Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum alegi foarfeca de taiat gardul viu. Mic ghid cu sfaturi practice

Venirea sezonului cald e momentul în care poți începe să tunzi gradul viu. Tunderea gardului viu este un proiect destul de ușor dacă ai uneltele potrivite, iar foarfeca pentru tuns gardul viu nu ar trebui să îți lipsească din trusa cu unelte.

Tunderea gradului viu este un proces care stimulează creșterea de noi crengi și, totodată, reduce riscul de apariție a insectelor dăunătoare.

Uite ce trebuie să știi atunci când alegi foarfeca potrivită pentru tuns gardul viu:

Greutatea foarfecii

Ca să poți manevra cât mai ușor foarfeca, aceasta trebuie să fie ușoară, astfel încât să nu depui mult efort atunci când trebuie să tăi ramurile gradului viu și când îi dai formă. Pentru o foarfecă de tuns clasică, greutatea medie ar trebui să fie de 2,5 kg, iar pentru o motofoarfecă, greutatea optimă este cuprinsă între 4 kg și 5 kg.

Tipul de foarfecă

În funcție de dimensiunea crengilor și înălțimea gradului, poți să optezi pentru o foarfecă manuală sau electrică (motofoarfecă).

Dacă crengile sunt subțiri, cu un diametru mai mic de 2 cm, poți alege o foarfecă de tuns crengi de tip by-pass. În plus, foarfeca de tip by-pass are coadă mai lungă, ceea ce înseamnă că este ideală pentru un gard viu înalt.

Pentru crengile care au un diametru cuprins între 2 și 4 cm, poți opta pentru o foarfeca de grădina cu nicovală. Aceasta taie cu ușurință crengile mai groase, dar și crenguțele. Datorită mânerului ergonomic, vei putea să lucrezi confortabil și cu ușurință din orice poziție.

Atunci când crengile depășesc diamentrul de 4 cm, este recomandată folosirea unei motofoarfece sau a unui fierastru electric pentru gard viu. Acesta este prevăzut cu o lamă lungă de 50 de cm, pe care sunt poziționate mici lame ascuțite.

Calitatea și puterea de tăiere

În cazul unei motofoarfece sau a unui fierăstrău electric, motorul și calitatea cuțitelor sunt esențiale dacă vrei să tunzi cu ușurință gardul viu. Puterea medie a motorului pentru o foarfecă electrică variază între 500 și 600 W, în timp ce cuțitele trebuie să fie cât mai ascuțite și să asigure o tăietură precisă.

Ca să tunzi cu ușurință gardul viu, caută o foarfecă de tăiat electrică cu un motor silențios și cu puține vibrații.

Tipul de combustibil folosit

Dacă alegi o motofoarfecă pentru a tunde gardul viu, aceasta funcționează pe bază de benzină. Când alegi tipul de conbustibil, ține cont că acesta trebuie să fie benzină fără plumb, amestecată cu ulei de motor.

Gardul viu poate fi tuns la sfârșit de iarnă, început de primăvară sau vară, ori atunci când încep să se vestejească unele crengi sau când sunt atacate de insecte dăunătoare. În afară de foarfeca de tăiat gardul viu este necesar să ai și un echipament de protecție.

Tăierea corectă trebuie făcută cu jumătate de centimetru deasupra mugurilor, pentru ca aceștia să nu se ofilească. De asemenea, trebuie să înlături orice frunze veștejite înainte să începi să tunzi gardul viu.

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult