Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum alegi covorul PVC potrivit și cum îl montezi

Cum alegi covorul PVC potrivit și cum îl montezi

Se încarcă...

Covorul PVC este o alternativă practică la pardoselile rigide, de tipul celor din lemn sau gresie. Poate fi utilizat în orice zonă din casă, creează o atmosferă caldă, primitoare și foarte confortabilă. În cele ce urmează, afli care sunt calitățile unei astfel de pardoseli elastice, cum se montează și care sunt aspectele de care ar trebui să ții cont în ceea ce privește întreținerea ei.

Cum alegi covorul PVC potrivit pentru nevoile tale

Proprietățile covorului PVC

Avantajele utilizării covoarelor PVC

Structura covorului PVC

Cum se montează covorul PVC

Sfaturi de întreținere și curățare

Cum alegi covorul PVC potrivit pentru nevoile tale

Pardoseala PVC este ideal pentru zonele cu trafic intens, care trebuie curățate frecvent, bine și rapid. Criteriile în baza cărora alegi varianta ideală țin de: 

 • model - poate fi simplu sau să imite un alt tip de material:
  • covoarele din PVC reproduc realist lemnul (tec, bambus, nuc etc.), cu nodurile autentice;
  • imită perfect piatra: granit, ardezie, marmură;
  • poate fi cu imprimeuri geometrice;
 • culoare - de la tonuri vibrante, intense, uni, la cele pastelate, calde, bicolore sau cu mai multe nuanțe, pentru a crea o atmosferă personalizată;
 • grosimea - direct proporțională cu gradul de rezistență la uzură:
  • pentru o zonă cu trafic redus, stratul de uzură trebuie să fie între 0,12 și 0,15 mm;
  • pentru zone cu trafic mediu, este nevoie de un strat de uzură între 0,15 și 0,25 mm;
  • în spații cu trafic intens (spații colective, cum sunt școala, spitalul și diverse locuri publice), este nevoie de un strat de protecție între 0,25 și 0,30 mm;
 • forma de prezentare:
  • role;
  • plăci de pardoseală cu efect de gresie;
  • plăci similare parchetului.

De reținut:

plăcile cu un efect foarte realist imită până la confuzie gresia și parchetul și păstrează toate beneficiile unei pardoseli elastice;
covorul PVC în variantă de plăci se montează foarte ușor și are un preț convenabil. 

La Brico Dépôt, partenerul de încredere, alături de care poți găsi cele mai inspirate soluții de amenajare, găsești cele mai bune modele de linoleum autoadeziv din PVC (vinil), ce poate fi montat foarte ușor pe podelele din beton, fără a se produce multă mizerie sau praf. Oferta Brico Dépôt se actualizează periodic, iar comenzile pot fi livrate, rapid, acasă. 

Cum alegi covorul PVC

Proprietățile covorului PVC

Covorul PVC, numit și linoleum este uniform și nu are niciun fel de denivelări. Are o foarte mare rezistență la acțiunea agenților chimici și suportă, fără modificări, contactul cu aceștia. Este rezistent la apă, iar compoziția pe care o are îi conferă proprietăți antimicrobiene. 

Este antistatic și un bun conducător de căldură, astfel că va avea mereu temperatura camerei în care se află montat, ceea ce-l face extrem de confortabil. Ca urmare a structurii stratificate, este foarte rezistent în timp. Stratul superior oferă pardoselilor PVC o protecție eficientă împotriva decolorării, astfel că acestea își vor păstra culorile vii. 

Covoarele PVC oferă o foarte bună izolație termică și fonică. Grosimea pardoselilor din PVC este direct proporțională cu gradul de izolare termică oferit.

Proprietățile pe care le au covoarele PVC îl recomandă, în mod special, pentru zonele cu trafic intens, dar la fel de bine se integrează în orice fel de amenajare din locuință. 

Avantajele utilizării covoarelor PVC

Avantajele utilizării pardoselii PVC sunt numeroase, fiind justificată prezența în amenajările interioare din locuințe, ca o alternativă la podelele clasice din parchet, piatră sau gresie. Astfel, un covor PVC:

 • are proprietăți antibacteriene;
 • poate fi dezinfectat cu soluții biocide concentrate, de câte ori este necesar;
 • este hipoalergenic;
 • nu atrage praful;
 • nu se electrizează, pentru că este complet lipsit de conductivitate electrică;
 • este un excelent izolator fonic și termic;
 • se curăță foarte ușor și nu se pătează;
 • este antiderapant;
 • contribuie la îmbunătățirea calității aerului și este ideal pentru cei care suferă de astm;
 • are proprietăți ignifuge;
 • este 100% reciclabil;
 • este disponibil într-o gamă variată de modele și culori.

Structura covorului PVC

Structura covorului PVC

Structura oricărui produs reprezintă confirmarea calităților și proprietăților pe care acesta le are. Indiferent de varianta de linoleum sau de modul de prezentare al acestuia (plăci sau role), structura este identică și, în linii mari, este următoarea:  

 • primul strat, aflat pe „spate”, este cel de bază; este compact și asigură rezistența covorului PVC;
 • al doilea strat are un aspect spongios și asigură izolația fonică și termică;
 • al treilea strat este compact și are rolul de a preveni deteriorările;
 • cel de-al patrulea strat oferă flexibilitate și asigură protecția pardoselii PVC;
 • ultimul strat, cel transparent, care este „fața” produsului, oferă rezistență suplimentară la uzură și rupere.

Cum se monteaza covorul PVC

Cum se montează covorul PVC

Una dintre caracteristicile cele mai importante ale covoarelor PVC este instalarea foarte simplă. În funcție de grosime și forma de prezentare, precum și de suprafața pe care urmează a fi așezat, pardoseala PVC se montează diferit. 

Covoarele sub formă de role nu au nevoie de adeziv, fixarea acestora realizându-se prin propria lor greutate. În funcție de grosime, este posibil să fie necesară o bandă de lipire între role. Se va realiza, în acest mod, o izolație perfectă și uniformă a podelelor, fără ca locurile de îmbinare să fie vizibile. 

Plăcile autoadezive se instalează simplu, oferind și posibilitatea de a fi înlocuite individual, dacă acest lucru este necesar. Pentru ca finisajul să fie perfect, la final, poți folosi plinte si praguri, pentru a delimita și fixa covorul PVC de restul podelelor. 

Concret, montarea o poate face oricine, dacă sunt respectați câțiva pași importanți:

 1. înainte de a începe montajul efectiv, podeaua de bază trebuie să fie perfect curățată;
 2. se nivelează podeaua (dacă este cazul);
 3. se poate aplica un strat de grund, pentru o izolație suplimentară;
 4. suprafața de montaj trebuie să fie uscată și plană, înainte de a monta linoleumul.

Sfaturi practice:

 • este foarte important ca, înainte de a fi montat, covorul să fie lăsat în camera în care urmează a fi instalat, timp de 24 de ore, pentru aclimatizare; în felul acesta, se elimină riscul apariției unor deformări ulterioare;
 • pardoseala din PVC se montează cu lipire sau fără și cu bandă adezivă;
 • dacă sunt necesare două sau mai multe suluri de covor PVC, pentru a acoperi suprafața întregii podele, la final, între acestea se aplică sudură la rece, care va sigila marginile;
 • plăcile autoadezive nu se sudează; este necesară o schemă de montaj, care începe din mijlocul spațiului și continuă spre pereți, pentru o configurare armonioasă; astfel, pardoseala PVC va imita perfect aspectul natural al unei pardoseli ca parchetul din lemn masiv sau gresia.

Sfaturi de întreținere și curățare

Un avantaj al pardoselilor din PVC este întreținerea foarte ușoară. Acestea pot fi aspirate, măturate și șterse cu un mop clasic. Pot fi foarte bine curățate cu sisteme de aspirare umede sau cu abur. 

O altă calitate este aceea că nu se pătează, iar eventualele pete sunt foarte simplu de îndepărtat cu apă și detergent obișnuit. Este necesară clătirea, pentru ca suprafața să nu păstreze urme de detergent.  

Fiind foarte rezistent, poate fi aplicat și în spații exterioare, cum ar fi balconul. În aceste zone, curatarea pardoselii de exterior trebuie făcută de fiecare dată când este nevoie, cu scopul de a înlătura praful și impuritățile.  

Trebuie luat, însă, în calcul că una dintre cele mai practice soluții de a acoperi podelele teraselor, balcoanelor și garajelor o reprezintă pardoselile modulare. Acestea sunt potrivite și pentru terenurile de sport și zonele rezidențiale. Dalele de polipropilena care imbraca pardoselile sunt ușor de montat, printr-un sistem de tip puzzle.

Covoarele PVC sunt o alternativă practică și convenabilă, atât în ceea ce privește prețul, cât și din perspectiva modului facil de montaj și a durabilității. Aceste pardoseli elastice sunt ideale pentru locuințe, dar și pentru spații publice, cum sunt școlile ori spitalele, tocmai datorită calităților antibacteriene și rezistenței la abraziune. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360