Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Bormașină cu percuție sau ciocan rotopercutor: avantaje și dezavantaje

Bormașină cu percuție sau ciocan rotopercutor: avantaje și dezavantaje

Se încarcă...
3161 vizualizări

Construirea unei magazii, amenajarea debaralei și alte lucrări în casă ori curte se realizează mult mai repede și mai eficient, dacă apelezi la unelte performante. 

Dacă și tu ești pus în situația în care ai de dat găuri, probabil că te întrebi ce să alegi între o bormașină cu percuție și un ciocan rotopercutor. 

În aparență, sunt la fel: ambele dau găuri. Cu toate acestea, există câteva particularități ale fiecărei unelte, precum și o serie de diferențe, care te vor ajuta să alegi scula necesară pentru renovarea pe care o ai de făcut. Mai jos, poți afla mai multe despre ce aplicații au cele două, ce avantaje și dezavantaje au, cum să alegi cel mai bun instrument, precum și în ce situații este potrivită bormașina și în care este indicat rotopercutorul. 

Ce este o bormașină

Bormașina (numită și „mașină de găurit”) este o unealtă electrică folosită pentru găurire. Aparatul se folosește de un sistem de ambreiaj, format din două discuri metalice. Învârtirea acestor discuri duce la mișcarea mandrinei (dispozitiv de fixare pe o mașină a unei piese/unor piese) în interior și în afară. 

Acțiunea este rapidă, însă de intensitate mică, maximum 30.000 de BMP, lovituri pe minut. De asemenea, dimensiunea mandrinei este direct proporțională cu gaura care poate fi suportată de burghiu. 

Ce poți face cu o bormașină

Bormașina are numeroase aplicații în casă și gospodărie:

  • realizarea de găuri mici și medii în lemn sau ziduri din cărămidă – poate fi folosită în amenajarea livingului sau a dormitorului, ca să dai găuri simple pentru
  • plafoniere, stabilizarea dulapurilor pe perete, fixarea unor blaturi etc.;
  • înșurubare – folosind accesoriile potrivite (biți), bormașina poate fi folosită și pentru înșurubare;
  • amestecarea vopselei, a chitului sau a cimentului – la fel, sunt necesare accesorii speciale pentru aceste operațiuni;
  • șlefuirea lemnului pentru a elimina formele neregulate și pentru a obține suprafețe netede;
  • răsucirea de fire în mănunchi – o astfel de operațiune este necesară la montarea corpurilor de iluminat pe tavan;
  • asamblarea și dezasamblarea pieselor de mobilier;
  • realizarea de piese de mobilier;
  • construcția unor adăposturi pentru animale;
  • montarea ușilor de interior.

Bormașina este foarte versatilă, putând găuri suprafețe dintre cele mai diverse, de la zidărie ori plastic până la metal, ceramică sau lemn. De asemenea, este potrivită în special pentru montarea planseelor cu structura de lemn

Cum alegi o bormașină bună

Atunci când alegi o bormasina, trebuie să te gândești la ce vei face cu ea. În funcțiile de viitoarele lucrări, optezi pentru o anumită unealtă. Din această perspectivă, este important să ții cont de următoarele aspecte:

  • puterea bormașinii – este vorba despre puterea motorului acesteia, exprimată în wați (W; un model pentru uz casnic trebuie să aibă 500-1000 W și un cuplu de înșurubare de 20-40 Nm; o astfel de unealtă este suficient de puternică pentru lemn, zidărie și metale dure);
    • Tips&tricks: în cazul modelelor la care este omisă puterea, te poți uita pe diametrul maxim al găurii; astfel, sunt de preferat găurile cu diametrul de 14-15 mm în oțel și 30-35 mm în lemn; dacă lista de materiale este una lungă, cu atât mai bine pentru viitoarele lucrări;
  • viteza de rotație (exprimată în RPM) – turația maximă de 2000 de RPM poate fi impresionantă, însă trebuie să te gândești că aceasta este valoarea mersului în gol; atunci când dai o gaură, nu vei atinge această viteză;
    • Tips&tricks: fiecare material are un comportament diferit la viteze diferite; de aceea, este important să te uiți atât la viteza maximă, cât și la cea minimă; în cazul materialelor dure, este indicat să găurești la o viteză cât mai mică, din motive de siguranță;
  • treptele de viteză – un model mai bun oferă mai mult control asupra vitezei de rotație; acest lucru poate fi realizat prin trăgaci sau mișcând o rotiță gradată;
    • Tips&tricks: odată ce ai ajuns la viteza dorită, poți bloca rotița; modelele de calitate oferă 15-20 de turații de lucru și chiar mai mult;
  • alimentarea – în acest caz, vorbim despre bormașina clasică pe cablu și de bormașina cu acumulator;
    • Tips&tricks: în ceea ce privește bormașina care se alimentează de la rețea, este important să fii atent la lungimea cablului, precum și la existența unei protecții, în cazul revenirii de la o pană de curent;
  • greutatea – bormașina este una dintre uneltele ceva mai grele, având între 1,5 și 5 kg.
    • Tips&tricks: ca regulă generală, un model puternic este mai greu;
  • dimensiunile – o bormașină foarte mare, deși puternică, poate fi dificil de manevrat, mai ales dacă lucrezi într-un spațiu îngust;
    • Tips&tricks: este bine să ajungi la un compromis între dimensiune și putere;
  • mandrina – se referă la capul care ține burghiul; majoritatea bormașinilor oferă prindere în trei puncte;
    • Tips&triks: de diametrul de strângere a mandrinei depinde și diametrul maxim al burghiului pe care îl vei folosi;
  • nivelul de zgomot – dacă, în cazul electrocasnicelor, sunt recomandate niveluri de zgomot de 40-50 dB, pentru bormașină, zgomotul va fi unul mult mai mare, de 90-100 dB;
  • funcția de înșurubare – multe bormașini oferă și funcția de înșurubare/deșurubare;
    • Tips&tricks: pentru a face posibil acest lucru, este necesar să existe o treaptă de viteză foarte mică, pentru a evita distrugerea șuruburilor.

De ce să îți iei uneltele de la Brico Dépôt

Fie că alegi o bormașină, fie că optezi pentru un ciocan rotopercutor, la Brico Dépôt vei găsi o mare varietate de modele.

Alegând produse de la Brico Dépôt, optezi pentru simplitate, eficiență și rapiditate. Poți cumpăra uneltele pentru găurit direct din magazin sau poți face comandă online. Dacă le comanzi pe site, poți trece pe la magazin, de unde le poți ridica în doar patru ore de la comandă sau pot sosi la ușa ta.

De asemenea, Brico Dépôt dispune de o gamă mare de produse la prețuri avantajoase, iar oferta se îmbogățește în fiecare lună. 

Ce poti face cu o bormasina

Ce avantaje și dezavantaje are o bormașină

Avantajele și dezavantajele bormașinii depind de tipul de bormașină ales. În continuare, îți explicăm care sunt avantajele și dezavantajele bormașinii electrice, bormașinii cu acumulator și bormașinii pneumatice. 

Bormașină electrică (legată la rețea)

Bormașina legată la rețea este cea mai folosită, deopotrivă de meșteri și de amatori. Bormașina electrică îți oferă putere continuă, fără ca lucrările tale să fie afectate de slăbirea bateriei, așa cum este cazul bormașinilor cu acumulatori.

De asemenea, bormașina electrică are un număr mare de funcții și poate penetra suprafețe dintre cele mai diverse, de la plastic și lemn, până la prefabricate, zidărie și metal. 

Dintre neajunsuri, merită menționată restricția mobilității. Dacă ai puține prize, vei avea nevoie de un prelungitor, pentru a ajunge la zona dorită. Mai mult, o bormașină legată la rețea are și o greutate mai mare. 

Bormașină electrică fără fir (cu acumulator)

Bormașina cu acumulator îți oferă mobilitate și poate fi folosită pentru mici reparații prin casă ori prin împrejurimi. Pe lângă mobilitate, contează și dimensiunea. O bormașină cu acumulator este mult mai ușoară și mai mică decât una electrică, putând ajunge în zonele greu accesibile. 

De cealaltă parte, bormașina cu acumulator oferă din ce în ce mai puțină putere, pe măsură ce bateria se consumă. 

Bine de știut:

  • Meșterii folosesc bormașina electrică pentru lucrări care implică găuriri de orice fel, în timp ce bormașina cu acumulator este preferată pentru găuri simple și pentru funcția de înșurubare/deșurubare. Aceasta este utilă pentru montarea unor rafturi sau a pieselor de mobilier care necesită asamblare. 

Bormașină pneumatică

Bormașina pneumatică începe să fie tot mai căutată, deoarece prezintă anumite avantaje față de bormașina electrică sau varianta cu acumulator. În primul rând, astfel de unelte sunt independente de sursa de energie electrică. 

O bormașină de acest fel este acționată pneumatic. Acest lucru se referă la folosirea unui compresor care produce aer comprimat. Bineînțeles, există modele de compresoare care necesită energie electrică, dar sunt și bormașini acționate de motoare cu ardere internă. Acest lucru este foarte util acolo unde nu ai acces la o sursă de energie electrică. 

Un dezavantaj al bormașinii pneumatice este prețul. Poate costa de 2-5 ori mai mult decât o bormașină obișnuită. 

Ce este un ciocan rotopercutor

Un ciocan rotopercutor este o unealtă electrică similară bormașinii, însă, spre deosebire de aceasta, poate realiza sarcini mult mai dificile, putând penetra materialele dure (de exemplu, ziduri de beton). 

Ciocanul rotopercutor folosește un piston care comprimă aerul, iar acesta, la rândul său, mișcă un atacant care provoacă ciocănirea. Are o viteză mai mică decât în cazul bormașinii, însă este mai puternic. 

Puterea mai mare a ciocanului rotopercutor înseamnă că ai mai puțin de lucru. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru lemn și metale ușoare. Pentru acestea din urmă, este recomandată bormașina. 

Un ciocan pneumatic poate fi folosit la construirea de case, magazii, garaje etc., unde, alături de unelte precum un fierastrau electric practic si eficient, te ajută să fii mai rapid și să lucrezi în siguranță.

Ce poți face cu un ciocan rotopercutor

Ciocanul rotopercutor este folosit mai ales pentru găurirea pereților de beton. Forța mare are un impact suficient de ridicat, încât ar putea face găuri chiar și în stâncă. 

De asemenea, poate fi folosit pentru găurit cărămizi, ziduri, pardoseli din ciment, scoaterea gresiei sau faianței, la demolări, pentru a săpa solul, în amenajarea inspirata a balconului, dar și în alpinism, unde poți instala șuruburi și hamuri. 

ce avantaje are un ciocan rotopercutor

Cum alegi un ciocan rotopercutor bun

Un ciocan rotopercutor de calitate depinde de caracteristicile sale. Mai jos, sunt câteva funcții pe care ar trebui să le aibă un rotopercutor bun:

  • rotație convențională – funcția de bază, dacă dai găuri;
  • rotație cu percuție – față de rotația convențională, în acest caz, unealta va și pulsa;
  • percuție simplă – scula va realiza doar mișcări de impact;
  • deșurubare – funcție utilă dacă dezmembrezi obiecte de mobilier masive;
  • control de turație – oferă posibilitatea de ajustare a vitezei de lucru;
  • controlul numărului de percuții – te ajută să economisești energie, dacă aparatul este cu acumulator;
  • oprire automată – previne degradarea burghiului; odată ce ai ajuns la armătura betonului, unealta se va opri;
  • amortizarea vibrațiilor – utilă mai ales persoanelor care folosesc ciocanul rotopercutor un timp îndelungat.

De asemenea, atunci când alegi un ciocan rotopercutor, ar trebui să acorzi atenție și următoarelor aspecte:

  • tipul de alimentare – ciocanul rotopercutor poate fi alimentat de la priză, prin cablu sau printr-un acumulator; de exemplu, un ciocan rotopercutor legat la rețea este mult mai puternic decât cel alimentat de baterie; în general, ciocanul rotopercutor cu fir este recomandat firmelor de construcții; în ceea ce privește ciocanul rotopercutor cu acumulator, este indicat să alegi unul cu baterie Li-Ion, deoarece acesta rezistă puterii unor astfel de unelte.
    • Tips&tricks: citește cu atenție ambalajul, pentru a vedea care sunt autonomia și timpul de încărcare a bateriei; unii producători indică autonomia prin numărul maxim de găuri realizate în anumite materiale; majoritatea produselor oferă o autonomie de aproximativ 20 de minute;
  • tipul de percuție – există percuție mecanică și percuție pneumatică; ciocanul rotopercutor cu percuție mecanică implică tehnologie ceva mai veche;
    • Tips&tricks: ciocanul cu percuție pneumatică este considerat printre cele mai bune, având o putere net superioară față de cele cu percuție mecanică;
  • tipul de mandrină – există mandrină cu cheie sau mandrină SDS; modelele mai vechi funcționează pe bază de mandrină cu cheie.
    • Tips&tricks: mandrina este esențială, deoarece afectează ușurința, precum și viteza burghiului; ciocanul rotopercutor cu mandrină SDS este rapid și eficient, iar prinderea este sigură; este mai costisitor decât prima variantă, însă câștigă la capitolul performanță;
  • puterea – depinde de cât de des plănuiești să folosești ciocanul rotopercutor; dacă folosești unealta ocazional, nu vei avea nevoie de o putere foarte mare; poți opta pentru varianta cu acumulator;
    • Tips&tricks: dacă preferi un ciocan rotopercutor cu fir, o putere de 350-750 W va fi arhisuficientă pentru lucrări ocazionale; în cazul în care ești profesionist, vei avea nevoie de un model de peste 1.000 W;
  • greutatea – puterea ridicată a ciocanului rotopercutor are un preț: greutatea relativ mare;
    • Tips&tricks: modelele cu o putere mai mică au cel mult 4 kg, în timp ce un ciocan rotopercutor semi-profesional ori profesional are până la 8 kg sau chiar mai mult;
  • viteza maximă de lucru – se măsoară în număr de rotații pe minut. Pentru folosire ocazională, este suficientă o viteză de 1.000-4.000 RPM;
    • Tips&tricks: în cazul profesioniștilor, nu este nevoie de mai multe rotații, ci de mai puține, dar mai puternice; dacă folosești regulat un astfel de instrument, este recomandat să optezi pentru o unealtă cu ajustarea vitezei de lucru;
  • rezistența la impact – diferă în funcție de materialul pe care dorești să îl găurești și se măsoară în jouli (J). Acest indicator arată, în fapt, performanța unui ciocan rotopercutor;
    • Tips&tricks: un model cu fir are o rezistență la impact cuprinsă între 3 și 60 J; modelele de până în 10 J sunt potrivite pentru uz casnic; un ciocan rotopercutor cu acumulator are o rezistență la impact care poate scădea sub 1 J;
  • diametrul de găurire – diferă în funcție de material; producătorii precizează diametrul maxim pentru lemn, metal și beton;
    • Tips&tricks: dacă, în cazul lemnului, poți obține găuri cuprinse între 10 și 30 mm diametru, pentru beton, vei avea nevoie de un diametru mai mare. 

Ce avantaje și dezavantaje are un ciocan rotopercutor

Cel mai mare avantaj al ciocanului rotopercutor este puterea sa. Datorită mecanismului de funcționare, acest instrument oferă mai multă forță, prin comparație cu bormașina. De asemenea, ciocanul rotopercutor este ideal dacă ai de făcut găuri cu un diametru mai mare de 30 mm.

În ciuda puterii mari, ciocanul rotopercutor este destul de ușor de folosit. În plus, absoarbe din șocuri mult mai bine decât o bormașină. 

Un dezavantaj important este greutatea mare, un ciocan rotopercutor putând avea 4-8 kg sau chiar mai mult. Acest lucru poate fi problematic, dacă ai mult de lucru sau nu ai o rezistență fizică ridicată. 

Ce diferențe există între bormașina cu percuție și ciocanul rotopercutor

Dacă burghiele unei bormașini sunt echipate cu o mandrină reglabilă standard, un ciocan rotopercutor are o mandrină cu arc, ce corespunde dimensiunilor burghielor folosite.

Spre deosebire de ciocanul rotopercutor, o bormașină poate fi folosită doar pe modul ciocan, fiind utilă în lucrările de demolare ușoară. Ciocanul rotopercutor are și alte funcții decât modul de foraj. 

Ciocanul rotopercutor îți permite să realizezi sarcini dificile, precum perforarea unui zid de beton, lucru care nu poate fi realizat de o bormașină. 

În ceea ce privește prețul, un ciocan rotopercutor este mai scump decât o bormașină, însă investiția este recuperată relativ repede, având în vedere că este folosit mai ales de către profesioniști. Reparațiile minore prin casă pot fi realizate fără probleme, cu o bormașină. 

Durata de viață a unui ciocan rotopercutor este mai mare decât a unei bormașini, iar materialele din care este fabricat sunt mai bune, fiind special alese pentru a rezista lucrărilor dificile din construcții. 

Alegerea dintre bormașina cu percuție și ciocanul rotopercutor ține mai ales de lucrările pe care le ai de realizat în casă ori curte. Dacă ai de făcut mici reparații ocazionale, te poți descurca, fără probleme, folosind o bormașină de putere medie. În cazul în care ai lucrări ample, ai nevoie de putere mare sau plănuiești să faci găuri în beton sau țevi dure, te poți orienta spre un ciocan rotopercutor. Alegerea depinde de nevoile tale. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360