Comandă de minim 300 lei și ai transport gratuit până pe 9 august! Consultă aici regulamentul campaniei. Spor la cumpărături!
Idei și inspirație
Cum alegi parchetul potrivit pentru bucătărie - cum se montează și cum îl întreții

Cum alegi parchetul potrivit pentru bucătărie - cum se montează și cum îl întreții

Se încarcă...
714 vizualizări

Parchetul în bucătărie poate părea un moft sau doar o idee care nu poate fi pusă în aplicare, însă tot mai mulți designeri îl aleg în această încăpere. 

Odată cu avansul din domeniul designului interior, ai la dispoziție parchet care este atât estetic, cât și practic, rezistând mai bine la contactul cu apa. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să alegi pardoseala care ti se potriveste cel mai bine

În acest sens, ți-am pregătit, mai jos, un ghid complet despre alegerea parchetului pentru bucătărie. Vei putea citi despre avantajele și dezavantajele sale, de ce să ții cont în alegerea parchetului pentru bucătărie, ce tip de parchet se potrivește, dar și cum să îl întreții.

Avantaje și dezavantaje ale parchetului în bucătărie

În ultimii ani, tendintele in amenajarea bucatariei propun combinații dintre parchet și gresie. Acestea implică fie optarea pentru gresie în zona de gătit și parchet în zona de dining, fie alegerea unei bucătării open space cu gresie care imită lemnul și care vine în continuarea parchetului din living. Mai jos, sunt câteva avantaje ale folosirii parchetului în bucătărie:

 • este realizat din materiale sustenabile și oferă un aspect natural, confortabil și cald, transformând bucătăria într-un loc primitor;
 • se montează ușor – poți încheia lucrările în mai puțin de jumătate de zi; dacă parchetul vechi s-a uzat, îl poți înlocui foarte ușor;
 • prin comparație, gresia necesită multe lucrări, folosirea de polizor, daltă, ciocan etc. și implică mult praf și bătăi de cap;
 • este durabil și izolează termic;
 • se potrivește bine mai ales dacă ai amenajat bucătăria în stil clasic sau rustic;
 • spre deosebire de gresie, parchetul este mult mai rezistent;
 • copiii se pot juca în siguranță, deoarece parchetul este mult mai călduros decât gresia;
 • vine într-o gamă largă de modele și culori, putând fi adaptat la decorul bucătăriei;
 • este mai ieftin decât piatra naturală, lemnul natural și unele tipuri de gresie.

Cu toate acestea, are și câteva dezavantaje:

 • unele modele se dilată la contactul cu apa și se contractă, în condiții de umiditate scăzută;
 • dacă alegi parchet din lemn masiv, acesta va trebui rașchetat periodic; similar, dacă alegi parchet din bambus, va trebui să acorzi o atenție deosebită întreținerii;
 • dacă nu alegi un parchet special pentru bucătărie, există riscul de dezvoltare a ciupercilor, mucegaiului și bacteriilor.

Pentru a atenua din posibilele defecte ale parchetului în bucătărie, poți alege să montezi un covor PVC în apropierea blatului și a chiuvetei. Ai la dispoziție mai multe modele care imită realist lemnul de nuc, bambus, tec etc. Află mai multe despre cum sa alegi un covor PVC, de pe blogul Brico Dépôt. Un astfel de covor se prinde cu adeziv sau prin click și are o rezistență de 100% la apă. 

De ce să ții cont în alegerea parchetului pentru bucătărie

Dacă în dormitor sau living, una dintre întrebări este ce sa alegi dintre parchet laminat si parchet triplustratificat, în bucătărie, altele sunt prioritățile. Pentru parchetul de bucătărie, contează rezistența la apă și pete, grosimea plăcilor, durabilitatea și, la final, aspectul estetic. Despre toate acestea vom discuta mai jos.

Rezistența la apă

Umiditatea ridicată din bucătărie este motivul principal pentru a instala un parchet rezistent la umezeală. 

Alegând un parchet de acest fel, dacă verși lichide, pardoseala va avea un risc mai mic de degradare. Totuși, chiar dacă alegi parchet rezistent la apă, este indicat să îndepărtezi lichidele imediat după vărsare. 

Principalele tipuri de parchet rezistent la umezeală sunt parchetul laminat pentru bucătărie și pardoseala elastica LVT

Parchetul laminat pentru bucătărie rezistă bine la apă, datorită conținutului de praf de piatră. De cealaltă parte, pardoseala LVT (Luxury Vinyl Tiles) are laturile sigilate, nepermițând infiltrarea umezelii. 

În general, parchetul rezistent la umezeală este realizat din mai multe straturi impermeabile, din lemn tratat. Spre deosebire de parchetul clasic, modelul pentru bucătărie este silențios și antistatic. Mai mult, este mai rezistent la alunecări și zgârieturi. 

De asemenea, parchetul rezistent la umezeală oferă un aspect unitar în întreaga casă; pe lângă bucătărie, poate fi folosit în baie, balcon sau în debara. Pentru a vedea cum sa creezi armonie intre pardoseala si pereti, citește mai multe pe blogul Brico Dépôt.

Rezistența la pete

Parchetul special pentru bucătărie și pardoseala LVT au o rezistență ridicată la pete. În plus, se curăță ușor. 

Deci data viitoare când vei vărsa accidental sos picant sau ulei, urmele se vor șterge cu o lavetă umedă, fără substanțe abrazive. 

Grosimea parchetului

Parchetul din bucătărie ar trebui să aibă o grosime medie: să nu fie nici prea gros și nici prea subțire. 

Este indicat să alegi un model de 8 mm, pentru un transfer termic optim. Acest model intră la categoria „trafic casnic intens”. Dacă bucătăria este mai puțin circulată, este suficient și un parchet cu o grosime de 6 mm. 

Pentru a evita pierderile de căldură, acordă atenție deosebită în momentul montajului. Sapa ar trebui să fie netedă, fără denivelări. 

parchet pentru bucatarie

Durabilitatea

Durabilitatea este un alt aspect care trebuie luat în considerare la alegerea parchetului pentru bucătărie. În această încăpere, există riscul de scăpare a unor oale, căni etc. 

Parchetul de bucătărie trebuie să reziste bine și să fie durabil la mici accidente casnice. Citește cu atenție ambalajul, pentru a alege un parchet potrivit nevoilor tale. 

Aspectul

Culoarea parchetului pentru bucătărie depinde și de nuanța vopselei pentru pereti și a pieselor de mobilier. Pentru a crea armonie, este recomandat să alegi o diferență de două tonuri între culoarea pereților, a mobilei și a parchetului.

Dacă alegi un model de parchet deschis la culoare, ai și avantajul că poți masca eventualele semne ale uzurii care vor apărea, în mod inevitabil, în zonele circulate. 

În cazul în care îți dorești un parchet într-o nuanță închisă, este bine de știut că aceasta va scoate în evidență alte culori din încăpere. Totodată, este potrivită mai ales pentru bucătăriile generoase. 

Dacă îți dorești să mărești vizual bucătăria, poți opta pentru plăci mari de parchet în culori deschise, pe care să le montezi pe lungimea camerei. 

Ce tip de parchet se potrivește în bucătărie

Dacă în cazul gresiei, poți folosi aproape orice model pentru amenajarea bucătăriei, la parchet, oferta este mai limitată. De asemenea, până nu demult, parchetul nu era indicat în bucătărie, iar proprietarii alegeau gresie ce imita lemnul. Astăzi, producătorii propun modele de parchet pentru bucătărie cu rezistență ridicată la umezeală, șocuri mecanice și trafic intens.

Poți alege din parchet de clasa 32 și 33 (trafic intens) respectiv AC4 și AC5, ce rezistă la umiditate similar gresiei și care au o rezistență mai bună decât plăcile ceramice, în fața tigăilor sau a farfuriilor scăpate pe jos. 

Mai mult, parchetul este mai moale decât gresia, astfel că există un risc mai mic ca vasele tale să se spargă sau să se zgârie. 

Totuși, deși rezistă bine la umezeală, dacă se întâmplă ca bucătăria să fie inundată, este recomandat să evacuezi apa cât mai repede, deoarece există riscul ca parchetul să se umfle.

De ce să alegi parchetul pentru bucătărie de la Brico Dépôt

La Brico Dépôt găsești numeroase soluții pentru amenajarea bucătăriei și a casei tale. Mai jos, sunt câteva dintre avantajele de care te poți bucura, dacă alegi să pornești la drum cu un partener de nădejde, precum Brico Dépôt:

 • amenajezi un spațiu modern, funcțional, confortabil și ușor de întreținut;
 • poți comanda parchetul pentru bucătărie online; produsele îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
 • ai acces la o gamă largă de produse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile;
 • te bucuri de produse de calitate și branduri exclusive, la prețuri avantajoase.

Cum se montează parchetul pentru bucătărie

Parchetul pentru bucătărie se montează similar celui clasic, un pas important fiind pregătirea suportului pe care va fi pus. Suprafața trebuie să fie netedă, uscată și plană. 

Plăcile de parchet pentru bucătărie se montează ușor, printr-un sistem de îmbinare de tip „click-clack”.

Mai jos sunt pașii necesari pentru montarea parchetului pentru bucătărie:

 • Pasul 1 - Citește cu atenție instrucțiunile de montaj de pe ambalajul parchetului;
 • Pasul 2 - Evaluează suprafața de montare - aceasta trebuie să fie dreaptă, uscată, lipsită de impurități. Totodată umiditatea trebuie suprafeței trebuie să fie mai mică de 3%. Dacă există denivelări mai mari de 2 mm/ml , acestea trebuie corectate;
 • Pasul 3 - Aclimatizare - este indicat să lași parchetul în bucătărie timp de 1-2 zile înainte de a-l monta. Umiditatea aerului ar trebui să fie de cel mult 60%;
 • Pasul 4 - Lasă spații pentru dilatare - parchetul nu trebuie instalat foarte aproape de perete, instalații fixe sau alte elemente deoarece pot exista variații sezoniere ale parchetului (dilatare și contractare). Astfel, parchetul trebuie să aibă suficient spațiu pentru aceste modificări;
 • Pasul 5 - Verifică dacă există defecte ale plăcilor;
 • Pasul 6  - Începe să montezi primele plăci de parchet începând de la perete - specialiștii recomandă să le montezi pe direcția sursei de lumină. Înainte de a pune primul strat de plăci este indicat să măsori lățimea. În general, se începe montarea parchetului din colțul stâng al camerei. Se trece la rândul al doilea începând cu placa rămasă după ce ai terminat primul rând dacă lungimea este de cel puțin 20 cm. Plăcile se montează ușor prin sistemul „click-clack”;
 • Pasul 7 - Montează ultima placă - aceasta se montează după ce ai măsurat exact spațiul disponibil. Placa trebuie să se potrivească perfect pe suprafața rămasă;
 • Pasul 8 - Montează plintele - presupune montarea plintelor lângă perete. Aceste vor masca distanța de dilatare și eventualele cabluri. Este indicat să alegi o plintă într-o culoare cât mai asemănătoare cu nuanța parchetului.

Pe lângă instrucțiunile de montare ale producătorului, vei avea nevoie de următoarele unelte:

fierăstrău pendular;

 • ruleta;
 • creion;
 • ciocan din cauciuc;
 • sfoară de trasat;
 • distanțieri reglabili.

cum montezi parchetul

Cum întreții parchetul pentru bucătărie

Întreținerea parchetului pentru bucătărie este destul de simplă. Pentru a crește durata de viață a parchetului, este indicat să urmezi recomandările de mai jos:

 • Citește instrucțiunile producătorului – înainte de a folosi orice soluție pentru parchet, citește instrucțiunile oferite de producător. Acesta poate avea anumite specificații, în funcție de materialul folosit. Cei mai mulți producători au un ghid de întreținere și pe site.
 • Curăță imediat petele de pe parchet – cea mai bună modalitate de a evita pătarea parchetului este să ștergi imediat. Cu toate că materialul este rezistent la umiditate, lichidele nu ar trebui lăsate să plutească pe parchet.
 • Evită să folosești obiecte abrazive – parchetul de bucătărie se poate zgâria, deci este bine să nu folosești bureți de sârmă sau alte materiale similare. Când dai cu aspiratorul, folosește un accesoriu, pentru a reduce riscul de zgâriere.
 • Folosește un mop cu microfibră, pentru a șterge parchetul de bucătărie.
 • Evită să folosești prea multă apă, atunci când faci curățenie.
 • Evită produsele de curățenie pe care nu este specificat în mod expres că pot fi folosite pentru parchet – produsele de curățenie pe bază de ulei pot păta sau lăsa reziduuri care ar putea afecta stratul protector, rezistent la apă, al parchetului. Nu folosi niciodată ceară sau lacuri pe parchet laminat.
 • Pregătește acasă soluția pentru curățenie – amestecă o linguriță de detergent pentru vase, la doi litri de apă. Asigură-te că mopul este umed (și nu îmbibat de-a dreptul cu apă). Pentru a elimina resturile lipite pe parchet, poți adăuga la amestec și jumătate de ceșcuță de oțet alb.
 • Dacă există gumă de mestecat sau ceară, aceasta poate fi îndepărtată, dacă aplici un cub de gheață pe zona respectivă și îndepărtezi ușor. cu ajutorul unui cuțit. Pentru vopsea, cerneală sau ojă, folosește câteva picături de spirt sau de alcool pur.
 • Protejează suprafața parchetului – pentru a evita zgârierea, poți folosi piciorușe speciale pentru masă și scaune, mai ales dacă sunt mutate des. Alternativ, le poți așeza pe un covor de bucătărie.
 • Taie unghiile animalului de companie – pentru a prelungi viața parchetului, este recomandat să ai grijă și de câine/pisică. Unghiile acestora pot zgâria parchetul din bucătărie.

Parchetul pentru bucătărie rezistă bine la umiditate, oferă confort, se montează și se întreține ușor, are un preț avantajos. Calitatea parchetului de acest fel îl face ideal pentru a întregi atmosfera primitoare și caldă din bucătărie. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România