Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
parchet asortat

Cum alegi parchetul ca să-l asortezi inspirat cu mobila din locuință

Se încarcă...

O pardoseală de calitate atrage atenția imediat ce intri într-o cameră. O problemă majoră în amenajarea interioară este să alegi parchetul ca un lucru separat de restul elementelor (cum ar fi mobila și decorațiunile) ce fac parte din designul interior al încăperilor în care îl montezi. 

Culorile și texturile din cameră, mai ales cele ale pieselor de mobilier, influențează modul în care este perceput parchetul. Mai jos, sunt câteva criterii de care să ții cont, ca să poți asorta inspirat parchetul cu mobila.

Respectă contrastul dintre culori

Indiferent că este vorba despre o casa cu mansarda sau cu etaj ori despre un simplu apartament, legea contrastului de culori stă la baza amenajărilor interioare, inclusiv a asortării parchetului cu mobila. Astfel, nuanțele închise de parchet pot scoate în evidență mobila deschisă la culoare. Alternativ, parchetul în nuanțe deschise mai atenuează din aparenta duritate a pieselor de mobilier închise la culoare.

Concret, dacă ai un parchet din lemn masiv maro, atunci mobila poate fi în nuanțe de bej închis, dacă preferi un stil clasic de amenajare interioară, sau portocaliu, dacă ești o fire îndrăzneață și îți plac contrastele interesante.

Este important să acorzi atenție constratelor, pentru că, altfel, piesele de mobilier și accesoriile pot părea pierdute în spațiu, iar senzația vizuală generală este de monotonie și banalitate. 

Poți, de asemenea, folosi contrastul pentru a crea un punct central într-o cameră. De exemplu, în bucătărie, în zona de luat masa, punctul central este chiar masa de bucatarie în sine. Poți crea contrastul alegând o masă din lemn maro închis sau chiar negru și un parchet gri ori maro deschis.

În plus, dacă parchetul este lucios, poți completa această imagine alegând mobilă ce are colțurile rotunjite, pentru a-i accentua strălucirea și a crea senzația de spațialitate, mai ales în camerele de mici dimensiuni. 

contrastul dinte culori

De ce să alegi parchetul și piesele de mobilier de la Brico Dépôt

Brico Dépôt este alături de tine, pentru a-ți amenaja orice încăpere din locuință. Alegând parchetul și mobila de la Brico Dépôt, beneficiezi de:

  • ajutor în amenajarea unui spațiu funcțional, simplu, ușor de întreținut și sustenabil;
  • acces la produse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile;
  • comandă online, cu livrare la domiciliu. Alternativ, poți ridica produsele din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • acces la produse de calitate, la prețuri avantajoase.

Creează armonie între designul mobilei și cel al parchetului

Dincolo de culori, armonia vizuală vine și din combinațiile reușite dintre designul mobilei și cel al parchetului. Ca să eviți monotonia, nu e neapărat să mergi pe varianta cea mai la îndemână, adică pe ideea că piesele de mobilier trebuie să fie în același stil cu pardoseala și invers. 

De exemplu, parchetul de nuc sau stejar, cu finisaj mat, poate completa o cameră amenajată în stil clasic, dar în care piesele de mobilier nu sunt și ele tot clasice, ci au un design modern, cu picioare la vedere și țapițerii din materiale naturale. 

Pe de altă parte, un laminat care imită perfect textura autentică a lemnului și cu finisaj lucios oferă un aspect potrivit stilului minimalist, de pildă. Poți asorta un astfel de parchet cu mobilă în stil industrial sau vintage, ca să creezi un efect deosebit. 

De asemenea, plăcile mari de parchet creează un aspect luxuriant, în timp ce plăcile mai mici indică un stil sofisticat.

La fel de importantă ca designul în sine este și culoarea mobilei. Dacă ai mobilă vintage sau piese de design pe care dorești să le pui în valoare, este indicat să optezi pentru un parchet în nuanțe neutre. Astfel, pardoseala va deveni șevaletul pe care vei expune mobila unicat.

Similar, dacă ai mobilă din lemn masiv, poți opta pentru parchet de lemn în nuanțe de negru sau chiar roșu. Astfel, vei completa o amenajare elegantă.

combinarea materialelor

Ai grijă la combinarea materialelor

Ca regulă generală, combinarea între parchet și mobilă, precum și armonia intre pardoseli si pereti au drept obiectiv crearea unui spațiu plin de viață, unic, interesant și care să te reprezinte. Astfel, precum în cazul culorilor, poți opta pentru asortarea acelorași materiale sau să mergi pe varianta contrastelor. 

Dacă faci un mic exercițiu de imaginație, imaginea unei camere unde este montat parchet din lemn masiv și în care se află piese grele de mobilier, tot din lemn, poate fi asociată cu purtarea unei perechi de blugi cu o cămașă de blugi. Este un risc ce poate funcționa sau nu. În schimb, dacă asortezi un parchet din lemn autentic cu o mobilă vintage, ce combină fierul forjat cu tapițerii fine din stofă, ai să creezi o atmosferă caldă și primitoare.

Dacă vrei un design sofisticat și spectaculos, poți merge pe varianta îndrăzneață a parchetului laminat combinat cu mobilier modern, cum ar fi o masă din marmură, cu picioare din lemn, care să fie piesa de rezistență în amenajarea livingului, ori canapele și fotolii cu brațe din metal și tapițerie din bumbac ori stofă.

dimensiunea pieselor de mobilier

Ține cont de dimensiunile pieselor de mobilier

Pe lângă culori și contraste (de texturi, nuanțe și materiale), ar trebui să iei în calcul și dimensiunile pieselor de mobilier. Dacă ai parchet triplustratificat ușor și lăcuit, nu vei dori ca acesta să fie deteriorat de mobila masivă din lemn.

Similar, parchetul masiv, închis la culoare, poate „înghiți” detaliile inedite ale pieselor de mobilier.

Pentru un decor deosebit, alege să îmbini piesele delicate de mobilier cu parchet deschis la culoare și ușor. În plus, mobila masivă se îmbină mai bine cu pardoseala din texturi asemănătoare, chiar dacă în culori diferite.

Un alt aspect important este să nu acoperi tot parchetul, indiferent că este din lemn masiv, triplustratificat sau laminat, cu mobilă de mari dimensiuni. Tendințele din designul modern invită la punerea în evidență a texturii autentice a lemnului sau a imitației de lemn. Prin urmare, asortează un parchet cu aspect natural cu mobilă multifuncțională, de dimensiuni mici, care îi pune în valoare frumusețea.  

Asortarea parchetului la mobilă poate ridica unele probleme. Însă, dacă iei în calcul câteva reguli, cum sunt și cele de mai sus, și stabilești de la început care este stilul de amenajare dorit, vei lua cele mai bune decizii pentru amenajarea locuinței tale.

Vezi și alte idei despre pardoseli

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360