Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum să vopsești corect un gard din lemn

Cum să vopsești corect un gard din lemn

De ce trebuie vopsit gardul de lemn

Dacă vrei că gardul tău să reziste în timp, acesta trebuie protejat. Cel mai mare dușman al lemnului e umezeală, așa că acesta trebuie tratat pentru a rezistă la intemperii. Atunci când vopsești gardul, stratul de vopsea funcționează că un înveliș de protecție care apară lemnul de umezeală, razele soarelui sau chiar de insecte.

Cu ce se vopsește gardul de lemn

Gardul poate fi vopsit cu baiț, lazura, vopsea. În unele situații poate fi folosit și lacul, însă numai dacă gardul este protejat de razele soarelui, pentru că altfel există riscul să crape.

Baițul

Baiț e denumirea dată soluțiilor transparente care colorează lemnul și se obține prin diluarea în apă sau solvenți a concentratelor de culoare solide sau lichide. Baițul protejează lemnul pentru o vreme, însă are un grad limitat de eficacitate, așa că nu este potrivit pentru zonele cu precipitații abundente.

Lazura

Lazura este o substanță care colorează lemnul, însă îi oferă și protecție la exterior. Această conține rășini, coloranți și aditivi rezistenți la razele solare. Lazura protejează gardul împotriva intemperiilor, a mucegaiului și chiar a insectelor.

Vopseaua

Vopseaua e o substanță opacă, capabilă să acopere lemnul complet și să îl protejeze împotriva umezelii pentru mult timp. Este mult mai vâscoasă decât baițul sau lazura.

Pregătirea gardului pentru vopsire

Ca să pregătești gardul, începe prin a curată zona din jur. După ce termini, acoperă pământul cu o folie de protecție că să protejezi iarba de vopseaua care s-ar putea scurge.

Acesta e și un moment bun să faci reparații minore, precum înlocuirea cuielor ieșite sau schimbarea scândurilor crăpate. După ce termini, urmează șlefuirea. Va trebui să folosești o bucată de șmirghel pentru a curată suprafață de așchii de lemn și urme de vopsea; cu cât suprafață lemnului e mai netedă cu atât vopsirea va fi mai ușoară.

Cum se vopsește gardul

Pentru a vopsi gardul, poți folosi o pensula sau pistol electric de vopsit. Fiecare metodă are specificul ei:

Vopsirea cu pensula sau cu trafaletul

Cele mai potrivite vopsele pentru exterior sunt cele pe baza de ulei, având o rezistență mai bună la umiditate. Însă înainte de a vopsi gardul, ar fi bine să aplici, mai întâi, unul sau două straturi de grund. Grundul formează aderența la suport, așa că va pătrunde adânc în lemn, acționând că o ancora pentru stratul de vopsea. Pentru a aplica stratul de grund, poți folosi o pensulă sau un trafalet. Folosește mișcări de sus în jos pentru scândurile gardului, iar pentru părțile orizontale, mișcări de la stânga la dreapta.

Folseste aceeași tehnică și pentru a aplica vopseaua. De asemenea, încearcă să eviți să treci cu pensula de mai multe ori peste aceeași zonă. Asta va face că vopseaua să se aplice uniform pe toată suprafața gardului. După ce ai terminat, verifică gardul și acoperă orice zone au rămas nevopsite. Dacă nuanță vopselei ți se pare diluată sau culoarea acesteia nu e suficient de puternică, aplică încă un strat, însă numai după ce primul strat s-a uscat.

Vopsirea gardului cu pistolul electric

La fel ca și în cazul vopsitului cu pensula, va trebui să aplici mai întâi un strat de grund și va trebui să folosești pensula pentru asta. Pentru a începe, umple rezervorul pistolului cu vopseaua pe care ai ales-o. Alege cea mai mare duză pentru părțile mai late ale gardului și duze mai mici pentru zonele înguste și greu accesibile.

Ține pistolul la distanță de 15-20 de cm de gard în timp ce aplici vopseaua. Folosește mișcări de sus în jos pentru părțile orizontale și mișcări de la stânga la dreapta pentru părțile verticale, cum sunt scândurile. De asemenea, asigura-te că nu arcuiesti mișcările la final, că să nu împrăștii vopseaua.

Vezi și alte articole despre întreținerea gardurilor:

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult