Perdelele au mai ales rol decorativ, deși pot fi folosite și pentru menținerea intimității în camerele din locuință.
Pentru a găsi soluția potrivită nevoilor și așteptărilor tale, este important să ții cont de anumite criterii. Mai jos, poți vedea un ghid complet, pentru a alege perdelele pentru bucătărie.
- Cum alegi perdeaua în funcție de nevoi
- Cum alegi perdeaua în funcție de stilul de amenajare
- Cum alegi perdeaua în funcție de mobilier
- Cum alegi perdeaua în funcție de materialul ei
- Cum alegi perdeaua în funcție de lumina din bucătărie
- Cum alegi perdeaua în funcție de culoare
- Cum alegi perdeaua în funcție de lungimea sa
- Cum alegi perdeaua în funcție de funcționalitate
Alegerea perdelelor pentru bucătărie depinde de mai mulți factori, printre care: dacă gătești des sau nu, cum este amenajată bucătăria, ce material preferi și altele.
Despre toate aceste criterii vom discuta mai jos.
Cum alegi perdeaua în funcție de nevoi
Dacă gătești des, este bine să te îndrepți spre o perdea care se curăță ușor fie cu o lavetă, fie la mașina de spălat.
Ai grijă, deoarece unele materiale nu suportă spălarea la mașină. Chiar și roletele sau storurile au sisteme particulare pentru întreținere.
De asemenea, gândește-te bine dacă ai nevoie de perdele. Bucătăria este una dintre puținele încăperi din casă pentru care perdelele sunt opționale. Dormitorul sau sufrageria, de exemplu, necesită acest detaliu, pentru a te feri de razele puternice ale soarelui și de privirile curioșilor.
Totuși, dacă fereastra de la bucătărie dă nas în nas cu grădina vecinului, ar fi indicat să alegi perdele, pentru beneficiul amândurora.
Un alt loc în care poate fi utilă perdeaua este afară. Daca iti amenajezi o bucatarie de vara, poți folosi o perdeluță pentru a ascunde accesoriile, care devin inestetice, atunci când sunt privite de pe șezlongul din grădină.
De ce să alegi perdelele pentru bucătărie de la Brico Dépôt
Alegerea de perdele și de mobilier pentru bucătărie de la Brico Dépôt aduce numeroase beneficii:
- ai acces la produse de calitate la prețuri competitive; gama de produse se îmbogățește lunar;
- ai acces la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt provin din surse sustenabile;
- poți face comanda online, iar produsele îți vin direct la ușă; alternativ, poți ridica produsele direct din magazine, la doar patru ore de la plasarea comenzii.
Totodată, dacă îți redecorezi bucătăria, este bine de știut că la Brico Dépôt ai servicii de proiectare 3D, măsurare și montaj gratuite. De asemenea, mobila de bucatarie are garanție de 25 de ani, o dovadă a calității produselor.
Cum alegi perdeaua în funcție de stilul de amenajare
Dacă ai o bucătărie amenajată în stil rustic sau shabby chic, poți alege perdele scurte, de tip vitraj care permit amenajarea părții superioare/inferioare a geamului. Acest model creează un efect deosebit.
Pentru o bucătărie tradițională, sunt ideale imprimeurile florale sau vegetale, în timp ce o bucătărie în stil modern poate fi decorată cu rolete sau storuri romane. Acestea din urmă sunt ideale inclusiv în bucătării mici.
Chiar și bucătăriile mici, decorate în stil minimalist, pot fi transformate creativ, dacă alegi o perdea cu un model inedit. Culorile precum albul, cremul sau nuanțele pastelate oferă un plus de luminozitate oricărei bucătării.
Dacă gătești mai rar și îți doresti sa iti amenajezi un bar de bucatarie, perdelele simple, în armonie cu nuanțele din încăpere, te pot feri de privirile curioșilor.
Cum alegi perdeaua în funcție de mobilier
În lipsa unor alte obiecte de decor, poți asorta perdeaua cu piesele de mobilier. De exemplu, dacă ai o bucatarie modulara în nuanță de lemn de cireș, poți adăuga o perdea pastel, roz, crem sau galben, pentru un aspect cald și primitor.
De asemenea, pentru un aspect modern, poți asorta gresia cu blatul de bucătărie, iar perdeaua cu nuanța scaunelor. Dacă ești în proces de amenajare, poți afla cum sa alegi scaunele de bucatarie, de pe blogul Brico Dépôt.
Cum alegi perdeaua în funcție de materialul ei
Un aspect foarte important care ține de material se referă la calitatea acestuia. Materialul trebuie să reziste acțiunii razelor soarelui.
Mai jos, sunt câteva materiale des folosite pentru perdelele de bucătărie.
Poliester
Perdelele din poliester au o durată bună de viață și sunt accesibile. Se întrețin ușor și rezistă bine, dacă ai copii mici sau animale de companie. Se potrivește cu majoritatea stilurilor de amenajare.
Sfat practic:
➣ Totuși, dacă alegi o perdea de acest fel, asigură-te că este departe de o sursă de foc, deoarece există riscul de incendii.
Dantelă
Perdelele din dantelă sunt alese în special pentru rolul estetic. Sunt asociate stilului romantic și se integrează bine atât într-o bucătărie elegantă, cât și în una decorată în stil vintage. De asemenea, permit pătrunderea neîngrădită a luminii.
Sfat practic:
➣ Vine în nuanțe dintre cele mai diverse, iar unele modele pot fi curățate la mașina de spălat, însă nu toate, motiv pentru care este recomandat să te informezi bine, înainte de a alege o perdea de acest fel.
Bumbac
Perdelele din bumbac sunt printre cele mai populare. Se integrează ușor indiferent de stilul de amenajare al bucătăriei. Ai la dispoziție un număr impresionant de modele, texturi și culori. De asemenea, sunt accesibile.
Sfat practic:
➣ Se curăță ușor la mașina de spălat și sunt o opțiune bună, dacă ai copii mici sau animale de companie.
Cum alegi perdeaua în funcție de lumina din bucătărie
De cantitatea de lumină naturală care pătrunde pe fereastră depinde și alegerea perdelei. Dacă ai o fereastră minusculă, probabil că nu vei opta pentru o perdea opacă; în acest caz, se potrivesc storurile, pe care le poți coborî doar atunci când este necesar.
Uită-te cu atenție cum cade lumina naturală în bucătărie, precum și ce efect produc obiectele de iluminat. Poți afla mai multe despre lumina calda si lumina rece, de pe blogul Brico Dépôt.
Cum alegi perdeaua în funcție de culoare
Culorile perdelei ar trebui să completeze nuanțele care există deja în bucătărie (gresie, faianță, blatul de bucătărie, fața de masă etc.).
Ca regulă generală, culoarea perdelei ar trebui să îți amintească de una dintre nuanțele din bucătărie ori chiar să se identifice cu una dintre ele.
O altă variantă este să alegi combinații de culori. De pildă, poți îmbina perdele verde-migdală cu faianță verde, perdea roșie cu gresie verde, perdea albastru-pal cu un blat de bucătărie turcoaz.
Cum alegi perdeaua în funcție de lungimea sa
Designerii de interior propun montarea perdelei la 20 cm deasupra ramei ferestrei și la 15 cm deasupra pervazului. Mai mult, este important ce alte obiecte de decor există prin apropiere.
Este de evitat să montezi perdeaua în apropierea aragazului, iar dacă fereastra se află deasupra chiuvetei, este indicat să optezi pentru o perdea scurtă.
Sfat practic
➣ Tot aici este important să măsori fereastra înainte de orice achiziție. Indiferent de cât de priceput ești la aproximări, dimensiunile perdelei ar trebui să fie adaptate nevoilor.
Cum alegi perdeaua în funcție de funcționalitate
În ceea ce privește funcționalitatea, aici vom discuta despre câteva aspecte importante: gradul de transparență al perdelei, întreținerea și rezistența la foc.
- Transparența – în majoritatea cazurilor, perdeaua pentru bucătărie joacă un rol decorativ, completând și transformând rapid un decor simplist;
- Întreținerea – gătitul, spălatul vaselor, vaporii de grăsime, fumul, stropii apar frecvent într-o bucătărie în care se gătește des. În mod ideal, perdeaua de bucătărie ar trebui să reziste bine la pete și să poată fi curățată la mașina de spălat;
- Rezistența la foc – pentru siguranța bucătăriei, este indicat să alegi o perdea dintr-un material ignifug. Unele perdele sunt impregnate cu soluții sau fibre speciale, ce rezistă la foc. Dacă vin în contact cu focul, acesta se va stinge de la sine.
Pentru mulți, perdeaua reprezintă, foarte probabil, ultimul lucru la care se gândesc, atunci când amenajează o bucătărie. Însă perdeaua are rolurile ei: împiedică razele puternice ale soarelui și te ferește de curioși, iar dacă acorzi puțin timp alegerii sale, poți schimba în doar câteva minute aspectul întregii bucătării.
Sursa foto: Shutterstock