Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Îngrijirea gardului viu. Cum, cât și cu ce se tunde gardul viu

Îngrijirea gardului viu. Cum, cât și cu ce se tunde gardul viu

Îngrijirea gardului viu nu este deloc dificilă. Dacă urmezi câțiva pași clari și folosești produsele potrivite, gardul va fi des, verde și va încadra splendid curtea ta.

Gardul viu este un mod excelent de a umple grădina de verdeață într-o manieră practică. El are un dublu avantaj – îți oferă intimitate și împodobește într-un mod plăcut curtea. Un gard viu este perfect pentru orice curte și nu este deloc greu de îngrijit, mai ales dacă alegi și un trimmer de bună calitate. Iată ce trebuie să știi.

Cum și când se tunde gardul viu

Există trei tipuri de tăiere a gardului viu – tăierea de întreținere (modelare), tăierea de scurtare și tăierea radicală. Fiecare dintre ele este necesară pentru un gard viu viguros, des și sănătos.

Prin tăierea de întreținere se asigură îndesirea gardului viu, dar și menținerea lungimii dorite. Acest tip de tăiere implică tunderea a 10-15 cm din lăstarii nou crescuți. În funcție de tipul de gard viu se stabilește și numărul necesar de tunderi de întreținere.

Pentru gardurile mereu verzi este suficientă o singură tăiere de întreținere pe an, însă pentru cele verzi vara este nevoie de două astfel de tăieri. Tăierea de întreținere se face când lăstarii nou născuți s-au maturizat.

Tăierea de scurtare se face cel mult o dată pe an, de regulă iarna.Lăstarii se scurtează pentru a avea parte de o creștere mai puternică.

Tăierea radicală se face când gardul viu este bătrân și are nevoie de regenerare. Mai este numită tăiere până la butuc și determină o creștere mai stufoasă în următorul sezon. Se face de obicei iarna, dar nu la temperaturi mai joase de -5 grade Celsius.

Este recomandat că tăierile să se facă în zilele uscate, fără îngheț, însă nu trebuie realizate nici pe caniculă, la orele prânzului, când soarele este puternic. Luna iunie este o perioada potrivite, la fel și luna octombrie.

Cu ce se tunde gardul viu

Gardul viu se tunde cu un trimmer (foarfecă electrică). Cel mai util este trimmerul cu acumulator, pentru că oferă autonomie mare și ușurință în manevrare. În clipul de mai jos poți vedea un astfel de trimmer cu lame confecționate din oțel tăiat cu laser și șlefuit cu diamant.

Trimmerul este util atât la tunderea gardului viu, cât și pentru toaletarea copacilor din curte, fiind una dintre ustensilele indispensabile la curte.

Îngrijirea gardului viu nu este deloc dificilă. Odată plantat, el nu ne solicită prea multă atenție, iar tunderea este extrem de ușor de executat cu ajutorul unui trimmer bun.

Vezi și alte articole despre întreținerea gardurilor:

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult