite pierderile inutile de energie.
  • Este și o soluție eco responsabilă pentru placarea fațadelor locuințelor.
  • Varietatea esențelor de lemn este și ea un atu semnificativ, majoritatea fiind esențe moi, ușor de lucrat, de impregnat, de lipit sau îmbinat cu șuruburi ori cuie. Pot fi tăiate ușor cu un fierastrau electric, așadar este ușor de lucrat cu ele.
  • Acoperă o gamă largă de gusturi și stiluri, iar rezultatul alegerii tale poate oferi un aspect cu adevărat unic locuinței tale.
  • Are o rezistență excelentă atât la razele UV, cât și la multiplele condiții meteorologice nefavorabile care l-ar putea deteriora.
  • Lambriurile sunt ușor de montat și nu presupun o întreținere deosebită.
  • Lambriurile nu acumulează igrasie, nu ruginesc, nu putrezesc. Poti avea grija mai usor de exteriorul casei tale.

  Dezavantaje:

  • Lambriul din rășinoase, precum pinul, care este și cel mai ieftin, este mai fragil. Trebuie tratat, pentru că nu este imputrescibil.
  • În ciuda rezistenței lemnului, acest material rămâne sensibil la umiditate și insecte.
  • Pentru a evita uzura prematură, stratul de acoperire trebuie vopsit sau tratat la fiecare 5 ani, ceea ce poate deveni costisitor, în timp.
  • Insectele pot reprezenta un pericol destul de semnificativ. Indiferent că sunt termite sau furnici, aceste creaturi mănâncă materialul și riscă să strice structura casei.

  La Brico Dépôt, aliatul planurilor tale de construcție și amenajare a casei și grădinii, îți oferim mai multe opțiuni de a face cumpărături, din care tu să o alegi pe cea potrivită pentru tine.  Lambriurile sunt o soluție de amenajare recomandată de majoritatea constructorilor. La Brico Dépôt ai la dispoziție o gamă variată din care să alegi ce ți se potrivește. Totodată, beneficiezi și de consultanță specializată, pentru ca alegerile tale să fie inspirate. 

  Lambriuri de PVC

  lambriuri din pvc

  Placarea cu lambriuri din PVC oferă și ea o serie de avantaje și dezavantaje:

  • În primul rând, întreținerea ei este aproape inexistentă.
  • Este, de asemenea, mai puțin costisitoare, deși tendința pentru diferențele de preț se pierde.
  • Se fixează ușor, prin lipire, la interior, ori cuie sau prin înșurubare, atunci când vorbim despre montarea la exterior. Așadar, vei avea nevoie doar de o masina de gaurit si insurubat.
  • Lambriurile sunt disponibile într-o gamă de culori variată.

  Dezavantaje:

  • Din păcate, tratamentul UV este încă superficial; drept urmare, este un produs care va deveni mai rigid, fragil și din ce în ce mai puțin rezistent în timp.
  • Placarea din PVC are în mod substanțial aceeași amprentă de carbon precum rășina, atunci când vine vorba de producția sa.
  • Este sensibilă la căldură, riscând să se deformeze în timp, ceea ce va afecta neplăcut estetica locuinței.
  • În cazul unui incendiu sau al unei combustii, este extrem de toxică, având în compoziție cloruri.

  Placare metalică

  Nu intră neapărat în categoria lambriurilor, dar este un tip de placare asemănător acestora. Deși o alegere mai rar întâlnită pentru casele private, este des folosită pentru clădiri industriale. 

  • Este un material care protejează bine fațadele. Etanșeitatea sa sporită este un avantaj, pentru că protejează împotriva ploii și altor intemperii.
  • Este disponibilă în plăci ștanțate și vopsite în forme și dimensiuni variate.
  • Este ușor de instalat, deoarece lamelele se taie ușor, cu condiția să ai echipamentul necesar pentru montarea lui.
  • Acest tip de placare este destul de durabil, este imun la foc, mucegai etc.
  • Întreținerea ei este simplă, deoarece poate fi spălată cu apă și detergent.

  Dezavantaje:

  • Poate cel mai important este oxidarea. Într-adevăr, aerul și umiditatea sunt dușmanii metalului; odată combinate, acestea au tendința de a depune pete de rugină pe toată suprafața metalului. 
  • Din fericire, înainte de a fi instalată, placarea metalică este tratată împotriva acestui tip de problemă. Va fi necesar să te asiguri că există o bună ventilație între fațadă și placare, pentru a evita orice inconvenient ulterior. 
  • Este recomandată instalarea lui de către persoane profesioniste. Astfel, vei evita neplăcerile ulterioare, cauzate de o instalare neadecvată.

  Ce trebuie să știi despre montajul lambriurilor

  montare lambriuri

  Odată ce ai găsit soluția preferată pentru placarea exterioară a casei tale, este necesar să alegi modul de montaj al acesteia. Acest lucru va avea un efect asupra stilului de construcție. 

  1. Montajul vertical: adaugă înălțime clădirii. Este, de asemenea, o instalare ușoară, deoarece toate lambriurile folosite au aceeași lungime și se pot adapta cu ușurință la unghiuri. Un alt avantaj: instalarea lor verticală permite o mai bună evacuare a apei pluviale, care se va scurge în direcția șipcilor. De asemenea, instalarea este mai simplă, deoarece profilele de colt sunt mai ușor de montat în fronton. 
  2. Montajul orizontal: este cea mai comună opțiune de instalare a lambriurilor. Acest tip de instalare are avantajul de a da casei un aspect mai impunător. Prin urmare, lungimea lamelelor trebuie să fie mare, dar la placarea cu clips, această problemă nu mai există, deoarece lamelele au o lungime fixă, ​​de 1m20. Deși este foarte estetică, această tehnică poate fi mai dificil de aplicat, dacă pereții de acoperit sunt mari sau înalți, iar colțurile clădirii trebuie să fie deosebit de bine protejate, pentru a se preveni infiltrarea apei.
  3. Montajul pe diagonală: cel mai elegant, dar și cel mai complicat. Oferă un stil mai modern și mai distins. Instalarea necesită, însă, multă meticulozitate, iar curgerea apei nu este facilitată, cu această direcție de instalare. 

  Lambriurile exterioare pot fi amplasate pe orice fațadă. Dacă fațada casei tale este deteriorată, lamelele de lambriu vor proteja zidul împotriva umezelii și infiltrațiilor. Lambriurile exterioare se montează, de obicei, pe o structură de lemn, numită caroiaj. Este realizată din rigle de lemn. Acestea se fixează cu dibluri universale și șuruburi, la o distanță de cel puțin 40-50 cm una de cealaltă. Lambriul de lemn se va fixa de acest caroiaj cu ajutorul unor cleme sau șuruburi de lemn. Poți finaliza instalația lor cu o izolație exterioară, sub placare, acest lucru fiind o soluție excelentă, care îți permite să economisești energie și, mai mult, spațiul locuit al casei nu va fi redus.

  Mult timp asociat cu cabanele montane, lambriul revine acum puternic, pentru a îmbrăca nu doar pereții interiori, dar și pe cei exteriori ai caselor de toate stilurile. După cum ai putut vedea, fie că sunt naturale, fie că sunt realizate din materiale sintetice, lambriurile au mai mult de un as în mânecă, iar acest lucru te-ar putea convinge ușor să le alegi pentru exteriorul locuinței tale.

  Sursa foto: Shutterstock

 • construire garaj

  Totul despre construirea unui garaj - materiale de care ai nevoie și etape de urmat

  Se încarcă...
  76 vizualizări

  Construirea unui garaj în curte îți va proteja mașina de zăpadă, ploaie, gheață și razele soarelui. Astfel de fenomene naturale pot duce la deteriorarea vehiculelor neprotejate. Construirea sa necesită timp și efort însă dacă ești motivat, ai așteptări realiste și îți planifici fiecare pas se poate realiza.

  Mai jos, poți citi mai multe despre materialele de care ai nevoie, etapele construirii, documentele necesare pentru a construi un garaj, tipurile de garaj pe care le ai la dispoziție și opțiunile de depozitare.

  Materiale necesare pentru construirea unui garaj

  Rezistența și durata de viață a garajului depind și de calitatea materialelor pe care le alegi. În continuare, afli mai multe despre materialele necesare pentru pereți, acoperiș, pardoseală și izolație.

  Materiale necesare pentru pereți

  Poți construi pereții garajul din aproape orice material dorești, însă fiecare are proprietățile sale. Pentru a fi sigur că faci alegerea potrivită, gândește-te care sunt nevoile tale și adaptează materialele la acestea. Mai jos, sunt câteva opțiuni de materiale pentru pereții garajului:

  • Lemnul – este indicat mai ales dacă și casa este construită din lemn pentru constructii, întrucât acesta suportă vântul puternic. De asemenea, ai la dispoziție kituri DIY cu bucăți pretăiate, pe care trebuie doar să le asamblezi. Pentru a crește rezistența în timp, este necesară aplicarea regulată a unui lac. Pe de altă parte, este bine să te ocupi periodic de întreținere, deoarece există riscul de acumulare a apei, precum și de apariție a cariilor, insecte care se hrănesc cu particule de lemn. Dorești să îți construiești o casă din lemn? Află de pe blogul Brico Dépôt câteva sfaturi de care sa tii cont;
  • Polietilena – o combinație de polietilenă pe structură de oțel va reduce semnificativ riscul de probleme pe fondul precipitațiilor. Materialul se degradează ușor în timp, însă nu vor apărea daune majore, deoarece este bine legat;
  • Oțelul inoxidabil – este un material relativ ușor și are o durată de viață bună. Se asamblează destul de ușor, motiv pentru care este ales de multă lume care își construiește un garaj. Culoarea nu se degradează în timp sau ca urmare a condițiilor meteo și nici nu trebuie vopsit. Pe de altă parte, dacă folosești oțelul inoxidabil doar la exteriorul garajului, poate suferi zgârieturi, deci nu îl forța. De asemenea, tot dacă îl pui doar la exterior, va fi nevoie de un strat de lac, pentru a preveni apariția ruginii;
  • BCA – este un tip de ciment care conține buzunare de aer. Reprezintă 20% din greutatea cimentului. BCA poate fi tăiat în orice formă îți dorești, dacă ai uneltele necesare. Totuși, este nevoie de un specialist pentru tăierea sa. Oferă o izolare fonică bună și este ignifug. Nu există riscul de insecte. Un posibil dezavantaj îl reprezintă faptul că este ușor casant, deci trebuie manevrat cu atenție;
  • Rășinile de vinil – sunt rezistente și au o durată lungă de viață. Se montează facil, deci nu ai nevoie de ajutor specializat. De asemenea, se curăță ușor, folosind o soluție specială pentru acest material. Poate avea de suferit, prin expunerea la razele UV.

  constructie pereti garaj

  Materiale necesare pentru acoperiș

  Pentru acoperiș, ai la dispoziție materiale precum plăcile de policarbonat, șindrila și metalul. Poți afla mai multe despre ele, mai jos.

  • Plăcile de policarbonat – sunt ieftine, durabile, ușoare și vin într-o gamă mare de culori. Pot fi folosite pentru a înlocui copertinele sau alte materiale tradiționale de acest fel. Placile de policarbonat rezistă bine la schimbările de temperatură și oferă termoizolare. Un dezavantaj este că nu sunt rezistente la zgârieturi. Deci, dacă plouă cu gheață în zona în care locuiești, este bine să eviți acest material;
  • Șindrila – este ales îndeosebi pentru garajul atașat de casă. Astfel, oferă o trecere naturală de la casă la garaj, în special dacă locuința este acoperită de același material. Dacă alegi șindrila, este indicat să construiești garajul în aceeași perioadă cu locuința. Sindrila este ieftină, simplu de instalat, iar la nevoie, poate fi ușor de înlocuit. Poate fi afectată de vânturi puternice și există riscul de formare a mucegaiului;
  • Metalul – este indicat mai ales dacă alegi să construiești garajul separat de casă. Suportă bine vântul și ploaia și are o durată lungă de viață, de peste 50 de ani. Acoperișul din metal are un cost inițial mai mare și necesită un plus de atenție, pentru o instalare corectă.

   Poți afla mai multe despre cum alegi materialul pentru acoperis, de pe blogul Brico Dépôt. 

  materiale pentru pardoseala

  Materiale pentru pardoseală

  Poți construi pardoseala din garaj din mai multe materiale, de la rășină epoxidică la vopsea sau mochetă. Mai jos, poți citi despre opțiunile pe care le ai la dispoziție.

  • Rășină epoxidică – are o durată de viață de peste 10 ani, se curăță ușor și nu este afectată de diverse soluții care se pot scurge din mașină. Trebuie aplicată în 2-3 straturi;
  • Dale – poți folosi dale din plastic dur, porțelan sau vinil. Sunt ușor de curățat, vin într-o gamă largă de culori și modele, iar unele au efect antialunecare;
  • Vopsea – reprezintă una dintre cele mai accesibile modalități de a acoperi și înfrumuseța pardoseala garajului. Dacă îți dorești să reziste la substanțele care se pot scurge din mașină, poți opta pentru vopsea cu rășini epoxidice. De asemenea, vopseaua vine în culori variate și poate avea proprietăți suplimentare, precum efectul antialunecare, rezistența ridicată la pătare, durabilitatea etc.;
  • Mochetă – reprezintă o alegere bună, mai ales dacă garajul este lipit de casă și nu ții mașina acolo, de exemplu, dacă folosești garajul ca pe un dormitor suplimentar, atelier de sculptură etc. Dacă alegi această opțiune, izolează bine garajul, pentru a preveni apariția mucegaiului.

  interior garaj

  Materiale pentru izolație

  Izolația contribuie la creșterea duratei de viață a garajului. De aceea, este important să îți izolezi garajul pe toate palierele, de la izolarea termică la cea fonică:

  • Termoizolarea – permite păstrarea bunurilor din garaj în condiții prielnice și reduce consumul de energie;
  • Hidroizolarea – protejează elementele de construcție, mai ales zidăria și finisajele, de efectele infiltrațiilor de apă;
  • Fonoizolarea – dacă ai atelierul în garaj, iar acesta este alipit casei, vei reduce disconfortul fonic.

  materiale pereti

  De ce să alegi materialele de construcție de la Brico Dépôt

  La Brico Dépôt găsești soluțiile potrivite pentru construirea și amenajarea garajului. Iată câteva beneficii, dacă alegi să pornești la drum alături de Brico Dépôt:

  • creezi un spațiu funcțional, sustenabil și ușor de întreținut;
  • ai acces la mii de produse la prețuri competitive, iar oferta este îmbogățită în fiecare lună;
  • poți comanda produsele dorite; acestea îți vin direct la ușă sau pot fi ridicate din magazin la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile.

  Etapele construirii unui garaj

  Înainte de a te apuca de construcția propriu-zisă a garajului, este bine să întocmești un plan. Acesta trebuie să conțină informații despre dimensiunile garajului, câte uși/ferestre dorești să aibă, ce materiale preferi, cine se va ocupa de manoperă etc. Mai jos, sunt pașii necesari pentru construirea unui garaj:

  • Alegerea locației viitorului garaj – acesta va fi alipit casei sau nu, va avea loc pentru două mașini etc.;
  • Obținerea aprobărilor și a documentației necesare, pentru a putea să te apuci de lucrări;
  • Discuția cu firma contractoare și semnarea contractului (dacă delegi construcția garajului);
  • Turnarea șapei – șapa este un amestec de nisip și ciment. Pentru un amestec omogen, este indicat să folosești o betoniera. După amestecare, se pune puțină apă, apoi se mai mixează câteva secunde. Citește mai multe despre cum se toarna sapa, pe blogul Brico Dépôt;
  • Turnarea cimentului – acesta ar trebui să conțină și sârme groase, care oferă stabilitate construcției. Fundația din ciment ar trebui să aibă minimum 10 cm grosime și nu uita de spațiile pentru scurgerea apei;
  • Realizarea pereților – indiferent de materialul ales, acum este momentul să ridici sau să montezi pereții. Lasă plăcile cât mai apropiate una de alta, pentru a preveni pătrunderea prafului sau a zăpezii;
  • Acoperirea garajului – îl poți acoperi cu metal, plăci de policarbonat sau alte materiale;
  • Vopsirea – alege o vopsea adaptată materialelor folosite. De exemplu, dacă folosești lemn, vei avea nevoie de un lac;
  • Alegerea ușilor și accesoriilor – optează pentru usi de garaj adaptate nevoilor tale și accesorii care să te ajute să găsești repede lucrurile de care ai nevoie;
  • Zonele funcționale din garaj – pe lângă zona destinată mașinii, poți amenaja un spațiu de lucru, rafturi sau dulapuri cu unelte.

  exterior garaj

  Documente necesare

  Pentru a putea construi un garaj, vei avea nevoie de o autorizație de construcție, de la primărie. Primul pas este obținerea certificatului de urbanism, pe baza căruia vei putea depune dosarul pentru autorizația de construcție (Legea nr. 50/1991 actualizată în 2019).

  Această etapă este de durată și recomandăm să nu sari peste ea, deoarece riști o amendă de până la 10.000 de lei.  

  Următorul pas este să întocmești dosarul, pentru a obține certificatul de urbanism. Acesta trebuie să conțină câteva documente:

  • copie după actul de proprietate asupra terenului;
  • două planuri cadastrale la scară 1/500;
  • două planuri cadastrale la scară 1/2000;
  • chitanță pentru plata taxei, 2-3 lei pentru zonele rurale și 5-6 lei pentru suprafețele mai mici de 150 mp.

  După obținerea certificatului de urbanism, ai la dispoziție 6-24 de luni, de la caz la caz, pentru a pregăti dosarul în vederea obținerii autorizației de construcție. În acest sens, vei avea nevoie de următoarele acte:

  • certificatul de urbanism;
  • copie după actul de proprietate asupra terenului și casei, dacă sunt pe același teren;
  • proiectul de autorizare extras din proiectul tehnic – trebuie întocmit de arhitect pe baza cerințelor urbanistice propuse în certificatul de urbanism;
  • aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului – în certificatul de urbanism pot fi menționate avizele pentru racordarea la utilități, prevenirea incendiilor și altele;
  • chitanța care demonstrează achitarea taxei pentru emiterea autorizației de construcție – reprezintă 0,5% din valoarea autorizată a construcției.
  • cerere tip.

  documente necesare

  Tipuri de construcții - ce ți se potrivește

  În funcție de nevoi și preferințe, poți alege dintre mai multe tipuri de garaje:

  Alegerea garajului în funcție de locație

  Din această perspectivă, poți construi un garaj subteran sau suprateran. Garajul subteran este de preferat, mai ales în cazul ansamblurilor rezidențiale sau al companiilor. În acest caz, sunt realizate din beton și au o grosime mare, putând susține încărcătură ridicată. De asemenea, pereții de rezistență sunt realizați, de cele mai multe ori, din caramida.

  Pe de altă parte, garajul suprateran este specific locuințelor. Are o fundație de 40-50 cm, în funcție de tipul de sol. 

  garaj modern

  Alegerea garajului în funcție de apropierea față de casă

  Există două tipuri principale de garaje: cel lipit de casă și cel detașat. În general, un garaj alipit casei costă cu aproximativ 10% mai puțin decât un garaj clasic, deoarece împarte un perete, iar rețeaua electrică este mai ușor de instalat din casă.

  Un garaj atașat poate fi o alegere bună și din punctul de vedere al confortului. În iernile geroase, nu va mai trebui să suporți asprimea vremii, când pleci la job. De asemenea, dacă locuința este de mici dimensiuni, garajul poate fi folosit și pentru a depozita unele lucruri. Totodată, dacă ai o mașină electrică, încărcarea va fi mai simplă, în acest caz.

  Un posibil dezavantaj al garajului atașat este că, dacă există pierderi de monoxid de carbon, acestea pot ajunge în casă. Acest aspect nu este valabil în cazul garajului separat.

  O combinație între cele două este garajul situat la parterul casei. Este o idee bună, mai ales dacă nu dispui de mult spațiu în curte.

  Alegerea garajului în funcție de numărul de mașini

  Dacă ai mai multe mașini, este firească decizia de a construi un garaj dublu. Dacă, în cazul unui garaj clasic, dimensiunile sunt de 6 x 3,5 metri, garajul pentru două mașini, de exemplu, necesită dimensiuni de 7,9 x 7,3 metri. Bineînțeles, și costurile sunt aproape duble.

  garaj cu mai multe usi

  Alegerea garajului în funcție de numărul de uși

  Cele mai multe garaje au o singură ușă. Dacă îți dorești un garaj cu mai multe uși, ai la dispoziție câteva opțiuni. De exemplu, poți alege un garaj cu o ușă clasică pentru mașină și o ușă pentru accesul tău.

  De asemenea, în cazul garajului atașat, va fi nevoie de o a doua ușă de acces, pentru a putea printra în garaj din casă.

  În cazul garajelor cu mai multe mașini, va fi nevoie de cel puțin o ușă pentru fiecare mașină. Dacă spațiul îți permite, poți construi pereți despărțitori între „camere”, precum și uși de legătură între ele.

  garaj

  Construirea garajului este ia ceva timp însă rezultatele sunt pe măsură. Dacă te pricepi la construcții, poți încerca să îl construiești, însă, cel mai probabil, vei avea nevoie de ajutorul familiei și/sau al prietenilor. Totuși, pentru o treabă bună și rezistentă în timp, este recomandat să apelezi la specialiști.

  Sursa foto: Shutterstock

 • polistiren

  Cum alegi polistirenul potrivit pentru o izolație termică eficientă

  Se încarcă...
  54 vizualizări

  O locuință bine izolată îți asigură un confort optim, atât în anotimpurile reci, cât și în cele calde. Izolația termică reprezintă o alegere pe care fiecare persoană trebuie să o facă în locuința sa, dar și în locurile unde își desfășoară activitățile zilnice. Nu este un proces tocmai ușor, pentru că există mai multe opțiuni, iar părerile sunt împărțite, însă poți să faci alegerea potrivită pentru o izolație eficientă, dacă alegi polistirenul potrivit. 

  În continuare, îți prezentăm un ghid despre cum alegi polistirenul potrivit, ca tu să te bucuri de o izolație eficientă în fiecare zi. 

  Cum alegi polistirenul - tipuri de polistiren

  Înainte de a te apuca de izolare, trebuie să afli că există mai multe tipuri de polistiren, iar dacă nu reușești să faci o diferențiere între ele, nu vei ști care este alegerea potrivită pentru tine. Există două tipuri, având proprietăți diferite și, totodată, destinate pentru întrebuințări diferite:

  Ambele oferă eficiență în izolare, fiind calitative, însă trebuie să le alegi în funcție de nevoile tale, pornind de la trei caracteristici:

  • rezistența la compresiune;
  • grosimea;
  • conductivitatea termică.

  Bine de știut: 

  • Mai există și polistirenul grafitat, care are un randament termic mai mare, cu aproximativ 20% față de celelalte două (expandat și extrudat), doar că prețul este mare și, în general, nu foarte multă lume optează pentru o astfel de soluție. 

  La Brico Dépôt vei găsi soluții inspirate, ca să te bucuri de un confort termic optim oriunde în casă și beneficiezi de consultanță pentru a face alegeri potrivite pentru nevoile tale și ale celor dragi. Brico Dépôt îți vine în ajutor cu toate tipurile de polistiren de care ai nevoie pentru izolația eficientă a locuinței, dar și cu centrale pe gaz sau electrice, la prețuri convenabile pentru orice buget. Totodată, în oferta Brico Dépôt găsești cu ușurință termostate sau accesorii de centrală, ca să te bucuri de o utilizare ușoară, precisă și de un randament maxim. În plus, ai posibilitatea de a comanda, inclusiv accesoriile necesare, online sau să le ridici direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

  Diferențele dintre polistirenul expandat și cel extrudat

  Eficiența izolației termice depinde de tipul de polistiren ales. Astfel, e bine să știi care sunt diferențele dintre polistirenul expandat și cel extrudat, în ceea ce privește proprietățile pe care le au, scopurile în care sunt folosite și tipul de montare cu plase de armare

  Proprietățile polistirenului expandat

  • rezistență mică la compresiune (își modifică forma în spații cu încărcare mare);
  • structură cu pori deschiși;
  • permeabilitate la vaporii de apă.

  izolatia termica

  Avantajele și dezavantajele polistirenului expandat:

  Avantaje:

  • este non-toxic;
  • poate rezista la temperaturi minime și maxime de până la +/- 55 grade Celsius;
  • se montează ușor și este mai ieftin decât alte materiale de termoizolare.

  Dezavantaje:

  • este inflamabil;
  • emană un gaz înecăcios, în caz de incendii;
  • se contractă iarna și se dilată vara.

  La ce se folosește polistirenul expandat

  Polistirenul expandat este recomandat pentru izolația:

  • pereților exteriori și interiori;
  • acoperișurilor în pantă;
  • pardoselilor;
  • podurilor;
  • mansardei;
  • teraselor.

  Bine de știut: 

  • în anotimpurile reci, polistirenul expandat, folosit la izolația clădirilor, crește randamentul încălzirii locuinței, fiind un foarte bun termoizolator. 

  Proprietățile polistirenului extrudat

  • structura este densă, cu pori închiși;
  • pereții nu respiră, iar vaporii de apă nu trec prin perete din interiorul încăperii spre exterior;
  • are rezistență ridicată la compresiune (nu își modifică forma în spații cu încărcare mare).

  polistiren extrudat

  Avantajele și dezavantajele polistirenului extrudat

  Avantaje:

  • compatibil cu alte materiale de construcții - ciment sau diverse tipuri de beton armat;
  • ușor de folosit și manevrat,
  • rezistență la îngheț și dezgheț.

  Dezavantaje:

  • este inflamabil;
  • se topește și arde destul de repede;
  • este cel mai scump material de termoizolație.

  La ce se folosește polistirenul extrudat

  Polistirenul extrudat este utilizat pentru izolația: 

  • pereților de subsol;
  • pardoselilor;
  • acoperișurilor;
  • fundațiilor;
  • teraselor.

  Bine de știut: 

  • nu este recomandat să folosești polistirenul extrudat pentru pereți exteriori sau fațade. 

  Detalii de luat în calcul în alegerea polistirenului

  Când știi care este diferența dintre polistirenul expandat și extrudat, cât și unde anume îl vei folosi, mai trebuie să fii atent la câteva aspecte. Amândouă au detalii legate de densitate, grosime sau altele, care te vor ajuta să izolezi eficient orice îți propui. 

  EPS la polistiren

  Ce înseamnă EPS la polistiren și cum îl alegi

  EPS-ul polistirenului înseamnă rezistența la compresiune la o deformare de 10% și se măsoară în kPA. El se alege în funcție de zona locuinței pe care vrei să o termoizolezi, după cum urmează:

  • EPS 50 - balcoane, pereți interiori, pardoseli de bloc;
  • EPS 60 - verande, terase, spații interioare
  • EPS 70 - fațade
  • EPS 80 - exteriorul clădirilor
  • EPS 100 - pardoseli cu circulație intensă, acoperișuri
  • EPS 150 - pardoseli care susțin obiecte grele
  • EPS 200 - pardoseli cu trafic de utilaje grele

  Grosime polistiren izolație exterioară

  Grosimea polistirenului este o caracteristică pe care trebuie să o ai în vedere pentru o izolație eficientă. Ea se alege în funcție de zona pe care dorești să o izolezi. De pildă, deoarece pierderile de căldură la acoperiș sunt între 30%-40%, pentru izolația podului este recomandat polistiren cu grosime mai mare.

  De asemenea, pentru o casă într-un loc unde temperaturile sunt mai scăzute, la fel, va trebuie să acorzi o importanță mai mare grosimii polistirenului pentru izolația exterioară. 

  Pentru fațada casei, poți alege un polistiren cu grosime de 15 cm, iar pentru mansardă, optează pentru unul de 20 cm grosime. Un polistiren de 15 cm este cu 47% mai eficient, comparativ cu unul de 10 cm. 

  Coeficientul de conductivitate termică

  Conductivitatea termică a polistirenului este capacitatea materialului de a lăsa căldura să treacă. Pentru o izolare cât mai bună, trebuie să fie cât mai mică. Ea se încadrează între 0,030 W/mk și 0,040 W/mk. 

  • Polistirenul expandat (EPS) are conductivitatea termică între 0,036 - 0,038 W/mk;
  • Polistirenul extrudat (XPS) are conductivitatea termică între 0,029 - 0,039 W/mK. 

  Rezistența la tasare (compresiune) - polistiren expandat

  Compresiunea se referă la șocurile mecanice, adică la tasare. În funcție de aceasta, se utilizează pentru diferite spații. Rezistența la compresiune trebuie să fie cât mai mare, cum ar fi 80 kPa și nu mai mică de 70 kPa. Este necesar să reziste la șocurile venite de la grindină, lovituri, manipulare sau montare. 

  Montarea polistirenului

  Montarea polistirenului

  După ce ai ales polistirenul potrivit, urmează montarea acestuia. O vei putea face singur, dacă ai experiență în domeniu sau, dacă nu, va fi nevoie să apelezi la o echipă specializată pentru asta. 

  Polistirenul expandat se aplică prin lipire, pentru o fixare corectă. Trebuie folosit un adeziv special pentru lipirea polistirenului, dar și dibluri pentru fixare mecanică. Nu trebuie să folosești altfel de adeziv, pentru că rezultatele nu se vor vedea. La final, se finisează cu o tencuială subțire. 

  Polistirenul expandat se livrează în plăci de dimensiuni 50x100, iar grosimile sunt în funcție de necesități. 

  Plăcile de polistiren extrudat se lipesc, la fel, cu adeziv special pentru plăcile de polistiren. Peste ele se mai aplică un strat de adeziv, armat cu plasă de fibră de sticlă. Nu se recomandă montarea la exterior și interior, pentru că nu permite aerisirea aerului. După uscarea acestuia, se finisează cu tencuială decorativă. 

  Dacă izolația este efectuată corect și cu produse de calitate, te va ajuta să economisești energie; locuința fiind bine izolată, temperatura este constantă și mai ușor de controlat. De asemenea, protejezi pereții și, implicit, sănătatea ta, pentru că o izolație corectă te scapă de infiltrații de apă sau mucegai. 

  Concluzia este evidentă: alegerea corectă a polistirenului îți asigură o izolație termică eficientă. Prin urmare, urmărește toate aspectele prezentate mai sus, analizează nevoile tale și cercetează ce este mai bine și folositor pentru tine și locuința ta. 

  Sursa foto: shutterstock.com

 • Tipuri de cărămidă și pentru ce construcții le poți folosi cu succes
 • Etapele de construcție ale unei anexe gospodărești
 • Rolul tencuielii și de câte tipuri este - care sunt etapele aplicării acesteia
 • Ce este OSB-ul și la ce se folosește

  Ce este OSB-ul și la ce se folosește

  Se încarcă...
  245 vizualizări
 • Ce trebuie să știi despre betonul armat - cum se folosește și de câte tipuri este
 • Ce tip de scară exterioară s-ar potrivi pentru casa ta - cum o construiești și ce materiale îți trebuie
 • Țiglă sau tablă: cum alegi materialul potrivit pentru acoperișul tău
 • Rolul șapei: cum se prepară și cum se toarnă

  Rolul șapei: cum se prepară și cum se toarnă

  Se încarcă...
  1147 vizualizări
 • Rețete și tipuri de mortar pentru zidărie și tencuială
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România