Orice plan de amenajare a unei locuințe presupune alegerea celor mai potrivite piese de mobilier, decorațiuni, pardoseli, finisaje și accesorii, care te ajută să dai spațiului exact aspectul pe care îl dorești. Este important ca toate acestea să fie alese cu cea mai mare atenție, pentru a se completa și a forma un stil personalizat de amenajare.
Detaliile sunt cele care fac diferența, mai ales atunci când ne referim la amenajarea unei case. Acestea schimbă în totalitate aspectul unui spațiu. Din această perspectivă, unul dintre cele mai importante accesorii de amenajare este plinta pentru pardoseală, ce are atât rol funcțional, cât și estetic.
- Care este rolul plintei
- Ce tip de plintă să alegi pentru locuința ta
- Cum alegi cea mai bună soluție pentru amenajarea pardoselii
Care este rolul plintei
Plinta este elementul de legătură între pardoseală și perete, care creeaza un aspect echilibrat si armonios și are un rol practic, acela de a masca rostul de dilatare pe lungimea peretelui.
În plus, protejează peretele împotriva eventualelor infiltrații și umezelii, murdăriei și zgârieturilor.
Montarea plintelor are numeroase avantaje, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic:
- atunci când este aleasă și montată corect, aceasta are capacitatea de a proteja peretele de umezeală și de lovituri în zona inferioară;
- multitudinea de modele de plinte pentru parchet te ajută să îți pui creativitatea la treabă, atunci când alegi cea mai potrivită variantă; astfel, vei da un plus de personalitate spațiului pe care îl amenajezi;
- te ajută să maschezi diverse cabluri cu aspect inestetic;
- plintele sunt un element important de decor și o etapă esențială a oricărei amenajări; din punct de vedere vizual, au aceeași importanță precum podeaua;
- ai la dispoziție o mulțime de tipuri de plinte, din diverse materiale: de la lemn masiv până la plinte din PVC sau MDF; de asemenea, în funcție de amenajarea de care dispui, poți opta și pentru instalarea unei plinte pentru ventilator, care maschează fără a împiedica circularea aerului;
- poți schimba imediat aspectul unei încăperi cu ajutorul plintelor; alege un model similar cu cel al pardoseli sau poți opta pentru un design sau o culoare contrastantă, pentru a crea un aspect interesant.
La Brico Dépôt găsești toate soluțiile practice de care ai nevoie pentru finisajul pardoselilor, de la plinte din diverse materiale până la adezivi și accesorii de prindere, pentru a obține o amenajare practică, eficientă și atrăgătoare. În plus, dacă nu ești sigur ce să alegi, la Brico Dépôt beneficiezi de consultanță și de cele mai bune sfaturi pentru alegeri inspirate.
Ce tip de plintă să alegi pentru locuința ta
Există pe piață o mulțime de tipuri de plinte, din diverse materiale și în orice nuanță ai nevoie, pentru a face cea mai bună alegere pentru casa ta. Este important să optezi pentru o soluție care se potrivește cu tipul de pardoseală pe care îl ai în locuință, designul pereților și restul amenajărilor, pentru a crea unitate vizuală. Un criteriu la fel de important pentru alegerea plintei potrivite este legat de particularitățile fiecărei camere.
Alege plintele în funcție de particularitățile fiecărei camere
De asemenea, ia în considerare camera unde urmează să montezi plintele, pentru a alege o variantă cât mai durabilă, acolo unde știi că este predispusă la zgârieturi, lovituri sau pătare, cum se poate întâmpla frecvent pe hol sau în bucătărie. Astfel, există modele variate de plinte de bucatarie, de exemplu, din pal sau din lemn, care sunt durabile, funcționale și pot fi integrate ușor în orice tip de design interior.
În cazul în care ai nevoie de plintă pentru o cameră unde se formează umezeală în exces, cum este baia, de pildă, alege un model ce rezistă la aceste condiții, pentru a nu se deteriora și a nu favoriza apariția și dezvoltarea mucegaiului.
Plinte pentru parchet din lemn masiv, triplustratificat și laminat
Plinta din MDF. MDF-ul este un material durabil, care poate fi ușor adaptat la orice tip de amenajare. Placa din MDF este fabricată din fibre de lemn uscat, amestecate cu lianți, ceea ce conferă rezistență materialului.
Plinta din MDF este ușor de montat și este versatilă. Poți opta pentru dimensiunea și nuanța de care ai nevoie pentru casa ta.
Plinta din PVC. Este ușor de întreținut și de montat, este rezistentă la impact și are un aspect foarte asemănător cu lemnul.
Plintele din PVC sunt disponibile într-o mulțime de modele, așa că vei găsi cu siguranță ceva potrivit pentru casa ta.
Plinte pentru gresie
➣ Plinta pentru gresie este soluția potrivită atât pentru spațiile de la interior, cât și pentru amenajările exterioare, pentru foișoare, balcoane sau terase.
Poți alege un model de plintă simplu, într-o singură culoare, sau poți opta pentru o variantă contrastantă cromatic cu pardoseala.
Bine de știut:
Este important să alegi și cea mai potrivită soluție de prindere pentru plintă. Pune pe lista de cumpărături și tipul de adeziv recomandat pentru materialul din care este realizată plinta, pentru a crește durabilitatea soluției montate.
Cum alegi cea mai bună soluție pentru amenajarea pardoselii
Pentru că pardoseala și plinta formează o soluție completă de amenajare, este important să alegi nu doar plinta potrivită, ci și un tip de podea durabilă și sigură, indiferent de zona din casă, mai ales pentru spațiile intens circulate.
Acolo unde este mai multă umezeală, de exemplu, în baie și în bucătărie, ai nevoie de soluții destinate acestui tip de încăperi. În cazul în care alegi un material nepotrivit, te vei confrunta cu umflarea parchetului, de exemplu, o problemă frecventă, care poate fi, însă, evitată cu ajutorul materialelor de calitate și al întreținerii corespunzătoare a podelelor.
În cazul în care optezi pentru încălzirea prin pardoseală, alege cu atenție soluțiile de amenajare a pardoselii, pentru că unele dintre acestea, cum este parchetul din lemn de fag, nu sunt compatibile cu acest gen de încălzire. Materialele care nu au o durabilitate ridicată, de exemplu, vinilul sau mocheta clasică, trebuie să fie înlocuite frecvent, în cazul în care dedesubt se află sistemul de încălzire, ceea ce duce la costuri suplimentare.
Poți alege dintr-o varietate de materiale pentru pardoseală și pentru plintele aferente, în funcție de destinația încăperii și de preferințele de design, însă principalul criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare este funcția practică a acestora:
- pardoselile din lemn masiv sau triplustratificat sunt rezistente și durabile; în plus, dau un aspect natural camerei și îți permit o mulțime de variante de decor, fiind versatile;
- pardoselile din bambus au același aspect precum lemnul și sunt extrem de rezistente, indiferent de spațiul în care sunt montate;
- parchetul laminat este foarte rezistent la presiune și trafic, se montează foarte ușor, este disponibil într-o gamă largă de nuanțe și este accesibil;
- gresia este un material natural și, în funcție de textură, poți opta pentru gresie lucioasă sau mată. Anumite modele de gresie sunt potrivite chiar și pentru living sau dormitor;
- mocheta este o soluție versatilă, recomandată mai ales în spațiile cu trafic intens; este ușor de montat și de întreținut și o poți schimba oricând, simplu și rapid, cu un alt model (mai ales dacă este modulară);
- linoleumul din PVC sau din materiale naturale este o variantă modernă de amenajare a casei, mai ales dacă alegi modele ce imită textura lemnului ori a marmurei.
Alegerea pardoselii și a plintelor ține de preferințele personale și de stilul de decorare a unei camere. Principalul criteriu de care trebuie să ții cont, atunci când alegi modelul de podea, este ca acesta sa se potriveasca cel mai bine casei tale.
După alegerea celei mai potrivite variante de pardoseală, continuă amenajarea cu o plintă care completează întreg ansamblul și creează un aspect echilibrat și unitar.
Podeaua formează, împreună cu plinta, o soluție completă, care leagă vizual toate elementele unei amenajări. Alege plinta în funcție de tipul de podea și de destinația camerei, iar rezultatul va fi un design echilibrat, funcțional și practic. În plus, cu materialele și accesoriile potrivite, vei obține o soluție rezistentă și durabilă.
Vezi și alte idei despre pardoseli
- Cum să alegi parchetul pentru încălzirea în pardoseală. 4 sfaturi utile
- Instalarea parchetului laminat. Ghid practic pentru montarea parchetului
- Rolul șapei: cum se prepară și cum se toarnă
- Ce este pardoseala LVT - ce avantaje are și cum se montează
- Cum să montezi plintele
- Cum montezi si intretii corect un parchet bucatarie
- Parchet laminat vs. parchet stratificat: cum îl alegi pe cel potrivit
- Umflarea parchetului - care sunt cauzele și ce soluții ai ca să o previi eficient
- Cum asortezi parchetul wenge - ce culori și finisaje să alegi ca să dai un plus de originalitate casei tale
- Totul despre parchetul din casa ta
- Cum să montezi corect si rapid parchet din lemn masiv
- Cum să montezi parchet laminat
- Cum asortezi parchetul cu mobila
Sursa foto: Shutterstock