LVT-ul (Luxury Vinyl Tiles) este o pardoseală elastică (alături de linoleum, covorul PVC) și o alternativă modernă la podelele rigide, de tipul celor din lemn, laminat sau gresie. O astfel de pardoseală este caldă, la fel ca parchetul din lemn masiv, de exemplu, pentru că are capacitatea de a prelua temperatura din mediul ambiant. În plus, LVT-ul este rezistent la umezeală și potrivit pentru orice spațiu interior (mai ales cu trafic intens), indiferent de destinația acestuia (comercială sau rezidențială).
În cele ce urmează, afli care sunt calitățile pardoselii LVT, cum se montează și care sunt aspectele de care ar trebui să ții cont, atunci când alegi soluția optimă pentru tine.
- Avantajele pardoselii LVT
- Caracteristicile pardoselii LVT
- Structura podelelor LVT
- Cum alegi pardoseala LVT potrivită nevoilor tale
- Cum se montează pardoseala LVT
Avantajele pardoselii LVT
Plăcile de LVT sunt o alternativă robustă și versatilă la podelele din lemn, laminat, gresie, piatră și covoarele din PVC, linoleum ori mochetă. Beneficiile pardoselilor acoperite cu LVT sunt numeroase, ceea ce justifică utilizarea acestuia în amenajările interioare, dar și în diverse spații publice.
Principalele avantaje ale LVT-ului sunt:
- costul redus, prin comparație cu alte soluții pentru amenajarea pardoselii (cum ar fi parchetul din lemn masiv), în condițiile unui aspect luxos și elegant;
- durabilitatea, pentru că este realizat din materiale calitative, ce asigură rezistență îndelungată, chiar și în condiții de trafic intens;
- o foarte bună rezistență la umezeală;
- proprietățile ignifuge dovedite;
- are aderență ridicată și efect antialunecare, chiar și atunci când este ud, fapt care îl recomandă și pentru băi ori bucătării;
- oferă un foarte bun transfer termic și senzația de căldură, preluând rapid temperatura mediului;
- este compatibil cu orice tip de sistem modern de incalzire, cum este si cel prin pardoseala;
- datorită structurii specifice, oferă senzație de amortizare;
- este un foarte bun izolator fonic;
- se întreține foarte ușor, cu apă, sisteme cu abur și produse speciale de curățenie și dezinfectare;
- are un design inovator; textura și finisajul produsului fac, practic, imposibilă diferențierea LVT-ului de lemnul autentic, din perspectiva aspectului;
- este disponibil în modele foarte variate, de la mozaic până la desene personalizate;
- plăcile sau scândurile din LVT se montează foarte simplu, prin sistem click sau cu ajutorul unui adeziv special;
- poate fi montat ușor peste pardoselile vechi;
- modularitatea - plăcile sau scândurile deteriorare se pot înlocui foarte simplu, fără să fie nevoie să demontezi toată pardoseala;
- durata medie de viață a pardoselii LVT este de 25-30 de ani, dar depinde de modul de întreținere și de nivelul de trafic.
La Brico Dépôt, partenerul tău de încredere, alături de care poți descoperi cele mai inspirate soluții de amenajare, găsești modelele de pardoseala LVT de care ai nevoie și beneficiezi de consiliere, în cazul în care nu știi exact ce să alegi. Totodată, la Brico Dépôt ai posibilitatea de a opta pentru livrare la domiciliu sau ridicare directă din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.
Caracteristicile pardoselii LVT
Pardoseala LVT este un produs de nouă generație, care imită fidel aspectul lemnului, al gresiei sau al pietrei, putând fi integrat ușor în orice tip de design, de la cel modern și minimalist până la cel industrial, rustic sau vintage.
Pentru a alege pardoseala care ti se potriveste cel mai bine, este indicat să cunoști particularitățile produsului respectiv și să vezi care sunt diferențele față de alte tipuri de podele. Concret, dacă ar fi să facem o comparație cu parchetul din lemn și cu laminatul, atunci ar rezulta, pe scurt, următoarele caracteristici ale LVT-ului:
- elasticitatea plăcilor, dar și existența unui strat de protecție la suprafață conferă pardoselii LVT o rezistență mai bună, comparativ cu parchetul din lemn masiv sau triplustratificat;
- flexibilitatea în amenajare - spre deosebire de parchetul din lemn, care poate fi recondiționat prin rașchetare repetată, în funcție de grosimea pe care o are, plăcile sau scândurile de LVT pot fi înlocuite individual, la nevoie;
- oferă un transfer termic mai bun decât pardoseala laminată, deși are o grosime mai mică decât aceasta; de pildă, plăcile de LVT pot avea doar 2,5 mm grosime și să asigure același confort termic, în vreme ce laminatul trebuie să aibă cel puțin 10-14 mm grosime;
- LVT-ul este mai scump decât laminatul, dar are o durabilitate mai mare;
- LVT-ul este mai ieftin decât parchetul din lemn, dar are o rezistență crescută la umiditate și la substanțele chimice, ceea ce îl recomandă și pentru încăperi dificil de amenajat, cum sunt baia și bucătăria.
Structura podelelor LVT
LVT este un produs multistratificat, compus din:
- stratul de stabilitate sau stratul de bază - determină structura de rezistență, fiind, în același timp, flexibil; deseori, acest prim strat este realizat prin suprapunerea mai multor materiale, cum ar fi anumite minerale și fibre termoplastice, care fuzionează prin presare la cald;
- stratul fotografic - poate imita orice model de pardoseală clasică, dar și desene grafice, datorită tehnologiei de imprimare, care, la unele modele, poate fi chiar și 3D; în mod particular, poate oferi soluția unui imprimeu decorativ personalizat; tehnologia de imprimare permite obținerea unor culori vibrante și/sau a unor imitații fidele ale celor mai variate materiale - lemn, piatră, marmură, granit etc.;
- stratul final din PVC (vinil), denumit strat de uzură - acesta protejează, oferind și avantajul unei întrețineri foarte ușoare; totodată, are și efect de protecție împotriva radiațiilor UV și este rezistent la zgârieturi, șocuri mecanice sau chimice și contribuie la menținerea aspectului deosebit al podelelor LVT pentru un timp îndelungat; grosimea stratului de uzură poate varia, în funcție de indicatorii de trafic pentru care acest tip de podele este recomandat.
Cum alegi pardoseala LVT potrivită nevoilor tale
LVT-ul este un tip de pardoseala pentru interior rezistent la umezeală, șocuri și pete de orice fel (inclusiv de grăsime), are proprietățile antialunecare și poate fi întreținut foarte simplu. Înainte de a alege modelul preferat, este bine să iei în considerare câțiva factori importanți, pentru a găsi soluția cea mai potrivită pentru nevoile tale:
grosimea pardoselii LVT:
-
- variază în funcție de forma de prezentare și de modul de fixare;
- modelele de tip scândură, cu sistem de prindere click, similar plăcilor de parchet, au o grosime care variază de la 5 mm la 6,5 mm;
- plăcile care folosesc adeziv sau cu peliculă autoadezivă au o grosime mai mică, de la 2 mm la 3 mm, pentru că nu includ muchiile necesare sistemelor de prindere cu click.
stratul de uzură:
-
- grosimea lui este direct proporțională cu gradul de rezistență:
-
-
- pentru o zonă cu trafic redus, stratul de uzură trebuie să fie între 0,2 și 0,5 mm;
- pentru zone cu trafic mediu, este nevoie de un strat de uzură de 0,5 mm;
- în spații cu trafic intens (hol, bucătărie, dormitorul copiilor), este nevoie de un strat de protecție mai mare de 0,5 mm.
-
forma de prezentare:
-
- plăci de pardoseală cu efect de gresie, lemn;
- scânduri similare parchetului din lemn sau laminatului.
designul:
-
- poate fi simplu sau să imite un alt tip de material (granit, ardezie, marmură);
- LVT-ul reproduce realist lemnul (tec, bambus, nuc etc.), cu nodurile autentice;
- poate fi cu imprimeuri geometrice;
- pardoseala LVT poate avea orice culoare, de la tonuri vibrante, intense, uni la cele pastelate, calde, bicolore sau cu mai multe nuanțe și modele.
Sfaturi practice:
- Pentru baie sau bucătărie, adică pentru zone cu umezeală ridicată, tipul ideal de pardoseală LVT este cel care se montează prin lipire cu adeziv. Aceasta, pentru că oferă o izolație excelentă, stabilitate maximă (nu se deformează la schimbările bruște de temperatură) și are o rezistență foarte bună în timp.
- Pentru living, dormitor, holuri, poți opta pentru plăci similare parchetului. În cazul încăperilor care au încălzire prin pardoseală, criteriile de alegere a pardoselii LVT sunt similare cu cele de care trebuie să ții cont atunci când alegi un tip de parchet potrivit pentru incalzirea prin pardoseala.
- Un alt aspect important îl reprezintă luminozitatea camerelor în care este montant. Astfel, în camerele intens luminate natural, cu ferestre foarte mari, este recomandată alegerea unei pardoseli LVT de culoare deschisă sau cu un strat protector mai gros ori foarte rezistent la radiații UV. Motivul este că, în ciuda modului de fabricație și a stratului protector cu filtre UV, culorile intense și vii pot fi afectate de expunerea îndelungată la lumina soarelui.
Cum se montează pardoseala LVT
Plăcile de Luxury Vinyl Tiles sunt foarte ușor de montat. Totuși, precum în cazul instalarii pardoselii din vinil sau a covorului PVC ori a altor tipuri de podele, este important să ții cont de anumite recomandări, ca să te asiguri că acestea sunt montate corect.
Plăcile LVT pot fi montate deasupra podelelor existente, dacă acestea sunt din categoria celor dure - lemn, piatră, ciment sau beton -, în stare bună, fără crăpături mari, goluri sau denivelări, și după ce au fost bine curățate în prealabil. Este necesar ca suportul să fie plan, curat și uscat.
Nu este recomandată instalarea pe podele acoperite cu materiale textile (mochetă) sau peste alte pardoseli de PVC ori linoleum. De asemenea, nu este indicată montarea peste parchet a plăcilor din LVT foarte subțiri sau prin lipire cu adeziv, ca urmare a efectului de telegrafare, prin care îmbinările plăcilor din substrat devin vizibile pe suprafața LVT-ului.
Sistemele de îmbinare cu click permit o instalare rapidă, similară metodelor de montare a plăcilor de parchet. Pentru că se poate monta foarte simplu, nu este nevoie să muți toată mobila din casă înainte, pentru că LVT-ul se poate pune pe bucăți, pas cu pas, repoziționând mobilierul pe măsură ce înaintezi.
Sfaturi practice:
- este foarte important ca, înainte de a fi montat, LVT-ul să fie lăsat în camera în care urmează a fi instalat, timp de 24 de ore, pentru aclimatizare; în felul acesta, se elimină riscul apariției unor deformări ulterioare;
- este necesară o schemă de montaj, care începe din mijlocul spațiului și continuă spre pereți, pentru o configurare armonioasă; astfel, pardoseala LVT va imita perfect aspectul natural al unei pardoseli de tipul parchetului din lemn masiv sau gresie;
- pentru ajustări, se folosesc cuttere bine ascuțite; tăierile se fac la limita cu peretele, dacă sunt necesare, pentru a putea fi mascate cu plinte;
- în cazul scândurilor LVT, montarea trebuie să respecte toate regulile valabile pentru parchet; de exemplu, dacă încăperea este dreptunghiulară, așază scândurile paralel cu peretele mai lung și, dacă este pătrată, montează scândurile spre sursa principală de lumină; în cazul în care instalezi LVT pe hol, pune întotdeauna scândurile pe lățimea acestuia;
- dacă este necesară utilizarea unui adeziv, sunt recomandați cei pe bază de apă, dar este important să citești cu atenție instrucțiunile de utilizare și recomandările producătorului.
- Pardoseala LVT este o alternativă modernă, practică și foarte convenabilă, atât în ceea ce privește prețul, cât și din perspectiva modului simplu prin care poate fi montată. Această podea elastică este ideală pentru locuințe, dar și pentru spațiile publice, datorită rezistenței excepționale pe care o dovedește.
Vezi și alte idei despre pardoseli
- Cum să alegi parchetul pentru încălzirea în pardoseală. 4 sfaturi utile
- Instalarea parchetului laminat. Ghid practic pentru montarea parchetului
- Rolul șapei: cum se prepară și cum se toarnă
- Cum să montezi plintele
- Cum montezi si intretii corect un parchet bucatarie
- Parchet laminat vs. parchet stratificat: cum îl alegi pe cel potrivit
- Umflarea parchetului - care sunt cauzele și ce soluții ai ca să o previi eficient
- Cum asortezi parchetul wenge - ce culori și finisaje să alegi ca să dai un plus de originalitate casei tale
- Totul despre parchetul din casa ta
- Cum să montezi corect si rapid parchet din lemn masiv
- Cum să montezi parchet laminat
- Rolul plintei și cum alegi modelul potrivit în funcție de pardoseală și de cameră
- Cum asortezi parchetul cu mobila
Sursa foto: Shutterstock.com