Cu puțină îndemânare, montarea parchetului este un proiect destul de ușor de realizat. Iar dacă îți chemi și un prieten priceput care să te ajute, vei termina mai repede amenajarea casei.
E o adevărată plăcere să te ocupi singur de amenajarea casei, așa că îți arătăm pas cu pas cum să-ți instalezi parchetul. E mai ușor decât pare!
Instalarea parchetului laminat
Să îți instalezi singur parchetul în locuință nu e deloc greu și nu îți trebuie nici foarte multe ustensile. Dacă te-ai mai ocupat de-a lungul timpului și de alte asemenea treburi, cu siguranță vei reuși să-l montezi fără ajutorul unui specialist. Alege-ți modelul potrivit!
Avantajele sunt nenumărate și este foarte simplu, dacă folosești ghidul nostru. Iată ce ai de făcut:
Abilități necesare: Cunoștințe de bază în domeniul tâmplăriei, al măsurării și utilizării sculelor electrice.
Timp necesar: Pentru cei cu experiență: 30 min
Pentru cei îndemânatici: 60 min
Pentru începători: 2 ore (Timpul este calculat pentru o suprafață de 25 metri pătrați)
Aveți nevoie de: Materiale: parchet laminat, suport de polietilenă sau folie de polietilenă, nailon, adeziv pentru parchet, material izolant.
Unelte: rigla, distanțiere, creion, pană pentru parchet, ciocan, liniar / echer, ferăstrău electric, croșetă pentru parchet, ferăstrău.
Sugestii: Ocolirea tocului de la ușă: În ceea ce privește instalarea pardoselii în jurul tocului, în loc să tai placa pentru a ocoli tocul, poți tăia marginea tocului cu ajutorul unui ferăstrău, ținându-l pe o bucată de parchet pe care nu o mai folosești. Astfel, poți pune placa sub toc, umplând spațiile.
Pasul 1 – Ajustarea parchetului la nivelul umidității din cameră
Este recomandat să ții parchetul laminat timp de 48 de ore în camera în care va fi instalat, înainte de a-l monta. Acest lucru va asigura ajustarea parchetului la umiditatea camerei, în scopul prevenirii dilatării ulterioare sau a umflării, după instalare.
Pasul 2 – Evaluarea suprafeței
Verifică dacă podeaua este dreaptă sau dacă are umflături. Dacă există denivelări mai adânci de 3 mm, umple aceste găuri cu material izolant și nivelează suprafața.
Pasul 3 – Instalarea suportului
Pentru a începe instalarea, întinde o bucată de nailon având aceeași suprafață că pardoseala și apoi derulează suportul peste nailon, pentru a proteja parchetul laminat de umiditatea de sub el. Acest suport va ajuta la umplerea adanciturilor mai mici de 3 mm (defecte minime ale suprafeței) și la fixarea adecvată a parchetului.
Pasul 4 – Prinderea primei plăci
Plaseaza distantiere de-a lungul peretilor camerei astfel incat sa ramana spatiu intre perete si podeaua de lemn, pentru a permite extinderea ulterioara care poate fi cauzata de umiditate. Sunt suficiente doua distantiere pentru o placa de parchet. Dupa ele poti pune prima placa de parchet, cu canelura inspre perete.
Pasul 5 – Măsurarea proiecției peretelui
In cazul in care peretele este curbat, pune placa astfel incat sa nu ramana spatiu intre perete si placa. Cu ajutorul distantierului, deseneaza o linie pana la capatul placii, pentru a contura curba peretelui (proiectia) pe placa. Apoi decupeaza zona desenata cu un ferastrau, pentru a se potrivi cu curba peretelui.
Pasul 6 – Sfârșitul primului rând și adăugarea plăcilor
Cupleaza placa urmatoare de primul rand, astfel incat limba si canelura sa se suprapuna. Este foarte important sa pui o bucata mica de placa (aproximativ 10 cm) alaturi de intersectia a doua placi, pentru a preveni alunecarea placilor inainte de imbinare.
Pasul 7 – Îmbinarea plăcilor
După plasarea capetelor primei și al celei de a două plăci, poți prinde prima placă de a doua și poți îmbina plăcile la capete, lovind marginea cu ajutorul unei pene pentru parchet și al unui ciocan.
Pasul 8 – Măsurarea ultimei plăci a primului rând
Când ajungi la ultima placă a primului rând, măsoară lungimea plăcii care trebuie plasată între perete și ultima placă. Pentru asta plasează o placă întreagă alături de primul rând, cu limba înspre perete, lăsând un spațiu de 4mm între primul rând și placă. Apoi desenează pe placă cu ajutorul unui echer, pentru a putea tăia bucata care se potrivește între perete și ultima placă.
Pasul 9 – Tăierea plăcii măsurate
După efectuarea măsurătorilor, poți tăia placa măsurată cu ajutorul unui ferăstrău electric (Nu se recomandă utilizarea unui fierăstrău cu capăt gros)
Pasul 10 – Prinderea plăcii tăiate
După plasarea plăcii de la sfârșitul rândului, cea pe care ai tăiat-o, în spațiul măsurat, pune partea adecvată a crosetei pe marginea peretelui, apoi poți lovi partea dințată a plăcii înspre partea opusă a peretelui, pentru a îmbina plăcile.
Pasul 11 – Aplicarea adezivului pe prima placă
După terminarea primului rând, poți începe să aplici un strat subțire de adeziv pe locul în care prima placă se va îmbina cu a doua placă. Adezivul aplicat împiedică infiltrarea lichidului în podea în cazul în care este vărsată apă pe parchet sau dacă parchetul este curățat cu o cârpă udă.
Pasul 12 – Punerea celei de a doua plăci
Lipește a două placă de prima țînând-o cu ambele mâini și repetă procesul pentru instalarea celorlalte plăci, până la acoperirea întregii suprafețe.
Montarea parchetului în jurul caloriferelor
În cazul în care în cameră există calorifere, nu trebuie decât să urmezi niște pași simpli, pentru că parchetul să se potrivească în jurul țevilor. Iată ce trebuie să faci:
Abilități necesare: Măsurare, utilizarea sculelor electrice, cunoștințe de bază în domeniul tâmplăriei.
Timp necesar: Pentru cei cu experiență: 15 min
Pentru cei îndemânatici: 20 min
Pentru începători: 30 min
Ai nevoie de: Materiale:parchet laminat, silicon.
Unelte: echer/liniar, creion, bormașină, freză pentru parchet, ferăstrău electric.
Sugestii: Verifică dacă există scurgeri din calorifer înainte de a instala parchetul laminat, pentru că scurgerile pot cauza extinderea și umflarea parchetului.
Pasul 1 – Măsurarea distanței
Pune distantierele la perete, apoi placă și măsoară distanța dintre perete și țeava caloriferului, pentru a ști unde să decupezi placa.
Pasul 2 – Găurirea
După ce ai găsit punctul central în placa de parchet, fă o gaură în jurul acestuia cu o freză pentru parchet. Cercul trebuie să fie suficient de larg pentru ca țeava de calorifer să poată trece prin el.
Pasul 3 – Tăierea plăcii
După ce ai făcut gaura, o poți împărți tăind placa cu ferăstrăul electric de-a lungul liniei trasate.
Pasul 4 – Punerea plăcii în jurul țevii de calorifer
Acum poți așeza placa de parchet cu ambele mâini, aceasta fiind tăiată în semicerc în jurul țevii de calorifer. Dacă cercul pe care l-ai tăiat este mai larg decât țeava de calorifer, spațiul rămas poate fi umplut cu silicon (se recomandă ca siliconul să nu fie aplicat pe partea dinspre perete a țevii, întrucât acest lucru ar putea împiedica extinderea parchetului, provocând umflarea acestuia).
După cum vezi, cu câteva ustentile și puțină îndemânare chiar și cel mai nepriceput om din lume poate să se ocupe de montarea parchetului. Ți se pare dificil?
Acum că ai aflat totul despre montarea parchetului laminat, nu mai rămâne decât să îți iei toate uneltele și materialele necesare ca să te apuci de proiect. Găsești tot ce ai nevoie în magazinele BricoDepot. Spor la treabă!
Vezi și alte idei despre pardoseli
- Cum să alegi parchetul pentru încălzirea în pardoseală. 4 sfaturi utile
- Rolul șapei: cum se prepară și cum se toarnă
- Ce este pardoseala LVT - ce avantaje are și cum se montează
- Cum să montezi plintele
- Cum montezi si intretii corect un parchet bucatarie
- Parchet laminat vs. parchet stratificat: cum îl alegi pe cel potrivit
- Umflarea parchetului - care sunt cauzele și ce soluții ai ca să o previi eficient
- Cum asortezi parchetul wenge - ce culori și finisaje să alegi ca să dai un plus de originalitate casei tale
- Totul despre parchetul din casa ta
- Cum să montezi corect si rapid parchet din lemn masiv
- Cum să montezi parchet laminat
- Rolul plintei și cum alegi modelul potrivit în funcție de pardoseală și de cameră
- Cum asortezi parchetul cu mobila