Rindelele electrice sunt unelte necesare pentru tot felul de activități. Nicio lucrare ce implică prelucrarea, finisarea sau recondiționarea lemnului nu se poate realiza fără o rindea, iar varianta electrică îți oferă precizie, ușurință în execuție și eficiență. Aceste unelte sunt mici, pot fi transportate ușor și ținute într-o singură mână, dar, totodată, sunt instrumente eficiente, care, utilizate cu pricepere, te ajută să realizezi lucrări de calitate.
În cele ce urmează, afli toate detaliile necesare pentru a alege cea mai bună rindea electrică.
- Ce este și cum funcționează o rindea electrică
- Tipuri de rindele electrice
- Caracteristicile tehnice ale uneltei
- La ce să te uiți când alegi o rindea electrică
Ce este și cum funcționează o rindea electrică
Lemnul este un material omniprezent, iar rindeaua electrică este o unealtă indispensabilă pentru prelucrarea acestuia. Rindeluirea presupune:
- netezirea;
- rectificarea marginilor;
- finisarea și șlefuirea;
- sanfenarea (înlăturarea muchiilor ascuțite ale unei bucăți de lemn);
- realizarea de caneluri și fălțuiri cu adâncimi și lățimi diferite, care să permită îmbinarea bucăților de lemn.
Toate aceste operațiuni se pot executa mai repede, mai bine și cu mai puțin efort, cu o rindea electrică, față de varianta uneltei manuale. În funcție de tipul și puterea rindelei, aceasta poate tăia până la aproximativ 2,5-3 milimetri pe toată lungimea unei bucăți de lemn.
Principiul de funcționare al rindelelor electrice este foarte simplu. Lamele de tăiere sunt montate pe o rolă de cuțite care, acționate de un motor electric, se rotesc și îndepărtează așchiile din materialul lemnos. Tamburul are o viteză cuprinsă 10.000 și 16.000 de rotații pe minut, iar un mâner, situat în partea din față a rindelei, permite reglarea adâncimii de tăiere, respectiv grosimea stratului de material lemnos care urmează a fi îndepărtat prin rindeluire.
Rezistente și eficiente, variantele de freze si rindele electrice pe care le poți găsi la Brico Dépôt sunt unelte esențiale care te vor ajuta să-ți pui mai bine în valoare îndemânarea. Fie că le folosești frecvent într-un atelier, fie că le utilizezi ocazional pentru diverse hobby-uri, rindelele electrice de dimensiuni mici sunt veritabile scule profesionale. La Brico Dépôt poți găsi toate uneltele electrice și accesoriile necesare. Totodată, ai posibilitatea de a opta pentru livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.
Tipuri de rindele electrice
Există mai multe tipuri de rindelele electrice, utile pentru diferite proceduri de lucru, de complexități diferite, de la îndepărtarea unui strat de vopsea de pe uși până la construirea unei case de lemn. Unele modele de rindele sunt special gândite pentru profesioniști, în timp ce altele sunt unelte necesare în orice casă, pentru diferite lucrări de bricolaj.
Principalele tipuri de rindele electrice sunt:
- Rindeaua de mână. Acționează cu o lamă rotativă și are un mâner ce permite un control fin al uneltei, fiind utilă pentru execuții precise. Este genul de rindea utilizată pentru recondiționarea pieselor de mobilier și pentru montarea si finisarea parchetului astfel incat sa previi riscul umflarii acestuia. Totodată, permite rașchetarea fină a parchetului instalat pe o sapa turnata corect.
- Rindeaua de banc. Se fixează pe o masă de lucru. Este capabilă să prelucreze bucăți mici de cherestea și nu este potrivită pentru lucrări mici și detaliate.
- Rindeaua staționară. Este o unealtă profesională, cu scop industrial, care permite rindeluirea suprafețelor și bucăților de dimensiuni mari, oferind o finisare optimă.
Caracteristicile tehnice ale uneltei
Pentru a alege o rindea electrică potrivită nevoilor tale, este necesar să evaluezi performanțele acesteia în funcție de caracteristicile tehnice pe care le are.
1. Puterea motorului influențează în mod direct turația tamburului de cuțite. Rindelele de mână au o putere care variază de la 300 la 1000 de watti, în timp ce modelele profesionale, cum sunt cele de banc, ajung la o putere de 2500 de watti.
2. Reglarea vitezei tamburului este una dintre caracteristicile importante ale rindelelor de toate tipurile. O viteză mai mică permite lucrări de finețe și sporește eficiența de lucru a motorului. Viteza se traduce în rotații pe minut și poate ajunge la un maxim de 20.000, pentru rindelele profesionale, valoarea medie de lucru fiind de 10.000-14.000 de rotații pe minut.
3. Dimensiunea rindelei se reflectă în suprafața pe care o poate prelucra și în adâncimea la care pot intra cuțitele acesteia. Dacă suprafața pe care o poate rindelui este fixă, la rindelele de mână, valoarea maximă fiind 82 de milimetri, adâncimea de lucru a cuțitelor poate fi reglată până la opt milimetri. Cele mai multe rindele de mână lucrează la o adâncime de doi milimetri, considerată mai mult decât ideală pentru finisaje.
4. Tipul de motor:
- cu perii de carbon - utilizate pentru a transmite curentul electric de la sursa de alimentare; au dezavantajul că o parte din energia consumată se transformă în căldură, ceea ce duce la pierderi de putere ale motorului și la o uzură mai rapidă;
- fără perii sau cu inducție - motoarele de ultimă generație folosesc un cip electronic, ce are funcția de a prelua energia de la sursa de alimentare, controlând mișcarea unor magneți plasați în jurul motorului; astfel, crește puterea acestuia la un consum similar de energie și se limitează la minimum căldura produsă.
5. Modul de alimentare:
- electric, prin cablu de la rețea - pentru rindelele de putere mai mare; prezintă dezavantajul de a avea nevoie de o sursă de curent în imediata apropiere.
- cu acumulator - permite autonomia uneltei, dar implică o putere mai redusă a motorului.
6. Nivelul de zgomot depinde de puterea motorului și poate să fie mediu sau ridicat, de la 70 la 100 de decibeli sau mai mult.
7. Accesoriile. Unele modele de rindele electrice vin cu un set de cuțite de schimb și cu un sac adaptat special pentru colectarea prafului și a așchiilor produse la rindeluire.
La ce să te uiți când alegi o rindea electrică
Ia în calcul aceste detalii, atunci când alegi o rindea electrică:
➣ Numărul de cuțite de pe tambur. Modelele simple au un singur cuțit, cele superioare, două sau mai multe.
➣ Materialul din care sunt confecționate cuțitele și posibilitatea de schimbare rapidă a acestora.
➣ Existența sau nu a cilindrilor de șlefuire, care adaugă funcția de șlefuitoare rindelei electrice, cu dinții de rindeluire retrași.
➣ Capacitatea și calitatea sacilor de colectare a așchiilor și prafului, dar și posibilitatea de a cupla rindeaua la un aspirator.
➣ Tipul mânerelor de prindere. Ideale sunt cele din materiale moi, care atenuează vibrațiile uneltei și permit operații de finețe.
➣ Accesoriile de tipul ghidajelor sunt necesare la operațiunile de modelare și formare a canelurilor și falțurilor.
➣ Niveluri de adâncime reglabile, pentru a controla finisajul. Setarea mai adâncă va tăia mai mult material, în timp ce trecerile mai puțin adânci sunt mai potrivite pentru o tăiere fină.
Bine de știut:
- Pentru a obține rezultate bune, este necesar sa te obișnuiești cu rindeaua electrică, iar un antrenament pe o bucată de lemn, înainte de a lucra efectiv, este esențial.
- Înainte de a face reglaje, de a schimba lamele, rindeaua trebuie decuplată de la sursa de alimentare. În caz contrar, există risc de accidente grave.
- Rindeaua funcționează mai bine pe lemne uscate. Materialul asupra căruia se lucrează nu trebuie să aibă cuie sau șuruburi. Eficiența rindelei crește considerabil dacă este utilizată în sensul fibrelor din bucata de lemn prelucrată.
- Este necesar un echipament de protecție: ochelari, căști și mască pentru praf, la fel precum în cazul altor unelte de mana electrice, cum este cazul fierastraielor electrice, spre exemplu.
- În absența sacului de colectare, rindeaua produce mult praf și așchii ascuțite, care pot fi periculoase.
- Rindeaua electrică este un instrument necesar și util, care te poate ajuta în realizarea a numeroase sarcini de reparare, revalorificare, transformare, finisare și adaptare a lemnului brut și a pieselor din lemn.
Sursa foto: Shutterstock.com