Idei și inspirație
Cum să vopsești corect un gard din lemn

Cum să vopsești corect un gard din lemn

Se încarcă...

De ce trebuie vopsit gardul de lemn

Dacă vrei că gardul tău să reziste în timp, acesta trebuie protejat. Cel mai mare dușman al lemnului e umezeală, așa că acesta trebuie tratat pentru a rezistă la intemperii. Atunci când vopsești gardul, stratul de vopsea funcționează că un înveliș de protecție care apară lemnul de umezeală, razele soarelui sau chiar de insecte.

Cu ce se vopsește gardul de lemn

Gardul poate fi vopsit cu baiț, lazura, vopsea. În unele situații poate fi folosit și lacul, însă numai dacă gardul este protejat de razele soarelui, pentru că altfel există riscul să crape.

Baițul

Baiț e denumirea dată soluțiilor transparente care colorează lemnul și se obține prin diluarea în apă sau solvenți a concentratelor de culoare solide sau lichide. Baițul protejează lemnul pentru o vreme, însă are un grad limitat de eficacitate, așa că nu este potrivit pentru zonele cu precipitații abundente.

Lazura

Lazura este o substanță care colorează lemnul, însă îi oferă și protecție la exterior. Această conține rășini, coloranți și aditivi rezistenți la razele solare. Lazura protejează gardul împotriva intemperiilor, a mucegaiului și chiar a insectelor.

Vopseaua

Vopseaua e o substanță opacă, capabilă să acopere lemnul complet și să îl protejeze împotriva umezelii pentru mult timp. Este mult mai vâscoasă decât baițul sau lazura.

Pregătirea gardului pentru vopsire

Ca să pregătești gardul, începe prin a curată zona din jur. După ce termini, acoperă pământul cu o folie de protecție că să protejezi iarba de vopseaua care s-ar putea scurge.

Acesta e și un moment bun să faci reparații minore, precum înlocuirea cuielor ieșite sau schimbarea scândurilor crăpate. După ce termini, urmează șlefuirea. Va trebui să folosești o bucată de șmirghel pentru a curată suprafață de așchii de lemn și urme de vopsea; cu cât suprafață lemnului e mai netedă cu atât vopsirea va fi mai ușoară.

Cum se vopsește gardul

Pentru a vopsi gardul, poți folosi o pensula sau pistol electric de vopsit. Fiecare metodă are specificul ei:

Vopsirea cu pensula sau cu trafaletul

Cele mai potrivite vopsele pentru exterior sunt cele pe baza de ulei, având o rezistență mai bună la umiditate. Însă înainte de a vopsi gardul, ar fi bine să aplici, mai întâi, unul sau două straturi de grund. Grundul formează aderența la suport, așa că va pătrunde adânc în lemn, acționând că o ancora pentru stratul de vopsea. Pentru a aplica stratul de grund, poți folosi o pensulă sau un trafalet. Folosește mișcări de sus în jos pentru scândurile gardului, iar pentru părțile orizontale, mișcări de la stânga la dreapta.

Folseste aceeași tehnică și pentru a aplica vopseaua. De asemenea, încearcă să eviți să treci cu pensula de mai multe ori peste aceeași zonă. Asta va face că vopseaua să se aplice uniform pe toată suprafața gardului. După ce ai terminat, verifică gardul și acoperă orice zone au rămas nevopsite. Dacă nuanță vopselei ți se pare diluată sau culoarea acesteia nu e suficient de puternică, aplică încă un strat, însă numai după ce primul strat s-a uscat.

Vopsirea gardului cu pistolul electric

La fel ca și în cazul vopsitului cu pensula, va trebui să aplici mai întâi un strat de grund și va trebui să folosești pensula pentru asta. Pentru a începe, umple rezervorul pistolului cu vopseaua pe care ai ales-o. Alege cea mai mare duză pentru părțile mai late ale gardului și duze mai mici pentru zonele înguste și greu accesibile.

Ține pistolul la distanță de 15-20 de cm de gard în timp ce aplici vopseaua. Folosește mișcări de sus în jos pentru părțile orizontale și mișcări de la stânga la dreapta pentru părțile verticale, cum sunt scândurile. De asemenea, asigura-te că nu arcuiesti mișcările la final, că să nu împrăștii vopseaua.

Vezi și alte articole despre întreținerea gardurilor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360