Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
motosapa

Care sunt diferențele dintre o motosapă și un motocultor - cum alegi echipamentul potrivit

Se încarcă...
4617 vizualizări

Când sosește momentul pregătirii pământului din grădina de legume, în permacultură sau monocultură, motosapa și motocultorul se dovedesc a fi unelte excelente de grădinărit. De ce? Pentru ca aceste două utilaje motorizate răscolesc și lucrează solul, ceea ce permite aerisirea lui, afânarea și pregătirea pentru a putea fi irigat, însămânțat. 

Mai rapidă și mai ales mai puțin obositoare decât o cazma, sapă sau o furcă, folosirea unei motosape sau a unui motocultor este garanția obținerii unor rezultate bune pentru grădină, cu efort minim. 

Descoperă și tu care sunt caracteristicile și diferențele, pentru a face cea mai bună alegere.

             - Motosapa electrică

             - Motosapa termică

Motosapa și motocultorul: puncte comune și diferențe

criterii de alegere

Motosapa și motocultorul sunt două mașini destinate lucrărilor solului, dar sunt adesea confundate. Prima este mai ușoară și mai ușor manevrabilă, dar este rezervată lucrărilor de grădinărit mici și mijlocii, pe suprafețe reduse și puțin adânci. 

Motocultorul, mai puternic, este mai potrivit pentru lucrări mari și lucrează în profunzime, fiind dotat cu un plug, pentru aerisirea și întoarcerea solului.

Pentru a înțelege câteva dintre punctele comune și diferențele dintre ele, descoperă mai jos care sunt caracteristicile lor principale.

Motosapa:

  • este universală, adaptată spațiilor mici și medii;
  • poate lucra terenuri dure, prost întreținute, chiar abandonate;
  • este potrivită terenurilor plate și în pantă;
  • are freze reglabile, până la 100 cm lățime;
  • adâncimea maximă la care poate ajunge este de 20 cm;
  • sapă și sparge bulgării de pământ;
  • poate fi utilizată și pentru întreținerea terenului (smulgerea buruienilor);
  • poate lucra într-o singură direcție;
  • poate avea o viteză sau o cutie cu trei viteze;
  • poate fi dotată cu funcția de marșarier;
  • poate avea patru tipuri de alimentare: electric, baterie, benzină sau motorină;
  • în general, este mai puțin costisitoare.

Produse recomandate

Motocultorul:

  • este recomandat pentru grădini mari, culturi specifice sau terenuri bine întreținute;
  • poate lucra pe terenuri cu pământ deja arat, afânat;
  • poate lucra doar pe terenuri plate, niciodată în pantă;
  • frezele reglabile pot ajunge la 80 cm lărgime;
  • adâncimea maximă la care poate lucra este de 10-12 cm;
  • permite o rafinare mai bună a solului, prin sfărâmarea fină a acestuia;
  • este multifuncțional - freza poate fi înlocuită cu alte accesorii: de exemplu, un scarificator, o pompă de apă sau un sistem de cosire cu tamburi;
  • este reversibil: ghidonul poate fi întors până la 180 de grade;
  • are mai multe viteze și marșarier, ceea ce permite folosirea ambelor direcții, la viteză adaptată;
  • poate fi alimentat exclusiv cu benzină sau motorină;
  • prețul lui este mai ridicat decât al unei motosape.

Brico Dépôt îți sprijină constant pasiunea pentru grădinărit. Îți punem la dispoziție o gamă vastă de accesorii calitative, compatibile cu toate motosăpătoarele și motocoasele prezente în oferta noastră. Atât online, cât și în magazine, te poți bucura de produse eficiente, orientate către nevoile tale.

Când și în ce condiții folosești o motosapă

motosapa electrica

Motosapa este preferată de persoane fizice, grădinari în devenire sau profesioniști care trebuie să lucreze o suprafață mică pe teren uniform, nepietros, fără pante. Motosapa este mai ușoară, mai ușor de manevrat și mai puțin solicitantă ca întreținere, decât motocultorul. În funcție de model, aceasta va fi potrivită pentru un spațiu verde de la 100 m² (motosapa electrică) până la 1.000 m² (motosapa termică) și va permite sfărâmarea și amestecarea pământului pentru a fi semănat. 

Alegerea între o motosapă electrică și una termică se va face în funcție de suprafața terenului de lucrat, de dificultatea terenului și de vecinătate. Într-adevăr, motosapele termice sunt zgomotoase și, prin urmare, pot reprezenta o problemă într-o configurație urbană sau rezidențială.

Motosapele de grădină de la Brico Dépôt reprezintă aliatul perfect în diverse lucrări de prelucrare a solului. Indiferent de alegerea făcută, te poți baza pe calitatea produselor, care te vor impresiona prin rezultate pe măsura așteptărilor tale. Comandă produsul preferat și selectează opțiunea de livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazinele Brico Dépôt

 1. Motosapa electrică

Adesea mai ușoară și mai manevrabilă decât cea termică, motosapa electrică are nevoie să fie conectată la o priză sau la un punct electric din apropiere. Acest lucru va limita câmpul de acțiune al mașinii. Prin urmare, se potrivește perfect grădinilor mici și de oraș sau pentru întreținerea straturilor și păturilor de flori.

Motosapa electrica va amesteca si aera solul la o adancime mica. Este ideală pentru a pregăti o mică grădină de legume. Această lucrare a solului la suprafață îți va permite să amesteci îngrășămintele, să zdrobești blocurile de pământ, să plivești. Motosapa electrică este dotată cu freze de mare viteză, pentru a sparge mai ușor blocurile de pământ.

Folosirea ei este, în general, ușor de deprins, iar motosapa electrică are avantajul suplimentar de a fi silențioasă. 

 2. Motosapa termică 

Echipată, de cele mai multe ori, cu motor pe benzină în 4 timpi, motosapa termică sau pe benzină este preferată pentru parcele mici, grădini de legume, grădini urbane, fără a avea nevoie de un punct electric.

Autonomă, ea va fi, de asemenea, mai puternică decât geamăna sa electrică și, prin urmare, va putea efectua lucrări ceva mai solicitante (arat, întreținere a gazonului, livezi) fără a se supraîncălzi, pe suprafețe mai mari, de până la 2.000 m² sau mai mult. 

De asemenea, reține că unele modele sunt dotate cu funcția de marșarier. Ca regulă generală, puterea unei motosape termice va fi adesea între 4 și 9 CP. Cu alte cuvinte, cu cât motorul este mai puternic, cu atât vei depune mai puțin efort și cu atât mai bine va rezista în timp.

Când și în ce condiții folosești un motocultor

motocultor

Poți considera motocultorul ca pe o motocoasă termică mai puternică, ce îți permite să lucrezi pământul mai intens. Așadar, este de preferat pentru un teren cu suprafața mai mare de 1.000 m², pentru lucrări de întoarcere a pământului, dar și de arat, ceea ce nu este posibil în cazul unei motosape termice.

Motocultorul este mai versatil, în măsura în care îți permite și să refaci un gazon, sa pregatesti o gradina de legume sau chiar să cureți un teren presărat cu pietricele.

Motocultorul are, în general, o roată mai mare, de tip „tractor”, care face posibil mersul pe terenuri denivelate, abrupte (în funcție de putere și gradul pantei) și umede.

Unele echipamente și accesorii permit motocultorului să se impună în lucrări mai mari, precum:

  • plugul, care-ți permite să mergi mai în adâncime, spre deosebire de motosapă;
  • lama de zăpadă;
  • remorca. 

Pentru profesioniștii din agricultură și întreținerea spațiilor verzi, motosapa și motocultorul pot fi complementare, atât timp cât suprafața de lucrat este mai mică de 1.000 m². Astfel, motocultorul poate fi folosit independent pentru lucrările de arat, în timp ce motosapa poate fi folosită primăvara, pentru lucrări de aerare și amenajare a solului. 

Criteriile de alegere între o motosapă și un motocultor

puterea motorului

Ești grădinar, fermier aspirant sau profesionist și te întrebi dacă să optezi pentru o motosapă sau un motocultor? Iată o mică listă de criteriile de luat în considerare, pentru a alege echipamentul potrivit:

  • Tipul de lucrări: motosapa este potrivită pentru a lucra solul la o adâncime mică și pe o suprafață mică. Mai manevrabilă, este rezervată lucrărilor de grădinărit mici și mijlocii. Motocultorul este preferat pentru întreținerea suprafețelor mari și pentru lucrări de grădinărit medii și mari. Mai puternic, întoarce solul în profunzime și îl pregătește pentru următoarele lucrări. 
  • Lățimea spațiului de lucru: cu cât greblele dispozitivului sunt mai late, cu atât munca va fi mai plăcută, pentru că vei avea mai puține treceri de făcut. Dacă ai o grădină sau un spațiu verde cu o lățime mare, ideal este să optezi pentru o motosapă, deoarece îți va permite o amplitudine mai mare de lucru. Cele mai bune motosape au, de obicei, până la 45 cm lățime, în timp ce cele mai bune motocultoare pot avea până la 85 cm.
  • Puterea motorului: alegerea motorului va depinde direct de provocarea pe care o reprezintă terenul de lucrat: este nivelat, denivelat, în pantă abruptă, prost sau deloc întreținut? În acest caz, va fi necesar să optezi pentru o motosapă termică de 4 CP sau un motocultor. Dacă ai un teren mic, bine întreținut, care necesită doar lucrări superficiale, poți opta pentru o motosapă electrică, alimentată cu baterii, de exemplu, pentru a munci confortabil, fără cabluri și fără bătăi de cap.
  • Accesorii de protecție: unele motosape au aceste accesorii de protecție, pentru a putea lucra solul, protejând, în același timp, straturile de eventuale erori de manipulare ale utilizatorului ei. 
  • Ghidonul: cele mai bune motosape au ghidon reglabil, cel puțin pe înălțime, și se adaptează la morfologia utilizatorului, pentru a putea lucra confortabil, fără dureri de spate, chiar și după ședințe prelungite.
  • Diametrul frezelor: dacă optezi pentru o motosapă, vei avea nevoie de freze peste 20 cm, pentru a-ți lucra corect solul. Această problemă nu apare în cazul motocultorului.
  • Întreținere: motosapele termice și motocultoarele necesită întreținere mai atentă.
  • Opțiunile: unele opțiuni sunt foarte utile și îți pot restrânge aria de alegeri. Pe lângă ghidonul reglabil și accesoriul de protecție a plantelor, treapta de marșarier este în special un aliat prețios pentru a-ți ușura munca.

Plug, pentru pregătirea terenului pentru răsaduri, sau sapă, pentru a aerisi și sfărâma solul la suprafață? 

  • Pentru uz casnic, versatil sau intensiv, îți vei alege mașina în funcție de utilizarea pe care urmează să o faci. O motosapă electrică mică poate, de exemplu, să răstoarne o fâșie de pământ de aproximativ 15 cm lățime, pe când un motocultor poate întoarce, dintr-o singură trecere, 70 până la 80 cm.
  • Ia în considerare suprafața de arat, acest lucru fiind decisiv în alegerea puterii motorului dispozitivului. Motosapa este ideală pentru terenuri de dimensiuni mici, iar motocultorul, pentru suprafețe mari, plane.
  • Dacă dorești să semeni, să elimini buruienile sau, pur și simplu, să densifici gazonul, folosirea scarificatorului înaintea motosapei sau a motocultorului poate fi foarte utilă.

Dacă ai făcut din îngrijirea grădinii tale o prioritate, atunci asigură-te că ai la îndemână utilajele și echipamentele potrivite, eficiente, capabile să îți facă munca mai ușoară. Alege-le pe cele potrivite nevoilor tale, pentru a te bucura din plin de plăcerea de a grădinări!

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360