Comandă de minim 300 lei și ai transport gratuit până pe 9 august! Consultă aici regulamentul campaniei. Spor la cumpărături!
Idei și inspirație
Amenajarea unei locuințe mici: sfaturi pentru amenajarea fiecărei încăperi și greșeli de evitat

Amenajarea unei locuințe mici: sfaturi pentru amenajarea fiecărei încăperi și greșeli de evitat

Se încarcă...
164 vizualizări

Un apartament sau o casă de mici dimensiuni poate reprezenta o provocare, în ceea ce privește amenajarea. Cu toții ne dorim ca, prin amenajare, să ne transformăm locuința într-un cămin, aceasta să acopere aspectele practice (căldură, confort, etc.), dar și nevoile estetice, care contribuie la starea de bine. În continuare, ți-am pregătit câteva idei de amenajare a unei locuințe mici, de la primii pași în casă, pe hol, și până la dormitor, living și balcon. 

Sfaturi generale pentru amenajarea unei locuințe mici

Principala provocare care apare la amenajarea unui spațiu mic vine din dificultatea (aparentă) de a îmbina funcționalitatea cu designul. Mai jos sunt câteva sfaturi generale, utile în amenajarea unei locuințe mici:

 1. Optează pentru culori deschise, preferabil alb, bej sau crem, sau îmbină-le pe acestea cu nuanțele pastelate. Dacă zugravesti pereții în aceste nuanțe, camerele vor părea mai mari și mai luminoase;
 2. Alege piese de mobilier moderne, care îmbină designul minimalist cu elementele funcționale. De exemplu, un pat poate include și spațiu de depozitare, iar o canapea extensibilă poate fi strânsă, astfel evitându-se încărcarea camerei. În ceea ce privește dulapurile, se recomandă să mergi mai mult pe înălțime decât pe lățime sau chiar să alegi rafturi pe verticală, până aproape de tavan; acestea nu ocupă mult spațiu și îți oferă acces rapid la lucrurile dorite;
 3. Optează pentru elementele esențiale unei încăperi și evită să încarci camera cu lucruri inutile. Pe lângă piesele de mobilier, poți decora camera cu 1-2 tablouri sau cu un suport pentru fotografiile de familie;
 4. Alege o paletă cromatică echilibrată, optând fie pentru aceleași culori în întreaga casă, fie pentru nuanțe complementare. Astfel, vei crea un tot unitar, chiar și în lipsa spațiului;
 5. De multe ori, colțurile rămân goale. Aici poți monta rafturi pentru cărți sau un spațiu de depozitare;
 6. Dacă ai baia mică, poți economisi spațiu, montând un suport pentru prosoape pe ușă;
 7. Un alt truc recomandat de designerii de interior constă în folosirea oglinzilor. Acestea au utilitatea lor, dar și dublează lumina și dau impresia unei încăperi mai mari;
 8. Dacă nu ai spațiu în dormitor pentru noptiere, poți monta pe perete două rafturi rabatabile, pe care îți vei putea ține lampa, cartea pe care o citești înainte de culcare sau telefonul;
 9. O casă de mici dimensiuni va părea mereu mai încăpătoare, dacă menții ordinea. Încearcă să așezi lucrurile la locul lor. Altfel, vor apărea zone nevalorificate și colțuri de apartament unde lucrurile aglomerează;
 10. Pentru a crea iluzia de spațiu, poți elimina covoarele de mari dimensiuni sau să le înlocuiești cu preșuri mai mici, care vor putea fi folosite pentru a delimita zonele din locuință.

Cum amenajezi un dormitor mic

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere dintr-un apartament sau casă. Dacă este de mici dimensiuni, cu atât mai mult trebuie să fii atent la amenajarea sa. Un dormitor ar trebui să conțină piesele de mobilier esențiale pentru confort și să se adapteze la vârsta, stilul de viață și nevoile locatarilor. 
 
Amenajarea sa poate pune probleme, însă este mai simplă decât a altor încăperi din casă. Evită să amesteci culori și stiluri și optează pentru strictul necesar, legat de mobilier. Sunt suficiente un pat, polițe pentru lucrurile esențiale și una sau două noptiere. În lipsa spațiului, poți opta pentru o canapea cu spațiu de depozitare, unde vei putea ține lenjeria, perna și păturile. Dacă ai mai mult spațiu, poți introduce o comodă sau un dulap îngust și înalt. 
 
În general, se recomandă culori naturale pentru mobilier (crem, maro, negru), obiectele de decor putând consta în draperii în nuanțe calde. 
 
Pentru a mări vizual dormitorul, poți folosi draperii lungi, eventual, cu dungi verticale. Dacă le agăți cât mai aproape de tavan, înalță camera. 
 
Dacă spațiul nu îți permite decorațiuni, îți poți personaliza dormitorul prin aplicarea tapetului. Acesta vine într-o gamă largă de culori și modele și transformă orice dormitor, în doar câteva minute.

Sfaturi generale pentru amenajare

Cum amenajezi un living mic

Livingul sau sufrageria este locul în care îți petreci majoritatea timpului liber, alături de familie și prieteni. 
 
Dacă spațiul nu îți permite amplasarea unei canapele și a două fotolii, poți opta doar pentru canapea sau doar pentru fotolii, însă asigură-te că au spații generoase de depozitare. 
 
Similar dormitorului, și în living ar trebui să îmbini nuanțele neutre de alb, crem sau bej cu pasteluri sau culori calde. 

Cum aici nu va exista un dulap, pe lângă canapea și măsuța de cafea, decorațiunile vor fi reprezentate de câteva obiecte alese cu gust, pe care le vei putea monta direct pe perete sau pe un suport. O altă idee este să înlocuiești măsuța de cafea cu un cufăr sau cu un taburet cu spații de depozitare. 
 
Dacă nu ai spațiu pentru o comodă de televizor, acesta poate fi montat pe perete, cu ajutorul unui suport special. În cazul în care ești un împătimit al lecturii, clasica bibliotecă poate fi înlocuită cu rafturi montate pe verticală, inclusiv deasupra ușii de la sufragerie. Pentru a lărgi vizual, poți opta pentru oglinzi cu modele geometrice; acestea reflectă lumina și pot fi și un obiect de decor inedit. 
 
Dacă ai covor, asigură-te că toate piesele de mobilier sunt la marginea sa; altfel, spațiul este micșorat vizual.

Amenajarea unui dormitor mic

Cum amenajezi o bucătărie mică

Atunci când amenajezi o bucatarie mică, este important să acorzi atenție mai ales pieselor de mobilier și ustensilelor pe care le folosești frecvent. Culorile contează foarte mult. Dacă alegi nuanțe puternice, riști să creezi iluzia unui spațiu și mai mic. 
 
Optează pentru mobilier minimalist, cu suficient spațiu de depozitare. Pentru un aspect general unitar și aerisit, alege obiecte electrocasnice încorporabile.
 
În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți include o masă pliabilă pe perete; aceasta poate înlocui blatul de lucru, precum și zona de luat masa. Dacă dispui de o debara, te poți considera norocos. Aici îți vei putea depozita alimentele, vesela și electrocasnicele mari. 
 
Includerea unor separatoare/organizatoare îți va face gătitul mult mai ușor. Dedică sertare separate pentru cuțite, linguri și furculițe, condimente și capace pentru oale. Dacă îți place stilul rustic, poți agăța un suport pe tavan, pe care să pui tigăile, oalele și cănile. 
 
În lipsa spațiului pentru obiecte de decor, poți adăuga o pată de culoare, prin faianță sau gresie. O bucătărie, chiar și de mici dimensiuni, va ieși din anonimat, dacă alegi gresie cu model de tablă de șah.

Amenajarea unei bucatarii mici

Cum amenajezi o baie mică

O baie mică reprezintă o problemă în majoritatea apartamentelor. Într-o încăpere mică, evită să alegi o chiuvetă dublă sau o cadă care ocupă jumătate de baie. Obiectele sanitare, precum și gresia și faianța ar trebui alese în culori cât mai deschise. Albul este ideal, deoarece mărește vizual baia. 
 
Pentru a amplifica dimensiunile băii, poți alege o cabină de duș cu ușă din sticlă. În cazul în care dorești o cadă, poți alege un model cu suficient spațiu de depozitare sub ea. Alternativ, poți monta polițe speciale pentru baie, pe pereți. Aici vei putea depozita produse de igienă, detergenți sau prosoape. În lipsă de spațiu, poți amenaja un dulap sau câteva rafturi până în tavan, deasupra toaletei. 

Poți prinde de perete un suport special pentru cosmetice sau, dacă spațiul permite, poți monta un dulap prevăzut cu o oglindă. Ca decorațiuni, poți pune 1-2 plante (rezistente la umiditate și la lipsa luminii naturale) și câteva lumânări parfumate.

Greseli de evitat

Cum amenajezi un balcon mic

Indiferent de dimensiuni, balconul are un potențial imens de amenajare. Ce rol ocupă sau îți dorești să ocupe? Îl vei folosi ca dressing, spațiu de depozitare, birou, loc de luat cafeaua, zonă de joacă pentru copii? Este închis sau deschis? Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta mult în amenajarea balconului.
 
În primul rând, nu ar trebui să lipsească o măsuță cu scaune, chiar și pliabile. Dacă ai, totuși, ceva mai mult spațiu, poți monta o băncuță, pe care îți poți petrece diminețile sau serile. O alternativă este să folosește perne mari, pufoase. Acestea vor putea fi folosite atât pentru după-amiezile cu prietenii, cât și dacă îți muți, temporar, biroul la aer proaspăt. 
 
Verdele este un alt element obligatoriu pe balcon. Poți opta pentru 1-2 ghivece cu flori, dacă spațiul îți permite, sau pentru un suport de perete pentru plante cățărătoare.

Cum amenajezi un balcon mic

Cum amenajezi un hol mic

Indiferent că este vorba de holul de la intrare sau de un hol de trecere, acesta este parte a casei și nu ar trebui trecut cu vederea, atunci când te ocupi de amenajare. 
 
Holul de la intrare reprezintă, în linii mari, cartea de vizită a casei. Ar trebui să fie un spațiu care să îi întâmpine pe oaspeți și un loc în care să îți depozitezi încălțămintea și îmbrăcămintea. Pentru o atmosferă ospitalieră, poți opta pentru un panou cu amintiri din vacanță, fotografii cu familia sau tablouri dragi. 
 
În cazul holului de trecere între camere, designul ar trebui să se integreze bine cu restul încăperilor. 
 
Dacă holul este un loc semi întunecos, poți aduce lumina printr-un ansamblu de oglinzi sau printr-un sistem inedit de iluminat. Oglinzile cu forme geometrice vor mări semnificativ holul și, în același timp, vor impresiona, fără a încărca spațiul. 
 
În orice moment în care îți lipsesc ideile, poți decora holul cu tapet. Acesta nu ocupă spațiu și aduce o notă plăcută.

Cum amenajezi un hol mic

Sfaturi pentru iluminarea unei locuințe mici

În spațiile mici, iluminarea este foarte importantă, indiferent de stilul de amenajare ales și de destinația încăperii. În cazul băii, al livingului sau al holului, te poți folosi de oglinzi, pentru a mări vizual încăperea.

Iluminarea trebuie adaptată în funcție de nevoi. Astfel, în bucătărie este nevoie de o lumină puternică, pentru a putea găti în liniște, fără emoții - aplicele sunt o opțiune eficientă și practică. Pentru baie, este nevoie de o lumină suficient de bună, pentru a-ți permite să ajungi la duș, să te speli pe dinți și să te piepteni.

În camere, atât în dormitor, cât și în living, se merge pe obiecte de iluminat care oferă o lumină caldă. Lumina galbenă se potrivește în living, în timp ce, în dormitor, poți alege lumină ambientală, ușor difuză, pentru a crea o atmosferă de relaxare. În balcon, poți monta luminițe asemănătoare celor de brad, pentru o atmosferă intimă.

Sfaturi pentru iluminarea unei locuinte mici

Greșeli de evitat în amenajarea unei locuințe mici

Dacă îți amenajezi locuința, mai jos poți vedea câteva dintre cele mai comune greșeli pe care le poți face:

 • Ai prea multe obiecte mici – poate părea paradoxal, însă un spațiu de mici dimensiuni nu pare mai mare, dacă este decorat cu obiecte mici și multe. Deși mobila adaptată mărimii camerei poate ajuta, prea multe accesorii, perne și lucruri pot face ca o încăpere să pară și mai mică. Elimină excesul și înlocuiește lucrurile mici cu unul singur, mai mare. De exemplu, dacă ai mai multe măsuțe, le poți înlocui cu o masă de cafea ceva mai mare;
 • Nu folosești spațiul pe verticală – spațiile mici duc lipsă de loc pe podea, însă, dacă te uiți în sus, vei vedea că există spațiu. Alege un perete fără ferestre sau uși și montează rafturi, pentru o mai bună organizare a lucrurilor tale. În special în bucătărie, rafturile până în tavan te ajută să îți organizezi lucrurile și oferă o atmosferă aerisită;
 • Nu este loc pentru trafic – frecvent, spațiile mici sunt ocupate de mobilă și accesorii, pe care trebuie să le ocolești sau chiar sări, pentru a intra sau ieși din cameră (de exemplu, o canapea care blochează intrarea în living sau un dulap masiv care nu îți permite să treci). Încăperile de mici dimensiuni au nevoie de mobilă adaptată, dar care să permită trecerea ușoară. Înainte de a cumpăra mobilă, fă-ți un plan și ai în vedere ușile, ferestrele și spațiile înguste. Poți inclusiv să rearanjezi mobila pe care o ai, pentru a vedea dacă se potrivește mai bine într-un alt mod.

Amenajarea unei locuințe mici se poate dovedi a fi un proiect amplu. De aceea, este important să îți faci un plan, înainte de a începe. Stabilește culorile, tipul de mobilă și obiectele de decor, pentru ca atât fiecare încăpere în parte, cât și locuința în ansamblul ei să fie în armonie. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România