Centralele de apartament au ca scop producerea de căldură și apă caldă pentru nevoile casnice, iar principiul de funcționare este, în linii mari, același. Principala diferență care apare este tipul de combustibil utilizat. În cazul centralelor electrice și al centralelor pe gaz, diferența fundamentală este reprezentată de faptul că prima utilizează energie electrică, iar a doua, gaze naturale.
La acestea se adaugă și alte particularități pentru fiecare dintre ele, de la instalațiile necesare și modul de funcționare până la randament și măsurile de siguranță. În cele ce urmează, comparăm cele două tipuri de centrale, explicându-ți care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia.
- Ce au în comun cele două tipuri de centrale termice
- Avantajele și dezavantajele centralei electrice
- Avantajele și dezavantajele centralei pe gaz natural
- Criterii de alegere a centralei termice
Ce au în comun cele două tipuri de centrale termice
O serie de caracteristici se regăsesc la ambele tipuri de centrale termice. Aceste asemănări sunt:
- capacitatea de a produce concomitent căldură și apă caldă;
- centralele electrice și pe gaz pot furniza doar apă caldă, respectiv doar căldură, dacă sunt programate astfel;
- pot fi setate prin intermediul unui panou de comandă, la diferite trepte de putere inferioare celei maxime;
- sunt compatibile cu sistemele de încălzire prin pardoseală și cu cele clasice, prin radiatoare;
- au un randament de 100% sau chiar peste;
- pot fi comandate de la distanță;
- pot fi conectate cu un termostat ambiental care să le oprească sau pornească, în funcție de temperatura din cameră, de oră sau de nevoile de confort ale utilizatorului.
La toate acestea, se adaugă o dimensiune redusă, o funcționare silențioasă și sigură, în condițiile în care sunt respectate normele de montare și întreținere. Tehnologia modernă utilizată de centralele electrice și de cele pe gaz le determină să se afle printre cele mai eficiente sisteme de incalzire pentru sezonul rece.
Tipurile de centrale pe care le poți găsi la Brico Dépôt îți oferă confortul termic dorit, adaptat tuturor tipurilor de instalații și combustibili. Astfel centralele pe gaz au o eficiență energetică ridicată și tehnologii inovatoare, care le oferă o funcționare stabilă, fiabilitate și un randament foarte bun. Centralele electrice pe care le poți achiziționa de la Brico Dépôt sunt compacte și au un design modern. Mai mult, la Brico Dépôt poți găsi toate accesoriile necesare și ai posibilitatea de a opta pentru livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.
Avantajele și dezavantajele centralei electrice
Unul dintre punctele forte ale centralelor electrice este reprezentat de faptul că montarea lor este foarte ușoară și nu necesită implementarea unor instalații speciale. Pentru a le pune în funcțiune, nu ai nevoie de acces la o gură de evacuare și nici nu este necesară o ventilație riguroasă.
Al doilea beneficiu net al centralelor electrice este că, pentru punerea lor în funcțiune, nu sunt necesare autorizații speciale, iar după instalare, nu trebuie să faci verificări periodice obligatorii.
Avantajele centralelor electrice
Alte avantaje ale centralelor electrice, pe lângă cele deja menționate și în plus față de cele comune ambelor tipuri, sunt:
- emisia de noxe este zero, dacă energia electrică utilizată provine din surse alternative;
- pot fi alimentate cu energie electrică furnizată de panouri fotovoltaice;
- au un randament de 100% tot timpul, indiferent de temperatura la care sunt programate;
- produc căldură rapid;
- puterea centralei poate varia de la 4 KW (4000 de watti) până la 96 KW și este integral transformată în căldură;
- reprezintă o opțiune sigură pentru persoanele care au probleme respiratorii sau suferă de alergii, pentru că acestea funcționează fără să fie necesar un flux forțat de aer;
- nu au nevoie de revizii frecvente;
- sunt foarte fiabile și stabile în funcționare;
- pot fi utilizate acolo unde nu există rețea de gaze naturale și unde singura alternativă o reprezintă centralele pe combustibili solizi.
Dezavantajele centralelor electrice
Principalul aspect defavorabil îl reprezintă faptul că centralele electrice pot încălzi eficient doar suprafețe mici și medii, cum sunt garsonierele și apartamentele de bloc, fiind ineficiente în cazul suprafețelor locuibile mari. Totodată, capacitatea de a încălzi apă este limitată, iar centrala electrică nu va face față unui consum mare de apă caldă menajeră.
Alte aspecte care pot fi considerate dezavantaje sunt consumul de energie electrică și costurile aferente acesteia, care pot fi ridicate.
Instalarea centralei electrice impune adaptarea instalației electrice, ceea ce presupune calibrarea cablului electric și conectarea acestuia la o sursă independentă față de cea care alimentează restul consumatorilor casnici (iluminat, aparate electrice, electrocasnice). Este important de spus că centralele electrice care au o putere mai mare de 100 KW trebuie conectate la curent trifazic.
Avantajele și dezavantajele centralei pe gaz natural
Principalul avantaj al acestor centrale de apartament este capacitatea de a încălzi suprafețe mari și de a furniza un volum constant de apă caldă.
Avantajele centralelor pe gaz
La acesta deja menționat, se adaugă, pe lângă cele comune cu ale centralelor electrice, următoarele beneficii:
- randamentul de peste 100% în cazul centralelor cu condensare;
- consumul este cu circa 25-30% mai mic decât al centralelor pe curent electric;
- fiabilitate ridicată;
- durată lungă a perioadei de exploatare;
- sunt eficiente și în condițiile unor temperaturi exterioare foarte scăzute.
Dezavantajele centralelor pe gaz
Instalarea centralei termice pe gaze este costisitoare și trebuie obligatoriu realizată de personal specializat. Mai mult, locul în care este amplasată trebuie să îndeplinească anumite condiții și, de aceea, nu poate fi montata in orice loc vrei. În plus, este obligatorie o gură de evacuare a gazelor de ardere rezultate, la care se adaugă și necesitatea de a ventila periodic încăperea în care funcționează centrala termică pe gaz.
Punerea în funcțiune a centralei termice pe gaz impune nu doar conectarea la rețeaua de gaze, dar și o copie după autorizația firmei care montează centrala și care a realizat instalația. La aceasta se adaugă raportul PIF (prima punere în funcțiune), care nu poate fi eliberat decât de un specialist autorizat.
În funcție de putere, unele centrale termice pe gaz pot avea un nivel mai ridicat de zgomot, în timpul funcționării.
Trebuie adăugat faptul că deținerea unei centrale termice pe gaz obligă proprietarul să realizeze, periodic, o revizie tehnica a centralei.
Criterii de alegere a centralei termice
Sunt câteva criterii care pot fi luate în calcul, înainte de a te decide care este cea mai bună variantă între centrala electrică și cea pe gaz. Acestea sunt:
- suprafața și volumul locuinței;
- condițiile climatice ale zonei în care locuiești;
- ai sau nu acces la rețeaua de gaze naturale;
- necesarul de apă caldă;
- calitatea izolației termice a locuinței;
- puterea centralei termice și compatibilitatea dintre aceasta și calitatea rețelei electrice;
- consumul și eficiența centralei termice, indiferent dacă este pe curent sau gaz;
- dimensiunile acesteia și posibilitatea de montare într-un loc sigur.
La toate aceste aspecte, se adaugă și raportul dintre necesități și bugetul disponibil atât pentru investiția inițială, cât și pentru costurile ulterioare.
O alternativă, în cazul în care niciuna dintre variante nu este satisfăcătoare, poate fi alegerea unei centrale termice pe peleti.
Deși este aproape imposibil de găsit o soluție care să fie complet lipsită de dezavantaje, sistemele moderne de încălzire, în general, și cele pe curent electric și gaz, în special, au ajuns la un nivel de optimizare maxim, astfel că raportul avantaje-dezavantaje și echilibrul cost-beneficii sunt ideale.
Sursa foto: Shutterstock.com