Comandă de minim 300 lei și ai transport gratuit până pe 9 august! Consultă aici regulamentul campaniei. Spor la cumpărături!
Idei și inspirație
Amenajarea bucatariei

Amenajarea bucătăriei pe balcon: pași de urmat pentru alegeri inspirate

Se încarcă...
167 vizualizări

Dacă locuiești într-un apartament înghesuit, amenajarea bucătăriei în balcon este opțiunea salvatoare pentru a câștiga mai mult spațiu. Totodată, bucătăria nu mai este un loc unde trebuie doar să gătești, astfel că poți să o transformi într-un spațiu de relaxare, atunci când îți inviți prietenii la cină, sâmbătă seara. 

Când faci această schimbare, trebuie să ai în vedere mai mulți pași de implementare. În continuare, îți prezentăm un scurt ghid care să te ajute să îți amenajezi corect bucătăria pe balcon și conform dorințelor tale. 

Etape în amenajarea bucătăriei pe balcon - 3 pași de urmat

Amenajarea bucătăriei necesită multă atenție, pentru ca totul să fie realizat corect, până la ultimele detalii. Asta, pentru că trebuie să analizezi bine spațiul, să aduci mobilierul necesar, care, de multe ori, trebuie modificat să se potrivească spațiilor înguste, și să beneficiezi de toate utilitățile, pentru ca bucătăria din balcon să funcționeze normal. 

  1. Bucătărie în balcon - analizarea spațiului 

În primul rând, când te gândești să îți muți bucătăria în balcon, acesta trebuie să fie închis și bine izolat. 

Mărimea balconului este al doilea aspect pe care trebuie să îl iei în considerare. Asta te va ajuta să îți dai seama dacă poți muta mobilierul deja existent în bucătărie sau dacă trebuie să achiziționezi unul nou, pe comandă, ca să se potrivească perfect balconului. Ca să profiți cât mai mult de spațiu, chiar și atunci când doar gătești, alege corpuri de bucatarie multifuncționale. 

  1. Balcon transformat în bucătărie - utilități necesare

Pentru ca balconul să fie transformat în bucătărie, trebuie să aibă toate utilitățile necesare: gaz, apă, curent. Fără ele, nu vei putea avea o bucătărie funcțională, ci doar un spațiu în care poți lua masa. Montează țevile și verifică dacă racordarea la apă este făcută cum trebuie. Ele trebuie deviate din apartament, iar singur nu vei putea să faci asta. Cere ajutorul unor persoane specializate, pentru ca lucrurile să se întâmple normal și fără surprize. 

  1. Balcon modificat în bucătărie - mobilier necesar

Poziționarea mobilierului și a echipamentelor este la fel de importantă ca mărimea balconului în sine. Pornește amenajarea cu electrocasnicele mai mari, de care ai neapărată nevoie, și optează pentru plite de bucatarie incorporabile, care să se potrivească spațiului nou amenajat. 

Abia apoi gândește-te la alegerea unui lavoar, a unei mese și scaune și a altor aranjamente care s-ar potrivi în bucătăria din balcon, cum ar fi corpurile de iluminat. 

La Brico Dépôt vei găsi materialele și accesoriile necesare pentru a-ți pune în practică și cele mai îndrăznețe idei, pentru amenajarea unei bucătării pe balcon. Indiferent că este vorba despre chiuvete de bucatarie, electrocasnice, mobilier sau obiecte de iluminat, la Brico Dépôt poți alege, inspirat, dintr-o gama variată de produse. Chiar și atunci când nu știi exact ce s-ar potrivi mai bine nevoilor tale, Brico Dépôt îți este alături și îți oferă consultanță. Totodată, ai posibilitatea de a comanda, inclusiv accesoriile necesare, online sau să le ridici direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

Aspecte de care să ții cont în amenajarea bucătăriei pe balcon

Odată ce ai terminat cu primele etape în amenajarea bucătăriei pe balcon, îți revine sarcina de a gândi amenajarea. Ea va porni de la dimensiunea balconului, verificarea atentă a fiecărui colț (pentru ca termoizolația să fie corectă), montarea electrocasnicelor și va continua cu aspectele legate de finisaj. 

     1. Ține cont de dimensiunea balconului

Dimensiunea balconului este esențială, pentru a vedea dacă te poți bucura de o bucătărie în sine sau doar de o extensie a ei. Oricare ar fi dimensiunea acestuia, sunt mai multe aspecte de luat în calcul pentru o funcționare completă.

Amenajarea bucătăriei într-un balcon mic

bucatarie intr-un balcon mic

Un balcon mic nu îți va asigura o bucătărie generoasă, dar, cu puțină atenție la detalii, vei putea amenaja un spațiu funcțional și estetic. Astfel, va trebui să cauți piese de mobilier care sunt ușor de încorporat și care să nu ofere senzația de spațiu înghesuit. Dacă te gândești că vrei doar un spațiu de luat masa, va fi ceva mai simplu să adaptezi organizarea. Poți alege o masă și scaune pliabile, pe care să le poți muta ori de câte ori ai nevoie. 

Amenajarea și depozitarea pe verticală te ajută să economisești spațiu. Nu vei avea prea mult loc pentru dulapuri mari, într-o bucătărie în balcon mic, așa că orientează-te spre rafturi sau dulapuri suspendate care sunt ușor de instalat pe pereții balconului.  

Bine de știut:

  • oricât de confortabil ar fi să îl ai aproape, nu aduce frigiderul în bucătăria din balcon; va ocupa mult spațiu, pe care îl poți folosi, în schimb, pentru un dulap destinat tacâmurilor și veselei. 
  • fiind mic, spațiul se va încălzi mai repede, iar un aparat de aer condiționat este absolut esențial. 

Amenajare bucătărie în balcon mare

bucatarie in balcon mare

Dacă spațiul este mare, astfel încât să îți permită să ai o bucătărie cu toate cele necesare, poți să aduci pe balcon toate electrocasnicele și să îți rămână loc pentru masă cu scaune. Poți aduce chiar și mașina de spălat vase, pentru ca bucătăria ta din balcon să fie cu adevărat ce îți dorești. 

În vederea alegerii mesei și a scaunelor, ar fi bine să optezi tot pentru ceva pliabil, ca să îți rămână spațiu când nu ai invitați la masă și vrei să te desfășori mai bine sau atunci când gătești ceva sofisticat, iar un loc mai aerisit te ajută să fii mai atent la ce pui în farfurie. 

Un balcon mare te va ajuta să înveselești camera cu ornamente și plante decorative supradimensionate, pentru un design modern și original. Totodată, este important să asiguri și un iluminat eficient si estetic in bucatarie

      2. Asigură-te că spațiul este termoizolat corect

Pentru un balcon transformat într-o bucătărie, o termoizolație corectă îți va asigura zile fără griji. Balconul trebuie să aibă o tâmplărie bună pe exterior, să asigure o barieră termică, mai ales în anotimpurile reci. Nu uita nici de izolația din interior, pentru că vei avea nevoie de căldură, când gătești iarna. 

Poți monta un calorifer în balcon sau poți alege un radiator, însă costurile de-a lungul timpului vor fi ceva mai ridicate. Astfel, trebuie să analizezi ce opțiune ar fi cea mai potrivită pentru nevoile tale, în funcție de buget. De altfel, dacă ai centrală termică, poți lua în calcul montarea acesteia în balcon. Există diverse metode de a o masca, prin dulapuri special concepute, ca să ai un aspect vizual plăcut și fără prea multe țevi la vedere. 

      3. Alege finisaje utile, nu doar estetice

Finisajele trebuie alese foarte atent, ca să reziste la umezeală și la acțiunea razelor soarelui. 

Piatra naturală este cea mai rezistentă și durabilă formă de amenajare. Poate fi o alegere inspirată și sigură pentru bucătăria din balconul tău. Este o soluție la clasica gresie folosită în bucătărie și balcon și, pe lângă durabilitatea oferită, aduce un alt ambient încăperii. Și lemnul este o opțiune la care poți apela, pentru senzația de relaxare pe care o conferă.  

cum sa amenajezi bucataria

      4. Montarea electrocasnicelor

Aici te vei adapta în funcție de dimensiunea balconului. Dacă știi să valorifici spațiul la maximum, balconul tău se poate transforma într-o bucătărie cu tot ce trebuie să cuprindă. Frigiderul este cel mai voluminos, de aceea îl poți lăsa în vechea bucătărie sau pe hol. Cuptorul poate fi unul electric, dacă nu vrei să te chinui prea mult cu racordarea la gaze. Nu uita sub nicio formă de hotă, pentru că te va feri de mirosurile neplăcute, atât pe tine, cât și pe vecinii care au decis să își păstreze balconul pentru relaxare. 

Chiuveta este esențială în bucătărie, la fel și o mașină de spălat vase, dacă gătești mult. Consultă-te cu un specialist și apelează la o firmă autorizată, pentru ca totul să fie în regulă cu accesul la apă și să nu te trezești cu inundații. 

Bucătăria din balcon - 3 detalii pentru o amenajare reușită

Mutarea bucătăriei pe balcon vine cu multe provocări, întâi de ordin tehnic și abia apoi de natură estetică. Atunci când ești sigur că ai montat toate cele necesare, țevile sunt bine puse, ai căldură în zilele de iarnă și electrocasnicele funcționează corect, este timpul să te apuci de decor.

culoarea mobilierului

     1. Culoarea mobilierului

În ceea ce privește mobilierul, cele mai inspirate culori in bucatarie sunt nuanțele calde. Ca să nu aduci vechile piese din mobilier în noua ta bucătărie din balcon, fă o alegere potrivită în ceea ce privește nuanțele. Dacă ai o bucătărie în balcon îngust, culorile deschise sunt mereu varianta câștigătoare. Mergi pe finisaje cât mai simple pentru nuanțele tari (negru, roșu, galben, albastru) și din aceeași paletă cromatică. 

     2. Cum alegi gresia și faianța pentru amenajarea bucătăriei pe balcon

cum alegi gresia si faianta

O regulă care asigură un aspect vizual plăcut este legată de alegerea aceleiași culori pentru blatul din bucătărie și gresie. Așa că, dacă achiziționezi prima dată gresia, gândește-te și la ce blat de bucătărie vei avea și invers. Poți, de asemenea, să nu ții cont de acest aspect, dar trebuie să le asamblezi în așa fel încât să nu încarce prea mult spațiul și să creeze contraste interesante. 

În ceea ce privește faianța, trebuie să scoată în evidență mobila din bucătărie. Ai în vedere să alegi un model care să creeze un design plăcut cu mobila ta, astfel încât să nu eclipseze întreaga bucătărie. Astfel, alege două modele diferite, însă complementare. Preferințele vor depinde și de dimensiunea balconului, dacă este unul mic, nu vei avea prea mult spațiu pentru mobilă. În acest sens, te poți îndrepta către faianța în culori calde și luminoase. 

     3. Blatul perfect pentru bucătărie

blat de bucatarie

Orice bucătărie este organizată în zone funcționale: zona în care speli vasele, spațiul în care gătești și locul unde iei masa. Blatul de bucătărie îți asigură condițiile necesare pentru a prepara mâncărurile preferate, dar și pentru a depozita diverse ustensile. 

Poți alege un blat de bucătărie din granit, marmură, lemn masiv, blat laminat sau beton. La acest capitol, este esențial designul mobilierului per ansamblu, ca să obții armonie vizuală. 

Indiferent unde este amplasată, bucătăria este unul dintre cele mai speciale locuri din locuința ta, mai ales dacă îți place să gătești sau să ai invitați la masă. Așadar, ținând cont de etapele și aspectele importante prezentate mai sus, amenajarea bucătăriei pe balcon se poate transforma, dintr-o provocare, într-un vis împlinit.  

Sursa foto: shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România