Construirea unui garaj în curte îți va proteja mașina de zăpadă, ploaie, gheață și razele soarelui. Astfel de fenomene naturale pot duce la deteriorarea vehiculelor neprotejate. Construirea sa necesită timp și efort, însă, dacă ești motivat, ai așteptări realiste și îți planifici fiecare pas, se poate realiza.
Mai jos, poți citi despre planul pentru construcție garaj, materialele de care ai nevoie, etapele construirii, documentele necesare pentru a construi un garaj și tipurile de garaje în funcție de spațiul, zona de locuit și nevoi.
Necesar de materiale pentru construire garaj
Rezistența și durata de viață a garajului depind și de calitatea materialelor pe care le folosești pentru construcția garajului. Alegerea lor depinde de tipul de garaj pe care urmează să-l construiești. Indiferent de tipul și modelul de garaj pentru care optezi, vei avea nevoie de materialele pentru pereți, acoperiș, pardoseală și izolație.
Materiale necesare pentru pereți
Poți construi pereții garajului din aproape orice material dorești, dar este necesar să ții cont de proprietățile pe care le are fiecare dintre acestea. Pentru a fi sigur că faci alegerea potrivită, gândește-te care sunt nevoile tale și adaptează alegerea materialelor la acestea. Mai jos, sunt câteva opțiuni de materiale pentru pereții garajului:
- Lemnul – este indicat dacă și casa este construită din lemn și este soluția optimă pentru construirea unui garaj ieftin și bun. Un beneficiu al unui garaj pe structură din lemn este că ai la dispoziție kituri DIY cu bucăți pretăiate, pe care trebuie doar să le asamblezi. Pentru a crește rezistența în timp, este necesară tratarea lemnului împotriva apei și a paraziților (carii) și lăcuirea lui. Un garaj construit din lemn este ușor de realizat, rezistent, nu are nevoie de fundație adâncă și poate avea mărimi variate, inclusiv dimensiunea unui garaj dublu. Aceste avantaje decurg din faptul că lemnul este un material ușor.
Dacă ai în plan renovări și ridicarea unor structuri ușoare, lemnul pentru constructii sub formă de grinzi, șipci, plăci de OSB, PAL, lambriuri, rifle, profile și scânduri este materialul ideal, versatil și ușor de montat.
- Polietilenă – o combinație de polietilenă pe structură de oțel va reduce semnificativ riscul infiltrațiilor și al dăunătorilor. Însă, materialul se degradează ușor în timp, dar dacă este bine ancorat, nu vor apărea daune majore;
- Oțelul inoxidabil – este ideal pentru un proiect de garaj pe structură metalică cu pereți plini. Oțelul este un material relativ ușor și are o durată de viață lungă, fiind ideal pentru un proiect de garaj pe structură metalică. Se asamblează fără prea mare dificultate, motiv pentru care este una dintre alegerile frecvente pentru construcția garajului. Oțelul poate fi utilizat ca structură de rezistență, poate fi zidit sau îmbrăcat cu alte materiale ușoare care să ofere izolația de care are nevoie o astfel de construcție;
- BCA (acronimul de la Beton Celular Autoclavizat) este format dintr-o combinație de nisip, ciment, apă, pastă de aluminiu, var și ghips. Este bun izolator termic și fonic, are rezistență mecanică și este un material de construcție ușor. Este disponibil sub formă de blocuri care pot fi tăiate și ajustate la dimensiunea dorită relativ ușor. BCA este ignifug, avantaj suplimentar care poate fi luat în calcul la construcția garajului;
- Rășinile de vinil – sunt rezistente și au o durată lungă de viață. Se montează facil, deci nu ai nevoie de ajutor specializat. De asemenea, se curăță ușor, folosind o soluție specială pentru acest material. Poate avea însă de suferit, prin expunerea la razele UV.
Descoperă câteva detalii legate de modul de construcție, avantaje, stiluri și costuri pentru case de lemn. Deși sunt asociate cu ideea de casă de vacanță, pot fi și locuințe permanente foarte practice și călduroase.
Materiale necesare pentru acoperiș
Pentru acoperiș, ai la dispoziție materiale precum plăcile de policarbonat, șindrila și metalul. Poți afla mai multe despre ele, mai jos.
- Plăcile de policarbonat – sunt ieftine, durabile, ușoare și vin într-o gamă mare de culori, inclusiv în varianta transparentă care lasă lumina să treacă, dar oferă protecție împotriva radiației solare. Are greutate redusă, fiind compatibil cu acoperișul unei structuri ușoare și se poate prelucra și tăia la dimensiunile necesare.
- Șindrila – este o soluție pentru un garaj lângă casă. Dacă alegi șindrila, este indicat să construiești garajul în aceeași perioadă cu locuința. Șindrila este ieftină, simplu de instalat, iar la nevoie, poate fi ușor de înlocuit. Poate fi afectată de vânturi puternice și există riscul de formare a mucegaiului;
- Țiglele ușoare din metal sunt indicate mai ales dacă alegi să construiești garajul separat de casă. Suportă bine vântul și ploaia și au o durată lungă de viață, de peste 50 de ani. Acoperișul poate avea un cost inițial mai mare și necesită un plus de atenție, pentru o instalare corectă.
Dacă ești pasionat de bricolaj, amenajează un spațiu de lucru în garaj. Pentru a avea lumină naturală, poți opta cu încredere pentru placile policarbonate. Poți folosi plăcile ca acoperiș, dar și ca pereți, pentru o izolare cât mai bună.
Materiale pentru pardoseală
Poți construi pardoseala din garaj din mai multe materiale, de la rășină epoxidică la mochetă de exterior. Mai jos, poți citi despre opțiunile pe care le ai la dispoziție.
- Rășină epoxidică – are o durată de viață de peste 10 ani, se curăță ușor și nu este afectată de diverse soluții care se pot scurge din mașină. Trebuie aplicată în 2-3 straturi;
- Dale – poți folosi dale din plastic dur, porțelan sau vinil. Sunt ușor de curățat, vin într-o gamă largă de culori și modele, iar unele au efect antialunecare;
- Vopsea – reprezintă una dintre cele mai accesibile modalități de a acoperi și înfrumuseța pardoseala garajului. Dacă îți dorești să reziste la substanțele care se pot scurge din mașină, poți opta pentru vopsea cu rășini epoxidice. De asemenea, vopseaua vine în culori variate și poate avea proprietăți suplimentare, precum efectul antialunecare, rezistența ridicată la pătare, durabilitate etc.;
- Mocheta de exterior – reprezintă o alegere bună, mai ales dacă garajul este lipit de casă și nu ții permanent mașina acolo, iar spațiul are, alternativ și o altă destinație: atelier, zone de creație etc. Dacă alegi această opțiune, izolează bine garajul, pentru a preveni apariția mucegaiului.
Materiale pentru izolație
Izolația contribuie la creșterea duratei de viață a garajului. De aceea, este important să acorzi atenție tuturor suprafețelor garajului. Izolația termică și cea împotriva apei sunt esențiale. Prima îți va păstra mașina în condiții optime în zilele reci, a doua va proteja structura garajului, indiferent de tipul materialului de construcție folosit:
- Termoizolarea – permite păstrarea bunurilor din garaj în condiții prielnice și reduce consumul de energie;
- Hidroizolarea – protejează elementele de construcție, mai ales zidăria și finisajele, de efectele infiltrațiilor de apă;
- Fonoizolarea – dacă ai atelierul în garaj, iar acesta este alipit casei, vei reduce disconfortul fonic.
Pentru izolația fonică și conservarea căldurii în interiorul garajului, ai la dispoziție o mulțime de produse stabile și originale, precum polistirenul expandat, polistirenul extrudat, vata de sticlă și vata bazaltică. Alege materiale pentru izolatii competitive!
De ce să alegi materialele de construcție de la Brico Dépôt
La Brico Dépôt găsești soluțiile potrivite pentru construirea și amenajarea garajului. Iată câteva beneficii, dacă alegi să pornești la drum alături de Brico Dépôt:
- creezi un spațiu funcțional, sustenabil și ușor de întreținut;
- ai acces la mii de produse la prețuri competitive, iar oferta este îmbogățită în fiecare lună;
- poți comanda produsele dorite, iar acestea îți vin direct la ușă sau pot fi ridicate din magazin la doar patru ore de la comandă;
- ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile.
Dacă ești în căutarea unei soluții pentru acoperiș, tabla zincata este una dintre cele mai accesibile, durabile și rezistente soluții, în culori și modele variate, astfel încât vei putea alege modelul și tipul potrivit pentru garajul tău.
Proiect pentru garaj
Proiectul pentru construcția garajului este obligatoriu. Te va ajuta la realizarea lucrării și, în final, vei avea o construcție funcțională, rezistentă și estetică. Poți utiliza proiecte de garaj gata întocmite, pe care le poți achiziționa la un cost modic sau gratuit. La fel de bine îl poți întocmi singur.
Începe prin a stabili exact care sunt dimensiunile necesare. Contează dacă va fi utilizat pentru o mașină sau două, dacă vrei să amenajezi o zonă de lucru sau un spațiu suplimentar de depozitare pentru unelte, anvelope etc. Este evident că dimensiunea garajului trebuie să fie în acord cu suprafața de teren disponibilă. În plus, ia în calcul că accesul în și din garaj să fie facil.
Alte elemente de care se ține seama la realizarea proiectului tehnic pentru construcție garaj sunt:
- Calitatea terenului, inclusiv înclinarea, denivelările, riscul de acumulare de apă și altele;
- Necesitatea realizării unei fundații;
- Înălțimea garajului, lățimea și adâncimea acestuia;
- Tipul materialelor necesare;
- Raportul față de locuință (lipit sau separat de casă);
- Necesitatea unui sistem pluviometric;
- Racordarea la electricitate și rețeaua de apă, eventual realizarea unui sistem de scurgere a apei.
Necesare pentru siguranță și aspect, usile de garaj sunt un element esențial de construcție. Alege-le pe cele care te ajută să îți păstrezi mașina și lucrurile depozitate în garaj, în cele mai bune condiții.
Autorizație pentru construcție garaj
Pentru a putea construi un garaj, vei avea nevoie de o autorizație de construcție garaj, de la Primărie. Primul pas este obținerea certificatului de urbanism, pe baza căruia vei putea depune dosarul pentru autorizația de construcție (Legea nr. 50/1991 actualizată în 2019).
Această etapă este de durată și recomandăm să nu sari peste ea, deoarece riști o amendă de până la 10.000 de lei.
Următorul pas este să întocmești dosarul, pentru a obține certificatul de urbanism. Acesta trebuie să conțină câteva documente:
- copie după actul de proprietate asupra terenului;
- două planuri cadastrale la scara 1/500;
- două planuri cadastrale la scara 1/2000;
- chitanța pentru plata taxei, 2-3 lei pentru zonele rurale și 5-6 lei pentru suprafețele mai mici de 150 mp.
După obținerea certificatului de urbanism, ai la dispoziție 6-24 de luni, de la caz la caz, pentru a pregăti dosarul în vederea obținerii autorizației de construcție. În acest sens, vei avea nevoie de următoarele acte:
- certificatul de urbanism;
- copie după actul de proprietate asupra terenului și casei, dacă sunt pe același teren;
- proiectul de autorizare extras din proiectul tehnic – trebuie întocmit de arhitect pe baza cerințelor urbanistice propuse în certificatul de urbanism;
- aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului – în certificatul de urbanism pot fi menționate avizele pentru racordarea la utilități, prevenirea incendiilor și altele;
- chitanța care demonstrează achitarea taxei pentru emiterea autorizației de construcție – reprezintă 0,5% din valoarea autorizată a construcției.
- cerere-tip.
Construcție garaj fără autorizație
Un garaj poate fi realizat în curtea proprie, fără o autorizație prealabilă, conform legii, atunci când nu are fundație, dacă este de tip deschis sau atunci când este realizat dintr-o structură ușoară care permite demontarea și nu are impact ireversibil asupra solului.
Pentru zidării rezistente cu protecție împotriva penetrării apei, alege dintr-o gamă variată de caramizi (goale, pline, refractare), de dimensiuni și grosimi diferite. Vei asigura astfel durata lungă de viață a construcției.
Etapele construirii unui garaj
Înainte de a te apuca de construcția propriu-zisă a garajului, este bine să întocmești o strategie pas cu pas, care ține cont de detaliile planului tehnic de construcție, materialele alese și dimensiunea garajului. Știi deja ce materiale de construcție vei folosi, astfel că va trebui să stabilești exact ordinea operațiilor și ritmul în care îți sunt aduse materialele de construcție.
Cantitatea materialelor necesare depinde de dimensiune și se poate calcula. Păstrează mereu o marjă în plus. Acum este momentul să alegi firma de construcții, dacă iei în calcul să delegi construcția garajului.
Etapele principale ale construcției garajului sunt:
- Turnarea șapei – șapa este un amestec de nisip și ciment. Pentru un amestec omogen, este indicat să folosești o betonieră. După amestecare, se pune puțină apă, apoi se mai mixează câteva secunde.
- Turnarea cimentului – acesta ar trebui să conțină armătură, care oferă stabilitate construcției. Fundația din ciment ar trebui să aibă minimum 10 cm grosime și nu uita de spațiile pentru scurgerea apei;
- Structura de rezistență și realizarea pereților în funcție de tipul materialelor de construcție pe care le-ai ales;
- Finalizarea structurii acoperișului cu soluția pentru care ai optat. Acoperișul garajului poate fi într-o apă, eventual ușor înclinată pentru a permite scurgerea apei și a diminua presiunea atunci când este zăpadă;
- Vopsirea sau finisarea exterioară adaptată la tipul materialelor folosite.
- Montarea ușilor și a accesoriilor – optează pentru uși de garaj adaptate nevoilor tale și instalației electrice;
- Finisarea interioară a garajului și, eventual, amenajarea un spațiu de lucru sau de depozitare.
Atunci când planifici construcția unui garaj, alegerea acoperisului este una dintre cele mai importante decizii. Este important să știi, încă de la început, că acoperișul trebuie să fie rezistent, ușor și să ofere protecție zonei de interior și pereților garajului.
Cum alegi o firmă pentru construcția garajului
Dacă nu ai experiența necesară pentru a construi singur garajul, poți opta pentru o firmă de construcții. Criteriile de care este bine să ții seama sunt legate de costuri, de durata alocată lucrărilor efective și de calitatea acestora. Unele firme de construcție te pot ajuta inclusiv cu acoperirea procedurilor legale (acte, aprobări).
Este util să decizi împreună cu firma pentru construcția garajului tipul și calitatea materialelor necesare, pentru a avea garanția unui garaj solid și rezistent.
Tipuri de garaje. Modele de garaje simple și moderne
Sunt numeroase variante modele de garaje simple și moderne, iar alegerea soluției perfecte pentru un garaj în curte depinde de suprafața disponibilă, de nevoi, preferințe și buget:
Garaj semideschis
Garajul semideschis este o alternativă practică. Fiind deschis, spațiul poate fi utilizat pentru a proteja mașina familiei de intemperii și zăpadă, dar poate fi și un util spațiu exterior acoperit pentru diferitele nevoi ale familiei. Este varianta optimă pentru o curte mică, oferind soluții multifuncționale.
Garaj subteran
Casele individuale aleg mai rar această situație. Pe de o parte, pentru că implică costuri importante în plus, pe de alta, pentru că poate fi realizat doar ca parte integrantă a proiectului de casă. Cu toate acestea, un garaj subteran oferă economie de spațiu, mai ales dacă zona exterioară (curtea casei) nu este foarte mare, dar și condiții foarte bune pentru mașină. Ceea ce este important de luat în calcul este panta de acces în garaj. O pantă lină va avea nevoie de o suprafață mai mare, în timp ce înclinată mult va suprasolicita mașina la fiecare utilizare a garajului.
Garaj lipit de casă
Un garaj alipit casei costă cu aproximativ 10% mai puțin decât un garaj clasic, deoarece împarte un perete, iar rețeaua electrică este mai ușor de instalat. Un garaj de acest gen poate fi o alegere bună și din punctul de vedere al confortului, accesul în și din garaj fiind prin interior.
De asemenea, un astfel de garaj va avea și rol de spațiu de depozitare și este soluția ideală pentru cei care au o mașină electrică.
Garaj separat de casă
Construcția unui garaj separat de casă este o soluție bună pentru curțile mai mari sau atunci când accesul în curte nu permite amplasarea garajului perete în perete cu locuința. Costurile de construcție pot fi ceva mai ridicate. Un avantaj este și eliminarea riscului de a fi expus la gazele de eșapament, așa cum se poate întâmpla dacă garajul comunică prin interior cu locuința sau este lipit de casă.
O combinație între cele două este garajul situat la parterul casei. Este o idee bună, mai ales dacă nu dispui de mult spațiu în curte.
Modele de garaje din BCA
BCA-ul este unul dintre cele mai versatile, convenabile și eficiente materiale de construcție, iar un garaj din BCA este, cu certitudine, una dintre cele mai bune opțiuni. În plus, zidăria din BCA este ușor de realizat și îl vei putea realiza în regie proprie, fără suportul unei firme de construcții. Structura de rezistență se realizează cu armătură de oțel, oferind durabilitate și rezistență. Nu în ultimul rând, BCA-ul este perfect dacă faci un garaj independent sau alipit de casă.
Pentru orice plan de construcție și amenajare garaj, alege de la Brico Dépôt dintr-o gamă largă de BCA practice și ușor de folosit!
Alegerea garajului în funcție de numărul de mașini
Dacă ai mai multe mașini, este firească decizia de a construi un garaj dublu. Dacă, în cazul unui garaj clasic, dimensiunile sunt de 6x3,5 metri, garajul pentru două mașini, de exemplu, necesită dimensiuni de 7,9x7,3 metri. Bineînțeles, și costurile sunt aproape duble.
Alegerea garajului în funcție de numărul de uși
Cele mai multe garaje au o singură ușă. Dacă îți dorești un garaj cu mai multe uși, ai la dispoziție câteva opțiuni. De exemplu, poți alege un garaj cu o ușă clasică pentru mașină și o ușă pentru accesul tău. De asemenea, în cazul garajului atașat, va fi nevoie de o a doua ușă de acces, pentru a putea printra în garaj din casă.
În cazul garajelor cu mai multe mașini, va fi nevoie de cel puțin o ușă pentru fiecare mașină. Dacă spațiul îți permite, poți construi pereți despărțitori între „camere”, precum și uși de legătură între ele.
Cel mai ieftin garaj
A construi un garaj ieftin nu înseamnă unul disfuncțional, ci unul pentru care materialele sunt alese cu atenție, iar proiectul este astfel conceput încât să ofere condiții bune pentru mașină, fără costuri inutile. Ideea de ieftin reprezintă limita maximă a bugetului.
Un garaj din structură de lemn, placat cu materiale aglomerate și bine izolat cu polistiren, peste care se montează o plasă de susținere și care, ulterior, este tencuit, poate că nu este chiar cel mai ieftin garaj, dar este unul mai mult decât accesibil, care poate fi realizat fără mare efort financiar. Alte economii se pot face alegând finisaje simple.
Dacă proiectul tău de construire a unui garaj se apropie de final, este momentul pentru a alege culoarea și tipul potrivit de vopsea pentru fiecare suprafață care trebuie finisată.
Nu poate fi pusă în discuție utilitatea unui garaj. Pe lângă faptul că ține adăpost mașinii și o protejează de intemperii, garantează și un plus de siguranță. Construit după un plan inteligent, cu materiale alese atent, un garaj este și un binevenit spațiu suplimentar.
Sursa foto: Shutterstock