Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Ghidul complet în amenajarea bucătăriei. Idei și sfaturi esențiale pentru o bucătărie de vis

Ghidul complet în amenajarea bucătăriei. Idei și sfaturi esențiale pentru o bucătărie de vis

Se încarcă...
Posted in: Bucătărie

Bucătăria mai este numită și „inima casei”, pentru că este una dintre cele mai speciale camere dintr-o locuință. Aici îți începi ziua, cu o cafea tare, și aici o închei, alături de familie și de o cină delicioasă. Este o încăpere în care îți petreci mult timp și care merită toată atenția ta.
Ți-am pregătit un ghid complet pentru amenajarea bucătăriei la care ai visat dintotdeauna. Indiferent de spațiul de care dispui, de forma ei și de ideile pe care le ai, mai jos vei găsi toate informațiile de care ai nevoie, precum și o mulțime de fotografii care să te inspire.

Sfaturi pentru amenajarea bucătăriilor mici de apartament
Apartamentele de bloc nu sunt foarte generoase când vine vorba despre spațiul dedicat acestei camere, așa că trebuie să alegi cu grijă obiectele de mobilier. Sfatul nostru pentru a amenajarea bucătăriei de apartament este să alegi un colțar dotat cu spații de depozitare, un mobilier de bucătărie cât mai compact și culori deschise, atât la mobilier, cât și la draperii, covoare și finisaje, pentru a da senzația unui spațiul mai mare.


În amenajarea unei bucătării mici de bloc optează pentru un mobilier realizat la comandă și până în tavan pentru a utiliza la maximum fiecare centimetru pătrat de care dispui. Nu ezita să pui în aplicare idei nonconformiste – o masă extensibilă de perete sau amenajarea unui bar/masă la glaf, o insulă care să fie și blat de lucru și loc de luat masă.Alege electrocasnice încorporabile pentru a mai economisi loc și pentru a crea senzația unui spațiu ordonat și aerisit. Iată câteva poze cu bucătării din care să te inspiri:

De ce trebuie să ținem cont atunci când amenajăm bucătăria în balcon?

O mulțime dintre cei care locuiesc la apartament aleg să-și amenajeze bucătăria în balcon, pentru a obține mai mult spațiu în locuință. Trebuie, însă, să te asiguri că balconul este bine izolat și nu uita să montezi și o sursă de încălzire (de preferat un calorifer).
Vei avea nevoie de o echipă de profesioniști care să racordeze plita și cuptorul la gaz și care să prelungească instalația electrică până în balcon în așa fel încât să ai acolo prize și lumină. Și pentru chiuvetă vei avea nevoie de ajutor specializat, pentru modificarea traseului țevilor de apă și de canalizare. Nu uita că pentru a efectua aceste modificări va trebui să discuți cu administratorul blocului, ai putea avea nevoie de niște aprobări pentru a le efectua.


Bucătărie open space în living (stil American) – Avantaje și Dezavantaje
Bucătăria în stil american este din ce în ce mai populară și mai întâlnită în locuințele românilor.
Principalul avantaj al amenajării interioare cu living și bucătărie legate este cel al spațiului – se economisește mult loc și da senzația unei bucătării încăpătoare. Un alt avantaj este faptul că îți oferă o libertate crescută în ceea ce privește amanajarea, poți să pui în aplicare o mulțime de idei, pentru că ai mai mult loc. Poți amplasa o insulă, tot de inspirație americană, și un loc de dining mare, cu spațiu pentru familia extinsă.


Dezavantajul amenajării unei bucătării deschise ar fi cel legat de mirosurile de mâncare ce se vor împrăștia în toată casa în lipsa unei uși care să despartă cele două încăperi. Desigur, o hotă de bună calitate face această problemă să dispară. În cazul în care locuiești la apartament, amenajarea open space necesită o aprobare din partea asociației de proprietari, deoarece implică daramarea unui perete.


Bucătării în formă de L sau U? – Avantaje și Dezavantaje

 

Când stabilești stilul de amenajare pentru bucătăria ta ai la dispoziție mai multe forme gândite în funcție de fronturile mobilierului. Ai la dispoziție varianta cu front pe un singur rând, cu două fronturi paralele, dar și variantele în formă de L – un front aranjat pe doi pereți – și în formă literei U – un front aranjat pe trei pereți. Acestea din urmă în formă de L și U sunt alegeri foarte populare pentru bucătăriile mici, pentru că ajută la organizarea mai eficientă a spațiului.


În ambele cazuri avantajele sunt evidente: un blat spațios și care asigură continuitate zonei de lucru, multe spații de depozitare și delimitarea armonioasă față de zona de luat masă. Trebuie, însă, să luăm în calcul și faptul că pentru a amenaja astfel bucătăria e nevoie de mai mult spațiu pentru că, în definitiv, implică amplasarea de mobilier pe minimum doi pereți. În cazul bucătăriei în formă de U există, de asemenea, și riscul că încăperea să pară aglomerată și întunecată.


Amenajarea bucătăriilor înguste și lungi (dreptunghiulare)
Bucătăriile înguste reprezintă o provocare în ceea ce privește amenajarea. O varianta de luat în calcul este amenajarea în formă de L despre care vorbeam mai sus, completată cu o masă îngustă pe peretele opus sau, și mai bine, cu o masă extensibilă de perete.
O altă idee este folosirea, în locul unei mese clasice, a unui bar îngust și înalt. Alege culori cât mai deschise, poate chiar alb pentru pereți, blat și masă. În amenajare unei bucătării mici și înguste ține cont că mobilierul ar trebui să fie și el într-o nuanță deschisă – bejul, galbenul deschis, o nuanță deschisă de verde sunt alegeri excelente.

Dacă ai o bucătărie îngustă și lungă, poți opta pentru decuparea unui spațiu între peretele care da în living sau în hol și amenajarea unui loc de luat masă acolo.


Amenajarea unei bucătării de vară în aer liber
Dacă dispui de spațiul necesar, amenajarea unei bucătării de vară în aer liber va face orice experiență culinară una de excepție. Este de preferat ca ea să fie acoperită, așa încât să te poți bucura de plăcerea unei mese în aer liber chiar și atunci când plouă.
Pentru a crea un astfel de spațiu în curtea ta va trebui să extinzi rețeaua electrică pentru a ilumina bucătăria, să extinzi țeava pentru gaz și rețeaua de apă și canalizare. Pentru podea, poți folosi fie clasica gresie, fie piatra naturală.


Nu uita că mobilierul trebuie ales în așa fel încât să reziste la umezeală, la praf și la temperaturi extreme. Pentru el poți folosi lemn masiv tratat cu lacuri speciale pentru exterior. Pentru masă și scaune poți folosi mobilier din ratan, foarte rezistent în orice condiții meteorologice.
Avantajele unei bucătării de vară sunt incontestabile și am aminti aici lipsa mirosurilor neplăcute de mâncare din casă, plăcerea nemărginită de a pregăti mesele și a mânca în aer liber, dar și faptul că dacă amenajezi o bucătărie de vară prețul proprietății va crește.

Sfaturi pentru amenajarea unei bucătării în stil rustic

Bucătăriile amenajate în stil rustic păstrează acel aer magic al meselor pregătite de bunica și implică folosirea cât mai multor materiale naturale. Mobilier din lemn masiv, o masă mare, din lemn cu finisaj antichizat, plăci ceramice pe podea și până la jumătatea peretelui cu mobilierul. Ia în calcul și folosirea unor grinzi aparente, adaugă un plus de autenticitate încăperii.
Nu uita că în amenajarea unei bucătării rustice poți folosi din plin obiecte decorative tradiționale – coșuri de răchită, vase ceramice cu motive tradiționale, ștergare, covoare țesute. Dacă locuința ta îți permite, ia în calcul construirea unui cuptor tradițional, pe lemne.


Cum alegem culoarea mobilierului de bucătărie?
Cele mai potrivite alegeri pentru culoarea mobilierului sunt nuanțele calde. Pentru bucătăriile mici, așa cum îți spuneam mai sus, culorile deschise sunt mereu varianta câștigătoare. În cazul în care spațiul nu este o problemă, poți alege și culori mai închise, dar în echilibru vizual cu finisajele.


SFAT PRACTIC: În cazul în care alegi pentru mobilier o culoare puternică, accent – roșu, galben, albastru, verde, negru – mergi pe finisaje cât mai simple, deschise la culoare și din aceeași paletă cromatică sau, și mai bine, chiar albe. Nu aglomera încăperea folosind mai multe culori, 2-3 sunt suficiente.


Privind lucrurile din perspectiva practică, ar trebui evitate materialele lucioase, deoarece sunt mai greu de întreținut. Desigur, există și substanțe speciale pentru a ține departe de ele petele, însă cele mate sunt întotdeauna mai ușor de îngrijit.


La ce înălțime se montează corpurile suspendate?
Nu există neapărat o regulă în această privință, depinde foarte mult și de stilul mobilei alese. De obicei, însă, corpurile suspendate se așază la o distanță de circa 60 de centimetri față de blat. Ea poate fi și mai mică și mai mare, însă ține minte că hota nu ar trebui să fie la mai mult de 70 de cm distanță față de plită, pentru a putea atrage aburii, așa că ia și aceste aspect în calcul.


Cum alegem blatul de bucătărie perfect?
Criteriul principal după care se alege blatul de bucătărie este materialul. Ai la dispoziție:
• Granitul – tot mai popular, elegant și în nuanțe numeroase
• Marmura – dă un aspect deosebit, imperial, dar este și o variantă mai costisitoare și mai greu de îngrijit
• Betonul – cu finisaj mat, grunjos sau cu o textură asemănătoare marmurei, pe blatul din beton se pot amplasa plăci din faianță, ușor de îngrijit și în modele multiple
• Lemn masiv – perfecte pentru bucătăriile rustice, însă trebuie lacuite des și tratate pentru a rezista umezelii
• Blat laminat – este cea mai populară și accesobilă variantă, o găsești în toate magazinele de mobilă în modele multiple, este ușor de întreținut și rezistent la pete


Cum alegem gresia și faianța din bucătărie?
O regulă nescrisă a designului de interior spune că blatul și gresia din bucătărie ar trebui să aibă aceeași culoare. Poți, însă, să dai frâu liber imaginației și să alegi orice nuanță îți dorești, atâta vreme cât ții minte recomandarea noastră de mai sus de a nu încărca prea mult încăperea.
Din punct de vedere cromatic, aceste trei lucruri – mobilierul, gresia și faianța ar trebui să se completeze armonios. Un truc util ar fi alegerea unui model de faianță mozaic pentru a adugă puțin dinamism încăperii, fiind și foarte potrivit pentru bucătării mobilate în stil rustic.

Alege o gresie pentru trafic intens, ușor de curățat și de bună calitate, pentru că este o încăpere unde se pot produce diverse accidente și sigur nu îți dorești că gresia ta să se spargă prima dată când scapi jos un ibric.


Greșeli de evitat atunci când amenajăm bucătăria
Iată cele mai frecvente greșeli care se fac în amenajarea bucătăriei:
• Ignorarea spațiilor de depozitare
• Alegerea principiului estetic în detrimentul celui practic, sfârșind prin a opta pentru materiale greu de îngrijit și care au de suferit din cauza umezelii și a petelor frecvente care se produc în bucătărie
• Supraîncărcarea spațiului cu obiecte de mobilier, nuanțe, patternuri și texturi multiple
• Ghidarea doar după tendințe, ele sunt trecătoare și în câțiva ani bucătăria ta va părea desuetă și nici nu îți va reflectă personalitatea


Acum că știi regulile, nu îți mai trebuie decât un strop de inspirație. Mai jos vei găși câteva poze cu amenajări de bucătării mici, imagini cu bucătării moderne și idei de pus în practică pentru a transforma orice spațiu într-o bucătărie de vis.

Bucătării moderne

Bucătării în stil scandinav

 

Bucătării vintage

Bucătării cu bar

Bucătării cu insulă

Bucătării albe

Bucătării pe colț

Vezi și alte articole despre amenajarea bucătăriilor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360