Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Instalarea parchetului laminat. Ghid practic pentru montarea parchetului

Instalarea parchetului laminat. Ghid practic pentru montarea parchetului

Cu putina indemanare, montarea parchetului este un proiect destul de usor de realizat. Iar daca iti chemi si un prieten priceput care sa te ajute, vei termina mai repede amenajarea casei.
 
E o adevarata placere sa te ocupi singur de amenajarea casei, asa ca iti aratam pas cu pas cum sa-ti instalezi parchetul. E mai usor decat pare!
Instalarea parchetului laminat
Sa iti instalezi singur parchetul in locuinta nu e deloc greu si nu iti trebuie nici foarte multe ustensile. Daca te-ai mai ocupat de-a lungul timpului si de alte asemenea treburi, cu siguranta vei reusi sa-l montezi fara ajutorul unui specialist. Alege-ti modelul potrivit! Avantajele sunt nenumarate si este foarte simplu, daca folosesti ghidul nostru. Iata ce ai de facut:


Nivel de dificultate: Mediu
Abilitati necesare: Cunostinte de baza in domeniul tamplariei, al masurarii si utilizarii sculelor electrice.
Timp necesar: Pentru cei cu experienta: 30 min
Pentru cei indemanatici: 60 min
Pentru incepatori: 2 ore (Timpul este calculat pentru o suprafata de 25 metri patrati)
Aveţi nevoie de: Materiale: parchet laminat, suport de polietilena sau folie de polietilena, nailon, adeziv pentru parchet, material izolant.
Unelte: rigla, distantiere, creion, pana pentru parchet, ciocan, liniar / echer, ferastrau electric, croseta pentru parchet, ferastrau.
Sugestii: Ocolirea tocului de la usa: In ceea ce priveste instalarea pardoselii in jurul tocului, in loc sa tai placa pentru a ocoli tocul, poti taia marginea tocului cu ajutorul unui ferastrau, tinandu-l pe o bucata de parchet pe care nu o mai folosesti. Astfel, poti pune placa sub toc, umpland spatiile.


 
Pasul 1 – Ajustarea parchetului la nivelul umiditatii din camera
Este recomandat sa tii parchetul laminat timp de 48 de ore in camera in care va fi instalat, inainte de a-l monta. Acest lucru va asigura ajustarea parchetului la umiditatea camerei, in scopul prevenirii dilatarii ulterioare sau a umflarii, dupa instalare.
 
Pasul 2 – Evaluarea suprafetei
Verifica daca podeaua este dreapta sau daca are umflaturi. Daca exista denivelari mai adanci de 3 mm, umple aceste gauri cu material izolant si niveleaza suprafata.
 
Pasul 3 – Instalarea suportului
Pentru a incepe instalarea, intinde o bucata de nailon avand aceeasi suprafata ca pardoseala si apoi deruleaza suportul peste nailon, pentru a proteja parchetul laminat de umiditatea de sub el. Acest suport va ajuta la umplerea adanciturilor mai mici de 3 mm (defecte minime ale suprafetei) si la fixarea adecvata a parchetului.
 
Pasul 4 – Prinderea primei placi
Plaseaza distantiere de-a lungul peretilor camerei astfel incat sa ramana spatiu intre perete si podeaua de lemn, pentru a permite extinderea ulterioara care poate fi cauzata de umiditate. Sunt suficiente doua distantiere pentru o placa de parchet. Dupa ele poti pune prima placa de parchet, cu canelura inspre perete.
 
Pasul 5 – Masurarea proiectiei peretelui
In cazul in care peretele este curbat, pune placa astfel incat sa nu ramana spatiu intre perete si placa. Cu ajutorul distantierului, deseneaza o linie pana la capatul placii, pentru a contura curba peretelui (proiectia) pe placa. Apoi decupeaza zona desenata cu un ferastrau, pentru a se potrivi cu curba peretelui.
 
Pasul 6 – Sfarsitul primului rand si adaugarea placilor
Cupleaza placa urmatoare de primul rand, astfel incat limba si canelura sa se suprapuna. Este foarte important sa pui o bucata mica de placa (aproximativ 10 cm) alaturi de intersectia a doua placi, pentru a preveni alunecarea placilor inainte de imbinare.
 
Pasul 7 – Imbinarea placilor
Dupa plasarea capetelor primei si al celei de a doua placi, poti prinde prima placa de a doua si poti imbina placile la capete, lovind marginea cu ajutorul unei pene pentru parchet si al unui ciocan.
 
Pasul 8 – Masurarea ultimei placi a primului rand
Cand ajungi la ultima placa a primului rand, masoara lungimea placii care trebuie plasata intre perete si ultima placa. Pentru asta plaseaza o placa intreaga alaturi de primul rand, cu limba inspre perete, lasand un spatiu de 4mm intre primul rand si placa. Apoi deseneaza pe placa cu ajutorul unui echer, pentru a putea taia bucata care se potriveste intre perete si ultima placa.
 
Pasul 9 – Taierea placii masurate
Dupa efectuarea masuratorilor, poti taia placa masurata cu ajutorul unui ferastrau electric (Nu se recomanda utilizarea unui fierastrau cu capat gros)
 
Pasul 10 – Prinderea placii taiate
Dupa plasarea placii de la sfarsitul randului, cea pe care ai taiat-o, in spatiul masurat, pune partea adecvata a crosetei pe marginea peretelui, apoi poti lovi partea dintata a placii inspre partea opusa a peretelui, pentru a imbina placile.
 
Pasul 11 – Aplicarea adezivului pe prima placa
Dupa terminarea primului rand, poti incepe sa aplici un strat subtire de adeziv pe locul in care prima placa se va imbina cu a doua placa. Adezivul aplicat impiedica infiltrarea lichidului in podea in cazul in care este varsata apa pe parchet sau daca parchetul este curatat cu o carpa uda.
 
Pasul 12 – Punerea celei de a doua placi
Lipeste a doua placa de prima tinand-o cu ambele maini si repete procesul pentru instalarea celorlalte placi, pana la acoperirea intregii suprafete.
Montarea parchetului in jurul caloriferelor
In cazul in care in camera exista calorifere, nu trebuie decat sa urmezi niste pasi simpli, pentru ca parchetul sa se potriveasca in jurul tevilor. Iata ce trebuie sa faci:


Nivel de dificultate: Mediu
Abilitati necesare: Masurare, utilizarea sculelor electrice, cunostinte de baza in domeniul tamplariei.
Timp necesar: Pentru cei cu experienta: 15 min
Pentru cei indemanatici: 20 min
Pentru incepatori: 30 min
Ai nevoie de: Materiale:parchet laminat, silicon.
Unelte: echer/liniar, creion, bormasina, freza pentru parchet, ferastrau electric.
Sugestii: Verifica daca exista scurgeri din calorifer inainte de a instala parchetul laminat, pentru ca scurgerile pot cauza extinderea si umflarea parchetului.
 
Pasul 1 – Masurarea distantei
Pune distantierele la perete, apoi placa si masoara distanta dintre perete si teava caloriferului, pentru a sti unde sa decupezi placa.
 
Pasul 2 – Gaurirea
Dupa ce ai gasit punctul central in placa de parchet, fa o gaura în jurul acestuia cu o freza pentru parchet. Cercul trebuie sa fie suficient de larg pentru ca teava de calorifer sa poata trece prin el.
 
Pasul 3 – Taierea placii
Dupa ce ai facut gaura, o poti imparti taind placa cu ferastraul electric de-a lungul liniei trasate.
 
Pasul 4 – Punerea placii in jurul tevii de calorifer:
Acum poti aseza placa de parchet cu ambele maini, aceasta fiind taiata in semicerc in jurul tevii de calorifer. Daca cercul pe care l-ai taiat este mai larg decat teava de calorifer, spatiul ramas poate fi umplut cu silicon (se recomanda ca siliconul sa nu fie aplicat pe partea dinspre perete a tevii, intrucat acest lucru ar putea impiedica extinderea parchetului, provocand umflarea acestuia).
Dupa cum vezi, cu cateva ustentile si putina indemanare chiar si cel mai nepriceput om din lume poate sa se ocupe de montarea parchetului. Ti se pare dificil?
Acum ca ai aflat totul despre montarea parchetului laminat, nu mai ramane decat sa iti iei toate uneltele si materialele necesare ca sa te apuci de proiect. Gasesti tot ce ai nevoie in magazinele BricoDepot. Spor la treaba!
 

te-ar mai putea interesa

Basm de iarnă Basm de iarnă
Închide ochii și imaginează-ți cum timpul stă în loc, în timp ce te apropii ușor de o ușă din lemn, înaltă și masivă, care se deschide ușor pentru a dezvălui o încăpere i...
citește mai mult
Cum ne alegem spotul potrivit? Cum ne alegem spotul potrivit?
Te-ai gândit vreodată ce rol joacă iluminatul în căminul tău? Ziua, lumina naturală ce îmbie casa face ca totul să pară mai primitor. Atunci când te trezești, deschizi ușor och...
citește mai mult
Stabilitate și eficiență în iluminare Stabilitate și eficiență în iluminare
Nu este nimic mai frustrant decât acel moment în care, după ce ai stat și ai ales cu atenție toate sursele și tipurile de iluminat din cămin, ajungi la clipa în care dorești să pregă...
citește mai mult
Cum schimbi cilindrul pentru un plus de securitate Cum schimbi cilindrul pentru un plus de securitate
Casa, familia, dar și bunurile personale sunt extrem de importante pentru fiecare dintre noi. Tocmai de aceea, este foarte important să le știm în deplină siguranță. Cum toate acestea se afl...
citește mai mult
Siguranță la nivel înalt Siguranță la nivel înalt
Știai că simplul fapt de a-ți ști bunurile în siguranță înseamnă un confort psihologic sporit, dar și undă verde pentru a ne concentra la activitățile zilnice importante? Siguranța est...
citește mai mult
Lacătul, prietenul cel mai bun al bunurilor tale Lacătul, prietenul cel mai bun al bunurilor tale
Un plus de siguranță poate face diferența între vacanța perfectă sau un concediu în care ne gândim că cineva ar putea să ne invadeze intimitatea casei sau de ce nu, să ne deschid...
citește mai mult