Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
perete despartitor

Din ce se poate face un perete despărțitor: ce materiale să alegi și cum îl construiești

Se încarcă...
12101 vizualizări

Peretele despărțitor (separator) este folosit mai ales în camerele mari, fie pentru a amenaja un birou acasă fie pentru a închide o bucătărie open space. Proiectul necesită timp și efort.

De aceea, este important să îți faci un plan de construcție, să ai la îndemână materialele și uneltele necesare și să te echipezi corespunzător.

Mai jos poți citi despre rolul îndeplinit de peretele despărțitor, ce avantaje și dezavantaje are, de câte tipuri sunt pereții despărțitori, de ce materiale ai nevoie precum și care sunt pașii necesari pentru construirea unui perete despărțitor.

De ce să alegi un perete despărțitor

Principala funcție a unui perete despărțitor este de a ajuta la o mai bună compartimentare a spațiului interior.

Ca meșter poți primi comenzi de pereți despărțitori atât de la proprietari de locuințe cât și de la companii care au nevoie de zonă de birouri sau anexe. Acestea pot fi realizate cu ajutorul unor pereți despărțitori.

Ce avantaje are un perete despărțitor

Construirea unui perete despărțitor are numeroase avantaje. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele.

Flexibilitatea

Neafectând structura de rezistență a casei, peretele despărțitor poate fi montat oriunde în casă. În plus, nu este necesar să fie construit în același moment cu locuința, deci poate fi adăugat ulterior.

Eficiența

O compartimentare eficientă a spațiului este importantă atât în cazul caselor cât și a spațiilor comerciale, halelor, sălilor de sport și altor spații mari.

Eficiența include inclusiv zona de costuri și investiții, pereții despărțitori necesitând o cantitate mai mică de materiale. Au o structura ușoară și nu pun presiune foarte mare pe fundația unei locuințe.

Design

Un alt avantaj al pereților despărțitori este și flexibilitatea legată de estetică. Pot fi montați oriunde și în stilul dorit.

Dacă un client își dorește să amenajeze un colț de cameră în formă triunghiulară poți face acest lucru folosind pereți despărțitori.

avantaje perete despartitor

Ce dezavantaje are un perete despărțitor

Totuși, pereți despărțitori vin și cu o serie de neajunsuri. Mai jos sunt principalele dezavantaje ale folosirii pereților despărțitori.

Este dificil de instalat

Unele tipuri de pereți despărțitori, mai ales cei realizați din panouri prefabricate pot fi dificil de instalat. În plus, sunt grei deci vei avea nevoie de o camionetă pentru a transporta materialele necesare.  

Unele designuri complicate pot necesita mai multe persoane pentru o instalare corectă.

Poate fi scump

Pereții despărțitori pot fi scumpi dacă sunt realizați din oțel inoxidabil, lemn, sticlă sau panouri prefabricate.

Produce multă murdărie

Dacă este necesar să instalezi un perete despărțitor în living sau bucătărie, cel mai probabil vei lucra și cu ciment sau alte materiale de construcție care vor produce mult praf.

De câte tipuri sunt pereții despărțitori

Unul dintre avantajele majore ale pereților despărțitori este materia varietate de materiale pe care o ai la dispoziție. Este vital să știi care sunt aceștia mai ales deoarece fiecare vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje.

Perete despărțitor din gips carton

Peretele de gips carton este printre cele mai folosite în construcții. Foarte versatil, gips cartonul a început să fie folosit pentru pereții despărțitori iar în prezent este utilizat și în finisaje. Mai jos sunt câteva avantaje ale acestui material pentru pereții despărțitori:

  • Este accesibil prin comparație cu alte materiale;
  • Se montează relativ ușor prin comparație cu pereții tradiționali ceea ce înseamnă un timp mai mic de lucru;
  • Are o grosime redusă, deci nu ocupă mult spațiu;
  • Izolează bine termic și fonic;
  • Rezistă la umezeală;
  • Finisarea face, practic, parte din structura materialului. Deci după montare, mai rămâne doar zugrăvirea peretelui. Poți afla mai multe despre pregătirea pereților pentru vopsit de pe blogul Brico Dépôt.

Un neajuns important pentru unele persoane este că nu are o rezistență la fel de bună precum plăcile de BCA sau pereții din cărămidă. De aceea, deseori poate fi nevoie de folosirea unor materiale suplimentare pentru izolare.

Perete despărțitor din sticlă

Sticla este un alt material folosit pentru pereții despărțitori, fiind ales mai ales pentru aspectul estetic. Mai jos sunt câteva avantaje ale folosirii acestui material pentru pereții despărțitori:

  • Este transparent permițând trecerea luminii. Prin comparație cu alte materiale, folosirea sticlei permite economisirea de energie electrică;
  • Rezistă foarte bine la umezeală și mucegai;
  • Se curăță ușor cu soluții specifice pentru sticlă;
  • Este estetică atrăgând atenția tuturor inclusiv a celor care nu sunt pasionați de design interior.

Totuși, și sticla are câteva neajunsuri. Are un cost ridicat și se poate zgâria ușor sau chiar sparge.

perete despartitor sticla

Perete despărțitor din PVC

Realizarea pereților despărțitori din PVC oferă încăperii un aspect futurist, fiind ales mai ales de către proprietarii care amenajează o locuință în stil modern. Mai jos sunt câteva avantaje:

  • Nu ruginește și rezistă foarte bine la umezeală/igrasie;
  • Datorită compoziției chimice a materialului poate avea proprietăți antibacteriene, fiind perfect pentru compartimentarea camerei copilului;
  • Vine într-o gamă variată de modele și culori;
  • Nu necesită finisare, astfel scăzând costurile cu materialele.

Cu toate acestea, se montează destul de greu și similar sticlei, se poate zgâria ușor.

Perete despărțitor din cărămidă

Cărămida este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție, oferind mai multă stabilitate, deci dărâmarea viitorului perete poate fi dificilă. Mai jos sunt principalele avantaje:

  • Are un farmec aparte chiar și în lipsa finisajelor;
  • Rezistă foarte bine;
  • Nu se pot găuri ușor sau dărâma;
  • Izolează foarte bine contribuind la reducerea facturilor pentru căldură.

Un dezavantaj este reprezentat de costurile ridicate de achiziție precum și montarea anevoioasă.

perete despartitor caramida

Perete despărțitor din lemn

Peretele despărțitor din lemn reprezintă o alegere ideală dacă și alte piese de interior sunt realizate din acest material. Mai jos sunt principalele avantaje ale folosirii lemnului pentru pereți despărțitori:

  • Are o structură ușoară deci nu va pune presiune pe structura casei;
  • În funcție de preferințele proprietarilor, poate fi construit pentru a putea fi mutat cu ușurință. Pentru inspirație te poți uita pe blogul Brico Dépôt unde vei vedea câteva idei de paravane despărțitoare;
  • Nu necesită finisaje dar poate fi decorat cu tencuială (opțional);
  • Izolează bine din punct de vedere termic;
  • Rezistă foarte bine în timp.

Un dezavantaj important este că necesită întreținere specială cu produse dedicate lemnului.

perete despartitor din lemn

Perete despărțitor din BCA

BCA-ul este un alt material des întâlnit, alături de gips carton, în realizarea pereților despărțitori. Mai jos sunt câteva avantaje:

  • Are o rezistență foarte bună;
  • Izolează foarte bine din punct de vedere fonic;
  • Izolează bine termic;
  • Se montează relativ repede datorită blocurilor mari de BCA.

Totuși aduce și câteva dezavantaje. În primul rând, lucrul cu BCA face multă mizerie. De asemenea, cum blocurile de BCA sunt mai mari decât alte materiale pot pune presiune asupra structurii de rezistență a casei. În plus, costul este mai mare prin comparație cu alte materiale.

Materiale necesare

În funcție de materialul ales pentru pereții despărțitori vei avea nevoie de materiale diferite. Cele mai folosite materiale pentru pereții despărțitori sunt gips cartonul și BCA-ul. Mai jos poți afla care sunt materialele necesare dacă alegi unul dintre aceste materiale.

Materiale pentru pereți despărțitori din gips carton

Dacă plănuiești să construiești un perete despărțitor din gips carton vei avea nevoie de:

  • Plăci de gips carton – alege modelul potrivit în funcție de grosimea și dimensiunile plăcilor. Dacă pereții trebuie să susțină greutăți mari este nevoie de o placare dublă. Poți afla mai multe despre placarea peretelui de pe blogul Brico Dépôt;
  • Accesorii pentru montaj – vei avea nevoie de bandă de etanșare pentru izolare acustică, șuruburi cu dibluri, chit pentru îmbinarea plăcilor, accesorii pentru finisare, accesorii pentru văruire sau montare tapet etc.

Materiale pentru pereți despărțitori din BCA

În cazul în care optezi pentru pereți despărțitori din blocuri de BCA vei avea nevoie de următoarele materiale:

  • Blocuri de BCA – ia măsurători și calculează ce cantitate de BCA ai nevoie. Acest material este voluminos și vei reuși să termini de lucrat mai repede decât în cazul altor materiale însă ai nevoie de cantitatea potrivită de material;
  • Mortar – citește ambalajul pentru a vedea de ce cantitate de mortar este nevoie. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să amesteci cu un mixer electric și cu apă până obții o pastă omogenă. Astfel, vei fixa blocurile de BCA;
  • Unelte pentru zidărie – vei avea nevoie de ciocan de cauciuc, nivelă, placă de șlefuit pentru a elimina eventualele denivelări;
  • Spumă poliuretanică – aceasta este folosit pentru a umple spațiile dintre ultimul rând de blocuri de BCA și tavanul încăperii;
  • Finisaje – va fi nevoie de amorsă iar apoi de vopsea lavabilă pentru un aspect uniform și estetic.

materiale perete despartitor

De ce să alegi produsele de la Brico Dépôt

La Brico Dépôt ai acces la o gamă variată de produse, culori și texturi. Mai jos sunt câteva dintre avantajele alegerii Brico Dépôt ca partener în lucrările tale de construcție:

  • Amenajezi un spațiu, funcțional, simplu, sustenabil și ușor de întreținut;
  • Ai la dispoziție o gamă largă de produse precum materiale de construcții și accesorii la prețuri accesibile;
  • Poți comanda online iar produsele vin direct la adresa stabilită de tine sau poți ridica produsele direct din magazin la doar patru ore de la comandă.

Cum construiești un perete despărțitor

Întrucât construirea unui perete despărțitor este anevoioasă, mai jos ai pașii necesari dacă alegi să îl construiești din gips carton.

Pasul 1: Alege plăcile potrivite de gips carton

În unele cazuri poate fi necesară optarea pentru placarea dublă. Mai mult, este important să acorzi suficient timp alegerii profilelor metalice, în funcție de înălțimea pe care o va avea peretele.

Ce regulă generală, profilele metalice de tip C sunt necesare pentru montura verticală pe perete iar pofilele de tip U sunt elementele de îmbinare, adică prin care se fixează de podea și de tavan.

Pasul 2: Tăierea gips cartonului

După ce ai trasat peretele despărțitor, taie cu o foarfecă pentru tablă profilele metalice pentru a permite un spațiu de circa 10 mm; acestea trebuie să fie cu aproximativ 1 cm mai scurte decât înălțimea peretelui.

Este esențial să nu existe spații pentru a se potrivi perfect la dimensiunile locului în care va fi amplasat peretele.

Pasul 3: Lipirea benzii adezive pe gips carton

Înainte de a monta profilele metalice în partea inferioară a gips cartonului este necesar să lipești benzile adezive (monoadezive). Acestea asigură izolarea acustică odată ce peretele este fixat. În lipsa lor este redusă performanța fonică.

Pasul 4: Fixarea profilelor de perimetru

Profilele de perimetru (numite și profile perimetrale) ale peretelui despărțitor vor fi fixate cu ajutorul șuruburilor cu diblu de podea, tavan și/sau pereți. Este recomandat ca distanța dintre dibluri să fie de aproximativ 50 cm.

Pasul 5: Marcarea distanței dintre profilele metalice pentru gips carton

Marchează pe podea distanța dintre profilele metalice la fiecare 60 de centimetri.

Pasul 6: Introducerea profilelor verticale in profilele U

Următorul pas constă în introducerea profilelor metalice verticale în profilele U, de prindere de podea și tavan.

montare perete despartitor

Pasul 7: Consolidarea spațiilor pentru uși

Construcția spațiilor proiectate pentru uși trebuie consolidată, dacă există aceste spații. În acest caz, se folosesc profile metalice de colțare. În general, se fixează cu două șuruburi la fiecare îmbinare, sus, pe tavan și jos, pe pardoseală.

Pasul 8: Fixarea plăcilor de gips carton

Pentru fixarea plăcilor de gips carton este nevoie de șuruburi cu terminație ascuțită pentru autofiletare (pe verticală) și șuruburi cu terminație autoforantă pentru profile U (contactul cu pardoseala și tavanul).

Contează foarte mult și distanța dintre șuruburi. Astfel, pentru primul strat de plăci de gips carton este nevoie de șuruburi autofiletante de 3,5 x 25 mm iar pentru al doilea strat de gips carton va fi nevoie de șuruburi mai lungi, de 3,5 x 35 mm.

Pe verticală, plăcile trebuie înjurubate cu șuruburi situate la fiecare 25 cm.

Pasul 9: Montarea plăcilor de gips carton

Înainte de montarea propriu-zisă este necesară șanfrenarea laturilor scurte folosing un cutter., adică tăierea la un unghi de 45 de grade. Astfel se vor îmbina mai bine pe orizontală.

În continuare va trebui să pui plăcile de gips carton pe structura metalică creată mai devreme ținând cont de dilatație. Acest lucru se poate stabili prin așezarea unei bucăți de placă în partea de jos.

Folosește șuruburi autofiletante pentru a fixa plăcile de gips carton. După ce ai umplut o parte a peretelui cu plăci va fi necesar să umpli spațiul interior cu vată minerală sau de sticlă. Astfel, crește semnificativ izolarea fonică a peretelui.

Fixează plăcile și pe cealaltă parte a peretelui fiind atent ca la locul de îmbinare pentru plăcile verticale, de ambele părți, să fie decalat cu aproximativ 60 cm.

Pasul 10: Finisajele

După chituirea îmbinărilor dintre plăcile de gips carton urmează finisările respectiv aplicarea de amorsă și vopsea lavabilă, tapet sau alt finisaj.

Construirea unui perete despărțitor reprezintă o modalitate inovativă de a compartimenta o încăpere, un spațiu de birouri, o hală sau o altă clădire. Cunoașterea proprietăților unor materiale precum și alegerea accesoriilor potrivite asigură realizarea profesionistă a lucrării.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360