Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum să ridici un gard în pantă

Cum să ridici un gard în pantă

Se încarcă...

Montarea unui gard este calea cea mai rapidă de a marca o limită pe proprietatea ta. Este o opțiune rentabilă și ușor de instalat, însă nu toate spațiile sunt la fel, iar uneori montarea poate fi dificilă.

Dacă ridici un gard în pantă, există câteva lucruri care trebuie luate înconsiderare, însă cu o planificare corectă nu trebuie să pună probleme mari.


Poți alege să urmezi panta naturală a grădinii cu un design paralelsau să îl faci în trepte, cu un design în trepte.


Aspecte cheie de luat în considerare atunci când ridici gardul în pantă

 • Siguranța pe primul loc: Asigură-te că iei măsuri de siguranță adecvate, ca de exemplu verificând dacă nu sunt cabluri de utilități sub terenul în care vei săpa.
 • Solicită ajutorul unei alte persoane
 • Marchează linia gardului în prealabil
 • Discută planurile de ridicare a noului gard cu vecinii tăi
 • Sincronizează-te bine ca perioadă
 • Design paralel sau în trepte? Decide asupra stilului pe care îl vrei pentru panta ta.
 • Cum să montezi corect stâlpii gardului pentru grădină

Siguranța pe primul loc
Verifică să nu fie cabluri de utilități sub terenul în care intenționezi să sapi. Cea mai bună metodă este să închiriezi un instrument pentru evitarea cablurilor (CAT) pentru a verifica dacă terenul e liber sub zona propusă pentru gard. Poartă întotdeauna echipament de protecțieși siguranță când este necesar. Dacă folosești ciment, spală-te pe mâini după utilizare, deoarece cimentul poate cauza arsuri. Nu lăsa cimentul să se usuce pe unelte, curăță-l cu o perie dură.


Solicită ajutorul unei alte persoane
Ridicarea unui gard nu este o operațiune care poate fi efectuată de o singură persoană. Atunci când te implici într-un proiect de construire a unui gard, ai nevoie de încă o pereche de mâini, așa că cere ajutorul unui prieten sau membru de familie. Proiectul se va derula mult mai rapid, cu rezultate mai precise, iar procesul va fi mai eficient.

Planifică totul dinainte, pentru ca proiectul să se desfășoare fără probleme și asigură-te că ajutorul tău știe cum veți construi gardul.marchează linia gardului în prealabilÎntinde o ruletă lungă drept de-a lungul liniei propuse pentru gard. Ruleta Stanley are 60m lungime și o țepușă, pentru a te ajuta să măsori, dacă faci această parte singur.


Măsoară poziția pentru fiecare stâlp și marcheaz-o împingând o nuia de bambus în locul unde va fi centrul fiecărei găuri pentru stâlpi. Dacă folosești cele mai des utilizate panouri de gard, care au lățimea de 1,83m, iar stâlpii tăi au o lățime de 100mm, centrele stâlpilor vor fi la distanțe de 1,93m.

Discută planurile de ridicare a noului gard cu vecinii
Verifică linia exactă de hotar, deoarece este posibil ca gardul să nu fi fost construit pe liniile exacte de delimitare incluse în actele de proprietate. Verifică dacă gardul este al tău înainte de a-l demonta. Dacă aparține unui vecin și nu ți se permite să-l demontezi, poți ridica altul de-a lungul primului, cu condiția să fie pe partea ta de hotar.

Există o regulă nescrisă conform căreia un vecin bun ridică gardul cu stâlpii și traversele pe proprietatea sa, dar aceasta nu este o obligație legală. (Poziționarea stâlpilor poate indica cine este proprietarul garduluidacă nu este cunoscut.)


Sincronizează-te bine ca perioadă
Cea mai bună perioadă a anului pentru a ridica un gard este la începutul primăverii sau la sfârșitul toamnei, pentru a evita afectarea plantelor din borduri. Ia în considerare vopsirea gardului tău nou pentru a se potrivi cu plantele sau a le scoate în evidență. Alege dintr-o varietate de culori din gama vopsea pentru lemn în nuanță mată pentru grădină Cuprinol; nuanțele sunt intense, dar permit încă texturii lemnului să se vadă și rezistă timp de 6 ani, indiferent de vreme. Așază câteva plante cățărătoare de-a lungul părții din spate a bordurii, pentru a se urca pe gardși a aduce o notă de interes verticală grădinii tale.


Design paralel sau în trepte? Construcția unui gard nu este în mod normal complicată, însă poate deveni puțin mai dificilă atunci când terenul este în pantă. Poți soluționa problema folosind 2 designuri diferite. Gardul pentru grădină poate fie urma nivelul solului în cădere treptată, fie poate fi în trepte îndreptat în jos. Reține, panourile prefabricate nu sunt potrivite pentru un design paralel.


Designul paralel

Atunci când construiești un gard în pantă, poți urma conturul grădinii. Aceasta înseamnă că traversele orizontale ale gardului tău vor urma solul și nu nivelul de așezare. Această metodă este indicată pentru o pantă ușoară și nu una care cade brusc. Aceasta va fi păstrată în partea inferioară a gardului și aproape de sol.
Cel mai bine este să construiești acest design în mod personalizat, cu stâlpi și țăruși individuali, în loc de panouri de gard. Astfel, vei avea mai multă flexibilitate și control pentru a crea gardul de care ai nevoie.


Construirea unui design paralel

 • Du stâlpii în partea superioară și cea inferioară a pantei și apoi întinde ruleta între țăruși.
 • Marchează locuri pentru stâlpi la distanțe egale cu ruleta și apoi dă drumul unui fir cu plumb (setul de fir cu plumb Harris are un fir de 2,46m) pentru a marca locul unde vei săpa găurile în pământ.
 • Instalează stâlpii în găuri (vezi mai jos sfaturi despre montarea stâlpilor) și, după ce sunt poziționați, măsoară de la sol pentru a vedea unde vor veni traversele inferioare.
 • Măsoară în sus de la traversele inferioare pentru a marca traversele superioare.
 • Pentru un gard continuu, folosește traverse Arris precum traversele arris pentru gard de lemn tratate Blooma.
 • Taie traversele, astfel încât capetele să fie la mijlocul stâlpilor și prinde-le cu șuruburi.
 • Atașează scânduri cu profil triunghiular de tip pană de traverse. Se recomandă respectarea unei suprapuneri de 25mm la instalare.

Designul în trepte

Această metodă îți permite să construiești un gard în pantă folosind panouri preasamblate. Întregul panou este cu o treaptă în jos sau în sus astfel încât să fie perfect drept, deși solul nu este plan. Aceasta este cea mai bună metodă de a construi gardul atunci când suprafața înpantă pe care lucrezi este abruptă.
Cea mai mare diferență cu acest stil este că va trebui să tai stâlpii individual pentru a se potrivi înălțimii în trepte a fiecărui panou.


Construirea unui design în trepte
Calculează câte trepte vor fi în gardul tău și cât de mari, pentru a te asigura că poți face o lucrare îngrijită cu trepte egale. Apoi, utilizează aceeași metodă cu fir pentru a te asigura că gardul este ridicat în linie dreaptă.


Dacă alegi să folosești panouri, acestea vor determina mărimea treptelor. Panourile de gard din lemn cu elemente îmbinate vor face ca designul în trepte să arate elegant și sunt disponibile în 3 înălțimi diferite.


Un dezavantaj al acestui design este că partea inferioară a gardului nu stă lipită de sol, deoarece panourile rămân la același nivel. Pentru ca grădina ta să fie sigură, va trebui să umpli aceste goluri. Recomandăm construirea sau instalarea de suporturi pentru plante înalte în partea inferioară a gardului și umplerea acestora cu plante. Aceasta rezolvă problema golurilor și îți oferă spațiu suplimentar de cultivat.


Ca alternativă, poți închide golurile cu cofraj pentru pietriș. Avem cofraje pentru pietriș atât cu lemn, cât și cu beton. Cofrajul pentru pietriș Blooma și Cofrajul pentru pietriș cu beton Forest garden sunt furnizate în diverse lungimi și lățimi.


Cum să montezi corect stâlpii gardului pentru grădină.

Stâlpii pentru gard perfect drepți, fixați bine, sunt cheia unui gard solid și elegant, care va rezista la orice condiții de vreme. Indiferent de tipul de gard pe care îl instalezi și indiferent de mediu, cel mai important pas este poziționarea corespunzătoare a stâlpilor de gard și fixareaacestora.

  • Folosește un fir cu plumb (vezi mai sus) pentru a te asigura că stâlpii sunt drepți. Stâlpii pentru gard strâmbi arată îngrozitor. Cea mai rezistentă opțiune este folosirea de suporturi pentru stâlpi, cum ar fi țărușii de suport pentru stâlpi de gard galvanizați Blooma

 • și apoi fixarea în beton.
 • Betonul U-Can mix In the bag este ideal pentru fixarea corespunzătoare a stâlpilor pentru gard. Este ușor de folosit: se adaugă apă și se amestecă în sac. Se usucă în aproximativ 2 ore.
 • Adâncimea standard de 450mm este de obicei suficientă, deși trebuie luat în considerare și tipul de sol.
 • Dacă sapi în sol moale sau nisipos, atunci trebuie să faci găuri mai adânci și să folosești stâlpi mai înalți pentru a compensa.
 • În ceea ce privește distanța, stâlpii pentru gardul de grădină trebuie poziționați la cel mult 1,83m distanță unul de celălalt. Aceasta este distanța optimă pentru a asigura fixarea adecvată și motivul pentru care majoritatea panourilor de gard pretăiate sunt de această lățime. 

Vezi și alte articole despre întreținerea gardurilor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360