Idei și inspirație
Cum alegi culorile în bucătărie pentru un design original și mereu la modă

Cum alegi culorile în bucătărie pentru un design original și mereu la modă

Se încarcă...
Posted in: Bucătărie

Pentru mulți, bucătăria este unul dintre locurile neutre ale casei. Dulapurile albe sau pământii și blatul simplu oferă un aspect curat și organizat, însă chiar și o bucătărie modernă sau elegantă are nevoie de o pată de culoare. 

Fie că îți dorești să vopsești un perete, fie că vrei să adaugi câteva detalii originale, în continuare, ți-am pregătit un ghid complet despre alegerea culorilor în bucătărie. Finisajele, pereții, stilul de amenajare, culoarea mobilei și chiar lumina au un impact major asupra aspectului bucătăriei, motiv pentru care ar trebui să le alegi cu atenție.   

culori in bucatarie

bucatarie in doua culori

bucatarie rosie

bucatarie alb albastra

Cum alegi culorile în bucătărie în funcție de finisaje

Mulți oameni pornesc în coloristica bucătăriei de la finisaje. De aici aleg alte nuanțe, culori și texturi, pentru a crea armonie. Mai jos, poți citi despre alegerea culorilor în funcție de finisaje: gresie și faianță, marmură, mozaic, lemn/parchet, tapet.  

cum alegi culoarea in bucatarie

Modele de pus faianța în bucătărie și alegerea gresiei

Gresia și faianța sunt cele mai folosite tipuri de finisaje în amenajarea unei bucatarii. În funcție de culorile acestora, vei alege nuanțele mobilierului, ale elementelor de decor și ale electrocasnicelor mari și mici. 

Culorile pentru gresie și faianță depind atât de gusturile personale, cât și de dimensiunile încăperii și de altele. De exemplu, există gresie cu aspect de lemn, care se potrivește dacă amenajezi bucătăria în stil clasic/tradițional. 

Pentru o bucătărie retro, poți crea o combinație de alb și negru, pentru gresie, și de alb, pentru faianță. Astfel, bucătăria va părea mai mare și mai luminoasă. 

Nuanțele închise de bleumarin, grena sau roșu pot fi folosite mai ales dacă le alegi pentru 

un singur perete sau dacă dorești un model de faianță bucătării moderne. 

O singură culoare puternică peste tot, pe pardoseală și pereți, poate da senzația unei atmosfere încărcate.

Descoperă modelele de faianta din gama noastră și alege varianta care se potrivește stilului tău de amenajare și atmosferei pe care dorești să o obții.

bucatarie alba

mobila bucatarie

mobila rustica bucatarie

Marmură

Marmura este un material de efect, care oferă eleganță. De asemenea, este pretențios, vine într-un număr limitat de culori și trebuie tratat cu atenție, pentru că se zgârie ușor. 

Se merge pe culori neutre, care se îmbină ușor cu restul obiectelor din bucătărie. 

tapet bucatarie

bucatarie gri

Mozaic

Mozaicul este un material extrem de versatil, putând fi folosit atât în bucătăriile amenajate în stil vintage, cât și în cele moderne. Culorile contează, bineînțeles.

Cum paleta coloristică este generoasă, tot ce îți rămâne de făcut este să alegi nuanțele care se potrivesc cu mobila de bucătărie. În general, mozaicul se montează pe peretele cu chiuveta, restul pereților fiind vopsiți. 

Culorile preferate pentru mozaicul din bucătărie variază de la galben și portocaliu la turcoaz sau negru.  

mozaic bucatarie

mozaic verde bucatarie

mozaic colorat bucatarie

mozaic fagure bucatarie

piatra bucatarie

Combinații culori bucătărie pentru lemn și parchet

Lemnul și parchetul sunt elemente definitorii ale bucătăriei rustice și/sau tradiționale. Este important să găsești combinații culori bucătărie cât mai omogene și să alegi un parchet care poate fi combinat cu un mobilier din lemn masiv. 

Culorile variază de la maro pământiu la negru, gri sau chiar alb. Pentru un efect spectaculos, poți vopsi parchetul într-o culoare puternică (galben, roșu, portocaliu, verde). 

bucatarie pereti negri

bucatarie culori neutre

 bucatarie culori naturale

Tapet

Tapetul a început să fie destul de folosit, în ultimii ani. Pentru bucătărie, este necesar un tapet special, rezistent la umezeală, cel mai folosit fiind cel din fibră de sticlă.

Culorile sunt dintre cele mai diverse. Poți alege modele simple, cu o singură culoare (galben și portocaliu sunt favorite) sau în mai multe culori, degrade, cu imagini (flori, păsări, fluturi etc.), forme geometrice, dungi paralele etc. 

tapet pentru bucatarie

bucatarie simpla alba

tapet flori bucatarie

nuante bucatarie

Citește și Ghidul complet in amenajarea bucatariei, pentru a găsi mai multe idei și inspirație pentru bucătăria ta. Iar dacă dorești să renovezi și vrei să schimbi complet aspectul acestei camere, ai la dispoziție o mulțime de sfaturi esențiale pentru a reamenaja bucătăria, pentru a fi atrăgătoare și funcțională.

piatra colorata bucatarie

Amenajarea bucătăriei în funcție de culoarea pereților

Culoarea pereților are un efect semnificativ asupra aspectului general al bucătăriei. Dacă optezi pentru o vopsea lavabilă, aceasta ar trebui să aibă o rezistență ridicată la umiditate și aburi. Este recomandat să alegi nuanțele pentru pereți și în funcție de culori mobilă bucătărie, pentru a obține un aspect omogen. Mai jos, sunt câteva motive pentru alegerea unor pereți în culori calde, culori reci sau în nuanțe neutre.  

bucatarie verde

bucatarie roz

pereti rosii bucatarie

bucatarie culori vesele

Bucătării culori calde 

Culorile calde oferă o atmosferă primitoare, deschisă pentru familie și prieteni. Optând pentru culori deschise pe pereți, este ușor să îți imaginezi că această încăpere va fi folosită pentru a găti pentru persoanele dragi, a lua masa, a servi o cafea în tihnă și pentru a sta la povești. 

Pentru bucătării culori calde, poți alege nuanțe de galben pai, oranj deschis, verde pal, albastru azuriu sau lila.  

bucatarie vernil

bucatarie pereti galbeni

bucatarie culori calde

Pereți în culori reci

De cealaltă parte, culorile reci oferă eleganță unei încăperi. Verdele, bleumarinul sau violetul pot fi folosite, chiar dacă doar pe un perete. 

Ar trebui să acorzi o atenție deosebită pentru asortare culori mobilă, pentru a crea armonie. Pereții în culori reci se potrivesc mai ales în bucătăriile minimaliste, în care electrocasnicele mari sunt din inox. 

bucatarie pereti albastri

bucatarie pereti portocalii

bucatarie pereti verzi

bucatarie cu pereti colorati

Zugrăveli bucătării pentru pereți în culori neutre

Culorile neutre precum albul, bejul, negrul sau griul oferă o atmosferă aerisită. Cu acest tip de zugrăveli bucătării, spațiul va părea mai deschis, iar lumina naturală va adăuga strălucire. 

Prin combinația pereților albi sau bej cu electrocasnice în aceeași nuanță, vei crea un aspect uniform și complex, prin simplitatea sa. 

bucatarie alba simpla

bucatarie blat lemn

bucatarie pereti gri

Bucătării în două culori

Dacă îți dorești să obții un efect interesant și unic sau dacă este nevoie să creezi o separare în bucătărie între 2 zone (de exemplu, cea pentru gătit și cea unde iei masa), poți opta pentru un model de bucătărie în două culori. Astfel, poți personaliza spațiul așa cum îți dorești și vei obține aspectul visat. 

Descoperă toate culorile și variantele de vopsea lavabila, pentru a obține o bucătărie cu un aspect cât mai plăcut. Poți opta pentru variantele de nuanțe preferate și poți crea efecte interesante cu ajutorul culorilor alese: de exemplu, poți zugrăvi unul dintre pereți într-o culoare puternică, în contrast cu piesele de mobilier sau cu electrocasnicele. 

bucatarie mobila albastra

mobila rosie bucatarie

Cum alegi culorile în bucătărie în funcție de stilul de amenajare

Alegerea culorilor din bucătărie depinde, în mod firesc, și de stilul de amenajare al bucătăriei. Mai jos, poți citi mai multe despre culorile specifice în bucătăria feng shui, bucătăria modernă, bucătăria clasică, bucătăria vintage și bucătăria rustică.  

bucatarie mobila portocalie

bucatarie mozaic

bucatarie pereti galbeni

bucatarie mobila colorata

bucatarie mobila lemn

Culori pentru bucătărie pentru stilul feng shui 

Pentru o bucătărie în stil feng shui, este indicat să alegi nuanțe pastelate de verde, albastru deschis, roz, galben etc. 

Pereții pot fi albi, însă decorațiunile și mobila ar trebui să fie în nuanțe de galben, verde, bej, roșu sau portocaliu. 

Feng shui se bazează pe ideea de echilibru între elemente. Deci, pentru a echilibra focul și apa specifice bucătăriei, poți adăuga elemente de metal (electrocasnice), pământ (dulapuri maro, ghivece cu flori etc.) și lemn (parchet).  

bucatarie moderna

bucatarie colorata natural

bucatarie complet alba

bucatarie modern colorata

bucatarie bej

 

Culori bucătărie pentru stilul modern

În bucătăria modernă, poți folosi atât culori neutre și deschise, cât și închise. Secretul este armonia nuanțelor folosite. De regulă, se folosesc 1-2 culori neutre și o nuanță puternică, pastelată sau luminoasă. 

Mobila multifuncțională poate fi în nuanțe de alb, gri sau negru, iar electrocasnicele pot fi din inox sau negre. 

Poți chiar amenaja un bar de bucătărie, pentru serile alături de partener sau de prieteni.  

amenajare bucatarie

bucatarie cu mobila gri

corpuri iluminat bucatarie

bucatarie in nuanta calda

bucatarie nuanta rece

Culori bucătărie pentru stilul clasic 

Bucătăria clasică este cea în care nonculorile (alb, negru, gri) se îmbină cu nuanțe de crem și/sau bej. Uneori, se folosesc și pete de culoare: bleumarin sau verde închis.

Pentru a crea o imagine echilibrată, poți instala o bucătărie modulară. Aceasta vine în culori deschise și se integrează ușor, oferind o atmosferă aerisită. Faianța albă, de tip retro, se integrează perfect într-o bucătărie clasică. 

mobila bucatarie verde

mobila alba de bucatarie

scaune bucatarie

Culori bucătărie pentru stilul vintage

Bucătăria vintage se remarcă prin culori calde, deschise și nuanțe pastelate. Poți alege mobilă albă, bej sau crem.

Alte nuanțe specifice acestui stil sunt galben auriu, verde avocado, roz prăfos, roșu mac, turcoaz, crem, cupru.  

bucatarie rustica

bucatarie vintage

mobila rustica bucatarie

Culori bucătărie pentru stilul rustic

Într-o bucătărie rustică, predomină nuanțele de maro și crem. De asemenea, vei găsi culori naturale: pământii, verde crud, albastru închis, alb prăfos precum calcarul.

De asemenea, bejul pe pereți oferă o atmosferă caldă, îmbinându-se perfect cu mobila maro. Pentru accesorii, poți alege roșu sienna. Culoarea invită la voie bună și completează bucătăria. 

Alege o bucatarie modulara pe care o poți adapta cu ușurință în bucătăria ta, mai ales dacă spațiul este limitat. Poți opta pentru culoarea de mobilă preferată și poți amenaja exact pe gustul tău și conform nevoilor tale. 

bucatarie clasica

mobilier lemn bucatarie

bucatarie modulara

Cum alegi culorile mobilei de bucătărie

Mobila de bucătărie ocupă o suprafață importantă din încăpere, motiv pentru care ar trebui să o alegi cu atenție. Alături de dimensiuni și funcționalitate, contează foarte mult ce culoare pereți bucătărie alegi, pentru a obține un spațiu cât mai omogen. Înainte de a cumpăra piesele de mobilier, gândește-te ce tip de spațiu este cel mai potrivit pentru tine și nevoile tale, dacă îți dorești mobilă bucătărie colorată sau un model mobilă de bucătărie în nuanțe neutre. Mai jos sunt principalele culori pentru mobila de bucătărie:

  • Albul – reflectă lumina și creează iluzia de spațiu deschis și aerisit. Este recomandat mai ales pentru bucătăriile în care ai o hotă generoasă, iar camera este prevăzută cu o fereastră care să asigure ventilația aerului. Murdăria se observă imediat în bucătăriile albe sau în cele unde ai folosit combinații, de exemplu, bucătării gri cu alb, culori care trebuie curățate foarte des. De aceea, trebuie să acorzi mai mult timp curățeniei.

Alege o hota care să corespundă nevoilor tale și frecvenței cu care gătești pentru a păstra aerul proaspăt în bucătărie și pentru a elimina mirosurile de mâncare. 

pereti albi de bucatarie

  • Negrul – reprezintă o alegere originală, dar este de evitat să o folosești pe scară largă în bucătărie. Pentru a scoate în evidență stilul elegant, poți alege să fie negru blatul de bucătărie sau dulapul.

mozaic negru bucatarie

  • Albastrul – se potrivesc atât albastrul deschis, cât și turcoazul, bleumarinul sau albastrul azur. Oferă rafinament și este ideal pentru bucătăriile moderne. Se asortează cu pardoseala din lemn, pereții albi și electrocasnicele metalice. Din multitudinea de bucătării colorate cu nuanțe de albastru, poți alege o variantă care să fie exact pe gustul tău. Iar dacă spațiul este limitat, poți alege chiar o mobilă bucătărie alb cu turcoaz, mobilă bucătărie albastru deschis sau altă nuanță de albastru, pentru a deschide puțin atmosfera și a oferi luminozitate.

pereti bleu bucatarie

  • Galbenul – dacă îți dorești una dintre variantele de bucătării moderne colorate, această culoare oferă energie, veselie și o atmosferă pozitivă. Bucătăriile în care predomină culoarea galbenă par mai încăpătoare și mai luminoase. Totodată, galbenul și accentele de portocaliu stimulează apetitul, fiind foarte potrivite în bucătărie.

mozaic galben bucatarie

  • Verdele – indică prospețime, renaștere, curățenie, primăvară. Se potrivește cu elemente de decor în nuanțe de roșu și portocaliu. Cel mai bine se potrivesc nuanțele de verde proaspăt, care merg de minune cu pereții albi, verdele smarald, o bucătărie verde cu crem sau piese de mobilă bucătărie verde închis, care oferă o notă de eleganță.

mozaic verde bucatarie

  • Gri - în funcție de nuanța pentru care optezi, o bucătărie verde cu gri sau variantele de mobilă bucătărie modernă gri pot transforma complet încăperea și îi pot oferi un aspect unic. Dacă ai un spațiu generos la dispoziție, poți alege mobilă bucătărie mov cu gri, care nu va închide atmosfera, ci te va ajuta să personalizezi exact cum îți dorești. O mobilă bucătărie gri deschis poate fi combinată cu pereți într-o culoare mai puternică sau într-o nuanță intensă, pentru a crea un contrast interesant.

mobilier gri bucatarie

  • Bej - o culoare caldă, potrivită în orice încăpere, mai ales în bucătăriile în care dorești să creezi o atmosferă intimă și confortabilă. Poți opta pentru una dintre variantele de bucătării gri cu bej sau bucătării bej complet, combinate cu elemente de decor sau electrocasnice în culori închise.

bucatarie minimalista

  • Roșul – dacă alegi doar câteva piese de mobilă roșie, vei crea o atmosferă caldă și energizantă. Se potrivește cu nuanțe neutre de alb, gri sau negru. O mobilă bucătărie roșie cu crem se va potrivi de minune cu pereți în nuanțe deschise. Roșul este o culoare îndrăzneață, așa că este indicat să folosești un paletar culori mobilă bucătărie, pentru a decide dacă este cea mai potrivită variantă pentru bucătăria ta. 

mobilier rosu bucatarie

Blatul de bucatarie este esențial nu doar pentru funcționalitate, ci și pentru aspectul general al bucătăriei. De aceea, ți-am pregătit o gamă variată de modele de blaturi de bucătărie, din diverse materiale și în culori diferite, din care să alegi varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. 

De ce să alegi mobila pentru bucătărie și accesoriile de la Brico Dépôt

Dacă vii la Brico Dépôt, vei găsi inspirație pentru amenajarea bucătăriei tale, indiferent de stilul său. Mai jos, sunt câteva dintre avantajele alegerii mobilei de bucătărie și a accesoriilor de la Brico Dépôt:

  • amenajezi un spațiu marcat de simplitate, funcționalitate și sustenabilitate, ușor de întreținut;
  • poți alege o bucătărie modulară, care îți permite să înlocuiești cu ușurință blatul, ușa sau mânerul, dacă îți vei dori schimbarea designului bucătăriei tale;
  • beneficiezi de garanție de 25 de ani;
  • ai parte de servicii de măsurare, montaj și proiectare 3D;
  • poți face comanda online. Pachetul îți vine direct la ușă sau îl poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse din materiale sustenabile - 74% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din materiale sustenabile;
  • ai acces la produse de calitate, la prețuri avantajoase. 

Cum alegi culorile în funcție de dimensiunile bucătăriei

Un alt criteriu pentru alegerea culorilor este în funcție de dimensiunile bucătăriei. Astfel, este indicat să alegi anumite culori pentru bucătăriile mici și alte culori pentru bucătăriile generoase, după cum urmează:

  • Culori pentru bucătării mici – dacă ești în proces de amenajare a unei locuințe mici, probabil că te confrunți și cu provocarea alegerii unor culori pentru bucătărie. Optând pentru culorile potrivite, poți crea iluzia unui spațiu mai mare și mai deschis. Într-o bucătărie mică se potrivesc atât nuanțele neutre de alb, crem, gri sau negru, cât și culorile deschise și/sau pastelate. 

corpuri iluminat colorate

mobila bucatarie

Pentru armonizare, este indicat să combini o nuanță neutră cu maximum două culori sau să alegi combinații gresie și faianță bucătărie cât mai echilibrate vizual și să adaugi piese de mobilier și electrocasnice în nuanțe complementare. Dacă îți dorești să introduci o nuanță închisă, poți vopsi un singur perete în această culoare. Vei crea un efect spectaculos, fără a încărca prea mult.

  • Culori pentru bucătării mari – dacă dispui de un spațiu generos, nu vor exista prea multe restricții în privința alegerii culorilor. Este important, totuși, să îți alegi de la început 2-3 culori pe care să le folosești cu recurență. Altfel, abundența culorilor va crea un spațiu aglomerat vizual și disfuncțional. 

mobila bucatarie clasica

mobila bucatarie stilata

Citește și sfaturile noastre privind amenajarea unei locuinte mici, pentru a găsi inspirația de care ai nevoie. Chiar dacă pare o provocare, vei afla că un spațiu mic poate fi transformat într-un cămin cald și primitor, funcțional și perfect adaptat nevoilor tale. 

Cum alegi culorile în funcție de lumina din bucătărie

Iluminatul este foarte important, în bucătărie. De fapt, în funcție de cum realizezi iluminatul în bucătărie, vei percepe și culorile într-un anumit mod. Dacă ai ales o culoare lavabilă bucătărie într-o nuanță mai închisă, este important să adaugi corpuri de iluminat care oferă suficientă lumină pentru toate activitățile.

lustra bucatarie

De exemplu, pentru zona de luat masa, este indicată o lumină caldă, apropiată de cea naturală. De cealaltă parte, în zona de gătit este recomandată o lumină rece, care îți va permite să te ocupi de pregătirea mesei în deplină siguranță, fără a exista riscul de accidentare. 

spoturi bucatarie

Dacă dispui de insulă, o poți pune în valoare cu o lumină de accent. De asemenea, ar trebui ca obiectele de iluminat să completeze stilul de amenajare al bucătăriei.

În ceea ce privește tendințele, obiectele de iluminat ar trebui să fie minimaliste, în nuanțe de alb, negru, lemn natural sau cu accente metalice. 

corpuri de iluminat

iluminat directional

În concluzie, alegerea culorilor din bucătărie este ceva mai complicată decât pare. Contează atât dimensiunile bucătăriei, cât și stilul de amenajare, culoarea mobilierului, a accesoriilor, dar și nevoile tale. Bucătăria este vatra casei, locul în care prepari mâncare și în care petreci timp, alături de familie și prieteni. Acordarea atenției cuvenite pentru amenajarea sa o va face primitoare, caldă și plină de lumină. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360