Atunci când mobilierul și gardul încep să arate învechite și neîngrijite, soluția poate fi mult mai ușoară și ieftină decât crezi. Adeseori, nu este nevoie să înlocuiești lemnul vechi, o curățare simplă și o băițuire îi vor oferi un aspect proaspăt și sănătos în doar câțiva pași.
Iată tot ceea ce trebuie să știi despre curățarea și băițuirea lemnului tău cu aspect vechi.
Cum arată?
Poți începe proiectul cu o evaluare a stării mobilierului sau gardului tău și a problemelor pe care le are acesta, întrucât acest lucru va stabili modul de curățare și pregătire pentru băițuire. Iată câteva simptome pe care le poate prezenta lemnul tău și modalități de a le soluționa.
Mucegai și igrasie
Mucegaiul și igrasia vor decolora lemnul, făcându-l să arate murdar, iar pe termen lung îl vor deteriora. O metodă bună de a testa dacă te confrunți cu aceste probleme este să pui puțin înălbitor pe o cârpă și să o ții pe lemn. Dacă înălbitorul face urmele care arată precum murdăria să dispară, lemnul tău este afectat de mucegai sau igrasie. Acest lucru poate fi rezolvat ușor folosind un produs de îndepărtare a mucegaiului și igrasiei pentru lemn.
Cojire
Este posibil ca lemnul care a avut un strat anterior de vopsea să se cojească. Dacă nu este evident că stratul anterior se cojește, poți testa acest lucru lipind bandă adezivă de acesta și apoi trăgând și verificând dacă vopseaua s-a luat odată cu banda. Poți elimina stratul anterior de vopsea folosind o foaie abrazivă pentru a o răzui. Fii atent să nu folosești o foaie abrazivă prea fină, deoarece suprafața se va netezi prea mult, îngreunând pătrunderea baițului în lemn.
Lemn erodat
Lemnul erodat tinde să aibă o culoare gri sau argintie. Soluția pentru aceasta o reprezintă un produs de revitalizare a lemnuluicare va îndepărta tonurile de gri și va pregăti lemnul pentru băițuire.
Lemn nou
În cazul în care ai lemn nou pe care ai vrea să-l băițuiești, trebuie să te asiguri că nu prezintă o suprafață lucioasă în urma șlefuirii, agent de etanșare sau încă prea multă umezeală, astfel încât să nu poată absorbi baițul. O metodă simplă de a verifica dacă lemnul nou este absorbant este de a turna puțină apă pe el și a vedea dacă se formează picături de apă la suprafață sau dacă apa este absorbită de lemn. Dacă apa este absorbită, lemnul poate fi băițuit imediat. Dacă se formează picături de apă, încearcă o ușoară șlefuire și apoi efectuează din nou testul cu apa. Dacă se formează în continuare picături, probabil lemnul este umed, așa că trebuie să îl lași un timp să se usuce. Când începe să absoarbă apa, poți trece mai departe.
Tipuri diferite de baiț
După ce ai evaluat starea gardului sau a mobilierului și l-ai pregătit pentru băițuire, trebuie să decizi ce tip de baiț vei folosi. Iată cele mai populare patru tipuri de baiț.
1. Baiț pe bază de ulei
Acesta este probabil cel mai răspândit tip de baiț, fiind foarte ușor de aplicat. Baza de ulei de in ușurează îndepărtarea baițului în exces, ceea ce este important, deoarece lemnul nu va absorbi decât un strat subțire de baiț, astfel încât excesul fie nu se va usca niciodată, fie va cauza umflături sau o colorare neuniformă. Baițul pe bază de ulei este disponibil cu pigmenți sau vopsea, însă culorile tind să nu iasă foarte puternice comparativ cu alte opțiuni de baiț. După aplicarea baițului pe bază de ulei, trebuie să lași să se usuce peste noapte înaintedea aplica stratul de finisaj de lemn.
2. Baiț pe bază de apă
Avantajul baițurilor pe bază de apă este că sunt mai puțin poluante și mai ușor de curățat decât cele pe bază de ulei. Cu toate acestea, conținutul de apă poate ridica fibrele lemnului, ceea ce înseamnă că va trebui să-l șlefuiești puțin, pierzând și puțin din culoare. Un altdezavantaj este că baițul pe bază de apă se usucă repede, făcând mai dificilă distribuirea uniformă a baițului.
3. Baiț de tip gel
Baițurile de tip gel sunt, în general, pe bază de ulei și destul de groase, lăsând destul de multă murdărie în urma lucrului cu acestea. Avantajul baițurilor de tip gel este că rezolvă o problemă întâlnită foarte frecvent de oamenii care încearcă să băițuiască lemnul: umflăturile create pe lemnul de pin. Pinul este unul dintre tipurile de lemn cele mai folosite pentru mobilier și garduri, așa că baițul de tip gelpoate fi exact alegerea potrivită pentru tine.
Este ușor de aplicat cu o pensulă spumă, o cârpă sau chiar prosoape de hârtie pentru proiectele mai mici,iar orice exces de produs se șterge cu ușurință înainte de a fi absorbit. De asemenea, baițul de tip gel va da lemnului o culoare mai intensă șimai închisă decât un baiț pe bază de ulei; așadar, dacă dorești să dai mobilierului sau gardului o culoare mai bogată, baițul de tip gel ar fi alegerea ideală.
4. Baiț cu vopsea
Dacă dorești să apelezi la culori îndrăznețe, poți opta pentru baițul cu vopsea. Acesta îți permite să folosești culori strălucitoare și distractive, păstrând în același timp modelul natural al lemnului.
Poți alege fie o vopsea solubilă în apă, fie o vopsea metalizată. Vopseaua solubilă în apă este o pudră pe care o poți amesteca cu apă și apoi aplica pe lemn. Avantajul acestei opțiuni este că poți face culoarea mai intensă sau mai estompată, în funcție de preferințele tale. Dezavantajul acestei opțiuni este atenuarea culorii, care este foarte rapidă atunci când este expusă la soare.
Vopseaua metalizată este deja amestecată cu acetonă și este gata de folosire. Culoarea se estompează mai lent decât în cazul vopselei solubile în apă, însă mai rapid față de alte tipuri de baițuri. Cea mai bună metodă de a aplica baițul cu vopsea pe lemn esteprin pulverizare directă. Această opțiune permite și uscarea foarte rapidă.
Sfat important: Este important să băițuiești lemnul într-o zonă uscată, unde nu este foarte cald și care nu este expusă prea mult luminii directe a soarelui. Dacă lucrezi la obiecte de mobilier sau alte proiecte mai mici, cel mai bine ar fi să faci acest lucru într-un spațiu interior, pentru a evita deteriorarea de către ploaie sau lumina directă a soarelui. Dacă băițuiești gardul, va trebui să faci acest lucru într-un moment în care va exista suficient timp de uscare până la următoarea ploaie.
Finisaj de lemn
Multă lume consideră în mod eronat că baițul de lemn protejează lemnul de deteriorările provocate de intemperii. Spre deosebire de vopsea, baițul nu acoperă suprafața lemnului. Lemnul absoarbe baițul și preia culoarea acestuia, păstrându-și modelul natural. Însă acest lucru înseamnă că lemnul rămâne expus intemperiilor, astfel că, pentru o întreținere optimă și un aspect lucios minunat, recomandăm adăugarea unui finisaj de lemn.
După băițuirea lemnului și lăsarea acestuia să absoarbă baițul și să se usuce timp de cel puțin o noapte, poți adăuga un finisaj de lemn. Finisajul folosit cel mai frecvent este poliuretanul.
Protector poliuretanic pe bază de ulei
Dacă ai folosit un baiț pe bază de ulei, va trebui să folosești și un finisaj de lemn pe bază de ulei. Aceasta deoarece combinarea produselor pe bază de ulei cu cele pe bază de apă poate fi complicată.
Vei avea nevoie de 2-3 straturi de finisaj de lemn pe bază de ulei, aplicate cu o pensulă fină și absorbantă. Lasă întotdeauna onoapte între aplicarea de straturi și nu uita să folosești terebentină de petrol pentru a curăța finisajul de lemn pe bază de ulei.
Protector poliuretanic pe bază de apă
Dacă baițul folosit este pe bază de apă, vei avea nevoie de un finisaj de lemn tot pe bază de apă. Folosirea acestui finisaj de lemn va dura destul de mult timp, deoarece vei avea nevoie de cel puțin 3-4 straturi, aplicate utilizând o pensulă fină și absorbantă.
La fel, lasă întotdeauna o noapte între aplicarea de straturi. Avantajul unui finisaj pe bază de apă este însă că poți curăța doar cu apă și eventual puțin săpun dacă este necesar.
Protector poliuretanic aplicat prin ștergere
O a treia opțiune ar fi să folosești protector poliuretanic aplicat prin ștergere, care este poliuretan obișnuit diluat cu terebentină de petrol. Această metodă este ideală pentru proiectele mai mici, deoarece poți pune pur și simplu puțin pe o cârpă și șterge suprafața lemnului.
Acest finisaj de lemn va avea însă nevoie de multe straturi pentru protecție și aspect optime.
Vezi și alte articole despre întreținerea gardurilor:
- Cum să montezi singur un gard de sârmă
- Îngrijirea gardului viu. Cum, cât și cu ce se tunde gardul viu
- O casă eficientă are un gard sigur și modern
- Întreținerea și recondiționarea gardului din lemn
- 3 modalități pentru a-ți înfrumuseța gardul din lemn
- Ghidul complet pentru construcția gardului. Documentație și modele de inspirație
- Gardul viu: plantare, întreținere, tundere - sfaturi despre cum să menții mereu verde un gard viu
- Cum să ridici un gard în pantă
- Cum alegi foarfeca de taiat gardul viu. Mic ghid cu sfaturi practice
- Cum să vopsești corect un gard din lemn
- Ghid complet pentru montarea gardului de sârmă
- Ghid pentru cumpărarea gardurilor