Idei și inspirație
fierastrau circular

Cum alegi un fierăstrău circular și care sunt modelele cele mai eficiente - 12 criterii de bază

Se încarcă...

Un fierăstrău circular te va ajuta să faci mici reparații prin casă, să realizezi câteva rafturi pentru cărți sau, poate, o masă pentru curte.

Folosind un fierăstrău circular, vei putea tăia cu precizie, rapid și în linie dreaptă bucăți de lemn și alte materiale.

Mai jos, poți afla de ce criterii să ții cont în alegerea unui fierăstrău circular, care sunt cele mai eficiente modele, ce materiale poți tăia cu un fierăstrău circular, precum și care sunt principalele tipuri de fierăstrău circular.

12 criterii de care să ții cont când alegi un fierăstrău circular

Un fierastrau electric are o durată medie de viață, în funcție de modul în care este întreținut. Îl vei putea folosi ani la rând, motiv pentru care este indicat să alegi o unealtă de calitate, adaptată nevoilor tale. Mai jos sunt principalele criterii de care să ții cont în alegerea unui fierăstrău circular.

 1. Tipul de alimentare

În funcție de planurile tale, poți alege un model cu acumulator sau unul alimentat la priză.

Fierăstrăul circular cu acumulator este mai puțin puternic decât unul conectat la priză. Mai mult, are un acumulator generos, pentru a putea alimenta motorul de 1000-1500 W, astfel că va fi ceva mai greu. Doar dacă trebuie să lucrezi în locuri fără prize este indicată folosirea unui fierăstrău circular cu acumulator.

Citește mai multe despre principalele tipuri de fierastraie electrice, pe blogul Brico Dépôt.

 2. Puterea

Un fierăstrău circular cu o putere mai mare va tăia mai repede și se va plia ușor, dacă treci de la un material la altul, realizând tăieturi curate.

Dacă te ocupi de lucrări de tip DIY, un model de 1200-1500 W poate fi suficient.

 3. Turația

Turația sau viteza fierăstrăului circular reprezintă un alt factor de luat în calcul. De cele mai multe ori, pe specificații sunt trecute viteza la mers în gol și viteza în sarcină.

Ca regulă generală, o viteză de minimum 4000 RPM (rotații per minut) este suficientă pentru o tăietură curată și un risc mic de blocare a lamei în materialul tăiat.

 4. Diametrul pânzei fierăstrăului

Majoritatea pânzelor pentru fierăstrăul circular au un diametru de 165 mm, dar există și modele mai mari, de 190 mm sau chiar mai mult.

Un model de fierăstrău circular cu o lamă mai mare va tăia mai adânc și va pătrunde ușor în plăcile mai groase.

 5. Adâncimea de tăiere

În general, se specifică valoarea de tăiere la 90 de grade (la drept) și la 45 de grade (înclinat). Valoarea la 45 de grade va fi, în mod evident, mai mică.

Cum este foarte probabil să tai materiale de adâncimi diferite, poți alege o adâncime de tăiere mai mare decât ai nevoie în prezent.

taieri de precizie

 6. Pornirea lentă

Poate părea un aspect minor, însă, dacă discul se învârte la început la o viteză ceva mai mică, există un risc mai mare ca unealta să îți sară din mână.

Siguranța este foarte importantă când lucrezi cu astfel de aparate, deci ar trebui să urmărești dacă are pornire lentă.

 7. Controlul adâncimii de tăiere

Controlul asupra adâncimii de tăiere și unghiului de înclinare reprezintă o ajustare importantă pe care ar trebui să o aibă un fierăstrău circular.

Această sarcină se realizează cu ajutorul unor leviere, care trebuie apăsate ușor. Pentru siguranță, ar trebui să aibă și funcția de blocare în poziția dorită.

Adâncimea de tăiere se referă la cât de mult pătrunde discul în materialul pe care dorești să îl tai, iar unghiul de înclinare se referă la unghiul realizat de disc asupra plăcii.

puterea fierastraului

 8. Limitator paralel pentru tăiere

Funcția este utilă dacă ai nevoie de tăieri precise, la o anumită grosime. Multă lume crede că este capabilă să taie drept, iar limitatorul paralel pentru tăiere crește încrederea.

Mai ales având o unealtă de acest fel în mână, pot apărea imperfecțiuni, motiv pentru care ar trebui să alegi un fierăstrău prevăzut cu limitator paralel pentru tăiere.  

modele recomandate

 9. Vizibilitate asupra liniei de tăiere

Indiferent cât de multă experiență ai, este o idee bună să vezi dacă lama folosită urmărește linia dorită de tine. Acest lucru poate fi dificil, mai ales pe o suprafață cu rumeguș, așchii de plastic sau resturi de fier, motiv pentru care această funcție se poate dovedi a fi foarte utilă.

Unele fierăstraie circulare au un marcaj pe talpa aparatului, în timp ce modelele avansate includ o turbosuflantă, pentru îndepărtarea resturilor, și un mini-laser, pentru o tăietură cât mai dreaptă.

 10. Frână electrică

Frâna electrică este un alt element care îți permite să lucrezi în deplină siguranță. Multe unelte au o opțiune prin care lama se învârte cât ții degetul apăsat pe buton.

La ridicarea sa, fierăstrăul se oprește. Totuși, lama se mai învârte câteva secunde, din inerție.

 11. Ergonomie

Ușurința în folosire poate fi asigurată de blocarea axului principal, pentru o schimbare facilă, rapidă și în siguranță a discului și mânerului cauciucat, pentru o prindere mai ușoară.

Ergonomia depinde și de greutatea fierăstrăului circular. Astfel, o unealtă care poate tăia metal sau alte materiale solide poate avea o greutate mai mare. Pentru siguranță în utilizare, este bine să te orientezi spre un model de 4-5 kg.

De asemenea, există fierăstrău circular portabil, pentru mai multă flexibilitate, și fierăstrău circular staționar. Acesta din urmă este montat pe un banc de lucru și ajută la obținerea unei tăieturi mai precise și mai adânci.

fierastrau electric circular

 12. Accesoriile disponibile

Deși mulți producători vin cu tot felul de accesorii pe care este posibil să le folosești sau nu, este indicat să alegi un model adaptat nevoilor tale și nu doar pentru 1-2 plăci pe care le primești bonus. La nevoie, poți cumpăra accesoriile de care ai nevoie.

Cele mai utile accesorii incluse în pachet sunt cheile inbus, pentru a putea schimba ușor pânza, precum și o geantă de transport.

De ce să alegi fierăstrăul electric de la Brico Dépôt

La Brico Dépôt găsești uneltele necesare pentru ca visurile tale să devină realitate, indiferent dacă repari un dulap în casă ori ți-ai amenajat un mic atelier în garaj. Mai jos, sunt câteva dintre avantajele alegerii Brico Dépôt ca partener în lucrările tale de interior sau exterior:

  • ai acces la o gamă variată de produse la prețuri avantajoase, care se îmbogățește lunar;
  • poți comanda produsele online. Acestea îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse din surse sustenabile - Brico Dépôt are peste 70% dintre produse din surse sustenabile și se depun eforturi pentru creșterea procentului;
  • ai acces la branduri exclusive.

Modele recomandate

Ai la dispoziție multe modele de fierăstrău circular. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai eficiente modele.

  • fierastrău circular pendular standard – are un cap pivotant vertical cu o pânză circulară care poate face diverse tăieturi, inclusiv la unghi;
  • fierastrău circular pendular cu ansamblu cu mitră - are un cap pivotant rotativ pentru tăieturi la unghi. Are un cap rotativ într-o singură direcție;
  • fierăstrău circular pendular cu culisă - permite culisarea capului care taie în direcția axei transversale. Permite tăierea unor materiale de mari dimensiuni.

Un fierăstrău circular te poate ajuta să realizezi diverse reparații sau mici construcții în gospodărie. Ține cont de puterea, turația și adâncimea de tăiere și alege fierăstrăul circular potrivit nevoilor tale.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360