Idei și inspirație
amenajare locuinta mica

Interioare case: sfaturi și greșeli de evitat în amenajarea unei locuințe mici

Se încarcă...

Un apartament sau o casă de mici dimensiuni poate reprezenta o reală provocare, în ceea ce privește amenajarea. Cu toții ne dorim ca, prin amenajare, să ne transformăm locuința într-o oază de relaxare, care să acopere aspectele practice (căldură, confort etc.), dar și nevoile estetice, care contribuie la starea de bine. În continuare, ți-am pregătit câteva idei de amenajare a unei locuințe mici, de la primii pași în casă, pe hol, și până la dormitor, living și balcon. 

Sfaturi generale despre amenajări interioare pentru locuințe mici

Principala provocare ce apare la amenajarea interioară a unei case mici vine din dificultatea (aparentă) de a îmbina funcționalitatea cu designul. Mai jos sunt câteva sfaturi generale, utile în amenajarea unei locuințe mici:

  1. Optează pentru culori deschise, preferabil alb, bej sau crem, sau îmbină-le pe acestea cu nuanțele pastelate. Dacă zugrăvești pereții în aceste nuanțe, camerele vor părea mai mari și mai luminoase;
  2. Alege piese de mobilier moderne, care îmbină designul minimalist cu elementele funcționale. De exemplu, un pat poate include și spațiu de depozitare, iar o canapea extensibilă poate fi strânsă, astfel evitându-se încărcarea camerei. În ceea ce privește dulapurile, se recomandă să mergi mai mult pe înălțime decât pe lățime sau chiar să alegi rafturi pe verticală, până aproape de tavan; acestea nu ocupă mult spațiu și îți oferă acces rapid la lucrurile dorite;
  3. Optează pentru elementele esențiale unei încăperi și evită să încarci camera cu lucruri inutile. Pe lângă piesele de mobilier, poți decora camera cu 1-2 tablouri sau cu un suport pentru fotografiile de familie;
  4. Alege o paletă cromatică echilibrată, optând fie pentru aceleași culori în întreaga casă, fie pentru nuanțe complementare. Astfel, vei crea un aspect unitar, chiar și în lipsa spațiului;
  5. De multe ori, colțurile rămân goale. Aici poți monta rafturi pentru cărți sau un spațiu de depozitare;
  6. Dacă ai baia mică, poți economisi spațiu, montând pe ușă un suport pentru prosoape;
  7. Un alt truc recomandat de designerii de interior constă în folosirea oglinzilor. Acestea au utilitatea lor, dar și dublează lumina, oferind impresia unei încăperi mai mari;
  8. Dacă nu ai spațiu în dormitor pentru noptiere, poți monta pe perete două rafturi rabatabile, pe care îți vei putea ține lampa, cartea pe care o citești înainte de culcare sau telefonul;
  9. O casă de mici dimensiuni va părea mereu mai încăpătoare, dacă menții ordinea. Încearcă să așezi lucrurile la locul lor. Altfel, vor apărea zone nevalorificate și colțuri de apartament unde lucrurile aglomerează;
  10. Pentru a crea iluzia de spațiu, poți elimina covoarele de mari dimensiuni sau să le înlocuiești cu preșuri mai mici, care vor putea fi folosite pentru a delimita zonele din locuință. 

Dacă îți dorești să aduci o nouă înfățișare locuinței tale, un prim pas ar fi să începi prin zugrăvirea pereților. Alege vopsele lavabile pentru interior din gama Brico Dépôt, pentru a te bucura de rezultate sigure și de durată. 

Inspirații amenajări interioare pentru locuințe mici

Indiferent dacă este vorba de dormitor, bucătărie, baie sau hol, un spațiu mic se poate transforma în totalitate, prin câteva idei de amenajări interioare. Ai nevoie de obiecte cu impact și utile, cât să nu încarce locul. 

Cum amenajezi un dormitor mic

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere dintr-o casă. Dacă este de mici dimensiuni, cu atât mai mult trebuie să fii atent la amenajarea lui. Un dormitor ar trebui să conțină piesele de mobilier esențiale pentru confort și să se adapteze la vârsta, stilul de viață și nevoile locatarilor. 

Amenajarea sa poate pune probleme, însă este mai simplă decât a altor încăperi din casă. Evită să amesteci culori și stiluri și optează pentru strictul necesar, legat de mobilier. Sunt suficiente un pat, polițe pentru lucrurile esențiale și una sau două noptiere. În lipsa spațiului, poți opta pentru o canapea cu loc de depozitare, unde vei putea ține lenjeria, perna și păturile. Dacă ai mai mult spațiu, poți introduce o comodă sau un dulap îngust și înalt. 

În general, se recomandă culori naturale pentru mobilier (crem, maro, negru), obiectele de decor putând consta în draperii în nuanțe calde. Pentru a mări vizual dormitorul, poți folosi draperii lungi, eventual, cu dungi verticale. Dacă le agăți cât mai aproape de tavan, acestea înalță camera. 

Când nu ai spațiu pentru decorațiuni, îți poți personaliza dormitorul prin aplicarea tapetului. Acesta vine într-o gamă largă de culori și modele și transformă orice dormitor, în doar câteva minute, făcând ca orice metodă de amenajare interioare case să fie mai ușoară.

Sfaturi generale pentru amenajare


Dacă te gândești la metode care să aducă valoare dormitorului tău, atunci ar trebui să îți îndrepți atenția către ferestre. Alege draperii în diferite culori și stiluri de la Brico Dépôt, pentru a schimba în totalitate încăperea. 

Cum amenajezi un living mic

Livingul sau sufrageria este locul în care îți petreci majoritatea timpului liber, alături de familie și prieteni. Dacă spațiul nu îți permite amplasarea unei canapele și a două fotolii, poți opta doar pentru canapea sau doar pentru fotolii, însă asigură-te că au spații generoase de depozitare. 

Similar dormitorului, și în living ar trebui să îmbini nuanțele neutre de alb, crem sau bej cu pasteluri sau culori calde. Cum aici nu va exista un dulap, pe lângă canapea și măsuța de cafea, decorațiunile vor fi reprezentate de câteva obiecte alese cu gust, pe care le vei putea monta direct pe perete sau pe un suport. O altă idee pentru interiorul casei este să înlocuiești măsuța de cafea cu un cufăr sau cu un taburet cu spații de depozitare. 

Când nu ai spațiu pentru o comodă de televizor, îl poți monta pe perete, cu ajutorul unui suport special. În cazul în care ești un împătimit al lecturii, clasica bibliotecă poate fi înlocuită cu rafturi montate pe verticală, inclusiv deasupra ușii de la sufragerie. Pentru a lărgi vizual, poți opta pentru oglinzi cu modele geometrice; acestea reflectă lumina și pot fi și un obiect de decor inedit. 

Dacă ai covor, asigură-te că toate piesele de mobilier sunt la marginea sa, ca spațiul să fie micșorat vizual. 

Cu siguranță îți dorești ca dormitorul tău să fie bine organizat, dar și să iasă în evidență, prin obiecte de decor. Alege rafturi metalice si etajere de la Brico Dépôt și transformă dormitorul într-un loc organizat și confortabil. 

Amenajarea unui dormitor mic

Cum amenajezi o bucătărie mică 

Atunci când amenajezi o bucătărie mică, este important să acorzi atenție mai ales pieselor de mobilier și ustensilelor pe care le folosești frecvent. Culorile contează foarte mult. Dacă alegi nuanțe puternice, riști să creezi iluzia unei încăperi și mai mici. 

Optează pentru mobilier minimalist, cu suficient spațiu de depozitare. Pentru un aspect general unitar și aerisit, alege obiecte electrocasnice încorporabile.

În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți include o masă pliabilă pe perete; aceasta poate înlocui blatul de lucru, precum și zona de luat masa. Dacă dispui de o debara, te poți considera norocos. Aici îți vei putea depozita alimentele și vesela. 

Includerea unor separatoare/organizatoare îți va face gătitul mult mai ușor. Dedică sertare separate pentru cuțite, linguri și furculițe, condimente și capace pentru oale. Dacă îți place stilul rustic, poți agăța un suport pe tavan, pe care să pui tigăile, oalele și cănile. 

În lipsa spațiului pentru obiecte de decor, poți adăuga o pată de culoare, prin faianță sau gresie. O bucătărie, chiar și de mici dimensiuni, va ieși din anonimat, dacă alegi gresie cu model de tablă de șah.

Orice proces de amenajare necesită atenție sporită, timp și răbdare, în special când vine vorba de bucătărie. Descoperă câteva idei si sfaturi esentiale pentru o bucatarie de vis, pentru ca întreg procesul să fie mai ușor. 

Amenajarea unei bucatarii mici

Cum amenajezi o baie mică

O baie mică reprezintă o problemă în majoritatea apartamentelor. Într-o încăpere mică, evită să alegi o chiuvetă dublă sau o cadă care ocupă jumătate de baie. Obiectele sanitare, dar și gresia și faianța ar trebui alese în culori cât mai deschise. Albul este ideal, deoarece mărește vizual baia și îți va oferi o amenajare interioară în casa ta surprinzătoare. 

Pentru a amplifica dimensiunile băii, poți alege o cabină de duș cu ușă din sticlă. În cazul în care dorești o cadă, poți alege un model cu suficient spațiu de depozitare sub ea. Alternativ, poți monta polițe speciale pentru baie, pe pereți. Aici vei putea depozita produse de igienă, detergenți sau prosoape. În lipsă de spațiu, poți amenaja un dulap sau câteva rafturi până în tavan, deasupra toaletei. 

Poți prinde de perete un suport special pentru cosmetice sau, dacă spațiul permite, poți monta un dulap prevăzut cu o oglindă. Ca decorațiuni, poți pune 1-2 plante (rezistente la umiditate și la lipsa luminii naturale) și câteva lumânări parfumate.

Ca să te bucuri de un spațiu organizat și cu un design plăcut, este important să te folosești de obiecte care aduc valoare. Alege suporturi de prosoape pentru baie în diferite forme, care să se integreze cu ușurință, alături de restul obiectelor. 

Greseli de evitat

Cum amenajezi un balcon mic

Indiferent de dimensiuni, balconul are un potențial imens de amenajare. Ce rol ocupă sau îți dorești să ocupe? Îl vei folosi ca dressing, spațiu de depozitare, birou, loc de luat cafeaua, zonă de joacă pentru copii? Este închis sau deschis? Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta mult în amenajarea balconului.

În primul rând, nu ar trebui să lipsească o măsuță cu scaune, chiar și pliabile. Dacă ai, totuși, ceva mai mult spațiu, poți monta o băncuță, pe care îți poți petrece diminețile sau serile. O alternativă este să folosește perne mari, pufoase. Acestea vor putea fi folosite atât pentru după-amiezile cu prietenii, cât și dacă îți muți, temporar, biroul la aer proaspăt. 

Verdele este un alt element obligatoriu pe balcon. Poți opta pentru 1-2 ghivece cu flori, dacă spațiul îți permite, sau pentru un suport de perete pentru plante cățărătoare. Este indicat să cauți inspirație de case frumos amenajate în interior și să aplici ideile și pentru locuința ta. 

Îți dorești să îți transformi balconul într-o mică terasă? Atunci optează pentru mese pentru gradini si terase de la Brico Dépôt! Cu siguranță vei găsi o opțiune care să se potrivească de minune în balconul tău. 

Cum amenajezi un balcon mic

Cum amenajezi un hol mic

Indiferent că este vorba de holul de la intrare sau de un hol de trecere, acesta este parte a casei și nu ar trebui trecut cu vederea, atunci când te ocupi de amenajare. 

Holul de la intrare reprezintă, în linii mari, cartea de vizită a casei. Ar trebui să fie un spațiu care să îi întâmpine pe oaspeți și un loc în care să îți depozitezi încălțămintea și îmbrăcămintea. Pentru o atmosferă ospitalieră, poți opta pentru un panou cu amintiri din vacanță, fotografii cu familia sau tablouri dragi. Acesta va oferi un aer interior modern locuinței tale. 

În cazul holului de trecere între camere, designul ar trebui să se integreze bine cu restul încăperilor. 

Dacă holul este un loc semi întunecos, poți aduce lumina printr-un ansamblu de oglinzi sau printr-un sistem inedit de iluminat. Oglinzile cu forme geometrice vor mări semnificativ holul și, în același timp, vor impresiona, fără a încărca spațiul. 

În orice moment în care îți lipsesc ideile, poți decora holul cu tapet. Acesta nu ocupă spațiu și aduce o notă plăcută.

Ești în căutare de inspirație pentru amenajarea locuinței? O variantă care îți poate oferi rezultate uimitoare este tapetul. Descoperă gama de tapet si fototapet de la Brico Dépôt și întreg ambientul se va schimba!

Cum amenajezi un hol mic

De ce să alegi obiectele pentru amenajarea locuinței tale de mici dimensiuni de la Brico Dépôt

Brico Dépôt îți oferă cele mai bune soluții pentru amenajarea locuinței tale. Mai jos sunt câteva motive pentru care să alegi obiectele pentru amenajare de la Brico Dépôt, atât pentru baie și bucătărie, cât și pentru orice alte încăperi:

  • creezi un spațiu modern, funcțional, simplu, ușor de întreținut și sustenabil;
  • te bucuri de produse de calitate excepțională, pe care le poți comanda online; acestea îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse durabile la prețuri avantajoase;
  • peste 70% dintre produse sunt din surse sustenabile, iar procentul este în creștere.

Amenajare casă mică: sfaturi pentru iluminare

În spațiile mici, iluminarea este foarte importantă, indiferent de stilul de amenajare ales și de destinația încăperii. În cazul băii, al livingului sau al holului, te poți folosi de oglinzi, pentru a mări vizual încăperea.

Iluminarea trebuie adaptată în funcție de nevoi. Astfel, în bucătărie este nevoie de o lumină puternică, pentru a putea găti în liniște, fără emoții - aplicele sunt o opțiune eficientă și practică. Pentru baie, este nevoie de o lumină suficient de bună, pentru a-ți permite să ajungi la duș, să te speli pe dinți și să te piepteni.

În camere, atât în dormitor, cât și în living, se merge pe obiecte de iluminat care oferă o lumină caldă. Lumina galbenă se potrivește în living, în timp ce, în dormitor, poți alege lumină ambientală, ușor difuză, pentru a crea o atmosferă de relaxare. În balcon, poți monta luminițe asemănătoare celor de brad, pentru o atmosferă intimă.

Vrei să ai parte de o lumină puternică atunci când gătești sau când te joci cu prietenii? Alege aplice interioare de la Brico Dépôt, atât pentru design, cât și pentru confortul pe care îl creează datorită luminii. 

Sfaturi pentru iluminarea unei locuinte mici

Idei de amenajări interioare și greșeli de evitat pentru locuințe mici

Dacă îți amenajezi locuința, mai jos poți vedea câteva dintre cele mai comune greșeli pe care le poți face:

  1. Ai prea multe obiecte mici – poate părea paradoxal, însă un spațiu de mici dimensiuni nu pare mai mare, dacă este decorat cu obiecte mici și multe. Deși mobila adaptată mărimii camerei poate ajuta, prea multe accesorii, perne și lucruri pot face ca o încăpere să pară și mai mică. Elimină excesul și înlocuiește lucrurile mici cu unul singur, mai mare. De exemplu, dacă ai mai multe măsuțe, le poți înlocui cu o masă de cafea ceva mai mare;
  2. Nu folosești spațiul pe verticală – spațiile mici duc lipsă de loc pe podea, însă, dacă te uiți în sus, vei vedea că există spațiu. Alege un perete fără ferestre sau uși și montează rafturi, pentru o mai bună organizare a lucrurilor tale. În special în bucătărie, rafturile până în tavan oferă o atmosferă aerisită;
  3. Nu este loc pentru trafic – frecvent, spațiile mici sunt ocupate de mobilă și accesorii, pe care trebuie să le ocolești sau chiar sări, pentru a intra sau ieși din cameră (de exemplu, o canapea care blochează intrarea în living sau un dulap masiv, care nu îți permite să treci). Încăperile de mici dimensiuni au nevoie de mobilă adaptată, care să permită trecerea ușoară. Înainte de a cumpăra mobilă, fă-ți un plan și ai în vedere ușile, ferestrele și spațiile înguste. Poți inclusiv să rearanjezi mobila pe care o ai, pentru a vedea dacă se potrivește mai bine într-un alt mod.

Amenajarea unei locuințe mici se poate dovedi a fi un parcurs amplu. De aceea, este important să îți faci un plan cu idei de design interior, înainte de a începe. Stabilește culorile, tipul de mobilă și obiectele de decor, pentru ca atât fiecare încăpere în parte, cât și locuința în ansamblul ei să fie în armonie și să te bucuri de o amenajare interioară așa cum ți-ai dorit. 

Sursa foto: Shutterstock

Un apartament sau o casă de mici dimensiuni poate reprezenta o reală provocare, în ceea ce privește amenajarea. Cu toții ne dorim ca, prin amenajare, să ne transformăm locuința într-o oază de relaxare, care să acopere aspectele practice (căldură, confort etc.), dar și nevoile estetice, care contribuie la starea de bine. În continuare, ți-am pregătit câteva idei de amenajare a unei locuințe mici, de la primii pași în casă, pe hol, și până la dormitor, living și balcon. 


Sfaturi generale despre amenajări interioare pentru locuințe mici
Inspirații amenajări interioare pentru locuințe mici
Cum amenajezi un dormitor mic
Cum amenajezi un living mic
Cum amenajezi o bucătărie mică
Cum amenajezi o baie mică
Cum amenajezi un balcon mic
Cum amenajezi un hol mic
Amenajare casă mică: sfaturi pentru iluminare
Idei de amenajări interioare și greșeli de evitat pentru locuințe mici

Sfaturi generale despre amenajări interioare pentru locuințe mici

Principala provocare ce apare la amenajarea interioară a unei case mici vine din dificultatea (aparentă) de a îmbina funcționalitatea cu designul. Mai jos sunt câteva sfaturi generale, utile în amenajarea unei locuințe mici:

  1. Optează pentru culori deschise, preferabil alb, bej sau crem, sau îmbină-le pe acestea cu nuanțele pastelate. Dacă zugrăvești pereții în aceste nuanțe, camerele vor părea mai mari și mai luminoase;
  2. Alege piese de mobilier moderne, care îmbină designul minimalist cu elementele funcționale. De exemplu, un pat poate include și spațiu de depozitare, iar o canapea extensibilă poate fi strânsă, astfel evitându-se încărcarea camerei. În ceea ce privește dulapurile, se recomandă să mergi mai mult pe înălțime decât pe lățime sau chiar să alegi rafturi pe verticală, până aproape de tavan; acestea nu ocupă mult spațiu și îți oferă acces rapid la lucrurile dorite;
  3. Optează pentru elementele esențiale unei încăperi și evită să încarci camera cu lucruri inutile. Pe lângă piesele de mobilier, poți decora camera cu 1-2 tablouri sau cu un suport pentru fotografiile de familie;
  4. Alege o paletă cromatică echilibrată, optând fie pentru aceleași culori în întreaga casă, fie pentru nuanțe complementare. Astfel, vei crea un aspect unitar, chiar și în lipsa spațiului;
  5. De multe ori, colțurile rămân goale. Aici poți monta rafturi pentru cărți sau un spațiu de depozitare;
  6. Dacă ai baia mică, poți economisi spațiu, montând pe ușă un suport pentru prosoape;
  7. Un alt truc recomandat de designerii de interior constă în folosirea oglinzilor. Acestea au utilitatea lor, dar și dublează lumina, oferind impresia unei încăperi mai mari;
  8. Dacă nu ai spațiu în dormitor pentru noptiere, poți monta pe perete două rafturi rabatabile, pe care îți vei putea ține lampa, cartea pe care o citești înainte de culcare sau telefonul;
  9. O casă de mici dimensiuni va părea mereu mai încăpătoare, dacă menții ordinea. Încearcă să așezi lucrurile la locul lor. Altfel, vor apărea zone nevalorificate și colțuri de apartament unde lucrurile aglomerează;
  10. Pentru a crea iluzia de spațiu, poți elimina covoarele de mari dimensiuni sau să le înlocuiești cu preșuri mai mici, care vor putea fi folosite pentru a delimita zonele din locuință. 

Dacă îți dorești să aduci o nouă înfățișare locuinței tale, un prim pas ar fi să începi prin zugrăvirea pereților. Alege vopsele lavabile pentru interior din gama Brico Dépôt, pentru a te bucura de rezultate sigure și de durată. 

Inspirații amenajări interioare pentru locuințe mici

Indiferent dacă este vorba de dormitor, bucătărie, baie sau hol, un spațiu mic se poate transforma în totalitate, prin câteva idei de amenajări interioare. Ai nevoie de obiecte cu impact și utile, cât să nu încarce locul. 

Cum amenajezi un dormitor mic
Dormitorul este una dintre cele mai importante camere dintr-o casă. Dacă este de mici dimensiuni, cu atât mai mult trebuie să fii atent la amenajarea lui. Un dormitor ar trebui să conțină piesele de mobilier esențiale pentru confort și să se adapteze la vârsta, stilul de viață și nevoile locatarilor. 

Amenajarea sa poate pune probleme, însă este mai simplă decât a altor încăperi din casă. Evită să amesteci culori și stiluri și optează pentru strictul necesar, legat de mobilier. Sunt suficiente un pat, polițe pentru lucrurile esențiale și una sau două noptiere. În lipsa spațiului, poți opta pentru o canapea cu loc de depozitare, unde vei putea ține lenjeria, perna și păturile. Dacă ai mai mult spațiu, poți introduce o comodă sau un dulap îngust și înalt. 

În general, se recomandă culori naturale pentru mobilier (crem, maro, negru), obiectele de decor putând consta în draperii în nuanțe calde. Pentru a mări vizual dormitorul, poți folosi draperii lungi, eventual, cu dungi verticale. Dacă le agăți cât mai aproape de tavan, acestea înalță camera. 

Când nu ai spațiu pentru decorațiuni, îți poți personaliza dormitorul prin aplicarea tapetului. Acesta vine într-o gamă largă de culori și modele și transformă orice dormitor, în doar câteva minute, făcând ca orice metodă de amenajare interioare case să fie mai ușoară.

Sfaturi generale pentru amenajare

Cum amenajezi un living mic

Livingul sau sufrageria este locul în care îți petreci majoritatea timpului liber, alături de familie și prieteni. 
 
Dacă spațiul nu îți permite amplasarea unei canapele și a două fotolii, poți opta doar pentru canapea sau doar pentru fotolii, însă asigură-te că au spații generoase de depozitare. 
 
Similar dormitorului, și în living ar trebui să îmbini nuanțele neutre de alb, crem sau bej cu pasteluri sau culori calde. 

Cum aici nu va exista un dulap, pe lângă canapea și măsuța de cafea, decorațiunile vor fi reprezentate de câteva obiecte alese cu gust, pe care le vei putea monta direct pe perete sau pe un suport. O altă idee este să înlocuiești măsuța de cafea cu un cufăr sau cu un taburet cu spații de depozitare. 
 
Dacă nu ai spațiu pentru o comodă de televizor, acesta poate fi montat pe perete, cu ajutorul unui suport special. În cazul în care ești un împătimit al lecturii, clasica bibliotecă poate fi înlocuită cu rafturi montate pe verticală, inclusiv deasupra ușii de la sufragerie. Pentru a lărgi vizual, poți opta pentru oglinzi cu modele geometrice; acestea reflectă lumina și pot fi și un obiect de decor inedit. 
 
Dacă ai covor, asigură-te că toate piesele de mobilier sunt la marginea sa; altfel, spațiul este micșorat vizual.

Amenajarea unui dormitor mic

Cum amenajezi o bucătărie mică

Atunci când amenajezi o bucatarie mică, este important să acorzi atenție mai ales pieselor de mobilier și ustensilelor pe care le folosești frecvent. Culorile contează foarte mult. Dacă alegi nuanțe puternice, riști să creezi iluzia unui spațiu și mai mic. 
 
Optează pentru mobilier minimalist, cu suficient spațiu de depozitare. Pentru un aspect general unitar și aerisit, alege obiecte electrocasnice încorporabile.
 
În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți include o masă pliabilă pe perete; aceasta poate înlocui blatul de lucru, precum și zona de luat masa. Dacă dispui de o debara, te poți considera norocos. Aici îți vei putea depozita alimentele, vesela și electrocasnicele mari. 
 
Includerea unor separatoare/organizatoare îți va face gătitul mult mai ușor. Dedică sertare separate pentru cuțite, linguri și furculițe, condimente și capace pentru oale. Dacă îți place stilul rustic, poți agăța un suport pe tavan, pe care să pui tigăile, oalele și cănile. 
 
În lipsa spațiului pentru obiecte de decor, poți adăuga o pată de culoare, prin faianță sau gresie. O bucătărie, chiar și de mici dimensiuni, va ieși din anonimat, dacă alegi gresie cu model de tablă de șah.

Amenajarea unei bucatarii mici

Cum amenajezi o baie mică

O baie mică reprezintă o problemă în majoritatea apartamentelor. Într-o încăpere mică, evită să alegi o chiuvetă dublă sau o cadă care ocupă jumătate de baie. Obiectele sanitare, precum și gresia și faianța ar trebui alese în culori cât mai deschise. Albul este ideal, deoarece mărește vizual baia. 
 
Pentru a amplifica dimensiunile băii, poți alege o cabină de duș cu ușă din sticlă. În cazul în care dorești o cadă, poți alege un model cu suficient spațiu de depozitare sub ea. Alternativ, poți monta polițe speciale pentru baie, pe pereți. Aici vei putea depozita produse de igienă, detergenți sau prosoape. În lipsă de spațiu, poți amenaja un dulap sau câteva rafturi până în tavan, deasupra toaletei. 

Poți prinde de perete un suport special pentru cosmetice sau, dacă spațiul permite, poți monta un dulap prevăzut cu o oglindă. Ca decorațiuni, poți pune 1-2 plante (rezistente la umiditate și la lipsa luminii naturale) și câteva lumânări parfumate.

Greseli de evitat

Cum amenajezi un balcon mic

Indiferent de dimensiuni, balconul are un potențial imens de amenajare. Ce rol ocupă sau îți dorești să ocupe? Îl vei folosi ca dressing, spațiu de depozitare, birou, loc de luat cafeaua, zonă de joacă pentru copii? Este închis sau deschis? Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta mult în amenajarea balconului.
 
În primul rând, nu ar trebui să lipsească o măsuță cu scaune, chiar și pliabile. Dacă ai, totuși, ceva mai mult spațiu, poți monta o băncuță, pe care îți poți petrece diminețile sau serile. O alternativă este să folosește perne mari, pufoase. Acestea vor putea fi folosite atât pentru după-amiezile cu prietenii, cât și dacă îți muți, temporar, biroul la aer proaspăt. 
 
Verdele este un alt element obligatoriu pe balcon. Poți opta pentru 1-2 ghivece cu flori, dacă spațiul îți permite, sau pentru un suport de perete pentru plante cățărătoare.

Cum amenajezi un balcon mic

Cum amenajezi un hol mic

Indiferent că este vorba de holul de la intrare sau de un hol de trecere, acesta este parte a casei și nu ar trebui trecut cu vederea, atunci când te ocupi de amenajare. 
 
Holul de la intrare reprezintă, în linii mari, cartea de vizită a casei. Ar trebui să fie un spațiu care să îi întâmpine pe oaspeți și un loc în care să îți depozitezi încălțămintea și îmbrăcămintea. Pentru o atmosferă ospitalieră, poți opta pentru un panou cu amintiri din vacanță, fotografii cu familia sau tablouri dragi. 
 
În cazul holului de trecere între camere, designul ar trebui să se integreze bine cu restul încăperilor. 
 
Dacă holul este un loc semi întunecos, poți aduce lumina printr-un ansamblu de oglinzi sau printr-un sistem inedit de iluminat. Oglinzile cu forme geometrice vor mări semnificativ holul și, în același timp, vor impresiona, fără a încărca spațiul. 
 
În orice moment în care îți lipsesc ideile, poți decora holul cu tapet. Acesta nu ocupă spațiu și aduce o notă plăcută.

Cum amenajezi un hol mic

Sfaturi pentru iluminarea unei locuințe mici

În spațiile mici, iluminarea este foarte importantă, indiferent de stilul de amenajare ales și de destinația încăperii. În cazul băii, al livingului sau al holului, te poți folosi de oglinzi, pentru a mări vizual încăperea.

Iluminarea trebuie adaptată în funcție de nevoi. Astfel, în bucătărie este nevoie de o lumină puternică, pentru a putea găti în liniște, fără emoții - aplicele sunt o opțiune eficientă și practică. Pentru baie, este nevoie de o lumină suficient de bună, pentru a-ți permite să ajungi la duș, să te speli pe dinți și să te piepteni.

În camere, atât în dormitor, cât și în living, se merge pe obiecte de iluminat care oferă o lumină caldă. Lumina galbenă se potrivește în living, în timp ce, în dormitor, poți alege lumină ambientală, ușor difuză, pentru a crea o atmosferă de relaxare. În balcon, poți monta luminițe asemănătoare celor de brad, pentru o atmosferă intimă.

Sfaturi pentru iluminarea unei locuinte mici

Greșeli de evitat în amenajarea unei locuințe mici

Dacă îți amenajezi locuința, mai jos poți vedea câteva dintre cele mai comune greșeli pe care le poți face:

  • Ai prea multe obiecte mici – poate părea paradoxal, însă un spațiu de mici dimensiuni nu pare mai mare, dacă este decorat cu obiecte mici și multe. Deși mobila adaptată mărimii camerei poate ajuta, prea multe accesorii, perne și lucruri pot face ca o încăpere să pară și mai mică. Elimină excesul și înlocuiește lucrurile mici cu unul singur, mai mare. De exemplu, dacă ai mai multe măsuțe, le poți înlocui cu o masă de cafea ceva mai mare;
  • Nu folosești spațiul pe verticală – spațiile mici duc lipsă de loc pe podea, însă, dacă te uiți în sus, vei vedea că există spațiu. Alege un perete fără ferestre sau uși și montează rafturi, pentru o mai bună organizare a lucrurilor tale. În special în bucătărie, rafturile până în tavan te ajută să îți organizezi lucrurile și oferă o atmosferă aerisită;
  • Nu este loc pentru trafic – frecvent, spațiile mici sunt ocupate de mobilă și accesorii, pe care trebuie să le ocolești sau chiar sări, pentru a intra sau ieși din cameră (de exemplu, o canapea care blochează intrarea în living sau un dulap masiv care nu îți permite să treci). Încăperile de mici dimensiuni au nevoie de mobilă adaptată, dar care să permită trecerea ușoară. Înainte de a cumpăra mobilă, fă-ți un plan și ai în vedere ușile, ferestrele și spațiile înguste. Poți inclusiv să rearanjezi mobila pe care o ai, pentru a vedea dacă se potrivește mai bine într-un alt mod.

Amenajarea unei locuințe mici se poate dovedi a fi un proiect amplu. De aceea, este important să îți faci un plan, înainte de a începe. Stabilește culorile, tipul de mobilă și obiectele de decor, pentru ca atât fiecare încăpere în parte, cât și locuința în ansamblul ei să fie în armonie. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360