Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Plita cu inducție sau plita pe gaz: avantaje și dezavantaje

Plita cu inducție sau plita pe gaz: avantaje și dezavantaje

Se încarcă...
5051 vizualizări
Posted in: Bucătărie

Evoluțiile tehnologice au făcut posibilă apariția, în ultimii ani, a numeroase produse electrocasnice care ne ajută să avem o viață mai ușoară și să fim mult mai eficienți. Soluțiile ingenioase cu tehnologii inovatoare sunt ideale pentru ritmul de viață modern, în care nu avem foarte mult timp să ne ocupăm de toate treburile casnice sau ne dorim să terminăm cât mai repede, pentru a ne bucura de relaxare.

Printre electrocasnicele de ultimă generație se numără și plitele, care sunt disponibile în diverse variante, în funcție de tipul de alimentare și de programele suplimentare cu care sunt prevăzute. Ai la dispoziție o gamă largă de tipuri de plite, pe gaz sau cu inducție, din care să alegi cea mai bună variantă pentru nevoile și stilul tău de gătit. Fiind versatile și sigure, pot fi instalate oriunde, chiar și într-o bucatarie de vara.

tipueri de plita

Avantajele și dezavantajele plitei cu inducție

Plitele, indiferent de tipul acestora, sunt instrumente casnice care oferă o performanță mare, un plus de siguranță în momentul utilizării și, în cele mai multe cazuri, un consum redus. Fiecare tip de plită are propriile particularități și este important să-i cunoști dinainte avantajele și dezavantajele, pentru a face alegerea potrivită. 

La Brico Dépôt găsești numeroase variante de plite cu inductie si plite pe gaz, cu diverse funcții și opțiuni, din care să alegi modelul potrivit pentru bucătăria și nevoile tale. Gândește-te la modul de alimentare de care dispui, la dimensiune, cât de des și ce tipuri de mâncare gătești și optează pentru varianta ce răspunde tuturor criteriilor tale. Dacă nu știi sigur ce să alegi, beneficiezi de consultanță, sfaturi și inspirație la Brico Dépôt, de unde poți alege modelul de plită care ți se va potrivi perfect.

Din punctul de vedere al aspectului, plita cu inductie este foarte asemănătoare cu cea convențională, care funcționează pe bază de curent electric. Suprafața plitelor cu inducție este ceramică, iar sub aceasta se găsesc bobine care, cu ajutorul curentului electric, formează câmpuri electromagnetice, care duc la apariția de fluxuri electrice inductoare. Acestea își schimbă des direcția de circulație, iar curentul turbionar ce se formează încălzește vasele. 

Avantajele plitei cu inducție

Modul de producere a căldurii necesare pentru a găti are numeroase avantaje:

  • o plită cu inducție este eficientă energetic - căldura generată este transmisă direct sub vasul pentru gătit, ceea ce duce la pierderi de căldură mai mici de 10%;
  • poți alege numărul de zone de gătit de care ai nevoie;
  • plitele cu inducție pot fi ușor integrate în amenajarea unei bucătării; chiar dacă ai o locuinta de mici dimensiuni, ai nevoie doar de spațiu pe blat, mai ales dacă optezi pentru o variantă cu 4 zone de gătit;
  • permit un control mai bun al temperaturii de gătire, ceea ce înseamnă că aceasta se distribuie uniform în interiorul vasului pentru gătit, iar preparatele sunt gata mai repede;
  • se pot curăța imediat după folosire, pentru că nu trebuie să aștepți ca suprafața să se răcească;
  • sunt ușor de întreținut și de curățat, doar cu ajutorul unei lavete moi și al unui detergent blând, care nu deteriorează suprafețele.

Dezavantajele plitei cu inducție

Înainte de a cumpăra cea mai potrivită plită pentru tine și nevoile tale, este bine să știi că plitele cu inducție au și câteva dezavantaje:

  • pot fi folosite doar cu vase pentru gătit speciale, prevăzute cu un circuit electric ce permite transferul de căldură. În cazul în care nu ai acest tip de vase și nu dorești să investești în oale și tigăi potrivite pentru aceste plite, poți achiziționa adaptoare speciale, care te vor ajuta să gătești în orice tip de vas dorești;
  • câmpul magnetic generat de plitele cu inducție poate interfera cu aparatele electronice din jur, așa că este recomandat ca acestea să fie așezate la distanță de plită;
  • interacțiunea bobinei cu care este prevăzută plita cu inducție și a vasului de gătit produce un sunet specific, care este cu atât mai puternic, cu cât vasele folosite sunt de calitate inferioară.

plita cu inductie

Avantajele și dezavantajele plitei pe gaz

Plitele pe gaz (plitele clasice) reprezintă una dintre cele mai populare alegeri, datorită prețului avantajos și faptului că sunt compatibile cu vasele clasice pentru gătit. 

Avantajele plitei pe gaz

Plitele pe gaz au o mulțime de avantaje, ceea ce le face preferate de majoritatea oamenilor:

  • pot fi instalate chiar și în zonele în care nu există curent electric sau în care sunt întreruperi de curent ori acolo unde nu există posibilitatea de branșare la rețeaua cu gaze, putând fi alimentate la o butelie cu gaz;
  • se aprind rapid și radiază căldură imediat ce sunt puse în funcțiune;
  • sunt accesibile și ai la dispoziție o mulțime de modele din care să îl alegi pe cel mai potrivit;
  • sunt mult mai versatile pentru funcțiile de grătar și de fierbere;
  • temperatura este ușor de controlat.

Dezavantajele plitei pe gaz

Deși prețul de achiziție al unei plite pe gaz este mai mic decât cel al unei plite cu inducție, o plită pe gaz nu oferă o eficiență la fel de ridicată, deoarece o mare parte din căldura pe care o emană se pierde, în loc să fie direcționată doar către suprafața de gătit.

De asemenea, acestea au și alte câteva dezavantaje pe care este recomandat să le cunoști, înainte de a face o achiziție:

  • în cazul în care nu sunt instalate de către un specialist, plitele pe gaz pot provoca accidente, așa că, dacă ai ales această variantă, este important să instalezi și un detector de gaze, care va depista eventualele scurgeri;
  • plitele cu gaz sunt mai dificil de curățat decât cele cu inducție, mai ales în cazul celor prevăzute cu o suprafață din tablă. Este recomandat să achiziționezi plite pe gaz cu grilaj de fontă, care te vor ajuta să întreții suprafața plitei;
  • flacăra arzătoarelor poate fi foarte slabă sau se poate opri, în cazul în care alimentarea nu este făcută corespunzător sau există întreruperi în rețea;
  • problemele de ventilație sunt frecvente în cazul plitelor cu gaz.

plita pe gaz

Plita cu inducție vs plita pe gaz - cum alegi modelul potrivit

Înainte de a alege plita potrivită, este important să cunoști câteva aspecte care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie. Plitele cu gaz sunt versiunea modernă a aragazului tradițional, pentru care ai neapărat nevoie de racordare la o sursă de gaze. Pentru plitele cu inducție, ai nevoie de alimentare electrică, iar tehnologia este complet diferită.

Pe lângă modul de alimentare, un alt criteriu de alegere este dimensiunea, care trebuie să fie potrivită cu cea a bucătăriei și cu nevoile tale, cât de des gătești, ce tip de mâncăruri prepari în mod obișnuit și dacă vrei să pregătești mai multe feluri în același timp. Plitele, și cele pe gaz, și cele cu inducție, sunt disponibile în mai multe variante de mărimi, în funcție de numărul arzătoarelor și de model. Alege o plită care se integrează perfect în bucătăria ta, atât ca dimensiune, cât și ca design.

Dacă vrei să controlezi procesul de gătire și temperatura, atunci cu siguranță o plită cu inducție cu funcția touch control este cea mai potrivită alegere.

Din punctul de vedere al siguranței, mai ales în cazul în care și celor mici le place să ajute la gătit, este important să alegi un model de plită cu funcție de blocare.

Plitele cu inducție și cele pe gaz sunt unele dintre cele mai populare alegeri pentru bucătăriile moderne, datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă. Înainte de a cumpăra plita potrivită pentru bucătăria ta, ia în considerare toate detaliile, beneficiile și dezavantajele, pentru a te bucura de alegere cât mai mult timp.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360