Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Bucătării cu bar. Idei și accesorii necesare pentru realizarea unei amenajări originale

Bucătării cu bar. Idei și accesorii necesare pentru realizarea unei amenajări originale

Se încarcă...
Posted in: Bucătărie

Bucătăria cu bar poate fi o soluție de amenajare atât pentru o bucătărie închisă, dar și pentru una deschisă. În cazul bucătăriilor care sunt incluse într-un open space, amenajarea unui bar generează o zonă cu multiple valențe, care echilibrează și oferă unitate amenajării în ansamblul său. 

Există mai multe modalități prin care se poate realiza în mod creativ o bucătărie cu bar, chiar dacă spațiul disponibil nu este foarte generos. În cele ce urmează, abordăm mai multe variante care să-ți ofere idei și îți recomandăm accesoriile necesare.

  • Barurile din plăci de PAL melaminat 
  • Baruri de bucătărie din MDF furniruit 
  • Bucătării cu bar din lemn
  • Accesorii pentru bucătării cu bar
  • De ce să iei materialele de la Brico Dépôt
  • Inspiră-te din poze cu bucătărie cu bar 
  • Stiluri de mobilă pentru bucătărie cu bar 
  • Modele de baruri pe colț

Ce este și ce roluri are barul în bucătărie

Un bar de bucătărie este un concept similar cu insula de bucătărie, iar principala diferență este aceea că barul oferă doar cel mult trei laturi utilizabile. Barul de bucătărie poate ține loc de insulă, la fel cum insula poate funcționa ca bar de bucătărie.

bar in bucatarie

Barul este util mai ales în bucătăriile deschise și funcționează ca un separator util între bucătărie și living sau între bucătărie și hol. Această din urmă soluție este intens utilizată în apartamentele de bloc, care păstrează camera de zi închisă, cu bucătăria deschisă spre hol ori spre balcon. 

Rolurile pe care le are barul depind de suprafața și înălțimea acestuia, precum și de modul în care este realizat efectiv. Astfel, barul: 

 • delimitează bucătăria deschisă; 
 • oferă spațiu suplimentar de depozitare (poate fi accesorizat cu sertare sau dulapuri); 
 • mărește suprafața utilă de lucru din bucătărie (îl poți folosi pentru a pregăti mâncarea, ca un blat obișnuit de bucătărie); 
 • poate fi utilizat ca loc de luat masa atât în bucătăriile open space, cât și în cele închise; 
 • poate fi folosit ca spațiu pentru biroul de acasă. 

bucatarie cu bar

Bucătăria cu bar este o soluție funcțională, oferind o suprafață utilă cu destinații diverse, dar și una estetică, pentru că soluția pe care o ai poate fi realizată astfel încât să fie în deplin acord cu stilul general din living și/sau bucătărie (pentru un open space living-bucătărie), contribuind la designul general al locuinței. Indiferent de stilul de amenajare, bucătăria cu bar poate fi realizată din piatră sau lemn. 

Suprafața redusă nu înseamnă că trebuie să faci un compromis între estetic și funcțional. Există strategii și trucuri utile de amenajare, special concepute pentru o locuinta de mici dimensiuni.

Materiale potrivite pentru bucătării cu bar

Există mai multe soluții de materiale potrivite pentru a realiza bucătării cu bar. De fiecare dată, ceea ce contează este alegerea unor materiale de calitate, corect și frumos finisate. Câteva variante de materiale se pretează perfect pentru a pune în practică o astfel de idee. 

materiale pentru bar

insula de bucatarie cu bar

Barurile din plăci de PAL melaminat 

 • se încadrează perfect în orice bucătărie, indiferent de silul acesteia, fiind la fel de ușor de integrat în decor, indiferent dacă bucătăria este amenajată în stil clasic, modern, retro sau minimalist; sunt rezistente la temperaturi ridicate și umezeală; 
 • sunt ușor de întreținut; 
 • există într-o mare varietate de culori și dimensiuni; 
 • există multe variante de finisaje, de la cele simple, mate sau lucioase, până la finisaje texturate sau imitații de fibră lemnoasă; 
 • este un material cu un preț accesibil. 

Tips & Tricks: mobilierul realizat din PAL melaminat poate fi pus în valoare prin diverse accesorii, iluminat, plinte sau mânere, în funcție de planul dorit. 

Pentru orice soluții de amenajare interioară sau dacă vrei să-ți eficientizezi zona de depozitare cu rafturi și polițe de calitate, plăcile din lemn aglomerat PAL sunt o alegere versatilă și practică.

baruri de bucatarie din mdf

Baruri de bucătărie din MDF furniruit 

 • acest material se încadrează în orice decor și este o alegere potrivită pentru bucătăriile cu bar deschise spre living; 
 • MDF-ul se poate folosi pentru realizarea oricărui tip de mobilier dintr-o locuință, de la cel de bucătărie până la livinguri sau holuri; 
 • este extrem de rezistent, mai ales în zonele cu umiditate ridicată, așa că este una dintre alegerile naturale pentru piesele de mobilier din bucătărie; 
 • este ușor de întreținut, durabil și poate fi tratat cu lacuri sau vopseluri care îi oferă un plus de rezistență și îl adaptează ușor la tipul de amenajare. 

Tips & Tricks: aspectul blaturilor de MDF poate imita inclusiv piatra naturală, marmura sau granitul, ceea ce reprezintă un avantaj în plus la utilizarea acestui tip de material.  

Indiferent de suprafața bucătăriei sau de tipul și schema de mobilier, vei putea alege soluția optimă pentru suprafața de lucru. Ai la dispoziție zeci de modele de blaturi de bucatarie, de diverse dimensiuni și cu designuri variate. 

bar de bucatarie din lemn

Bucătării cu bar din lemn

 • aspectul natural este principala calitate și sursa versatilității, astfel că este utilizat pentru realizarea pe scară largă a pieselor de mobilier; 
 • poate fi folosit pentru orice stil de amenajare, este durabil și rezistă foarte bine în timp, dacă este bine prelucrat și tratat; 
 • o alternativă cu același impact vizual, dar mult mai rezistentă și potrivită pentru realizarea unui bar de bucătărie este lemnul multistratificat, cu o structură compactă, care nu-și schimbă forma și nu este afectat de variațiile de temperatură și umezeală. 

Tips & Tricks: 

 • lemnul, inclusiv cel multistratificat, destinat realizării unui bar pentru bucătărie, trebuie tratat cu produse special destinate, care să-i ofere protecție îndelungată împotriva deteriorărilor cauzate de umezeală și de temperatură și să prevină pătarea acestuia, asigurând o întreținere ușoară; 
 • blatul din lemn poate fi din aceeași esență și nuanță ca restul pieselor de mobilier sau poți alege o culoare contrastantă, pentru a-l pune în evidență.

Pentru rezistența și aspectul frumos al pieselor de mobilier din lemn pe care le bricolezi, ai nevoie de lacuri speciale pentru lemn, de cea mai bună calitate, care se aplică ușor și se usucă repede, oferind materialului strălucire.

accesorii pentru bar

cum alegi barul de bucatarie

Accesorii pentru bucătării cu bar

Pentru a face funcțional barul din bucătărie, sunt necesare câteva accesorii. În funcție de designul general, stilul barului, suprafața acestuia și spațiul disponibil din bucătărie, există câteva detalii care merită luate în calcul:

 • Scaunele pentru bar devin centrul de atracție, dacă vei alege un model cu design deosebit de restul bucătăriei. 
 • Înălțimea acestora trebuie să fie proporțională cu blatul pentru bar. 
 • Folosește spațiul de deasupra barului, pentru a amenaja un loc de depozitare suspendat. Alege materiale transparente sau concepe-l ca un spațiu deschis, alveolar, pentru a nu bloca vizual zona. 
 • Acordă atenție modului în care iluminezi zona. Lumina completează amenajarea și contribuie la personalizarea și delimitarea spațiului, mai ales atunci când este inclusă într-o amenajare de tip bucătărie open space cu bar.
 • În cazul în care spațiul a permis doar montarea unui bar de mici dimensiuni, completează-l cu varianta practică a unui cărucior de bucătărie cu rotile, ușor de mutat acolo unde ai nevoie. Acesta oferă spațiu de depozitare pentru sticle, pahare sau alte accesorii, pentru care poate fi dificil de găsit un loc dedicat, într-o bucătărie mai mică.

Poți suplimenta spațiul de depozitare din bucătărie, realizând propriu de dulap, așa cum vrei, astfel încât să completeze în mod armonios amenajarea, folosind scanduri si sipci din cherestea.

montare bar bucatarie

De ce să iei materialele de la Brico Dépôt

La Brico Dépôt găsești toate materialele și finisajele necesare pentru a pune în practică ideile de amenajare în bucatarie și pentru a realiza o amenajare complet funcțională de bar pentru bucătărie, inclusiv pentru bucătării cu bar zidit. Câteva dintre beneficiile care fac diferența și care justifică eficiența oricărui plan cu materiale de la Brico Dépôt sunt:

 • poți să creezi un spațiu funcțional, sustenabil și ușor de întreținut;
 • ai acces la mii de produse la prețuri competitive, iar oferta este îmbogățită în fiecare lună;
 • poți comanda produsele dorite online, iar acestea îți vin direct la ușă sau pot fi ridicate din magazin, la doar patru ore de la comandă;
 • ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile.

model de bar de bucatarie

idei de amenajare bar

Idei de amenajare pentru o bucătărie cu bar

Bucătăria are rol multifuncțional, fiind nu doar încăperea în care pregătim mâncarea, ci și un loc în care ne bem cafeaua dimineața și stăm cu familia sau prietenii. Toate acestea sunt motive în plus pentru a acorda maximă atenție modului în care este amenajată. Indiferent de suprafața, forma ori tipul bucătăriei (open space sau închisă), amenajarea unui bar rămâne o soluție cu beneficii (este util pentru relaxare, pregătirea mesei, depozitare sau servirea meselor) și aduce un plus estetic și funcțional.  

De aceea, este indicat să evaluezi cu atenție spațiul de care dispui, pentru a găsi soluțiile de amenajare potrivite: 

 • dacă bucătăria este separată de sufragerie sau de hol printr-un perete care poate fi dărâmat, poți păstra jumătatea de jos a acestuia - vei obține elementul principal pentru un bar. Acesta va da fluiditate spațiului, va delimita zonele și va crea un spațiu util, cu destinații multiple; 
 • dacă bucătăria cu living formează un spațiu comun, un bar nu doar că separă cele două încăperi, dar oferă o suprafață utilă suplimentară, care poate fi utilizată ca blat de lucru sau ca loc de luat masa în familie; astfel, obții un design modern și elegant, atât în living, cât și în bucătărie; 
 • dacă bucătăria este mică și închisă, un blat pentru bar, eventual pliabil, generează un loc de luat masa, maximizând funcționalitatea încăperii; 
 • o bucătărie închisă cu spațiu generos și insulă permite cuplarea acesteia cu o zonă de bar și oferă un spațiu de socializare elegant și practic. 

Pentru că ești în etapa în care realizezi un plan pentru decorarea bucătăriei și ai nevoie de surse de inspirație, ghidul complet cu sfaturi pentru bucataria de vis este exact ceea ce ai nevoie.  

bar de bucatarie modern

bar de bucatarie clasic

Inspiră-te din poze cu bucătărie cu bar 

Fotografiile sunt o sursă de inspirație utilă. Poți găsi idei și soluții la care nu te-ai fi gândit și care îți pot transforma bucătăria radical. Cu toate acestea, ia în calcul câteva aspecte: 

 • materialele sunt mai importante decat culoarea acestora; 
 • sentimentul de „revistă” pe care îl au fotografiile vine din folosirea foarte inteligentă a luminii; 
 • nu pune preț foarte mare pe explicațiile (care însoțesc imaginile) de genul „potrivit pentru o bucătărie mare/mică”, pentru că, în absența unor puncte de reper reale, acestea te pot induce în eroare;  
 • transpune în realitate organizarea din poze și evită aglomerarea spațiului; 
 • respectă mereu regula celor trei culori (tonul dominant, cel complementar și nuanțele de accent). 

Alegerea materialelor este unul dintre cei mai importanți pași, atunci când pui în practică o idee. Alege placile gips-carton în funcție de culoare, care este un indicator pentru proprietățile acestora. 

bucatarie moderna

mobila de bucatarie

Stiluri de mobilă pentru bucătărie cu bar 

Amenajarea unei bucătării cu bar depinde de stilul, suprafața, forma și tipul (open sau închis) acesteia. Există câteva tipare posibile: 

 • barul poziționat în fața blatului de lucru este o soluție bună pentru un open space în care bucătăria și livingul sunt poziționate paralel pe lungime și o parte din peretele dintre living și bucătărie a fost păstrat ca bază pentru bar;  
 • în cazul în care peretele dintre living și bucătărie a fost complet îndepărtat, în locul acestuia se poate instala un corp de bar clasic, cu scaune spre living și spațiu de depozitare spre bucătărie; prin eliminarea peretelui spre living, se obține un spațiu pentru o bucătărie în L sau chiar U, iar barul poate fi așezat în mijlocul spațiului de trecere sau în lateral; 
 • o bucătărie spațioasă permite ca masa barului să poată fi integrată în insulă, creând o piesă de mobilier multifuncțională, care devine zona centrală a bucătăriei;
 • într-o bucătărie open space spațioasă, amenajată în L, barul trasează limita livingului spre exterior, unde vor fi așezate scaunele, iar în zona bucătăriei, se vor regăsi locurile de depozitare.

modele de baruri pe colt

Modele de baruri pe colț

O bucătărie cu un blat de bar pe colț este o amenajare estetică și funcțională. În plus, este o opțiune foarte bună pentru bucătăriile de tip open space, indiferent că sunt deschise spre living sau spre hol. Principalul avantaj este că ocupă puțin spațiu și îl poți amplasa fără a fi nevoie să lași spațiu de trecere în ambele părți. De asemenea, poți opta pentru varianta unei mese cu model de bar extensibilă, pe care o poți ajusta în funcție de nevoi.

Amenajarea unui bar este la fel de utilă și pentru bucătăriile mici, dar și pentru cele mai spațioase. Un beneficiu ar fi acela că este perfect pentru așa-numita „zonă moartă” dintre bucătărie și spațiul exterior al acesteia, devenind un punct de interes. Opțiunile pentru o astfel de abordare sunt foarte diverse, astfel că pot satisface toate nevoile și pot răspunde tuturor gusturilor. 

Barul de bucătărie este o piesă de mobilier potrivită atât pentru spațiile mari, cât și pentru cele mai mici, fiind o soluție practică multifuncțională.

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360