Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Îngrijirea gardului viu. Cum, cât și cu ce se tunde gardul viu

Îngrijirea gardului viu nu este deloc dificilă. Dacă urmezi câțiva pași clari și folosești produsele potrivite, gardul va fi des, verde și va încadra splendid curtea ta.

Gardul viu este un mod excelent de a umple grădina de verdeață într-o manieră practică. El are un dublu avantaj – îți oferă intimitate și împodobește într-un mod plăcut curtea. Un gard viu este perfect pentru orice curte și nu este deloc greu de îngrijit, mai ales dacă alegi și un trimmer de bună calitate. Iată ce trebuie să știi.

Cum și când se tunde gardul viu

Există trei tipuri de tăiere a gardului viu – tăierea de întreținere (modelare), tăierea de scurtare și tăierea radicală. Fiecare dintre ele este necesară pentru un gard viu viguros, des și sănătos.

Prin tăierea de întreținere se asigură îndesirea gardului viu, dar și menținerea lungimii dorite. Acest tip de tăiere implică tunderea a 10-15 cm din lăstarii nou crescuți. În funcție de tipul de gard viu se stabilește și numărul necesar de tunderi de întreținere. Pentru gardurile mereu verzi este suficientă o singură tăiere de întreținere pe an, însă pentru cele verzi vara este nevoie de două astfel de tăieri. Tăierea de întreținere se face când lăstarii nou născuți s-au maturizat.

Tăierea de scurtare se face cel mult o dată pe an, de regulă iarna.Lăstarii se scurtează pentru a avea parte de o creștere mai puternică.

Tăierea radicală se face când gardul viu este bătrân și are nevoie de regenerare. Mai este numită tăiere până la butuc și determină o creștere mai stufoasă în următorul sezon. Se face de obicei iarna, dar nu la temperaturi mai joase de -5 grade Celsius.

Este recomandat că tăierile să se facă în zilele uscate, fără îngheț, însă nu trebuie realizate nici pe caniculă, la orele prânzului, când soarele este puternic. Luna iunie este o perioada potrivite, la fel și luna octombrie.

Cu ce se tunde gardul viu

Gardul viu se tunde cu un trimmer (foarfecă electrică). Cel mai util este trimmerul cu acumulator, pentru că oferă autonomie mare și ușurință în manevrare. În clipul de mai jos poți vedea un astfel de trimmer cu lame confecționate din oțel tăiat cu laser și șlefuit cu diamant. Trimmerul este util atât la tunderea gardului viu, cât și pentru toaletarea copacilor din curte, fiind una dintre ustensilele indispensabile la curte.

Îngrijirea gardului viu nu este deloc dificilă. Odată plantat, el nu ne solicită prea multă atenție, iar tunderea este extrem de ușor de executat cu ajutorul unui trimmer bun.

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult