Comandă de minim 300 lei și ai transport gratuit până pe 9 august! Consultă aici regulamentul campaniei. Spor la cumpărături!
Idei și inspirație
Cum alegi culorile în bucătărie pentru un design original și mereu la modă

Cum alegi culorile în bucătărie pentru un design original și mereu la modă

Se încarcă...
319 vizualizări

Pentru mulți, bucătăria este unul dintre locurile neutre ale casei. Dulapurile albe sau pământii și blatul simplu oferă un aspect curat și organizat, însă chiar și o bucătărie modernă sau elegantă are nevoie de o pată de culoare. 

Fie că îți dorești să vopsești un perete, fie că vrei să adaugi câteva detalii originale, în continuare ți-am pregătit un ghid complet despre alegerea culorilor în bucătărie. Finisajele, pereții, stilul de amenajare, culoarea mobilei și chiar lumina au un impact major asupra aspectului bucătăriei, motiv pentru care ar trebui să le alegi cu atenție.  

Cum alegi culorile în bucătărie în funcție de finisaje

Multă lume pornește în coloristica bucătăriei de la finisaje. De aici aleg alte nuanțe, culori și texturi, pentru a crea armonie. Mai jos, poți citi despre alegerea culorilor în funcție de finisaje: gresie și faianță, marmură, mozaic, lemn/parchet, tapet. 

Gresie și faianță

Gresia și faianța sunt cele mai folosite tipuri de finisaje în amenajarea unei bucatarii. În funcție de culorile acestora, vei alege nuanțele mobilierului, ale elementelor de decor și ale electrocasnicelor mari și mici. 

Culorile pentru gresie și faianță depind atât de gusturile personale, cât și de dimensiunile încăperii și de altele. De exemplu, există gresie cu aspect de lemn, care se potrivește dacă amenajezi bucătăria în stil clasic/tradițional. 

Pentru o bucătărie retro, poți crea o combinație de alb și negru pentru gresie și de alb pentru faianta. Astfel, bucătăria va părea mai mare și mai luminoasă. 

Nuanțele închise de bleumarin, grena sau roșu pot fi folosite mai ales dacă le alegi pentru un singur perete. O singură culoare puternică peste tot, pe pardoseală și pereți, poate da senzația unei atmosfere încărcate. 

gresie si faianta

Marmură

Marmura este un material de efect, care oferă eleganță. De asemenea, este pretențios, vine într-un număr limitat de culori și trebuie tratat cu atenție, pentru că se zgârie ușor. 

Se merge pe culori neutre, care se îmbină ușor cu restul obiectelor din bucătărie.

marmura

Mozaic

mozaic

Mozaicul este un material extrem de versatil, putând fi folosit atât în bucătăriile amenajate în stil vintage, cât și în cele moderne. Culorile contează, bineînțeles.

Cum paleta coloristică este generoasă, tot ce îți rămâne de făcut este să alegi nuanțele care se potrivesc cu mobila de bucătărie. În general, mozaicul se montează pe peretele cu chiuveta, restul pereților fiind vopsiți. 

Culorile preferate pentru mozaicul din bucătărie variază de la galben și portocaliu la turcoaz sau negru. 

material extrem de versatil

Cum alegi culorile în bucătărie în funcție de finisaje

Lemn și parchet

Lemnul și parchetul sunt elemente definitorii ale bucătăriei rustice și/sau tradiționale. Parchetul poate fi combinat cu un mobilier din lemn masiv. 

Culorile variază de la maro pământiu la negru, gri sau chiar alb. Pentru un efect spectaculos, poți vopsi parchetul într-o culoare puternică (galben, roșu, portocaliu, verde). 

lemn si parchet

Tapet

Tapetul a început să fie destul de folosit, în ultimii ani. Pentru bucătărie, este necesar un tapet special, rezistent la umezeală, cel mai folosit fiind cel din fibră de sticlă.

Culorile sunt dintre cele mai diverse. Poți alege dintre modele simple, cu o singură culoare (galben și portocaliu sunt favorite) sau în mai multe culori, degrade, cu imagini (flori, păsări, fluturi etc.), forme geometrice, dungi paralele etc.

tapet

Amenajarea bucătăriei în funcție de culoarea pereților

Culoarea pereților are un efect semnificativ asupra aspectului general al bucătăriei. Dacă optezi pentru o vopsea lavabilă, aceasta ar trebui să aibă o rezistență ridicată la umiditate și aburi. Mai jos, sunt câteva motive pentru alegerea unor pereți în culori calde, culori reci sau în nuanțe neutre. 

Pereți în culori calde 

Culorile calde oferă o atmosferă primitoare, deschisă pentru familie și prieteni. Optând pentru culori deschise pe pereți, este ușor să îți imaginezi că această încăpere va fi folosită pentru a găti pentru persoanele dragi, a lua masa, a servi o cafea în tihnă și pentru a sta la povești. 

Poți alege nuanțe precum galben pai, oranj deschis, verde pal, albastru azuriu sau lila. 

culori calde

pereti in culori calde

Pereți în culori reci

pereti in culori reci

De cealaltă parte, culorile reci oferă eleganță unei încăperi. Verdele, bleumarinul sau violetul pot fi folosite, chiar dacă doar pe un perete. 

Ar trebui îmbinate cu nuanțe deschise, pentru a crea armonie. Pereții în culori reci se potrivesc mai ales în bucătăriile minimaliste, în care electrocasnicele mari sunt din inox.

culori reci

bucatarie minimalista

Pereți în culori neutre

pereti in culori neutre

Culorile neutre precum albul, bejul, negrul sau griul oferă o atmosferă aerisită. Spațiul va părea mai deschis, iar lumina naturală va adăuga strălucire. 

Prin combinația pereților albi sau bej cu electrocasnice în aceeași nuanță, vei crea un aspect uniform și complex, prin simplitatea sa.  

culori neutre

aspect uniform

Cum alegi culorile în bucătărie în funcție de stilul de amenajare

Alegerea culorilor din bucătărie depinde, în mod firesc, și de stilul de amenajare al bucătăriei. Mai jos, poți citi mai multe despre culorile specifice în bucătăria feng shui, bucătăria modernă, bucătăria clasică, bucătăria vintage și bucătăria rustică. 

Culorile bucătăriei feng shui 

Pentru o bucătărie în stil feng shui, este indicat să alegi nuanțe pastelate de verde, albastru deschis, roz, galben etc. 

Pereții pot fi albi, însă decorațiunile și mobila ar trebui să fie în nuanțe de galben, verde, bej, roșu sau portocaliu. 

Feng shui se bazează pe ideea de echilibru între elemente. Deci, pentru a echilibra focul și apa specifice bucătăriei, poți adăuga elemente de metal (electrocasnice), pământ (dulapuri maro, ghivece cu flori etc.) și lemn (parchet). 

Cum alegi culorile în bucătărie în funcție de stilul de amenajare

culorile bucatariei feng shui

Culorile bucătăriei moderne

culori moderne

În bucătăria modernă, poți folosi atât culori neutre și deschise, cât și închise. Secretul este armonia nuanțelor folosite. De regulă, se folosesc 1-2 culori neutre și o nuanță puternică, pastelată sau luminoasă. 

Mobila multifuncțională poate fi în nuanțe de alb, gri sau negru, iar electrocasnicele pot fi din inox sau negre. 

Poți chiar amenaja un bar de bucătărie, pentru serile alături de partener sau de prieteni. 

bucatarie moderna

culorile unei bucatarii moderne

Culorile bucătăriei clasice 

Bucătăria clasică este cea în care nonculorile (alb, negru, gri) se îmbină cu nuanțe de crem și/sau bej. Uneori, se folosesc și pete de culoare, precum bleumarin sau verde închis.

Pentru a crea o imagine echilibrată, poți instala o bucatarie modulara. Vine în culori deschise și se integrează ușor, oferind o atmosferă aerisită. Faianța albă, de tip metro, se integrează perfect într-o bucătărie clasică.

bucatarie clasica

Culorile bucătăriei vintage

bucatarie vintage

Bucătăria vintage se remarcă prin culori calde, deschise și nuanțe pastelate. Poți alege mobilă albă, bej sau crem.

Alte culori specifice acestui stil sunt galben auriu, verde avocado, roz prăfos, roșu mac, turcoaz, crem, cupru. 

culori vintage

culori bucatarie vintage

Culorile bucătăriei rustice

Într-o bucătărie rustică, predomină nuanțe de maro și crem. De asemenea, vei găsi culori naturale: pământii, verde crud, albastru închis, alb prăfos precum calcarul.

De asemenea, bejul pe pereți oferă o atmosferă caldă, îmbinându-se perfect cu mobila maro. Pentru accesorii, poți alege roșu sienna. Culoarea invită la voie bună și completează bucătăria.

bucatarie rustica

culori rustice

Cum alegi culorile mobilei de bucătărie

culori mobila de bucatarie

Mobila de bucătăria ocupă o suprafață importantă din încăpere, motiv pentru care ar trebui să o alegi cu atenție. Alături de dimensiuni și funcționalitate, culoarea contează foarte mult. Mai jos sunt principalele culori pentru mobila de bucătărie:

 • Albul – reflectă lumina și creează iluzia de spațiu deschis și aerisit. Este recomandat mai ales pentru bucătăriile în care ai o hota generoasă, iar camera este prevăzută cu o fereastră care să asigure ventilația aerului. Murdăria se observă imediat. De aceea, trebuie să acorzi mai mult timp curățeniei.
 • Negrul – reprezintă o alegere originală, dar este de evitat să o folosești pe scară largă în bucătărie. Pentru a scoate în evidență stilul elegant, poți alege blatul de bucatarie negru sau dulapul.
 • Albastrul – se potrivesc atât albastrul deschis, cât și turcoazul, bleumarinul sau albastrul azur. Oferă rafinament și este ideal pentru bucătăriile moderne. Se asortează cu pardoseala din lemn, pereții albi și electrocasnicele metalice.
 • Galbenul – oferă energie, veselie și o atmosferă pozitivă. Bucătăriile în care predomină culoarea galbenă par mai încăpătoare și mai luminoase. Totodată, galbenul și accentele de portocaliu stimulează apetitul, fiind foarte potrivite în bucătărie.
 • Verdele – indică prospețime, renaștere, curățenie, primăvară. Se potrivește cu elemente de decor în nuanțe de roșu și portocaliu. Cel mai bine se potrivesc nuanțele de verde proaspăt, care merg de minune cu pereții albi, verdele smarald sau verdele închis, care oferă o notă de eleganță.
 • Roșul – dacă alegi doar câteva piese de mobilă roșie, vei crea o atmosferă caldă și energizantă. Se potrivește cu nuanțe neutre de alb, gri sau negru.

mobile bucatarie

atmosfera calda

De ce să alegi mobila pentru bucătărie și accesoriile de la Brico Dépôt

Dacă vii la Brico Dépôt, vei găsi inspirație pentru amenajarea bucătăriei tale, indiferent de stilul său. Mai jos sunt câteva dintre avantajele alegerii mobilei de bucătărie și a accesoriilor de la Brico Dépôt:

 • amenajezi un spațiu marcat de simplitate, funcționalitate și sustenabilitate, ușor de întreținut;
 • poți alege o bucătărie modulară, care îți permite să înlocuiești cu ușurință blatul, ușa sau mânerul, dacă îți vei dori schimbarea designului bucătăriei tale;
 • beneficiezi de garanție de 25 de ani;
 • ai parte de servicii de măsurare, montaj și proiectare 3D;
 • poți face comanda online. Pachetul îți vine direct la ușă sau îl poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
 • ai acces la produse din materiale sustenabile - 74% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din materiale sustenabile;
 • ai acces la produse de calitate la prețuri avantajoase.

Cum alegi culorile în funcție de dimensiunile bucătăriei

Un alt criteriu pentru alegerea culorilor este în funcție de dimensiunile bucătăriei. Astfel, este indicat să alegi anumite culori pentru bucătăriile mici și alte culori pentru bucătăriile generoase, după cum urmează:

 • Culori pentru bucătării mici – dacă ești în proces de amenajare a unei locuinte mici, probabil că te confrunți și cu provocarea alegerii unor culori pentru bucătărie. Optând pentru culorile potrivite, poți crea iluzia unui spațiu mai mare și mai deschis. Într-o bucătărie mică se potrivesc atât nuanțele neutre de alb, crem, gri sau negru, cât și culorile deschise și/sau pastelate. 

Pentru armonizare, este indicat să combini o nuanță neutră cu maximum două culori. Dacă îți dorești să introduci o culoare închisă, poți vopsi un singur perete în această culoare. Vei crea un efect spectaculos, fără a încărca prea mult.

dimensiunea bucatariei

culori pentru bucatarii mici

 • Culori pentru bucătării mari – dacă dispui de un spațiu generos, nu vor exista prea multe restricții în privința alegerii culorilor. Este important, totuși, să îți alegi de la început 2-3 culori pe care să le folosești cu recurență. Altfel, abundența culorilor va crea un spațiu aglomerat vizual și disfuncțional.

culori bucatarie mare

bucatarie mare

Cum alegi culorile în funcție de lumina din bucătărie

Iluminatul este foarte important în bucătărie. De fapt, în funcție de cum realizezi iluminatul în bucătărie, vei percepe și culorile într-un anumit mod. 

De exemplu, pentru zona de luat masa, este indicată o lumină caldă, apropiată de cea naturală. De cealaltă parte, în zona de gătit este recomandată o lumină rece, care îți va permite să te ocupi de pregătirea mesei în deplină siguranță, fără a exista riscul de accidentare. 

Dacă dispui de insulă, o poți pune în valoare cu o lumină de accent. De asemenea, ar trebui ca obiectele de iluminat să completeze stilul de amenajare a bucătăriei.

În ceea ce privește tendințele, obiectele de iluminat ar trebui să fie minimaliste, în nuanțe de alb, negru, lemn natural sau cu accente metalice. 

lumina din bucatarie

bucatarie luminoasa

În concluzie, alegerea culorilor din bucătărie este ceva mai complicată decât pare. Contează atât dimensiunile bucătăriei, cât și stilul de amenajare, culoarea mobilierului, a accesoriilor și nevoile tale. Bucătăria este vatra casei, locul în care prepari mâncare și în care petreci timp alături de familie și prieteni. Acordarea atenției cuvenite pentru amenajarea sa o va face primitoare, caldă și plină de lumină. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România