Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Întreținerea și recondiționarea gardului din lemn

Lemnul este unul dintre cele mai apreciate materiale în construcții: este natural, organic, are textură și nu este rigid, că piatră sau metalul. Tocmai aceste calități îl fac mai greu de întreținut decât celelalte materiale.

Gardurile din lemn sunt cele mai expuse: soarele, înghețul, umezeala, dăunătorii și mucegaiul le afectează direct, așa că au nevoie constantă de întreținere și, periodic, chiar de recondiționare. Nu ai nevoie de cunoștințe aprofundate de tâmplărie că să știi ce trebuie să faci că să-ți protejezi mai bine gardul din lemn.

Inspectează gardul

Înainte de a te apuca de lucru, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici dacă gardul pe care vrei să-l reabilitezi este în cea mai bună condiție. Ploaia, vântul, înghețul sau chiar animalele pot să afecteze integritatea unui gard, așa că este indicat să repari micile defecțiuni apărute înainte să începi operațiunile propriu-zise de întreținere.

Pentru asta e nevoie să verifici fiecare cui, șurub, scândură sau balustradă în parte, să le fixezi la loc pe cele care sunt deplasate și chiar să le schimbi pe cele crăpate. Nu te limita doar la locurile de îmbinare a gardului cu grinzile pe care este fixat: inspectează și partea de jos a scândurilor, cea mai apropiată de pământ – din cauza umezelii, este cea mai predispusă la putrezit.

Curățarea gardului din lemn

Odată ce ai stabilit că gardul este într-o stare structurală bună, pasul următor este curățarea lui. Dacă ai în vedere tratarea lemnului cu lac sau cu substanțe antimucegai, suprafață lui trebuie să fie impecabilă, fără praf sau alte impurități. În cazul în care scândurile încă prezintă urme de vopsea anterioară, e indicat să folosești un decapant – o soluție care ajută la îndepărtarea vopselei uscate.

Pentru curățarea propriu-zisă, cea mai bună soluție – și că timp, și că efect – este să folosești un aparat de spălat sub presiune, cum ar fi cele destinate spălării mașinii. Pentru că sunt destul de costisitoare și nu toată lumea deține unul în grădina, e suficient să folosești furtunul cu care uzi gazonul, căruia să-i atașezi un pistol de stropit care poate oferi presiunea de care ai nevoie.

Pentru o mai bună protecție, trebuie să cureți gardul și cu o soluție de apă și săpun, care acționează bine împotriva funinginii și a murdăriei. La final, spală încă o dată lemnul cu furtunul, pentru a îndepărta soluția.

Pregătirea gardului din lemn înainte de vopsire

În funcție de scândurile din care este construit gardul, ia în calcul și o eventuală șlefuire a lor, chiar dacă asta înseamnă că vei petrece cu această lucrare mai mult timp decât ți-ai propus. Operațiunea este migăloasă, dar simplă, și se face cu ajutorul unei role de șmirghel.

Avantajele lemnului astfel pregătit sunt multiple: șlefuirea ajută la îndepărtarea zgarieturilor și a rugozității provocate de umezeală și permite lacului să se fixeze mai bine pe scândură. Procedura are și un efect estetic: scoate la iveală striatiile naturale ale lemnului. Dacă ai de gând să șlefuiești gardul, să nu uiți să-l cureți din nou, la final, cu furtunul cu apă.

Tratarea și vopsirea gardului din lemn

Etapa finală a operațiunilor de întreținere a gardului din lemn implică tratarea acestuia cu mai multe substanțe care au rolul de a-l proteja de intemperii, de acțiunea dăunătorilor și de a-i da un aspect impecabil.

Gardul va rezista mai mult dacă, înainte de toate, folosești o soluție antimucegai. Oricât de atent ai fi la vopsirea lui, mai mereu rămân zone care au scăpat nevopsite și care ar putea fi afectate de mucegaire. Soluția se aplică o dată sau de mai multe ori în zile diferite, în funcție de gradul de mucegaire a lemnului.

Când gardul s-a uscat, e timpul să îl acoperi cu un strat de grund pentru lemn. În mod normal, grundul se folosește în cazul metalului, pe care îl protejează de rugină. Pentru lemn este utilizat un grund special, care are rolul de a ajută la fixarea mai bună a lacului pe suprafață.

La alegerea lacului trebuie să ai în vedere tipul de gard, lemnul folosit și zona în care este amplasat. În acest moment, pe piață există trei tipuri de produse adunate generic sub denumirea de „lac pentru lemn”. Fiecare are, însă, proprietăți diferite:

Baițul pentru lemn este un amestec transparent de apă și coloranți care se folosește pentru a da culoare lemnului. Nu poate fi folosit pentru protecție, ci doar pentru calități estetice.

Lazura este materialul cel mai potrivit pentru finisarea unui gard din lemn. Substanța este semitransparentă și conține, pe lângă pigmenți de culoare, și alte componente care protejează lemnul împotriva radiațiilor UV, a intemperiilor și a mucegaiului.

Vopseaua acoperă complet lemnul, vine într-o multitudine de culori și este mult mai folosită pentru interior. Oferă rezistență în principal față de lovituri, zgârieturi și șocuri mecanice.

Înainte să aplici lazura pe lemn, asigura-te că ți-ai ales cel mai bun moment al zilei pentru această etapă extrem de importantă. Dacă soarele este prea puternic, iar afară este foarte cald, rișți că stratul să se usuce prea repede, fără să-și facă efectul așa cum ar trebui.

La final, nu uita să cureți periodic gardul cu apă și săpun și să-l speli cu furtunul. Îndepărtarea din timp a mizeriei, a prafului și a resturilor vegetale va prelungi viață lemnului și-ți va înlesni muncă dată viitoare când vei vrea să-l reconditionezi.

Vezi si alte articole despre vopsirea gardurilor din lemn:

  1. Cum să cureți și să băițuiești gardurile și mobilierul

  2. Cum să ridici un gard în pantă

  3. 3 modalități pentru a-ți înfrumuseța gardul din lemn

  4. Cum să vopsești corect un gard din lemn

te-ar mai putea interesa

Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon
Balconul este singurul spațiu exterior de care dispune Otilia. Ea dorește să profite la maxim de suprafața mică și să creeze un loc drăguț în care să se relaxeze, să ia masa și să primească
citește mai mult
Povestea Adei și a lui Dan. Amenajarea grădinii pentru întreaga familie
Ada și Dan au o grădină mare, dar simplă, pe care și-ar dori să o transforme într-un spațiu plăcut pentru întreaga familie. Ei vor să împartă diferite zone în care să
citește mai mult
Povestea Mariei și a lui David. Cum să-ți transformi grădina într-o gradină ecologică
Maria și David sunt dintotdeauna preocupați de reciclare, folosirea de resurse minime și păstrarea unui nivel redus de consum de energie. Cu toate acestea, ar vrea să facă mai multe pentru a ajuta
citește mai mult
Povestea Alinei și a lui Mihai. Idei pentru o grădină colorată și plină de lumină
Alina și Mihai și-ar dori un spațiu colorat și plin de lumină în care să se relaxeze și să primească oaspeți. Totuși, grădina lor are destul de multe pante și este în calea vântului.
citește mai mult
Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină
Grădina Ioanei și a lui Petru este destul de neglijată, așa că și-ar dori să creeze un spațiu mai intim și o zonă în care să se poată relaxa, să pună ghivece și să ia masa. Și-ar
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în decembrie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în decembrie Sezonul festiv este în plină desfășurare, și printre petrecerile de sărbători și decorarea bradului de Crăciun,
citește mai mult