Idei și inspirație
fierastraie electrice

Fierăstraiele electrice: tipuri, avantaje şi sfaturi utile pentru alegerea lor

Se încarcă...

Fierăstraiele electrice sunt echipamente de nelipsit din trusa de scule a meșterului pasionat de bricolaj. 

Indiferent că e vorba de montarea pardoselii sau duşumea, de ridicarea unui gard de lemn, de prelucrat ramele unei ferestre, de pus plinte sau chiar de tăiat crengile rebele ale unui copac, fierăstrăul electric e soluţia care te poate scăpa de prea multă muncă. E mult mai uşor de folosit decât o drujbă şi poate îndeplini cu succes operaţiuni de precizie şi fineţe. 

Comparativ cu un fierăstrău manual, unul electric este superior în ceea ce privește viteza, acuratețea și ușurința de utilizare. E esenţial, totuşi, să fie achiziţionat cel potrivit pentru lucrarea pe care ți-ai propus-o. În acest ghid extins, vom parcurge unele dintre cele mai populare tipuri de fierastrau electric de pe piață și vom vedea care sunt diferențele dintre acestea.

    • Fierăstrău electric circular
    • Fierăstrău electric pendular
    • Fierăstrău electric tip sabie
    • Fierăstrău electric pentru tăieri înclinate 
    • Avantajele unui fierăstrău electric cu baterii
    • Avantajele unui fierăstrău electric cu cablu

La fel ca în cazul multor unelte electrice, pe piaţă sunt multe variante ale fierăstrăului electric. Fiecare model e conceput pentru aplicaţii uşor diferite. În unele circumstanţe, diferenţele sunt doar de calitate a finisajului şi multe aplicaţii se suprapun, atunci când vine vorba despre ceea ce poate face fiecare tip de fierăstrău electric. 

De aceea, înainte să investeşti bani într-o sculă nouă, e bine să ştii care sunt punctele forte ale fiecărui model şi cum te poate ajuta să-ţi pui în practică ideile pentru casă şi grădină.

Tipuri de fierăstraie electrice

Pe piaţă, există mai multe tipuri de fierăstraie electrice, fiecare cu misiunea, cu avantajele şi cu dezavantajele lui. Unele sunt folosite pentru lucrări de fineţe, altele sunt utile atunci când vrei să demolezi o casă. Unele sunt destinate profesioniştilor care lucrează cu ele toată ziua, altele pot fi utilizate cu uşurinţă chiar şi de cei mai puţin experimentaţi. 

tipuri de fierastraie electrice

Toate modelele şi tipurile au, însă, un lucru în comun: pot fi echipate cu tot felul de lame mai groase sau mai subţiri, mai fine sau mai rezistente, în funcţie de ceea ce vrei să tai cu ele. Iată care sunt cele mai frecvente materiale care pot fi tăiate şi prelucrate cu ajutorul unui fierăstrău electric:

  • lemn, mdf, placaj
  • metal, tablă
  • materiale plastice
  • aluminiu

Mai departe, acestea sunt principalele tipuri de fierăstraie electrice existente pe piaţă:

Fierăstrău electric circular

Fierăstrăul electric circular este, de departe, cel mai apreciat şi mai des întâlnit echipament de acest tip, în trusele de scule ale meşterilor şi ale pasionaţilor de bricolaj din toată lumea. Poate fi folosit manual sau montat pe un banc de lucru, efectuează tăieturi verticale şi vine însoţit de un dispozitiv ce reglează adâncimea de tăiere şi permite repetarea unor tăieturi ori de câte ori este nevoie. 

fierastrau electric circular

Fierăstrăul circular este ideal pentru o gamă largă de aplicații şi poate fi folosit cu succes la lucrări simple sau complexe, de la instalațiile sanitare la cele electrice şi până la tâmplărie și finisaje. 

În funcţie de lama aleasă, fierăstrăul circular poate fi folosit pentru ajustarea unor piese şi materiale din lemn, de la stâlpi până la bucăţi de placaj, uşi, dulapuri, parchet laminat, blaturi şi podea din scânduri. E util şi pentru tăierea altor materiale, cum ar fi tabla sau plasticul, iar în ultima vreme, au apărut lame de calitate, care pot fi folosite pentru a tăia cărămizi şi bucăţi de ciment.

Citeste si: Cum sa montezi parchet din lemn masiv

Cele mai importante avantaje ale unui fierăstrău circular sunt:

  • este eficient şi efectuează tăieturi foarte precise şi versatile
  • poate fi folosit cu încredere în lucrări de finisare
  • este compact şi are o putere ridicată, chiar dacă e alimentat cu baterii
  • poate fi portabil sau fixat pe un banc de lucru

Fierăstrău electric pendular

Este utilizat cu precădere pentru tăieturi complicate sau artistice, iar principalul său avantaj în faţa fierăstraielor circulare e faptul că poate să taie cu precizie urmând linii curbate. De asemenea, lamele mai subţiri ale acestui tip de fierăstrău pot fi trecute printr-o gaură dată cu bormaşina, ceea ce înseamnă că nu trebuie să începi o lucrare de la marginea materialului, aşa cum se întâmplă în cazul unui fierăstrău circular.

fierastrau tip sabie

Avantajele menţionate mai sus nu-l fac potrivit pentru tăieturi lungi în linie dreaptă. Dacă, însă, eşti nevoit să-l foloseşti pentru asta, selectează o viteză de tăiere mai lentă şi o lamă mai lată. Una mai subţire se poate bloca în material, în timpul operării echipamentului. De asemenea, unele modele de fierăstrău pendular vin cu o bază pivotantă, care permite tăieturi în unghi, utile la realizarea îmbinărilor.

Iată ce poţi face cu un fierăstrău pendular:

  • Tăieturi complicate în materiale subţiri, plăci de lemn sau din tablă, parchet
  • Tăieturi în rafturi, blaturi de lucru, plinte sau podele laminate
  • Realizarea unor decoraţiuni în lemn

Fierăstrău electric tip sabie

Acest model de fierăstrău este utilizat, în special, în situaţii mai dificile, acolo unde fierăstraiele de mână nu sunt suficiente ca să ducă treaba la bun sfârşit. E preferat de meşterii care vor să taie rapid o cantitate mare de material sau de grădinarii care au nevoie de un aparat mai uşor de folosit decât drujba.

fierastrau electric pendular

Nu este un echipament de fineţe: are o acțiune de tăiere oscilantă, care imită mişcarea pe care o faci cu un fierăstrău manual, pentru o tăiere mai agresivă. E nevoie de ambele mâini pentru a-l opera, iar asta înseamnă că e foarte uşor de folosit în poziţie verticală sau atunci când vrei să tai un obiect ce se află la înălţime.

Acțiunea oscilantă înseamnă că lama se mișcă înainte și înapoi, precum și în sus și în jos, iar de aici rezultă o tăiere foarte rapidă, chiar şi acolo unde e vorba de materiale mai dure. Viteza suplimentară de lucru vine în detrimentul calităţii, aşa că fierăstrăul tip sabie este foarte popular în cazul lucrărilor de demolare şi atunci când este nevoie de tăieri preliminare.

Iată câteva dintre lucrurile pe care le poţi face cu un fierăstrău tip sabie:

  • lucrări de renovare sau de demolare, cum ar fi eliminarea ferestrelor vechi
  • stâlpi de gard sau scânduri pentru duşumea
  • tăierea unor bucăţi de lemn în care sunt încastrate cuie

Fierăstrău electric pentru tăieri înclinate

Un fierăstrău pentru tăieri înclinate seamănă mult cu un fierăstrău circular, însă este montat pe un stativ care îi permite să pivoteze. Poate fi coborât în unghi asupra piesei aflate în lucru, cu ajutorul unei balamale cu arc. Un alt element important al unui fierăstrău pentru tăieri înclinate este o piesă aflată pe placa de sprijin a echipamentului. Piesa este ajustabilă şi poate fi aşezată astfel încât să poţi face tăieturi drepte în aproape orice unghi.

fierastrau pentru taierei inclinate

Un astfel de fierăstrău electric poate efectua tăieturi unghiulare precise, între 90° și 45°. Unele modele pot fi reglate până la 30°.

Pentru că este, într-adevăr, o variantă îmbunătăţită a fierăstrăului circular, cel pentru tăieri înclinate poate avea şi unele caracteristici care nu sunt utile pentru toată lumea, cum ar fi un sistem de ghidare cu ajutorul laserului sau unul pentru extragerea prafului. Niciuna dintre caracteristici nu este esențială, dar ele îmbunătățesc vizibilitatea liniei de tăiere și, prin urmare, calitatea tăieturilor.

Iată ce poţi face cu un fierăstrău pentru tăieri înclinate:

  • tăieri în unghi atunci când montezi duşumeaua sau parchetul
  • tăieturi repetate la aceleaşi dimensiuni
  • îmbinări complicate de plinte
  • rame pentru tablouri, uși sau ferestre

Fierăstrău electric cu cablu sau cu baterii

În cazul în care te-ai decis deja ce tip de fierăstrău electric ţi se potriveşte şi care este modelul de care ai nevoie pentru a pune în practică ideile tale, e timpul să te hotărăşti şi asupra alimentării.

Până de curând, cine voia un fierăstrău electric puternic, trebuia să opteze pentru cele dotate cu cablu de alimentare. Noua generaţie de echipamente electrice, alimentate cu baterii litiu-ion, a venit tare din urmă, iar puterea nu mai e singurul criteriu care separă sculele alimentate prin cablu de cele pe baterii.

Avantajele unui fierăstrău electric cu baterii

Cele mai multe scule electrice sunt dotate cu un cablu destul de scurt, de aproximativ un metru, pentru alimentarea cu energie electrică. În ultima vreme, însă, au apărut tot mai multe modele pe baterii, iar tehnologia a ajuns suficient de avansată pentru a oferi o autonomie tot mai mare.

fierastrau electric cu baterii

Iată care sunt principalele avantaje ale fierăstraielor cu baterii:

  • siguranţă sporită - nu rişti să tai cablul electric de alimentare, în timp ce lucrezi cu un fierăstrău electric;
  • uşurinţă de manevrare - ai libertate de mişcare şi poţi să lucrezi departe de surse de curent, indiferent că trebuie să lucrezi în casă, în pod, într-un grajd sau chiar departe de casă;
  • mai multă precizie în timpul operării unui fierăstrău electric - un cablu care atârnă în spatele echipamentului poate să modifice centrul de greutate al fierăstrăului şi, de cele mai multe ori, e incomod atunci când trebuie să urmezi linii precise;
  • multe companii oferă o gamă largă de scule electrice care pot fi alimentate cu acelaşi tip de baterii detaşabile.

Avantajele unui fierăstrău electric cu cablu

Costurile iniţiale cu care vine un fierăstrău electric cu baterii sunt suficient de ridicate, pentru ca mulţi să se orienteze către un model cu alimentare prin cablu. 

fierastrau electric cu cablu

Preţul nu e singurul avantaj al acestuia din urmă:

  • alimentare constantă cu energie electrică - bateriile se epuizează, o situaţie neplăcută atunci când eşti prins în mijlocul unei lucrări de durată. Dacă nu ai alte baterii gata încărcate, va trebui să aştepţi ca echipamentul tău să se încarce... sau vei apela la cablul electric;
  • preţ redus - un criteriu important, atunci când foloseşti doar ocazional un fierăstrău electric, iar investiţia nu justifică pe deplin cheltuirea unei sume mari de bani, pe un echipament care stă mai mult în dulapul de scule;
  • e recomandat în cazul fierăstraielor staţionare, cum este cel pentru tăieri înclinate.

Sfaturi utile pentru alegerea unui fierăstrău electric

Fiecare tip de fierăstrău electric are avantajele şi dezavantajele lui, aşa că e bine să te gândeşti de două ori ce vrei să faci cu el, înainte să duci achiziţia la bun sfârşit. 

În magazinele Brico Depot, poţi cere ajutorul consultanţilor noştri, care te vor îndruma să faci cea mai bună alegere pentru a transforma ideile tale în realitate. În plus, pe lângă fierăstrăul potrivit, poţi opta pentru o gamă largă de accesorii şi echipamente care să-ţi uşureze munca. Pe de altă parte, ai şi posibilitatea de a comanda online ca să primeşti produsele la domiciliu şi, în acest fel, să câştigi timp pe care să-l petreci făcând ceea ce-ţi place.

Iată şi câteva sfaturi utile:

  • pentru uz ocazional, un fierăstrău de mână este cea mai bună soluţie
  • tot pentru uz ocazional, dar în zone greu accesibile, un fierăstrău electric de mână este o opţiune validă, fie că optezi pentru unul cu cablu, fie pentru un model cu baterii
  • pentru lucrări profesionale, alegerea ideală este un fierăstrău electric staţionar, cu banc de lucru
  • dacă ai de tăiat piese lungi, la o adâncime de tăiere de câţiva centimetri, optează pentru un fierăstrău circular
  • fierăstraiele pentru tăieri înclinate sunt recomandate doar profesioniştilor care lucrează frecvent cu asemenea aparatură
  • fierăstrăul pendular nu e recomandat în cazul finisărilor, pentru că face o treabă destul de grosolană și este mai bine să alegi o altă metodă de tăiere, de exemplu, un ferăstrău circular, pentru realizarea tăieturilor drepte.

Aşadar, înainte să te decizi care este fierăstrăul electric potrivit pentru tine, e bine să iei în calcul nevoile tale, experienţa şi cât de frecvent vrei să-l foloseşti. Ține cont întotdeauna de recomandările producătorilor şi nu uita de echipamentul de protecţie. Cu siguranţă, un fierăstrău electric îţi va uşura munca, iar ideile tale vor prinde contur mult mai repede.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360