Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Gardul viu: plantare, întreținere, tundere - sfaturi despre cum să menții mereu verde un gard viu

Gardul viu: plantare, întreținere, tundere - sfaturi despre cum să menții mereu verde un gard viu

Se încarcă...
5792 vizualizări

Gardul viu este unul dintre elementele tradiționale ale arhitecturii peisagistice din Europa Centrală și de Vest care a fost preluat cu entuziasm în diferite alte zone – în orașele, zone rurale sau chiar în curțile și grădinile caselor din marile orașe.

Motivul este lesne de înțeles: este o soluție decorativă de-a dreptul spectaculoasă și, în același timp, utilă, care rezolvă și una dintre problemele cu care orașele secolului XXI se confruntă: lipsa spațiilor verzi.

De ce să plantezi un gard viu

Cum alegi plantele potrivite pentru un gard viu


Pregătirea solului și plantarea unui gard viu

Tunderea și modelarea unui gard viu


Îngrijirea unui gard viu

De ce să plantezi un gard viu

Succesul de care se bucură gardurile vii în Europa arată, în primul rând, o alegere înțeleaptă și grija europenilor pentru natură și un stil de viață sănătos. Gardul viu este, înainte de toate, o soluție durabilă și ecologică. În plus, trecând la detalii mai tehnice, plantarea și întreținerea unui gard viu nu sunt atât de dificile pe cât ar putea părea la prima vedere, mai ales că acesta poate lua diverse forme, în funcție de scopul avut în vedere.

Dacă alegi, de exemplu, un gard viu cu creștere rapidă, nu este necesară construcția lui de la zero – plantarea va fi relativ simplă, atenția concentrându-se asupra întreținerii. Variantele sunt numeroase și trebuie doar să vezi ce se potrivește cel mai bine curții sau grădinii tale: un grad viu cu crestre rapidă (de exemplu, tuia sau buxus), gardul viu cu frunze căzătoare (gardul viu din lemn câinesc, dracilă sau hibiscus syriacus), gardul viu verde iarnă. Prețurile variază și ele, existând suficiente variante ieftine, așa încât ai de unde alege.

Cum alegi plantele potrivite pentru un gard viu

Gardul viu poate fi plantat în jurul unei grădini sau curți, sau în interiorul acestora, unde se poate crea, de exemplu, un perete verde. În funcție de destinație, există mai multe tipuri, cea mai cunoscută variantă fiind gardul de delimitare, utilizat adesea pentru a împrejmui o mare parte din proprietate, pentru a crea borduri și pentru a masca anexe precum magazia sau garajul.

În acest caz, este de preferat plantarea unui gard viu de talie mică. Pentru a obține intimitate și a te feri de privirile trecătorilor, sau pentru un rol pur decorativ, gardul viu poate fi plantat și pe o suprafață mai mică, în interiorul curții sau grădinii, iar alegerile în materie de specii și talia arbuștilor pot fi ceva mai creative. Dacă ții mult la intimitate, este important să obții un gard cât mai uniform, în care frunzele îmbracă fiecare spațiu. În grădinile de dimensiuni reduse, se pot planta și plante cățărătoare, conduse pe gard.

Tipuri cunoscute de gard viu – gardul viu de delimitare, pentru intimitate sau gardul viu decorativ

Dincolo de aceste diferențe, alegerea celui mai potrivit tip de gard viu ține cont și de alte criterii: este mai potrivit un gard din plante care se mențin verzi tot timpul anului, cum este tuia, sau unul care își păstrează frunzele o perioadă (iederă, caprifoi)?

Alegem gardul decorativ exclusiv prin frunze sau alcătuit din plante care înfloresc? Simplu sau mixt?

Gardul viu permanent verde

Soluția preferată de către mulți dintre cei care aleg să planteze un grad viu este gradul viu veșnic verde, care își menține frunzișul și pe timpul iernii. În acest sens, o variantă ar fi coniferele precum chiparosul sau ienupărul, însă mult mai populare și, în același timp, alegeri foarte convenabile și prietenoase cu mediul sunt tuia sau lemnul câinesc.

Lemnul câinesc este utilizat, adesea, și pentru a crea borduri verzi, fiind o plantă cu creștere rapidă, simplu de întreținut și tuns.

Tuia, cea mai folosită plantă pentru garduri vii

Alegerea cea mai frecventă și, totodată, practică merge spre tuia – în variantele occidentalis, columnaris și smaragd – care creează un decor de un verde luminos. Este o plantă care rezistă bine la temperaturi foarte joase și care este ușor de plantat.

În funcție de înălțimea arbuștilor, tuia se poate planta, pe rânduri, în două moduri: câte un arbust pe un metru liniar, în situația în care planta este înaltă, sau câte doi arbuști pe un metru liniar, dacă aceștia sunt ceva mai scunzi. Unul dintre avantajele acestei alegeri este că tuia se poate plantă în orice perioada a anului, mai puțin în perioadele de îngheț.

 

SFAT PRACTIC: Cea mai întâlnită variantă este tuia smaragd, o plantă care iubește lumina, căldura și umezeala și, de aceea, trebuie irigată des și amplasată într-un spațiu însorit. Dacă locuiești pe o stradă intens circulată, trebuie să știi că nici praful nu îi face bine și aliniamentele cu tuia nu sunt o idee bună, în acest caz, cu excepția situației în care alegi să plantezi gardul viu într-o curte interioară.

Garduri vii mixte

Pentru a ieși din tipare și a obține mai multă creativitate și culoare, soluția ideală o reprezintă gardul viu mixt. Beneficiile nu sunt, însă, doar de ordin estetic, ci țîn și de durabilitatea și sănătatea plantelor care intră în amestec.

Astfel, speciile care compun un gard viu mixt se “susțin” una pe cealaltă și sunt ferite, datorită acestei combinații, de contaminarea cu boli.

Gardul viu mixt are, de obicei, o creștere rapidă și se conturează și omogenizează de la sine, unele plante inaltandu-se mai mult, în timp ce altele acoperă golurile.

Poți alege plante cu ritmuri diferite de înflorire, culori diverse, combinații de plante cu frunze veșnic verzi sau cu frunze căzătoare, în așa fel încât să existe activitate vegetală și elemente decorative pe gard, în orice perioada. Este, desigur, o soluție ceva mai dificil de întreținut, în special la tundere, pentru că plantele au, de obicei, viteze diferite de creștere.

Gardul viu – plămânul verde al unui oraș

Dincolo de destinația să decorativă, potrivită pentru prorietatile private, gardul viu reprezintă o alegere excelentă și pentru curțile instituțiilor și clădirilor de birouri, pentru parcuri, alei și borduri.

Cu cât este mai răspândit în oraș, cu atât contribuie la construcția spațiului verde și regenerarea plămânului urban, afectat deja de poluare și de tăierea copacilor.

Pregătirea solului și plantarea unui gard viu

Înainte de a planta un gard viu, trebuie luați în calcul diverși factori, precum: care este spațiul disponibil în curte sau grădină; care va fi scopul gardului viu – delimitare, crearea de intimitate, decorativ; alegerea tipului de frunză – căzătoare sau veșnic verde – în funcție de timpul pe care îl vei avea la dispoziție pentru întreținere și curățenie; alegerea plantelor în funcție de ritmul de creștere etc.

De reținut este faptul că un gard viu se poate plantă fie toamna, fie primăvară.

Dacă alegi să plantezi tuia, ține cont de următorii pași:

· Este recomandat să așezi plantele în pământ cât mai curând, după ce au fost cumpărate.

· Analizează dimensiunile balotului de rădăcini și încearcă să realizezi o groapă dublă că mărime, nu înainte de a desface cât mai bine rădăcinile, înainte de amplasarea în groapă astfel creată.

· Tasează bine pământul din jurul arbuștilor și adaugă apă din abundență. Tuia este o plantă care iubește apa și care are nevoie de ajutor, la început, pentru o cât mai bună prindere a rădăcinilor de sol; în plus, nu doar tuia, dar și alte garduri vii vor avea nevoie de udat suplimentar, în perioadele când nu plouă.

· Îngrijește gardul cu atenție, în primele luni de la plantare, în așa fel încât să menții constanța cantitatea de apă necesară și să înlături buruienile.

Tunderea și modelarea unui gard viu

Există două momente-cheie în tunderea gardului viu: prima modelare, imediat după plantarea arbuștilor și tunderile ulterioare, realizate în mod periodic, pentru a menține forma dorită.

De asemenea, trebuie știut că în sezonul de primăvară, fie că tocmai ai plantat gardul sau te ocupi de o reîmprospătare, este indicat să îl tunzi până când ajungi la o înălțime de aproximativ 5 cm.

Gardul viu are nevoie de o perioadă de dezvoltare și acomodare de circa un an, așa încât este bine să ai răbdare și să îi permiți să crească în voie, tăind lăstarii în primăvara următoare. Reia operațiunea, în fiecare an.

Tehnici și idei pentru un gard viu spectaculos

Formă și elegantă dorită se mențîn tăind suplimentar plantele, în timpul perioadei de vegetație, astfel:

· Realizează prima tundere în scop modelator la finalul iernii, în special în cazul unui gard viu care înflorește primăvară; dacă înflorirea se întâmplă ceva mai târziu, mută momentul tunderii în jurul lunii aprilie.

· Dacă prezența florilor e numeroasă, nu exagera cu tăierile, pentru a nu perturbă echilibrul estetic.

· Cât de mult și cât de des tunzi gardul, în decursul unui an, diferă de la o plantă la altă; în general, dacă nu este vorba despre plante cu creștere extrem de rapidă, te poți limita la 3 sau 4 tăieri, anual.

· În cazul tunderilor repetate, pentru a te asigura că obții o tundere a frunzișului la același nivel, pe întreagă lungime, urmărește linia plantelor tăiate de ține anterior. Te poți folosi, eventual, de ajutorul unei sfori trasate de la un capăt, la altul al aliniamentului.

Gardul viu – un element dintr-un puzzle decorativ al unei grădini moderne

Gardul viu reprezintă doar unul dintre elemente principale care pot crea o grădina modernă și spectaculoasă, dar merită amintite și alte soluții.

Îngrijirea unui gard viu

Scule și unelte utile pentru întreținerea unui gard viu

Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să utilizezi și instrumentele de lucru potrivite, care diferă de la o plantă la altă. Poți utiliza o foarfeca de tuns, pentru un gard viu de dimensiuni reduse și medii, cu frunze mici, sau poți alege scule de grădinărit , ca foarfeca electrică sau trimmer-ul, dacă operațiunea se dovedește ceva mai complexă.

Tratamente pentru dăunători

Să luăm că exemplu tuia, sfaturile fiind însă valabile și pentru alte specii de gard viu. Chiar dacă este o specie veșnic verde, pentru a-i asigura viață lungă, tuia are nevoie de îngrășăminte aplicate la nivelul solului și de îngrijire cu ajutorul uneltelor potrivite.

Poți proteja pământul din jurul arbuștilor folosind un strat de mulcire, o varianta naturală de îngrășământ, care menține umiditatea optimă la nivelul rădăcinilor plantelor și împiedică dezvoltarea plantelor dăunătoare. Ai următoarele posibilități, din care poți alege: compostul de grădina, rumegușul, iarba cosită, turbă, pietrișul, paiele mărunțite etc.

Pregătirea plantelor pentru sezonul rece

Iarna, când se apropie înghețul, udă din nou din abundență și instalează, dacă ai posibilitatea, pereți de protecție sau ai grijă să îndepărtezi stratul de zapadă.

Tuia, de pildă, rezistă bine la frig, dar să nu uităm că România înregistrează unele dintre cele mai scăzute temperaturi din Europa, în sezonul rece.

Vezi și alte articole despre întreținerea gardurilor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360