Idei și inspirație
iluminare bucatarie

Iluminatul bucătăriei: cum se realizează și cum alegi cele mai eficiente corpuri de iluminat

Se încarcă...
Posted in: Bucătărie

Se spune, deseori, despre bucătărie că este inima casei. Și este corect să fie definită astfel, pentru că acesta este unul dintre locurile multifuncționale ale locuinței. Aici pregătim mâncare, inclusiv pe cea destinată ocaziilor speciale, aici mâncăm, tot aici ne bem cafeaua în compania unui prieten, iar uneori, tot aici copiii își fac temele sau lucrăm de acasă. 

Orice spațiu care poate găzdui o varietate atât de mare de funcții are nevoie de o iluminare adecvată, care trebuie să acopere cele trei necesități principale: iluminare generală, de lucru și de accent. Se pot adăuga detalii care să genereze starea de spirit adecvată activităților din bucătărie, dar și elemente care să completeze estetica ambientală generală a spațiului.

În cele ce urmează, dezvoltăm subiectul și îți arătăm cum poate lumina artificială să devină un element de decor activ și un ingredient special, care contribuie la atmosfera generală din bucătărie.

    • Surse de lumină ambientală
    • Surse de lumină de lucru
    • Surse de lumină de accent
    • Trucuri pentru iluminarea unei bucătării mici
    • Trucuri pentru iluminarea unei bucătării mari
    • Trucuri pentru iluminarea unei bucătării open space

Rolul luminii artificiale în bucătărie

Una dintre cele mai simple și eficiente soluții prin care pui în valoare bucătăria ține de alegerea și amplasarea surselor de lumină artificială. Astfel, poți transforma o amenajare banală într-una spectaculoasă.

Corpurile de iluminat din bucătărie trebuie să îndeplinească trei roluri:

  1. Funcția ambientală. Este principala sursă de lumină și trebuie să fie suficient de puternică pentru a lumina uniform. Aceasta completează sau înlocuiește lumina naturală.
  2. Lumina de lucru. Compensează zonele umbrite sau insuficient iluminate prin sursele ambientale și este focalizată asupra zonelor de lucru, cum sunt plita și blatul. Scopul lor este acela de a delimita aceste spații, dar și de a oferi o iluminare corespunzătoare, pentru a putea pregăti mesele, a citi rețete, a urmări procesul de gătire și altele.
  3. Surse de lumină de accent. În această categorie sunt incluse alte corpuri de iluminat, care au rolul de a crea atmosferă sau de a pune în evidență elemente din amenajarea generală din bucătărie. Luminile de accent pot fi combinate, în funcție de necesități, cu cele de ambianță generală sau de lucru.

O iluminare corectă a bucătăriei folosește toate aceste trei tipuri de surse. Fiecare în parte poate servi unei anumite funcții și, împreună sau combinate, pot crea o atmosferă potrivită pentru un tip sau altul de activitate. Pe lângă aceasta, lumina adecvată contribuie la realizarea unui decor echilibrat și este în acord cu tendințele de amenajare a bucătăriei ca spațiu cu multiple funcții în locuință. Alegând becul potrivit nevoilor tale, spațiul din bucătărie va fi mai bine pus în valoare, iar aspectul general al încăperii va fi unul mai confortabil și mai organizat.

Inspiră-te din soluțiile noastre și află cum alegi becurile potrivite nevoilor tale, pentru a obține un iluminat eficient, funcțional și potrivit stilului tău.

De ce să alegi produsele de la Brico Dépôt

La Brico Dépôt găsești întotdeauna soluții pentru a pune ideile în practică, sugestii de produse și accesorii cu care visele tale vor deveni realitate. Dacă ai în plan mutarea bucătăriei pe balcon, te așteptăm cu o mulțime de beneficii: 

  • ai 25 de ani garanție;
  • servicii de măsurare și montaj și proiectare 3D gratuită;
  • comenzi cu ridicare din magazin în 4 ore sau livrare chiar la ușa ta;
  • gamă extinsă și variată de produse;
  • branduri exclusive.

Dacă dorești să adaugi un lampadar pentru iluminatul eficient al bucătăriei, descoperă toată gama de corpuri de iluminat și alege produsele de care ai nevoie!  

cum sa iluminezi bucataria

Corpuri de iluminat potrivite în bucătărie

Corpurile de iluminat bucătărie trebuie alese în acord cu stilul de amenajare și suprafața acesteia. Contează la fel de mult dacă este o bucătărie de tip închis sau open space.

O altă caracteristică a bucătăriei, pe care ar fi bine să o iei în calcul, este prezența insulei, care trebuie să beneficieze de o iluminare specială, cu atât mai mult cu cât aceasta poate să fie și zonă de lucru, spațiu de luat masa sau loc destinat unor activități diferite de cele specifice din bucătărie, cum ar fi, de exemplu, lucrul de acasă.  

Corpuri de iluminat moderne pentru lumină ambientală 

Indiferent de stilul sau dimensiunea bucătăriei, alegerea corpurilor de iluminat potrivite începe cu lumina ambientală, cea de deasupra capului. Acestea pot fi:

  • pendule cu sau fără abajur;
  • plafoniere;
  • sisteme cu spoturi reflector, mobile sau fixe.

Bine de știut:

 ➣ Alege abajurul din sticlă transparentă sau mată ori din metal. Un design de tip farfurie ori scheletic, care direcționează fasciculul și nu blochează lumina, este ideal pentru orice bucătărie, indiferent de dimensiunile acesteia.

 ➣ Cele mai potrivite sunt corpurile de iluminat cu un singur bec.

 ➣ Poziția ideala a becului este la o cincime din înălțimea camerei (pentru o încăpere cu plafonul la 3 m de podea, becul poate fi plasat la 55-60 cm de tavan, de exemplu, 300 cm: 5= 60 cm).

 ➣ În bucătăriile cu insule și în cele open space, folosește mai multe surse de iluminat bucătărie în tavan, la distanță de 60-80 cm între ele.

 ➣ Respectă regula numerelor impare și a echilibrului. Mai multe pendule sau plafoniere trebuie plasate la distanțe egale între ele, raportat la centrul de simetrie al încăperii.

 ➣ În bucătăriile open space, sursele de lumină ambientală se montează la limita dintre living și bucătărie.

 ➣ În bucătăriile cu insulă, sursele de lumină ambientală se așază întotdeauna deasupra acesteia.

 ➣ Unul sau două corpuri iluminat bucătărie pot fi utilizate în bucătăriile închise sau open space mici.

 ➣  Alege corpuri de iluminat în stilul de amenajare a bucătăriei.

 ➣ Zona de luat masa se cuvine iluminată separat, pentru a fi pusă în evidență și, totodată, delimitată de restul bucătăriei, în funcție de amenajarea generală, astfel: 

  • cu insulă - folosește un șir de spoturi sau un lampadar atipic, cu braț lung, care să nu facă opoziție și nici concurență celor amplasate deasupra insulei;
  • fără insulă - ideal este un corp de iluminat din aceeași familie cu cel utilizat, dar care să aibă alte caracteristici: mai mare, cu brațul pendulului mai lung.

 ➣ Pentru a adapta lumina ambientală la activitățile diverse din bucătărie, alege sisteme care pot varia tipul de becuri bucătărie, de la rece la cald, sau intensitatea acesteia. Vei putea avea lumină rece când gătești și caldă când iei masa, de exemplu. Astfel, bucătăria primește un bonus pentru rolul său multifuncțional și aduci un plus de originalitate spațiului.

Inspiră-te din soluțiile și ideile noastre de corpuri de iluminat și alege o plafoniera care se potrivește atât spațiului din bucătărie, cât și nevoilor tale.  

corpuri de iluminat

Surse de lumină de lucru și iluminat blat bucătărie 

Iluminatul de lucru îmbunătățește funcționalitatea și este esențial, bucătăria fiind un spațiu destinat activităților legate de prepararea mâncării. Astfel, blatul de bucătărie, zona plitei și chiuveta sunt locurile care au nevoie de multă lumină.

Un alt rol al luminii de lucru este acela de a izola zona de gătit de restul bucătăriei, ceea ce oferă un sentiment confortabil de organizare, iar efectele sunt la fel de pregnante, indiferent de dimensiunea bucătăriei sau de tipul acesteia: închis sau open space.

Sursele obișnuite pentru lumina de lucru sunt:

  • spoturile unice sau în bandă, mobile sau fixe;
  • lămpile încastrate sau de tip disc;
  • benzile luminoase;
  • aplicele;
  • becuri LED pentru zonele de spate și cele de sub dulapurile suspendate.

Bine de știut:

 ➣ Luminile de lucru includ și sursele care luminează interiorul dulapurilor, al sertarelor și al altor spații închise.

 ➣ Blatul din bucătărie, spațiul de lucru cel mai important, poate fi iluminat cu o sursă de lumină deasupra, montată pe perete sau sub dulapul suspendat.

 ➣ Pentru iluminatul blatului, pot fi utilizate becurile lungi de tip LED, spoturile încastrate sau benzile luminoase, care oferă un plus de vizibilitate.

 ➣ Iluminarea din spate este opțiunea perfectă și poate fi folosită indiferent de stilul de amenajare din bucătărie. Aceasta dă un aer dinamic bucătăriei și este foarte estetică și decorativă.

 ➣ Există o gamă largă de sisteme și corpuri de iluminat bucătărie care pot fi adăugate dulapurilor, inclusiv kituri personalizate.

 ➣ Optează pentru corpuri de iluminat moderne, pe care le poți personaliza cu ajutorul unei aplicații mobile, pentru a controla cantitatea de lumină în funcție de activitate.

 ➣ Este util ca luminile de lucru să aibă un întrerupător separat de cel pentru comanda iluminatului ambiental, astfel putând fi utilizat inclusiv atunci când alte surse de lumină artificială sunt oprite.

 ➣ În bucătăriile cu rafturi deschise, sunt perfecte aplicele mai mici, cu abajururi direcționate spre zonele de lucru.  

Pentru toate nevoile tale de iluminat în bucătărie, găsești la Brico Dépôt o mulțime de modele de corpuri de iluminat eficiente. Alege becuri LED care oferă o lumină funcțională și te ajută să economisești bani și energie!

Surse de lumină de accent 

Iluminarea de accent creează atmosfera unei camere și puncte de interes și se poate adăuga celei ambientale sau celei de lucru. Sursele de lumină de accent sunt decorative și dau amplitudine spațiului, iar cele mai utilizate sunt:

  • elementele atipice cu cap mobil sau fix;
  • lămpile cu cleme și veioze;
  • benzile luminoase.

Bine de știut:

 ➣ Mobilierul de bucătărie care include suprafețe vitrate, iluminat în interior, va contribui la aspectul general, fiind parte din iluminatul de accent.

 ➣ Luminile încorporate în soclul unei insule centrale, pe podea, sau cele plasate sub marginea unui blat de lucru creează umbre și contraste scenografice decorative, care dau volum și personalitate spațiilor.

 ➣ Iluminatul exterior casei joacă și rolul de lumină de accent pentru interior: unește spațiile, amplifică volumele și dă continuitate între interior și exterior.

 ➣ Sursele de iluminat mobilă bucătărie, a căror intensitate poate fi reglată, intră automat în categoria celor de accent, chiar dacă au și funcție ambientală sau de lucru, pentru că acestea permit crearea de efecte vizuale.

În concluzie, cele trei tipuri de surse de lumini, utile și necesare într-o bucătărie, pot fi alese luând în calcul, în primul rând, dimensiunea încăperii și, apoi, stilul de amenajare. Totodată, trebuie ținut cont și de faptul că utilitatea acestora se întrepătrunde, fiecare tip putând avea funcții multiple. 

surse de lumina

Iluminarea corectă în funcție de tipul bucătăriei

Unele dintre criteriile cele mai importante, care trebuie avute în vedere la iluminarea unei bucătării, sunt dimensiunea și tipul acesteia, pentru că există detalii care se potrivesc perfect doar unei bucătării mici sau mari ori uneia de tip open space.  

Trucuri pentru iluminarea unei bucătării mici 

Secretul principal într-o bucătărie mică este acela de a marca fiecare zonă din încăpere, folosind surse de lumină adecvate. Alături de acestea, ia în calcul și următoarele trucuri:

  • Folosește plafoniere semi încastrate, eventual din categoria celor cu mai multe becuri, pentru o iluminare multidirecțională, sau pendule cu picior scurt, pentru a nu aglomera câmpul vizual;
  • Renunță la perdele sau orice alte sisteme pentru ferestre, pentru un spațiu cât mai aerisit;
  • Sursele de iluminat plasate sub dulap sunt o modalitate excelentă de a adăuga un iluminat de lucru, fără a încărca decorul;
  • Iluminatul liniar este o opțiune perfectă pentru bucătăriile mici, folosind becuri lungi, benzi luminoase, neoane;
  • Alege corpuri de iluminat bucătărie minimaliste, cu forme geometrice simple, cu abajururi din sticlă transparentă, pentru un aspect fluid;
  • Folosește plafoniere care copiază forma bucătăriei; într-o bucătărie dreptunghiulară, utilizează o plafonieră cu aceeași formă, așezată cu latura lungă paralel cu peretele lung al bucătăriei; într-o bucătărie pătrată, alege o plafonieră pătrată sau una rotundă;
  • Sistemele de spoturi montate pe tavan, simetric, sunt o soluție foarte eficientă și completează sursa centrală;
  • Folosește mereu becuri de tip LED cu lumină caldă sau naturală și evită-le pe cele cu lumină rece. 

Trucuri pentru iluminarea unei bucătării mari 

Fiind un spațiu generos, bucătăria va putea găzdui mai multe activități, pe lângă aceea de a prepara mâncarea. Astfel, iluminarea acesteia trebuie să țină pasul cu multifuncționalitatea. Cu cât este mai mare, cu atât ai nevoie de mai multe surse de lumină. Câteva soluții vor fi utile:

  • Alege corpuri de iluminat voluminoase, dar adaptate stilului general de amenajare; cu sau fără insulă, poți apela la corpuri multiple de iluminat bucătărie, respectând, însă, principiul de amplasare impus de dispunerea pieselor de mobilier și de tipul închis sau deschis al bucătăriei;
  • Alege și corpuri de iluminat atipice, cum ar fi un candelabru sau un corp iluminat suspendat bucătărie; contrastul este surprinzător și va da personalitate și stil;
  • Utilizează abajururi metalice și cabluri colorate, care dau un aspect industrial spațiului;
  • Combină lumina ambientală cu becuri de tip LED încastrate sau cu aplice de perete, plasate în zonele unde peretele rămâne liber, simetric sau asimetric, dar utilizează același tip cu cele pentru plafon;
  • Folosește iluminarea stratificată; aceasta înseamnă spoturi încastrate în tavan, pendule la 60 de cm montate pe tavan, aplice pe pereți la nivelul ochilor, lumini bucătărie sub dulapuri și la baza acestora, pe podea.

tipuri de lumina

Iluminat bucătărie open space 

Bucătăria reunită cu livingul, în varianta open space, oferă o zonă generoasă de comuniune pentru cei din casă. Principiul fundamental de organizare a acestui spațiu generos este cel al compartimentării pe arii de interes, unite între ele prin elemente comune, unul dintre acestea fiind lumina. Ia în calcul aceste detalii, pentru a alege cele mai potrivite corpuri de iluminat bucătărie open space:

  • În ciuda unității spațiului, corpurile de iluminat nu trebuie să aibă caracteristici comune; în zona de bucătărie poți folosi spoturi, lumini montate în perete, iluminat blat bucătărie, iluminarea sub dulap și în interiorul acestora și soluții de accent specifice, în timp ce livingul va avea propriile corpuri de iluminat;
  • Limita dintre cele două suprafețe poate fi marcată cu pendule montate deasupra unei console care poate fi concomitent insulă pentru bucătărie sau zonă de luat masa;
  • Este important ca luminile de accent din bucătărie să reprezinte detalii decorative pentru living;
  • Oglinzile din living trebuie astfel poziționate încât să nu reflecte bucătăria;
  • Un open space este ideal pentru a utiliza sisteme de control a intensității luminoase, iar eficiența estetică, prin posibilitatea de a le combina, sporește, atunci când sunt utilizate circuitele electrice independente pentru tipurile de lumină. 

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări

Pentru că sunt numeroase detalii care trebuie luate în considerare, multe variante de amenajare posibilă și, de fiecare dată, nenumărate soluții, în cele ce urmează, am luat în calcul întrebările  frecvente, legate de modul de iluminat bucătărie.

Ce tip de lumină este potrivit? 

Există trei tipuri de lumină, diferența fiind dată de temperatura acesteia, care descrie caracteristicile de culoare ale luminii emise de un bec:

  • lumină caldă (2700 Kelvin până la 3000K);
  • alb rece sau alb strălucitor ori lumină naturală (3500K până la 4100K);
  • lumină rece (5000K până la 6500K).

Cu cât temperatura becului este mai mare, cu atât lumina pe care acesta o emite este mai rece (mai albastră), iar cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât lumina este mai caldă (mai aurie).

Lumina ambientală poate fi caldă sau naturală, cea de lucru poate fi rece sau naturală, iar cea de accent, caldă. Tipul depinde și de stilul amenajării. Stilul minimalist, industrial se potrivește unui iluminat bucătărie mai rece, iar cel modern și clasic, cu lumina caldă. Pentru locul de luat masa, alege lumină caldă. 

Cum aleg un corp de iluminat? 

Alege un corp de iluminat care emite o lumină adecvată spațiului în care este destinat și care completează stilul de design. Primul criteriu se referă la funcționalitatea acestuia și la locul unde va fi amplasat, apoi se alege stilul acestuia, în funcție de caracteristicile generale ale amenajării.

Pentru unele corpuri de iluminat, stilul este neimportant. Spoturile cu LED bucătărie sau luminile pe bandă se potrivesc oricărui stil, în timp ce, pentru plafoniere, pendule, aplice, acesta este esențial. Când te decizi asupra unui corp de iluminat bucătărie, ia în calcul înălțimea camerei, diametrul abajurului, dacă este sau nu un fascicul direcționat, dar și tipul becului, precum și intensitatea maximă a acestuia. 

Află cum poti avea o casa eficienta energetic, alegand produsele potrivite, care te vor ajuta sa obtii amenajarea dorita, economisind bani si energie. 

Spoturile cu LED bucătărie sunt suficiente pentru a ilumina? 

Becurile cu incandescență sunt de domeniul trecutului, iar cele cu halogen sunt limitate la sistemele de iluminare de tip capsulă, liniare sau cu voltaj redus. Becurile LED și neoanele oferă o iluminare intensă cu temperaturi diferite, în funcție de nevoi, dar cu un consum sustenabil de energie, fiind unul dintre elementele principale care definesc o casa eficienta energetic. Acestea au valori diferite ale intensității luminoase, astfel că sunt diferite în funcție de locul unde sunt montate.

În plus, becurile LED au o durată lungă de viață și există într-o generoasă varietate de forme, dimensiuni și puteri.

Lumina din bucătărie este la fel de importantă precum amenajarea în sine. Alegerea corectă a corpurilor de iluminat, a stilului și poziției în care sunt amplasate poate contribui substanțial atât la obținerea unei funcționalități suplimentare pentru acest spațiu, cât și la realizarea unui ambient personal și confortabil. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360