Alege un magazin
021.204.34.34
Prețuri mici zilnic Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Revino in meniul principal

Cum să ai o casă eficientă energetic de la A la Z. Tot ce trebuie să știi

Cum să ai o casă eficientă energetic de la A la Z. Tot ce trebuie să știi

O casă eficientă energetic este o investiție inteligență pe termen lung și cu toții ar trebui să tindem către astfel de locuințe.

Cum definim o casă eficientă din punct de vedere energetic

Casa eficientă din punct de vedere energetic este locuința care consumă cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire. În ultimii ani, construcția locuințelor verzi a devenit o preocupare importantă pentru constructori și dezvoltatori atât din perspective ecologice, cât și din perspective economice.


Peste tot în lume oamenii au devenit tot mai interesați de locuințe care să aibă un consum de energie scăzut, care tinde spre 0. Există deja o directiva europeană în acest sens și care va intra în vigoare în ultima zi a anului 2020. Această directivă se referă la construcțiile de case pasive, care oferă confort termic cu un consum scăzut de energie.


Casele pasive au cel mai înalt standard de eficiență energetică de pe glob și au drept obiectiv menținerea unui consum total de căldură, apă caldă și energie electrică sub 42 kWh / m² pe an. Sigur, o casă pasivă, cu un asemenea consum pe an, e un obiectiv greu de atins, însă asta nu înseamnă că nu ne putem eficientiza casele treptat, cu fiecare an, până la atingerea țelului impus.


Eficientizarea consumului de energie nu presupune doar izolarea locuinței, ci și un sistem de încălzire ce se bazează pe energie regenerabilă, cât și un sistem de ventilație care să extragă aerul viciat și să-l filtreze, fără să se piardă căldură în acest proces.


Casele eficiente energetic au un bilanț energetic scăzut. Bilanțul energetic al casei reprezintă energia consumată pentru că locuitorii casei să aibă parte de confort termic ridicat și de o calitate a aerului superioară. Domul geodezic este un exemplu de construcție cu o eficientă crescută din punct de vedere energetic, iar această eficientă este datorată în mare măsură formei acestei construcții.


Din 2013, proprietarii sunt obligați că la vânzare să aibă certificatul energetic al casei, iar în lipsa lui, contractele de vânzare-cumpărare ar putea fi anulate. Certificatele energetice sunt cele care încadrează locuința într-o anumită categorie de consum – clasa A, B, C.

Cum se construiește o casă eficientă energetic

Este mult mai ușor să construieșți de la zero o casă eficientă din punct de vedere energetic decât să crești eficiența energetică a unei locuințe deja construite.

În etapa proiectului ai control total asupra construcției și poți alege o orientare care să sporească eficientă energetică a locuinței, precum și materialele, de la bun început. Iată pașii cei mai importanți pe care trebuie să-i parcurgi pentru a construi o casă eficientă din punct de vedere energetic:


• Alegerea locației pentru construirea casei
Dacă ai în minte o locuință eficientă din punct de vedere energetic, lotul pe care este construită și relieful sunt aspecte care pot influență pe termen lung costurile.

O casă la munte consumă mai multe resurse decât una la câmpie, de pildă. În măsură în care este cu putință, alege un loc însorit și care să-ți permită să construiești o casă cu un consum cât mai mic de energie.


• Alegerea orientării casei
Orientarea casei este un aspect important, după care cei care cumpără locuințe se ghidează de decenii întregi. O casă cu orientare spre nord va fi mai răcoroasă și va consumă mai multă energie, în vreme ce orientarea spre sud este mai economică.


• Dispunerea camerelor pentru creșterea eficienței energetice
În partea de sud și est ar trebui dispuse dormitoarele, iar pe nord încăperile în care nu e nevoie de foarte multă căldură.


• Alegerea materialelor de construcție
Printre cele mai eficiente materiale din punct de vedere energetic se numără oțelul reciclat, placă de ciment izolată, panouri structurale izolate, geamuri low-e, panouri de izolare sub vid.


• Alegerea izolației termice și hidroizolației

Izolația casei este esențială când vorbim despre o casă eficientă din punct de vedere energetic. În alegerea materialelor pentru izolația casei se iau în considerare criterii precum conductivitatea termică (k or λ) și rezistență termică (valoarea – R). Polistirenul și vată minerală sunt opțiuni viabile, însă se poate merge și pe variante ecologice precum spumă poliuretanică din materiale vegetale, baloturile de paie, chiar și lână de oaie.


• Proiectarea și alegerea acoperișului
Acoperișul rece este cel mai utilizat în construirea caselor eficiente energetic și reduce cu până la 10% consumul de energie.


• Proiectarea stresinilor și elementelor de umbrire
Streșinile și alte elemente adiacente vor trebui proiectate astfel încât pierderile de energie să fie minimale.


• Proiectarea, dimensionarea și alegerea ferestrelor
La nivelul ferestrelor se produc cele mai mari pierderi de căldură așa că este de preferat să alegi ferestre 4 seasons sau low-e și o tâmplărie de calitate superioară, care să nu permită pierderile de căldură.


• Alegerea unui sistem de încălzire/răcire eficient
Pompele de căldură sunt printre cele mai economice sisteme de încălzire a locuinței. În cazul în care nu se pot instala sisteme cu pompe de căldură, centralele termice, mai ales cele în condensatie, respectiv aparatele de aer condiționat din clasele energetice superioare, care consumă puțînă energie, sunt variante demne de luat în calcul.


• Folosirea elementelor naturale pentru creșterea eficienței energetice a casei
Barierele de pomi, pergolele pentru umbrire sunt soluții naturale și ieftine pentru a crește eficientă energetică a unei construcții.


• Controlului umidității și ventilării
Sistemele de ventilație ce au și funcție de control al umidității ajută la economisirea energiei utilizate pentru încălzirea și răcirea locuinței, așadar contribuie în mare măsură la creșterea eficienței energetice a locuinței.


• Ventilația cu recuperare de căldură
Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este unul dintre cele mai economice. Principiul de funcționare este foarte simplu: aerul cald este extras din casă, iar căldură acestuia se transferă aerului rece absorbit de afară, încălzindu-l. Sistemul poate fi utilizat și vara, pentru răcirea casei.


• Folosirea surselor alternative de energie
O locuința alimentată cu energie solară prin intermediul panourilor fotovoltaice este cu siguranță una dintre cele mai economice pe termen lung, cu siguranță, la fel și utilizarea energiei electrice produse de sisteme eoliene. O altă opțiune, care este folosită inclusiv în România, în Beiuș, de pildă, este sistemul de încălzire cu apă geotermală.


Creșterea eficienței energetice a unei case


Dacă imobilul este deja construit și casă nu poate fi proiectată din start pentru a consumă cât mai puțînă energie, putem apela la soluții ulterioare. Cei interesați pot accesa fonduri prin programul Casă Verde care are drept obiectiv eficientizarea locuințelor. Prin intermediul acestui program se pot accesa fonduri pentru izolarea locuinței, cât și pentru instalarea unor sisteme care să furnizeze energie electrică din surse regenerabile.


Putem micșora consumul de energie pentru o locuința deja construită sau un apartament prin:
Izolarea interioară a pereților – cu polistiren, vată minerală sau materiale ecologice precum baloții de paie
• Izolarea exterioară a pereților
• Schimbarea geamurilor – pentru că la nivelul geamurilor se pierde cea mai mare cantitate de căldură, schimbarea lor poate îmbunătăți în mare măsură confortul termic în locuința
• Izolarea acoperișului, mansardei sau terasei
• Izolarea subsolului
• Eficientizarea sistemului de încălzire/răcire
• Eficientizarea consumului de energie – prin utilizarea de becuri economice, economizoare, echipamente economice, electrocasnice noi cu clasa energetică ridicată
• Eficientizarea încălzirii apei menajere sau reducerea consumului de energie
• Folosirea unor sisteme inteligente de monitorizare a temperaturii, umidității și altor factori de confort – termostatul, de pildă, contribuie foarte mult la economisirea energiei


Construcțiile eficiente energetic reprezintă viitorul în ceea ce privește locuințele noastre și nu numai. Investind în soluții care să ducă la economisirea energiei vom face și economii substanțele și vom avea în același timp grijă și de mediul înconjurător.

Vezi și alte articole despre casele eficiente:

te-ar mai putea interesa

Tot ce trebuie să știi despre caloriferul electric. Avantaje, dezavantaje și cum le alegi Tot ce trebuie să știi despre caloriferul electric. Avantaje, dezavantaje și cum le alegi
Caloriferele electrice sunt de un real ajutor în timpul iernii, iar în acest ghid complet vei găși tot ce trebuie să iei în considerare când alegi unul. Tipuri de calorifere...
citește mai mult
GHID PRACTIC. Tot ce trebuie sa stii despre curatarea cosului de fum GHID PRACTIC. Tot ce trebuie sa stii despre curatarea cosului de fum
Cosurile de fum infundate sau care prezinta defecte iti pot pune viata in pericol. Tocmai de aceea, acestea trebuie curatate anual, inainte de intrarea in sezonul rece. Dintr-un raport intocmit de po...
citește mai mult
Modele de acoperiș, tipuri de materiale și tot ce trebuie să știi când te pregătești să construiești un acoperiș Modele de acoperiș, tipuri de materiale și tot ce trebuie să știi când te pregătești să construiești un acoperiș
Una dintre cele mai importante etape în construirea unei case o reprezintă alegerea și montarea acoperișului. Acesta trebuie să fie cel potrivit pentru casa ta, astfel încât să te...
citește mai mult
Sfaturi pentru plantarea butașilor. Tot ce trebuie să știi Sfaturi pentru plantarea butașilor. Tot ce trebuie să știi
Plantarea butașilor respectă anumite reguli și etape specifice fiecărei plante, de la vița de vie, la trandafir, zmeur sau lavandă. Este o etapă esențială pentru plante sănătoase și culturi bogate, aș...
citește mai mult
Cum salvezi livada sau tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor fructiferi Cum salvezi livada sau tot ce trebuie să știi despre stropirea pomilor fructiferi
Obicei cu vechime la noi în țară, cunoscut de toți agricultorii profesioniști sau amatori care cultivă pomi fructiferi sau viță-de-vie, stropirea cu diferite substanțe (tratamentele fitosanitare...
citește mai mult
Tot ce trebuie să știi despre renovarea locuinței tale Tot ce trebuie să știi despre renovarea locuinței tale
1.DE CE SUNT NECESARE LUCRARILE DE RENOVARE A LOCUINTEI 2.EVALUEAZA STAREA LOCUINTEI 3.HOTARASTE DACA RENOVEZI TOATA LOCUINTA SAU DOAR O PARTE A EI 4.PLANIFICĂ ALĂTURI DE SPECIALIȘTI 5.MAT...
citește mai mult