Comandă de minim 300 lei și ai transport gratuit până pe 9 august! Consultă aici regulamentul campaniei. Spor la cumpărături!
Idei și inspirație
Revizia centralei termice: ce rol are și cum se realizează

Revizia centralei termice: ce rol are și cum se realizează

Se încarcă...
173 vizualizări

Centrala termică îți oferă căldură și apă caldă, indiferent de ora din zi sau din noapte. Pentru a te bucura de ea cât mai mult timp, dar și pentru a te asigura că respecți legislația în vigoare, este recomandat să realizezi revizia periodică la timp. Astfel, vei ști că o folosești corect și în condiții de siguranță pentru tine, familia ta și vecini. 

În continuare, poți afla mai multe despre ce presupune revizia centralei termice, când trebuie realizată, de ce documente ai nevoie, precum și ce rol are.

Revizia vs verificarea centralei termice

Există câteva diferențe între verificarea centralei termice și revizia acesteia. Ambele sunt obligatorii prin lege și trebuie realizate de personal autorizat de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) și ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). 

Prin verificarea și revizia periodică a centralei, te asiguri că aceasta funcționează corect și la randament maxim. De asemenea, legea stabilește un anumit termen pentru realizarea reviziei și a verificării centralei. 

Dacă verificarea tehnică periodică (pe scurt, VTP) se referă la funcționarea în siguranță a centralei termice, revizia este un proces mai amănunțit, prin care se testează parametrii aparatului și echipamentul secundar (termostat, țevi, calorifere), moment în care se observă eventualele defectiuni ale centralei.

Bine de știut: 

Ambele controale se realizează contra cost și, de regulă, de aceeași firmă. Revizia necesită doar autorizare ANRE, în timp ce, pentru verificare, este obligatorie și autorizația ISCIR.

După fiecare control, firma va realiza un proces-verbal sau o fișă de evidență, în dublu exemplar. Unul este înregistrat la ISCIR, iar celălalt rămâne la tine.

Firma furnizoare de gaze naturale este obligată, prin lege, să îți trimită o notificare scrisă în legătură cu reviziile și verificările centralei, din oficiu sau la solicitarea ta.

În general, notificarea din oficiu trebuie să ajungă la tine cu maximum 60 de zile înainte de termenul scadent pentru revizia și verificarea centralei. Dacă soliciți revizia sau verificarea centralei, vei primi documentul în 5-10 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii. 

De ce este importantă revizia centralei termice

Uzura centralei termice poate cauza disfuncționalități ale unor componente, depuneri de calcar, rugină etc. Revizia tehnică a centralei termice ajută la:

 • Evitarea accidentelor sau a exploziilor – revizia periodică înseamnă siguranță pentru tine și vecinii tăi. Funcționarea neautorizată timp de doi ani poate determina autosesizarea ISCIR și interzicerea folosirii echipamentelor.
 • Prelungirea duratei de viață a centralei – un aparat bine întreținut este mai performant pentru mai mult timp. Astfel, nu va fi necesară înlocuirea componentelor sau chiar a centralei, mulți ani la rând (în general, o centrală termică are o garanție de 10 ani, dar, dacă o întreții corect, te poți bucura de performanțele ei mult mai mult timp).
 • Menținerea unui randament ridicat – rugina și depunerile de calcar sau alte impurități pot reduce randamentul cu până la 20%. Drept urmare, centrala nu va mai funcționa la fel de eficient. Dacă randamentul ajunge sub 85%, poate necesita intervenția specialistului pentru reparații. Totodată, diferența aparent mică între 92 și 85% se va resimți la factura de gaz.

De ce să îți iei centrala și alte componente de la Brico Dépôt

Dacă alegi centrala termica, accesoriile si termostatele de la la Brico Dépôt, te bucuri de:

 • produse sustenabile – peste 70% dintre produsele Brico Dépôt sunt sustenabile, iar procentul este în creștere;
 • livrare la domiciliu prin curier sau ridicarea din magazin, la doar patru ore la comandă;
 • gama variată de produse durabile la prețuri avantajoase;
 • produse certificate și realizate din cele mai bune materiale.

Metode practice, ca să prelungești durata de viață a centralei 

Similar unei mașini, și centrala termică are nevoie de îngrijire regulată, pentru a funcționa la parametri normali cât mai mult timp. Pe lângă revizia periodică, mai jos, sunt și alte câteva metode pentru a crește durata de viață a centralei tale:

 • citește cu atenție instrucțiunile producătorului centralei și pune-le în practică;
 • curăță periodic centrala termică, pentru o funcționare optimă;
 • protejează centrala împotriva oscilațiilor de tensiune, prin instalarea unui stabilizator de tensiune;
 • folosește gazul într-un mod eficient, prin stabilirea butonului pentru apă caldă la o temperatură medie (nu mai mult de 45°C pentru apa menajeră și maximum 50°C pentru calorifere);
 • menține presiunea instalației potrivit recomandărilor producătorului; aceasta ar trebui să fie cuprinsă între 1 și 2 bari;
 • dacă apa este dură în zona în care locuiești, folosește un dedurizator;
 • ține cont de locurile in care NU ar trebui sa montezi centrala; evită instalarea ei în balcon sau într-un alt spațiu cu risc de îngheț, condens sau umiditate ridicată.

Când trebuie realizată revizia centralei termice

Centrala termică trebuie să aibă revizii periodice, potrivit legii. În funcție de starea sa de funcționare și de durata de viață, poate fi nevoie de revizii suplimentare sau chiar reparații. Dacă observi sunete neobișnuite sau mirosuri, poți solicita ajutorul firmei care se ocupă cu acest lucru. 

Revizia tehnică trebuie realizată:

 • periodic, în general, o dată pe an;
 • dacă nu ai mai folosit aparatul timp de minimum 6 luni;
 • dacă a apărut un eveniment, o defecțiune, care provoacă funcționarea anormală;
 • toamna, înainte de apariția frigului (așa este de preferat, dar nu este obligatoriu).

Cele mai eficiente sisteme de incalzire pentru sezonul rece funcționează aproximativ 14.000 de ore anual. Un timp atât de mare crește probabilitatea de uzură a unor componente și de apariție a defecțiunilor. Ca urmare a acestor lucruri, temperatura de ardere a gazului, costul și consumul pot crește, iar sistemul termic se poate deteriora. Așadar, o revizie periodică a centralei termice este cu atât mai necesară.

Ce presupune revizia centralei

Revizia centralei termice constă în evaluarea amănunțită a componentelor aparatului, de la aspectul general al centralei, țevilor și caloriferelor până la verificarea elementelor de control și siguranță. 

Verificarea componentelor centralei

De regulă, se verifică următoarele:

 • dispozitivele de siguranță (valva de gaz, debitmetrul, termostatul);
 • circuitul de evacuare a gazului după ardere;
 • camera etanșă și închiderea sa ermetică;
 • sistemul de blocare a conductelor;
 • sistemul de blocare a terminalului de aer-gaze;
 • starea arzătorului și a schimbătorului de căldură;
 • dacă există depuneri pe electrod;
 • etanșeitatea instalației de gaz și de apă;
 • presiunea instalației de apă – lichidul trebuie să aibă o presiune de aproximativ 1 bar;
 • funcționarea normală a pompei de circulație;
 • dacă vasul de expansiune este încărcat;
 • dacă debitul de gaz și presiunea sunt normale;
 • dacă există pierderi sau blocaje în sistemul de evacuare a gazelor;
 • dacă sifonul este plin cu apă;
 • electrozii de ionizare;
 • ventilatorul și manometrul - se curăță, dacă este cazul;
 • sondele de temperatură - se curăță și se înlocuiesc, dacă este cazul.

În funcție de starea generală a centralei și a componentelor sale, poate fi nevoie de verificări suplimentare și chiar de reparații. Dacă se observă urme de rugină pe mantalele centralei, este necesară înlocuirea lor. Acest lucru este valabil și în cazul garniturilor uzate.

Aerisirea radiatoarelor

Aerisirea radiatoarelor este un alt element necesar, ca să pregătești centrala pentru sezonul rece. De regulă, inginerul care se ocupă cu revizia centralei te poate ajuta și la aerisirea radiatoarelor/caloriferelor. 

Cum știi dacă radiatoarele conțin aer? Destul de simplu: pornești centrala și verifici fiecare calorifer de sus în jos, dacă se încălzește uniform și în timp util:

 • în cazul în care există porțiuni reci sau apar „bolboroseli”, probabil că există bule de aer care împiedică transferul eficient al căldurii;
 • în situația în care caloriferele nu se încălzesc deloc, cel mai probabil o țeavă este înfundată sau ai uitat robinetul unui calorifer închis. 

Dacă de aerisire te poți ocupa și tu, pentru curățarea țevilor este recomandat să soliciți ajutorul unui instalator. 

Aerisirea radiatoarelor se face urmând pașii de mai jos:

 1. localizează robineții și așteaptă răcirea caloriferului, dacă este cald;
 2. închide robineții de tur și retur, la toate caloriferele din casă;
 3. începe cu radiatorul cel mai apropiat de centrală și încheie cu radiatorul cel mai îndepărtat;
 4. folosește o surubelnita și răsucește robinetul de aerisire cât mai încet, până observi că încep să cadă câteva picături de apă;
 5. la început iese puțin aer sau curge apă, cu pauze scurte;
 6. așteaptă până când apa curge fără intermitențe (cel mult 10 secunde);
 7. după ce ai umplut jumătate de cană cu apă sau una întreagă, poți închide robinetul;
 8. deschide din nou robineții de tur și retur, apoi treci la următorul radiator. 

Înainte de a te apuca de aerisit radiatoarele, este indicat să citești manualul centralei termice, deoarece unele modele au funcția de aerisire automată a caloriferelor. 

Conform Legii ISCIR, orice activitate de revizie și reparație la centrala termică trebuie să se realizeze de personal specializat și autorizat de ISCIR, conform prescripțiilor tehnice și legii nr. 64/2008.

Realizarea activităților de revizie a centralei fără autorizație reprezintă infracțiune și se pedepsește cu 2-7 ani de închisoare.

cat costa revizia centralei

Acte necesare în cazul reviziei centralei termice

În cazul reviziei centralei termice, ești obligat să prezinți specialistului acreditat ANRE și ISCIR următoarele documente:

 • document care să ateste curățarea coșurilor și a canalelor de evacuare a gazelor;
 • document care să ateste revizia anterioară și rezultatele sale;
 • aviz de gaz, în care să se specifice cota de gaz a centralei;
 • dosarul de debranșare de la sistemul termic centralizat;
 • proiectul pe baza căruia s-a realizat instalația de gaz care alimentează centrala termica pe gaz;
 • instrucțiunile de utilizare ale centralei în limba română.

Revizia centralei termice în condensație

În cazul în care folosesti o centrala termica in condensatie, se vor verifica următoarele:

 • ventilatorul – dacă este necesar, se va curăța;
 • electrozii de aprindere și ionizare și curățarea lor, dacă este cazul;
 • pompa de circulație;
 • vana cu trei căi;
 • presiunea vanei de gaz;
 • cu ajutorul gazoanalizatorului, se realizează reglaje, dacă este necesar;
 • etanșeitatea sistemului hidraulic;
 • etanșeitatea gazului.

În cazul centralelor termice în condensație cu schimbător de aluminiu-siliciu, este nevoie de curățarea externă a schimbătorului de căldură, etapă ce are un preț de aproximativ 100 de lei. 

Revizia centralei termice pe lemne sau peleți

Pentru centralele pe lemne sau peleti, revizia se face înainte de sezonul rece. Spre deosebire de centrala clasică de apartament, aceasta implică un sistem ceva mai complex, care trebuie testat și verificat, pentru a te asigura că este întreținut corespunzător. În funcție de tipul de centrală, se poate verifica și calitatea combustibilului folosit (lemn sau peleți).

Centralele pe lemne trebuie să folosească un combustibil cu o umiditate de maximum 20-25%. Un lemn foarte uscat crește randamentul, putându-l îmbunătăți cu până la 70%. Este indicat să îți iei lemne cu minimum un an înainte de folosire, ca să aibă timp să se usuce. 

Se recomandă curățarea cu atenție a focarului și a drumului de gaze arse, acolo unde este cazul. De asemenea, cazanul pe lemne cu gazeificare necesită spălare chimică. 

Cât costă revizia centralei termice

revizia centralei termice

Revizia centralei termice se realizează pe baza unui contract de prestări servicii sau a unui act adițional, adăugat la contractul încheiat cu furnizorul de gaz. În acest caz, plata se poate realiza și în tranșe, pe factura de gaz, după efectuarea acesteia. Costurile depind de tipul de centrală, zona în care te afli și schimbările care au apărut de la ultima revizie. 

Pentru revizia unei centrale de 24-32 kW, costul este cuprins între 190 și 280 de lei, limita superioară fiind considerată în cazul în care se evaluează și instalația de gaz.

În cazul centralelor mai mari de 32 kW, revizia poate varia între 350 lei și 500 de lei, pentru o centrală de peste 60 kW.

Revizia centralei este o verificare periodică a echipamentului de încălzire a locuinței. Potrivit legii, trebuie să fie realizată de personal autorizat de ANRE și ISCIR. Dacă verificările nu sunt realizate corect, pot apărea consecințe grave (accidente, explozii etc.). Pe lângă revizie, este important să acorzi timp întreținerii centralei și folosirii sale conform instrucțiunilor producătorului. Astfel, te vei bucura de centrala termică în deplină siguranță, pentru o perioadă lungă de timp. 

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România