Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum să montezi plintele pentru parchet

Cum să montezi plintele pentru parchet

Se încarcă...
5101 vizualizări

Indiferent dacă înlocuiești o plintă existentă sau adaugi una într-o anexă sau o cameră recondiționată, urmează pașii de mai jos pentru a monta plintele.

În acest articol, îți vom arăta cum să fixezi plinta de perete cu șuruburi, însă mai sunt și alte metode. Toate plintele noastre din MDF pot fi și lipite, în timp ce plintele din PVC pot fi atașate cu cuie din PVC speciale.

Termeni specializați

Zencuitor: Un orificiu care permite ascunderea capului șurubului dedesubtul suprafeței

Colț în unghi: O îmbinare realizată prin tăierea capătului a 2 bucăți de lemn la un unghi de 45° și unirea acestora pentru a face un colț de 90°.

Unelte pentru proiect

Pasul 1

Înainte de a începe montarea plintei, trebuie să știi cum o vei uni în colțuri. Cele mai întâlnite îmbinări sunt în interior și la exterior. Colțurile interioare sunt spre interior, cele exterioare spre exterior. Pentru un colț exterior, vom utiliza o îmbinare în unghi pentru a permite formei plintei să continue după colț.

Folosește un suport pentru tăiere în unghi și un ferăstrău de panouri, un ferăstrău circular de tăiat în unghi de precizie sau un ferăstrău staționar electric dacă ai unul.

Dacă utilizezi un suport pentru tăiere în unghi, folosește-l cu un banc sau fixează-l în poziție cu șuruburi, de un rest de lemn.

Pasul 2

Marchează poziția colțului pe partea din spate a plintei. Notează-ți în ce unghi trebuie realizată tăietura. O modalitate pentru aceasta este să faci un semn temporar pe plintă, lângă marcajul de tăiere.

Pasul 3

Poziționează întotdeauna plintele astfel încât să le tai cu ferăstrăul pe partea din față, astfel vei evita deteriorarea plintei în timpul operației. Ține plinta bine în poziție și efectuează tăietura.

Pasul 4

Atunci când tai o plintă lungă, folosește un suport temporar în capătul opus, cum ar fi o stivă de plinte, astfel încât să fie plană față de baza suportului pentru tăiere în unghi în timp ce tai.

Pasul 5

După ce ai tăiat prima plintă, trebuie să te asiguri că formează o îmbinare strânsă, corespunzătoare. Întotdeauna este o idee bună să cureți suprafața tăiată cu hârtie abrazivă fină.

Dacă există un mic spațiu în îmbinare, observă ce parte a îmbinării împiedică ajustarea fixă și folosește o rindea bloc sau o daltă ascuțită pentru a îndepărta o mică parte din plintă astfel încât să dispară spațiul respectiv.

Pasul 6

Pentru colțurile interioare, va trebui să tai o îmbinare trasată. În acest caz, o parte a plintei este tăiată în formă pătrată, iar capătul celeilalte bucăți are forma profilului plintei. Piesa profilată se împinge pur și simplu în fața piesei pătrate.

Pasul 7

Folosind suportul pentru tăiere în unghi, taie foarte atent capătul plintei care trebuie să fie profilat, în același mod în care ai forma o îmbinare în unghi interioară. Astfel, vei obține profilul plintei, care poate fi apoi tăiat folosind un ferăstrău pentru traforaj sau un ferăstrău pendular.

Pasul 8

Delimitează îmbinările trasate, astfel încât să nu trebuiască să faci o tăietură profilată la ambele capete ale unei singure bucăți de plintă.

Dacă ai nevoie să tai o singură bucată de plintă pentru a obține un capăt profilat, iar capătul exterior să fie de formă pătrată, taie întotdeauna mai întâi capătul profilat. Este mai ușor de obținut o tăietură pătrată din una profilată decât invers.

Pasul 9

Atunci când fixezi plinta de un perete de zidărie, cum ar fi din cărămizi sau blocuri, folosește cuie de zidărie sau șuruburi și dibluri. În cazul în care atașezi plinta de un perete despărțitor din stâlpi de lemn, folosește un detector de stâlpi pentru a identifica stâlpii și utilizează cuie cu cap îngropat.

Unele locuințe noi au pereți despărțitori din stâlpi metalici. Dacă locuința ta este una dintre acestea, va trebui să folosești șuruburi. Nu uita să folosești șuruburi placate cu zinc, pentru a nu rugini. Poți, de asemenea, prinde plinta de perete utilizând un adeziv de prindere pentru umplere de goluri.

Pasul 10

Dacă există goluri care necesită umplere în perete, folosește o placă de umplere.

Pasul 11

Dacă folosești adeziv, aplică-l pe spatele plintei, sub formă de picături la intervale regulate și aplică adeziv PVA la colțurile exterioare. Este posibil să ai nevoie și de câteva ace de diametru mic pentru a păstra îmbinarea strânsă. Fixează pur și simplu plinta amplasând marginea inferioară pe pardoseală chiar în fața locului de fixare și împinge ferm spre perete.

Dacă peretele este plat, nu vei avea nevoie de alte elemente de fixare, însă dacă este arcuit, vei avea nevoie de șuruburi suplimentare pentru a atașa plinta de perete. Tipul și numărul elementelor de prindere pe perete de care ai nevoie depinde de tipul peretelui și forma arcuirii.

Pasul 12

Dacă folosești șuruburi, marchează plinta astfel încât punctele de fixare să fie la aproximativ 2 cm sub punctul de unde începe șanfrenul (suprafața înclinată la margine) și la intervale de aproximativ 60 cm. Apoi, trebuie să poziționăm plinta plană de-a lungul pardoselii și la perete, pentru a copia aceste puncte de fixare pe perete.

Asigură-te că marcajele de pe perete sunt făcute în spatele plintei, astfel încât aceste marcaje să nu fie vizibile după montarea plintei.

Pasul 13

Utilizează un detector de conducte și cabluri și, dacă detectezi unul dintre acestea, mută punctul de fixare într-o zonă liberă. Atunci când ești mulțumit de amplasarea punctelor de fixare, dă o gaură de ghidare în plintă folosind un burghiu pentru lemn adecvat.

Pasul 14

Folosește un burghiu pentru zencuitor pentru a crea unul la fiecare orificiu de fixare. Asigură-te că zencuitorul este suficient de adânc și mare pentru a permite capului șurubului să se situeze sub fața plintei. Așază plinta în poziție și efectuează marcaje, prin orificiile șuruburilor, pe perete. Îndepărtează plinta și verifică dacă poți vedea clar fiecare marcaj.

Pasul 15

Înfășoară bandă de mascare în jurul bormașinii tale, de lungimea diblului, astfel încât să știi când să te oprești din găurit, apoi dă găuri în perete.

Pasul 16

Introdu diblurile și lovește ușor până când sunt încastrate perfect în perete.

Pasul 17

Înșurubează plinta în perete.

Pasul 18

Umple orice orificii cu un chit care se potrivește cu culoarea plintei tale.

Pasul 19

Utilizează un pistol cu chit decorativ flexibil pentru a etanșa spațiile dintre partea superioară a plintei și perete. Șterge cu o lavetă umedă îmbinările.

Vezi și alte idei despre pardoseli

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360