Idei și inspirație
scaune de bucatarie

Cum alegi scaunele de bucătărie: ghid de asortare, modele şi materiale

Se încarcă...
Posted in: Bucătărie

După dormitor, bucătăria este încăperea în care petrecem cel mai mult timp în fiecare zi. E locul unde gătim, în care luăm masa şi unde stăm, pur şi simplu, la o cafea şi la povești cu o persoană apropiată. Mai nou, de când cu pandemia, mulţi dintre cei care au lucrat de acasă şi-au făcut din bucătărie un birou neoficial.

Iată ghidul nostru pentru a alege scaune bucătărie durabile, rezistente și potrivite spațiului și stilului tău

cum alegi scaunele

Bucătăria este inima unei locuinţe. De aceea, mobila din această cameră e importantă pentru crearea unui spaţiu primitor, confortabil şi, cu siguranţă, util pentru prieteni, dar mai ales pentru familie.

Dincolo de confort, însă, nu putem trece cu vederea peste latura estetică. Iar alegerea unor scaune bucătărie care să completeze mobila şi să adauge un strop de stil bucătăriei tale e o treabă destul de delicată. Aşa că am pus la punct acest ghid, pentru a te ajuta să alegi şi să cumperi scaunele potrivite pentru locuinţa ta.

Dacă dorești să schimbi aspectul bucătăriei sau ești la începutul amenajării acestui spațiu, descoperă toată gama de mobila pentru bucatarie și alege produsele de care ai nevoie!  

Primul pas: verifică spaţiul disponibil pentru scaune bucătărie

Un set de scaune prea mari într-o bucătărie prea mică nu este o alegere bună, aşa cum câteva taburete în jurul unei mese uriaşe, într-o bucătărie spaţioasă, vor lăsa o impresie nefavorabilă. Ia o ruletă şi fă câteva măsurători care te vor lămuri cât spaţiu ai la dispoziţie pentru a crea un loc perfect pentru luat masa.

  • Înălţimea scaunului de la sol până la şezut are, în mod obişnuit, aproximativ 45 de centimetri, mai mult decât suficient pentru persoanele cu o înălţime medie.
  • Lăţimea şezutului măsoară, de cele mai multe ori, între 40 şi 45 de centimetri.
  • Spătarul (dacă vei opta pentru scaune cu spătar) are, de obicei, o înălţime între 25 şi 50 de centimetri, însă poate lipsi cu desăvârşire în cazul unor scaune, cum ar fi un taburet de bar.

Acum, că ştim cam cât măsoară un scaun, putem să ne facem o idee despre tipul de masă potrivit pentru bucătărie şi cam câte persoane ar avea loc în spaţiul pe care îl ai la dispoziţie. Ţine cont de următoarele aspecte:

  • O persoană are nevoie de un spaţiu de aproximativ 55 de centimetri la masă, ca să nu se lovească de ceilalţi, să aibă toate tacâmurile la îndemână şi să poată mânca în linişte;
  • Când îţi faci calculul câte scaune pot intra la masă, ține cont de un spaţiu de aproximativ 10 centimetri între ele;
  • Nu uita să laşi un spaţiu de un metru între scaune şi perete sau orice alt corp de mobilier, pentru ca oamenii să aibă suficient loc să împingă scaunele în spate, atunci când se ridică sau se aşază.

Iată care sunt cele mai populare tipuri de mese pentru o bucătărie, în funcţie de forma lor:

  • Masă dreptunghiulară. E cel mai des întâlnit model de masă într-o bucătărie şi, ca atare, oferă cele mai multe opţiuni cuiva care caută stilul perfect. O masă dreptunghiulară cu şase locuri este mai mult decât suficientă, în cele mai multe bucătării. Ia, totuşi, în calcul faptul că vei rămâne cu patru locuri, dacă o vei lipi de perete.
  • Masă pătrată. Este cel mai simplu tip de masă pe care îl poţi dori într-o bucătărie. Este perfectă pentru cel mult trei-patru persoane, însă multe modele pot fi extinse. Un alt avantaj al unei mese pătrate e faptul că se potriveşte de minune în spaţii compacte.
  • Masă rotundă. E întâlnită mai rar într-o bucătărie, pentru că e nevoie de spaţiu ca să te poţi mişca în jurul ei. Pusă la perete, o masă rotundă ar arăta cel puţin ciudat. Are, totuşi, avantajul că permite modificarea cu uşurinţă a numărului de persoane în jurul ei. Fie că e vorba de doi, trei sau patru oameni, locurile nu sunt fixe, aşa cum e cazul unei mese pătrate, de exemplu.

Găsește inspirația de care ai nevoie și sugestii pentru orice tip de spațiu și vezi cum alegi cea mai buna masa de bucatarie.

modele de scaune

De ce să alegi produsele de care ai nevoie de la Brico Dépôt

La Brico Dépôt găsești întotdeauna soluții pentru a pune ideile în practică, sfaturi și sugestii de produse și accesorii cu care visele tale vor deveni realitate. Dacă ai în plan achiziția unor scaune de bucătărie, te așteptăm cu o mulțime de beneficii: 

  • 25 de ani garanție;
  • servicii de măsurare, montaj și proiectare 3D gratuită;
  • comenzi cu ridicare din magazin în 4 ore sau livrare chiar la ușa ta;
  • gamă extinsă și variată de produse;
  • branduri exclusive.

Criterii de alegere pentru scaune bucătărie

Pe piaţă sunt nenumărate modele şi tipuri de scaune în diverse stiluri, aşa că alegerea unora potrivite în bucătăria ta poate fi o treabă destul de complicată. E bine să ai în vedere câteva criterii, care ţin cont de design şi de materialele folosite, dacă dorești să optezi pentru scaune bucătărie piele ecologică, scaune tapițate bucătărie, scaune bucătărie moderne. Iată care sunt acestea: 

Scaune bucătărie în funcție de cadru

Scaune bucătărie din lemn

Nu sunt multe bucătării care să nu fi avut, la un moment dat, cel puțin un scaun de bucătărie din lemn. Materialul e unul foarte popular, şi nu doar pentru că e asociat, de la bun început, cu un stil clasic. Lemnul e masiv, elegant, poate fi lucrat în forme simple sau complicate şi e uşor de întreţinut.

scaun metalic

Scaun metalic bucătărie

Un scaun metalic bucătărie cu structură sau cu picioare din inox aduce o notă modernă în bucătăria ta şi este, de obicei, mai uşor şi datorită acestei particularităţi, având dimensiuni mai mici decât scaunele din lemn.

scaun bucatarie

Scaune bucătărie cu cadru din răchită sau nuiele împletite

Un scaun din acest material este, de cele mai multe ori, ideal pentru o terasă sau pentru bucătăria unei case de vacanţă în stil rustic. Materialul poate fi, însă, folosit şi pentru scaune de lux, în funcţie de design şi de calitate.

scaun de rachita

Scaune bucătărie cu cadru din plastic

Acest material nu este văzut cu ochi buni de mulţi potenţiali cumpărători, însă pe piaţă au apărut multe modele de scaune din plastic cu un design modern, rezistent şi cu decoraţiuni de excepţie. Dacă dorești scaune bucătărie ieftine dar durabile, poți opta dintr-o mulțime de modele disponibile pe cele care se potrivesc nevoilor tale și stilului din bucătărie.

scaun de plastic

Scaune bucătărie în funcție de tapiţerie

Scaune bucătărie piele ecologică

Pielea ecologică este o alternativă mai economică și atrăgătoare pentru scaunele din piele sau materiale mai scumpe. Este ușor de întreținut și de curățat și poți opta pentru orice culoare sau model dorești. Dacă ești în căutarea unor scaune pentru bucătărie moderne, tapițeria din piele ecologică este soluția ideală pentru a avea scaune de bucătărie ieftine, dar rezistente și atrăgătoare.

scaun de piele

Scaune bucătărie cu tapițerie din materiale textile

Aceste modele de scaune sunt confortabile, iar unul dintre criteriile de alegere este cu siguranță un șezut scaun bucătărie cât mai comod. Aceste scaune permit o libertate mai mare atunci când vine vorba de imprimeuri, culori sau texturi. Tapiţeria poate fi chiar schimbată fără să fie nevoie să înlocuiești scaunul cu totul. Pe de altă parte, materialul se poate păta repede, mai ales într-o bucătărie unde se găteşte mult şi des.

scaun cu tapiterie textila

Scaune bucătărie cu tapiţerie din piele

Spre deosebire de materialele textile, pielea naturală aduce un aer clasic în bucătărie, este mai întotdeauna asociată cu luxul şi se curăţă cu uşurinţă de eventualele pete. Are nevoie, însă, de întreținere periodică, iar scaunele din piele sunt mai scumpe decât cele din alte materiale.

scaun cu tapiterie

Află mai multe sfaturi de amenajare și sugestii în ghidul complet in amenajarea bucatariei. Chiar dacă pare o provocare, crearea unui spațiu primitor și funcțional se va transforma într-un proiect la care vei lucra cu drag!

Cum alegi cele mai bune scaune bucătărie în funcție de stil

Designul bucătăriei şi stilul în care e mobilată influenţează şi modelul de scaune ce pot fi folosite în acest spaţiu. De exemplu, un set de scaune din metal nu-şi are locul într-o bucătărie tradiţională, cel puţin nu fără a forţa impresia estetică. Iată câteva idei de potrivire a scaunelor într-o bucătărie, în funcţie de stilul acesteia.

  • Bucătărie clasică. Mobila masivă din lemn are nevoie de scaune pe potrivă, aşa că te poţi orienta către unele din lemn, cu sau fără tapiţerie. Dacă optezi, totuşi, pentru unele tapiţate, pielea e un material care se potriveşte de minune cu o mobilă sobră sau chiar vintage.
  • Bucătărie modernă. Oferă cea mai mare libertate de alegere, pentru că mobila modernă e caracterizată prin culori curajoase, fronturi lucioase şi materiale care îmbină lemnul sau MDF-ul cu plasticul şi metalul. Scaunele pot fi din metal, lemn sau din plastic, cu tapiţerie colorată sau fără. Pentru un aspect clasic, poți opta pentru scaune negre bucătărie, pe care le poți combina într-o mulțime de moduri creative.
  • Bucătărie elegantă. E caracterizată, în primul rând, prin spaţiul generos, pentru că e nevoie de suficient loc în care să intre toate corpurile de mobilă, dar şi aparatura. Aici e locul pentru o masă masivă în mijlocul încăperii, iar scaunele pot fi unele elegante, cu un cadru din lemn, spătar înalt şi tapiţerie din piele.
  • Bucătărie rustică. Indiferent că e vorba despre un stil tradiţional românesc, unul provensal sau chiar scandinav, stilul rustic e plăcut fără a fi încărcat, confortul fiind pe primul loc, urmat abia apoi de design. Scaunele masive din lemn şi cele din răchită, cu tapiţerie sau doar cu perne confortabile pentru şezut, sunt cele mai potrivite într-o astfel de bucătărie. 

Inspiră-te și alege produsele și accesoriile de care ai nevoie din gama noastră de bucatarii modulare. Acestea te ajută să economisești spațiu, să personalizezi și să obții bucătăria mult visată!

scaun moderne

Alte modele de scaune bucătărie

  • Scaune cu cotiere. Sunt confortabile şi îşi au locul într-o bucătărie largă. Dacă spaţiul nu este, însă, unul generos, poţi amplasa câte un scaun cu cotiere la capetele mesei, acolo unde este, de obicei, suficient loc pentru asta. Confortul tuturor celor care iau masa este, însă, mai important, aşa că ia o decizie în funcţie de acest criteriu.
  • Scaune înalte, de bar. Îşi au locul lor într-o bucătărie modernă, acolo unde cei care vin să ia masa nu petrec, de obicei, prea mult timp. Sunt ideale pentru persoane singure sau cupluri tinere. În cazul unei familii cu copii mici, e de preferat să fie alese scaune cu dimensiuni standard.
  • Taburete şi scaune fără spătar. Sunt perfecte în bucătăriile de mici dimensiuni, acolo unde spaţiul trebuie optimizat la maximum. Pot fi ascunse cu uşurinţă sub masă, mutate prin casă şi folosite pe post de noptiere sau, pur şi simplu, ca suport pentru obiecte decorative ori ghivece cu flori.

scaune din lemn

Amestecă şi potriveşte modele de scaune bucătărie diferite

Spuneam mai sus că scaunele de bucătărie trebuie să se potrivească, din punct de vedere stilistic, cu restul mobilei. Asta nu înseamnă, însă, că nu poţi opta pentru scaune de modele diferite. Iată câteva idei creative de care e bine să ţii cont atunci când vrei să mergi pe un aspect diversificat în bucătărie.

  • Masa este elementul central în bucătărie, aşa că, orientează-te către scaune care se potrivesc, ca stil, cu această piesă de mobilier.
  • Alege două scaune identice pentru cele două capete ale mesei şi combină-le cu scaune cu alt design, amplasate pe laturi.
  • Poţi combina scaune în diverse stiluri, câtă vreme găseşti un element comun la toate, fie că e vorba despre înălţime, culoare, material, fie despre imprimeuri sau formă.

De exemplu, o masă masivă din lemn poate fi asortată cu scaune cu tapiţerie albă sau cu scaune uşoare, acoperite cu perne pentru şezut. Bucătăria poate deveni un loc confortabil şi vesel, câtă vreme imaginea de ansamblu e una plăcută ochiului, iar diferenţele nu sunt de-a dreptul şocante.

scaune cu cotiere

Sfaturi utile pentru a alege cele mai potrivite scaune bucătărie

Dacă ţi-ai făcut deja o idee şi ştii care sunt cele mai bune scaune de bucătărie pentru spațiul tău, iată câteva sfaturi care îţi vor uşura şi mai mult munca:

  • La magazin, testează scaunele înainte de a le cumpăra.
    • Aşază-te pe scaun şi mişcă-te în el, aşa cum ai face la masă. Mută-ţi greutatea de pe o parte pe alta, lasă-te pe spate;
    • Verifică stabilitatea scaunului, fie că stai în el, fie că îl apeşi încet cu mâinile;
    • În cazul în care simţi că se deplasează sub tine, că i se depărtează picioarele sau că spătarul se lasă, e de preferat să te orientezi către un alt model.
  • Online, verifică recenziile postate de alţi cumpărători. Nu este recomandat să alegi scaune de bucătărie foarte ieftine, ci caută cele mai bune modele care se potrivesc stilului și bugetului tău. Sunt cea mai bună metodă de a-ţi face o idee despre un scaun, fără să-l testezi „pe viu”. Nu căuta doar recenziile favorabile. De cele mai multe ori, în opiniile unor cumpărători care scot în evidenţă părţile mai puţin bune ale unui scaun vei găsi informaţii utile, care să te ajute în luarea unei decizii.

Iată şi alte sfaturi care te pot ajuta să iei o decizie inspirată:

  • Un scaun trebuie să fie comod, atunci când petreci mai mult timp la masă;
  • Culoarea unui scaun este mai puţin importantă decât confortul pe care-l oferă; Bineînţeles, un scaun frumos creează o atmosferă plăcută în bucătărie, dar gândeşte-te că vei petrece, uneori, ore întregi în el, iar în acele momente îţi vei dori să te simţi în largul tău;
  • Un scaun trebuie să fie util - nu e cazul să pui şase scaune la o masă unde se aşază, de obicei, două persoane;
  • Scaunele cu cotiere au nevoie de aproximativ 15 centimetri în plus, ca spaţiu, aşa că renunţă la ele, dacă ai o bucătărie de dimensiuni reduse;
  • Alege, totuşi, cel puţin un scaun cu cotiere, dacă locuieşti cu o persoană în vârstă, cu o femeie însărcinată sau dacă ai un copil mic, pentru că oferă sprijin şi protecţie atunci când te aşezi sau când te ridici de la masă;
  • Bucătăria e o zonă agitată, unde au loc multe activităţi zilnice, aşa că, nu renunţa la spaţiul de trecere din jurul mesei, în favoarea unor scaune prea mari sau care nu pot fi strecurate cu uşurinţă sub masă;
  • Dacă nu te-ai decis câte scaune să pui în jurul mesei din bucătărie, vei ajunge mai repede la o concluzie, dacă iei în calcul numărul de persoane care iau masa, în mod obişnuit.. Nu e o idee bună să cumperi scaune cu gândul că, la un moment dat, vei da o petrecere sau vei organiza o masă cu mulţi invitaţi.

Amenajarea bucătăriei este mai ușoară cu ajutorul unor corpuri de bucatarie bine alese. Optează pentru produse în stilul tău preferat și din materiale durabile și rezistente. 

scaune rustice

Aşadar, cu un strop de planificare şi cu o imagine de ansamblu bine documentată, vei reuşi cu siguranţă să alegi scaunele potrivite pentru bucătăria ta. Mai departe, va fi o plăcere să iei masa alături de familie sau să stai la depănat amintiri cu prieteni vechi.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360